You are on page 1of 4

3η ΕΝΟΤΗΤΑ

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
«Στην περιοχή σας οργανώνεται από το Δήμο και διάφορες οικολογικές ομάδες μια
εκστρατεία διαφώτισης των πολιτών για τη μείωση της ρύπανσης και των σκουπιδιών.
Η τάξη σας ανέλαβε να γράψει ένα κείμενο 5 παραγράφων, το οποίο θα απευθύνεται
στους μεγαλύτερους συμπολίτες σας. Αφού περιγράψετε την κατάσταση, να προτείνετε
τρόπους με τους οποίους θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρύπανσης
και των σκουπιδιών στην πόλη σας.»
Πρόλογος – Μεγάλο πρόβλημα η μόλυνση του περιβάλλοντος στην περιοχή μας.
Συνεργασία του σχολείου μας με το Δήμο και οικολογικές ομάδες για τη διαφώτιση και την
ευαισθητοποίησή σας.
Κύριο μέρος
1η παράγραφος – Πώς επιβαρύνουμε την ατμόσφαιρα και μολύνουμε το περιβάλλον ;


της γης.

Χρήση πολλών φυτοφαρμάκων από τους αγρότες.
Αδιαφορία. Δεν ανακυκλώνουμε και σπαταλάμε τους φυσικούς πόρους
Πετάμε τα σκουπίδια έξω από τους κάδους – δυσοσμία.


Καυσαέρια από τα αυτοκίνητα (έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα στις
μεγαλουπόλεις) και από τα εργοστάσια.

Λύματα από τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις, που καταλήγουν στις

ακτές.
2η παράγραφος – Τρόποι αντιμετώπισης της ρύπανσης και των σκουπιδιών

Πετάμε τα σκουπίδια στους ειδικούς κάδους, που έχει τοποθετήσει ο

Δήμος

Ανακυκλώνουμε ό,τι μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί π.χ. γυαλί,
πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο.

Και αυτό συμβαίνει γιατί το περιβάλλον είναι το ίδιο μας το σπίτι. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε δυστυχώς ότι υπάρχει αύξηση της ρύπανσης στο περιβάλλον της πόλης στην οποία ζούμε. αλλά και ταυτόχρονα να σας ευαισθητοποιήσει. η κατάσταση είναι το ίδιο άσχημη και σε ότι αφορά το θέμα των σκουπιδιών.• Μειώνουμε στο ελάχιστο τις μετακινήσεις με το αμάξι και χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το ποδήλατο ή πηγαίνουμε με τα πόδια. μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται από το Δήμο μας και τις διάφορες οικολογικές ομάδες. Ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι δείγμα πολιτισμού! • Ξεκινάμε την έκθεση γράφοντας : και κλείνουμε : Αγαπητοί συμπολίτες. Επίλογος – Χρέος και ευθύνη όλων μας να διατηρούμε την πόλη μας καθαρή. Αφού περιγράψετε την κατάσταση. Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας! «Στην περιοχή σας οργανώνεται από το Δήμο και διάφορες οικολογικές ομάδες μια εκστρατεία διαφώτισης των πολιτών για τη μείωση της ρύπανσης και των σκουπιδιών.Τα τελευταία χρόνια η . ανέλαβε δράση προκειμένου να σας διαφωτίσει για το μέγεθος του προβλήματος. όπου ζούμε και αναπτυσσόμαστε. ώστε να συμμετέχετε και εσείς δραστήρια στην επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων. • Οι αγρότες να στραφούν στις βιολογικές καλλιέργειες και να χρησιμοποιούν λιγότερα φυτοφάρμακα. Πρόλογος Η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια υπόθεση που αφορά όλους μας. Η τάξη σας ανέλαβε να γράψει ένα κείμενο 5 παραγράφων.» Αγαπητοί μας συμπολίτες. Ταυτόχρονα. • Βιολογικός καθαρισμός των εργοστασίων και των επιχειρήσεων. το οποίο θα απευθύνεται στους μεγαλύτερους συμπολίτες σας. Κύριο Θέμα Η τάξη μας. να προτείνετε τρόπους με τους οποίους θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρύπανσης και των σκουπιδιών στην πόλη σας.

