KISI-KISI & SOAL ULANGAN UMUM SEMESTER GANJIL TINGKAT MTs KOTA TANGERANG TAHUN PELAJARAN 2009/2010

Mata Pelajaran : Bahasa Inggris Kelas : VII NO 1 KOMPETENSI DASAR 1.1. Merespon percakapan transaksional (to get thing done) dan interpersonal (untuk bersosialisasi lisan secara akurat, lancar dan bertema yang yang melibatkan tindak tutur menyapa yang belum/sudah dikenal, memperkenalkan diri sendiri/orang lain, memerintah atau melarang BAHAN Kls/Smt VII/1 MATERI POKOK PEMBELAJARAN Dialog ungkapan:  sapaan yang belum/sudah dikenal perkenalan diri sendiri/orang lain Personal Identity   Description of thing   1.2. Merespon makna dalam percakapan transaksional ( to get things done ) dan interpersonal (bersosialisasi ) yang mengunakan ragam bahasa lisan sangat sederhana secara akurat, lancar dan berterima untuk beriteraksi dengan lingkungan terdekat yang melibatkan tindak tutur : meminta dan memberi informasi, mengucapkan terima perintah/larangan Merespon perintah/larangan Mampu Merespon ungkapan-ungkapan : • Meminta dan memberi informasi  Dialog ungkapan-ungkapan : • Meminta dan memberi informasi Ungkapan terima kasih Permintaan maaf • Ungkapan terima kasih Permintaan maaf Mendeskripsikan ciri-ciri benda Menyebutkan ciriciri seseorang INDIKATOR (kompetensi yang diujikan) Siswa mampu merespon ungkapan- ungkapan:  Merespon sapaan yang belum/sudah dikenal  Merespon perkenalan diri sendiri/orang lain BENTUK SOAL NOMO R SOAL 1 2 3 4 5

Pilihan Ganda Pilihan Ganda Pilihan Ganda Pilihan Ganda Pilihan Ganda

Pilihan Ganda Pilihan Ganda Pilihan Ganda

6 7 8

• •

kasih, meminta maaf, dan mengungkapkan kesantunan 2.1 Merespon makna tindak tutur yang terdapat dalam teks lisan fungsional pendek sangat sederhana secara akurat, lancar dan berterima untuk berinteraksi dengan lingkungan terdekat

Kesantunan

teks lisan fungsional pendek berupa:  Instruksi Contoh: • Keep Quiet!  Pengumuman Announcement ! School will close tomorrow on Friday, November 27th, 2009 since it’s the “Iedul Adha Day”  Daftar benda / barang yang ada dirumah

• Kesantunan merespon makna dalam teks lisan fungsional pendek berupa: • Instruksi • Pengumuman

Pilihan Ganda

9

Pilihan Ganda Pilihan Ganda

10 11

Daftar benda / barang

Pilihan Ganda Pilihan Ganda Pilihan Ganda

12 13

2.2. Merespon makna gagasan yang terdapat dalam teks lisan fungsional pendek sangat sederhana secara akurat, lancar dan berterima untuk berinteraksi dengan lingkungan terdekat

Hello, Azis. How’s going? We’re waiting for your coming. Please go home soon. Miss you so much Linda, your beloved sister Mum and Dad
- Menyapa yang belum/sudah dikenal A : Good morning. How Are you? B : Fine thanks. - Memperkenalkan diri sendiri/orang lain. A : Hi, I’m Rani B : Hello, I’m Nina. - Memerintah/melarang A : Go away !

Surat pribadi

1. Mengidentifikasi makna gagasan dalam teks lisan fungsional pendek berupa Personal letter 2. Mengidentifikasi ciri kebahasaan teks yang dibaca

14, 15

3.1 Melakukan interaksi dengan lingkungan terdekat yang melibatkan tindak tutur : orang menyapa yang belum dikenal, memperkenalkan diri sendiri / orang lain, dan memerintah atau melarang

• Mengungkapkan berbagai tindak tutur: - Menyapa yang belum/sudah dikenal - Memperkenalkan diri sendiri/orang lain. - Menyebutkan ciri-ciri seseorang - Memerintah/melarang

