You are on page 1of 144

Ziladar paper solved

1Who wrote Path to pakistan ---------------------Ch khalique zaman


2When Fatima Jinnah Joined AIML---------------1940
3Who prepared Pirpur report ---------------------Raja Syed Mehdi
4When Qaid e Azam Met M.K Gandhi 1st time----------------1916 Lucknow(CHK)
5When Non party elections held------------------------------------1985
6When National Anthem Approved in--------------------------August 1954
7Who is seceratry of state for india in cabinet mission--------------------------lord pathetic
lawerance
8When water accord between provinces----------------------1991
9Where Rawal dam constructed on river-------------------kurrang
10Where is Green peace head quarter--------------------amsterdam
11--Doab between river ravi and Chenab called ----------------------rachna
12--Bala hisar fort built by--------------------------babar
13--who adminsitrated th oath of prime minister to liaqat ali khan-------------------------Muhamad ali jinnah
14Where copper deposits in------------------------chagi
15Who supported pakistan resolution from sindh province by----------------------abdullah
haroon
16Where is banbhore site-------------------thatta
17Where is chandka medical college----------------------larkana
18Where are artificial forest are bieng maintained in--------------------------changa
manga,
19Which is pakistan's 2nd largest foreign exchange earner crop---------------------rice
20When ch rehmat ali coined word pakistan in NOW OR NEVER pamphlet
in------------------------1933
21--C R formula prepared by--------------------------Rajagopalachari
22--malaria parasite -----------------ronald ross
23--longest(largest) organ--------------liver
24--kidney disease due to overdose of-------------------vitamin c
25--largest muslim country in Africa by population is-------------------Nigeria
26--noble peace prize decided by----------------oslo
27--highest literacy rate among SAARC------------------srilanka
28--highest per capita income among SAARC------------------india
29--largest producer of oil in OPEC countries-----------------saudi arabia
30--bakhtar news agency of ---------------------afghanistan
31--Ariana is Airline of---------------Afghanistan
32--cathy pacific------------------is airline
33--ITAR-TASS news agency of---------------russia
34--PPI--------------pakistan press international
35--share of punjab in pakistan---------------25.8%
36--Head Quarter of asian development bank is in---------------manila
37--security council members are--------------------15
38-- ibne batuta came in india from-------------------morroco
39--SCOUT established by -----------------Robert Powall

40--who presided wavell plan--------------------lord wavell


41--ch rehmat ali coin word pakistan in----------------------1933
42--8 april 1950--------------------liaqar-nehru pact
43--pedagogy--------------------teaching
44--fasting became farz -------------------2 hijri
45--gazwa tabook---------------------9 hijri
46--who wrote hudaibiya-----------------Hazart Ali (R.A)
47--Khufiya Tableeg-----------------3 yrs
48--hijri calender kis khalifa ne start kiya------------------------Hazrat Umar e farooq (R.A)
49--allah tala ne sab se ziada apni naimato (blessings) ka izhar kis surah me farmaya
hai--------------------surah rehman
50--Allah Tala ke sab se ziada ehkamaat kis surah me farmaya------------------51--nawab aye humare bhaag aye ka kiya matlab hai-------------------------------khush
kismati
51--zulfien bikhraye jo woh but (idol) sar e bazar chala shor utha maar chala mauz chala
what is mauz i dont know but option
were i marna ii saanp (snake) iii bhihoo iv zado kob mene zado kob lihka hai.
52--israr e khudi ka english translation kis ne kiya---------------prof Nicholson
53--phoot laina ka kiya matlab hai-------------54--monh rakhna ka kiya matlab hai-------------------lahhaz rakhna
55--utha kar phaink do gali mein nai tehzeeb ke yeh andy hai gandy---------------------i
wrote magrabi tehzeeb
56--greeb ki bhi hoti hai ajab subha o shaam mein greeb se kiya murad hai------------------i
wrote musafir
57--the train went tunnel--58--she jumped the bus
59--write the meaning of sternnous---------------------strong
60--write the meaning of zest----------------61-- collision--------------62-- accumulate--------------collect
63-- Detrimentle---------------harmful
64-- rancour--------------------enmity
65--sab se ziada ahadees kis sahabi se marvi hain---------------hazrat abu huraira
66--sabse pelay konsi surah ki ayaat nazil huen---------------------alaq 5 ayaay
67--pehla gazwa konsa tha-----------------------------abwa
68--largest island--------------------------greenland
69--largest peninsula---------------------arabia
70--ibne insha ki wajah e shahorat------------------mazha nagari
71--mast tawakli was poet of---------------------balochi
72--After USA arms exporter-------------------Russia
73--Oldest Anthem---------------Japan
74--Kahuta Labortries------------1976
75--Arbitrator In Indus basin treaty--------worlf bank
76--pakistan joined ILO------------1949
77--Rapid means------------quick
78--pinpoint 1st democracy-----------brittain

79--thpmas cup-----------------badminton
80--nuclear power plant in pakistan with help of -----------------canada
81--capital of somalia------------mogadishu
82--1st punjabi poet--------------baba farid
83--legnth of great wall of china----------------2400km
84--Durand line damacrated in -----------------1893
85--oldest monarchy----------------------japan
86--first missile-------------------hatf
87-- Ringitt is the currency of ------Malaysia88--Digital computer invented by-------------John atanasoff
89--decimal system introduced in pakistan on 1st january----------------------1961
90--mat karo ghor o fikr zara dekho..........allama iqbal ka yeh shair konsi si kitab se
hai91--separate eletorate 1st time
demanded by---------------sir sayyed ahmad khan
92--largest natural gas producer muslim country----------------------iran
93--Google is a ---------- search engine94.When Pakistan become member of CENTO?
95.What is a pentagon?Defence head office of USA
96. meaning of "Rapid"? fast
97."celebrity" mean? famous man.
98.tea pure ... cup? into
99."shahsh (mirror) may itarana " means?
Who founded Attock Fort.
Babur
Wheere is Chandka Medical college is in
Nawab Shaha.
which is airline of Srilanka.
air lanka
what for IPP stand for
Independent Power Producers.
who is First Punjabi Poet
Baba Farid
6.who translate Israre Khudi
Prof. Arnold nay kia.

Naib Tehsildar Paper


1-Who is the present president of Cuba?Rahul Castro
2-Noralmarki is the president of ?Iraq
3-Clash of civilization is written by ?Samuel Huntington
4-War and Peace is written by? Leo Tolstoy
5-Pride and prejudice is written by?jane Austin
6-India Wins Freedom Is written by?Abu ul Kalam azad
7-Who was the chief editor of "Zamindar?Maulana Zafar Ali Khan
8-Simon Commission Held in?1927
9-Who was the Viceroy in !927?Lord Irwin
10-First viceroy of the subcontinent was?Lord Canning

11-Last viceroy of subcontinent? Lord Mountbatten


12-In which state Obama belongs To ?illionso state
13-When WTO formed?1995
14-Stainless Steel is the alloy of ?copper and zinc
15-How many colors are there is spectrum?7
16-Which player has Highest score in TEst cricket?Sachin Tendulker
17-NATO stands for?North Atlantic Treaty Organisation
18-Where is the greatest and longest wall of earth?China
19-Where is Leaning Tower of Pissa? Italy
20-Who presented Theory of relativity?Einstein
21-When DR. Abdul salam Received noble prize?1979
22-Pancilin was discovered by ?fleming
23-What is the actual time of rotation of earh?23hours 56min 4sec
24-Olympics 2000 took place in which city?Sydney
25-Who was the first president of Muslim League?sir Agha Khan
26- Who is the president of India?Parthiba patel
27--BAn ki Mon Belongs TO which country?South Korea
28-Brief Histroy of Time is written by?
29-What is Black Hole?Hypothetical region in spaceFear of open places/ public places
30-Which are the two gases that we exale more than we inhale?oxgen and corbon
31-Agoraphobia?Fear of open places/ public places
32-Prime Minster of UK is ?Gordon Brown
33- How many members are there is EU?27
34-OIC came into Existence?1969
35-HOw many states are there in USA?50
36-SAARC headquarters?Kathmandu
37-Friends Not Masters is Written by ./Gen.Ayub
38-Total members of Commonwealth? 53
39-In 1946 Who Presented poor mans budget?Liaqat Ali Khan
40-Allam Iqbal delivered Khutba Allahab on ?Oct-1930
41-UNO established on?24th oct-1945
42-Where is the headquarters of International Court of Justice?Hague
43-HIjrat Madina Was took place in ?622 AD
44-Toatal numbers of Ghazwat?27
45-Surah Without Bismillah?Surah Tauba
46-Anarkali Is wriiten by?Imtiaz Ali Taj
47-RAja Ghidh Is written by?Bano Qudsiya
48-How many lines are there in MA-sud-dus?6
49-Shikwa IQbal's Famous poem Is in whcih book? Baang-e-Dira
50-HAj performed by holy prophet on ?10hij
51-Shanama ISlam is written by ?Hafeez Jalandhari
52-Origin Of Specie Is written by?Charles Darwin
53- Partition of Bengal Took place in ? 1905
54-Suez Canal Connects ? Medi and red sea
55- which poet was famous for Masnavi?Mir Hassan
56. Muhammad Iqbal 1st book in persian?Israr e Khudi

ASI Paper
1). The word Muhammad (SAW) as a name has been mentioned in Quran only:
(b) Four times
2). Khateeb ul-Anbia as a title of:
(d) Hazrat Shoaib (AS)
3). A Verse of the Holy Quran indicates the name of:
(d) Hazrat Zaid (RA)
4). Masjid Zu Qiblatain is situated in
: (a) Madina
5). Which Surah of Quran has Bismillah twice:
(b) Al Namal
6). Sadaq-e-Eid-ul-fitr has been proclaimed in the year:
(a) 2 Hijri
7). Imam-e-Dar-ul-Hijrat was a title of:
(b) Imam Malik
8). Ameen ul-Umat is the title of Hazrat:
(c) Abu-ubaida bin Al jaraah (RA)
9). Arafat gathering is held on:
(b) 9 Zil hajj
10. How much Surah the Quran contains:
c. 114
11- The Nisab of Zakat in gold is
: c. 7 Tolas
12. The original name of Imam Bukhari is:
d. Muhammad bin Ismail
13. Makka was conquered in:
d. 8 A.H
14. Jami-i-Quran is taken for: c.
Hazrat Usman (R.A)
15. Pious-Caliphate lasted for about:
c. Thirty Years
16. Abyssinia is the old name of:
(a) Egypt (b) Iran(c) Iraq (d) Jordan
17. Deficiency of Vitamin C causes:
(a) Scurvy (b) Beri Beri (c) Color Blindness (d) .
18. NATO consists of member countries.
(a) 28(b) 27(c) 26(d) 30
19. Baku is the seaport on;
(a) Black Sea (b) Caspian Sea (c) Mediterranean Sea (d) Red Sea
20. Which of the following is largest country of South America?
(a) Argentina (b) Brazil (c) Colombia (d) Chile
21. when East Pakistan separated from West Pakistan?
(d) 16th December 1971
22. when the Simla Accord was signed?

(a) January 1972


(b) March 1972
(c) July 1972
(d) October 1972
23. Mr. Bhutto represented Pakistan in Simla Agreement, who participated from India?
(a) Mr. Rajiv Gandhi
(b) Ms. Indra Gandhi
(c) Mr. Narsimha Rao
(d) Lal Krishan Advani
24.What is the total area of Pakistan?
( (b) 796096 sq km
25. In which continent of world Pakistan is situated?
(a) Asia
26. What is length of Pakistan-India border?
(c) 1610 km
27. What is the name of Pakistan-India border?
(d) Line of Control (LOC)
28. Which country is located in north of Pakistan?
(c) China
29. What is height of K-2?
(b) 8611 Meters
30. What is the original name of K-2?
(c) Godwin Austin
31. after how many years did Pakistan get her first constitution?
(c) 9 years
32. what document was firstly drafted to give pace to constitution making process?
(d) Objective Resolution
33. when the Constituent Assembly passed the Objective Resolution?
(b) 12th March 1949
34. when Mohammad Ali Bogra presented Bogra Formula in the assembly?
(a) January 1953
(b) April 1953
(c) September 1953
(d) October 1953
35. who was Mohammad Ali Bogra?
(a) Prime Minister
36. what is the other name of Mohammad Ali Bogra Formula?
(a) New Law of Pakistan
(b) Pakistan Report
(c) Third Report
(d) Constitutional Formula
37. when first constitution of Pakistan was enforced?
(b) 23rd March 1956
38. according to 1973 constitution who elects Prime Minister?
(b) National Assembly
39. in which constitution Bicameral Legislature was provided for the first time?

(d) 1973
Q No: 40. When did Pakistan become member of United Nations?
(d) 30th Sep 1947
Q No: 41. Which country opposed Pakistan's membership in United Nations?
(c) Afghanistan
. 42-The scientist who first discovered that the earth revolves round the sun was
c. Copernicus
43. Alexander Fleming discovered
a. Penicillin
44.Which instrument is used to measure pressure?
c. Manometer
45. What does Angstrom measure?
d. Speed of ships
46. Light year is related to
c. Distance
47- old name of iraq?
mesopotimia
48-blood is red due to ?
haemoglobin
49-marian trence situated near?
philpines
31- headquarter of ghandhara civilization is?
texila
50- head quarter of saarc is situated at?
khatmandu
51- maximum wool produceing country is?
australia
52- official religion of japan is ?
shintoism
53- which element use for producing nuclear fuel?
urinium
54- who many rakkhu in 30 paraa of quran
39
55-which is less conducter
1- iron, 2-copper 3- silver 4- wood
56-nigara fall lies b/w
u.s.a and canida
57- which is smallest country of world among area
san marino
58-holy prophet pbuh appoited governer of yeman for collection zakat?
hazrat muaz bin jabal
59. Which international environmental pressure group was founded in 1971?
Greenpeace.
60. What is the capital of Morocco?
Rabat.
61. How many balls are on the table at the start of a game of pool?

Sixteen.
62. In which country is the volcano Mount Aso?
Japan.
63. What name is given to inflammation of one or more joints, causing pain, swelling and
restriction of
movement?
Arthritis.
64. Which mineral is the main source of mercury?
Cinnabar.
65- Diamond is an allotropic form of.......?
Ans. Carbon
66. The element common to all acids is............?
Ans. Hydrogen
67. Gobar gas contains mainly .............?
Ans. Methane
68 The most malleable metal is...........?
Ans. Gold
69 Which element is used in Beauty Parlors for hair setting?
Ans. Sulphur
70. From which mineral is radium obtained?
Ans. Uranium
71 What is laughing gas ?
Ans. Nitrous Oxide
72) Which is the longest river of America?
b) Mississippi
73) Don is river of ?
b) Russia
74) What is the length of khyber pass?
c) 56 km
75) Longest glacier of the world is Lambert situated in Antarctica, what is it's length?
a) 320 Miles
76) Which of the following lake is most polluted lake in the world?
d) Lake eire
77) Tugela water fall is present in?
b) South Africa
78) Gota canal is the ship canal situated in ?
c) Sweden
Give synonyms of the following
79. Assiduous
(a) Idle (b) Diligent (c) Defective (d) Deficient
80. Fuss
(a) Effort (b) Unnecessary Excitement (c) Grief (d) Joy
81. Placid
(a) Repulsive (b) Horrid(c) Obnoxious (d) Calm
82. Nave
(a) Simple (b) Artful (c) Adroit (d) Disingenuous

83. Immaculate
(a) Juvenile (b) Infinite (c) Flawless (d) Contaminated
84. Collusion
(a) Consistent (b) Conflict (c) Confrontation (d) Connivance
Give antonyms of the following:
85. Prosperity
(a) Rich (b) . (c) .. (d) Adversity
86. Conscientious
(a) . (b) Care free (c) .. (d) Careful
87. Scant
(a) . (b) Slender (c) .. (d)
88. Tender
(a) . (b) Kind (c) .. (d)
89. Author of Paradise Lost & Paradise Regained was:
(a) Maxim Gorki (b) William Wordsworth (c) John Milton (d) Shelley
90. Asgheri aur Akbari kis novel k do mash'hoor kirdar hain?
(a) Tota Kahani (b) Aag ka dirya (c) Mira-Tul-Aroos (d) Raja Gidh
91. Shikwa aur Jawab-e-Shikwa Iqbal k konsay kalam main hain?
(a) Bal-e-Jibreel (b) Armaghan-e-Hijaz (c) Zarb-e-Kaleem (d) Bang-e-Dara
92. Altaf Hussain Hali kis k sha'agird thay?
(a) Iqbal (b) Sir Sayyed (c) Zouq (d) Ghalib
93. Waqa-e-Karbala kis hijri main howa?
(a) 58 hijri (b) 54 hijri (c) 61 hijri (d) 50 hijri
94. Drama kis zaban ka lafaz hai?
(a) Lateeni (b) Farsi (c) Arabic (d) Greek
95. Khateeb-ul-Amnbia kis paighmber ka laqab tha?
(a) Hazrat Ibraheem (A.S) (b) Hazrat Noah (A.S) (c) Hazrat Moosa (A.S) (d) Hazrat Shoaib
(A.S)
96. Hazrat Sulaiman (A.S) ki hum asar Malkah Sa'ba ka asal naam kia tha?
(a) Maryam (b) Ammana (c).(d) Balqees
97. (4-4)20+5 is equal to:
(a) 25 (b) 20 (c) .. (d)
98. 2(13+10)-3(14-5) is equal to:
(a) 19(b) 20 (c) (d)
99. There is 1kg and 792g of barrel oil in 2 containers, what will be the quantity if we divide
it in 4
boxes:
(a) 360g (b) 448g (c) 580g (d)
100. If 15 men complete a work in 25 days, then 20 men will complete that work in how
much days:
(a) 12 days (b) 15 days (c) (d)

DZO Paper
1- What is the least conductor among the followings:
A)Copper B) Iron C) Aluminum D) Wood

Zakat can be spent on:


A) Travelers B) Slaves C) Masakin D)All of these
20- Zakat is exempted on:
A)Sheep grazing fed free in pastures B) Fruits C) Vegetables D) All of
these
21- The disease that breaks out on mass scale at the same time among
humans is known as?
22- The music of Pakistan National Anthem was composed by?
23- What is a cash crop?
24- Brazil is in the continent of?
A)North America B)Europe C) Africa D) South America
25- What ancestry Razia Sultana belongs to?
26- What is the official religion of Japan?
27- The length of Khyber pass is?
28- Who was known as the Man of Destiny?
29- Velocity of Sound in air is?
30- Statue of Liberty was gifted to America by?
31- Adam's Peak is in?
32- The country near to Mariana Trench(the deepest point) in Pacific Ocean
is?
33- The most populous FATA agency is?
34- The father of French revolution is?
35- Sunlight is composed of:
A)15 colors B) 12 C) 10 D) 7
36- Jaundice is the disease of:
A) Lungs B) Pancreas C) Liver
37- Light year is the distance traveled by light in:
A) 1 Year B) 5 C) 10 D) 20
38- How many Ruku are there in 30th Parah?
39- How many times Zakat is mentioned in Quran?
40- When did zakat become obligatory?
41- Whom did Hazrat Muhammed (S.A.W.) appoint the Governor of Yemen
for
the collection of Zakat?
42- According to the Zakat Ordinance Zakat arrears are collected by?
43- Zakat Ordinance 1980 was promulgated on?
44- Quad e Azam resigned from Congress because of:
A)Moplah revolt B) Nehru report C) Non Cooperation movement etc.
45- Blood clotting occurs because of the vitamin:
A) D B) C C) B D) K
46- The vitamin that cannot be stored in body is:
A) D B) A C) B D) C
47- The red color of blood is due to the pigment named?
48- Red Cross/Crescent HQ is in?
49- The Boy Scouts was founded by?
50- What was the rate of Zakat on the discovered treasure in the past?

51- According to Zakat Ordinance the rate of zakat on the produce of land
irrigated by artificial water is?
52- According to the ordinance the Chief Administrator is appointed by the
Governor with the consultation of?
53- The sunlight reaches to earth in?
54- The bordering countries of Caspian sea are?
55- Porcelain tower among the seven wonders was in the country?
56- Taklimakan desert is in?
57- Manchhar lake is in the district of?
58- Gobi desert is in?
59- MacMohan line is between?
60- Cryptography is the study of?
61- Who is Gen. David Petraus?
62- According to Ordinance the nisab of gold is?
63- .................................................s ilver is?
64- .................................................s heep is?
65- According to the ordinance Ushr is not levied if the crop is less than:
A) 2000 Kg B) 1550 Kg C) 998 Kg D) 948 Kg
66- How many masarif are there for zakat?
67- Which Surah mentions these masarif?
68- Wall Street is famous for?
69- Which Islamic organization was founded in 1962?
70- Which court decides about the exemption matters relating to zakat?
71- The organ effected by the virus of Hepatitis is?
A) Kidneys B) Lungs C) Pancreas D) Liver
72- Baghalchur area of D.G Khan has the mineral reserves of:
A)Stone phosphate B) Lime C) Uranium D) Chromite
2- Which country has the longest coastal line?
3- Which country produces wool on the largest scale in the world?
4- Which city has the SAARC H.Q?
5- Who forwarded the Lahore(Pakistan) Resolution?
6- The deficiency of Vitamin C causes the disease of:
A) Bones B) Skin C) Teeth
7- What number Pakistan stands on according to population?
8- What's the share of Punjab in the area of Pakistan?
9- The magnitude of earthquake is measured with?
A) Hygrometer B) Richter Scale C) Barometer
10- After Pashtuns the largest faction in Afghanistan are:
A)Uzbek B) Tajik C) Hazaras D)Krgyz
11- Plants exhale at night:
A)Oxygen B) Nitrogen C) Hydrogen D) Carbon Dioxide
12- Which Mughal Emperor built the Attock fort?
13- East India Company came to India in the reign of:
A)Shah Jahan B) Jahangir C) Aurangzeb D) Babar
14- Historical name of Iraq was?
15- The 2nd Panipat Battle was fought between?

16- The largest Muslim country according to area is?


17- The longest river in the world is?
18- Which one among the followings is a Peninsula:
A) Iran B) Egypt C) Saudi Arabia

DZO Paper held on 03-07-2011 By PPSC


1- Minsk is the capital of?
Belarus
2-baht is the currency of?
Thailand
3-currency note 1st time used by?
China
4-earth revolves around the sun from?
West to east
5- The name of world highest waterfall is?
Angel
6- Johor strait situated between?
Malaysia and Singapore
7- Malacca strait situated between?
Malysia & Indonesia
8- Karakum desert located in?
Turkmenistan
9- Fleet street is famous for?
newspapers
10-Sikandry Azam belong to which country?
Macedonia
11-philately is the science of?
stamp collection
12-smallest country of the world?
Vatican
13-how many kg's in one metric ton?
1000
14-one square foot is equal to?
144 sq inches
15- hydrometer is used for?
specific gravity of liquid
16- which vitamin easily prepared in body?
vitamin D
17- scurvy is due to lack of?
(vitamin c)
18-which gas is commonly used in balloons?
helium
19-the most abundant element in earth curst is?
Oxygen (O)46.6%
20-

21- world oldest parliament is?


Althing of Iceland
22-seattle is the seaport of?
u.s.a
23-land of midnight sun is?
Norway
24- land of free people is?
Thailand
25- the lowest rainfall area in Pakistan is?
nokhundi
26- Interfax is the news agency of?
Russia
27- Heathrow is the seaport of?
London
28- agro based industry is?
poultry, fishery, livestock
29- Stonehenge is in?
England
30- largest producer of uranium is?
Canada
31- Nikke is the stock exchange of?
Tokyo
32- which country is situated below the sea level?
Netherlands
33-sharmusheikh is the seaport situated on?
red sea
34-wheel is the symbol of?
progress
35- who was the painter of Mona Lisa?
Leonardo Davinci
36- one horse power is equal to?
746 watt
37-which of the following gas used in fire extinguished?
carbon dioxide
38-gulam Muhammad barrage is on?
Indus river
39- head marala is on?
Chenab
40- Neza e Sultan is an extinct volcano located in Chagai District,
Baluchistan, have deep resources of?
sulfur
41- old citizen day celebrated on?
1st October
42- in which sea Cyprus present?
Mediterranean
43- yellow sea is situated between?

china/Korea
44- the largest nuclear plant is located at?
??????????????????????????????????
45- which colour phosphorus used in matches?
red
46- which gas is used in electric bulb?
argon
47- oldest known element?
copper
48- which shape of carbon used in lead pencils?
graphite
49- basic component of all acid is?
hydrogen
50- artificial silk is called?
rayon
51- basic component of wood is?
paper
52- where Darwin port?
Australia
53- bar is the unit of?
pressure
54- light year is the unit of?
distance
55- famous library ??????????????????????
56-lion is the emblem of?
Sri Lanka
57-temple tree house is the official residence of?
pm of Sri Lanka
5859-ping pong is the name of which game?
table tennis
60- normal heart beat of adult is?
72-80
61-which gas is lightest?
hydrogen
62-the important impact of inflation?
decrease the value of currency
63-smallest ocean is?
Arctic
64- longest land boundary between two countries?
u.s.a and Canada
65-cortes is the parliament of?
Spain
66- who many time the world zakat come in Quran?
82
67- who many time the word zakat come in Quran with namaz?

