You are on page 1of 15

RANCANGAN PELAJARAN MINGGUAN REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAHUN 6

RANCANGAN PENGAJARAN MINGGUAN (RPM)
KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH (KSSR)
REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (RBT)
SEKOLAH KEBANGSAAN SERI PUTERI
SEKOLAH MODEL ABAD-21

TAHUN 6
2016

3 Mereka bentuk projek bertema berasaskan bahan bukan logam.  Membuat kemasan pada projek. pistol pengokot (stapler gun) dan pistol perekat panas (hot glue gun).3 Menyatakan bahan pengikat dan pencantum seperti dawai kokot dan rod perekat panas (hot melt glue).  Menyatakan satu bahan pengikat atau pencantum pada projek yang dihasilkan. pahat. 4.Mengumpul maklumat NILAI MURNI: .Bertanggungjawab .RANCANGAN PELAJARAN MINGGUAN REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAHUN 6 MINGGU & TARIKH MINGGU 2 31.02. 2 3  Mengenal pasti satu sistem asas elektromekanikal.  Membuat satu lakaran projek yang hendak dibina.  Memasang bahagian projek dan komponen 5 elektromekanikal. 4  Mengukur.  Membuat penyelenggaraan dan penyimpanan peralatan.Alatan tangan .3.01.3.2016 4. gergaji lengkung halus.Polivinil Klorida (PVC) .Soalan (lisan atau bertulis) .2 Menyatakan nama dan fungsi alatan tangan seperti gergaji tangan.Sistematik KEMAHIRAN ABAD 21: . pisau pemotong perspeks. 4.Perspeks.Pengetahuan teknologi KREATIVITI: .  Mengenal pasti projek elektromekanikal yang hendak dibina.2016 BIDANG : TEKNIKAL STANDARD KANDUNGAN 4.Maklumat dan komunikasi BBB . bahan logam dan elektromekanikal STANDARD PEMBELAJARAN 4. menanda dan memotong bahan yang digunakan untuk membuat projek. gergaji kerawang (scroll saw).1 Menyatakan bahan yang akan digunakan seperti Polivinil Klorida (PVC) dan perspeks. 1  Menyatakan dua nama alatan tangan dan satu fungsinya.Pengikat dan pencantum PENILAIAN .  Mempersembahkan hasil projek yang berfungsi dan mempunyai nilai tambah sama ada dari aspek idea. 6 fungsi atau bahan.  Menguji kefungsian projek. . PENGHASILAN PROJEK TP STANDARD PRESTASI TAFSIRAN  Menyatakan dua jenis bahan yang digunakan dalam menghasilkan projek. CATATAN EMK: EK4 .3. TAJUK : 4.

Komponen elektromekanikal .Soalan (lisan atau bertulis) .Berdisiplin KEMAHIRAN ABAD 21: .  Menyatakan satu bahan pengikat atau pencantum pada projek yang dihasilkan.TMK – mencari maklumat KREATIVITI: .Maklumat dan komunikasi BBB .  Mengenal pasti projek elektromekanikal yang hendak dibina.4 Mengenal pasti sistem asas elektromekanikal iaitu: i.RANCANGAN PELAJARAN MINGGUAN REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAHUN 6 MINGGU 3 CUTI TAHUN BARU CINA 8 – 13 FEBRUARI 2016 MINGGU & TARIKH MINGGU 4 14. menanda dan memotong bahan yang digunakan untuk membuat projek. motor.Bahan / gambar sistem elektromekanikal PENILAIAN . 2 3  Mengenal pasti satu sistem asas elektromekanikal. takal dan tali sawat. gegancu dan rantai.  Membuat satu lakaran projek yang hendak dibina. 4  Mengukur. 5  Memasang bahagian projek dan komponen elektromekanikal.Menjana idea NILAI MURNI: . TAJUK : 4. bahan logam dan elektromekanikal STANDARD PEMBELAJARAN 4.Bekerjasama .2016 18. CATATAN EMK: .2016 BIDANG : TEKNIKAL STANDARD KANDUNGAN 4.3 Mereka bentuk projek bertema berasaskan bahan bukan logam. motor dan gear. PENGHASILAN PROJEK TP STANDARD PRESTASI TAFSIRAN  Menyatakan dua jenis bahan yang digunakan dalam menghasilkan projek.  Menguji kefungsian projek. ii.02.  Menyatakan dua nama alatan tangan dan satu 1 fungsinya. motor.02. dan iii.EK1 – Orientasi masa depan .3.