Pilihan Ganda Essay Pilihan Ganda Pilihan Ganda Pilihan

16 47 17 18 19

B : Okay. A : Don’t be Noisy B : I won’t. 3.2 Melakukan interaksi dengan lingkungan terdekat yang melibatkan tindak tutur : meminta dan memberi informasi, mengucapkan terima kasih meminta maaf dan mengungkapkan kesantunan • Meminta dan memberi informasi Contoh : A: Where is it ? B: It’s here. • Mengucapkan terima kasih Thanks a lot. You’ re welcome. • Meminta maaf I’ m sorry. It’s Okay. Ungkapan kesantunan A. Please, come in. B.Thank you. Teks Fungsional : • Instruction • Number • Greetings 4.2.Mengungkapkan makna gagasan dalam teks lisan fungsional pendek sangat sederhana secara akurat, lancar, dan berterima untuk berinteraksi dengan lingkungan terdekat 1. Teks fungsional berbentuk : shopping list (Things to buy) Apples Oranges Mangoes 1. Bertanya dan menjawab tentang berbagai hal : • Meminta dan memberi informasi

Ganda

Pilihan Ganda

20

Mengucapkan terima kasih Meminta maaf

Pilihan Ganda Pilihan Ganda Pilihan Ganda

21

22

2. Mengungkapkan kesantunan 1. Memberi instruksi 2. Menyebut penjumlahan dan pengurangan 3. Mengucapkan selamat Menyebutkan daftar barang yang dibutuhkan.

23

4.1 Mengungkapkan makna tindak tutur fungsional pendek sangat sederhana secara akurat, lancar dan berterima untuk berinteraksi dengan lingkungan terdekat

Pilihan Ganda Essay Pilihan Ganda Pilihan Ganda

24 50 26 25

5.1 Membaca nyaring bermakna kata, frasa, dan kalimat dengan ucapan, tekanan dan intonasi yang berterima yang berkaitan dengan lingkungan terdekat

Bacaan singkat tentang;  Our New Teacher Mr. Andi is our new teacher. He teaches English. He is fat but rather tall. He has short hair. His hair is curly. He is about 30 years old. He is very friendly. We like him very much o The Jackson Family Mr. Jackson is an American teacher, but he lives and works in Denpasar. He teaches English at SMP 8. He is a very good teacher. His students like him. His wife is an Indonesian. She comes from Medan. They have one son and one daughter. The children go to a primary school.  Lucy’s Activities Lucy gets up at 8 every morning except on weekends. She has English on Monday, Wednesday, and Friday at ten o’clock. She has History on Tuesday and Thursdays at two o’clock. She takes Chemistry on Monday from two o’clock to six o’clock. She plays tennis on weekends at four o’clock. She eats lunch at twelve o’clock everyday except Saturday and

1.

menentukan kata, frasa dan kalimat dengan baik dan benar

Pilihan Ganda Pilihan Ganda Pilihan Ganda Pilihan Ganda Pilihan Ganda

27

2.

menemukan informasi tersirat. 3. Mengidentifikasi ciri kebahasaan teks yang dbaca 1. menemukan informasi tersirat. 2. Mengidentifikasi ciri kebahasaan teks yang dibaca

28 29

30, 32 31

1. menentukan kata, frasa dan kalimat dengan baik dan benar 2. menemukan informasi tersirat. 3. Mengidentifikasi ciri kebahasaan teks yang dibaca

Pilihan Ganda Pilihan Ganda Pilihan Ganda

33 34 35

Sunday 1. menemukan informasi tersirat. 2. Mengidentifikasi ciri kebahasaan teks yang dibaca Pilihan Ganda Pilihan Ganda 36 37

5.2 Merespon makna yang terdapat dalam teks tulis fungsional pendek sangat sederhana secara akurat, lancar dan berterima yang berkaitan dengan lingkungan terdekat

My daily activities I get up at 5 o’clock everyday. After that I do Morning Prayer, make the bed and do work out. At 6 o’clock I take a bath, eat breakfast. I have a glass of milk and a slice of bread for breakfast. I go to school at 6:30. My school starts at 7:00 and finishes at 1:30 pm. I arrive home at 2, and then take a nap for two hours. In the evening I join English Course at the Takarina English Course. Then I do my home work. After that I watch TV for 1 hour. At 10 pm I go to bed Teks fungsional pendek 1. Mengidentifikasi berbentuk: berbagai informasi a. Pengumuman dalam teks fungsional To all students. pendek berbentuk We are pleased to inform you Pengumuman that the ceremony of “National Education Day” will be held on Tuesday, 2nd May, 2009 at 07.00 a.m. Thank you for your kind attention  b. greetings Dear Tom. Congratulation on your winning the game. Jane 2. Mengidentifikasi ciri kebahasaan ucapan selamat

