You are on page 1of 37

ENOTHTA 1

ΘΕΜΑ : «Γράψτε μια επιστολή σε ένα φίλο σας που πηγαίνει σε άλλο Γυμνάσιο.
Μοιραστείτε μαζί του τιςαπόψεις και τα συναισθήματά σας από τις πρώτες μέρες στο νέο σας
σχολείο.»
ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
Πρόλογος – Η νέα σχολική χρονιά με βρίσκει σε καινούριο περιβάλλον, στο Γυμνάσιο κι
αποφάσισα να σου γράψω τις εντυπώσεις μου!
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Σκέψεις

Πολλά και καινούρια μαθήματα, όπως τα Αρχαία Ελληνικά και η
Βιολογία. Περισσότερο διάβασμα και λιγότερος ελεύθερος χρόνος. Κάποια είναι
δύσκολα και βαρετά ενώ άλλα είναι πιο εύκολα και ενδιαφέροντα.

Διαφορετικοί καθηγητές για κάθε μάθημα – όχι ένας δάσκαλος.
Κάποιοι καλοί και πρόθυμοι να μας βοηθήσουν, άλλοι αυστηροί και απαιτητικοί.

Πολλά παιδιά σε κάθε αίθουσα. Καινούριοι συμμαθητές – νέοι φίλοι.

Κτίριο – τεράστιο προαύλιο με γήπεδα, μεγάλες και πολλές αίθουσες.

2η παράγραφος – Συναισθήματα

Αγωνία και άγχος για τα μαθήματα και τους καθηγητές.

Φόβος για τα τεστ και τα διαγωνίσματα τριμήνου.


Λύπη που τελείωσα το Δημοτικό και δεν είμαι στο ίδιο τμήμα με
όλους τους παλιούς συμμαθητές μου.

Χαρά που μεγάλωσα και πηγαίνω στο Γυμνάσιο.

Περιέργεια να δω πώς θα είναι.

Ηρεμία, όταν ξεκίνησαν τα μαθήματα και γνώρισα τους καθηγητές.

Επίλογος – Περιμένω με ανυπομονησία τα νέα σου! Καλή σχολική χρονιά!

Στην επιστολή γράφουμε πάνω δεξιά τον τόπο και την ημερομηνία

ενώ κάτω αριστερά γράφουμε την προσφώνηση, δηλαδή :
Λαμία, 10 Οκτωβρίου 2013
Αγαπημένε μου φίλη / Άννα,
Στο τέλος γράφουμε την αποφώνηση : Με αγάπη,
Μαρία
ΣΧΟΛΕΙΟ

Σημασία:
γνώση
μόρφωση
καλλιέργεια
ομαδικότητα
συνεργασία
διδάσκει πρότυπα συμπεριφοράς, ήθους, στάσεις ζωής
διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες

Εκπαιδευτικός
διδάσκει
καθοδηγεί
ενθαρρύνει την σκέψη και τις απορίες των μαθητών
καλλιεργεί κλίσεις και δεξιότητες των μαθητών
ασκεί το διάλογο
δε διαχωρίζει τους μαθητές

μεταδίδει τις αξίες της ομαδικότητας, της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας, της φιλίας και
της αγάπης

κωμικά επεισόδια που συμβαίνουν στο σχολείο σας και στη συνέχεια αναλύστε πώς είναι οι σχέσεις σας με τους συμμαθητές και τους καθηγητές σας. • Ένας μαθητής είπε ένα ανέκδοτο / έφερε το κατοικίδιό του μέσα στην τάξη. Κάποιος μαθητής μπερδεύτηκε και φώναξε τον καθηγητή με το παρατσούκλι του. δηλαδή γράφω τι έγινε στη συνέχεια και πώς αντέδρασαν τα πρόσωπα της ιστορίας) 2η παράγραφος – Οι σχέσεις με τους συμμαθητές / καθηγητές μου Θεματική πρόταση : Οι σχέσεις μου με τους συμμαθητές και τους καθηγητές μου είναι πάρα πολύ καλές! Λεπτομέρειες : . Κατακλείδα : Χάρη σ’ αυτά τα κωμικά επεισόδια οι ώρες στο σχολείο περνούν πιο ευχάριστα! (Προσοχή!!!Δεν αναφέρω απλώς τα περιστατικά.» ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ 1η παράγραφος – Διάφορα ευτράπελα – κωμικά επεισόδια που συμβαίνουν στο σχολείο μου Θεματική πρόταση : Καθημερινά στο σχολείο μου συμβαίνουν πολλά ευτράπελα επεισόδια. • Μία καθηγήτρια γλίστρησε κι έπεσε πάνω στον κάδο απορριμμάτων / ήρθε ντυμένη στην τρίχα. Περιγράψτε στην πρώτη παράγραφο διάφορα ευτράπελα.ENOTHTA 2 ΘΕΜΑ : «Έχετε αρχίσει να χρησιμοποιείτε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και θέλετε να στείλετε ένακείμενο στην ηλεκτρονική εφημερίδα του 14ουΓυμνασίου Περιστερίου. αλλά τ’ αναπτύσσω. αλλά ξέχασε φεύγοντας από το σπίτι να βγάλει τις παντόφλες της. Λεπτομέρειες : • Παρατσούκλια σε καθηγητές.

Με κάποιους συμμαθητές μου βρισκόμαστε και εκτός σχολείου. • Ξεκινάμε γράφοντας πάνω αριστερά : Αγαπημένοι μου φίλοι. Κάποιοι είναι αυστηροί και απόμακροι. Κλείνουμε το κείμενο γράφοντας κάτω δεξιά : Περιμένω τα δικά σας νέα! Γιώργος από το 3o Γυμνάσιο Αθηνών . Έχουν κατανόηση και προσπαθούν να μας βοηθήσουν. όμως. Κατακλείδα : Στο σχολείο τα περνώ αρκετά καλά και έχω δεθεί με τους συμμαθητές και τους καθηγητές μου. ευγενικοί και πρόθυμοι να λύσουν κάθε μας απορία. • Η εκφώνηση ζητά να αναπτυχθεί το θέμα σε δύο παραγράφους. Στα διαλείμματα παίζουμε και συζητάμε για όλα όσα μας απασχολούν. Μπορεί να καβγαδίζουμε για ασήμαντους λόγους. αμέσως ξαναγινόμαστε φίλοι. άλλοι βαρετοί. • Οι καθηγητές είναι συνεργάσιμοι. Γι’αυτό από το σχεδιάγραμμα απουσιάζουν ο πρόλογος και ο επίλογος.• Είμαι φίλος με όλα τα παιδιά.