RANCANGAN PELAJARAN MINGGUAN REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAHUN 6  Membuat kemasan pada projek.2016 BIDANG : TEKNIKAL STANDARD KANDUNGAN 4.  Menyatakan satu bahan pengikat atau pencantum pada projek yang dihasilkan.mencari maklumat  Menyatakan dua jenis bahan yang digunakan dalam menghasilkan projek.Menjana idea dan  Mengenal pasti satu sistem asas elektromekanikal. merekacipta .TMK .7 Memilih lakaran terbaik projek TAJUK : 4. MINGGU & TARIKH MINGGU 5 21.  Mempersembahkan hasil projek yang berfungsi dan mempunyai nilai tambah sama ada dari aspek idea. 4.02.02.3. 6 fungsi atau bahan. PENGHASILAN PROJEK STANDARD PRESTASI TAFSIRAN TP CATATAN EMK: . KREATIVITI: 2 .EK1 – Boleh mencipta .2016 25.3.6 Membuat beberapa lakaran projek elektromekanikal.Kreatif dan kritis  Mengenal pasti projek elektromekanikal yang hendak dibina. .5 Mengenal pasti projek elektromekanikal yang hendak dibina.3 Mereka bentuk projek bertema berasaskan bahan bukan logam.  Membuat penyelenggaraan dan penyimpanan peralatan. 4.3. 1  Menyatakan dua nama alatan tangan dan satu fungsinya.EK1– Orientasi masa depan .EK4 – Menggunakan teknologi . bahan logam dan elektromekanikal STANDARD PEMBELAJARAN 4.

4  Mengukur.Berdisiplin .EK2 .2016 03.  Menyatakan satu bahan pengikat atau pencantum pada CATATAN EMK: . elektromekanikal.Contoh gambar lakaran TAJUK : 4.Maklumat dan komunikasi BBB .  Membuat kemasan pada projek.menggunakan teknik / .  Memasang bahagian projek dan komponen 5 elektromekanikal. bahan logam dan elektromekanikal STANDARD PEMBELAJARAN 4.03.2016  Mempersembahkan hasil projek yang berfungsi dan mempunyai nilai tambah sama ada dari aspek idea. menanda dan memotong bahan yang digunakan untuk membuat projek. PENGHASILAN PROJEK TP 1 STANDARD PRESTASI TAFSIRAN  Menyatakan dua jenis bahan yang digunakan dalam menghasilkan projek.RANCANGAN PELAJARAN MINGGUAN REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAHUN 6 3  Membuat satu lakaran projek yang hendak dibina.merealisasikan idea .8 Menyediakan alatan dan bahan berdasarkan lakaran projek elektromekanikal NILAI MURNI: .02.  Membuat penyelenggaraan dan penyimpanan peralatan.  Menyatakan dua nama alatan tangan dan satu fungsinya.Amanah .mengikut prosedur KREATIVITI: .3. 6 fungsi atau bahan. MINGGU & TARIKH MINGGU 6 28.EK3 .3 Mereka bentuk projek bertema berasaskan bahan bukan logam.  Menguji kefungsian projek. BIDANG : TEKNIKAL STANDARD KANDUNGAN 4.Bertanggungjawab KEMAHIRAN ABAD 21: .

Lakaran projek .  Memasang bahagian projek dan komponen 5 elektromekanikal.  Menguji kefungsian projek. 2 3  Mengenal pasti satu sistem asas elektromekanikal.  Membuat penyelenggaraan dan penyimpanan peralatan.Bahan logam / bukan logam .Mematuhi peraturan KEMAHIRAN ABAD 21: .Berjimat .3. 4  Mengukur. menanda dan memotong bahan yang digunakan untuk membuat projek.Menyelesaikan masalah BBB . projek yang dihasilkan. 6 fungsi atau bahan. menanda dan memotong bahan yang digunakan untuk membuat projek elektromekanikal.  Mempersembahkan hasil projek yang berfungsi dan mempunyai nilai tambah sama ada dari aspek idea.  Mengenal pasti projek elektromekanikal yang hendak dibina.9 Mengukur.  Membuat satu lakaran projek yang hendak dibina.Berdisiplin .RANCANGAN PELAJARAN MINGGUAN REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAHUN 6 kaedah yang sesuai 4. NILAI MURNI: .  Membuat kemasan pada projek.Hasil kerja murid .Alatan tangan PENILAIAN .