32
68- 7th month of Islamic calendar?
rajab
69- when the complete orders among zakat announced?
9 hijra
70-sharia announced who many kind of people who are able to get zakat?
8
71-in which sura the orders of zakat described?
sura tuba
72-four classes of zakat payer?
metals, trading goods, animals, agriculture products
73-who is the writer of kitabul khiraj?
imam Abu Yusuf
74-zakat derived from tazkiya meaning?
to purify
75-the time period of tehsil committee member is?
3 years
76- which section of constitution of Pakistan gives protection of zakat
council?
????????????????????????????????
77- district zakat committee created under which section ?
16
78- who mange the account of federal zakat council?
administrative general
79-auditor general gives his report to?
parliament
80-total members of local committee?
9
81-when zakat ordinance promulgated?
20 June 1980
82-zakat is applicable on who many goats?
40
83- the usher of artificial land is?
1/20
84- the usher of natural land is?
1/10
85-the criteria of chairman of central council
ex or in service judge of supreme court
86- who many women members in federal council?
2
87-administrator general is also?
sectary of religious affairs
88- which people cannot get zakat?
parents, children, etc
89- who appointed district chairman?
provincial council

90-the people who collect zakat are called?


ameeleen
91-mualafatil quloob are?
new and needy Muslim
92- what meant of d-day?
day upon which some significant event will occur or has occurred

Labour Inspector Jan. 02, 2011


Give synonyms of the following:
1. Assiduous
(a) Idle (b) Diligent (c) Defective (d) Deficient
2. Fuss
(a) Effort (b) Unnecessary Excitement (c) Grief (d) Joy
3. Placid
Calm
4. Nave
(a) Simple
5. Immaculate
(a) Juvenile (b) Infinite (c) Flawless (d) Contaminated
6. Collusion
(a) Consistent (b) Conflict (c) Confrontation (d) Connivance
Give antonyms of the following:
7. Prosperity
Adversity
8. Conscientious
Care free
9. Scant
(a) . (b) Slender (c) .. (d)
10. Tender
(a) . (b) Kind (c) .. (d)
11. Commence
End (c) .. (d)
Choose the correct answer:
12. (a) He is senior to me. (
13. (a) He was charged with murder.
14. (b) She said that she was running fast.
15. (a) He did went to the hospital. (b) He did gone to the hospital. (c) He has gone to the
hospital.. (d) He
did go to the hospital.
16 Faster you walk, better it will be..
17. Fleming died in 1920. (
18. (4-4)20+5 is equal to:
(a) 25 (b) 20 (c) .. (d)

19. 2(13+10)-3(14-5) is equal to:


(a) 19(b) 20 (c) (d)
20. There is 1kg and 792g of barrel oil in 2 containers, what will be the quantity if we divide
it in 4 boxes:
(a) 360g (b) 448g (c) 580g (d)
21. If 15 men complete a work in 25 days, then 20 men will complete that work in how
much days:
(a) 12 days (
22. A man travels a distance by foot in 1hour and 35 minutes, but he use a bicycle, he
travels same
distance in 28 minutes. How much time he saves:
1 hour &7minutes (
23. If a man pays Rs. 2500 as income tax, that is 50% of his total income, then what will be
his total
income?
5,000
24. After Nile which is second largest river of the world:
(a) Amazon
25. Sound travels fastest in which of the following:
(a) Glass
26. Polygonat an angle:
( 180 degrees
(Note: Sorry, I could not properly remember question 26.)
27. The gravitational force on the body is called as:
(a) Weight
28. Cathy Pacific is the air line of:
Hong Kong
29. Who discovered continent Australia?
Captain Cook
30. Brazil is the largest exporter of:
Coffee (
31. Art and Architect reached its climax during the reign of:
Aurangzeb (
32. Largest ocean of the world is:
(a) Pacific
33. Where is the Head Quarter of Arab league?
( Cairo
34. Abyssinia is the old name of: its Ethipoia
(a) Egypt (b) Iran(c) Iraq (d) Jordan
35. Deficiency of Vitamin C causes:
(a) Scurvy (b) Beri Beri (c) Color Blindness (d) .
36. NATO consists of member countries.
(a) 28
37. Lisbon is the capital of;
Portugal
38. Iron metabolism in the human body is helpful for:

(a) Hemoglobin
39. Which of the following is a tax free country?
(a) Kuwait
40. How many languages are spoken in the world?
(a) 5,000 (b) 6,000 (c) 7,000(d) 8,000
41. How many species of living things are discovered up to date?
(a) 5 billions (b) 6 billions (c) 7 billions (d) 8 billions
42. In how many groups the living organisms that have back bone, are divided?
(a) 5 groups (b) 6 groups (c) 7 groups (d) 8 groups
43. Greenwich is located in:
(a) U.K
44. Where is the Head Quarter of ILO?
(a) Geneva (
45. Pakistan became ILO member in:
(a) 14 Oct. 1947 (b) 14 Sep. 1947 (c) 14 Nov. 1947 (d) 14 Dec. 1947
46. ILO came into existence under the treaty of Versailles after World War 1 in:
() 1919
47. Labour Appellate Tribunal is set up at:
(a) Tehsil (b) District (c) Provincial(d) National
48. 1st May is observed all over the world as labour day in honor of working people of:
(a) Moscow (b) Beijing (c) Chicago (d) Cairo
49. Mother tongue of Quaid-e-Azam was:
Gujrati
50. The professional qualification of Quaid-e-Azam was:
B.A, L.L.B
51. Allama Iqbal qualified as PhD scholar from:
Munich University, Germany
52. Jinnah of Pakistan was written by:stanely wolpert
53. Islamabad was made capital in the year:
(a) 1956
54. Allama Iqbal delivered his famous address at Allahabad in:
1930 (
55. Rachna Doab is located between two rivers of:
Ravi & Chenab
56. Radcliffe was . by profession:
A Lawyer
57. Day of deliverance was observed on:
22 Dec. 1939
58. Sir Sikindar Hayat was Chief Minister of Punjab:
(a) 1937 (b) 1929 (c) 1938 (d) 1935
59. Which of the following is a land locked country?
None of these
60. Baku is the seaport on;
Caspian Sea
61. Which of the following is largest country of South America?
Brazil

62. Which of the following is the country with highest birth rate?
China
63. World population is expected to reach by the year 2025:
(a) 10 billions (b) 8 billions (c) 9 billions (d) 11 billions
64. Which of the following is the greatest wool producer country in the world?
Australia
65. Mirage is an example of:
(a) Reflection of Light (b) Refraction of Light (c) Deviation of Light (d) Polarization of Light
66. Saint Sheikh Bahauddin Zakariya established a Khankaha in city of:
(a) Delhi (b) Multan (c) Lahore (d) Ajmer
67. British parliament is:
Bi-cameral
68. Planet closet to Earth:
Venus
69. Article 11(3) of Pakistan's constitution expresses to prohibits the employment of
children in any
factory, mine or other hazardous places below the age of:
(a) 15 years (b) 14 years (c) 13 years (d) 12 years
70. According to the old age benefit Act 1976, minimum old age benefit per month is:
(a) 3,000 (b) 2,000 (c) 4,000 (d) 5,000
71. Provincial employees social security ordinance was promulgated in year:
(a) 1969 (b) 1967 (c) 1966 (d) 196572. According to workman compensation act, the
amount of death and
permanent disablement grant is:
(a) 1 Lac (b) 2 Lac (c) 3 Lac (d) 4 Lac
73. Author of Paradise Lost & Paradise Regained was:
( John Milton
74. Asgheri aur Akbari kis novel k do mash'hoor kirdar hain?
Mira-Tul-Aroos
75. Shikwa aur Jawab-e-Shikwa Iqbal k konsay kalam main hain?
Bang-e-Dara
76. Altaf Hussain Hali kis k sha'agird thay?
Ghalib
77. Waqa-e-Karbala kis hijri main howa?
61 hijr
78. Drama kis zaban ka lafaz hai?
Greek
79. Khateeb-ul-Amnbia kis paighmber ka laqab tha?
Hazrat Shoaib A.S)
80. Hazrat Sulaiman (A.S) ki hum asar Malkah Sa'ba ka asal naam kia tha?
(a) Maryam (b) Ammana (c).(d) Balqees
81. Hazrat Khizar (A.S) kis badshah k hum asar samjhay jatay hain?
Qaroo'on
82. Quran Pak ki total suratain kitni hain?
114
83. Quran Pak ki sub say lambi surat konsi hai?

Surat Baqrah
84. Allama Iqbal ki sub say pehli nasri kita'ab konsi hai?
Ilm-ul-Iqtasaad
85. Nazaum Waldah Merhooma ki yaad main Iqbal ki konsi kitab main hai?
(a) Bal-e-Jibreel (b) Armaghan-e-Hijaz (c) Zarb-e-Kaleem (d) Bang-e-Dara
86. Quran Pak ki konsi surat ko zinat-ul-Quran kehtay hain?
(a) Surat Rehman (ha
87. Quran Pak ki konsi surat Bismillah k baghair shurau hoti hai?
(a) Surat Tauba
88. Quran Pak main kul kitnay paighumberoo' on ka zikar hai?
(a) 21 (b) 27 (c) 26 (d) 25
89. Taq-e-Nasiyan hona ka kiya mutblab hai?
Bhool Jana
90. Tipu Sultan ka a'asli naam kiya tha?
Fateh Ali
91. Latest Labour policy was introduced by the ministry of Labour in:
(a) 2002 (b) 2003 (c) 2005 (d) 2010

LABOUR OFFICER MCQS PAPER HELD ON 15-09-2011


1-Right of Assciation is a ---------------------------Fundamental right
2-Name ISLAMIC REPUBLIC OF PAKISTAN was given in which constitution-----------1973
3-Objective resolution made part of -----------in 1985
4-P.M tenders his resignation to-------president
5-Parliamnet consists of---------NA, Senate, President
6-how many amendments have been made in the constitution -------19
7- who appoints the governors? president
8-senate is presided -----------Chairman Senate
9-lower house of the parliament---------National Assembly
10- Cheif election commissioner office term----3years
11-fundamental rights are enforcable by------- both Supreme court & high courts
12-in 1973 constituent committee consists of parties-----All parties
13-chlid labor is prohibited under---------constitution u/art 11
14-what age of child not allowed for labour--------14 years
15-National reconciliation order enacted in the year--------2007
16-Census is made after--------once in a decade
17-Most speaking language in pakistan---------punjabi
18-pak afghan relation severed ---------after every 10 years
19-faiz Ahmen FAiz is---------a poet
20-what is sahiwal--------a Division & district of punjab
21-largest coastal line of province-------balochistan
22-in which area sui gas was discoverd first time-----sibbi,sui, 1952
23-kashmir is important because------24- another name of hatf III missile------gazdnavi
25-IAEA hearquarter----------VIENNA
26-ILO headquarter--------Geneva, switzerland

27-Egypt in which continent-----Africa


28-Al-Azhar university in which country-------egypt
29-third world countries are---------backward countires
30-Solar system was discovered by--------31- who was the discoverer of radioactivity along with Marie Curie and Pierre Curie, for
which all three
won the 1903 Nobel Prize in Physics?
Antoine Henri Becquerel from france
32-who is current Secretary General of UN-------Ban ki moon
33-Alumni meanz-----------old student
34-NPT stands for-----Non Proliferation Treaty
35 RAM stands for-----Random access memory
36- Computers main part----CPU
37-Drone is detectd by------?
38-richest source of Vit D------cod liver oil
39-Hepatitis C disease of----Liver
40-climbing on up hilly in bent condition makes the person------tired, stable, fast his speed
41-Artificial forest of pakistan----Changa manga
42-impact of wuller barrage on pakistan?
shortage of water+shortage of energy etc
43-Umul Quran is name of ---Surah Fateha
44- who was called the brain of arab?
hazrat amr bin-al-ass(r.a)
45-Most hafiz e quran were martyrd in ghazwa------yamamah
46-subject of Quran-----------human
47-Ayat in Surah kouser-----3
48-last khutba was dilivered by Prophet (PBUH) on mountian -------Safa
49-Zaboor was revealed on -----Hazrat Daud AS
50-Ist constitution in the world-------Misaq e Madina
51-Hijrat Habsha was ------------social boycott
52-Mutafq Alai is---------hadith in Bukhari & Muslim
53-number of prisoner in jang e badar---70
54-which one of following is kind of tax------ushr n zakat
55-zakat on diamond---2.5%
56- zakat on constrution of mosque is-------not
57- Emphasis of Madni surahs was on which topic?
58-Ghzwa furqan is another name of----ghzwa badar
59-correct word----formidable
60-chair synonym---seat
61-No sooner is followed by-----than
62-She resembles -------------to her mother or with his sister
63-noun of the word excite------excitement
64-person unable to pay his debt---------insolvent
65-he brushed ____on my arguments
66-i am sick -----of ....
67-CBA is elected through-----secret balloting

68-labour court jurisdiction


69-NIRC power
70-congniznce by labour court in dayz----what is google?
a search engine
71-what will be the next number? 3,6,5,20,7,42,9,.........?
72
72-what will be the next number? 4,5,7,11....?
19
73-1sq cm is equal to how many square mm?
100
74- 1 miligram gold is equal to how many milligram?
1000
75-if the 10% length of a road is 50m what will be its total length?
500m
76-the price of an article increase by 25% , who many % price decrease to remain the same
old price
of article?
20%
77-The writer of awaz dost is ?
mukhtar masood
78-13-blue and white nile met at?
sudan
79-freedom of trade is a?
fundamental right
80-We are saved from ultraviolet rays of sun through?
81-What odor is mixed in natural gas?
82-Surah Ikhlas is called ..of Quran?
83-D.M.S (digital management system) consist of ?

Social Security Officer Written Test Paper


1. Battle of plasssey fought in?1757
2. Quaid-e- Azam resigned from Congress in?
1920
3. Quaid-e-Azam joined Muslim League in?1913
4. Why Quaid-e-Azam asked for direct action day?
5. Founding Objective of Muslim League was?
6. Arya Samaaj was founded in?
7.Pakistan became UNO member in? 30 sep 1947
8. Who is foreign Minister of Pakistan?Hina Rabbani Khar
9. Shortest period of Governor General in Pakistan was of?
10. Name of Governor General after Nazim-ud-Din?ghulam muhammad
11. Boundary line b/w Pakistan and Afghanistan called?Durand Line
12. Which country is in East of Pakistan?India
13. Founder of Muhammadan educational conference in 1881? Syed Ahmed Khan
14. Who was viceroy at time of partition of Bengal? Lord Curzon

15. First Constitution of Pakistan was made in?23 March 1956


16. Highest civil award of Pakistan? Nishan-e-Pakistan or tamgha e jurat
17. Anjuman-i-Hamayat-i-islam was established in ? 1884
18. Liquat Nehru Pact? 8th April 1950
19. Mohenjodaro located in? Sindh
20 (a) Punjab (b) Sindh(c) Baluchistan (d)NWFP
21. fourteen Points was presented by Jinnah?1929 don't remember exact date
22. Who was chairman of the Indo-Pakistan Boundary Commission? Sir Cyril Radcliffe
23. National Flower of Pakistan? Jasmine
24. National Animal of Pakistan? markhor
GENERAL KNOWLEDGE
25. Gorbachev was the president of which country?USSR
26. UNO formed in? 24 oct 1945
27. Longest river of world? Nile
28. Largest Desert of world?Sahara
29. Largest island of world?Greenland
30. Largest ocean of world?Pacific Ocean
31. Capital of Argentina?Buneos Airus
32. Capital of Australia?Canberra
33. Nairobi is Capital of ?Kenya
34. Currency of Indonesia? Sen
35. Riyal is currency of? Saudi Arabia
36. CPU is abbreviation of? Central Processing Unit
37. UK stands for?United Kingdom
38. NATO stands for? NORTH ATLANTIC TREATY ORGANIZATION
39. ATM stands for? AUTOMATED TELLER MACHINE
40. Who wrote "Hayat Javeed"? biography of Sir Syed Ahmed Khan by Altaf Hussain Hal
41. Who wrote "Hamlet"? shakes pear
42. Who wrote "Paradise Lost"? John Milton
43. Who is writer of "Old man and the Sea"? earnest Hemingway
44. Shakespeare was a Writer of which Century? 16th Century
45. Who led Pakistani Cricket Team in World Cup 2011?Shahid Afridi
46. Old name of Myanmar? Burma
47. Spain literally mean?
48. (a) Rabbit (b) lion (c) lord (d) land of rabbits
49. Lionel Messy is a famous player of? (football)
50. Pakistan lies of the tropic zone of?North
(a) South (b) West (c) East (d) North west
51. When Barack H. Obama was awarded with Noble Prize for peace? 2009
52. Cusec is unit for ? water level
53. Light Year is unit of? Distance
54. Who presented Law of Falling Bodies? Einstein
55. One Horse Power is equal to ___ watts? 746
56. Cathay Pacific is an airline of? Honkong
57. Which city lies in two continents?istanbul
58. which city is called city of canals? Venice

59. Only country within country? Vatican city


60. Boxing day is observed on in Australia? 26th Dec
61. How many Bons are in a human body? 206
ENGLISH
(Antonyms)
62. Entice Repel
63. Mettle
64. Microcosm Macrocosm
65. Absurd
66. Modicum small amount
(synonym)
67. imperious
68. Luxuriant
69. Memorable worth remembering
70. Impose enforce
71.
(Prepositions)
72. Conscious of
73. Comply with
74. Conferred with
75. Deaf to
76. Daily exercise is beneficial _for________ health.
(Correct the spellings)
77. (a) Schedule (b)
78. schizophrenia
79. We __were_____ waiting for two hours.
(a) have been (b) was (c) had (d)
80. We ___visited_______ them yesterday.
(a) will meat
81. see that __he will______ come in meeting.
Islamiat
82. In beliver of mother, who is called Umm-ul-Miskeen?[Hazrat Zainab
83. In believer of mother, who is called Tahirah?...Hazrat Khadija (R.A)
84. Who was called Sword of Allah? Hazrat khalid bin waleed
85. Who built the kaaba for the first time? {Hazrat Ibrahim (A.S)}
86. How old was Muhammad (p.b.u.h.) when his mother died? (6 Years)
87. What is the name of the first mosque of Islam? (Masjid-e-Quba)
88. Which is the first Surah of Quran? (Surah Fatiha)
89. Total number of Chapters and verses in Quran? (30 chapters 6666)
90. How many Makki Surahs are there in Qur'an? (86)
91. How many sons Hazrat Yaqoob (A.S) had other than Hazrat yousaf (A.S)?11
92. Which important event mentioned in the quran occured one year before hijrah in
makkah? (Miraj)
93. How many prophets are mention in Holy Quran? (25)
94. Name of the sixth kalimah? (Raddi Kufar)
95. Who was the commander of the infidels in Battle of Uhd? (Abu Sufyan)

96. The famous book of Fiqh " Kitab-ul-Kharaj" was written by?
97. When the truce of Hudaibiya took place?
98. How many Asma-Al-Husna in last two verse of sura " Al-Hashe"? (10)
99. ayat of Quran confirm the Islam Religion is a complete religion? (Surah Nahal)
100. Important event occur in 2 hjiri in Ramadan?ghazwa badar

INSPECTOR COOPERATIVE SOCITIES PAPER 11-03-2012


1.where is kalabagh dam?on the Indus River at Kalabagh in Mianwali District
2.profession of fatimah jinha?dentist
3.when did joind quaid e azam m l.?1913
4.presidnt of india?pertiba patil
5.i m f mean?international monetary fund
6.g d p mean gross domestic product
6.where is head quratr of world bnk? Washington, DC
7.mhd ali johr buried in? born in england and burried in Jerusalem (Bait-ul-Maqdus
8.whch countr in the north of pakistan...china
9.pak major export? cotton
10.location of pakistan in asia regin? south
11.hijri saal ka duration? cuurent 1433 AH
12.safar taif mn hazur pak k sath kon sy shabi thy? zaid bin haras
13.quran pak mn kis sahabi ka zikar h? zaid bin haras
14.najashi k samnay kis sahabi ny taqreer ki? jafar tayyar
15.where is wambildon tanis ground? england
16.how many seats in senate of pak? 104
17.sad berg k writer ka name? sad barg, khusbo, parween shakar
18.qurtaba ka qazi k writer ka name? Imtiaz Ali taj
19.bait ul muqadas kis k dor mn fateh howa? hazrat umar
20.gawadar kis provance mn h? Balochistan

Current Affair
1) Which of the following countries is the world's largest emitter of Carbon Dioxide in the
atmosphere?
a) China b) America c) Russia d) India
2) Who is Stanley McChrystal?
a) Commander US forces in Afghanistan b) Head of the US Central Command (CENTCOM) c)
NATO Commander in Afghanistan d) None of these
3) The headquarters of Green Peace International is located at:
a) Vancouver b) Amsterdam c) London d) Paris
4) The oldeest internet search engine among the following is:
a) Google b) MSN Search c) Yahoo d) Ask.com
5) The power generating capacity of Diamer-Basha Dam would be:
a) 3450 MW b) 3800 MW c) 4500 MW d) None of these
6) ANTARA is the news agency of:
a) Indonesia b) Malaysia c) Turkey d) None of the these
7) The largest opium producer province in Afghanistan is:
a) Helmand b) Nangarhar c) Badakhshan d) None of these
8) Silk Air is an airline of:
a) Sri Lanka b) Switzerland c) Singapore d) China
9) Channel Tunnel is an under sea rail tunnel linking:
a) England and Ireland b) England and France c) France and Germany d) None of these.
10) The Strait of Malacca is the main shipping channel between the India Ocean and:
a) The North Pacific Ocean b) South Pacific Ocean c) South Atlantic Ocean d) None of these
11) The recently published book " Between Dreams and Realities" is written by:
a) Shamshad Ahmad Khan b) Gohar Ayub c) Sahibzada Yakoob Ali Khan d) None of these
12) The largest Agency of FATA by population is:
a) Bajaur Agency b) North Wazirstan c) South Waziristan d) None of these
13) Which of the following categories of Nobel Prise was established in 1968?
a) Medicine b) Literature c) Economics d) None of these
14) Total cultivable Land of Pakistan is approximately:
a) 80 million hectares b) 120 million hectares c) 150 million hectares d) None of these.

15) Who is Francois Fillon?


a) Prime Minister of Italy b) President of Germany c) Foreign Minister of France d) None of
these
16) The largest island in Indian Ocean is:
a) Sri Lanka b) Sumatra c) Madagascor d) None
17) 3 May is observed Internationally as:
a) Environment Day b) Population Day c) Press Freedom Day d) None of these
18) 2016 Summer Olympics will be held at:
a) Sydney b) Madrid c) Chicago d) Rio de Janerio
19) Kyat is the currency of:
a) Nepal b) Myanmar c) Bhutan d) None
20 Environment Treaty Kyoto Protocol will be expired in:
a) 2012 b) 2014 c) 2015 d) None of these.
Benazir Bhuttto was awarded UN Human Rights Award 2008.
-10th December was celebrated as Human Rights day.
-1st December was celebrated as world AIDS Day.
-UNEP (United Nations Environment Program has declared 2009 as Year of Gorilla.
-Somali Prime Minister Hassan Hussein Nur was sacked from his post on December 14,
2008.
-Harold Pinter , a Nobel Prize-winning eminent British Playwright died on Dec24,2008
-J.K. Rowling is the creator of Harry Potter series and his latest book is The Tales of Beedle
the Bard.
-In USA presidential elections Barak Obama got 364 electoral college votes.
-Highest number of electoral votes in America belongs to Califonia
-The operation to flush out Mumbai terrorists was Operation Black Tornado.
-Carla Bruni has been made the first ambassador to the Geneva based Globa Funds to Fight
AIDS TB and Malaria.
-APEC is Asia Pacific Economic Cooperation . Its HQ are at Singapore
-Recently ASEAN concluded an agreement as first step in establishment of a free trade area

FTA in the region by the year 2016.


1. The Swadeshi movement means
Boycott of goods (British goods)
2. Simla Deputation was led by
Sir Agha Khan
3. Who moved the resolution for establishing Muslim League?
Nawab of Dacca
4. Who delivered the Presidential address in which the Muslim League was established?
Nawab Waqr ul Mulk
5. Separate electorate was awarded to Muslims in
1909
6. Annulment of partition of Bengal was announced in
1911
7. Jinnah was formally enrolled in All India Muslim League in
1913
8. "Comarade" was started by
Moulana Muhammad Ali
9. Al Hilal was started by
Moulana Muhammad Ali
10. Jinnah was the Principle architect of
Lucknow pact
11. The most important change brought about by Minto Morley Reforms was Separate
Electorate
12. Turkey in the First World War was chose to fight on the side of
Germany
13. Treaty of Severes was announced in
1920
14. Shuddhi and Sangthan movements were started at the end of
Tehrik e Khilafat
15. "Zamindar" was brought about by
Zafar Ali Khan

16. Report of Rowlatt Committee was published in


1918
17. Jallianwala Bagh tragedy took place in:
1919
18. Jinnah resigned from congress during Nagpur session in
1920
19. Moplah rising in Malabar took place in
1921
20. The Moplah rose against
the British and Hindu Zamindar.
21. Which movement was started by Sir Swami Shradhnand?
Shuddhi
22. Sangthan was started by
Pandit Malavia
23. Swami Shradhnand was murdered in
1926
24. Chauri Chaura incident took place in
1922
25. Khilafat was abolished by Mustafa Kamal Pasha in
1924
26. Simon Commission was sent to India in
1927
27. On the arrival Simon Commission Muslim League was Split into two groups one was led
by
Sir Muhammad Shafee and the other was led by Quaid e Azam
28. Which party was divided into pro changers and changers?
Congress
29. Nehru Report was an answer to the challenge given by
Lord Birkenhead
30. Nehru Report accepted the following demand
a separate province for North-West Frontier and Sindh

31. Jinnah Fourteen points were offered in


1929
32. Which member of Simon Commission resigned and replaced by another member
Stephen Walsh
33. Dyarchy was scrapped in
1919 Reforms
34. The first session of Round Table Conference was opened in
London
35. Which party was not present in First Round Table Conference
Congress
36. Federal form of Government for India was approved by British in
First Round Table Conference
37. Who was the Prime Minster of England during First Round Table Conference?
Ramsay Macdonald
38. Second Round Table Conference was held in
1931
39. Communal award was published in
1932
What was the reaction of Congress and Muslim League over Communal Award?
Both Disliked
The recommendation of Round Table Conference was published in
1933
The whole of India Act of 1935 came into operation in provincial part in
1937
Anandhnath is a
novel
Nagri is a
Script
Pirpur Report was about
Congress ministries

Shareef Pur report was about


Bihar
Who wrote" Muslim Suffering under Congress Rule"?
Fazl ul Haq
Wardha scheme was about
Education
The author of Wardha Scheme was
Zakir Hussain
Band e Matarm was an
anthem
Day of Deliverance was celebrated on
22nd December 1939
"Now or Never" pamphlet was written in 1933 by
Ch. Rehmat Ali
"Pakistan National Movement" was founded by
Ch. Rehmat Ali
"Outline of a Scheme of Indian federation" was written by
Sikandar Hayat Khan
Lahore resolution was introduced by
Fazl ul Haq
"Thoughts on Pakistan" was written by
Ambedkar.
The British August offer was made in
1940
What was the response of Muslim League over British offer?
Neither accepted nor rejected
Which Congress leader thought after Lahore Resolution that the partition was unavoidable?
Raja Gopal Acharia
Sapru proposals were offered in
1945
Liaquat Desai Pact was concluded in

1945
Wavell plan was made in
1945
Parity was the issue in
Wavel Plan
Simla Conference was held in
1945
In1945 elections, out of total 102 seats of Central Assembly, Congress
won 57
And Muslim league won
28 seats
In the provincial elections of 1946 Congress won 930 seats and Muslim League won 428
seats
In Provincial elections of 1946 total seats of Muslim League were
492
In the Cabinet mission who many Cabinet Ministers were present
3
The name of the Cripps Mission was made after Sir Stafford Cripps who was
The President of the Board of Trade
The Cabinet Mission members were parleyed with how many Muslim members
4
Under Satyagarh Tehreek people chose by Gandhi were to Offer
arrest
Cripps Mission Published its report on
30th March 1942
The main emphasis in Cripps Mission was on Creation of
new Dominion
Non accession clause was mentioned in
Cripps mission
"Quit India" movement was started in
1942

In the Cabinet Mission provinces were divided into how many sections?
Three
Quaid e Azam, for the continuation of Cabinet mission, demanded how many portfolios?
Five
In Cabinet Mission plan total portfolios were
Sixteen
Congress was awarded how many portfolios?
Six
How many portfolios were given to Muslim League?
Five
How many portfolios were reserved for minorities?
Three
Lord Wavell was replace by Lord
Mountbatten
The only Indian on the Viceroy lord Mountbatten staff was
V.P. Menon
V.P. Menon prepared the final draft of the transfer of Power
Lady Mountbatten is said to be the close friend of
Nehru
What was the name of the daughter of Nehru?
Indra
Who wanted to become the joint Governor General of India and Pakistan?
Mountbatten
Who decided, at the time of partition, the fate of Baluchistan?
Shahi Jirga
By which method fate of NWFP was decided?
Referendum
Jinnah was by origin a
Khoja
"Dawn", the Muslim League newspaper was started in
1942

Besides Jinnah who was the ex-officio member of Muslim League Working Committee
Liaquat Ali Khan
Direct Action resolution was passed in
July 1946
Jinnah's speeches were translated into Urdu often by
Nawab Bahadur YAr Jung
Who gave Fatwas in 1945 and forbade to joining Muslim League?
Maulana Hussain Ahmad
Which party leader labeled Quaid e Azam as "Kafre azam"?
Jamiyat al Ulema-i- Hind
Which magazine criticized Jinnah's decision to become the Governor General?
Economist
Whom Jinnah appointed the Governor of NWFP?
Sir George Cunningham
Whom Jinnah appointed the Governor of PUNJAB?
Why Jinnah appointed British Governors in four Provinces?
They were more experienced
Soon after the establishment of Pakistan which Prime minister had been the Ambassador to
Burma also?
Muhammad Ali Bogra
HISTORY OF PAKISTAN SINCE 1947
INCLUDING FOREIGN POLICY, POLITICS AND DEFENCE
Important events from 1947 to 1958
1. He was the Governor General of Indo-Pakistan before Mountbatten:
Lord Wavel
2. Mountbatten came to India in
March 1947
3. Mountbatten was an officer in
British Navy
4. Plan for the Separation of Indo Pakistan was announced on
23rd June 1947

5. Election to the First Constituent Assembly of Pakistan took place in:


1946
6. The first Cabinet of Pakistan consisted of
7 members.
7. Finance Portfolio in the first Cabinet was held by
Malik Ghulam Muhammad.
8. The Chief Minister of the following province refused to salute the Pakistani flag in 1947:
NWFP
9. CM of NWFP Doctor Khan Sahib was dismissed by Quaid e Azam who was his successor?
10. Chief Minister of the following Province was dismissed by Quaid e Azam
Bengal
11. Approximate population of Pakistan at the inception in 1947 was
7 crores
12. First census of Pakistan was held in
1951
13. Population of west Pakistan in 1951was
34 million
14. The only country to oppose Pakistan's entrance into the UNO in1947 was Afghanistan
15. Total area of Jammu and Kashmir in 1947 was
84,471 sq. miles
16. India stopped the passage of water from the rivers Ravi and Sutluj in
April 1948
17. Madhupur Head works is located on the
river Ravi
18. Ferozpur Head works is located on river
Sutluj
19. Muslim majority Tehsil Zira was handed over to India in Redcliff award it was a tehsil of
Ferozepur District.
21. He was the first head of state to visit Pakistan in 1947
Amir of Kuwait

22. Quaid e Azam relief fund was set up in


September 1947
23. At the time of division the cash balances of undivided India stood at about
Rs. 4,000 million
24. India and Pakistan mutually came to an agreement that Pakistan would get
Rs. 750 crore as her share.
25. Only Rs. 200 crors had been paid as an interim installment
26. Referendum in 1947 in NWFP province was held in
July.
27. On 15th August 1947 the state of Junaghadh announced that it had acceded to
Pakistan.
28. He was the first Governor of Punjab
Francis Moody.
29. Governor Moody imposed the Governor Rule in Punjab in
January 1949.
30. Pakistan Fund was setup by Quaid in
June 1947.
31. State Bank of Pakistan was inaugurated by Quaid in
July 1948.
32. The initial assets of SBP were equal to
three Crore
33. Karachi was declared Federal area by the legislative Assembly in
May 1948.
34. He was the only Muslim to oppose the Objectives Resolution in the Assembly.
Mian Iftikhar ud- din
35. "The Myth of Independence" was written by
Z.A. Bhutto
36. Muslim yesterday and today was written by
A.B.Rajput
37. Pakistan's flag was designed by two brothers and name of one of them is Altaf Hussain.