Συνεργασία του σχολείου μας με το Δήμο και οικολογικές ομάδες για τη διαφώτιση και την ευαισθητοποίησή σας. Αφού περιγράψετε την κατάσταση. που καταλήγουν στις ακτές. αλουμίνιο. που έχει τοποθετήσει ο Δήμος • Ανακυκλώνουμε ό. • • της γης. γυαλί. Αδιαφορία. το οποίο θα απευθύνεται στους μεγαλύτερους συμπολίτες σας.τι μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί π. Δεν ανακυκλώνουμε και σπαταλάμε τους φυσικούς πόρους Πετάμε τα σκουπίδια έξω από τους κάδους – δυσοσμία. Η τάξη σας ανέλαβε να γράψει ένα κείμενο τεσσάρων παραγράφων. 2η παράγραφος – Τρόποι αντιμετώπισης της ρύπανσης και των σκουπιδιών • Πετάμε τα σκουπίδια στους ειδικούς κάδους.ENOTHTA 3η ΘΕΜΑ : «Στην περιοχή σας οργανώνεται από το Δήμο και διάφορες οικολογικές ομάδες μια εκστρατεία διαφώτισης των πολιτών για τη μείωση της ρύπανσης και των σκουπιδιών. Κύριο μέρος 1η παράγραφος – Πώς επιβαρύνουμε την ατμόσφαιρα και μολύνουμε το περιβάλλον . • Λύματα από τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις. • Καυσαέρια από τα αυτοκίνητα (έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα στις μεγαλουπόλεις) και από τα εργοστάσια. πλαστικό. .χ. χαρτί. να τους προτείνετε τρόπους με τους οποίους θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρύπανσης και των σκουπιδιών στην πόλη σας.» ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Πρόλογος – Μεγάλο πρόβλημα η μόλυνση του περιβάλλοντος στην περιοχή μας. • Χρήση πολλών φυτοφαρμάκων από τους αγρότες.

τροφή) Σήμερα (αρνητικά): Ο άνθρωπος: την καταστρέφει συστηματικά δεν κατανοεί τη σημασία και τη σπουδαιότητά της για την επιβίωσή του .• Μειώνουμε στο ελάχιστο τις μετακινήσεις με το αμάξι και χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το ποδήλατο ή πηγαίνουμε με τα πόδια. Ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι δείγμα πολιτισμού! • και κλείνουμε : Ξεκινάμε την έκθεση γράφοντας : Αγαπητοί συμπολίτες. εκδρομές. Επίλογος – Χρέος και ευθύνη όλων μας να διατηρούμε την πόλη μας καθαρή. Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας! ΦΥΣΗ Θετικά: μας ηρεμεί μας χαλαρώνει μας ψυχαγωγεί (ταξίδια. νερό. • Οι αγρότες να στραφούν στις βιολογικές καλλιέργειες και να χρησιμοποιούν λιγότερα φυτοφάρμακα. συναντήσεις) μας διδάσκει την τελειότητα και την αρμονία μας παρέχει τα βασικά είδη διατροφής και επιβίωσης (αέρας. • Βιολογικός καθαρισμός των εργοστασίων και των επιχειρήσεων.

το νερό. στρες Τρόποι αντιμετώπισης: άνθρωπος: να κατανοήσει τη σημασία της φύσης για τον ίδιο να αποκτήσει παιδεία να ενημερωθεί και να κινητοποιηθεί να αναλαμβάνει τις ευθύνες του να μην αδιαφορεί και να περιμένει από τους άλλους να δραστηριοποιηθούν κοινωνία: .τα ζώα οδηγούνται σε σταδιακή εξαφάνιση επιπτώσεις ρυπαίνεται ο αέρας. οι θάλασσες και οι ακτές στην υγεία το περιβάλλον στις πόλεις είναι αποπνικτικό από τα καυσαέρια τρύπα του όζοντος και στη ζωή του ανθρώπου φαινόμενο θερμοκηπίου αρρώστιες θάνατοι κακή υγεία βία & επιθετικότητα άγχος.

μας ψυχαγωγούν. δημιουργούμε φιλίες και γνωρίζουμε τη νοοτροπία των ατόμων άλλων τόπων και χωρών.η οικογένεια να διδάσκει ορθά πρότυπα στα παιδιά της και να μην αδιαφορεί για τη ρύπανση του περιβάλλοντος το σχολείο να ενημερώνει και να δραστηριοποιεί τους μαθητές τα ΜΜΕ να ενημερώνουν και να κινητοποιούν τους πολίτες σχετικά με τη μόλυνση και την καταστροφή της φύσης η πολιτεία να λάβει αυστηρά μέτρα απέναντι σε όσους καταστρέφουν τη φύση οι χώρες να συνεργαστούν μεταξύ τους για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ΤΑΞΙΔΙΑ Θετικά: μας ηρεμούν. είτε τη δική μας είτε άλλων λαών. μαθαίνουμε τον πολιτισμό άλλων λαών. γνωρίζουμε καλύτερα τη χώρα μας. μας χαλαρώνουν και μας ξεκουράζουν από το φόρτο και την καθημερινότητα. γνωρίζουμε καινούργια μέρη. Γιατί σήμερα τα άτομα δεν ταξιδεύουν συχνά. . γνωρίζουμε πολιτιστικά μνημεία και ερχόμαστε σε επαφή με την ιστορία.

κούραση από τις πολλές υποχρεώσεις. ανεργία: οικονομικές δυσκολίες. φροντιστήριο κ. παιδιά: πολλές δραστηριότητες (σχολείο.α.έλλειψη ελεύθερου χρόνου.). . γονείς: πολλές ώρες εργασίας.

