You are on page 1of 13

Istana Rasmi Sultan

Perak : Istana Iskandariah,
Kuala Kangsar.

Hiasan di pintu Balairung Seri berasaskan sekuntum bunga kelumpang. Reka bentuknya memperlihatkan corak senibina yang menarik dan cukup istimewa. Istana ini dinamakan Iskandariah bersempena nama Sultan Iskandar Shah Ibni Almarhum Sultan Idris Murshidul Azzam Shah I Rahmatullah yang mengarahkan pembinaan Istana ini. Motif gerbang tajam atau "pointed arch" dan juga hiasan menara serta kubah yang berbentuk bawang atau "onion shapes dome" memberi penjelasan mengenai pengaruh senibina Islam India "Saracenic" yang diadun dengan senibina corak Asia barat. Istana ini mula dibina pada tahun 1930 di atas bukit yang bernama Changkat Negara. Hiasan tiang direka corak memberi pengertian seorang pemerintah yang menjadi payung kepada rakyat. Istana Iskandariah dibina menghadap arah matahari terbit dan pandangannya mengjangkaui ke arah Sungai Perak. Pada tahun 1984 Istana Iskandariah telah diperbesarkan dengan bangunan seluas 11468 meter persegi. Pada tingkat bawah bangunan istana terdapat beberapa ruang khas yang mempunyai fungsi tertentu seperti Bilik Mengadap. . Bangunan baru ini disambungkan ke bangunan utama istana dengan jambatan yang dibina di tingkat satu istana. Istana ini juga terletak di tebing Sungai Perak. Bilik Pejabat Juruiring dan lain-lain lagi. Di tingkat atas terletaknya Balairung Seri dan Singgahsana. Terletak di Bukit Chandan.Istana Iskandariah merupakan Istana rasmi kepada Raja-Raja Pemerintah negeri Perak Darul Ridzuan selepas pembinaannya siap pada tahun 1933.Kuala Kangsar. Secara keseluruhan Istana Iskandariah adalah bangunan 3 tingkat dan setiap tingkat mempunyai fungsi yang berlainan. Bilik Makan. Terletak di atas keluasan 10435 meter persegi bangunan ibunya berbentuk bujur segi empat atau bujur sangkar. Istana Iskandariah menjadi mercu tanda bagi sistem Raja Berpelembagaan dan Kesultanan Negeri Perak. Bilik Jamuan Negeri.

Kubah utama Istana Iskandariah. Bendera peribadi Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan. Untuk naik ke tingkat atas .Di samping itu terdapat juga dua ruang besar yang dijadikan sebagai Dewan Negara dan Dewan Muzik. Tingkat atas istana merupakan tingkat terpenting sekali kerana terletaknya Balairung Seri. Pada tingkat pertama istana terdapat ruang rehat untuk putera dan puteri Sultan. dan Balai Nobat. terdapat tangga dan juga lif. ruang mainan dan bilik peraduan. . Singgahsana.

Bukit Chandan. .Kawasan Istana Iskandariah.

.

Jambatan yang menghubungkan bangunan utama istana dan bangunan yang ditambah pada tahun 1984.Bangunan utama Istana Iskandariah yang mengandungi satu kubah utama dan 4 kubah kecil. .

Pandangan atas Istana Iskandariah.Keseluruhan bangunan Istana Iskandariah. .

Gold Onion Shape Dome.Puncak tertinggi di Istana Iskandariah. .

Balairung Seri dan Singgahsana Istana Iskandariah. .Pemandangan Istana Iskandariah berlatar belakangkan Sungai Perak.

Pintu masuk balairung seri yang dihiasi motif ukiran emas bunga kelumpang. .

Kusyen yang mempunyai lambang diraja Perak yang diletakkan di Singgahsana. .

Lambang peribadi Paduka Seri Sultan Perak di kemuncak singgahsana.Bunga Emas yang menghiasi kiri dan kanan singgahsana. .

Ditabalkan naik singgahsana takhta kerajaan pada 1 Haribulan Jamadilawal 1404 Hijrah . Sultan. Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Azlan Muhibbuddin Shah. Yang Di-Pertuan dan Raja Pemerintah Negeri Perak Darul Ridzuan.Bismillahhirrahmannirrahim.3 Haribulan Februari 1984 Masihi. .