38. White strip in the flag was added in August 1947. When was moon and star added in the
flag
February 1949.
39. Ayub Khoro ministry in Sindh was dissolved by Quaid in
April1948.
40. The Quaid delivered his last message to the nation on:
27th August, 1948.
41. He was called the iron man of NWFP
Khan Qayyum Khan
42. Peer Sahib Manki Shareef founded the following party in September 1949
Awami Muslim League
43. In the East Bengal elections were held in
1954
44. He is the only man to be prosecuted under PRODA
Khoro
45. It was the first opposition party of the country
Jinnah Awami League
46. Awami League was found by Abdul Hameded Bhashani in
1950
47. Rawalpindi Conspiracy was unearthed in
March 1951
48. The accused of the conspiracy were prosecuted in the following jail
Hyderabad Jail
49. Liaqat Nehru Pact announced at Delhi
in April 1950.
50. Liaquat ali Khan visited America in
May 1950
51. "Wheat Crisis" in Pakistan took place in
1952
52. Martial Law in Lahore was imposed in
MARCH 1953

53. MALIK GHULAM Muhammad dissolved the Govt. of


Nazi mud Din in April 1953
54. Shortage of Salt took place in 1952 in
East Bengal
55. Pakistan became member of Baghdad pact in
September 1955.
56. The Manila Pact is the other name of
SEATO
57. The Manila Pact was signed in
September 1954
58. Muhammad Ali Bigra formula was put forward in
October 1954
59. According to Bogra formula the Lower house consisted of
300 seats
60. Out of the total 309 sears muslim League secured only 9 seats in
1954.
61. PRODA was replaced in
September 1954
62. Ghlam Muhammad dissolve dthe Constituent assembly on:
24th October, 1954.
63. Ghulam Muhammad resigned in
August 1954
64. One unit bill was brought intp effect on
14 October, 1955
65. He became the first Governor of West Pakistan
Gormani
66. The First Five Year Plan was announced by Chaudhary Muhammad Ali on 18th May 1956
67. Principal of joint Electorate was accepted by the Assembly on
10th October 1956 at Dacca
68. Suez Canal Crisis took place in the reign of:
Soharwardy

69. Pakistan bought Gwadar from King ofmaskat at the cost of 40 lakh pounds on 8th
September 1958
70. Deputy spleaker of East Pakistan was killed during a rumpus in the Assembly in
1958.
71. After the promulgation of MARTIAL Law in 1958when did the new cabinet take oath?
24th October 1958
72. Z.A.Bhutto had the following portfolio in the Ayub Khan's cabinet
Trade.
HISTORY FROM 1958 TO 1969
73. According to the agriculture Reforms announced in January 1959, maximum limit of non
irrigated lands was fixed at:
1000 acres.
74. How many land farm holders were affected by the Ayub Reforms
902
75. Which ordinance contributed a great deal towards generating public
resentment against Ayub regime:
Muslim family Law Ordinance.
75. In the Basic Democratic System introduced by Ayub the number of basic Democrats was
80,000
76. Ayub lifted the Martial Law in
June 1962
77. Presidential Elections between Ayub Khan and miss Fatima Jinnah held in January 1965
78. Pakistan launched an operation in Kashmir in 1965 which was called
operation
Gibralter
79. India mounted upon a three pronged attack against Pakistan along Lahore on
6ht September 1965
80. China issued an ultimatum to India on
17th September 1965
81. Sheikh Mujeeb ur Rehman presented his 6 points for the first time in February 1966 at
the house of Former premier Ch. Muhaamad Ali in a meeting of

All Parties Conference.


82. What was the name of opposition alliance against Ayub in 1965 elections? Combined
Opposition Parties
83. In 1967 five parties formed an alliance against Ayub Khan which was called
PDM
84. The Ayub regim celebrated tis 10 years of rule in
October 1968
85. As a result of boundary settlement between Pakistan And China Pakistan got 750 sq.
miles of land out of a total of:
3400 sq. miles
86. U- 2 incident took place in
1960
87. The old name of Round garden was changed into Nasir garden in 1966 after the visit of
Egyptian President Nasir.
88. Sardar Abdul Rab Nishtar died in
1958
89. EBDO was promulgated in
1959
90. Ayub Khan took oath as President of Pakistan in
February 1960
91. I.I. Chandaraker died in
1960
92. Muhammad Ali Bogra died in
1963
93. Soharwardy died in 1963 in
Bairut
94. Islamabad was completed in
1966
95. Bhutto was arrested in
November 1968.
96. States of Dir, Chitral and Swat were incorporated in NWFP in

August 1969.
DEVELOPMENTS FROM 1969 TO 1977:
97. Yahya khan became C-in-C in March 1966. Who was C-in-C before him.
Musa Khan
98. Ayub Khan handed over the reins of Government to Yahya Khan on
25th March 1969.
99. In April 1969 yahya regime announced
Labour Reforms
100. One Unit Scheme was done away with on
1st January 1971
101. Total number of National Assembly seats in the L.F.O. was
313
102. East Bengal has 169 seats in the L.F.O.
103. Punjab had 85 seats in L.F.O.
104. Elections could not be held on fixed date and had to be postponed till 7th
December due to
Floods in East Pakistan
105. In the 1971 elections out of total 162 common seats in East Bengal Mujeeb ur Rehman
won
160 seats
106. In the elections of 1971 PPP got 62 seats out of total 82 common seats in Punjab
107. Agartala conspiracy was about
Kidnap and murder of Ayub Khan
109. Kashmir Mujahideen hijacked an Indian plane "Ganga" in
1971
110. Army action was started in Easr Pakistan from March 1971
Mother of Z.A.Bhutto was
Hindu
111. Z.A. Bhutto studied in the following university
Southern California University

112. Bhutto was appointed Foreign Minister in


1963
113.EAST Pakistan BECAME AN INDEPENDENT ENTITIY in December 1971
114. A commission was appointed by Bhutto to probe into the 1971 crisis. It was called
Hamood ur Rehman commission
115. In March Mr. Bhutto dismissed
1300 service men
116. The banks were nationalized in
May 1972
117. In his agricultural reforms Bhutto put ceiling to land holding at
150 acres of irrigated land.
118. Bhutto announced second package of agricultural reforms in
1977
119. In April 1974 Bangladesh agreed to release 195 held up
POWs
120. Mr. Bhutto announced to dissociate Pakistan from the Commonwealth of Nations in
1972
121. Martial Law was imposed in Balochistan in
May 1973
122. The Qadyanis were declared non Muslims in
Semptember1974
123. He is the only person who resigned from national Assembly on this decision
Ahmaad Raza Qasuri
124. Elections to the National Assembly were held under Z.A. Bhutto in
March 1977
125. Martial Law was imposed in the country on 5th July 1977
in the morning
126. Pakistan announced to delink from SEATO in
November 1972
Chaudhary Khaleeq uz Zaman died in
1973

127. Ayub Khan Passed away in


1974
128. Friday was declared a weekly holiday in
January 1977
CONSTITUTIONAL DEVELOPMENT OF PAKISTAN
129. How many constitutions have been tried in in Pakistan so far?
3
130. 1973 constitution was promulgated in
14th August
131. How many amendments have been made in1973 constitution up to 1999
16
132. The 16th amendment is about the expansion of
Quota
133. Quota has been extended to the year
2013
134. The Quran and Sunnah are declared the Supreme law of Pakistan under this
Amendment
9th.
135. The Qaduanis were declared non Muslims in this amendment
2nd
136. The first Constituent Assembly of Pakistan consisted of 79 members
objectives resolution was passed in
12th March 1949
137. The Ulmas offered 22 points for the future constitution of Pakistan.
138. The 2nd Basic principle Committee Report was published on
22nd December 1952.
139. The following constitutional draft was called as the Bengali Punjab Crisis Report
2nd BPC Report
140. Muhammad Ali Bogra formula was put forward in the Assembly on:
7th October, 1953
141. Bogra Formula offered a bicameral legislature wherein every unit had

10 seats in the Upper House


142. The number of East Bengal Seats in the Lower House in the Bogra Formula was:
165
143. The First constituent assembly of Pakistan was dissolved by Ghulam Muhammad on;
24th October 1954
144. The Sindh chief court restored the
1st Constituent Assembly
145. He was the first governor of the West Pakistan
Mushtaq Ahmed Grmani
146. It was necessary for both the President and the Prime Minister to be Muslims in this
Constitution.
1973
147. The Objectives Resolution was made the part of the Constitution instead of being
merely a document of guiding Principles in
8th Amendment
148. Bicameral legislature was provided for in the
1973 constitution.
149. The minimum age of a Senator is
30 years.
150. The minimum age of Prime Minister under the constitution is
35 years.
151. The age of President is
45
152. The retirement age of justice of High court is
62 years
153. The retirement age of justice of Supreme Court is
65 years
154. How much practice as a lawyer is must for becoming Justice of a High Court
8 years.

ASI Past Paper 2011


1.No.of minorities in parliament======================10
2.Poisonous gas in smoke of car furnace===============carbon monoxide
3.Green wich mean time is located in=================England
4.police affair=====================================nationa l police
beurou
5.battle of khandaq================================ battle of ahzab
6.fatha mubeen kise kehta hain=====================sulah hudaibia
7.libya=========================================== Tripoli
8.first commercial bank ============================habib bank
9.what will be the age of a person after 7 years which will be doubled as 8 years
before.==========================================3 2
10.speech========================================
11.violence======================================
12.guarantee=====================================
13.obsolete======================================
14.CNG is the same composition of==================LPG
15.abjure=======================================ac knowledge
abet
16.cataclysm=====================================u pheaval
17.one metric ton is equal to=======================1000kg
18.1 byte contains================================8 bits
19.If X-4=11 then X-8==============================7
20.2x=32 what will be the value of x2=================25
21.if a person earns 25 at 250 what will be his profit in %===10
22.if 3 out of 4 candidate failed what will b their ( : ) ===1:3
23.igp==========================================pp o
24.babul ilam==================================== hazrat ali
25.mussadas-e-hali ka 2nd naam====================mado jazear e islam
26.pehli waahi mein kitni ayaat naazil huen===========5
27.sho =========================================station house
officer
28.current motto of punjab police===================Performance with Purpose
29.mobile phones================================radio waves
31.ali pur ka ali is written by=======================mumtaz mufti
32.big muslim country============================ indonesea
33.foundation of kpw ============================= referremdum
34.100 kg of meat of 4/7 kg in each how many packages==175
35.if 4/25 candidate fail what will be the pass %========84%
36.aslam,s weight has increased 25% from 2005 to 2010 if his is k kilograms what will b his
weight===========================================
37.Organ other than heart that filters blood===========kidney
38.vitamin that produces in sunlight=================d
39.ITAR-TASS====================================russia
40.sharar aur sarshaar mein mushtariq baat==========qunootiyat

41.iqbal ki pehli nasri kitab========================ilm ul iqtasaad


42.abdul hameed ko khayam kiu kaha jata hai========rubayaat
43.urdu ko sab se phle kahan k daftaroon men rainj kiya gay====daccan
44.ghare hira is near located ====================== makkah
45.magisterial===================================a uthoritative
46.adjourned...................................... .............
47.conflict................................ ........
48.break.......................................... ..............
49.Abase means-------------------------------------------....
50.taraqi pasand tehreek ka aaghaz kab hua
51.de jure means.........by law
52.qazi g kis k kirdar hain.......
53.ehkam e ashra kis deen main hain..
54.head of the council of common interests.prime minister
55.police officer was charged........
56.mesopotimia is the old name of------------------------ iraq
57.sun revolves around the earth--------------------------58.khateeb-ul-anbia------------------------------------------Hazrat Shoaib
59.heredity disease------------------------------------------60.the unit of pressure---------------------------------------Kelvin
61.radius of a circle-----------------------------------------..
62.longest river of asia--------------------------------------Yangtze
63.zealot meaning -------------------------------------------fanatic
64.Gas in balloon co2----------------------------------------helium
65.d2o----------------------------------------------------------heavy water
66.abundant gas in the crust of earth----------------------aluminium
67.atomic head quarter--------------------------------------Vienna
68.new distt.--------------------------------------------------69.waris shah wrote heer ranjh in-------------------------Jhang
70.Pakistan won medals in Olympic-------------------------8
71.icc hearing players----------------------------------------Doha
72.justice delayed is justice--------------------------------Denied
73.hajj compulsion-------------------------------------------aale-imran
74.mens austrailian open championship 2011 was won by------------75.police .................................................. ... the evidence
76.Olympic game was held in -----------....................
77.winter games of 2011 will be held in which city---------78.first governor of NWFP---------------....................
79.river of photohar platue-----------------.................
80.latest counrty to join UNO-------------..................
81.General Secertary of UNO at the time of iraq war 2003-------------82.In the morning the temprature of a place -13 but at noon it has risen to 32 c tell the
temprature-----------..........................................
83.next Olympic venue----------------------------------.....
84.crips mission headed---------------------------------....
85.device of measuring speed of wind--------------------anemometer

86.commodious---------------------------------..............
87.opposit of valour --------------..........................
88.exonerate means--------------..........................
89.expedite means----------------..........................
90.Eu..... means------------.................................
91.(7a) (7b) (7d)=...........................................
92.2/3,5/8,13/20 ascending order-----------------------93.x+y=x,y average=?--------------------------------------94.x2-y2=?, x-y=? average--------------------------------95.loin meat how much days?-----------------------------96.iblees ki majlis shoora---------------------------------97.masjid e quba kis ki malkiyat thi---------------......
98.aag ka darya written by------------------..............
99.oncology study of-----------------......................
100.trachoma is disease of---------------................
ASI PAST PAPER
1). The word Muhammad (SAW) as a name has been mentioned in Quran only:
(b) Four times
2). Khateeb ul-Anbia as a title of:
(d) Hazrat Shoaib (AS)
3). A Verse of the Holy Quran indicates the name of:
(d) Hazrat Zaid (RA)
4). Masjid Zu Qiblatain is situated in
: (a) Madina
5). Which Surah of Quran has Bismillah twice:
(b) Al Namal
6). Sadaq-e-Eid-ul-fitr has been proclaimed in the year:
(a) 2 Hijri
7). Imam-e-Dar-ul-Hijrat was a title of:
(b) Imam Malik
8). Ameen ul-Umat is the title of Hazrat:
(c) Abu-ubaida bin Al jaraah (RA)
9). Arafat gathering is held on:
(b) 9 Zil hajj
10. How much Surah the Quran contains:
c. 114
11- The Nisab of Zakat in gold is
: c. 7 Tolas
12. The original name of Imam Bukhari is:
d. Muhammad bin Ismail
13. Makka was conquered in:
d. 8 A.H
14. Jami-i-Quran is taken for: c.
Hazrat Usman (R.A)
15. Pious-Caliphate lasted for about:
c. Thirty Years

16. Abyssinia is the old name of:


(a) Egypt (b) Iran(c) Iraq (d) Jordan
17. Deficiency of Vitamin C causes:
(a) Scurvy (b) Beri Beri (c) Color Blindness (d) .
18. NATO consists of member countries.
(a) 28(b) 27(c) 26(d) 30
19. Baku is the seaport on;
(a) Black Sea (b) Caspian Sea (c) Mediterranean Sea (d) Red Sea
20. Which of the following is largest country of South America?
(a) Argentina (b) Brazil (c) Colombia (d) Chile
21. when East Pakistan separated from West Pakistan?
(d) 16th December 1971
22. when the Simla Accord was signed?
(a) January 1972
(b) March 1972
(c) July 1972
(d) October 1972
23. Mr. Bhutto represented Pakistan in Simla Agreement, who participated from India?
(a) Mr. Rajiv Gandhi
(b) Ms. Indra Gandhi
(c) Mr. Narsimha Rao
(d) Lal Krishan Advani
24.What is the total area of Pakistan?
( (b) 796096 sq km
25. In which continent of world Pakistan is situated?
(a) Asia
26. What is length of Pakistan-India border?
(c) 1610 km
27. What is the name of Pakistan-India border?
(d) Line of Control (LOC)
28. Which country is located in north of Pakistan?
(c) China
29. What is height of K-2?
(b) 8611 Meters
30. What is the original name of K-2?
(c) Godwin Austin
31. after how many years did Pakistan get her first constitution?
(c) 9 years
32. what document was firstly drafted to give pace to constitution making process?
(d) Objective Resolution
33. when the Constituent Assembly passed the Objective Resolution?
(b) 12th March 1949
34. when Mohammad Ali Bogra presented Bogra Formula in the assembly?
(a) January 1953
(b) April 1953

(c) September 1953


(d) October 1953
35. who was Mohammad Ali Bogra?
(a) Prime Minister
36. what is the other name of Mohammad Ali Bogra Formula?
(a) New Law of Pakistan
(b) Pakistan Report
(c) Third Report
(d) Constitutional Formula
37. when first constitution of Pakistan was enforced?
(b) 23rd March 1956
38. according to 1973 constitution who elects Prime Minister?
(b) National Assembly
39. in which constitution Bicameral Legislature was provided for the first time?
(d) 1973
Q No: 40. When did Pakistan become member of United Nations?
(d) 30th Sep 1947
Q No: 41. Which country opposed Pakistan's membership in United Nations?
(c) Afghanistan
. 42-The scientist who first discovered that the earth revolves round the sun was
c. Copernicus
43. Alexander Fleming discovered
a. Penicillin
44.Which instrument is used to measure pressure?
c. Manometer
45. What does Angstrom measure?
d. Speed of ships
46. Light year is related to
c. Distance
47- old name of iraq?
mesopotimia
48-blood is red due to ?
haemoglobin
49-marian trence situated near?
philpines
31- headquarter of ghandhara civilization is?
texila
50- head quarter of saarc is situated at?
khatmandu
51- maximum wool produceing country is?
australia
52- official religion of japan is ?
shintoism
53- which element use for producing nuclear fuel?
urinium
54- who many rakkhu in 30 paraa of quran

39
55-which is less conducter
1- iron, 2-copper 3- silver 4- wood
56-nigara fall lies b/w
u.s.a and canida
57- which is smallest country of world among area
san marino
58-holy prophet pbuh appoited governer of yeman for collection zakat?
hazrat muaz bin jabal
59. Which international environmental pressure group was founded in 1971?
Greenpeace.
60. What is the capital of Morocco?
Rabat.
61. How many balls are on the table at the start of a game of pool?
Sixteen.
62. In which country is the volcano Mount Aso?
Japan.
63. What name is given to inflammation of one or more joints, causing pain, swelling and
restriction of movement?
Arthritis.
64. Which mineral is the main source of mercury?
Cinnabar.
65- Diamond is an allotropic form of.......?
Ans. Carbon
66. The element common to all acids is............?
Ans. Hydrogen
67. Gobar gas contains mainly .............?
Ans. Methane
68 The most malleable metal is...........?
Ans. Gold
69 Which element is used in Beauty Parlors for hair setting?
Ans. Sulphur
70. From which mineral is radium obtained?
Ans. Uranium
71 What is laughing gas ?
Ans. Nitrous Oxide
72) Which is the longest river of America?
b) Mississippi
73) Don is river of ?
b) Russia
74) What is the length of khyber pass?
c) 56 km
75) Longest glacier of the world is Lambert situated in Antarctica, what is it's length?
a) 320 Miles
76) Which of the following lake is most polluted lake in the world?
d) Lake eire

77) Tugela water fall is present in?


b) South Africa
78) Gota canal is the ship canal situated in ?
c) Sweden
Give synonyms of the following
79. Assiduous
(a) Idle (b) Diligent (c) Defective (d) Deficient
80. Fuss
(a) Effort (b) Unnecessary Excitement (c) Grief (d) Joy
81. Placid
(a) Repulsive (b) Horrid(c) Obnoxious (d) Calm
82. Nave
(a) Simple (b) Artful (c) Adroit (d) Disingenuous
83. Immaculate
(a) Juvenile (b) Infinite (c) Flawless (d) Contaminated
84. Collusion
(a) Consistent (b) Conflict (c) Confrontation (d) Connivance
Give antonyms of the following:
85. Prosperity
(a) Rich (b) . (c) .. (d) Adversity
86. Conscientious
(a) . (b) Care free (c) .. (d) Careful
87. Scant
(a) . (b) Slender (c) .. (d)
88. Tender
(a) . (b) Kind (c) .. (d)
89. Author of Paradise Lost & Paradise Regained was:
(a) Maxim Gorki (b) William Wordsworth (c) John Milton (d) Shelley
90. Asgheri aur Akbari kis novel k do mash'hoor kirdar hain?
(a) Tota Kahani (b) Aag ka dirya (c) Mira-Tul-Aroos (d) Raja Gidh
91. Shikwa aur Jawab-e-Shikwa Iqbal k konsay kalam main hain?
(a) Bal-e-Jibreel (b) Armaghan-e-Hijaz (c) Zarb-e-Kaleem (d) Bang-e-Dara
92. Altaf Hussain Hali kis k sha'agird thay?
(a) Iqbal (b) Sir Sayyed (c) Zouq (d) Ghalib
93. Waqa-e-Karbala kis hijri main howa?
(a) 58 hijri (b) 54 hijri (c) 61 hijri (d) 50 hijri
94. Drama kis zaban ka lafaz hai?
(a) Lateeni (b) Farsi (c) Arabic (d) Greek
95. Khateeb-ul-Amnbia kis paighmber ka laqab tha?
(a) Hazrat Ibraheem (A.S) (b) Hazrat Noah (A.S) (c) Hazrat Moosa (A.S) (d) Hazrat Shoaib
(A.S)
96. Hazrat Sulaiman (A.S) ki hum asar Malkah Sa'ba ka asal naam kia tha?
(a) Maryam (b) Ammana (c).(d) Balqees
97. (4-4)20+5 is equal to:
(a) 25 (b) 20 (c) .. (d)

98. 2(13+10)-3(14-5) is equal to:


(a) 19(b) 20 (c) (d)
99. There is 1kg and 792g of barrel oil in 2 containers, what will be the quantity if we divide
it in 4 boxes:
(a) 360g (b) 448g (c) 580g (d)
100. If 15 men complete a work in 25 days, then 20 men will complete that work in how
much days:
(a) 12 days (b) 15 days (c) (d)
DZO Paper 2010
1- What is the least conductor among the followings:
A)Copper B) Iron C) Aluminum D) Wood
2- Which country has the longest coastal line?
3- Which country produces wool on the largest scale in the world?
4- Which city has the SAARC H.Q?
5- Who forwarded the Lahore(Pakistan) Resolution?
6- The deficiency of Vitamin C causes the disease of:
A) Bones B) Skin C) Teeth
7- What number Pakistan stands on according to population?
8- What's the share of Punjab in the area of Pakistan?
9- The magnitude of earthquake is measured with?
A) Hygrometer B) Richter Scale C) Barometer
10- After Pashtuns the largest faction in Afghanistan are:
A)Uzbek B) Tajik C) Hazaras D)Krgyz
11- Plants exhale at night:
A)Oxygen B) Nitrogen C) Hydrogen D) Carbon Dioxide
12- Which Mughal Emperor built the Attock fort?
13- East India Company came to India in the reign of:
A)Shah Jahan B) Jahangir C) Aurangzeb D) Babar
14- Historical name of Iraq was?
15- The 2nd Panipat Battle was fought between?
16- The largest Muslim country according to area is?
17- The longest river in the world is?
18- Which one among the followings is a Peninsula:
A) Iran B) Egypt C) Saudi Arabia
19- Zakat can be spent on:
A) Travelers B) Slaves C) Masakin D)All of these
20- Zakat is exempted on:
A)Sheep grazing fed free in pastures B) Fruits C) Vegetables D) All of
these
21- The disease that breaks out on mass scale at the same time among
humans is known as?
22- The music of Pakistan National Anthem was composed by?
23- What is a cash crop?
24- Brazil is in the continent of?
A)North America B)Europe C) Africa D) South America

25- What ancestry Razia Sultana belongs to?


26- What is the official religion of Japan?
27- The length of Khyber pass is?
28- Who was known as the Man of Destiny?
29- Velocity of Sound in air is?
30- Statue of Liberty was gifted to America by?
31- Adam's Peak is in?
32- The country near to Mariana Trench(the deepest point) in Pacific Ocean
is?
33- The most populous FATA agency is?
34- The father of French revolution is?
35- Sunlight is composed of:
A)15 colors B) 12 C) 10 D) 7
36- Jaundice is the disease of:
A) Lungs B) Pancreas C) Liver
37- Light year is the distance traveled by light in:
A) 1 Year B) 5 C) 10 D) 20
38- How many Ruku are there in 30th Parah?
39- How many times Zakat is mentioned in Quran?
40- When did zakat become obligatory?
41- Whom did Hazrat Muhammed (S.A.W.) appoint the Governor of Yemen for
the collection of Zakat?
42- According to the Zakat Ordinance Zakat arrears are collected by?
43- Zakat Ordinance 1980 was promulgated on?
44- Quad e Azam resigned from Congress because of:
A)Moplah revolt B) Nehru report C) Non Cooperation movement etc.
45- Blood clotting occurs because of the vitamin:
A) D B) C C) B D) K
46- The vitamin that cannot be stored in body is:
A) D B) A C) B D) C
47- The red color of blood is due to the pigment named?
48- Red Cross/Crescent HQ is in?
49- The Boy Scouts was founded by?
50- What was the rate of Zakat on the discovered treasure in the past?
51- According to Zakat Ordinance the rate of zakat on the produce of land
irrigated by artificial water is?
52- According to the ordinance the Chief Administrator is appointed by the
Governor with the consultation of?
53- The sunlight reaches to earth in?
54- The bordering countries of Caspian sea are?
55- Porcelain tower among the seven wonders was in the country?
56- Taklimakan desert is in?
57- Manchhar lake is in the district of?
58- Gobi desert is in?
59- MacMohan line is between?
60- Cryptography is the study of?

61- Who is Gen. David Petraus?


62- According to Ordinance the nisab of gold is?
63- .................................................s ilver is?
64- .................................................s heep is?
65- According to the ordinance Ushr is not levied if the crop is less than:
A) 2000 Kg B) 1550 Kg C) 998 Kg D) 948 Kg
66- How many masarif are there for zakat?
67- Which Surah mentions these masarif?
68- Wall Street is famous for?
69- Which Islamic organization was founded in 1962?
70- Which court decides about the exemption matters relating to zakat?
71- The organ effected by the virus of Hepatitis is?
A) Kidneys B) Lungs C) Pancreas D) Liver
72- Baghalchur area of D.G Khan has the mineral reserves of:
A)Stone phosphate B) Lime C) Uranium D) Chromite
ZAKAT
Zakat means to purify.
Zakat was made obligatory in 2. A.H.
7-1/2 is the nasab of gold and 52-1/2 tolas for silver.
Injunction of utilization of zakat is in Surah-al Tauba.
Number of heads for distribution of zakat are 8.
Zakat mentioned along with Namaz in the Quran 22 times.
5 Camels, 40 goats, 3 cows and buffaloes is nisab for zakat.
1/10 is the nisab of irrigated produce.
Zakat is treasure of Islam; it is the saying of holy prophet.
Usher means 1/10.
Khums means 1/5.
Word Zakat occurs in Quran for 32 times.
In 2nd A.H the rate and method of distribution of Zakat was determined at Madina.
Kharaj is spoils of war.
Fay is income from town lands.
Zakat on produce of mines is 1/5th.
Ushr on artificially irrigated land is 1/20th.
Al-Gharmain means debtors.
There are two types of zakat
Zakat
1-To whom rukin of Isalm Tazkia is its origin?
Ans-Zakat
2-what is the literal meaning of Zakat?
Ans-To pure
3-which rukin of Islam is called the backbone of Islamic economy?
Ans-Zakat
4-When was Zakat imposed?
Ans-2 hijri
5-How many times the world Zakat is used in Holy Quran?