καραόκε. κεριά. • Περιγραφή του χώρου και του στολισμού (αφίσα που καλωσόριζε τους καλεσμένους στην εξωτερική πόρτα. σαλάτες του σεφ και του Καίσαρα). μουσική). χαρτοπετσέτες γενεθλίων. Έσβησα όλα τα κεριά • Cupcakes / Φρουτοσαλάτες. • Περιγραφή της προετοιμασίας όλων των παραπάνω (Ποιος τα έφτιαξε. • Εντυπώσεις / Ευχή! . Ξεκινήστε την περιγραφή σας από τη διακόσμηση του χώρου. παιχνίδια επιτραπέζια ή στον υπολογιστή μέχρι αργά). Συμμετείχα καθόλου . Τέλος. τυροπιτάκια.» ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ 1η παράγραφος – Διακόσμηση χώρου και καλεσμένοι • Πότε έγινε το τραπέζι και με ποια αφορμή. πρωτότυπες κατασκευές. να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στο περιεχόμενο του τραπεζιού. • Περιγραφή πάρτυ (χορός.ΕΝΟΤΗΤΑ 4 ΘΕΜΑ : «Περιγράψτε σε ένα κείμενο τριών παραγράφων ένα γιορτινό τραπέζι στο σπίτι σας στο οποίο είχατε προσκεκλημένους. φίλοι). Πότε . πίτσες. τοστάκια. περιγράφοντας όλη τη διαδικασία προετοιμασίας. 2η παράγραφος – Περιεχόμενο τραπεζιού • Απαρίθμηση φαγητών (μπριζολάκια. Ποιοι βοήθησαν . • Αναψυκτικά και χυμοί για όλους. τηγανιτές πατάτες. ξαδέρφια. • Καλεσμένοι (θείοι. προχωρήστε μετά στην περιγραφή των προσώπων που συμμετείχαν. Ποια ήταν η σειρά παρασκευής των εδεσμάτων. μπαλόνια. πλαστικά πιάτα και ποτήρια . Είχε κάποιο σχέδιο ή κάτι γραμμένο πάνω της . ριζότο. παρασκευής και απόλαυσης των κύριων – «αγαπημένων» σας φαγητών. το σαλόνι ήταν στολισμένο στο πνεύμα του πάρτυ : τραπεζομάντηλο.) 3η παράγραφος – Τούρτα και εντυπώσεις • Τούρτα σοκολάτας με κρέμα και φρούτα εποχής (Ποιος την έφτιαξε .

μας βοηθά να ζούμε ήρεμα και χαρούμενα.• ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ Σημασία: απαραίτητη για την επιβίωση του ατόμου. έντονο το φαινόμενο των «φάστφουντ». Προτάσεις: . γρήγοροι ρυθμοί ζωής. νευρικότητα και επιθετικότητα. διαφήμιση: επηρεάζει και παροτρύνει τα παιδιά να προτιμούν τυποποιημένα φαγητά. «κακή» υγεία και σωματικές ασθένειες. Σήμερα: οι περισσότεροι και ιδίως τα παιδιά αδιαφορούν για τη διατροφή τους. αδιαφορία ή αμέλεια των γονέων για τη διατροφή των παιδιών τους. Συνέπειες: κακή διατροφή. έλλειψη ελεύθερου χρόνου. οι πνευματικές ικανότητες του παιδιού «μειώνονται» (ασθενής μνήμη) και οι επιδόσεις του στο σχολείο ελαττώνονται. η σωματική υγεία απαιτεί την πνευματική και ψυχική υγεία. η καλή υγεία εξασφαλίζει ποιότητα ζωής. μας προστατεύει από αρρώστιες και προβλήματα υγείας. η καλή υγεία βοηθά στην ομαλή ανάπτυξη του ατόμου.

όσο μπορούν. το παιδί νιώθει ήρεμο και βελτιώνεται η πνευματική και σωματική του ανάπτυξη. σχετικά με το ενδιαφέρον που πρέπει να δείχνουν σχετικά με τη διατροφή των παιδιών τους. να βρίσκονται μαζί με τα παιδιά τους την ώρα του μεσημεριανού φαγητού με αυτόν τον τρόπο: οι δεσμοί της οικογένειας γίνονται πιο δυνατοί. σχολείο: συζητήσεις και διάλογος προς τους γονείς. πολιτεία: ενημέρωση και λήψη μέτρων που θα μπορέσουν να περιορίσουν τη συνεχή προβολή διαφημίσεων σχετικά με «έτοιμα» φαγητά. γονείς: να επιδιώξουν. .ενημέρωση γονέων και παιδιών για τη σημασία της σωστής διατροφής για καλή υγεία.

Το σενάριο της ταινίας / του θεατρικού έργου . υπόθεση γεμάτη σασπένς και δράση.Ποιοι είναι οι ήρωες. χιούμορ. • . μυστήριο. περιπέτεια. . χαρακτήρας ηρώων.Ποια είναι η υπόθεση. εντυπωσιακά εφέ. παραμυθένιος κόσμος) Επίλογος . Κύριο μέρος • (περίληψη) • 1η παράγραφος . (αρχική κατάσταση ανατροπή της / εμπόδια αντιδράσεις προσώπων τελική έκβαση) • • 2η παράγραφος .Μια κινηματογραφική ταινία / Ένα θεατρικό έργο που μου άρεσε (ενότητα 5) Πρόλογος . Ποια τα υπόλοιπα πρόσωπα που παίρνουν μέρος.Συμπέρασμα / Ευχή / Προτροπή να τη/το δουν και οι συμμαθητές μου! ΕΝΟΤΗΤΑ 5 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Θετικά: Ενημερώνει. πλούσιο σκηνικό.Τίτλος της ταινίας / του θεατρικού έργου. (ερμηνείες ηθοποιών.Εντυπώσεις • Τι μου άρεσε περισσότερο και γιατί. .Πότε και πού την/το είδα. υπερπαραγωγή. κοστούμια εποχής.Μαζί με ποιους πήγα. .

Καλλιεργούμε την κριτική μας σκέψη. . Μας φέρνει σε επαφή με άλλα άτομα και άλλους πολιτισμούς. Προβάλλει εκπομπές «χαμηλής» ποιότητας με αποτέλεσμα: τα άτομα να χρησιμοποιούν φτωχό λεξιλόγιο να αλλοιώνεται η γλώσσα μας Συχνά η παραπληροφόρηση κάνει τα άτομα να ασχολούνται με ασήμαντα θέματα και να μην ενδιαφέρονται για σημαντικά προβλήματα της κοινωνίας. Αρνητικά: Διαφήμιση: «πλύση» εγκεφάλου δημιουργεί πλαστές ανάγκες. να ασκεί το διάλογο και να ενημερώνεται. Προβάλλει σκηνές βίας και εγκληματικότητας. Μαθαίνουμε τα έθιμα και τη νοοτροπία των άλλων. Προβάλλει προϊόντα με στόχο την πώλησή τους. Αποκρύπτει την αλήθεια και πολλές φορές οι πολίτες παραπλανούνται. καθώς ακούμε πολλές και διαφορετικές απόψεις.Ψυχαγωγεί. Μαθητές: οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση τους απομονώνουν από τους γύρω τους οι επιδόσεις τους στο σχολείο ελαττώνονται δεν ασκούν την κριτική τους σκέψη Προτάσεις: Άτομο: να αποκτήσει παιδεία. να αναπτύσσει την κριτική του σκέψη.