Hasil kerja murid . 6 fungsi atau bahan.3.9 Mengukur.03.Lakaran projek . NILAI MURNI:  Mengenal pasti satu sistem asas elektromekanikal.merealisasikan idea .Alatan tangan PENILAIAN .3 Mereka bentuk projek bertema berasaskan bahan bukan logam. MINGGU 8 CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1 11.Berjimat  Mengenal pasti projek elektromekanikal yang hendak .menggunakan teknik /  Menyatakan satu bahan pengikat atau pencantum pada kaedah yang sesuai projek yang dihasilkan.EK2 .Mematuhi peraturan dibina.Bahan logam / bukan logam .  Mempersembahkan hasil projek yang berfungsi dan mempunyai nilai tambah sama ada dari aspek idea.03. . 1  Menyatakan dua nama alatan tangan dan satu KREATIVITI: fungsinya.8 Menyediakan alatan dan bahan berdasarkan lakaran projek elektromekanikal 4. 3  Membuat satu lakaran projek yang hendak dibina.  Menguji kefungsian projek.19 MAC 2016 KEMAHIRAN ABAD 21: . menanda dan memotong bahan yang digunakan untuk membuat projek.  Membuat kemasan pada projek. PENGHASILAN PROJEK STANDARD PEMBELAJARAN 4. . 4  Mengukur.  Membuat penyelenggaraan dan penyimpanan peralatan. MINGGU 7 6. bahan logam dan elektromekanikal TAJUK : 4.2016 10.mengikut prosedur  Menyatakan dua jenis bahan yang digunakan dalam menghasilkan projek.  Memasang bahagian projek dan komponen 5 elektromekanikal.Menyelesaikan masalah BBB .Berdisiplin 2 .EK3 .2016 TP STANDARD PRESTASI TAFSIRAN CATATAN EMK: . menanda dan memotong bahan yang digunakan untuk membuat projek elektromekanikal.3.RANCANGAN PELAJARAN MINGGUAN REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAHUN 6 MINGGU & TARIKH BIDANG : TEKNIKAL STANDARD KANDUNGAN 4.

3 Mereka bentuk projek bertema berasaskan bahan bukan logam.menggunakan teknik /  Menyatakan satu bahan pengikat atau pencantum pada kaedah yang sesuai projek yang dihasilkan.2016 BIDANG : TEKNIKAL STANDARD KANDUNGAN 4. NILAI MURNI:  Mengenal pasti satu sistem asas elektromekanikal.2016 24.Lakaran projek .Alatan tangan PENILAIAN . PENGHASILAN PROJEK TP STANDARD PRESTASI TAFSIRAN CATATAN EMK: .9 Mengukur. . . menanda dan memotong bahan yang digunakan untuk membuat projek elektromekanikal.RANCANGAN PELAJARAN MINGGUAN REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAHUN 6 MINGGU & TARIKH MINGGU 9 20.03.EK2 .  Membuat kemasan pada projek.03.EK3 .Mematuhi peraturan dibina. TAJUK : 4. 5  Memasang bahagian projek dan komponen elektromekanikal. 3  Membuat satu lakaran projek yang hendak dibina.3.  Menguji kefungsian projek. 1  Menyatakan dua nama alatan tangan dan satu KREATIVITI: fungsinya.Menyelesaikan masalah BBB . bahan logam dan elektromekanikal STANDARD PEMBELAJARAN 4.Bahan logam / bukan logam .Berjimat  Mengenal pasti projek elektromekanikal yang hendak .Berdisiplin 2 . 4  Mengukur.8 Menyediakan alatan dan bahan berdasarkan lakaran projek elektromekanikal 4.mengikut prosedur  Menyatakan dua jenis bahan yang digunakan dalam menghasilkan projek. KEMAHIRAN ABAD 21: .Hasil kerja murid .merealisasikan idea . menanda dan memotong bahan yang digunakan untuk membuat projek.3.

Bekerjasama 3  Membuat satu lakaran projek yang hendak dibina. PENGHASILAN PROJEK TP STANDARD PRESTASI TAFSIRAN CATATAN EMK: .menggunakan teknik / kaedah yang sesuai  Mengenal pasti satu sistem asas elektromekanikal. 2 NILAI MURNI:  Mengenal pasti projek elektromekanikal yang hendak .03.Berdisiplin dibina.bertanggungjawab . MINGGU & TARIKH MINGGU 10 27.EK1 .merealisasikan idea . menanda dan memotong bahan yang digunakan untuk membuat projek.  Membuat penyelenggaraan dan penyimpanan peralatan.mengikut prosedur  Menyatakan dua jenis bahan yang digunakan dalam menghasilkan projek. 6 fungsi atau bahan.EK2 .Menyelesaikan masalah  Mengukur.3 Mereka bentuk projek bertema berasaskan bahan bukan logam. TAJUK : 4.2016 BIDANG : TEKNIKAL STANDARD KANDUNGAN 4. .2016 31. . BBB 4 .RANCANGAN PELAJARAN MINGGUAN REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAHUN 6  Mempersembahkan hasil projek yang berfungsi dan mempunyai nilai tambah sama ada dari aspek idea.3. KEMAHIRAN ABAD 21: . KREATIVITI:  Menyatakan satu bahan pengikat atau pencantum pada .  Menyatakan dua nama alatan tangan dan satu 1 fungsinya. bahan logam dan elektromekanikal STANDARD PEMBELAJARAN 4.03.10 Memasang bahagian projek dan komponen elektromekanikal.EK3 .menjana idea projek yang dihasilkan.