Ans-32 times
6-which rukin is caused of purity of capital of Muslims?
Ans-Zakat
7-who said "there is no difference between Zakat and Salat?"
Ans-Hazrat Abu Bakar(R.A)
8-Name the Rukin without its implication,Salaat is useless?
Ans-Zakat
9-what is the essence of word Zakat?
Ans-Tazkia
10-How many types of Zakat?
Ans-2
11-Zakat is Ferz on having how many camels?
Ans-5
12-How many goats to be in property to whom the zakat is imposed?
Ans-40
13-who are entitled to get Zakat?
Ans-Passengers,Fukraa,needy persons,one who own debts
14-The person who pays zakat is technically called?
Ans-Sahib-e-Nisab
15-what is meant by term "Ghanima"
Ans-Debted
16-which charity is given after the completion of Ramadan?
Ans-Sadqah-e-fitr
17-what is meant by the worh"Ushr"?
Ans-1/10
18-what is meant by the word"Khums"?
Ans-1/5
19-what is the Nisab of Silver in Grams?
Ans-606 grams
20-what is the Nisab of gold in Grams?
Ans-89 grams
21-what is the nisab of BUlls?
Ans-30-40
22-Name the compulsory tax on the produce of agriculture lands?
Ans-Ushr
23-on whom Jazia is obligatory?
Ans-On healthy earning males who dont serve in Army
24-Jazia is also Called?
Ans-Moawza-e-Slamati
25-what is correct nature of Jazia?
Ans-Pool tax
26-who dont believe in Zakat?
Ans-Kafir
27-who wrote "Economic system of Islam"?
Ans-syed Abu A'ala Maududi
28-"Kitab-ul-Khiraj is authored by??

Ans-Imam Abu Yousuf


29-How many kind are Muslims are eligible to receive Zakat and Ushr according to the
Quranic orders?
Ans-8
30-Atleast five wisk is weight of the produce of the crops over which zakat becomes
obligatory?Five wisk is equal to?
Ans-40 kg
1-who runs the accounts of Central Zakat Fund in Pakistan?
Ans-Administrative General
2-who can be the chairman of the Central Zakat council?
Ans-Former or Present judge of Supreme court
3-To whom the Auditor General presents the Annual report of Central Zakat fund?
Ans-Parliament
4-in which Surah of Quran all orders regarding Zakat are prescribed?
Ans-Surah Toba
5-who works as Administrator General of central Zakat fund?
Ans-Secretary Religious Affairs
6-which tax is received from the income from town lands?
Ans-Fay
7-Mention the first category of Muslims who can receive Zakat?
Ans-Fuqra
8-From the spoils of war a tax is received that is known as
Ans-Kharaj
9-sadqah-tul-Fitr is obligatory to
Ans-All Muslims
10vegetables,flowers and fruit which cannot be stored.Hence they are not liable to
Ans-Ushr

Labour Inspector Jan. 02, 2011


Give synonyms of the following:
1. Assiduous
(a) Idle (b) Diligent (c) Defective (d) Deficient
2. Fuss
(a) Effort (b) Unnecessary Excitement (c) Grief (d) Joy
3. Placid
(a) Repulsive (b) Horrid(c) Obnoxious (d) Calm
4. Nave
(a) Simple (b) Artful (c) Adroit (d) Disingenuous
5. Immaculate
(a) Juvenile (b) Infinite (c) Flawless (d) Contaminated
6. Collusion
(a) Consistent (b) Conflict (c) Confrontation (d) Connivance
Give antonyms of the following:
7. Prosperity
(a) Rich (b) . (c) .. (d) Adversity

8. Conscientious
(a) . (b) Care free (c) .. (d) Careful
9. Scant
(a) . (b) Slender (c) .. (d)
10. Tender
(a) . (b) Kind (c) .. (d)
11. Commence
(a) Begin (b) End (c) .. (d)
Choose the correct answer:
12. (a) He is senior to me. (b) He is senior upon me. (c) He is senior of me (d) .
13. (a) He was charged with murder. (b) He was charged of murder. (c) He was charged to
murder. (d) He was charged by murder.
14. (a) She said that she were running fast. (b) She said that she was running fast. (c) She
said that she is running fast. (d) She said that she will be running fast.
15. (a) He did went to the hospital. (b) He did gone to the hospital. (c) He has gone to the
hospital.. (d) He did go to the hospital.
16. (a) Faster you walk, better it is. (b) The faster you walk, the better it is. (c) Faster you
walk, better it will be. (d) Faster you walk, better it was.
17. (a) Fleming was died in 1920. (b) Fleming died in 1920. (c) Fleming has died in 1920.
(d) Fleming will be died in 1920.
18. (4-4)20+5 is equal to:
(a) 25 (b) 20 (c) .. (d)
19. 2(13+10)-3(14-5) is equal to:
(a) 19(b) 20 (c) (d)
20. There is 1kg and 792g of barrel oil in 2 containers, what will be the quantity if we divide
it in 4 boxes:
(a) 360g (b) 448g (c) 580g (d)
21. If 15 men complete a work in 25 days, then 20 men will complete that work in how
much days:
(a) 12 days (b) 15 days (c) (d)
22. A man travels a distance by foot in 1hour and 35 minutes, but he use a bicycle, he
travels same distance in 28 minutes. How much time he saves:
(a) 38 minutes (b) 1 hour &7minutes (c) 12 minutes (d)
23. If a man pays Rs. 2500 as income tax, that is 50% of his total income, then what will be
his total income?
(a) 7,000 (b) 5,000 (c) 10,000(d)
(Note: the figures may differ from original question papers figures in question 21& 23 but
the pattern of questions is same.)
24. After Nile which is second largest river of the world:
(a) Amazon (b) Mississippi (c) Indus (d) Kabul
25. Sound travels fastest in which of the following:
(a) Glass (b) Air (c) Wood (d) Iron
26. Polygonat an angle:
(a) 90 degrees (b) 180 degrees (c) 270 degrees (d) 360 degrees
(Note: Sorry, I could not properly remember question 26.)
27. The gravitational force on the body is called as:

(a) Weight (b) Height(c) (d)Gravity


28. Cathy Pacific is the air line of:
(a) Norway (b) Sweden (c) Hong Kong (d) Belgium
29. Who discovered continent Australia?
(a) Columbus (b) Vasco de Gamma(c) Captain Cook (d) Walter Raleigh
30. Brazil is the largest exporter of:
(a) Tea (b) Rice (c) Coffee (d) Jute
31. Art and Architect reached its climax during the reign of:
(a) Akbar (b) Shah Jahan (c) Aurangzeb (d) .
32. Largest ocean of the world is:
(a) Pacific (b) Atlantic (c) Indian (d) Arctic
33. Where is the Head Quarter of Arab league?
(a) Tehran (b) Riyadh (c) Cairo (d) Yemen
34. Abyssinia is the old name of:
(a) Egypt (b) Iran(c) Iraq (d) Jordan
35. Deficiency of Vitamin C causes:
(a) Scurvy (b) Beri Beri (c) Color Blindness (d) .
36. NATO consists of member countries.
(a) 28(b) 27(c) 26(d) 30
37. Lisbon is the capital of;
(a) Italy (b) Belgium(c) Portugal (d) Norway
38. Iron metabolism in the human body is helpful for:
(a) Hemoglobin (b) ..(c) .(d)
39. Which of the following is a tax free country?
(a) Kuwait (b) U.A.E (c) Iraq (d) Iran
40. How many languages are spoken in the world?
(a) 5,000 (b) 6,000 (c) 7,000(d) 8,000
41. How many species of living things are discovered up to date?
(a) 5 billions (b) 6 billions (c) 7 billions (d) 8 billions
(Note: the figures may differ from original question papers figures in question 40 & 41 but
the pattern of questions is same.)
42. In how many groups the living organisms that have back bone, are divided?
(a) 5 groups (b) 6 groups (c) 7 groups (d) 8 groups
43. Greenwich is located in:
(a) U.K (b) U.S.A (c) Canada (d) France
44. Where is the Head Quarter of ILO?
(a) Geneva (b) Paris (c) Switzerland (d) Vienna
45. Pakistan became ILO member in:
(a) 14 Oct. 1947 (b) 14 Sep. 1947 (c) 14 Nov. 1947 (d) 14 Dec. 1947
46. ILO came into existence under the treaty of Versailles after World War 1 in:
(a) 1918 (b) 1919 (c) 1920 (d) 1921
47. Labour Appellate Tribunal is set up at:
(a) Tehsil (b) District (c) Provincial (d) National
48. 1st May is observed all over the world as labour day in honor of working people of:
(a) Moscow (b) Beijing (c) Chicago (d) Cairo
49. Mother tongue of Quaid-e-Azam was:

(a) Sindhi (b) Punjabi (c) Sariaki (d) Gujrati


50. The professional qualification of Quaid-e-Azam was:
(a) M.A (b) B.A, L.L.B (c) Bar at Law (d) PhD
51. Allama Iqbal qualified as PhD scholar from:
(a) Punjab University, Lahore (b) Oxford University, U.K (c) Cambridge University, U.K (d)
Munich University, Germany
52. Jinnah of Pakistan was written by:
(a) I.H. Querashi (b) Stanley Pool (c) K.B Sayyed (d) K.K Aziz
53. Islamabad was made capital in the year:
(a) 1956 (b) 1957 (c) 1958 (d) 1959
54. Allama Iqbal delivered his famous address at Allahabad in:
(a) 1923 (b) 1930 (c) 1938 (d) 1940
55. Rachna Doab is located between two rivers of:
(a) Indus & Chenab (b) Jehlum & Chenab (c) Ravi & Chenab (d) Sutlej & Ravi
56. Radcliffe was . by profession:
(a) A Doctor (b) An Engineer (c) A Lawyer (d) A Dentist
57. Day of deliverance was observed on:
(a) 23 Mar. 1940 (b) 14 Aug. 1947 (c) 15 Aug.1940 (d) 22 Dec. 1939
58. Sir Sikindar Hayat was Chief Minister of Punjab:
(a) 1937 (b) 1929 (c) 1938 (d) 1935
59. Which of the following is a land locked country?
(a) Spain (b) Sudan (c) Poland (d) None of these
60. Baku is the seaport on;
(a) Black Sea (b) Caspian Sea (c) Mediterranean Sea (d) Red Sea
61. Which of the following is largest country of South America?
(a) Argentina (b) Brazil (c) Colombia (d) Chile
62. Which of the following is the country with highest birth rate?
(a) Pakistan (b) Thailand (c) China (d) Kenya
63. World population is expected to reach by the year 2025:
(a) 10 billions (b) 8 billions (c) 9 billions (d) 11 billions
64. Which of the following is the greatest wool producer country in the world?
(a) Holland (b) Australia (c) Sri Lanka (d) India
65. Mirage is an example of:
(a) Reflection of Light (b) Refraction of Light (c) Deviation of Light (d) Polarization of Light
66. Saint Sheikh Bahauddin Zakariya established a Khankaha in city of:
(a) Delhi (b) Multan (c) Lahore (d) Ajmer
67. British parliament is:
(a) Unicameral (b) Tri-cameral (c) Bi-cameral (d) None of these
68. Planet closet to Earth:
(a) Mars (b) Neptune (c) Venus (d) Mercury
69. Article 11(3) of Pakistan's constitution expresses to prohibits the employment of
children in any factory, mine or other hazardous places below the age of:
(a) 15 years (b) 14 years (c) 13 years (d) 12 years
70. According to the old age benefit Act 1976, minimum old age benefit per month is:
(a) 3,000 (b) 2,000 (c) 4,000 (d) 5,000
71. Provincial employees social security ordinance was promulgated in year:

(a) 1969 (b) 1967 (c) 1966 (d) 1965


72. According to workman compensation act, the amount of death and permanent
disablement grant is:
(a) 1 Lac (b) 2 Lac (c) 3 Lac (d) 4 Lac
73. Author of Paradise Lost & Paradise Regained was:
(a) Maxim Gorki (b) William Wordsworth (c) John Milton (d) Shelley
74. Asgheri aur Akbari kis novel k do mash'hoor kirdar hain?
(a) Tota Kahani (b) Aag ka dirya (c) Mira-Tul-Aroos (d) Raja Gidh
75. Shikwa aur Jawab-e-Shikwa Iqbal k konsay kalam main hain?
(a) Bal-e-Jibreel (b) Armaghan-e-Hijaz (c) Zarb-e-Kaleem (d) Bang-e-Dara
76. Altaf Hussain Hali kis k sha'agird thay?
(a) Iqbal (b) Sir Sayyed (c) Zouq (d) Ghalib
77. Waqa-e-Karbala kis hijri main howa?
(a) 58 hijri (b) 54 hijri (c) 61 hijri (d) 50 hijri
78. Drama kis zaban ka lafaz hai?
(a) Lateeni (b) Farsi (c) Arabic (d) Greek
79. Khateeb-ul-Amnbia kis paighmber ka laqab tha?
(a) Hazrat Ibraheem (A.S) (b) Hazrat Noah (A.S) (c) Hazrat Moosa (A.S) (d) Hazrat Shoaib
(A.S)
80. Hazrat Sulaiman (A.S) ki hum asar Malkah Sa'ba ka asal naam kia tha?
(a) Maryam (b) Ammana (c).(d) Balqees
81. Hazrat Khizar (A.S) kis badshah k hum asar samjhay jatay hain?
(a) Fira'uon (b) Numrood (c) Shidad (d) Qaroo'on
82. Quran Pak ki total suratain kitni hain?
(a) 110 (b) 112 (c) 114 (d) 115
83. Quran Pak ki sub say lambi surat konsi hai?
(a) Surat Aal-e-Imran (b) Surat Nisa (c) Surat Baqrah (d) Surat Inaa'am
84. Allama Iqbal ki sub say pehli nasri kita'ab konsi hai?
(a) . (b) . (c) Ilm-ul-Iqtasaad (d)
85. Nazaum Waldah Merhooma ki yaad main Iqbal ki konsi kitab main hai?
(a) Bal-e-Jibreel (b) Armaghan-e-Hijaz (c) Zarb-e-Kaleem (d) Bang-e-Dara
86. Quran Pak ki konsi surat ko zinat-ul-Quran kehtay hain?
(a) Surat Rehman (b) Surat Kausar (c) Surat Ikhlaa' as(d) Surat Fateha
87. Quran Pak ki konsi surat Bismillah k baghair shurau hoti hai?
(a) Surat Tauba (b) Surat Ya' aseen(c) Surat Nama' al (d) Surat Fateha
88. Quran Pak main kul kitnay paighumberoo' on ka zikar hai?
(a) 21 (b) 27 (c) 26 (d) 25
89. Taq-e-Nasiyan hona ka kiya mutblab hai?
(a) Yaad Kerna (b) Dil Garafta hona (c) Bhool Jana (d) Kisi Ko Dukh daina
90. Tipu Sultan ka a'asli naam kiya tha?
(a) Usman Ali (b) Muhammad Ali (c) Fateh Ali (d) Ahmad Ali
91. Latest Labour policy was introduced by the ministry of Labour in:
(a) 2002 (b) 2003 (c) 2005 (d) 2009
This is real paper of Labour Inspector in PPSC
so you can take Idea from this

Naib tehsildar Paper


1-Who is the present president of Cuba?
2-Noralmarki is the president of ?
3-Clash of civilization is written by ?
4-War and Peace is written by?
5-Pride and prejudice is written by?
6-India Wins Freedom Is written by?
7-Who was the chief editor of "Zamindar?
8-Simon Commission Held in?
9-Who was the Viceroy in !927?
10-First viceroy of the subcontinent was
11-Last viceroy of subcontinent?
12-In which state Obama belongs To ?
13-When WTO formed?
14-Stainless Steel is the alloy of ?
15-How many colors are there is spectrum?
16-Which player has Highest score in TEst cricket?
17-NATO stands for?
18-Where is the greatest and longest wall of earth?
19-Where is Leaning Tower of Pissa?
20-Who presented Theory of relativity?
21-When DR. Abdul salam Received noble prize?
22-Pancilin was discovered by ?
23-What is the actual time of rotation of earh?
24-Olympics 2000 took place in which city?
25-Who was the first president of Muslim League?
26- Who is the president of India?
27--BAn ki Mon Belongs TO which country?
28-Brief Histroy of Time is written by?
29-What is Black Hole?
30-Which are the two gases that we exale more than we inhale?
31-Agoraphobia?
32-Prime Minster of UK is ?
33- How many members are there is EU?
34-OIC came into Existence?
35-HOw many states are there in USA?
36-SAARC headquarters?
37-Friends Not Masters is Written by ./
38-Total members of Commonwealth?
39-In 1946 Who Presented poor mans budget?
40-Allam Iqbal delivered Khutba Allahab on ?
41-UNO established on?
42-Where is the headquarters of International Court of Justice?
43-HIjrat Madina Was took place in ?

622 AD---621 AD----623 AD-------624 AD


44-Toatal numbers of Ghazwat?
45-Surah Without Bismillah?
46-Anarkali Is wriiten by?
47-RAja Ghidh Is written by?
48-How many lines are there in MA-sud-dus
49-Shikwa IQbal's Famous poem Is in whcih book?
50-HAj performed by holy prophet on ?
51-Shanama ISlam is written by ?
52-Origin Of Specie Is written by?
53- Partition of Bengal Took place in ?
54-Suez Canal Connects ?

ZILLEDAR PAST PAPER


1Who wrote Path to pakistan ---------------------Ch khalique zaman
2When Fatima Jinnah Joined AIML---------------1940
3Who prepared Pirpur report ---------------------Raja Syed Mehdi
4When Qaid e Azam Met M.K Gandhi 1st time----------------1916 Lucknow(CHK)
5When Non party elections held------------------------------------1985
6When National Anthem Approved in--------------------------August 1954
7Who is seceratry of state for india in cabinet mission--------------------------lord pathetic
lawerance
8When water accord between provinces----------------------1991
9Where Rawal dam constructed on river-------------------kurrang
10Where is Green peace head quarter--------------------amsterdam
11--Doab between river ravi and Chenab called ----------------------rachna
12--Bala hisar fort built by--------------------------babar
13--who adminsitrated th oath of prime minister to liaqat ali khan-------------------------Muhamad ali jinnah
14Where copper deposits in------------------------chagi
15Who supported pakistan resolution from sindh province by----------------------abdullah
haroon
16Where is banbhore site-------------------thatta
17Where is chandka medical college----------------------larkana
18Where are artificial forest are bieng maintained in--------------------------changa
manga,
19Which is pakistan's 2nd largest foreign exchange earner crop---------------------rice
20When ch rehmat ali coined word pakistan in NOW OR NEVER pamphlet
in------------------------1933
21--C R formula prepared by--------------------------Rajagopalachari
22--malaria parasite -----------------ronald ross
23--longest(largest) organ--------------liver
24--kidney disease due to overdose of-------------------vitamin c

25--largest muslim country in Africa by population is-------------------Nigeria


26--noble peace prize decided by----------------oslo
27--highest literacy rate among SAARC------------------srilanka
28--highest per capita income among SAARC------------------india
29--largest producer of oil in OPEC countries-----------------saudi arabia
30--bakhtar news agency of ---------------------afghanistan
31--Ariana is Airline of---------------Afghanistan
32--cathy pacific------------------is airline
33--ITAR-TASS news agency of---------------russia
34--PPI--------------pakistan press international
35--share of punjab in pakistan---------------25.8%
36--Head Quarter of asian development bank is in---------------manila
37--security council members are--------------------15
38-- ibne batuta came in india from-------------------morroco
39--SCOUT established by -----------------Robert Powall
40--who presided wavell plan--------------------lord wavell
41--ch rehmat ali coin word pakistan in----------------------1933
42--8 april 1950--------------------liaqar-nehru pact
43--pedagogy--------------------teaching
44--fasting became farz -------------------2 hijri
45--gazwa tabook---------------------9 hijri
46--who wrote hudaibiya-----------------Hazart Ali (R.A)
47--Khufiya Tableeg-----------------3 yrs
48--hijri calender kis khalifa ne start kiya------------------------Hazrat Umar e farooq (R.A)
49--allah tala ne sab se ziada apni naimato (blessings) ka izhar kis surah me farmaya
hai--------------------surah rehman
50--Allah Tala ke sab se ziada ehkamaat kis surah me farmaya------------------51--nawab aye humare bhaag aye ka kiya matlab hai-------------------------------khush
kismati
51--zulfien bikhraye jo woh but (idol) sar e bazar chala shor utha maar chala mauz chala
what is mauz i dont know but option were i marna ii saanp (snake) iii bhihoo iv zado kob
mene zado kob lihka hai.
52--israr e khudi ka english translation kis ne kiya---------------prof Nicholson
53--phoot laina ka kiya matlab hai-------------54--monh rakhna ka kiya matlab hai-------------------lahhaz rakhna
55--utha kar phaink do gali mein nai tehzeeb ke yeh andy hai gandy---------------------i
wrote magrabi tehzeeb
56--greeb ki bhi hoti hai ajab subha o shaam mein greeb se kiya murad hai------------------i
wrote musafir
57--the train went tunnel--58--she jumped the bus
59--write the meaning of sternnous---------------------strong
60--write the meaning of zest----------------61-- collision--------------62-- accumulate--------------collect
63-- Detrimentle---------------harmful

64-- rancour--------------------enmity
65--sab se ziada ahadees kis sahabi se marvi hain---------------hazrat abu huraira
66--sabse pelay konsi surah ki ayaat nazil huen---------------------alaq 5 ayaay
67--pehla gazwa konsa tha-----------------------------abwa
68--largest island--------------------------greenland
69--largest peninsula---------------------arabia
70--ibne insha ki wajah e shahorat------------------mazha nagari
71--mast tawakli was poet of---------------------balochi
72--After USA arms exporter-------------------Russia
73--Oldest Anthem---------------Japan
74--Kahuta Labortries------------1976
75--Arbitrator In Indus basin treaty--------worlf bank
76--pakistan joined ILO------------1949
77--Rapid means------------quick
78--pinpoint 1st democracy-----------brittain
79--thpmas cup-----------------badminton
80--nuclear power plant in pakistan with help of -----------------canada
81--capital of somalia------------mogadishu
82--1st punjabi poet--------------baba farid
83--legnth of great wall of china----------------2400km
84--Durand line damacrated in -----------------1893
85--oldest monarchy----------------------japan
86--first missile-------------------hatf
87-- Ringitt is the currency of ------Malaysia88--Digital computer invented by-------------John atanasoff
89--decimal system introduced in pakistan on 1st january----------------------1961
90--mat karo ghor o fikr zara dekho..........allama iqbal ka yeh shair konsi si kitab se
hai91--separate eletorate 1st time demanded by---------------sir sayyed ahmad khan
92--largest natural gas producer muslim country----------------------iran
93--Google is a ---------- search engine94.When Pakistan become member of CENTO?
95.What is a pentagon?Defence head office of USA
96. meaning of "Rapid"? fast
97."celebrity" mean? famous man.
98.tea pure ... cup? into
99."shahsh (mirror) may itarana " means?
Who founded Attock Fort.
Babur
Wheere is Chandka Medical college is in
Nawab Shaha.
which is airline of Srilanka.
air lanka
what for IPP stand for
Independent Power Producers.
who is First Punjabi Poet
Baba Farid

6.who translate Israre Khudi


*Prof. Arnold nay kia.
Monh rakhnay ka matlab hai

Zilladar Paper with Answers(2011)


by malikfaheem Tue Mar 01, 2011 12:11 pm
I have recalled some of the questions with ans
1--path to pakistan is written by....--------------...ch khalique zaman
2--fatima Jinnah Joined AIML---------------1940
3--Pirpur report prepared by--------------Raja Syed Mehdi
4--Qaid e Azam Met M.K Gandhi 1st time----------------1916 Lucknow(CHK)
5--non party elections------------------------------------1985
6--National Anthem Approved in--------------------------August 1954
7--seceratry of state for india in cabinet mission--------------------------lord pathetic
lawerance
8--water accord between provinces----------------------1991
9--rawal dam constructed on river-------------------kurrang
10--Green peace head quarter--------------------amsterdam
11--doab between river ravi and chenab----------------------rachna
12--bala hisar fort --------------------------babar
13--who adminsitrated th oath of prime minister to liaqat ali khan----------------------------muhamad ali jinnah
14--copper deposits in------------------------chagi
15--pakistan resolution supported from sindh province by----------------------abdullah
haroon
16--banbhore site-------------------thatta
17--chandka medical college----------------------larkana
18--artificial forest are bieng maintained in--------------------------changa manga,
19--pakistan's 2nd largest foreign exchange earner crop---------------------rice
20--ch rehmat ali coined word pakistan in NOW OR NEVER pamphlet in-----------------------1933
21--C R formula prepared by--------------------------Rajagopalachari
22--malaria parasite -----------------ronald ross
23--longest(largest) organ--------------liver
24--kidney disease due to overdose of-------------------vitamin c
25--largest muslim country in Africa by population is-------------------Nigeria
26--noble peace prize decided by----------------oslo
27--highest literacy rate among SAARC------------------srilanka
28--highest per capita income among SAARC------------------india
29--largest producer of oil in OPEC countries-----------------saudi arabia
30--bakhtar news agency of ---------------------afghanistan
31--Ariana is Airline of---------------Afghanistan
32--cathy pacific------------------is airline
33--ITAR-TASS news agency of---------------russia
34--PPI--------------pakistan press international

35--share of punjab in pakistan---------------25.8%


36--Head Quarter of asian development bank is in---------------manila
37--security council members are--------------------15
38-- ibne batuta came in india from-------------------morroco
39--SCOUT established by -----------------Robert Powall
40--who presided wavell plan--------------------lord wavell
41--ch rehmat ali coin word pakistan in----------------------1933
42--8 april 1950--------------------liaqar-nehru pact
43--pedagogy--------------------teaching
44--fasting became farz -------------------2 hijri
45--gazwa tabook---------------------9 hijri
46--who wrote hudaibiya-----------------Hazart Ali (R.A)
47--Khufiya Tableeg-----------------3 yrs
48--hijri calender kis khalifa ne start kiya------------------------Hazrat Umar e farooq (R.A)
49--allah tala ne sab se ziada apni naimato (blessings) ka izhar kis surah me farmaya
hai--------------------surah rehman
50--Allah Tala ke sab se ziada ehkamaat kis surah me farmaya------------------51--nawab aye humare bhaag aye ka kiya matlab hai-------------------------------khush
kismati
51--zulfien bikhraye jo woh but (idol) sar e bazar chala shor utha maar chala mauz chala
what is mauz i dont know but option were i marna ii saanp (snake) iii bhihoo iv zado kob
mene zado kob lihka hai.
52--israr e khudi ka english translation kis ne kiya---------------prof Nicholson
53--phoot laina ka kiya matlab hai-------------54--monh rakhna ka kiya matlab hai-------------------lahhaz rakhna
55--utha kar phaink do gali mein nai tehzeeb ke yeh andy hai gandy---------------------i
wrote magrabi tehzeeb
56--greeb ki bhi hoti hai ajab subha o shaam mein greeb se kiya murad hai------------------i
wrote musafir
57--the train went tunnel--58--she jumped the bus
59--write the meaning of sternnous---------------------strong
60--write the meaning of zest----------------61-- collision--------------62-- accumulate--------------collect
63-- Detrimentle---------------harmful
64-- rancour--------------------enmity
65--sab se ziada ahadees kis sahabi se marvi hain---------------hazrat abu huraira
66--sabse pelay konsi surah ki ayaat nazil huen---------------------alaq 5 ayaay
67--pehla gazwa konsa tha-----------------------------abwa
68--largest island--------------------------greenland
69--largest peninsula---------------------arabia
70--ibne insha ki wajah e shahorat------------------mazha nagari
71--mast tawakli was poet of---------------------balochi
72--After USA arms exporter-------------------Russia
73--Oldest Anthem---------------Japan

74--Kahuta Labortries------------1976
75--Arbitrator In Indus basin treaty--------worlf bank
76--pakistan joined ILO------------1949
77--Rapid means------------quick
78--pinpoint 1st democracy-----------brittain
79--thpmas cup-----------------badminton
80--nuclear power plant in pakistan with help of -----------------canada
81--capital of somalia------------mogadishu
82--1st punjabi poet--------------baba farid
83--legnth of great wall of china----------------2400km
84--Durand line damacrated in -----------------1893
85--oldest monarchy----------------------japan
86--first missile-------------------hatf
ASI PAST PAPER 2010
1). The word Muhammad (SAW) as a name has been mentioned in Quran only:
(b) Four times
2). Khateeb ul-Anbia as a title of:
(d) Hazrat Shoaib (AS)
3). A Verse of the Holy Quran indicates the name of:
(d) Hazrat Zaid (RA)
4). Masjid Zu Qiblatain is situated in
: (a) Madina
5). Which Surah of Quran has Bismillah twice:
(b) Al Namal
6). Sadaq-e-Eid-ul-fitr has been proclaimed in the year:
(a) 2 Hijri
7). Imam-e-Dar-ul-Hijrat was a title of:
(b) Imam Malik
8). Ameen ul-Umat is the title of Hazrat:
(c) Abu-ubaida bin Al jaraah (RA)
9). Arafat gathering is held on:
(b) 9 Zil hajj
10. How much Surah the Quran contains:
c. 114
11- The Nisab of Zakat in gold is

: c. 7 Tolas
12. The original name of Imam Bukhari is:
d. Muhammad bin Ismail
13. Makka was conquered in:
d. 8 A.H
14. Jami-i-Quran is taken for:* c.
Hazrat Usman (R.A)
15. Pious-Caliphate lasted for about:
c. Thirty Years
16. Abyssinia is the old name of:
(a) Egypt (b) Iran(c) Iraq (d) Jordan
17. Deficiency of Vitamin C causes:
(a) Scurvy (b) Beri Beri (c) Color Blindness (d) .
18. NATO consists of member countries.
(a) 28(b) 27(c) 26(d) 30
19. Baku is the seaport on;
(a) Black Sea (b) Caspian Sea (c) Mediterranean Sea (d) Red Sea
20. Which of the following is largest country of South America?
(a) Argentina (b) Brazil (c) Colombia (d) Chile
21. when East Pakistan separated from West Pakistan?
(d) 16th December 1971
22. when the Simla Accord was signed?
(a) January 1972
(b) March 1972
(c) July 1972
(d) October 1972
23. Mr. Bhutto represented Pakistan in Simla Agreement, who participated from India?
(a) Mr. Rajiv Gandhi
(b) Ms. Indra Gandhi
(c) Mr. Narsimha Rao
(d) Lal Krishan Advani
24.What is the total area of Pakistan?
( (b) 796096 sq km
25. In which continent of world Pakistan is situated?
(a) Asia

26. What is length of Pakistan-India border?


(c) 1610 km

27. What is the name of Pakistan-India border?


(d) Line of Control (LOC)
28. Which country is located in north of Pakistan?
(c) China
29. What is height of K-2?
(b) 8611 Meters
30. What is the original name of K-2?
(c) Godwin Austin

31. after how many years did Pakistan get her first constitution?
(c) 9 years
32. what document was firstly drafted to give pace to constitution making process?
(d) Objective Resolution
33. when the Constituent Assembly passed the Objective Resolution?
(b) 12th March 1949
34. when Mohammad Ali Bogra presented Bogra Formula in the assembly?
(a) January 1953
(b) April 1953
(c) September 1953
(d) October 1953
35. who was Mohammad Ali Bogra?
(a) Prime Minister
36. what is the other name of Mohammad Ali Bogra Formula?
(a) New Law of Pakistan
(b) Pakistan Report
(c) Third Report
(d) Constitutional Formula
37. when first constitution of Pakistan was enforced?
(b) 23rd March 1956
38. according to 1973 constitution who elects Prime Minister?
(b) National Assembly
39. in which constitution Bicameral Legislature was provided for the first time?
(d) 1973

Q No: 40. When did Pakistan become member of United Nations?