Πολιτεία: λήψη μέτρων κατά των διαφημίσεων που δε σέβονται τα δικαιώματα των παιδιών και των ενηλίκων ατόμων. ΕΝΟΤΗΤΑ 6 . να κινητοποιήσει τους πολίτες μέσα από τη συζήτηση και το διάλογο.Έτσι θα κρίνει σωστά και δε θα δέχεται χωρίς σκέψη όσα πληροφορείται και όσα ακούει. Οικογένεια και Σχολείο: να αναπτύσσουν την κριτική σκέψη του παιδιού μέσα από: το διάλογο τη συζήτηση την ενημέρωση να συμβουλεύουν το παιδί να ενημερώνεται και να συζητά τα προβλήματα και τις απορίες του. η οικογένεια και το σχολείο να αποτελούν σωστά πρότυπα για τα παιδιά. ενημέρωση των γονέων σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσουν τα αρνητικά αποτελέσματα από την πολύωρη παρακολούθηση των παιδιών τους μπροστά στην τηλεόραση.

Εμπλουτίζω τις γνώσεις μου για το άθλημα (κανόνες. γ. Υπακούω στις οδηγίες του προπονητή. Πότε και πώς άρχισα ν’ασχολούμαι μ’αυτή . • της νίκης. Προσπάθεια να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό και να κερδίσω. Πότε και πώς αρχίσατε να ασχολείστε με αυτή . Κύριο μέρος (για τον αθλητισμό) 1η παράγραφος–Τι μου προσφέρει αυτή η δημιουργική απασχόληση . για ν’ασχοληθώ με την αγαπημένη μου δραστηριότητα . β.» ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Πρόλογος – Ποια είναι η αγαπημένη μου δημιουργική απασχόληση . Μαθαίνω να συνεργάζομαι με τους συμπαίκτες μου για την επίτευξη • τακτική). • Γίνομαι καλύτερος χαρακτήρας. συζητήστε στην τάξη : α. • Γνωρίζω καινούρια άτομα και νέα μέρη.ΘΕΜΑ : «Έχετε κάποια αγαπημένη δημιουργική απασχόληση (κάποιο παιχνίδι που γεμίζει ευχάριστα τις ώρες σας. Μαθαίνω να 2η παράγραφος – Γιατί μου αρέσει . Ανυπομονώ κάθε φορά να πάω να τους δω και να πούμε τα νέα μας. • Αθλούμαι και αποκτώ καλή φυσική κατάσταση. έχω υπομονή και επιμονή μέχρι να φτάσω στο στόχο μου. • Ξεσκώ και χαλαρώνω. όταν πηγαίνω για αγώνες σε άλλες πόλεις. κινήσεις. Ξεφεύγω από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και τα όποια προβλήματα έχω. Τ σας προσφέρει . • Γίνομαι πειθαρχημένος. • Με τους συμπαίκτες και τον προπονητή είμαστε μια ομάδα. Οποιαδήποτε κι αν είναι η αγαπημένη σας ασχολία. Επίλογος – Ευχή να έχω χρόνο και στο μέλλον. • Χαρά και συγκίνηση αγώνα. κάποιο μουσικό όργανο που μαθαίνετε) ή συμμετέχετε σε κάποια περιβαλλοντική ή άλλη ομάδα εξορμήσεων στη φύση . Γατί σας αρέσει .

. αποτελούν μια αλλαγή της καθημερινής σχολικής ρουτίνας. ΜΟΥΣΕΙΑ . Προτάσεις: ουσιαστική παιδεία του ατόμου για τη σημασία των μνημείων. ιστορικά. την κατασκευή κοσμημάτων. προσαρμόζονται συχνά αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον. αποτελούν ένα διαφορετικό τρόπο για να προσεγγίσουμε τη γνώση. πολεμικά. μας εξάπτουν την περιέργεια. Αιτίες καταστροφής των μνημείων: φυσικά αίτια (σεισμοί. Μπορείτε να γράψετε για τη μουσική. παρουσιάζουν τη νοοτροπία και τη ζωή των προγόνων μας. μας ευαισθητοποιούν.• Δημιουργική απασχόληση δεν είναι μόνο ο αθλητισμός. αδιαφορία κράτους (εγκατάλειψη και έλλειψη συντήρησης). καταλαβαίνουμε καλύτερα το παρόν.τι άλλο αγαπάτε να κάνετε στον ελεύθερό σας χρόνο. πόλεμοι και καταστροφές. λαογραφικά. ρύπανση περιβάλλοντος). καθώς διδασκόμαστε από το παρελθόν. τους προσκόπους. μια εθελοντική οργάνωση στην οποία είστε μέλη ή για ό. αδιαφορία πολιτών και κοινωνίας. τη ζωγραφική.ΜΝΗΜΕΙΑ Κατηγορίες: πολιτιστικά. προσφέρουν αφορμή για έμπνευση και καλλιτεχνική δημιουργία. Σημασία: παρουσιάζουν την ιστορία και την παράδοση της χώρας μας.