Pilihan Ganda

38, 39, 40

Pilihan Ganda

41

6.1 Mengungkapkan makna gagasan dalam teks tulis fungsional pendek sangat sederhana dengan menggunakan ragam bahasa tulis secara akurat, lancar dan berterima untuk berinteraksi dengan lingkungan terdekat 6.2.Mengungkapkan langkah retorika dalam teks tulis fungsional pendek sangat sederhana dengan menggunakan ragam bahasa tulis secara akurat, lancar dan berterima untuk berinteraksi dengan lingkungan terdekat

1. Menyusun kata/urutan kata menjadi kalimat yang padu 2. Menyusun kata/urutan kata menjadi kalimat yang padu • Kalimat sederhana terkait materi dan jenis teks. 1. Menulis teks fungsional pendek pengumuman Teks fungsional pendek tentang : Menyebutkan nama-nama Nama-nama bulan bulan Langkah retorika teks fungsional pendek Membuat kalimat negatif dan interogative

• Teks fungsional pendek berbentuk: Descriptive Perkenalan

Pilihan ganda Pilihan ganda Essay Essay Essay

42, 43 44, 45

49 48 46

Tangerang, 01 November 2009 Pembuat,

ADI AFRIYADI, S. Pd. I NIP. 198003052005011004

I. Choose the correct answer a, b, c, or d! 1. Soni : Hi, I’m Soni. What’s your name?
Udin : Hi, My name is Udin. How do you do? Soni : . . .. a. Fine, thanks, and you? b. How do you do. c. Good, Thanks a lot. d. Hi, I am alright, thanks. 2. Nina : “Hello, I’m Nina” Betty : “….” a. I’m not sure b. Fine, thanks c. I don’t know d. Hi, I’m Betty 3. Look at the picture! Yuli.... a. has wavy hair b. appears very old c. looks fat d. wears spectacles 4. Which statement is true according to the picture? a. This animal is very tall. It likes to eat meat.. b. This animal has wings. c. It is a big animal. It is grey. d. It is a cute animal. Children like to have it. It eats carrots. 5. Teacher : ... boys! You disturb the students. They are having a test. Students : Sorry, Madam. a. Look at me b. Be quiet c. Sit here d. Open up 6. Kiki : Hi, Zakky. …? Zakky : Hi, Kiki. I live on Jl. Soekarno Hatta No. 100 West Jakarta. a. Where do you live b. Where are you c. Who are you d. How old are you 7. Mother : Rudi, can you help me to buy some fruits? Rudi : Of course, Mom. Mother : …, Dear. Rudi : You’re welcome. a. Thank you b. All right c. I’m sorry d. Excuse me 8. Ali : I’m sorry Fatimah, I have to sleep now. Fatimah : …. a. I don’t think so b. Fine, thanks c. Good night d. Never mind 9. Some one knocked the door when Mr. Amri was teaching. He said to one of his students…. a. “Close the door, please”. b. “Open the door, please”. c. “Don’t be noise”. d. “Come in, please”. 10. Teacher : Keep Quiet, boys! You disturb the students. They are having a test. Students : ..., Madam.