2016 BIDANG : TEKNIKAL STANDARD KANDUNGAN 4. KREATIVITI:  Menyatakan satu bahan pengikat atau pencantum pada .  Membuat kemasan pada projek. PENGHASILAN PROJEK TP STANDARD PRESTASI TAFSIRAN CATATAN EMK: .3.Berdisiplin dibina.menggunakan teknik / 2 kaedah yang sesuai  Mengenal pasti satu sistem asas elektromekanikal. .  Membuat penyelenggaraan dan penyimpanan peralatan.EK1 .04. .  Menguji kefungsian projek.Alatan tangan .RANCANGAN PELAJARAN MINGGUAN REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAHUN 6  Memasang bahagian projek dan komponen 5 elektromekanikal.Bahan logam / bukan logam .3 Mereka bentuk projek bertema berasaskan bahan bukan logam.menjana idea projek yang dihasilkan.bertanggungjawab .EK3 . .mengikut prosedur  Menyatakan dua jenis bahan yang digunakan dalam menghasilkan projek. NILAI MURNI:  Mengenal pasti projek elektromekanikal yang hendak . 1  Menyatakan dua nama alatan tangan dan satu fungsinya.Bahan pengikat dan pencantum PENILAIAN . 6 fungsi atau bahan. bahan logam dan elektromekanikal STANDARD PEMBELAJARAN 4.10 Memasang bahagian projek dan komponen elektromekanikal.04.  Mempersembahkan hasil projek yang berfungsi dan mempunyai nilai tambah sama ada dari aspek idea. MINGGU & TARIKH MINGGU 11 03.Hasil kerja murid TAJUK : 4.2016 07.merealisasikan idea .EK2 .

Menyelesaikan masalah BBB .3.04.Alatan tangan .Bekerjasama KEMAHIRAN ABAD 21: .2016 BIDANG : TEKNIKAL STANDARD KANDUNGAN 4.  Mempersembahkan hasil projek yang berfungsi dan mempunyai nilai tambah sama ada dari aspek idea.Bahan pengikat dan pencantum TAJUK : 4.EK1 .mengikut prosedur  Menyatakan dua jenis bahan yang digunakan dalam menghasilkan projek. . 6 fungsi atau bahan. KREATIVITI:  Menyatakan satu bahan pengikat atau pencantum pada .EK3 .  Menyatakan dua nama alatan tangan dan satu fungsinya.3 Mereka bentuk projek bertema berasaskan bahan bukan logam.2016 14.04.EK2 . 4  Mengukur.  Memasang bahagian projek dan komponen 5 elektromekanikal.  Menguji kefungsian projek.bertanggungjawab . bahan logam dan elektromekanikal STANDARD PEMBELAJARAN 4.  Membuat penyelenggaraan dan penyimpanan peralatan.  Membuat kemasan pada projek. .RANCANGAN PELAJARAN MINGGUAN REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAHUN 6 3  Membuat satu lakaran projek yang hendak dibina. MINGGU & TARIKH MINGGU 12 10.merealisasikan idea .10 Memasang bahagian projek dan komponen elektromekanikal.menjana idea projek yang dihasilkan.Bahan logam / bukan logam . PENGHASILAN PROJEK TP 1 STANDARD PRESTASI TAFSIRAN CATATAN EMK: . menanda dan memotong bahan yang digunakan untuk membuat projek.