Γιατί σήμερα το άτομο έχει απομακρυνθεί από το βιβλίο. διαδίκτυο και άλλες μορφές ψυχαγωγίας απουσία ενημέρωσης από την οικογένεια και το σχολείο. βελτίωση λεξιλογίου. δραστηριότητες). συζητήσεις. καλλιέργεια φαντασίας. ΒΙΒΛΙΟ Σημασία: γνώση και καλλιέργεια πνεύματος. σημερινός στόχος του ατόμου: η απόκτηση υλικών αγαθών. προβολή καταναλωτισμού. . πολλές υποχρεώσεις. Πολιτεία: προστασία και αξιοποίηση μουσείων. έλλειψη δανειστικών βιβλιοθηκών (κυρίως στην επαρχία). δημιουργία προβληματισμού και περιέργειας. εντιμότητα). φιλία. επαφή με τον κόσμο και τους γύρω μας. καλλιέργεια ηθικών αξιών (αγάπη. ΜΜΕ: ενημέρωση πολιτών και προβολή της ιστορίας του τόπου μας. ΜΜΕ: δεν προβάλλουν τα βιβλία ως μέσο ψυχαγωγίας. ψυχαγωγία. σχολείο: επαφή του μαθητή με τα μνημεία (εκπαιδευτικές εκδρομές. ενημέρωση του πολίτη. έλλειψη ελεύθερου χρόνου.διάλογος γονέων με τα παιδιά και επαφή με την ιστορία και τα μνημεία του τόπου μας.

ότι είναι "καλύτερος". Να μπορεί ύστερα από την κατάλληλη εκπαίδευση να αναλάβει πρωτοβουλίες όπου και όταν χρειαστεί. χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Θετικές συνέπειες του εθελοντισμού: Δυναμώνουν οι κοινωνικοί δεσμοί μεταξύ των πολιτών. Ο εθελοντής: βλέπει τα άτομα ισότιμα. Δημιουργείται ισχυρή συνείδηση με στόχο τον άνθρωπο και τα προβλήματά του. . Τα προσόντα του εθελοντή Να είναι οργανωμένος και εκπαιδευμένος. ότι ξέρει περισσότερα.ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ Εθελοντής: ο πολίτης εκείνος που προσφέρει ανιδιοτελώς τον ελεύθερο χρόνο του ή τη γνώση του για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων. Να έχει εξειδικευτεί στον τομέα του για να μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα τη στιγμή που θα του ζητηθεί. δε θεωρεί ότι ο ίδιος είναι ανώτερος. Να είναι πρόθυμος να οργανωθεί και να συντονιστεί με τις υπόλοιπες ομάδες εθελοντών ή με άλλες κρατικές υπηρεσίες ή οργανωμένες ομάδες που έχουν αναπτύξει ένα εσωτερικό δεσμό και μπορούν να λειτουργούν πιο εύκολα μεταξύ τους. αποκτώνται νέα ενδιαφέροντα κι εμπειρίες ζωής σε κοινό επίπεδο δημιουργούνται οι προϋποθέσεις στόχων κι ευνοείται η εθνική ενότητα βελτιώνεται ο διεθνής ρόλος κι η γενικότερη φυσιογνωμία ενός λαού. αυξάνεται η ευαισθησία για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων.

» . Γράψτε ένα κείμενο για τα οφέλη και τουςκινδύνους από την πλοήγηση στο διαδίκτυο.ΕΝΟΤΗΤΑ 7 ΘΕΜΑ: «Πολλοί υποστηρίζουν ότι η πλοήγηση (το σερφάρισμα) στο διαδίκτυο περισσότερο βλάπτει παρά ωφελεί.

τηλεϊατρική. μουσική. Κύριο μέρος 1η παράγραφος – Τα οφέλη του διαδικτύου • ή χώρα). ανάγνωση ηλεκτρονικών εφημερίδων και εγκυκλοπαιδειών. Καθημερινό σερφάρισμα στο διαδίκτυο ιδίως της νεολαίας. δεν έχουμε ενδιαφέροντα. Οικονομική ανάπτυξη (αγορές μέσω διαδικτύου. • Ψυχαγωγία και δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερού μας χρόνου (ταινίες. γιατί δεν ξέρουμε ποιος βρίσκεται από πίσω και ποιες είναι οι προθέσεις του. • Τηλεκπαίδευση (μάθηση μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή). • Επικοινωνία με φίλους (ακόμη και αν αυτοί βρίσκονται σε άλλη πόλη Απόκτηση καινούριων φίλων. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις συνομιλίες μας με αγνώστους. • εμπόριο).χ. Πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του Η/Υ. Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα. • Προώθηση της επιστήμης π. • Χρήσιμο εργαλείο για το σχολείο (αναζήτηση πληροφοριών για διάφορες εργασίες). • Απομόνωση. • Παραβίαση της ιδιωτικής μας ζωής. . • Εμπλουτισμός των γνώσεων και διεύρυνση των πνευματικών μας οριζόντων. • Ηλεκτρονικό έγκλημα. δεν παίζουμε και δεν έχουμε φίλους. ηλεκτρονικό 2η παράγραφος – Οι κίνδυνοι του διαδικτύου • Εθισμός. συζητήσεις στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης). Σύγχυση της πραγματικής με την εικονική ζωή. παιχνίδια. Δε βγαίνουμε έξω. Περιήγηση σε ιστοσελίδες μουσείων και βιβλιοθηκών.ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Πρόλογος – Σε όλα σχεδόν τα σπίτια υπάρχει ένας Η/Υ.

καθώς ακούμε πολλές και διαφορετικές απόψεις. Προβάλλει προϊόντα με στόχο την πώλησή τους. Μας φέρνει σε επαφή με άλλα άτομα και άλλους πολιτισμούς. ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Θετικά: Ενημερώνει. Καλλιεργούμε την κριτική μας σκέψη. Αποκρύπτει την αλήθεια και πολλές φορές οι πολίτες παραπλανούνται. Ψυχαγωγεί. Προβάλλει σκηνές βίας και εγκληματικότητας. • Η εκφώνηση του σχολικού βιβλίου ζητά μόνο τα θετικά του διαδικτύου. Προβάλλει εκπομπές «χαμηλής» ποιότητας με αποτέλεσμα: τα άτομα να χρησιμοποιούν φτωχό λεξιλόγιο να αλλοιώνεται η γλώσσα μας Συχνά η παραπληροφόρηση κάνει τα άτομα να ασχολούνται με ασήμαντα θέματα και να μην ενδιαφέρονται για σημαντικά προβλήματα της κοινωνίας. Αρνητικά: Διαφήμιση: «πλύση» εγκεφάλου δημιουργεί πλαστές ανάγκες. Μαθητές: .• Παραπληροφόρηση. Επίλογος – Το διαδίκτυο είναι ένα χρηστικό εργαλείο που διευκολύνει τη ζωή μας. Η χρήση του να γίνεται με προσοχή και μέτρο. Στο σχεδιάγραμμα το θέμα δίνεται ολοκληρωμένο. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των πληροφοριών που διαβάζουμε. Μαθαίνουμε τα έθιμα και τη νοοτροπία των άλλων.