(d) 30th Sep 1947
Q No: 41. Which country opposed Pakistan's membership in United Nations?
(c) Afghanistan
. 42-The scientist who first discovered that the earth revolves round the sun was
c. Copernicus
43. Alexander Fleming discovered
a. Penicillin
44.Which instrument is used to measure pressure?
c. Manometer
45. What does Angstrom measure?
d. Speed of ships
46. Light year is related to
c. Distance
47- old name of iraq?
mesopotimia
48-blood is red due to ?
haemoglobin
49-marian trence situated near?
philpines
31- headquarter of ghandhara civilization is?
texila
50- head quarter of saarc is situated at?
khatmandu
51- maximum wool produceing country is?
australia
52- official religion of japan is ?
shintoism
53- which element use for producing nuclear fuel?
urinium
54- who many rakkhu in 30 paraa of quran
39
55-which is less conducter
1- iron, 2-copper 3- silver 4- wood
56-nigara fall lies b/w

u.s.a and canida


57- which is smallest country of world among area
san marino
58-holy prophet pbuh appoited governer of yeman for collection zakat?
hazrat muaz bin jabal
59. Which international environmental pressure group was founded in 1971?
Greenpeace.
60. What is the capital of Morocco?
Rabat.
61. How many balls are on the table at the start of a game of pool?
Sixteen.
62. In which country is the volcano Mount Aso?
Japan.
63. What name is given to inflammation of one or more joints, causing pain, swelling and
restriction of movement?
Arthritis.
64. Which mineral is the main source of mercury?
Cinnabar.

65- Diamond is an allotropic form of.......?


Ans. Carbon
66. The element common to all acids is............?
Ans. Hydrogen
67. Gobar gas contains mainly .............?
Ans. Methane
68 The most malleable metal is...........?
Ans. Gold
69 Which element is used in Beauty Parlors for hair setting?
Ans. Sulphur
70. From which mineral is radium obtained?
Ans. Uranium

71 What is laughing gas ?


Ans. Nitrous Oxide
72) Which is the longest river of America?
b) Mississippi
73) Don is river of ?
b) Russia
74) What is the length of khyber pass?
c) 56 km
75) Longest glacier of the world is Lambert situated in Antarctica, what is it's length?
a) 320 Miles
76) Which of the following lake is most polluted lake in the world?
d) Lake eire
77) Tugela water fall is present in?
b) South Africa
78) Gota canal is the ship canal situated in ?
c) Sweden
Give synonyms of the following
79. Assiduous
(a) Idle (b) Diligent (c) Defective (d) Deficient
80. Fuss
(a) Effort (b) Unnecessary Excitement (c) Grief (d) Joy
81. Placid
(a) Repulsive (b) Horrid(c) Obnoxious (d) Calm
82. Nave
(a) Simple (b) Artful (c) Adroit (d) Disingenuous
83. Immaculate
(a) Juvenile (b) Infinite (c) Flawless (d) Contaminated
84. Collusion
(a) Consistent (b) Conflict (c) Confrontation (d) Connivance
Give antonyms of the following:
85. Prosperity
(a) Rich (b) . (c) .. (d) Adversity
86. Conscientious
(a) . (b) Care free (c) .. (d) Careful
87. Scant
(a) . (b) Slender (c) .. (d)
88. Tender
(a) . (b) Kind (c) .. (d)
89. Author of Paradise Lost & Paradise Regained was:
(a) Maxim Gorki (b) William Wordsworth (c) John Milton (d) Shelley
90. Asgheri aur Akbari kis novel k do mash'hoor kirdar hain?
(a) Tota Kahani (b) Aag ka dirya (c) Mira-Tul-Aroos (d) Raja Gidh
91. Shikwa aur Jawab-e-Shikwa Iqbal k konsay kalam main hain?

(a) Bal-e-Jibreel (b) Armaghan-e-Hijaz (c) Zarb-e-Kaleem (d) Bang-e-Dara


92. Altaf Hussain Hali kis k sha'agird thay?
(a) Iqbal (b) Sir Sayyed (c) Zouq (d) Ghalib
93. Waqa-e-Karbala kis hijri main howa?
(a) 58 hijri (b) 54 hijri (c) 61 hijri (d) 50 hijri
94. Drama kis zaban ka lafaz hai?
(a) Lateeni (b) Farsi (c) Arabic (d) Greek
95. Khateeb-ul-Amnbia kis paighmber ka laqab tha?
(a) Hazrat Ibraheem (A.S) (b) Hazrat Noah (A.S) (c) Hazrat Moosa (A.S) (d) Hazrat Shoaib
(A.S)
96. Hazrat Sulaiman (A.S) ki hum asar Malkah Sa'ba ka asal naam kia tha?
(a) Maryam (b) Ammana (c).(d) Balqees
97. (4-4)20+5 is equal to:
(a) 25 (b) 20 (c) .. (d)
98. 2(13+10)-3(14-5) is equal to:
(a) 19(b) 20 (c) (d)
99. There is 1kg and 792g of barrel oil in 2 containers, what will be the quantity if we divide
it in 4 boxes:
(a) 360g (b) 448g (c) 580g (d)
100. If 15 men complete a work in 25 days, then 20 men will complete that work in how
much days:
(a) 12 days (b) 15 days (c) (d)
ASI Sample Paper
1. who was the first President of the Constitution Assebmly?
(a) Liaquat Ali Khan
(b) Quaid-e-Azam
(c) Moulvi Tameez-ud-Din
(d) Sardar Abdur Rab Nishtar
2. after how many years did Pakistan get her first constitution?
(a) 5 years
(b) 7 years
(c) 9 years
(d) 11 years
3. what document was firstly drafted to give pace to constitution making process?
(a) Representative Act
(b) Pakistan Act
(c) Independence Act
(d) Objective Resolution
4. when the Constituent Assembly passed the Objective Resolution?
(a) 14th February 1949
(b) 12th March 1949
(c) 9th June 1949

(d) 15th August 1949


5. when Mohammad Ali Bogra presented Bogra Formula in the assembly?
(a) January 1953
(b) April 1953
(c) September 1953
(d) October 1953
6. who was Mohammad Ali Bogra?
(a) Prime Minister
(b) Foreign Minister
(c) Law Minister
(d) Parliament Minister
7. what is the other name of Mohammad Ali Bogra Formula?
(a) New Law of Pakistan
(b) Pakistan Report
(c) Third Report
(d) Constitutional Formula
8. when first constitution of Pakistan was enforced?
(a) 8th June 1956
(b) 23rd March 1956
(c) 14th August 1956
(d) 25th December 1956
9. who was the Prime Minister of Pakistan during enforcement of first constitution?
(a) Mohammad Ali Bogra
(b) Khwaja Nazim Uddin
(c) Choudhry Mohammad Ali
(d) Ibrahim Ismail Chundrigar
10. what official name was given to Pakistan in 1956 constitution?
(a) United States of Pakistan
(b) Republic of Pakistan
(c) Islamic Pakistan
(d) Islamic Republic of Pakistan
11. what age was prescribed for President in 1956 constitution?
(a) 40 years
(b) 45 years
(c) 50 years
(d) 55 years
12. in respect of religion what term was set for President and Prime Minister in 1956
constitution?
(a) He may be a Muslim

(b) He must not be Hindu


(c) He must not be Christian
(d) He must be a Muslim( this condition applicable only on president. pm may be nonmuslim
13. what was the official language declared in 1956 constitution?
(a) Urdu
(b) Bengali
(c) Hindi
(d) Both a & b
14. who abrogated 1956 constitution?
(a) Ayub Khan
(b) Tikka Khan
(c) Yahya Khan
(d) Iskander Mirza
15. when the first constitution was abrogated and Martial Law was proclaimed?
(a) May 1958
(b) June 1958
(c) October 1958
(d) December 1958
16. when Ayub Khan enforced new constitution in Pakistan?
(a) 9th January 1962
(b) 6th February 1962
(c) 13th March 1962
(d) 8th June 1962
17. what was the official language declared in 1962 constitution?
(a) Urdu
(b) Bengali
(c) Hindi
(d) Both a & b
18. which kind of system of Government was introduced by the 1962 constitution?
(a) Autonomous
(b) Presidential
(c) Bicameral
(d) Confederate
19. when the constitution of 1962 was abrogated?
(a) 20th March 1969 (exact date is 25 march)
(b) 29th March 1969
(c) 4th April 1969
(d) 14th April 1969

20. who abrogated 1962 constitution and became CMLA?


(a) Gen. Tikka Khan
(b) Gen. Ahsan Khan
(c) Gen. Mansoor Khan
(d) Gen Yahya Khan

PMS2009
1-Seattle sea pot.... USA
2-200th anniversary of the scientist in 2009.... Charles Darwin
3-3rd may... world press freedom day
4-River passing through Paris... The Siens
5-BIN is the intelligence agency of.... Indonasia
6-Silicon valley in California is famous because of.. Software Industry
7.In 2008 monarchy ended in a country after 240 years... Nepal
8-Country celebrating 50th anniversary of communist revlution... Cuba
9-Pearl Harbor is in the state of USA.... Hawaii
10-Blue House is the official residence in .. South Korea
11-The largest number of Newspapers of country.....??????
12-40% of world oil passes through... Strait of Hormuz
13-Asiana is the airline of ... South Korea
14- Oldest parliament in the world--- Althing
15-Order of Honor and Banner is the award of--- USSR
16-Which field was not included by Alfred Nobel originally... Economics
17-The term Intifada means... Uprising
18-The last King of Afghanistan... Zahir Shah
19-Hamas was founded by.. Sheikh Ahmad Yasin
20-Person getting the nobel peace prize in 2008 was of the country..Finland
21-Luger Bill will provide Pakistan an aid of....1.5 billion dollars annualy
22-Likud and Kaldima parties belong to... Israel
23-Cities of afghanistan border alongwith pakistan border......?????
24-Which city of afghanistan prouces most opium... Herat
25-Transit trade agreement b/w pak and afghan in....1965
26-Oldest organistion among OIC, ECO, SAARC and D8 ........OIC
27-Tamils are fighting in which are of Srilanka... Jaffana
28-Naxalite movement is in ... India
29-Old name of Chennai is ... Madras
30-Teges is the currency of.... Kazikhstan
31-Waterloo is now in... Belgium
32-Hemmant Korkare was the... Chief od Indian Squad during Mumbai drama
33-The Idea of AESM meeting organisation was given by a person of
country...Singapore....?????
34-World Bank president is .... Zollick
35-ICJ has issued the arrest warrant of ... Omar al BAshar of Sudan

36-Petticoat government is the government by... Woman


37-Brain Drain is.. Emmigration of Intellectuals
38-Russia is worried about the Missile defence system of US in.....??????
39-Russia gives oil to Europe through the route of... Ukrine
40-Khar is in ... Bajur
41-Swat valley is in the mountain range of... Himaliyan
42-The word Philately means.. Stamps collection
43-Study of Human races.... Ethnology
44-Marco Polo was.. Travellor
45-East India Company was established during the period of ... Aourangzeb
46-Israel operation in Palestine which killed more than 1400 people was named
as.......???????
47-Most Subways in the country.. USA
48-CPU stands for.... Central Processing Unit
49-Father of the Computer.. Charles Babbage
50-3- Gorges Dam is in .. China
51-Winner of 8-oscar awards movie in 2008....Slumdog Millionaire
52-Madam Tausand museum is in .. London
53-1-metric ton is equal to...1000kgs
54-Headquarters of IMF... WAshington DC
55-Chronometer is used to measure... time
56-Anemometer is used to measure... Wind Speed
57-UN spends $8-billion every year on........health..??????
58-US under agreement of partnership with Pakistan will give .........?
59-Recently Pakistan is aided by 200mw by.. UAE
60-Oldest anthem in the world is.... Netherland
61-Hung Parliament is....No single party has the majority
62-Timeline of withdrawl of forces from Iraq by obama...2011
63-Country with the largest Kurd population... Iraq
64-Country recently elected to IAEA.... Afghanistan
65-Country with whom pakistan is having most of his trade.... USA...?????
66-Karachi Nuclear Power plant is with the help of ..
PMS Past Paper Pakistan Affairs
Q No: 01. When did Quid-e-Azam take oath as first Governor General of Pakistan?
(a) 14th Aug 1947
(b) 15th Aug 1947
(c) 16th Aug 1947
(d) 17th Aug 1947
Q No: 02. Who became first Prime Minister of Pakistan?
(a) Liaquat Ali Khan
(b) Khwaja Nazimuddin
(c) Mohammad Ali Bogra
(d) Ghulam Mohammad

Q NO: 03. Collectively how many Governor Generals ruled over Pakistan?
(a) 02
(b) 03
(c) 04
(d) 05
Q No: 04. When did Pakistan become member of United Nations?
(a) 15th Aug 1947
(b) 30th Aug 1947
(c) 15th Sep 1947
(d) 30th Sep 1947
Q No: 05. Which country opposed Pakistan's membership in United Nations?
(a) India
(b) Russia
(c) Afghanistan
(d) Malaysia
Q No: 06. Who was last Governor General of Pakistan?
(a) Quaid-e-Azam
(b) Khwaja Nazinuddin
(c) Ghulam Mohammad
(d) Iskander Mirza
Q No: 07. Which country was paid an official visit by the first Prime Minister of Pakistan in
1950?
(a) Saudi Arab
(b) Iran
(c) America
(d) China
Q No: 08. Which country accepted Pakistan first?
(a) Iraq
(b) Indonesia
(c) Iran
(d) India
Q No: 09. When Liaquat Ali Khan was assasinated?
(a) 16th Oct 1951
(b) 17th Oct 1951
(c) 18th Oct 1951
(d) 19th Oct 1951
Q No: 10. Who became second Prime Minister of Pakistan?
(a) Choudhry Mohammad Ali
(b) Khwaja Nazimuddin

(c) Mohammad Ali Bogra


(d) Malik Feroz Khan Noon
Q No: 11. When Quaid-e-Azam Mohammad Ali Jinnah was died?
(a) 11th Sep 1948
(b) 12th Sep 1948
(c) 13th Sep 1948
(d) 14th Sep 1948
Q No: 12. Who became second Governor General of Pakistan?
(a) Khwaja Nazimuddin
(b) Malik Ghulam Mohammad
(c) General Ayoub Khan
(d) Iskander Mirza
13. For how much rupees Ranjit Singh sold the Kashmir?
(a) 80 Lacs
(b) 75 Lacs(that was Gulab Singh)
(c) 70 Lacs
(d) 65 Lacs
14. when india as grieved party appeared before the Security Council?
(a) January 1948
(b) February 1948
(c) March 1948
(d) April 1948
15. which headworks of canals irrigating Pakistani areas were unlawfully given to India?
(a) Madhopur
(b) Ferozpur
(c) Both of them
(d) None of them
16. when India cut off Pakistans water supply without notice?
(a) March 1948
(b) April 1948
(c) June 1948
(d) July 1948
17. in which year a formal treaty of water was signed between India and Pakistan?
(a) 1960
(b) 1961
(c) 1962
(d) 1963
18. under whose auspices water treaty was signed?

(a) UNO
(b) USA
(c) World Bank
(d) Commonwealth
19. what do we call the water treaty signed between India and Pakistan?
(a) Indo-Pak Water Treaty
(b) Indus Basin Treaty
(c) Treaty of Water
(d) Rivers and Canals Treaty
20. Among the following which pact with India was signed by Mr. Liaquat Ali Khan?
(a) Peace and Security Pact
(b) Liaquat Gandhi Pact
(c) Friendship Pact
(d) Liaquat Nehru Pact
21. India made a cowardly attack on Lahore which resulted as war between two countries.
When this war broke out?
(a) 9th Sep 1965
(b) 7th Sep 1965
(c) 6th Sep 1965
(d) 4th Sep 1965
22. after the war of 1965 which pact was signed between India and Pakistan?
(a) Bilateral Pact
(b) Tashkant Pact
(c) Moscow Pact
(d) Soviet Pact
23. who called upon indian and Pakistani leaders to sign the pact?
(a) Khrochev
(b) Gorbachev
(c) Alexie
(d) Henry Kosygin
24. from India who participated the Tashkant Declaration?
(a) Ms. Indra Gandhi
(b) Mr. Lal Bahadur Shastri
(c) Mr. Murarji Desai
(d) Mr. Sanjay Gandhi
25. who represented Pakistan in Tashkant Meeting?
(a) Gen. Ayub Khan
(b) Gen. Yahya Khan
(c) Mr. Z. A. Bhutto

(d) Gen. Iskander Mirza


26. when Tashkant Agreement was signed?
(a) January 1966
(b) February 1966
(c) August 1966
(d) September 1966
27. who participated Tashkant Pact as the Foreign Minister of Pakistan?
(a) Mr. Hussain Shaheed
(b) Mr. I.I. Chundrigar
(c) Mr. Malik Feroz Khan
(d) Mr. Z.A. Bhutto
28. which political party was established by Mr. Bhutto?
(a) Pakistan Peoples Party
(b) Sindh Peoples Party
(c) West Pakistan Party
(d) United Peoples Party
29. when PPP was established?
(a) October 1967
(b) August 1967
(c) November 1967
(d) December 1967
30. what was slogan of PPP?
(a) Sabse Pehle Pakistan
(b) Roti, Kapra or Makan
(c) Qarz utaro Mulk Sanwaro
(d) Democracy is the best revenge
31. when Gen Ayub Khan resigned from his President ship?
(a) 20th March 1969
(b) 23rd March 1969
(c) 25th March 1969
(d) 29th March 1969
32. who became President of Pakistan after Ayub Khan?
(a) Mr. Z.A. Bhutto
(b) Mr. Fazl Elahi Choudhary
(c) Gen. Yahya Khan
(d) Justice Rafique Tarar
33. in which year Gen. Yahya held General Elections in the country?
(a) 1970

(b) 1971
(c) 1972
(d) 1973
34. In Elections who secured victory in East Pakistan?
(a) PPP
(b) Muslim League
(c) Awami League
(d) Jamat-e-Islami
35. in West Pakistan who had the driving seat after Elections?
(a) Muslim League
(b) PPP
(c) Awami League
(d) Tehreek-e-Istakalal
36. which incident took place in 1971 which provided India chance to attack on Pakistan?
(a) attack on Indian parliament
(b) Indian drama of hijacking their own plane
(c) Skirmishes on Border
(d) All of them
37. what was the name of Indian plane that was hijacked?
(a) Ganga
(b) Jamna
(c) Bangla
(d) Lanka
38. when India launched war against Pakistan?
(a) 15th November 1971
(b) 17th November 1971
(c) 19th November 1971
(d) 21st November 1971
39. which movement of East Pakistan also supported india in war of 1971?
(a) Bangla Movement
(b) Bangali Movement
(c) Mukti Bahini
(d) Azadi Movement
40. when East Pakistan separated from West Pakistan?
(a) 26th December 1971
(b) 22nd December 1971
(c) 19th December 1971
(d) 16th December 1971

41. when Gen. Yahya Khan resigned from his President ship?
(a) 18th December 1971
(b) 20th December 1971
(c) 22nd December 1971
(d) 24th December 1971
42. who became President of Pakistan after Yahya Khan?
(a) Mr. Z.A. Bhutto
(b) Mr. Ghulam Ishaque Khan
(c) Mr. Wasim Sajjad
(d) Mr. Farooque Ahmed Khan Leghari

43. wh
Mr. Z.A. Bhutto became the Prime Minister of Pakistan?
(a) 23rd March 1973
(b) 14th August 1973
(c) 6th September 1973
(d) 25th December 1973
44. which of the following was the first step taken by Mr. Bhutto for Economic Development?
(a) Economic Pacts
(b) Aid Agreements with World
(c) Nationalization of Industries
(d) Linking of Rupee with Dollar
45. after war of 1971 which agreement was signed between India and Pakistan?
(a) Culcutta Pact
(b) Lucknow Pact
(c) Simla Pact
(d) Bombay Pact
46. when the Simla Accord was signed?
(a) January 1972
(b) March 1972
(c) July 1972
(d) October 1972
47. Mr. Bhutto represented Pakistan in Simla Agreement, who participated from India?
(a) Mr. Rajiv Gandhi
(b) Ms. Indra Gandhi
(c) Mr. Narsimha Rao
(d) Lal Krishan Advani
48. due to successful Foreign Policy of Mr. Bhutto, which important event took place in
Pakistan?

(a) 2nd Islamic Summit Conference


(b) 2nd SAARC Conference
(c) 2nd ASEAN Meeting
(d) 2nd Golf World Cup
49. when 2nd Islamic Summit Conference was held?
(a) December 1974
(b) August 1974
(c) April 1974
(d) February 1974
50. in which city of Pakistan 2nd Islamic Summit Conference was held?
(a) Karachi
(b) Islamabad
(c) Lahore
(d) Peshawar
51. How many Heads of Islamic countries participated 2nd Islamic Summit Conference?
(a) 40
(b) 45
(c) 50
(d) 55
52. what major issue was resolved by Pakistan in 2nd Islamic Summit Conference?
(a) Accepted Isreal
(b) Accepted Bangladesh
(c) Accepted Kashmir as Indian area
(d) Accepted USA as Super Power
53. when Mr. Bhutto was arrested after Elections of 1977?
(a) July 1977
(b) August 1977
(c) September 1977
(d) October 1977
54. who imposed third Martial Law on Pakistan?
(a) Gen. Ayub Khan
(b) Gen. Yahya Khan
(c) Gen. Zia-ul-Haque
(d) Gen Pervez Musharraf
55. when Mr. Bhutto was sentenced to get death punishment?
(a) 1st April 1979
(b) 4th April 1979
(c) 10th April 1979
(d) 14th April 1979

56. when Gen. Zia held the referendum in the country?


(a) January 1984
(b) June 1984
(c) September 1984
(d) December 1984
57. to whom Zia appointed as the Prime Minister of Pakistan?
(a) Mr. Ghulam Mustafa Jatoi
(b) Mr. Mohammad Khan Junejo
(c) Mr. Moin Qureshi
(d) Mr. Balakh Sher Mazari
58. in which year Mr. Mohammad Khan Junejo was appointed as Prime Minister?
(a) 1983
(b) 1984
(c) 1985
(d) 1986
59. among the following which law was introduced by Ayub Khan?
(a) Family Laws
(b) Prisoners Laws
(c) War Laws
(d) Hudood Ordinance
60. among following what was introduced by Gen. Zia?
(a) PLS Account
(b) Hudood Ordinance
(c) Both of them
(d) None of them
61. when a C-130 plane carrying Gen. Zia crashed near Bahawalpur?
(a) 15th August 1988
(b) 16th August 1988
(c) 17th August 1988
(d) 18th August 1988
62. who became President of Pakistan after Gen. Zia?
(a) Mr. Ghulam Ishaque Khan
(b) Mr. Waseem Sajjad
(c) Mr. Farooque Khan Leghari
(d) Mr. Mian Mohammad Soomro
63. when the Elections to the National and Provincial Assemblies were held in 1988?
(a) August 1988
(b) September 1988

(c) October 1988


(d) November 1988
64. who became the Prime Minister in Elections of 1988?
(a) Mr. Nawaz Sharif
(b) Mrs. Benazir Bhutto
(c) Mr. Moin Qureshi
(d) Mr. Mairaj Khalid
65. when Benazir Government was dismissed by G.I. Khan on various charges?
(a) 6th August 1990
(b) 7th July 1990
(c) 8th September 1990
(d) 10th December 1990
66. who became Prime Minister of Pakistan after Elections of 1990?
(a) Mr. Mian Mohammad Soomro
(b) Mr. Balakh Sher Mazari
(c) Mr. Nawaz Sharif
(d) None of these
67. when Pakistan Bait-ul-Mal was established?
(a) 1990
(b) 1991
(c) 1993
(d) 1992
68. when Mrs. Benazir Bhutto became Prime Minister for second term?
(a) January 1993
(b) March 1993
(c) August 1993
(d) October 1993
69. what was the duration of second term of Benazir Government?
(a) 1993-1994
(b) 1993-1995
(c) 1993-1996
(d) 1993-1997
70. during Nawaz Sharifs second tenure when Pakistan became Nuclear Power?
(a) 28th May 1998
(b) 28th May 1999
(c) 30th May 1998
(d) 30th May 1999
71. what do we call the day when Pakistan became Nuclear Power?

(a) Yoam-e-Dehshat
(b) Yoam-e-Takbeer
(c) Yoam-e-Misal
(d) Yoam-e-Quwwat
72. when Nawaz Sharif was exiled to Saudi Arab by Gen. Pervez Musharraf?
(a) June 1999
(b) August 1999
(c) September 1999
(d) October 1999
73. which post Gen. Musharraf secured after taking over?
(a) President
(b) Chief Martial Law Administrator
(c) Chief Executive
(d) Prime Minister
74. which of following event took place between India and Pakistan in Musharrafs era?
(a) Kargil Dispute
(b) Agra Summit
(c) inauguration of train
(d) All of these
75. when Gen. Musharraf held referendum?
(a) January 2002
(b) April 30, 2002
(c) October 2002
(d) December 2002
76. when first General Elections were held by Gen. Musharraf?
(a) December 2002
(b) November 2002
(c) October 10, 2002
(d) September 2002
77. who became Prime Minister of Pakistan after 2002 Elections?
(a) Mr. Mir Zafarullah Jamali
(b) Mr. Shoukat Aziz
(c) Mr. Choudhry Shujaat Hussain
(d) Mr. Yusuf Raza Gilani
78. when Gen. Musharraf left his office as Army Chief?
(a) 20th November 2007
(b) 22nd November 2007
(c) 25th November 2007
(d) 30th November 2007

79. when Gen. Musharraf resigned from President ship?