a. I beg your pardon

b. Sorry

c. Excuse me
th

d. Pardon

School will close tomorrow on Friday, November 27 , 2009 since it’s the “Iedul Adha Day”
11. The announcement above is about…. a. Iedul Fitri Day b. Iedul Adha Day c. School day d. Independence day 12. Below are the things we usually find in bed room EXCEPT …. a. a blanket b. a pillow c. a knife d. a mirror 13. Look at the letter beside! Hello, Azis. Who is Azis? He is … How’s going? a. Linda’s father We’re waiting for your coming. b. The writer Please go home soon. c. Linda’s friend Miss you so much d. Linda’s brother Linda, Mom and Dad 14. ‘Miss you so much’. (line 5th) The word ‘you’ refers to … a. Aziz b. Linda c. Mom d. Dad 15. From the text we know that Azis … a. Is at home b. Works c. Is not at home d. Does not work 16. Sigit : Hi, Sinta. How are you? Sinta : Hi, Sigit . …. Thank you. Sigit : Well. Take care, OK? Sinta : Of course, Sigit. a. How do you do b. I’m fine c. Where do you live d. never mind 17. Rani :Nina, this is Eko. Nina : Hi, Eko….? Eko : Nice to meet you too. a. See you later b. Glad to see you too. c. Good bye d. Nice to meet you 18. Look at the picture! The man …. a. has wavy hair b. appears very old c. has sharp nose d. has dark skin 19. Mother : The room is very dark. Please …! Andi : Okay, Mom. a. Switch off the lamp b. Open the door c. close the window d. switch on the lamp 20. Look at the picture! From the picture beside we know that the pillow is…. a. on the chair b. on the bed c. under the bed d. above the chair 21. Sandi : Could you give me some water, please? Anto : Oh. Here you are. Sandi :… a. Thanks a lot b. You’re welcome c. all right d. It’s okay 22. Mother : Ahmad, have you bought me some sugar? Ahmad : …, Mom. I forgot. Mother : Never mind. a. No. I don’t b. Yes, I have c. No. I haven’t d. Yes I do 23. Aini : I need fresh air. Could you …, please? Dea : All right. I’ll do it. a. Close the door b. move the table c. turn on the lamp d. open the window 24. Teacher : all right, students. Answer my question! Students : Excuse me, Sir. Can we open the book? Teacher : No. … Are you ready? Students : Yes, Sir. a. Come to me! B. Close your book! C. Open Your book! D. Explain to me! 25. PRICES OF FRUITS: Apples Rp. 4.000/Kg - Oranges Rp. 3.000/Kg - Mango Rp. 5.000/Kg From the list above if we buy 1 Kg of apples and 2 Kg of oranges we have to pay …. a. Rp. 7.000,b. Rp. 8.000,c. Rp. 9.000,d. Rp. 10.000,26. Nia : Hurrah! I passed the test well. Resti : …. Nia : Thank you. a. Never mind b. Congratulation c. I am sorry d. All right

Mr. Andi is our new teacher. He teaches English. He is fat but rather tall. He has short hair. His hair is curly. He is about 30 years old. He is very friendly. We like him very much. 27. What is Mr. Andi like? He is…. a. fat and short b. fat and tall c. very old and strict d. slim and tall 28. When was Mr. Andi born if it is 2009? He was born in … a. 1981 b. 1980 c. 1979 d. 1978 29. Based on the text, which statement is NOT TRUE. a. Mr. Andi is a kind teacher. b. The students hate Mr. Andi. c. He does not have long hair. d. Mr. Andi is still young. The text is for no.30 – 32. The Jackson Family Mr. Jackson is an American teacher, but he lives and works in Denpasar. He teaches English at SMP 8. He is a very good teacher. His students like him. His wife is an Indonesian. She comes from Medan. They have one son and one daughter. The children go to a primary school. 30. What does Mr. Jackson do? He is a .... a. father b. teacher c. student 31. She comes from Medan. (Line 3rd) The underlined word refers to Mr. Jackson’s.... a. teacher b. daughter c. student 32. Where do the Jackson’s stay? They stay in …. a. Denpasar b. Bantul c. Medan The text is for no. 33 – 34. Lucy’s Activities Lucy gets up at 8 every morning except on weekends. She has English on Monday, Wednesday, and Friday at ten o’clock. She has History on Tuesday and Thursdays at two o’clock. She takes Chemistry on Monday from two o’clock to six o’clock. She plays tennis on weekends at four o’clock. She eats lunch at twelve o’clock everyday except Saturday and Sunday

d. house maid d. wife d. America

33. ‘Lucy gets up at 8 every morning except on weekends”.
The synonym of underlined word is …. a. Saturday b. Sunday c. Monday 34. Based on the text above we know that Lucy has English … a week. a. once b. twice c. three times 35. Lucy has many activities week. She … an active girl. a. is b. are c. do The text is for no. 36 – 37 d. Friday d. four times d. does

My Daily Activities I get up at 5 o’clock everyday. After that I do Morning Prayer, make the bed and do work out. At 6 o’clock I take a bath, eat breakfast. I have a glass of milk and a slice of bread for breakfast. I go to school at 6:30. My school starts at 7:00 and finishes at 1:30 pm. I arrive home at 2, and then take a nap for two hours. In the evening I join English Course at the Takarina English Course. Then I do my home work. After that I watch TV for 1 hour. At 10 pm I go to bed.