να ασκεί το διάλογο και να ενημερώνεται.οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση τους απομονώνουν από τους γύρω τους οι επιδόσεις τους στο σχολείο ελαττώνονται δεν ασκούν την κριτική τους σκέψη Προτάσεις: Άτομο: να αποκτήσει παιδεία. να αναπτύσσει την κριτική του σκέψη. ενημέρωση των γονέων σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσουν τα αρνητικά αποτελέσματα από την πολύωρη παρακολούθηση των παιδιών τους μπροστά στην τηλεόραση. να κινητοποιήσει τους πολίτες μέσα από τη συζήτηση και το διάλογο. Πολιτεία: λήψη μέτρων κατά των διαφημίσεων που δε σέβονται τα δικαιώματα των παιδιών και των ενηλίκων ατόμων. η οικογένεια και το σχολείο να αποτελούν σωστά πρότυπα για τα παιδιά. Έτσι θα κρίνει σωστά και δε θα δέχεται χωρίς σκέψη όσα πληροφορείται και όσα ακούει. Οικογένεια και Σχολείο: να αναπτύσσουν την κριτική σκέψη του παιδιού μέσα από: το διάλογο τη συζήτηση την ενημέρωση να συμβουλεύουν το παιδί να ενημερώνεται και να συζητά τα προβλήματα και τις απορίες του. .

δυνατότητα για επικοινωνία λαών. αδιαφορία για αξίες και πνευματικά αγαθά. εσωστρέφεια. Αρνητικά: Αδυναμία ελέγχου όσων δημοσιεύονται στο διαδίκτυο παραποιούνται οι πληροφορίες. απομακρύνονται από το βιβλίο. παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα Τα άτομα: πολύωρη και άσκοπη περιπλάνηση στο Διαδίκτυο. αδράνεια.ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Θετικά: απόκτηση γνώσεων (πληθώρα πηγών). παθητικότητα. πολλές δυνατότητες επικοινωνίας. ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (Ταχύτατη και ασφαλέστατη μετάδοση των μηνυμάτων). Προτάσεις: . καταργεί τις αποστάσεις. σωματικές βλάβες = πόνος στον αυχένα. διάλογος. ψυχαγωγία. Υπερπληροφόρηση. κόπωση στους τένοντες των χεριών από την πληκτρολόγηση και το πάτημα του «ποντικιού». μοναξιά. γνωριμίες. κυριαρχεί η αγγλική γλώσσα στα δίκτυα.

χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να πετύχουν «μεγάλα νούμερα». Εκπαίδευση ουσιαστική παιδεία. δραματοποιούν τις καταστάσεις. συζήτηση προβλημάτων. να τηρεί το μέτρο. να επιστρέψει στην ανάγνωση βιβλίων. διάλογος και ανάπτυξη κριτικής σκέψης των μαθητών. να επιδιώκει να μορφώνεται και να αναπτύσσει τα ταλέντα του. Αρνητικά: στόχος τους είναι η αύξηση της τηλεθέασης. να εισάγει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στην εκπαιδευτική διαδικασία. . ενημέρωση των γονέων.Άτομο να ελέγχει και να αξιολογεί τα μηνύματα που δέχεται. έλεγχος από τους γονείς σχετικά με το χρόνο που αφιερώνει το παιδί στο διαδίκτυο. ΡΙΑΛΙΤΥ ΣΟΟΥ Εκπομπές με χαμηλό κόστος παραγωγής που προβάλλουν στοιχεία από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και πολλές φορές εμφανίζουν ιδιαίτερες και προσωπικές τους στιγμές. Οικογένεια διάλογος.

ο κόσμος ασχολείται με ανούσια προβλήματα και αδιαφορεί για τα ουσιαστικά. «χρησιμοποιείται» ο ανθρώπινος πόνος με σκοπό την τηλεθέαση. βελτιώνει την ποιότητα των προϊόντων. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Θετικά: κάνει γνωστό το καταναλωτικό προϊόν στους αγοραστές. ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει όποιο προϊόν καλύπτει τις ανάγκες του. εξευτελίζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Συνέπειες: παραβιάζεται το προσωπικό απόρρητο των ατόμων. δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. βοηθά στην εμπορική και βιομηχανική ανάπτυξη. δημιουργούν εντάσεις μεταξύ των παιχτών για να αυξήσουν την τηλεθέαση. το κοινό παραπληροφορείται.παρουσιάζουν προσωπικές στιγμές των ατόμων. .

Αρνητικά: δημιουργεί «πλαστές» ανάγκες. ασκεί έμμεση πίεση στους γονείς να αγοράσουν στα παιδιά τους ό. προκαλεί «πλύση εγκεφάλου». Εκπαίδευση ουσιαστική παιδεία. οδηγεί στον υπερκαταναλωτισμό. ενημέρωση των γονέων. διάλογος και ανάπτυξη κριτικής σκέψης των μαθητών. Προτάσεις: Άτομο παιδεία. απευθύνεται κυρίως στα μικρά παιδιά. . να επιδιώκει να μορφώνεται για να μπορεί ελέγχει ό. ήχους και χρώματα. συζήτηση προβλημάτων. έλεγχος στα παιδιά σχετικά με τις ώρες που αφιερώνουν μπροστά στην τηλεόραση. να ενημερώνει το κοινό για τις βλαπτικές επιδράσεις της διαφήμισης. Οικογένεια διάλογος.τι προβάλλεται. Πολιτεία: να λάβει αυστηρά μέτρα κατά των διαφημίσεων που παραπλανούν τα άτομα. καθώς τα δελεάζει με παιχνίδια. προβάλλει ως τρόπο ζωής την αφθονία υλικών αγαθών. οδηγεί το άτομο σε σύγχυση και αδιέξοδο.τι τους ζητούν.

» ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Πρόλογος – Ποιο ήταν αυτό το αθλητικό γεγονός . Πού το παρακολούθησα . ΕΝΟΤΗΤΑ 8 ΘΕΜΑ : «Αφηγηθείτε ένα αθλητικό γεγονός που ζήσατε οι ίδιοι από κοντά είτε ως θεατές είτε ως αθλητές. έτσι ώστε να στραφούν στην πνευματική και σωματική τους καλλιέργεια. Κύριο μέρος (για αγώνα ποδοσφαίρου) 1η παράγραφος – Συναισθήματα πριν τον αγώνα και περιγραφή α΄ ημιχρόνου .να δημιουργήσει κίνητρα στους πολίτες. Πότε και πού έγινε . Γιατί ήταν σημαντικό . Ποιες ήταν οι αντίπαλες ομάδες .

Επίλογος – Τι μου άρεσε τόσο πολύ στον αγώνα . την προσοχή και την αντοχή του. Αποφασισμένοι οι παίκτες για τη νίκη. Πλούσιο θέαμα. Ένταση και δράση. άγχος. • Περιγράφω τα συναισθήματα μου ταυτόχρονα με την αφήγηση του αθλητικού γεγονότος. ενθουσιασμός. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Θετικά: βοηθά στην αρμονική σωματική ανάπτυξη του ατόμου. Επεισόδιο ανάμεσα σε 2 αθλητές.Χαρά / Απογοήτευση για το αποτέλεσμα. • Μπορείτε να αφηγηθείτε τον αγώνα οποιουδήποτε αθλήματος θέλετε. Κόκκινη κάρτα από το διαιτητή. Διαμαρτυρίες των υποστηρικτών της ομάδας. Καλή άμυνα και γρήγορες επιθέσεις. Η μια ομάδα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί τα λάθη της άλλης. Τελικό αποτέλεσμα. βοηθά το άτομο να καλλιεργήσει την ετοιμότητα. πιο επιθετικοί οι παίκτες. 2η παράγραφος – Περιγραφή β΄ημιχρόνου και τέλους του αγώνα • Σκληρότερος ο αγώνας. ανησυχία. πανό. Ταύτιση με τους αθλητές της ομάδας μου. Η αγωνία στο κατακόρυφο. Διαμαρτυρία για οφσάιντ. Κόκκινη / κίτρινη κάρτα. προβλέψεις. βοηθά στην ομαλή ένταξη του ατόμου στην κοινωνία. καλλιεργεί ισομερώς το σώμα και το πνεύμα. . • Αγωνία. Έξαλλοι πανηγυρισμοί. Τι μου προσέφερε . τακτική των 2 αντιπάλων και αποτέλεσμα του α’ ημιχρόνου. • Ξεκίνημα του αγώνα. • Φωνές φιλάθλων. εξασφαλίζει την υγεία και ένα υγιές σώμα. Συνθήματα.• Κατάμεστο το γήπεδο από τους φιλάθλους και των 2 ομάδων. • Παράταση αγώνα. Διακοπή του αγώνα. Απερίγραπτη χαρά και ενθουσιασμός.

αθλητές: σεβασμός απέναντι στο άθλημα. που εξυψώνει τον άνθρωπο και διδάσκει τα αγαθά της ειρήνης και της ισότητας ατόμων και λαών. να αγωνίζονται με βάση τις προσπάθειες και την προσωπική τους αξία. έγινε μέσο διαφήμισης και απόκτησης κέρδους. Προτάσεις: παιδεία και καλλιέργεια ευγενούς άμιλλας. φανατισμός στα γήπεδα. περισσότεροι είναι οι οπαδοί παρά οι φίλαθλοι.ενισχύει την ομαδικότητα. χρησιμοποιούν απαγορευμένες ουσίες. . τη συνεργασία και την αλληλεγγύη. κίνητρα σε παιδιά και νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. καταστροφές και εκδηλώσεις βίας στους αθλητικούς χώρους. αποσκοπούν στο χρήμα και στην εύκολη ζωή. ορθή προβολή του αθλητισμού από τα ΜΜΕ. αλλά στα ευγενή ιδανικά του αθλητισμού. αθλητικές εγκαταστάσεις. ενώνει λαούς και άτομα μεταξύ τους. οι αθλητές αδιαφορούν για τα ιδανικά του αθλητισμού. ενημέρωση πολιτείας για τα αγαθά του αθλητισμού σε όλους τους τομείς. Σήμερα: Αρνητικά: οικονομικές σκοπιμότητες. να μην αποσκοπούν στο χρήμα.

Κύριο μέρος 1η παράγραφος – Τα πλεονεκτήματα του ρομπότ-δασκάλου • Η τεχνολογία μπαίνει δυναμικά στο χώρο της εκπαίδευσης. ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Πρόλογος – Ευχαριστίες για το κατατοπιστικό διαφημιστικό φυλλάδιο.ΕΝΟΤΗΤΑ 9 ΘΕΜΑ : «Από μια εταιρεία νέων τεχνολογιών σας έστειλαν ένα διαφημιστικό φυλλάδιο (κειμ. Ένας. 2η παράγραφος – Τα μειονεκτήματα του ρομπότ-δασκάλου • Είναι μια μηχανή. Αποτελεί πρότυπο γι’αυτούς. Αυτενέργεια. • το 24ωρο. Μάθημα και από το σπίτι. όμως. • Η μάθηση μέσω ρομπότ είναι μια μοναχική δραστηριότητα. Δεν ανταλλάσσει απόψεις ούτε συνεργάζεται με τους συμμαθητές του. Κάθε μαθητής εργάζεται μόνος του. Το μάθημα θα είναι πιο ενδιαφέρον για τα παιδιά. Απαντήστε στην πρότασή τους με μια επιστολή 2-3 παραγράφων (λαμβάνοντας υπόψη και το κείμενο 3 του Τετραδίου Εργασιών). αλλά τους εμπνέει και τους βοηθά να αναπτύξουν και να εξελίξουν τη σκέψη τους. • Πρόσβαση στη γνώση όλο Περισσότερες πρωτοβουλίες και γνώσεις στους μαθητές.9) για νααγοράσετε ή εσείς ή το σχολείο σας ένα ρομπότ – δάσκαλο αγγλικών. από τους στόχους του σχολείου είναι η κοινωνικοποίηση των μαθητών και το ομαδικό πνεύμα. Καινοτομία και τεράστιες δυνατότητες. Ο δάσκαλος δεν προσφέρει μόνο γνώσεις στους μαθητές. ένα άψυχο και απρόσωπο αντικείμενο. Δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον άνθρωπο. Πολύ καλό για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες και τα παιδιά που ζουν μακριά από τα αστικά κέντρα. Η διδασκαλία θα βασίζεται στους Η/Υ και στα ρομπότ. • Η καθημερινή παρουσία των παιδιών στο σχολείο δε θα είναι απαραίτητη. Ενδιαφέρουσα πρόταση αλλά ενστάσεις. .

