You are on page 1of 8

MINIT CURAI

1. Nama Pegawai
2. Jawatan
:
3. Perkara
:
Numerasi
4. Tarikh
:
5. Tempat
:
6. Anjuran
:
7. Pengerusi
:
Literasi)
8. Pegawai Yang Hadir

: En. Mohd Azizi b. Mohamad Salleh
PPPS DG41
Taklimat Linus 2.0 Literasi Bahasa Melayu dan
5 Februari 2014
Masa : 2.30 – 4.30 petang
Dewan Al-Biruni,PPD Perak Tengah
PPD Perak Tengah
Cik Salina bt Ahamad@Ahmad Zakaria (FasiLINUS

: Tn. Pegawai Pendidikan Daerah
En. Amjad Anas – PPD Bahasa Inggeris(R)
FasiLINUS Literasi
- Pn. Nik Hasni bt Mamat
9. Bahan-bahan yang diedarkan :
10. Catatan Minit :

Ucapan Pengerusi Majlis.

Ucapan Tuan PPD
- Pengurusan dan pelaksanaan linus di sekolah.
- Linus telah dijalankan selama 5 tahun
- Merupakan sub NKRA
- Untuk memastikan tiada murid yang bermasalah asas
persekolahan
- Merupakan hasrat kerajaan supaya tiada murid yang tercicir.
- Peranan PK/GK dalam memastikan p d p guru berjalan dengan
baik.
- Pencerapan perlu dijalankan.
- Linus 2.0 hanya ada 2 saringan.
- Tambahan Literasi Bahasa Inggeris
- Perlu ada KPI untuk setiap tahun.
- Sasaran yang ditetapkan perlu dicapai.

Ucapan Cik Salina
- Peranan GPK Dalam Linus
- Membantu Guru Besar
- Mengenalpasti Guru Linus
- Membentuk Jawatankuasa Linus Sekolah
- Menyediakan fail-fail linus
- Membincang dan menyediakan Perancangan Tahunan
- Melaksanakan program mengikut jadual-online segera
- Memantau Literasi BM, Numerasi dan Literasi Bahasa Inggeris,
- Motivasi kepada guru linus/guru pemulihan
- Wajib guna modul yang dibekalkan.
- Penambaikan Konstruk
- Laporan Program mentor mentee perlu dihantar ke PPD segera.
-

................... ( MOHD AZIZI BIN MOHAMAD SALLEH ) ............ Maklumat taklimat/ kursus yang dihadiri : .....  Mengadakan perbincangan dengan setiausaha Linus Tandatangan PK1 Guru Besar Tandatangan .. Tindakan Susulan :  Minit curai......... .................... LAPORAN TAKLIMAT LINUS 2013 Nama sekolah Alamat : : Sekolah Kebangsaan Tanjong Belanja 32800 Parit........... Perak Darul Ridzuan A......11...

Guru-guru baharu banyak menggunakan ICT dapat menarik minat murid LINUS untuk belajar.5. Mohd Ramdzan b. B. PPD Kurikulum (Bahasa)       Ucapan terima kasih di atas kehadiran dan komitmen semua guru LINUS yang sangat menggalakkan khususnya terhadap perancangan yang telah dibuat oleh pihak PPD. Projek Bahasa Inggeris iaitu Learn Together di mana murid dapat bercakap Bahasa Inggeris Semua guru LINUS Semua guru LINUS . 2. Pihak sekolah dapat melibatkan ibu bapa dalam program LINUS di mana ibu bapa dapat mengajar anak-anak mereka sendiri. Mengharapkan semoga Saringan 2 dapat dilaksanakan dengan betul.00 . Mukhtar Pen. 3 set Saringan bertulis LINUS (Literasi) Bagi tahun 1. Lesson study dengan kaedah permainan yang menggunakan muzik atau pun kaedah-kaedah yang menarik dapat dikongsi dengan rakan-rakan yang lain.00 petang Dewan Al-Biruni . : : : : : 9 Oktober 2013 Rabu 1. PPD Perak Tengah Bahan yang diedarkan : 1. 1. 2 dan 3.05 petang Bilik Guru ( Rujuk lampiran ) PERKARA TINDAKAN Taklimat En.05 – 2. Tindakan susulan pelaksanaan di peringkat sekolah : Tarikh Hari Masa Tempat Kehadiran BIL .Tajuk Tarikh Hari Masa Tempat  : : : : : Taklimat Saringan 2 (Bertulis) LINUS 2013 27 September 2013 Jumaat 3.2 dan 3. 3 set Saringan bertulis LINUS (Numerasi) Bagi tahun 1.