36. From the text above, we know that the writer studies at school for ….
a. five hours b. five and half hours c. six hours c. Watches TV Announcement We are pleased to inform you that the ceremony of “National Education Day” will be held on Tuesday, 2nd May, 2009 at 07.00 a.m. Thank you for your kind attention d. six and half hours d. Joins English Course

37. What does the writer do at 3 p. m.? He ….
a. Does his homework b. Takes a nap

38. The purpose of the text above is.... a. the invitation for “ceremony. b. the Information of ceremony c. a kind of attention

d.

The Education Day d. seventh d. the night

39. ‘May’ is the … month of a year. a. first b. third c. fifth 40. From the text above, we know that the ceremony will be held in .... a. the morning b. the afternoon c. the evening Dear Tom. Congratulation. You won the match. Jane 41. The letter above is a kind of … a. Announcement b. Instruction c. greeting 42. Arrange the jumbled words below into a good sentence! go – I – by – school – bus – to – every day 1 2 3 4 5 6 7 a. 1-2-3-4-5-6-7 b. 2-1-4-5-6-3-7 c. 2-1-6-4-3-5-7 43. Arrange the jumbled words below into a good sentence! Football – the – play – They – field – in 1 2 3 4 5 6 a. 2-3-1-4-5-6 b. 4-3-2-1-6-5 c. 4-3-2-5-6-1 44. Arrange the sentences below into a good paragraph! 1. We love her very much. 2. Mrs. Hanum is our new English teacher. 3. She is very friendly. 4. She is slim and rather tall. a. 1-3-2-4 b. 2-1-4-3 c. 1-2-3-4 45. Arrange the sentences below into a good paragraph! 1. My name is Abdullah. I come from Banten. 2. Good morning, Class. I would like to introduce myself. 3. That’s all. Thank you very much. 4. I live on Jl. Hayam Wuruk no. 9 North Jakarta. The correct paragraph is …. a. 2-1-4-3 b. 1-4-3-2 c. 2-3-4-1 II. Answer the following questions correctly! 46. Change this sentence into negative and interrogative form. Andi reads al-Qur’an every after praying. 47. Sandi meets Anna in the park. Sandi : …. My name is Sandi. Anna : Good afternoon. I am Anna. How do you do? Sandi : …. Well, Anna. I have to go now. …. Anna : Bye. 48. Mention the months of a year!

d. permit ion

d. 7-5-1-6-2-3-4

d. 2-5-3-4-6-1

d. 2-4-3-1

d. 3-4-2-1

49. Write an announcement about The Independence Day ceremony!
50. Write into English! a. 11th = …. b. 22nd = …. c. 14 + 20 = 24 ( …. d. 15 – 8 = 7 ( ….

KUNCI JAWABAN ULANGAN AKHIR SEMESTER GANJIL MATA PELAJARAN BAHASA INGGRIS TAHUN PELAJARAN 2009-2010

Pilihan Ganda B D A C B A A C B B B C D A C B D C D B 21. A 22. C 23. D 24. B 25. D 26. B 27. B 28. D 29. B 30. B 31. D 32. A 33. B 34. C 35. A 36. D 37. B 38. B 39. C 40. A 41. C 42. C 43. B 44. D 45. A

Essay 46. ( - ) Andi doesn’t read al-Qur’an every after praying ( ? ) Does Andi read al-Qur’an every after praying? 47. 1. Good afternoon 2. How do you do 3. Good bye. 48. January, February, March, April, May, June, July, August, September, October, November, December 49. Announcement We are pleased to inform you that the ceremony of Independence day will be held on Monday, 17th of August 2009 in School yard. 50. 1. Eleventh 2. Twenty second 3. fourteen plus twenty is twenty four 4. Fifteen minus eight is seven

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.