• Στην επιστολή γράφουμε πάνω δεξιά τον τόπο και την ημερομηνία ενώ κάτω αριστερά γράφουμε την προσφώνηση. Στο τέλος γράφουμε την αποφώνηση : Με εκτίμηση. επαφή με τον κόσμο και τους γύρω μας. οι μαθητές του δεκαπενταμελούς συμβουλίου του 15ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης ΒΙΒΛΙΟ Σημασία: γνώση και καλλιέργεια πνεύματος.Επίλογος – Απόφαση για αγορά του ρομπότ-δασκάλου βοηθητικά και μόνο για το μάθημα των αγγλικών. . ψυχαγωγία. φιλία. εντιμότητα). 6 Απριλίου 2013 Αγαπητοί κύριοι. καλλιέργεια ηθικών αξιών (αγάπη. / Αγαπητή εταιρεία. δηλαδή : Θεσσαλονίκη . δημιουργία προβληματισμού και περιέργειας. καλλιέργεια φαντασίας. βελτίωση λεξιλογίου.

κατάλληλη προβολή του βιβλίου από τα ΜΜΕ είτε και με εκθέσεις βιβλίου. να μειωθεί το κόστος του βιβλίου. διαδίκτυο και άλλες μορφές ψυχαγωγίας απουσία ενημέρωσης από την οικογένεια και το σχολείο. Προτάσεις παιδεία ατόμου. πολλές υποχρεώσεις. έλλειψη δανειστικών βιβλιοθηκών (κυρίως στην επαρχία). συμβολή οικογένειας και σχολείου. για να αναπτύξει το λόγο και τα πνευματικά του ενδιαφέροντα. που θα εμπνεύσουν στο παιδί την αγάπη για το βιβλίο. ΜΜΕ: δεν προβάλλουν τα βιβλία ως μέσο ψυχαγωγίας. έλλειψη ελεύθερου χρόνου. δημιουργία δανειστικών βιβλιοθηκών (κυρίως στην επαρχία). .Γιατί σήμερα το άτομο έχει απομακρυνθεί από το βιβλίο. σημερινός στόχος του ατόμου: η απόκτηση υλικών αγαθών. προβολή καταναλωτισμού. έτσι ώστε να είναι προσιτό σε όλους τους αναγνώστες.

λίμνες. άμαξες. το πώς ήταν παλιότερα και σήμερα (σπίτια. 2η παράγραφος – Ο τόπος μου παλιά και σήμερα Παλιά : καλαίσθητα σπίτια με 1 ή 2 ορόφους και αυλή.για να το δημοσιεύσουν στη σχολική τους εφημερίδα. Πού οφείλει την ονομασία του . . παραλίες. καυσαέριο. Υπάρχει κάποιο κτίριο / κάποια περιοχή που παραμένει αναλλοίωτο / η στο χρόνο . ιαματικά λουτρά. κυκλοφοριακό πρόβλημα. ταβέρνες. πολυκατοικίες.ΕΝΟΤΗΤΑ 10 ΘΕΜΑ : «Από ένα σχολείο που βρίσκεται μακριά από το δικό σας. το όνομά του. κάποια γνωστή προσωπικότητα που έζησε σε αυτόν ή όποιο άλλο στοιχείο σας εντυπωσιάζει. τις φυσικές ομορφιές του. μικρά μαγαζιά στο κέντρο της πόλης. περισσότεροι κάτοικοι. Σήμερα : σύγχρονη πόλη. προτεινόμενες δραστηριότητες στη θάλασσα ή στο βουνό. μικροί και στενοί δρόμοι. σας ζητούν ένα κείμενο για την περιοχή σας.π. Κύριο μέρος 1η παράγραφος – Οι φυσικές του ομορφιές Βουνά. γραφικά χωριά. Γράψτε τους για τον τόπο σας. λιγότερο πράσινο. δρόμοι κ. πολυκαταστήματα. Πού βρίσκεται .» ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Πρόλογος – Ποιος είναι ο τόπος μου . περισσότερο πράσινο. λιγότεροι κάτοικοι. απρόσωπα κτίρια. τσιμέντο.) . καφετέριες. δημόσιες υπηρεσίες. ποτάμια.λ.

3η παράγραφος – Προσωπικότητες που έζησαν. • Στο σχεδιάγραμμα παρατίθενται μόνο οι λεπτομέρειες της 2ης παραγράφου που είναι σχεδόν κοινές για όλες τις περιοχές. βία και εγκληματικότητα. δυνατότητες ποικίλης ψυχαγωγίας (θέατρο. ψυχική απομάκρυνση των ατόμων μεταξύ τους. σχολές. κινηματογράφος). μεγάλες αποστάσεις. έλλειψη πρασίνου. καυσαέρια και μόλυνση περιβάλλοντος. λιγοστές κοινωνικές επαφές. έδρασαν ή πέρασαν από την περιοχή μου / Κάποιο μοναδικό και εντυπωσιακό αξιοθέατο Επίλογος – Σκέψεις και συναισθήματα / μία ευχή για τον αγαπημένο μου τόπο μου. δυνατότητα ιατρικής περίθαλψης. από το γρήγορο ρυθμό ζωής. • ΠΟΛΗ – ΧΩΡΙΟ ΠΟΛΗ: Πλεονεκτήματα: ευκαιρίες για εργασία. Μειονεκτήματα: άγχος και ένταση. πνευματικά κέντρα). μεγαλύτερες ευκαιρίες για μόρφωση (εκπαιδευτικά ιδρύματα. ΧΩΡΙΟ .

Μειονεκτήματα: λιγότερες ευκαιρίες για εργασία και επαγγελματική αποκατάσταση. στενές διαπροσωπικές επαφές. ομαλός τρόπος διαβίωσης. λιγοστά σχολεία και βιβλιοθήκες.Πλεονεκτήματα: υγιεινό και καθαρό περιβάλλον. ηρεμία και ξεκούραση. διατήρηση ηθών και των εθίμων. συνήθως απουσιάζει η παροχή ιατρικής περίθαλψης των κατοίκων. . διάλογος και κοινωνικότητα των ατόμων.