(a) 14th August 2008
(b) 15th August 2008
(c) 17th August 2008
(d) 18th August 2008
80. when Mrs. Benazir Bhutto was assassinated?
(a) 25th December 2007
(b) 26th December 2007
(c) 27th December 2007
(d) 28th December 2007
81. when Gen. Musharraf held second General Elections in Pakistan?
(a) 8th January 2008
(b) 18th January 2008
(c) 8th February 2008
(d) 18th February 2008

PPSC Paper of Labour Inspector 2010


1- What is the least conductor among the followings:
A)Copper B) Iron C) Aluminum D) Wood
2- Which country has the longest coastal line?
3- Which country produces wool on the largest scale in the world?
4- Which city has the SAARC H.Q?
5- Who forwarded the Lahore(Pakistan) Resolution?
6- The deficiency of Vitamin C causes the disease of:
A) Bones B) Skin C) Teeth
7- What number Pakistan stands on according to population?
8- What's the share of Punjab in the area of Pakistan?
9- The magnitude of earthquake is measured with?
A) Hygrometer B) Richter Scale C) Barometer
10- After Pashtuns the largest faction in Afghanistan are:
A)Uzbek B) Tajik C) Hazaras D)Krgyz
11- Plants exhale at night:
A)Oxygen B) Nitrogen C) Hydrogen D) Carbon Dioxide
12- Which Mughal Emperor built the Attock fort?
13- East India Company came to India in the reign of:
A)Shah Jahan B) Jahangir C) Aurangzeb D) Babar
14- Historical name of Iraq was?
15- The 2nd Panipat Battle was fought between?
16- The largest Muslim country according to area is?
17- The longest river in the world is?
18- Which one among the followings is a Peninsula:

A) Iran B) Egypt C) Saudi Arabia


19- Zakat can be spent on:
A) Travelers B) Slaves C) Masakin D)All of these
20- Zakat is exempted on:
A)Sheep grazing fed free in pastures B) Fruits C) Vegetables D) All of
these
21- The disease that breaks out on mass scale at the same time among
humans is known as?
22- The music of Pakistan National Anthem was composed by?
23- What is a cash crop?
24- Brazil is in the continent of?
A)North America B)Europe C) Africa D) South America
25- What ancestry Razia Sultana belongs to?
26- What is the official religion of Japan?
27- The length of Khyber pass is?
28- Who was known as the Man of Destiny?
29- Velocity of Sound in air is?
30- Statue of Liberty was gifted to America by?

3. When did Pakistan became the member of UNO?


Ans. September 1947
11. The gravitational pull with which earth pulls an object is called the object's: (Mass Gravity - Weight)
Ans. Gravity
19. Which holy book was descended on Hazrat Dawood?
Ans. Zaboor
10. Which planet is nearest to the Earth?
Ans. Venus 25.5 million miles
17. Sir Sikandar Hayat was the Chief Minister of the Punjab in?
Ans. I don't think the name you said has remained CM Punjab, as i have checked all the CM
lists & their tenures.

16. Sound travels faster in: (Air - Glass - Wood - Water)


Ans. Water
PMS Paper
1. Mughal art and architecture flourished in the reign of: (Shahjahan)
2. The Quaid-i-Azam had the professional degree of: (Bar at Law)
3. When did Pakistan became the member of UNO?
4. In all the Messengers of God who is called "KHATEEB UL ANMBIA"? (Abrahim Muhammad - Musa?)

5. Which is the second largest river of the world? (Kabul - Amazon - Indus - Nile)
6. Akbari and Asghari are the characters of: (Mira tul Aroos)
7. What was the mother tongue of the Quaid-i-Azam? (Gujrati)
8. Iqbal's poem "WALIDA MERHOMA KI YAD MEIN" is in his book: (Bang-e-Dara - Bal-eJabreel-Zarb-e-Kaleem)
9. Iqbal did his Ph. D from: (Munich University, Germany)
10. Which planet is nearest to the Earth?
11. The gravitational pull with which earth pulls an object is called the object's: (Mass Gravity - Weight)
12. What is the name of Iqbal's book written by him in prose? ( ILM - UL_IQTSAAD)
13. Paradise Lost and Paradise Regained are written by: (John Milton)
14. Altaf Hussain Hali was the pupil (in poetry) was: (Mirza Ghalib)
15. Shikwa and Jawab-e-Shikwa are in Iqbal's book: (Bang-e-Dara - Bal-e-Jabreel-Zarb-eKaleem)
16. Sound travels faster in: (Air - Glass - Wood - Water)
17. Sir Sikandar Hayat was the Chief Minister of the Punjab in?
18. Redcliffe was by profession: (Doctor - Dentist - Lawyer)
19. Which holy book was descended on Hazrat Dawood?
20. Which Surah is called ZEENAT-E-Quran? (Rehman - Baqara - Ikhlas)
PMS Paper

Steel Mill is in Bin Qasim


Old name of Jacobabad is Khangharh.
Kot Digi Fort is in Khairpur district.
Peshawar means city of flowers.
Warsak dam (near Peshawar) is built on Kabul River.
Tirich Mir mounts of Hindu Kash separate Afghanistan and Tajistan from Pak:
Islamia College Peshawar was founded in 1914 by Sahibzada Abdul Qayum.
Quaid Azam Medical College is in Bahawalpur.
Choukundi toms are located near Karachi.
Atock Fort was built by Akbar.
The land b/w Indus & Jehlum river is called Thal Desert or Sindh Sagar Doab.
Ruins of Harapa found in Sahiwal.
Lahore Fort was built by Akbar.
At Toonsa Sharif the borders of three provinces meet.
With Gilgit & Baltistan the frontiers of three counties meet.
Tochi pass connects Pak: with China.
Pak: has 6 international airports.
Pak: has 27 Radio Stations.
---- district, ---- divisions.
Pak: railways factory is in Risalpur.
Chitral is famous for gold.
Port Qasim is the largest seaport of Pak: smallest is Gawadar
The chairman of National Economic Council is PM.
National flower of Pakistan is Jasmine.

National bird of Pakistan is Chakore.


National tree of Pakistan is Deodar.
National animal of Pakistan is Markhor (a type of goat).
National emblem of Pakistan is Cresent.
National sport of Pakistan is land Hockey.
Oldest cantonment of Pak: is Kohat.
HQ of Pak: Army is at RawalPindi.
HQ of Airforce is at Chaklala.
HQ of Navy is at Islamabad.
Islamabad is 8 miles from Rawalpindi.
Photograph on the coin of one rupee is Quaids photo.
::two rupee is Badshahi Mosque (chk)
ten rupee note is Khyber Pass.
5 rupee note is
50 rupee note is
100 is Quaids Residecy, Ziarat Quetta.
500 is Badshahi Mosque, Lahore.
100 is Jehangirs Tomb.
5000 is of Faisal Mosque, Islamabad.
4.8% of total area of Pak: is forests (standard is 25%)
Hub dam and Thadho Dam are in Malir Karachi near Gadap Town.
Map of Shah Faisal Mosque was made by Wahdat Diloky of Turkey.
Largest radio station of Pak: is Islamabad.
Tarbela dam is in Abot Abad.
Raeewind is in Kasur.
Baitul Maal established in 1992.
General sales tax, under the constitution 1973 is a Federal subject.
Pak: national flag was adopted on 11 August, 1947
Jasmine adopted on July 5, 1961.
National drink is Cane Juice.
Railway stations in Pak: = 965.
Rabi crops are grown b/w months of Oct-March.
Under Indus Water Basin Treaty Pak: got Jehlum, Chenab & Indus. India got Ravi, Sutlaj.
Chenab and Jehlum flow from Kashmir.
Tirchmir is the highest peak of Hindukash.
A bicameral legislature was proposed for the first time in 1973 constitution.
Length of Pak-India border is 1,610 km.
Length of Pak-Iran border is 805 km.
Length of Pak-China border is 595 km.
Length of Pak-Afghan border is 2052 km or 1300 miles.
5 rivers flow in Punjab Ravi, Sutlaj, Chenab, Indus & Beas.
Warsak dam is on Kabul River.
Rawal Dam is on Kurrang River.
Khanpur dam is on Haro River.
Tanda dam is in Baluchistan.
Tarbela deam was completed in 1969.

Length of Indus is 2900 km.


Source of Indus is Mansoorowar Lake in Gilgit.
Muztag pass connects Gilgit-Yarkand (China).
Khankum Pass connects Chitral-Wakhan (Afghanistan)
The Shandur Pass connects Chitral and Gilgit.
Khyber Pass connects Peshawar-Kabul
Kulk pass connects Gilgit-China.
Bolan pass connects Queta-Afghanistan.
Tochi pass connects Pak:-China.
Length of Silk Rourte (Korakorum Route) is 965 km.
Geneva Pact was signed on 14th April, 1988.
Simpla Pact was singed on 3rd July, 1972.
Numb: of words in anthem=50.
Numb: of lines in anthem=15.
Numb: of ammendements made 17.
Numb: of troops in a division are 12000 to 20,000.
Numb: of troops in brigade is 4000 to 5000.
Barrages built on Indus = 8.
Tarbela dam is in NWFP (Abotabad) on Indus river.(Largest)
Mangla dam is in AJK on Jehlum River(Highest)
Warsak dam is in NWFP near Peshawar on Kabul river.
Direct dialing system was introduced b/w Lahore and Rawalpindi for first time in 1964.
Rivers of Pakistan----- Punjab== Ravi+Chanab+Sutlaj.
:::: Sindh ===Indus, Hub.
NWFP==Kabul, Sawat, Zhob.
Baluchistan==Bolan.
Baluchistan is 43% of total Pak:.
Geographical divisions of Pak: are 1.Northern Mountains, 2. Western off-shoots of
Himalayas, 3. Baluchistan Plateau, 4. Potohar Plateau & Salt range, 5. Lower Indus Plain, 6.
Thar desert.
Pak: has 3 stock exchanges (confirm it).
Broad Peak I is on Karokarum range.
Colonel Sher Khan belonged to Sindh Regement.
Kot Diji is a fort in Khairpur.
Ancient mosque of Pak: is at Bhambhor.
Time taken to sing National Anthem is 1 minute, 20 sec.
Instruments used are 38.
Texila is in Punjab and NWFP.
Rashid Minhas martyred in August 1971.
Mangla dam is on river Jehlum.
Old name of Supreme Court is Federal Court.
10 persons have received Nishan-e-Hyder.
Kharif (Summer Season) crops includeCotton, rice, sugar cane, maize, Jaur and Bajra.
Rabi (Winter OCT-March) crops are wheat, gram, barley and tobacco.
Jhat Pat is the old name of Dera Allah Yar.
There are 7 rivers in Baluchistan.

Mast Tawakkal was the poet of Balochi.


Khanpur dam is near Haripur.
Skardu is also called Little Tibet.
Swat became part of Pakistan in 1969.
The most precious gemstone Emerald are found in Swat.
Gilgit is the capital of Northern Areas of Pak:
Khushhal Khan belonged to English period.
The alphabet of Pushto was prepared by Saifullah.
First poet of Pushto was Amir Karar.
Saiful Maluk is near Naran.
Dera Adam khan is famous for Gun factory.
Durand line is b/w Peshawar and Afghanistan.
Pakistan Forest Institution is located in Peshawar.
Bala Hassan Fort was built by Babrat at Peshawar.
Saidu Sharif is a lake in NWFP.
British took Peshawar from Sikhs.
Population-wise NWFP stands 3rd.
Area-wise it is 4th.
Lands down Bridge connect Sukkur with Rohri.
Guddu Barrage was completed in 1932.
Real name of Qalandar Lal Shahbaz is Shaikh Usman Marvindi.
In 1973 constitution there are 290 articles.
Pak: comprises of 61% of mountainous area.
National Assembly has 342 seats & Senate has 100 seats with 14 for each province.
Provincial Assembly seats Punjab=371, Sindh=168, NWFP=124, Baluchistan=65.
Name of Ustad Bukhari is Syed Ahmed Shah.
Real name of Shaikh Ayaz is Shaikh Mubarak.
Barrages on Indus are Toonsa, Jinnah, Sukkur, Gudo, Kotri & Ghulam Mohd:.
Ports and harbours are Kimari (Kar: ), Bin Qasim (Kar: ),
Jinnah Naval Base (ormara), Gawadar (Baluc: ), Panjgore (Baluch: ).
Deserts of Pak: Thar (Sindh), Thal (Punjab), Cholistan (Punjab).
Famous glaciers are Siachen, Batura, Baltoro.
K2 (Karakurum Range) with 8610 meters.
Mountain Ranges are Himaliya, Koradoram, Hindu Kash, Sulaiman and Salt Range.
Tomb of Babur is in Kabul.
Real name of Noor Jahan (Wife of Jahangir) was Mehrun Nisa.
NADRA was setup in Feb: 16, 2000.
The master plan of Islamabad was prepared in 1960 by MIS Constructinos Doxiades (of
Greek).
National Institute of Oceanlogy Karachi =1982.
Pak: test fired Ghauri missile in April 6, 1998.
First nuclear reactor was setup in Karachi.
Pak:s first agriculture university setup in Faisalabad.
Chomas festival is held in Kalash valley near Chitral.
Nearest provincial capital from Islamabad is Peshawar.
Tomb of Hamayoon is in Delhi.

Tomb of Jahangir is at Lahore.


National Assembly has 60 women seats.
National anthem was written in 1954.
Gandhara civilization discovered from Texila.
Social Action Plan launched in 1992-93.
Rahmat Ali suggested name of Pakistan on 28th Jan: 1933 in Now or Never pamphlet in
London.
Rehmat Ali was born in 1893 in a village Mohar district Hoshiyarpur (East Punjab).
Rahmat Ali died at the age of 58 in 1951 and was buried in Cambridge University.
Ancient name of Peshawar was Phushkalvati.
India framed its constitution in 1950.
Kara korum Highway (Silkroute) B/w Pak: & China was completed on 18th June, 1978.
Jamrood Fort (Peshawar) was built by General Hari Singh Nalwa in 1836.
Landi Khani is the end of the main line of Railway system of Pakistan.
Cholistan desert is in Bahawlpur district.
Harpa is in Sahiwal.
Bhambhore is in Thatta.
Firdousi, the Persian poet (Shah Nama) was the member of Sultan Mehmoods court.
Tomb of Baba Farid is in Pak Patan.
Tomb of Sachal is in Ranipur.
Nishtar Hospital is the largest hospital in Pakistan and was built in 1953.
A.H means Anne Hegirae (Latin Term) =13th Sep: 622 A.D.
Nanga Parbat is situated in Himalayan.
Total arable land of Pakistan is 27%.
Pakistan is situated at the West End of the Indo Gangetic.
Wakhan separates Pakistan from Tajikistan.
Hindu-kush range is also known as Little Pamirs.
Sub-Himalya is also known as Siwaliks.
The Sindh Sagar Doab is also known as Thal Desert.
Takt-I-Suleman is the highest peak of Sulaiman Mountains.
The length of Indus River is 2900 km.
Six barrages are constructed on the River Indus.
Hispar Glacies is located in Hunza.
The famous Umar Kot fort was built in 1746.
Katch and Gawadar are the districts of Makran Division.
Punjgore is the district of Makran division.
Meaning of Quetta is fort.
Gomal River is in NWFP.
The total length of coastline of Pakistan is 1046.
Cease Fire line came into existence in 1949.
Pakistan can be divided into six natural regions.
High of K2 is 8611 Meters.
The coldest place in Pakistan is Sakardu.
Most of the Hosiery Industry is located in Karachi.
The Heavy Mechanical complex was established with the help of China at Taxila.
The first Census in the subcontinent took place in the year 1901.

Wheat is the major Kharif Crop of Pakistan.


Kotli is the city of Azad Kashmir.
The SOS village built in Faisalabad.
Pakistan celebrated Quaids year in 2001.
Pakistani Cricketer Saeed Anwar declared to join Afghan Jehad.
Maulana Shibly wrote books on Islamic History.
The first translation of the Holy Quran was in Sindhi.
Qutab Minar is in Delhi.
Cholistan Desert is in Bahawalpur.
Pakistan can be divided per climate into 4 regions.
Hashim Shah wrote Sassi Punnu.
The British Communal Award was announced in 1932.
Land between two rivers is called Do, aba.
Shah Jahan Constructed Jamia Masjid Thatta.
Sindh River flows from Bolan River.
Kohat is the oldest cantonment of Pakistan.
Muslims were interested in the art of Calligraphy.
The length of Durand Line is 2240 km.
The length of Pakistans common border with Iran is 805 km.
Chinese province adjoining Pakistan is Sinkiang.
Jinnah Barrage is originated on the river Sindh.
The height of Tarbela Dam is 500 feet.
Wah city of Pakistan is linked with cement, arms and ammunition industry.
Sukkur barrage is completed in 1932.
Khanpur Dam is near Islamabad.
Simly Lake is near Islamabad.
Tanda Dam is located in NWFP.
Khanpur Dam irrigates Attock and Abbotabad.
Sassi was born in Bhutta Wahan.
Baba Farid Shakar Gunj died at Pakpattan in 1265.
Nishtar hospital is the largest hospital in Pakistan.
Sahiwal is the new name of Montgomery.
Noor Mahal is located at Bahawalpur.
The founder of Suharwardi silsila in Pakistan is Rukn-e-Alam.
Baheshti Darwaza is located in Pakpattan.
The tomb of Anarkali is situated in at Lahore.
Shahjehan built Shalimar Garden.
Hazrat Data Gunj Baksh came in Lahore in 1039 A.D. from the city of Ghazni.
Minar-e-Pakistan is also called Minto park
Data Ganj Baksh is the author of Kashful Mahjoob.
Badshaahi mosque was built in 1674.
The construction of Islamabad began in 1952.
Sher Shah built G.T. Road.
Imperial Highway is the old name of G.T. Road.
Karakoram highway passes through 3 ranges.
Nanga Parbat is commonly known as Killer Mountain.

Karakoram highway was completed in 1978.


Karakoram was completed in the total period of 20 years.
The word Karakoram means crumbling rock.
Karakoram is a Turkish word.
Karakoram highway passes through khunjrab pass.
Punial is said to be the place where heaven and earth meet.
Siachin glacier is located near Astor.
Hunza is called real Shangrilla.
Khyber Pass connects Gilgit with Chitral.
Totally Punjab has 8 divisions.
The contribution of forestry to the agriculture sector is 0.4%.
Use of Boron and Zink can improve cotton yield.
National Arid and Land Development and Research Institute is located at Islamabad.
Arid Zone Research Centre of PARC is situated at Quetta.
Thar Coalfield is the biggest coalfield of Pakistan.
An M-1 motorway is Islamabad-Peshawar.
NEC (company) set up Pakistans first T.V. station.
3 radio stations were working at the time of partition.
Total length of Indus Highway is
The new name of Debal is Bhanbhore.
Gharo Creek is a lake.
Kalakot Fort is situated near Thatta.
Ranjit Singh sold Kashmir for 75 Lakhs.
Poonch, a state of Kashmir, fought with Dogra by obtaining arms from tribal areas.
10 seats are reserved for non-muslims in National Assembly.
Frank Meseri was the first C-in-C of Armed Forces.
The religion of Tamil is Hinduism.
There is only one female university in Pakistan.
Kohat is the oldest cantonment of the country.
Shalimar Garden was built in 1642 A.D.
Faisalabad is commonly known as little Manchester.
Harrappa is located at Sahiwal.
The tomb of jehangir is located a Shahdara.
Tomb of Noor Jehan is located at Lahore.
Attock Fort was built byAkbar.
Heer Ranjha was written by Waris Shah.
Sohni Mahiwal was written by Hashim Shah.
Sindh is called Bab-ul-Islam.
Chack was the father of Raja Dahir.
Keti Bunder is the name of a coastal area.
French Beach is located at Karachi.
Ranikot Fort is located near Hyderabad.
Kotri barrage was built in 1955.
Al Mawardi was born in Basra.
Nizam-ul-Mulk tusi was famous for his wisdom.
USA is ruled by a power elite, said C.Wright Mills.

Hub dam supplies electricity to Sindh.


The number of divisions in the province of Sindh is five.
Total districts in the province of Sindh are 22.
Naib Subedar is the lowest commissioned officer of Pakistan Army.
River Kabul joins Indus river at Attock.
Meerani Dam is under construction near Turbat.
Chashma right bank canal on the Indus River provides water for Jhelum River.
Jinnah station was established in continent Asia on January 25th, 1991.
National institute of silicon technology was established in 1991.
Rawalpindi, a region of Punjab, is free from the problem of water logging.
Jhelum River joins Chenab River near Trimmu.
River Ravi originates in the Indian state of Hamachel Pradesh.
Chashma barrage was built in 1971 on river Indus.
Warsak dam was built in 1960 on river Kabul.
Rawal dam was built in 1965 on river Kurang.
Pakistans oldest archaeological site is situated near Larkana.
Ayoub Park covers an area of 2300 acres.
Khewra is the main source of gypsum in Pakistan.
Sainadak is famous for copper, silver and gold.
Attock oil refinery is located in Rawalpindi.
43% of the gas is obtained from Sui.
Peshawar means city of flowers.
Lahore Fort was built in 1560.
National singer, Noor Jehan, died on 23rd December, 2000.
Taxila is located b/w Jehlum and Indus.
Mahbub-ul-Haq Human Development Center is locates at Islamabad.
Nasirabad region of Balochistan will be irrigated through Kachi cananl.
The district of the country having lowest population density is: Kharan
In violation of lndus Basin Treaty 1960, India has constructed Wullar barrage on River
Jhelum.
Water -flows of the river are diverted to Wuller Barrage through the construction of
Kishanganga Dam.
India is constructing Kishanganga Dam in Baramula.
India has constructed Baglihar Dam in occupied Kashmir`s district of Doda.
AKHORI DAM. Location. Across Nandnakas near Akhori village about 28 KM east of Attock
Punjab.
Wakhan is a narrow strip of land which separates Afghanistan from Pakistan.

Hoysals was a Kingdom of South during Ala-ud-Din Khiljis period.


Raja Tarangini is a book on history of Kashmir written by Pandit Kachan.
Koshak-e-Siri was the name of the Palace of Ala-ud-Din.
Ustad Isa was the Chief Architect of Taj Mahal Agra.
Mahabat Khan was a renowned General of Jahangir. He arrested Jahangir and Noor Jahan.
Malik Kafur was a General of Ala-ud-Din Khilji. He conquered Deccan.
Alai Darwaza was the structure constructed by Ala-ud-Din Khilji near Qutb Minar in 1311
A.D.

Tehrik-e-Alfi was a history written by a team of historians during the reign of Akbar.
Nasir-ud-Din Qubacha was a lieutenant of Muhammad Ghouri and served as Governor of
Multan.
Durgavati was the ruler of Gondwana and was defeated by Akbar in 1564 A.D.
Maham Anaga was the foster mother of Akbar the Great.
Gulbadan Begum was the sister of Mughal King Hamayun. She wrote Hamayun Nama.
Infallibility Decree was a document signed by Akbar in 1597, which authorized him to act
as the supreme arbitrator in civil and ecclesiastical affairs.
Battle of Plassey (1757) was fought between:The Ruler of Bengal and East Indian
Company.
Lucknow Pact (1916) provided for the representation of Muslims in the Provincial
Lagislative Councils in the proportion of One-Half of the elected members in Bengal to the
Muslims.
The August Offer (1940) was aimed at Offering greater share to Indians in Services.
Nadir Shah, King of Persia, marched into Delhi in 1739.
Diarchy was introduced in the government of Indian Act of 1919.
Hazrat Baha-ud-Din Zakariya:
Ans. He was a great saint of Suharwardi branch of mysticism and flourished in Multan.
Sidi Maula was a saint of Jalal-ud-Din Khiljis period and was executed on charges of
political treason.
Juna Khan was the original name of Muhammad bin Taghluq.
Ain-e-Akbari is the renowned work of Abul Fazl about the Government of Akbar the Great.
Tarikh-e-Daudi A history of Lodi Dynasty written by Abdullah during the Mughal period.
In order to inquire into the injustice done to the Muslims during congress ministries, the
Muslim League appointed a committee under the chairmanship of Raja Muhammad Mehdi.
Uch: A place near Bahawalpur district. It is the burial place of Makhdoom Jehanian.
Tabaqat-e-Akbari was the name of history written by Nizam-ud-Din in 1593. It contains
detailed account of Ghaznavids to the 36th year of Akbars reign.
Buland Darwaza was built by Akbar the Great at Fatehpur Sikri to commemorate his
conquest of Gujrat.
Fatawa-e-Jehandari was Zia-ud-Din Baranis book on state craft.
Shams Siraf Afif: Author of Tarikh-e-Firuz Shahi.
Fuwaid-ul-Faud was written by Zia-ud-Din Barani.
Mirza Haider Dughlat:
Ans. He was a cousin of Babur and author of Tarikh-e-Rashidi.
Nadir-ul-Asr Mansur: The title was conferred by Mughal Emperor Jahangir upon his Court
Painter Mansoor.
Muhammad Masum Nami: A Governor of Qandhar. He lies buried at Sukkur. He wrote
Tarikh-e-Sinkh
Muslim League was founded under the leadership of Nawab Saleemullah Khan.
Allama Iqbal was elected as a member of Punjab Legislative Assembly in 1926 and chosen
President of Muslim League in 1930.
Iqbals early poems were composed mainly in
Bang-e-Dara and published in the year 1924.
Mr Mountbattan announced the Partition of India into two independent states on 3rd June
1947.

The Cabinet Mission Scheme was placed before Quaid-e-Azam in April 1946.
The Forty: This term refers to the forty slaves of Iltumish who played important role in
contemporary politics.
Panipat is a famous town near Delhi. Three important battles were fought on this ground.
Moeen-ud-Din Ajmeri was a great saint of Chisti sect of Islamic Mysticism.
Syed Brothers: Hussain Ali and Abdullah Khan who flourished in the early part of the 18th
century are historically known as Syed Brothers. They were King Makers for few years.
Rohtas Fort was built by Sher Shah near Jehlum.
Firdausi wrote Shahnama and was also a court poet of Mahmud of Ghazni.
Auqaf: Muslims Holy religious places are termed as Auqaf.
Bahagar Kabir: Founder of Bakhti Movement. He flourished in 15th century.
Kashful Mahjub is renowned work on mysticism by Ali Hajveri (Data Sahib).
Abul Fazl: A leading light of Akbars reign. He wrote Akbarnama which is the most
authentic history of Akbars period.
Mudrasa Rahimia was established by Shah Abd-ur-Rahim at Delhi.
Jainism is a religious movement started by Mahavirs.
The year when the Quaid-e-Azam decided that the Muslim League would join the Interim
Government in India was 1946.
The name of a person who has been the Governor General as well as the Prime Minister of
Pakistan. Khuwaja Nazim-ud-din.
Tahmasap: The King of Persia who helped Hamayun to recapture his throne.
Qutb-ud-Din Aibak was a great commander of Muhammad Ghouri who laid foundation of
Slave Dynasty.
Ghazi Malik: was the original name of Ghiyas-ud-Din Taghluq.
Amir Khusrau: A great poet and singer. He was a disciple of Khawaja Nizam-ud-Din Aulia.
He flourished during the Sultanate Period.
Dara Shikohwas son of Shah Jahan, he fought against Aurangzeb Alamgir. He was mystic
and writer.
Bairum Khan was tutor of Hamayun and Akbar. He was chiefly instrumental in the victory
of Mughals over Hemu in 1556.
Madrasa-e-Rahimia: A famous religious institution started by Shah Abdul Rahim (Father of
Shah Waliullah).
Noor Jahan was a beloved Queen of Jahangir. She was an accomplished lady and assisted
her husband in the affairs of the state.
The Objectives Resolution was accepted by the Constituent Assembly on 12 March 1949.
Sikandar Mirza was the last Governor General of Pakistan.
Zill-e-Elahi means: Shadow of Allah.
Sabuktgin was the ruler of Ghazni. He ruled Ghazni from 977 to 997.
Ibn-e-Batuta was a famous African traveler who stayed in the court of Muhammad bin
Taghluq for several years. He traveled over the quarter part of the then world from China to
India.
Kanwaha is the historical place in North India where Babur defeated the Rajputs in 1527.
At this historical place, Babur broke his wine vessels.
Sarus Sadur: Guardian of Islamic Law and Spokesman of Ulema.
Qutbat-ul-Islam Mosque was built by Qutb-ud-Din Aibak near Qutb Minar at Delhi.
Francis Bernier was a European traveler who visited Indian during Shahjehans Period.