Sekiranya memberi contoh. Jika semua konstruk telah ditafsir. guru tidak boleh mentaksir semula mana-mana konstruk yang belum dikuasai oleh murid bagi saringan bertulis.11 Oktober 2013 .  2. Riduan b. Mengajar murid belajar ‘ vocabulary’ dengan cara nyanyian.Data 22 . PdP ditulis seperti biasa. Jadual Saringan 2 LINUS 2013 .2 dan 3. Bimbing murid LINUS dengan pelbagai kaedah asalkan murid cemerlang Taklimat En. Semua guru LINUS hendaklah membaca panduan cara menjawab dalam manual pentadbiran dan fahami dengan jelas.31 Oktober 2013 . Guru LINUS boleh membaca arahan dan kehendak soalan tetapi tidak memberi jawapannya.Lisan 1 1 – 27 September 2013 . Guru perlu ada bersama murid dan seelokeloknya buat ikut konstruk seperti dalam lampiran yang diberikan. dengan ibu bapa. Ada 12 konstruk dan ditadbir mengikut tempoh yang telah ditetapkan. Bagi saringan lisan dan bertulis ditadbir semasa mata pelajaran Bahasa Malaysia dan Matematik . Madian             Semua Saringan 2 mesti diambil oleh semua murid guru LINUS tahun 1. Saranan PPD buat pra saringan bagi murid LINUS.Verifikasi Data 28 – 29 Oktober 2013 .Bertulis 29 September . tidak boleh sama dengan soalan dalam saringan. Saringan Lisan boleh ditadbir secara individu atau kumpulan kecil seramai dua hingga tiga orang. Bagi saringan lisan diulang dua kali sahaja.

Taklimat Pn. pastikan maklumat yang diberi betul. Melaksanakan saringan mengikut masa yang telah ditetapkan. Program LINUS peringkat sekolah. . Perancangan LINUS bagi tahun 2014 perlu rujuk blog LINUS PPD Perak Tengah. Verifikasi data saringan 2 akan diadakan pada 28 Oktober 2013 mengikut kelompok yang telah ditetapkan. Mengadakan kursus dalaman kepada semua guru LINUS LINUS BM dan Matematik.analisa konstruk. Dialog prestasi peringkat sekolah . Sediakan minit curai setelah selesai kursus dalam berserta gambar. setiausaha LINUS dan penolong setiausaha LINUS. Mamat               Semua Peringatan tindakan yang perlu diambil oleh guru setiausaha LINUS. program LINUS contoh program Mentor-mentee (wajib) .3. templet sekolah bagi tahun 2 dan 3. Bawa maklumat seperti minit curai. Membuat pra saringan bertulis dan latih tubi ikut konstruk bagi murid LINUS tahun 3 di luar PdP. Isi data dalam NKRA sebelum 28 Oktober 2013 oleh guru mata pelajaran yang terlibat. senarai nama murid LINUS. masalah serta cara mengatasi . Dialog prestasi LINUS akan dihadiri oleh guru besar pada 19 November 2013. Kemaskini fail murid. Nik Hasni bt. senarai nama murid yang tidak menguasai serta masalah murid dan tindakan yang diambil oleh guru untuk mengatasinya dalam bentuk “hard copy”. laporan program linus dalam bentuk “hard copy” dan “soft copy”. Dialog prestasi peringkat kelompok akan diadakan pada 11 hingga 14 November 2013. Pemantauan saringan hendaklah dibuat oleh guru besar. Kumpul data saringan dalam bentuk “hard copy” dan “soft copy” serta masukkan instrument dan manual pentadbiran dalam fail sokongan 1 dan 2.

.. 9 Oktober 2013 Rabu 1... Jamaayah bt. Osman En. Rabizah bt... ..... Zawawi Pn..05 ...... .......... Disahkan oleh.... 2. 1. 5...........05 petang Bilik Guru Nama Pn... Hariri Pn.. Hj. KEHADIRAN TAKLIMAT SARINGAN 2 (BERTULIS) LINUS 2013 SK....... 4. Safian Cik Che Nor Hazimah bt..... Che Waridah bt. Mohd Yaki b... 3... Osman ) . Abdullah Pn..Dilaporkan oleh. Siti Fatimah bt........... TANJONG BELANJA Tarikh : Hari : Masa : Tempat : Bil .......... 6...... Ali Tandatanga n .....2. ( Siti Fatimah bt.

GURU-GURU LINUS YANG MENGHADIRI TAKLIMAT LINUS .