Bahan logam / bukan logam . menanda dan memotong bahan yang digunakan untuk membuat projek.menggunakan teknik / kaedah yang sesuai NILAI MURNI: .Alatan tangan .RANCANGAN PELAJARAN MINGGUAN REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAHUN 6 2 3  Mengenal pasti satu sistem asas elektromekanikal.  Mempersembahkan hasil projek yang berfungsi dan mempunyai nilai tambah sama ada dari aspek idea.  Memasang bahagian projek dan komponen 5 elektromekanikal.  Membuat satu lakaran projek yang hendak dibina. 4  Mengukur.Bahan pengikat dan pencantum PENILAIAN . MINGGU & TARIKH BIDANG : TEKNIKAL STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN .Berdisiplin . 6 fungsi atau bahan.  Membuat penyelenggaraan dan penyimpanan peralatan.Menyelesaikan masalah BBB .  Mengenal pasti projek elektromekanikal yang hendak dibina.  Membuat kemasan pada projek. PENGHASILAN PROJEK TP STANDARD PRESTASI TAFSIRAN CATATAN .Hasil kerja murid TAJUK : 4.Bekerjasama KEMAHIRAN ABAD 21: .  Menguji kefungsian projek.

6 fungsi atau bahan. .04.RANCANGAN PELAJARAN MINGGUAN REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAHUN 6 4.2016 21.Projek yang siap .11 Menguji kefungsian projek.04.Berkolaborasi 3  Membuat satu lakaran projek yang hendak dibina. . menanda dan memotong bahan yang BBB digunakan untuk membuat projek. . 1  Menyatakan dua nama alatan tangan dan satu fungsinya.EK4 – menilai pelaksanaan projek .12 Membuat kemasan pada projek. 4.3.membuat keputusan dan projek yang dihasilkan. .kreatif dan inovasi  Mengenal pasti satu sistem asas elektromekanikal.Bekerjasama dibina.2016 4.  Membuat penyelenggaraan dan penyimpanan peralatan.TMK – mencari maklumat  Menyatakan dua jenis bahan yang digunakan dalam menghasilkan projek.3. tindakan susulan . KEMAHIRAN ABAD 21: .  Menguji kefungsian projek.Bahan dan alatan  Memasang bahagian projek dan komponen kekemasan 5 elektromekanikal.Hasil kerja murid  Mempersembahkan hasil projek yang berfungsi dan mempunyai nilai tambah sama ada dari aspek idea.Menyelesaikan masalah 4  Mengukur. PENILAIAN  Membuat kemasan pada projek. EMK: . KREATIVITI:  Menyatakan satu bahan pengikat atau pencantum pada . bahan logam dan elektromekanikal MINGGU 13 17.3 Mereka bentuk projek bertema berasaskan bahan bukan logam. 2 NILAI MURNI:  Mengenal pasti projek elektromekanikal yang hendak .

RANCANGAN PELAJARAN MINGGUAN REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAHUN 6 MINGGU & TARIKH MINGGU 14 24. menanda dan memotong bahan yang digunakan untuk membuat projek. PENGHASILAN PROJEK TP STANDARD PRESTASI TAFSIRAN CATATAN EMK: . .04. fungsi atau bahan. 4. .  Menguji kefungsian projek.2016 28. BBB . 1  Menyatakan dua nama alatan tangan dan satu fungsinya.Bekerjasama . . KEMAHIRAN ABAD 21: .Projek yang siap  Memasang bahagian projek dan komponen .Hasil persembahan dan 6 penyelenggaraan murid  Mempersembahkan hasil projek yang berfungsi dan mempunyai nilai tambah sama ada dari aspek idea.kreatif dan inovasi 2  Mengenal pasti projek elektromekanikal yang hendak NILAI MURNI: dibina.3.3.2016 BIDANG : TEKNIKAL STANDARD KANDUNGAN 4.Bahan penyelenggaraan 5 elektromekanikal.Interpersonal dan arah kendiri 4  Mengukur. PENILAIAN  Membuat kemasan pada projek.EK1 – orientasi masa depan .14 Membuat penyelenggaraan dan penyimpanan peralatan. bahan logam dan elektromekanikal STANDARD PEMBELAJARAN 4.membuat keputusan dan tindakan susulan  Mengenal pasti satu sistem asas elektromekanikal.Berkolaborasi 3  Membuat satu lakaran projek yang hendak dibina. .  Menyatakan satu bahan pengikat atau pencantum pada KREATIVITI: projek yang dihasilkan. TAJUK : 4.3 Mereka bentuk projek bertema berasaskan bahan bukan logam.13 Membuat persembahan projek.EK4 – menilai pelaksanaan projek .  Membuat penyelenggaraan dan penyimpanan .04.TMK – mencari maklumat  Menyatakan dua jenis bahan yang digunakan dalam menghasilkan projek.

RANCANGAN PELAJARAN MINGGUAN REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI TAHUN 6 peralatan. .