H. Kh. Baqi Billah Bairang was renowned saint of Naqshbandia order and was the spiritual
guide of Hazrat Majadded Alf Sani.
Kitab-ul-Hind was written by Al-Bairuni. This is an authentic source about Indian culture
and social life.
The Objectives Resolution was passed at Karachi by the Constituent Assembly in 1949.
The One Unit bill was accepted by the Parliament on 19th October 1955 when M. Ali
Bogra was Prime Minister of Pakistan.
Pirthvi Raj was overthrown and killed in 1192 A.D. at Thanesar by Muhammad Ghouri.
Qutb Minar of Delhi was designed as a tower of victory being the hallmark of the Empire of
the Turks.
The famous garden Ram Bagh at Agra was laid out by Sikandar Lodi.
The Lodi Dynasty was founded by Bahlol.
Dara Shikoh in his religious thought was influenced by Mullah Shaida.
The famous manuscript Shikasta and Nastaliq were written by Aurangzeb.
In India, the legal status of the provinces was for the first time recognized under the
Govt: of India Act 1935.
The proposal of Union of India embracing both British India and the states was put
forward by the Cabinet Mission.
The JUP was set up in1948.
The Syed Dynasty was founded by Khizar Khan.
The Buland Darwaza is situated at Fatehpur Sikri.
Jahangir was imprisoned by Mahabat Khan.
Champaner is a General.
Mukhdum Jehanian Jalal-ud-Din Jehangasht was a saint of Suhrwardiya Silsilah.
Petticoat Government was headed by Maham Angah.
I will tear it or burn it or throw it away but never accept it. Who stated this about the
Government of India Act 1935?
Ans. M. K. Gandhi.
The Rashmi Roomal Movement of 1905 was initiated by Muhammad Ali Jauhar.
The Indian Independence Act was passed in the British Parliament on 18th July.
Hazrat Nizam-ud-Din Auliya was a Sufi of Chishtia Order.
Manachi was a European traveler who came to the court of Jahangir.
One of the earliest coming Saints to India was Khawaja Qutb-ud-Din Bakhtiar Kaki.
Home Rule League was founded in 1916.
The Baghdad Pact was signed in 1955.
The System of Basic Democracy was first introduced in 1959
Hazrat Mehals real name was Umrao. She valiantly took part in 1857 War of
Independence. She was the wife of Wajjid Ali Shah of Oadh.
Syed Ameer Ali was an intellectual of high caliber. He worked as a lawyer, a Judge of
Calcutta High Court, founded Central National Mohammedan Association and remained
President of the Hughlie Imambara. He worked hard for Muslim League and Khilafat
Movement. He settled down in London and died there.
Manzoor Qadir was son of Sheikh Abdul Qadir. He was a seasoned advocate. He
represented Pakistan at the International Law Association in Yugoslavia. He worked as
Foreign Minister of Pakistan and Chief Justice of West Pakistan High Court.
Lala Lajpat Rai was a great Arya Samajist. He took a most prominent part in the Congress

affairs and along with Tilak and Bebin Pal took a prominent part in changing the Congress
method from one of petition to that of application of direct sanction. He incurred displeasure
of the British Government and was deported to Burma in 1907. He took part in noncooperation movement and boycott movement.
Divide & Quit written by Penderel Moon.
Foreign Policy of Pakistan: A Historical Analysis is written by S. M. Burk.
Name the person who negotiated the Canal Water Dispute between India and Pakistan:
Ayyub Khan.
Sindh and Multan were conquered by Muhammad bin Qasim under the reign of the Islamic
Caliph Walid bin Abdul Malik.
Hazrat Ali Hajveri (popularly known as Hazrat Data Ganj Bakhsh) belonged to Suharwardia
Order.
Fatawa-e-Jahandari was written by Zia-ud-Din Barani.
Under the Mughals capital of the lower Sindh was Thatha.
Kashmir was included into the Mughal Empire of Delhi in October 1586.
In a battle near Peshawar, Jaipal was defeated by Mahmud of Ghazni in 1001.
The Battle of Plassey firmly established the British Rule in Bengal.
When presidential form of constitution was imposed 1st March 1962.
The Qutb-ul-Islam mosque was built by Ghiyas-ud-Din Balban.
Who contributed largely to the spread of Islam in Bengal Shahab-ud-Din Suharwardi.
Syed Ahmad Shaheed fell martyr in 1831 at Balakot (NWFP).
The Scientific Society was founded in 1864 at Ghazipur.
In 1946 Elections, the All India Muslim League got 100 percent seats in the Central
Assembly and over 88.8 percent seats in the Provincial Assemblies.
The Second Summit Conference of the OIC was held in 1974 at Lahore.
The Asrar-us-Sanadeed was compiled by Sir Syed Ahmad Khan.
The Central Muhammadan Association was founded by Syed Amir Ali.
The Muhammadan Literary Society of Calcutta was founded by Syed Amir Ali.
Mr. Jinnah returned from England in year October 1935 to reorganize the AIML.
The Indus Water Basin Treaty was signed in the year 19th September 1960.
The Alai Darwaza is situated at Delhi.
Baba Farid Ganj Shakar was a saint of Chishtia Silsila.
Arhai Din Ka Jhonpara was a mosque.
Anjuman-e-Himayat-e-Islam was established in the year1884.
Islamabad was made capital of Pakistan in the year 1959.
Muhammad bin Qasim was called back by Walid bin Abdul Malik.
Pirthvi Raj was defeated by Muhammad Ghouri in 1192 A.D. at the battle of Tarain.
Khilji Dynasty was founded by Jalal-ud-Din Firuz Khilji.
The R.C.D. was brought about in 1964 among Pakistan, Iran, Turkey.
The first and second Presidents of the First Constituent Assembly of Pakistan were M. A.
Jinnah and Ch. Muhammad Ali respectively..
PARODA and EDBO were promulgated in 1949 and in 1958 respectively.
The All Indian Muhammadan Educational Conference was founded in 1886.
Tahzeeb-ul-Akhlaq was started in 1867.
The Queens Proclamation was made in 1858.
The author of Mission with Mountbattan: Compbell Johnson.

The Federal Shariat Court was established in 25th June 1980.


Khusrau Malik was the Governor of Lahore.
Sindh was conquered by Muhammad Ghauri in 1182.
Hamayun was born at Kabul.
Peacock throne was erected by Shahjehan.
Pirpur Committee was formed in 1937 and was headed by Raja Muhammad Mehdi of
Pirpur.
Bahadur Shah II was the Supreme Commander of the rebellious armies in the War of
Independence, 1857.
Hyderabad Deccan surrendered to India on 17 September 1948.
Peshawar was captured by Syed Ahmad Shaheed in 1830.
Government of Indian Act, 1935 came into operation in 1937.
Muhammad bin Qasim captured the city Daibul in 712 A.D.
The Temple of Somnath was situated near the peninsula of Gujrat.
Arabic coinage was first introduced in Indian by Jalal-ud-Din Firuz.
Khilji Dynasty was established by Ala-ud-Din Khilji.
Babur the founder of Muhgal Dynasty, died in 1530 A.D at Delhi.
The biggest Mosque built by Shahjehan in located at Delhi.
Red Fort of Delhi was built by Shahjehan.
Shabbir Ahmad Usmani was the first president of Jamiat-e-Ulema-e-Islam.
My life..A Fragment was written by Muhammad Ali Jauhar.
Yayha Khan became the Chief Martial Law Administrator on 25 March 1969.
The institution of the Federal Ombudsman was created in 13 January 1983.
The Lovely Moti Masjid is located at Agra.
Mahmud Ghaznavi is described as the first pioneer and path-finder for Islam in this
country by Lane Poole.
Buland Darwaza commemorates Akbars conquest of Gujrat.
Behzad was a famous Persian painter.
The real names of Nawab Mohsin-ud-Mulk and Nawab Viqar-ul-Mulk are Mehdi Ali Khan
and Mushtaq Hussain respectively.
The Zamindar and Comrade newspapers were edited by Maulana Zafar Ali Khan and
Maulana Muhammad Ali Jauhar respectively.
Liaquat Ali Khan was martyred by Said Muhammad.
Punjab was given the status of a province on 1st April 1970
The Kaunpur Mosque incident took place on 3 August 1913.
Police firing on Khaksars in Lahore took place on 19 March 1940.
Lal Bahadur Shahstri was the Prime Minister of India at the time of Tashkent Declaration.
Muhammad bin Qasim appointed Alafi as his advisor.
Old name of Pakpatan was Ajudhan.
The tomb of Babur is situated at Kabul.
Akbar was born at Umar Kot.
The author of Safinat-ul-Auliya was Dara Shikoh.
Mumtaz Mahal gave birth to 14 children.
Maulana Azads real name was Abu-al-Kalam.
Hamdard was published by Ali Jauhar.
Lord Linlithgow was the viceroy of Indian during the 2nd World War.

Defense Council was formed on 1st April 1948.


Liaquat Ali Khan went to America in May 1950.
The Simla Agreement was signed on 3rd July 1972.
Myth of Independence was written by Z. A. Bhutto.
Author of My Brother is Miss Fatima Jinnah.
The First Constituent Assembly was dissolved on 24th October 1954.
8th Amendment in the Constitution of 1973 was made in 1985.
The real name of Noor Jehan was Mahr-un-Nisa.
Haren Minar was built by Jehangir.
The tomb of Qutb-ud-Din Aibak is in Lahore.
Sir Syed Ahmad Khan went to England along with his son named Syed Mahmud.
Nawab Abdul Latif founded Muhammadan Literary Society in the year1863.
The founder of Islamia College Peshawar was Sahibzada Abdul Qayyum.
The author of the book Two Nation Theory is:
Shafiq Ali Khan.
The author of the book Political System of Pakistan is Khalid bin Saeed.
The Canal Water Dispute was solved through the good offices of World Bank.
The site for Islamabad was selected in 1960.
Mr. Zulfiqar Ali Bhutto inaugurated the new Education Policy in 1974.
Bombay came to British possession through Dowry.
The High Courts in Indian were established under the Act of 1861.
Bee Ammas real name was Abida Bano.
Quaid-e-Azam visited NWFP in his life time:
Twice.
Bande Mathram was composed in Bengal.
Who was the president of Muslim League in 1932 Aziz Ahmad.
Chaudry Rehmat Ali was a student at Cambridges college called Trinity.
Mahatma Gandhi returned to India in 1915.
NWFP got the status of the Governors province in 1937.
Sir Syed Ahmad Khan retired from service in:
1876.
The Fraizi Movement was founded by:
Hajji Shariat Ullah.
The first Central Office of Muslim League was established in Lucknow.
All India Muslim Students Federation was founded at Aligarh.
Quaid-e-Azam reached Pakistan on 7th August, 1947.
Nizam-e-Islam Party was founded by Chaudry Muhammad Ali.
The famous book Hayat-e-Javed was written on the life of Sir Syed Ahmad Khan.
How many times Mahmud invaded India?
Seventeen.
Who is the author of the book titled Last Days of Quaid? Col: Elahi Bakhsh.
The oldest regional language of Pakistan is Sindhi.
Pakistan joined Non-Aligned Movement at Bandung in 1979.
Under the Constitution of 1956 which language was declared as the National Language?
Urdu and Bengali.
Under which Constitution, Bicameralism was introduced in Pakistan.1973.

When was the first SAARC Conference held?


Ans. 1985.
Qutb-ud-Din Aibak died during the game of:
Ans. Polo.
Cahngez Khan came to India during the reign of Iltumish.
Razia Sultana Married with Altunia.
Ibn-e-Batuta visited Indian in14th Century.
The color of the marble of Taj Mahal is:
White.
Aurangzeb Alamgir had: Three sons.
Tadar Mal was the revenue minister of:
Ans. Akbar
Which of the European nations came first to South Asia? Portuguese.
Lahore Resolution was presented by:
Fazl-ul-Haq.
Sikandar Mirza declared Martial Law on:
October 1958.
Pakistan Peoples Party was founded in:
1967.
Akbars tomb is situated at:Sikandra.
William Hawkins secured many trade facilities for the English by Emperor Jehangir.
Hameeda Bano was mother of: Akbar.
At the time of his coronation at Kalanour the age of Akbar was: Thirteen and Half.
Waqar-ul-Mulk died in 1917.
Who took the oath of Governor-General of Pakistan from Quaid-e-Azam? Justice Mian
Abdul Rashid.
When Pakistan gave an application to the United Nations to become its member which
country opposed it? Afghanistan.
Who was the author of My India Years:
Lord Hardinge
Sanghata Movement was started by: Dr Moonje
The book verdict on India was written by :
Beverlay Nickolas
Famous Wardha scheme was about :
Education
Raja Dahirs wife name is Rani Bai
Raja Dahir wife committed suicide
Razia Sultana was the daughter of Iltumish.
Ibn-e-Batuta was A Moorish
Fateh Pur Sikri was declared the capital of his kingdom by Akbar.
The Chain of Justice was hanged fro the convenience of people for quick justice by
Jehangir.
British India Company was granted permission of trade with India by Jehangir.
The First British Governor General of India was Warren Hastings.
Sir Syed Ahmad Khan retired from the British service as Judge.
During Hijrat Movement the Muslims of India migrated to Afghanistan.

All-India National Congress participated in the 2nd Round Table Conference.


Sharif Report highlighted the atrocities of Congress Ministries.
The President of the 1st Constituent Assembly at the time of its dissolution was Maulvi
Tamiz-ud-Din
Pakistan-China boundary Dispute was settled during the government of General Ayub
Khan.
During the Tashkent Agreement the Foreign Minister of Pakistan was Zulfiqar Ali Bhutto
FIRST IN PAKISTAN
Iran was first to recognize Pakistan.
Pakistan opened its first embassy in Iran.
Egypt was first to open its embassy in Pakistan. (chk)
First governor of State Bank Zahid Hussain.
First Lady governor Rana Liaquat Ali (Sindh) 1973-1976.
First lady federal minister Vikarun Nisa Noor (Tourism).
First state to join Pakistan was Bahawul Pur, 1954.
Pak: cricket team first visited England.(chk: India)
First captain of cricket team Abdul Hafeez Kardar.
First century Nazar Mohammd against India in 1954 in Lacknow.
First Woman University is located in Rawalpindi.
First governor of Punjab=Francis Moody.
First CM of Punjab=Iftikhar Hussain Mamdot.
First Governor of Sindh=Ghulam Hussain Hidayatullah.
First CM of Sindh=Ayub Khoro.
First Governor of Baluchistan=Lt: General Riaz Hussain.
First CM of Baluchistan=Attaullah Mengal.
First Chief Justice of Pak: Sir Abdur Rasheed.
First PM of Azad Kashmir=Abdul Hamid Khan.
First President of AJK=Sardar Ibrahim Khan.
First Commander-in-Chief of Pak: Army was Frank Miservi.
First chairman Joint Chiefs of Staff Committee was General Mohd: Sahrif.
First chief of Staff of armed forces was General Tikka Khan.
First governor State Bank was Zahid Hussain.
First daily newspaper is Amroz 1947.
First lady pilot was Shukriya Khanum.
First museum of Pak established in Karachi in 1950.
First Bank was United Bank (7th August, 1947)
First Agriculture Reforms in Pak: Jan: 24, 1959.
First Chief Election Commissioner of Pak: Mr. Khan F.M.Khan (25th March, 1956)
Election Commision was created on 23rd March, 1956 under Article 137 of 1956
consititution.
First Muslim Commander in Chief of Pak: Ayub Khan.
First Radio Station established was of Karachi.
First T.V station was setup at Lahore on Nov: 26, 1964.
First lady Lady Major General in Pak: Dr. Shahida Malik.
First Space satellite was launched by Pak: in 1990.

First private TV Channel STN launched in 1990.


First Chairman Senate was Habibullah Khan.
First woman judge of High Court: Majida Rizvi.
First constructed barrage of Pak: Sukkur Barrage.
First Secretary General of Pak: Ch: Mohd: Ali.
Agro museum is at Lailpur.
First bio-gas plant was installed in 1974.
First woman bank established on Dec: 1, 1989.
Badshahi mosque built in 1670 A.D.
Designataion of GG changed into President on 23rd March, 1956.
Largest Hockey stadium is National Hockey Stadium Lahore.
First minority minister of Pak: Joginder Nath Mandal held the portfolio of law.
First Atomic Reactor established in Islamabad in 1956. (chk).
Largest railway tunnel is Khojak.
Smallest dam of Pak: Warsak dam.
Largest fort of Pak: Rani Kot.
City Bank is the largest bank in the country.(chk: Habib Bank)
Nishan-e-Pak: is the highest civil award of Pak:
Second highest civil award is Hilal-e-Pak:
Ayub National Park (Rawalpinidi) is the largest Park in Pakistan.
Lahore Museum is the biggest in Pak: (chk)
Largest Railway station is Lahore.
Highest Pass is Muztag Pass which connects Gilgit to Xinkiyang.
Largest canal is Lloyd Barrage Canal or Sukkur Barrage or Lance Down Pull built in 1936.
Largest Cement Plant is Lucky Cement Plant near Luki Marwat.
Largest road is Shahrah-e-Pak:
Shortest river is Ravi.
Smallest division is Karachi.
Largest division is Kalat.
Largest division of Sindh is Therparkar.
Habib Bank Plaza Karachi has 23 stories (345 ft)
Minar-e-Pak: is 196 ft, 8 inches high.
Pakistan has its longest boundary with Afghanistan.
Pakistan is 34th largest country in the world, 6th population wise.
Smallest civil award is Tamg-e-Khidmat.
First census of Indo-Pak: 1881.
Highest dam is Mangla dam.
Pak: expedition to Antarctica reached on 5 Jan, 1991 established Jinnah Research Station
Longest tenure as Governor General was Ghulam Mohammad.
Longest tenure as President was Ayub Khan.
Longest period of rule was of Zia.
Longest tenure as PM was of Liaquat Ali
Shortest tenure as PM of Ayub Khan (3 days) then Shujaat Hussain (47 days).
Shortest tenure as President is of Bhutto.
Shortest tenure as Governor General is of Quaid.
Longest tenure as Governor General is of Ghulam Mohd:

Largest library is Quaid-e-Azam library.


Largest University is in Punjab.
Oldest university is in Punjab.
The only non-military shaheed to receive Nishan-e-Haider was Subaidar Lalik Jan he
belonged to NLI.
Highest peak of Sulaiman mountains is Takht-e-Sulaiman.
Highest peak is K2 (Goodwin Austin 5,611 meters)
2nd largest glacier of Pak: is Batura.
Largest Island of Pak: is Manora.
Smallest city is Jehlum.
Longest tunnel rail= Khojak (2.43 miles) (Baluchistan), road=Lowari Tunnel (5 miles),
water=Warsak Dam Tunnel (3.5 miles).
Rainiest city is RawalPindi.
Rainiest place is Muree.
First Medical College was Nishtar Medical College.
Smallest Dam is Warsak dam.
Largest mountain range is Karakoram.
First to receive Nishan-e-Hyder was Mohd: Sarwar Shaheed.
First private airline of Pakistan is Hajvari.
Paks Second largest city is Lahore.
Abdur Rasheed was the first chief Justice was the first chief justice of Pakistan.
Zafarullah khan was the first foreign minister of Pakistan.
Keenjhar is the largest man made lake in Pakistan.
Manchar Lake is the biggest lake of Pakistan.
Trich Mir is the highest peak of Hindu Kush.
Largest coal mine is in Quetta.
In Pakistan, first woman bank was established in the year 1989.
Pakistans first geo-scientific laboratory is functioning in Islamabad.
The highest point of the Khyber Pass is Landhi Kotal.
The first atomic power station of Pakistan was installed in Karachi.
The First President of America who made an official visit to Pakistan was Dwight D.
Eishenhower
Largest airline is PIA.
Largest airport is Quaid-e-Azam Internationl Airport, Karachi.
Largest canal is Lloyd Barrage Canal.
Largest dam is Terbela.
Largest desert is Thar.
Largest district is Khuzdar (Baluchistan).
Largest industial unit is Pak: Steel Mill.
Largest industry is Textile.
Largest island is Manora (Karachi)
Largest Jungle is Changa Manga (Kasur).
Largest lake (artificial) is Keenjhar.
Largest lake (natural) is Manchar.
Largest library is Pujab Public Library, Lahore.
Largest mine is Salt Mines of Khewra.

Largest motorway is Lahore-Islamabad.


Largest museum is National Meseum, Karachi.
Largest circulated urdu newspaper is Jang, Enghish is The News.
Largest nuclear reactor is KANUPP, Karachi.
Largest oil field is Dhurnal Oil Field.
Largest park is Ayub National Park, Rawalpindi.
Largest Radio Station is Islamabad.
Largest university is Punjab University, Lahore.
Longest coast is of Baluchistan (771 km)
Largest railway platform is of Rohri.
Longest railway track: Karachi to Landi Kotal.
Longest road: Karachi to Peshawar.
First TV station in Pakistan started at Lahore.
Pakistans first radio station was set up at Karachi.

Every Day Science

1.Which instrument is used to measure pressure?


c. Manometer
2. What does Angstrom measure?
d. Speed of ships
3. Light year is related to
c. Distance
5. Which of the following instruments is used to measure pressure of gases?
b. Manometer
6. Joule is the unit of
b. Energy
7. How many Dynes are there in one gram weight?
c. 981
8. How many Ergs are these in 1 Joule?
d. 107
9. The unit of current is
c. Ampere
10. The unit of energy in MKS system is
d. Joule
11. The intensity of an earthquake is measured with a

d. Seismograph
12. Centigrade & Fahrenheit scales give same reading at
a. - 400o
14. Who among the following described protoplasm as the physical basis of life?
a. T. H. Huxley
15. The scientist who first discovered that the earth revolves round the sun was
c. Copernicus
16. Alexander Fleming discovered
a. Penicillin
17. Who among following invented the steam engine?
b. James Watt
18. Who invented typewriter?
c. Sholes

20. Who discovered circulation of blood in human body?


c. William Harvey
21. The first attempt in printing was made in England by
c. William Caxton
22. Who was the surgeon who pioneered antiseptic surgery in 1865?
a. Edward Jenner
b. Joseph Lister
c. Henry William
d. John Sleeman
23. The credit of inventing the television goes to
a. Faraday
b. Baird
c. Edison
d. Marconi
24. The credit of developing the polio vaccine goes to
a. Jonas Salk
b. Alb E. Sabin
c. Selman Waksman

d. None of these
25. Mark the wrong combination
a. James Watt: Steam Engine
b. A.G. Bell: Telephone
c. J. L. Baird: Television
d. J. Perkins: Penicillin
26. Choose the correct combination
a. Typewriter: Remington
b. Dynamite: Dunlop
c. Evolution: Darwin
d. Aeroplane: Harway
27. Who invented the ball point pen?
a. Waterman
b. Oscar
c. Wilson
d. Lazlo Biro
28. Blaze Pascal is associated with
a. Calculating machine
b. Computer
c. Cinema
d. None of these
29. Wright Brothers are regarded inventors of the
a. Balloon
b. Bicycle
c. Aeroplane
d. None of these
30. Which of the following pairs is incorrect?
a. Roentgen: X-ray
b. Newton: Law of gravitation
c. Faraday: Diffusion of gases
d. Pasteur: Bacteriology
31. Philology is the

a. Study of bones
b. Study of muscles
c. Study of architecture
d. Study of languages
32. Anatomy is the branch of science which deals with
a. Structure of animals and plants
b. Functioning of body organs
c. Animal behavior
d. Cells and tissues
33. Study of earthquakes is known as
a. Ecology
b. Seismology
c. Numismatics
d. None of these
34. Ecology deals with
a. Birds
b. Cell formation
c. Relation between Organisms and their environment
d. Tissues
35. Meteorology is the science of
a. Weather
b. Meteors
c. Metals
d. Earthquakes
36. Oncology is the study of
a. Birds
b. Cancer
c. Mammals
d. Soil
37. Study of life in outer space is known as
a. Endobiology
b. Exobiology
c. Enterobiology
d. Neobiology

38. Numismatics is the study of


a. Coins
b. Numbers
c. Stamps
d. Space
39. Eugenics is the study of
a. Altering humans beings by changing their genetic components
b. People of European origin
c. Different races of mankind
d. Genetics of plants
40. Ornithology is the
a. Study of bones
b. Study of birds
c. Study of smells
d. None of these
41. Who invented the Doctor?s thermometer?
a. Fahrenheit
b. Edison
c. Galileo
d. None of these
42. The velocity of light was first measured by
a. Einstein
b. Newton
c. Romer
d. Galileo
43. Who proposed the chemical evolution of life?
c. Haechel .
44. The telephone was invented by
b. Alexander Graham Bell
45. Who among the following evolved the concept of relationship between mass and
energy?
a. Einstein

48. Robert Koch worked on


a. Tuberculosis
49. Who discovered Uranus?
a. Herschel
50. Who among the following is associated with the invention of computers?
b. Babbage

Answers
1. c 2. d 3. c 4. a 5. b
6. c 7. c 8. d 9. c 10. d
11. d 12. a 13. b 14. a 15. c
16. a 17. b 18. c 19. c 20. c
21. c 22. b 23. b 24. a 25. d
26. c 27. d 28. a 29. c 30. c
31. d 32. a 33. b 34. c 35. a
36. b 37. b 38. a 39. a 40. b
41. a 42. c 43. c 44. b 45. a
46. d 47. c 48. a 49. a 50. b

1. What is the body temperature of a normal man?


A. 81.1oC
B. 36.9oC
C. 98.6oC
D. 21.7oC
2. Which of the following helps in clotting of blood?
A. Vitamin B1
B. Vitamin B2
C. Vitamin D
D. Vitamin K
3. Total volume of blood in a normal adult human being is
A. 5-6 liters
B. 3-4 liters

C. 8-10 liters
D. 10-12 liters
4. Red blood corpuscles are formed in the
A. Liver
B. Bone marrow
C. Kidneys
D. Heart
5. How many bones are there in an adult human being?
A. 210
B. 260
C. 206
D. 300
6. The pancreas secretes
A. Insulin
B. Bile juice
C. Peptic juice
D. None of these
7. Tibia is a bone found in the
A. Skull
B. Arm
C. Leg
D. Face
8. The largest part of the human brain is the
A. Medulla oblongata
B. Cerebellum
C. Cerebrum
D. None of these
9. What is the main component of bones and teeth?
A. Calcium carbonate
B. Calcium phosphate
C. Calcium sulphate
D. Calcium nitrate
10. The main constituent of hemoglobin is

A. Chlorine
B. Iron
C. Calcium
D. None of these
11. The main function of the kidney is
A. To control blood pressure
B. To control body temperature
C. To remove waste product from the body
D. To help in digestion of food
12. The function of hemoglobin is
A. Transportation of oxygen
B. Destruction of bacteria
C. Prevention of anemia
D. Utilization of energy
13. Which of the following glands secrete tears?
A. Lachrymal
B. Pituitary
C. Thyroid
D. Pancreas
14. Which is the largest gland in the human body?
A. Thyroid
B. Liver
C. Pancreas
D. None of these
15. Which is the largest organ in the human body?
A. Liver
B. Heart
C. Skin
D. Kidney
16. A person of which of the following blood groups is called a universal donor?
A. O
B. AB
C. A

D. B
17. Which gland in the human body is called the master gland?
A. Pancreas
B. Thyroid
C. Pituitary
D. Spleen
18. How many bones are there in a newly born infant?
A. 206
B. 230
C. 280
D. 300
19. Which of the following have maximum calorific value?
A. Carbohydrates
B. Fats
C. Proteins
D. Vitamins
20. Which of the following vitamins promote healthy functioning of eyes in human beings?
A. Vitamin B
B. Vitamin C
C. Vitamin A
D. Vitamin D
21. The average heartbeat per minute in a normal man is
A. 50
B. 70
C. 80
D. 100
22. A person with which of the following blood groups can receive blood of any group?
A. A
B. AB
C. B
D. O
23. Malaria is a disease which effects the

A. Heart
B. Lungs
C. Spleen
D. Kidneys
24. Which of the following diseases is caused by virus?
A. Small pox
B. Tuberculosis
C. Malaria
D. Cholera
25. Medulla oblongata is a part of human
A. Heart
B. Brain
C. Liver
D. Sex organ
26. Myopia is a disease connected with
A. Ears
B. Eyes
C. Lungs
D. Brain
27. Leukemia is a disease of the
A. Lungs
B. Blood
C. Skin
D. Nerves
28. Short-sightedness can be corrected by using
A. Convex lens
B. Concave lens
C. Convex-concave lens
D. Concave-convex lens
29. Trachoma is a disease of the
A. Liver
B. Eyes
C. Lungs
D. Kidneys

30. Match the following


Column I Column II
A. Beriberi 1. Vitamin A
B. Scurvy 2. Vitamin B
C. Rickets 3. Vitamin C
D. Night Blindness 4. Vitamin D
ABCD
(a) 3 2 1 4
(b) 2 1 3 4
(c) 2 3 4 1
(d) 2 3 1 4
31. Typhoid and cholera are typical examples of
A. Infectious diseases
B. Air-borne disease
C. Water-borne disease
D. None of these
32. Pyorrhea is a disease of the
A. Nose
B. Gums
C. Heart
D. Lungs
33. Lack of what causes diabetes.
A. Sugar
B. Insulin
C. Calcium
D. Vitamins
34. Appendix is appendix is a part of
A. Small intestine
B. Large intestine
C. Stomach

D. Liver
35. Match the following columns
Column I Column II
A. Cataract 1. Bones
B. Jaundice 2. Eyes
C. Diabetes 3. Liver
D. Arthritis 4. Pancreas
ABCD
(a) 2 3 4 1
(b) 2 3 1 4
(c) 1 3 4 2
(d) 3 2 4 1
36. Bronchitis is a disease of which of the following organs?
A. Blood
B. Bladder
C. Liver
D. Respiratory tract
37. ECG is used for the diagnosis of aliments of
A. Brain
B. Heart
C. Kidneys
D. Lungs
38. Biopsy is done on
A. Tissues taken from a dead body
B. Tissues taken form a living body
C. Blood from veins
D. Blood from arteries
39. Barium is used for
A. Checking blood group
B. X-ray of alimentary canal

C. X-ray of brain
D. None of these
40. Dialysis is used for the treatment of
A. Kidney failure
B. Heart weakness
C. Brain diseases
D. None of these
41. Insulin is injected into the intestines by
A. Pancreas
B. Liver
C. Stomach
D. Gall bladder
42. Lock Jaw, i.e., difficulty in opening the mouth is a symptom of
A. Cholera
B. Plague
C. Tetanus
D. Diphtheria
43. Which of the following pairs is incorrect?
A. Plague-rats
B. Rabies-dog
C. Tapeworm-pig
D. Poliomyelitis-monkey
44. Match the following columns
Column I Column II
A. Air-borne 1. Tetanus
B. Water-borne 2. Tuberculosis
C. Contact 3. Cholera
D. Wound 4. Syphilis
ABCD
(a) 2 3 1 4
(b) 2 3 4 1

(c) 3 2 4 1
(d) 4 3 2 1
45. Ricketts is a disease of the
A. Bones
B. Tissue
C. Muscles
D. Blood
46. Which of the following statements is correct
A. Pulmonary artery carries pure blood
B. Pulmonary artery carries impure blood
C. Pulmonary vein carries impure blood
D. None of these
47. Lungs are situated in the
A. Abdominal cavity
B. Pericardial cavity
C. Buccal cavity
D. Thoracic cavity
48. The human cell contains
A. 44 chromosomes
B. 48 chromosomes
C. 46 chromosomes
D. 23 chromosomes
49. Enzymes help in
A. Respiration
B. Digestion of food
C. Immune system
D. Reproduction
50. Food is normally digested in the
A. Liver
B. Stomach
C. Small intestines
D. Large intestines

Answers
1. b 2. d 3. a 4. b 5. c
6. a 7. c 8. c 9. b 10. b
11. c 12. a 13. a 14. b 15. c
16. a 17. c 18. d 19. a 20. c
21. b 22. b 23. c 24. a 25. b
26. b 27. b 28. b 29. b 30. c
31. c 32. b 33. b 34. b 35. a
36. d 37. b 38. b 39. b 40. a
41. a 42. c 43. d 44. b 45. a
46. b 47. d 48. c 49. b 50. c
PMS SOLVED PAST MCQs PAPERS(200 to 2010)
General Knowledge Paper 2010
General Knowledge!!!*
1) Which of the following rivers crosses the equator twice?
b) Congo
2) Which is the longest river of America?
b) Mississippi
3) Don is river of ?
b) Russia
4) What is the length of khyber pass?
c) 56 km
5) Longest glacier of the world is Lambert situated in Antarctica, what is it's length?
a) 320 Miles
6) Which of the following lake is most polluted lake in the world?
d) Lake eire
7) Tugela water fall is present in?
b) South Africa
8) Gota canal is the ship canal situated in ?
c) Sweden
9) Kiel canal of Germany was opened in 1895 what is it's length?
c) 61.3 miles
10) Erie canal is situated in ?
c) USA
11) Houston and Delware canals are present in the country?
b) France
12) Grand canal is oldest man made canal for shiping purpose situated in?
b) China
13) Persian Gulf is located in?
b) Arabian ocean
14) Sutherland waterfall is present in?
a) New-Zealand

15) Hudson Bay is situated in?


c) Northern Canada
16) Which is the largest gulf of the world?
a) Gulf of Mexico
17) Which is the largest bay of the world?
a) Hudson bay
18) Yosemite is a famous waterfall of ?
a) USA
19) Strait of Bosporous connects?
c) Black sea and sea of marmara
20) It separates Italy from Sicily?
c) Messina
21) Strait of malacca separates?
b) Malaysia and indonesia
22) Which of the following straits separate india From Sri Lanka?
b) Palk
23) Which of the following straits separate Malaysia from Singapore?
b) Johor
24) Budapest is the capital of Hungary situated on the bank of?
c) River Danube
25) Sea of Marmara and Aegean sea are connected by the strait?
c) Dardanelles
26) Cook strait separates south New-Zealand from?
b) North New-Zealand
27) Paris is the capital of France situated on the bank of?
a) Seine
28) English channel separates England from?
b) France
29) Agra is very famous city of India due to Taj Mahal, it is situated on the bank of river?
c) Jumna
30) Great victoria desert is present in ?
c) Australia
31) Gulf of sidra is present in?
a) Libya
32) Simpson desert is present in?
d) Australia
33) The river volga pours it's water into the?
b) Caspian sea
34) Which is the largest sea in the world?
a) South china sea
35) One of the country throughwhich equator passes is?
a) Malaysia
36) The deepest point in the ocean is?
a) Mariana trench
37) Which is the longest mountain range in the world?

b) Andes
38) The origin of earth dates back to approximately?
b) 4.6 billion year
39) The second largest continent is?
d) Africa
40) South pole was discovered by?
c) Amundsen
41) The dates on which day and night is equal ar?
c) 21st march and 23rd september
42) Which is the deepest ocean in the world?
c) Pacific
43) The important country close to international date line is?
c) New zealand
44) Which of the following towns is situated at the highest altitude?
a) Lhasa
45) Which is the longest day in the Northern Hemisphere?
b) 21st june

46) W
are the two seas linked by suez canal?
a) The mediterranean and red sea
47) Where is the coldest place situated in the world?
d) Antarctica
48) Which place in the world has the least rainfall?
a) Africa
49) Which is the biggest fresh water lake in the world?
d) Lake superior
50) South pole is located in the continent of ?
d) Antarctica
51) Which is the longest river in the world?
a) Nile
52) Which is the deepest lake in the world?
c) Baikal
53) Which is the largest lake in Africa?
c) Victoria
54) Which is the largest desert in the world present in north Africa?
b) Sahara
55) On the banks of which river is the city of London located?
b) Thames
56) The rivers Jhelum, Chenab, Ravi, Bea and sutlej are tributaries of which river?
b) Indus
57) Which among the following trees is considered the tallest in the world?
c) Eucalyptus
58) Which of the following is a Kharif Crop?
b) Rice
59) Humidity in the river is maximum in ?

c) Monsoon
60) World's largest river is?
c) Amazon
61) The first successful expendition to the Mount Everest was made in ?
d) 1953
62) Which one of the following is an ore of iron?
b) Haematite
63) The shortest day is?
b) 22 December
64) What is the duration of a day at the poles?
b) 6 months
65) Which is the largest country in the Arabian penunsula?
c) Saudi Arabia
66) Earth completes one rotation on its axis in?
b) 23 hours 56 mints and 4.9 sec
67) The "Roof of the world" is?
d) The pamir plateau ( Tibet)
68) Which is the least populated country in the world?
a) antarctica
69) Which of the following countries leads the world in the export of oil?
c) Saudi Arabia
70) The Kalahari Desert, which stretches over 1,40,000 miles is in?
b) South Africa
71) The panama canal links?
b) North America with south America
72) Which, amongst the following countries, has the highest density of population per Sq
km?
a) Bangladesh
73) Which of the following countries is in the continent of europe?
a) Albania
74) Which is the smallest continent of the world area-wise?
c) Australia
75) Himaliya range is based in?
b) Asia
76) The word "Tsunami" belongs to which of the following languages?
d) Japanese
77) Where is the largest coral reef located?
b) Australia
78) Which island was epicenter of Tsunami of 26, december 2004?
b) Smatra
79) Which continent is without glaciers?
c) Africa
80) Which of the following gases is most predominant in the sun?
b) Hydrogen

General Knowledge Paper


MCQS

1- what plants exhale at night


carbondioxide
2- velocity of sound m/s
343
3-which vitamins not stored in human body?
C

4- lake of vitamin c create which disease


skin desease
5-which vitamin help blood clotting?
K
6- founder of muslim rule in india?
qutubuddin abek
7- razia sultana belong to?
slave dynasty

8- second battle of panipat fought b/w


correct option was not present my answer was none of these(akbar vs himu bakal)
9- attock fort was constructed by
akbar
10- mancher lake situated in ?
dadu
11- pakistan number among world population?

6th
12- share of punjab among area of pakistan
25%
13- length of khyber pass
53km
14- urinium resources found in pakistan?
D G khan
15- mostly part of gobi desert found in ?
mangolia
16- taklamakan desert found in
xinjaning china
17- longest river of the world is ?
nile
18- largest sea of the world ?
south china sea
19-largest coastal boundry country?
canada
20- brazil situated in ?
south america
21-which country is peninsula?
saudi arabia
22- pakistan situates on which line?
1- equator 2- cancer 3- inecapricorn 4- none
correet answer is option 4
23- macmohan line is situated b/w ?
india and china
24- who is david patrias?
american general in afghanistan
25- 1 meter is equal to ?
3.28 foot

26- caspian sea makes his boundries with


Iran, Russia, Kazakhstan and Turkmenistan, Azerbaijan.
27- largest agency among area in pakistan?
south wazirastan
28- old name of iraq?
mesopotimia
29-blood is red due to ?
haemoglobin
30-marian trence situated near?
philpines
31- headquarter of ghandhara civilization is?
texila
32- head quarter of saarc is situated at?
khatmandu
33- maximum wool produceing country is?
australia
34- official religion of japan is ?
shintoism
35- which element use for producing nuclear fuel?
urinium
36- who many rakkhu in 30 paraa of quran
39
37-which is less conducter
1- iron, 2-copper 3- silver 4- wood
my answer was wood but not satisfied
38-nigara fall lies b/w
u.s.a and canida
39- which is smallest country of world among area
1- maldeeve 2- malta 3- san marino 4- bahreen
corect answer is option 3 san marino
40-holy prophet pbuh appoited governer of yeman for collection zakat?
hazrat muaz bin jabal
41- who many times zakat mention in quran?
32 times
42-which sura gives details among zakat receiver?
sura tuba

43-where ist wahii nazall hoe?


ghari hira
44- when zakat declered must
2 hijra
45-light of sun reach in earth
8.5 mint( while other options was 3mint 4mint 6.5 mint)
46- headquarter of ILO situated in ?
geneva
47- muslim league name was purposed by?
nawab saleem ullah khan of dahaka
48- juandice is disturb of which part of body
liver
49- quaid azam leave congress due to
non- coperative moment by gandhi
50-in hapatiets which organ disturb
liver
51- nisab in the amount of gold
87.48 gram( but in paper there was not dot present b/w 87 and48)
52- nisab in silver is?
612.32 gram
53-produce which is equal to nisab?
948kg wheat or equal
54-if a person having millat1800kg whose prize is half among wheat who many rupees he
pay zakat
zero
55-who was Father of the French Revolution?
Jean-Jacques Rousseau 56-statue of freedom in newyark is given by
france
57- wall street is a famous?
stock market in newyork

58- sunlight consist of colours


a-1 b- 3 c-7( not confarm waiting for reply)
59-theory of relativety is presented by?
einstien
60- cash crop is?
which not cultivated for own use
61-artificial cultivated area give amount ushr equal to
1/20
62- if a person obtained something from underground the amount of zakat aplicable
1/5
63-zakat among goat aplicable on
40 goats
64- amount of zakat among gold silver and similar things
2.5 %
65- a government company obtained 1 billion net profit tell who much rupees its gives as a
zakat
zero
66-zakat ordinance promulgated on
20 june 1980
67-according to section17 tauluqa committe is equal to
tehsil commiitte
68- dasman palace is residence of
ameer kwait
69-procelain tower is present in
china
70- which muslim organization founded in 1962
Rabita al-Alam al-Islami

71- crtography is the study of


secret writting
72-founder of souct momemt
Robert Baden-Powell

73- elysee palace is the residence of


french president
74- second largest population in afghanistan?
tajik
75-worldwide spread disease is called?
epidemic
76- zakat year start on
according to hijra clender
77- zakat year end ?
30 shaban
78- governer appointe chief administer with the consult with
federal government
79- administerator general appointed by
president
80- The magnitude of earthquake is measured with?
Richter Scale
81- Who forwarded the Lahore(Pakistan) Resolution?
A.K fazlul haq
82- East India Company came to India in the reign of:
A)Shah Jahan B) Jahangir C) Aurangzeb D) Babar
83- The largest Muslim country according to area is?
kazakistan
84- Zakat can be spent on:A)
Travelers B) Slaves C) Masakin D)All of these
85- Zakat is exempted on:
A)Sheep grazing fed free in pastures B) Fruits C) Vegetables D) All of them
86- Who was known as the Man of Destiny?
nepolin bona part
87- Adam's Peak is in?
sri lanka
88- According to the Zakat Ordinance Zakat arrears are collected by?
tehsildar

89- Red Cross/Crescent HQ is in?


geneva
90-Brain Drain
transfer of Skilled labors
91--light year complete direction in
1 year
92--musician of antham is
Ahmed gulami chagla
93- first ushr receive ?
1982-83 rabi crop
94-DZ committe disolved if
]member remain not pious

Model Paper for PMS General Knowledge


1. The longest highway in the world is:
(a) Trans-Canada
(b) Trans-Japan
(c) Trans-Iran
(d) None of these
2. The longest highway in the world has a length of:
(a) 9000 km (b) 10000 km
(c) 8000 km (d) None of these
3. The country that accounts for nearly one-third of the total tea production of the
world is:
(a) Myanmar (b) China
(c) Pakistan (d) None of these
4. The country also known as country of copper is:
(a) Zambia (b) Australia
(c) America (d) None of these
5. The coldest place on the earth is:
(a) Antarctica (b) Alpes
(c) Verkoyansk in Siberia
(d) None of theses

6. The river Jordan flows out into the:


(a) Caspian Sea (b) Arabian Sea
(c) Red Sea (d) Dead Sea
7. The largest coffee growing country in the world is:
(a) Bangladesh (b) Australia
(c) Brazil (d) Nepal
8. First prime minister of Bangl-adesh was:
(a) Mujib-ur-Rehman
(b) Khaleda Zia
(c) Hussain Muhammad Irshad
(d) None of these
9. The highest mountain in the world is:
(a) K-2 (b) Mount Everest
(c) Nanga Parbat (d) Raka Poshi
10. The largest Island in the Mediterranean Sea is:
(a) Sicily (b) Switzerland
(c) Barbados (d) None of these
11. The river Volga flows out into the:
(a) Caspian Sea (b) Red Sea
(c) Nile (d) None of these
12. The longest river in the world is:
(a) Indus (b) Tames
(c) Nile (d) Amazon
13. The biggest desert in the world is:
(a) Gobi (b) Sahara
(c) Thal (d) None of these
14. The country which ranks second in terms of land area is:
(a) China (b) Russia
(c) Australia (d) Canada
15. The name given to the border which separates Pakistan and Afghanistan is:
(a) Durand Line (b) Line of Control
(c) Radcliffe Line (d) None of these
16. The biggest delta in the world is:
(a) Nile Delta (b) Ganges Delta
(c) Indus Delta (d) None of these
17. The capital city that stands on the river Danube is:
(a) Belgrade (b) London
(c) Tokyo (d) None of these

18. The Japanese call their country as:


(a) Nippon
(b) Land of Rising Sun
(c) Golden Triangle
(d) None of these
19. The length of the English Channel is:
(a) 596 kms (b) 698 kms
(c) 605 kms (d) 564 kms
20. The world's oldest known city is:
(a) Baghdad (b) Lahore
(c) Damascus (d) None of these
21. The city also known as the city of canals is:
(a) Lahore (b) Venice
(c) Paris (d) None of these
22. The country in which river Wangchu flows is:
(a) India (b) China
(c) Myanmar (d) None of these
23. The biggest island of the world is:
(a) Ireland (b) Finland
(c) Scotland (d) Greenland
24. The city which is the biggest centre for manufacture of automobiles in the
world is:
(a) London (England)
(b) Detroit (USA)
(c) Moscow (Russia)
(d) None of these
25. The country called the Land of Rising Sun is:
(a) Japan (b) Australia
(c) America (d) None of these
26. The countries which produce the largest quantity of manganese are:
(a) China and America
(b) China and South Africa
(c) Russia and China
(d) None of these
27. The country which is the largest producer of rubber in the world is:
(a) Malaysia (b) China
(c) America (d) None of these
28. The country which is the largest producer of tin in the world is:
(a) Russia (b) Japan
(c) China (d) None of these

29. The river which carries maxi-mum quantity of water into the sea is:
(a) Amazon (b) Nile
(c) English Channel (d) Indus
30. The city which was once called the Forbidden City is:
(a) New York (b) Beijing
(c) Moscow (d) None of these
31. Mount Everest was named after:
(a) James Everest
(b) Michael Everest
(c) Sir George Everest
(d) None of these
32. The volcano Vesuvius is located in:
(a) Italy (b) Brazil
(c) South Africa (d) Spain
33. The country known as the sugar bowl of the world is:
(a) England (b) Cuba
(c) Spain (d) Turkey
34. The length of Suez Canal is:
(a) 160.5 kms (b) 159.5 kms
(c) 161.5 kms (d) 162.5 kms
35. The lowest point on earth is:
(a) The coastal area of Dead Sea
(b) Caspian Sea
(c) Death Valley (d) None of these
36. The Gurkhas were the original inhabitants of:
(a) Sri Lanka (b) Bhutan
(c) Nepal (d) Malaysia
37. The largest ocean of the world is:
(a) Pacific Ocean (b) Indian Ocean
(c) Arctic Ocean (d) None of these
38. The largest bell in the world is:
(a) Tsar Kolokol at Kremlin, Mo-scow, Russia
(b) World Peace Bell, Newport, Kentucky, USA
(c) Mingus, Mandalay, Myanmar
(d) None of these
39. The biggest stadium in the world is:
(a) Gaddafi Stadium, Lahore
(b) Strahov Stadium, Prague
(c) Arsenal Stadium
(d) The Lords, England

40. The world's largest diamond producing country is:


(a) America (b) South Africa
(c) Saudi Arabia (d) UAE
41. Australia was discovered by:
(a) Ibn-e-Batuta (b) Columbus
(c) James Cook (d) None of these
42. The first Governor-General of Pakistan was:
(a) Muhammad Ali Jinnah
(b) Douglas Gracey
(c) Mountbatten (d) None of these
43. Dublin is situated at the mouth of river:
(a) Laune (b) Liffey
(c) Lee (d) None of these
44. The earlier name of New York city was:
(a) New Amsterdam
(b) New Orleans
(c) Holland (d) None of these
45. Eiffel Tower was built by:
(a) Michael Eiffel
(b) Alexander Eiffel
(c) James R. Eiffel
(d) None of these
46. The Red Cross was founded by:
(a) Kofi Annan
(b) Jean Henry Durant
(c) Abraham Lincoln
(d) None of these
47. The country which has greatest population density is:
(a) Russia (b) India
(c) Monaco (d) None of these
48. The national flower of Britain is:
(a) Lilly (b) Rose
(c) Jasmine (d) None of these
49. Niagara Falls was discovered by:
(a) Louis Hennepin (b) Marco Polo
(c) Columbus (d) None of these
50. The national flower of Italy is:
(a) Lilly (b) Rose
(c) Jasmine (d) None of these

51. The national flower of China is:


(a) Lilly (b) Rose
(c) Jasmine (d) Narcissus
52. The permanent secretariat of SAARC is located at:
(a) Kathmandu (b) Islamabad
(c) New Delhi (d) None of these
53. The gateway to the Gulf of Iran is:
(a) Strait of Bosphorus
(b) Strait of Hormuz
(c) Strait of Malaca
(d) None of these
54. The first Industrial Revolution took place in:
(a) France (b) Russia
(c) England (d) America
55. World Environment Day is observed on:
(a) June 5 (b) August 5
(c) March 7 (d) December 5
56. The first Republican president of America was:
(a) J. F. Kennedy
(b) Abraham Lincoln
(c) Eisenhower (d) None of these
57. The country famous for Samba dance is:
(a) South Africa (b) Korea
(c) Brazil (d) Egypt
58. The name of the Alexander's
horse was:
(a) Beucephalus (b) Dragon
(c) Flying Horse (d) None of these
59. Singapore was founded by:
(a) Sir Thomas Stanford Raffles
(b) Mao Zedong
(c) Michael Ballicu
(d) None of these
60. The famous one-eyed British admiral was:
(a) Churchill
(b) Nelson
(c) David Patreaus
(d) None of these
61. The earlier name of Sri Lanka was:
(a) Sicily (b) South India
(c) Ceylon (d) None of these

62. The UN was formed in the year:


(a) 1945 (b) 1950
(c) 1943 (d) 1947
63. How many legs do butterflies have?
(a) 6 (b) 4
(c) 8 (d) 10
64. The independence day of South Korea is celebrated on:
(a) April 15 (b) November 15
(c) January 15 (d) August 15
65. Paradise Regained was written by:
(a) John Keats (b) Wordsworth
(c) John Milton (d) Browning
66. Last Judgement was the first painting of the Italian painter named:
(a) Michael Angelo
(b) Picasso
(c) Van Rampuoy
(d) None of these
67. The first president of Egypt was:
(a) Gamal Abdel Nasser
(b) Husni Mubarak
(c) Mohammad Naquib
(d) None of these
68. The first explorer to reach the South Pole was:
(a) Capo Ronald Amundson
(b) Robert E. Peary
(c) Columbus (d) None of these
69. The most famous painting of Pablo Picasso is:
(a) The Sun (b) The Dream
(c) Guermica (d) None of these
70. The primary producer of newsprint in the world is:
(a) England (b) America
(c) China (d) Canada
71. The first man to reach North Pole was:
(a) Marco Polo (b) Robert E. Peary
(c) Columbus (d) None of these
72. The person who is called the Father of modern Italy is:
(a) G. Garibaldi (b) Beslusconi
(c) Angela Markel
(d) None of these

73. World Literary Day is celebrated on:


(a) September 8 (b) April 9
(c) July 26 (d) April 15
74. The founder of modern Germany is:
(a) Helmet Kohl
(b) Angela Merkel
(c) Otto Von Bismarck
(d) None of these
75. Who invented the Nintendo Wii?
(a) Taro Aso (b) Yoki Yama
(c) Kashi Kabushiki
(d) None of these
76. The country known as the 'Land of Midnight Sun' is:
(a) Sweden (b) Norway
(c) Switzerland (d) Denmark
77. The place known as the roof of the world is:
(a) K-2 (b) Myanmar
(c) Chittagong (d) Tibet
78. In which year did the Nintendo Wii come out?
(a) 2005 (b) 2007
(c) 2006 (d) 2008
79. The first Pakistani to receive the Nobel Prize was:
(a) Dr. Salimuzzam Siddiqui
(b) Dr. Abdul Salam
(c) Dr. Abdul Qadeer
(d) None of these
80. The first woman prime minister of Britain was:
(a) Margaret Thatcher
(b) Margaret Hilton
(c) Mona Linda (d) None of these
ANSWERS
1. a 2. c 3. a 4. a 5. c
6. d 7. c 8. a 9.b 10. a
11. a 12. c 13. b 14. d 15. a
16. b 17. a 18. a 19. d 20. c
21. b 22. c 23. d 24. b 25. a
26. b 27. a 28. c 29. a 30. b
31. c 32. a 33. b 34. d 35. a
36. c 37. a 38. a 39. b 40. b
41. c 42. a 43. b 44. a 45. b
46. b 47. c 48. b 49. a 50. a
51. d 52. a 53. b 54. c 55. a
56. b 57. c 58. a 59. a 60. b

61. c 62. a 63. a 64. d 65. c


66. a 67. c 68. b 69. c 70. d
71. a 72. a 73. a 74. c 75. c
76. b 77. d 78. c 79. b 80. a
Members National Assembly = 342
Reserved Seats for Women = 59 (Sindh 13 + KP 8 + Punjab 35 + Balochistan 3)
Minority = 10
Members 4 Provincial Assemblies in total = 728
Members of Provincial Assembly Punjab = 371
Reserved Seats for Women = 66
Minority = 8
Members of Provincial Assembly Sindh = 168
Reserved Seats for Women = 29
Minority = 9
Members of Provincial Assembly Khyber Pakhtunkhawa = 124
Reserved Seats for Women = 22
Minority = 3
Members of Provincial Assembly Balochistan = 95
Reserved Seats for Women = 11
Minority = 3
Members of Legislative Assembly of Azad Jammu and Kashmir = 49
Reserved Seats for Women = 5
Jammu & Kashmir State Subjects residing aboard = 1
Technocrats & other professional = 1
Ulema-e-Din or Mushaikh = 1

National Days in Pakistan (According to Solar Calendar)


1 January New Year's Day
2 January - Bank holiday
9 January National Children Day
5 February Youm-e-Yekjehty-e-Kashmir, Kashmir Solidarity Day (Protest against Indian
occupation of Kashmir)
23 March - Yom-e-Pakistan , Pakistan Day (Commemorates the passing of the Lahore
Resolution, when a separate nation for the Muslims of The British Indian Empire was
demandedon March 23, 1940 in Lahore)
1 May - Yom-e-Mazdoor, Labor day (Labor day in Pakistan)
11 May - Youm-e-Babul Islam (is observed in Pakistan, in honor of Muhammad bin Qasim)
28 May - Youm-e-Takbeer, (On May 28 1998 the Pakistani scientists fired up the trigger of

nukes and make Pakistan as first Islamic and worlds 7th Country having the nuclear
technology.)
1 July - Bank holiday
14 August Yom-e-Istiqlal, Pakistan Independence Day (Commemorates Pakistan's
independence from the United Kingdom on August 14, 1947)
6 September - Yom-e-Difa , Defence Day, (Commemorates the official start of the IndoPakistani War of 1965)
7 September - Youm-e-Fizaia, Air Force Day
8 September - Youm-e-Bahria, Victory Day/Navy Day
16 October - Death anniversary of Liaquat Ali Khan
24 October - Youm-e-Kashmir, Azad Kashmir Day
27 October Kashmir Black Day
9 November - Yom-e-Iqbal, Birthday of Muhammad Iqbal(Birthday of national poet
Muhammad Iqbal)
15 November National Women Day (Since 2007)
25 December - Yom- e-Quaid, Birthday of Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah; (Birthday of
Pakistan foundar Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah)
30 December Muslim League Day

National Days in Pakistan (According to Lunar Calendar/ Hijri Year)


10th day of Muharram Ashura, (Martyrdom of Hazrat Imam Hussain)
20th of Safar - Chehlum, (Chehlum of Hazrat Imam Hussain and Urs Data Ganj Bakhsh
celebrated this year 2012 on 15 jan)
12th of Rabi'-ul-Awwal - Eid-e-Milad-un-Nabi, (It is Assumed the Birthday of Prophet
Muhammad (P.B.UH) )
11th of Rabi-us-Sani - Giarhwin Sharief
27th of Rijeb Shub-e-Mairaj, (Prophet Muhammad (P.B.U.H) took the Journey (Called as
Miraaj on Buraaq) both physical and spiritual during a single night around the year
621A.D.)
14th of Shaaban - Shab-e-Barat (Religious festival, Prayers, exchange of sweet dishes and
visits.)
Ramadan last Friday - Jumu'ah-tul-Wida, (It occurs on last Friday in Ramadan before Eid-ulFitr)
Ramadan 21-29 - Laylat ul-Qadr, (It occurs on last ten odd nights in Ramadan)
1st day of Shawwal - Eid-ul-Fitr (Commemorates end of Ramadan (Ramazan).)
10th day of the month of Dhul Hajji - Eid ul-Adha (Commemorates Hazrat Ibraham's (A.S)
willingness to sacrifice his son,)

Durand Line: :Boundary line between Pakistan and Afghanistan demarcated by sir Mortimer
Durand in 1896

Hindenberg Line::Boundary line between Germany and Poland to which German retreated in
1917 during the first world war.
McMohan Line:: The boundary line between India and China to which China does not
recognise.It was demarcated by sir Henry Mcmohan
Oder Niesse Line::The boundary line between East Germany and Poland.
Radcliffe Line::The boundary line between India and Pakistan drawn by sir Cyril Radcliffe in
1947.
17th Parallel::The line which defines the boundary between North Vietnam and south
Vietnam before the two were united
20th Parallel::The line which pakistan claims should be the Demarcation line between India
and Pakistan,not acceptable to India.
24th Parallel ::the boundary line between India and Myanmar
38th Parallel: The boundary line between North Korea and south Korea
49th Parallel::It is the boundaryline between USA and canada.
Countries having nuclear weapons:

1. USA
2. Russia
3. UK
4. France
5. China
6. India
7. Pakistan
8. North Korea

De'facto nuclear country:


Israel
Which countries have not signed NPT:

1. India
2. Pakistan
3. Israel

Which countries are non-signatories of CTBT:

1. India
2. Pakistan
3. North Korea

Where is Headquarter of NATO?


Brussels, Belgium.
What is the total membership of NATO?
28
Total number of countries in SAARC?
Eight

1. Afghanistan
2. Bangladesh
3. Bhutan
4. India
5. Maldives
6. Nepal
7. Pakistan
8. Sri Lanka

When SAARC established?


December 8, 1985
Where is Headquarters of SAARC?

Kathmandu, Nepal
Total observers of SSARC?
9 observers
Who is Avigdor Lieberman ?
Foreign Minister and Deputy Prime Minister of Israel.
Interfax is news agency based at?
Moscow, Russia.
Where last summit of SAARC held?
16th summit at Thimphu, Bhutan on 28-29 April 2010