Στο τέλος της επιστολής να εκφράσετε την επιθυμία να βοηθήσετε εθελοντικά στο έργο αυτό. Κύριο Θέμα Η εικόνα που παρουσιάζει η πιο ωραία παραλία του νομού μας είναι τραγική. Πολλά από αυτά επέπλεαν και στην επιφάνεια της θάλασσας. Θα θέλαμε μέσα από αυτή την επιστολή να σας εκθέσουμε τις προτάσεις μας για την επίλυση του προβλήματος. Οι περισσότεροι από τους συμπολίτες μας δε σέβονται το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και δεν πετούν τα σκουπίδια τους μέσα στους ειδικούς κάδους που έχει τοποθετήσει ο Δήμος. υπάρχουν πολλοί που τους καλοκαιρινούς μήνες δε σκέφτονται τη δυσοσμία που προκαλούν τα σκουπίδια και αφήνουν τα σκουπίδια τους έξω από τους γεμάτους κάδους. Επιστρέφοντας στο σχολείο αποφασίσατε να στείλετε μια επιστολή στο Δήμαρχο της περιοχής διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που είδατε και απαιτώντας ταυτόχρονα να λάβει άμεσα μέτρα για την απομάκρυνση των σκουπιδιών. η δημιουργία νέων εργοστασίων τα οποία λειτουργούν χωρίς αντιρρυπαντικά φίλτρα. Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας! «Στην πρόσφατη εκδρομή του σχολείου σας επισκεφτήκατε μια από τις ομορφότερες παραλίες του νομού ή της περιοχής σας και μείνατε έκπληκτοι από τον τεράστιο όγκο σκουπιδιών που «εγκατέλειψαν» εκεί οι διάφοροι επισκέπτες. Η αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων. Επίλογος Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος βρίσκεται στα δικά μας χέρια και θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε τη σωτηρία του. Παρόμοια είναι και η κατάσταση και σε ό. Οι ρυπογόνες αυτές ουσίες είναι πιθανό να καταστρέψουν . Η ευαισθητοποίησή μας σε θέματα περιβάλλοντος μπορεί να φέρει σωτήρια αποτελέσματα. επειδή βαριούνται να τα μεταφέρουν λίγα μέτρα παρακάτω.κατάσταση σχετικά με τη ρύπανση του περιβάλλοντος στην περιοχή μας έχει γίνει δραματική και ανυπόφορη.τι έχει σχέση με τα σκουπίδια. Κατά μήκος της ακτής ήταν διασκορπισμένοι τόνοι σκουπίδια. αποφασίσαμε να σας αποστείλουμε αυτή την επιστολή για να διαμαρτυρηθούμε για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην ομορφότερη παραλία της περιοχής μας. μόνο αν είναι καθολική και συνειδητή. Θεωρούμε σίγουρο πως έχει γίνει μεγάλη καταστροφή και στο θαλάσσιο πλούτο της περιοχής. Οι μαθητές της πρώτης τάξης του Γυμνασίου.» Πρόλογος Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε. δημιουργούν μια ζοφερή πραγματικότητα που επιβαρύνει επικίνδυνα τη δημόσια υγεία. καθώς και η λειτουργία ανεξέλεγκτων χωματερών. Επιπλέον.

Στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών θα μπορούσε ο Δήμος μας να τοποθετήσει φύλακες που θα επιτηρούν την παραλία. Κάνουμε λοιπόν παράκληση να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της καθαριότητας. θα πρέπει να καθαριστεί η ακτή από τα συνεργεία του Δήμου. Όλοι οι μαθητές του σχολείου είμαστε στη διάθεση των αρχών του Δήμου. Γι' αυτό είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε σ' αυτήν την προσπάθεια για τον καθαρισμό της ακτής. Αρχικά. όπου θα αναγράφεται πως απαγορεύεται στους επισκέπτες να ρυπαίνουν την παραλία. για να προσφέρουμε εθελοντική εργασία.τους θαλάσσιους οργανισμούς. μπορούμε να προτείνουμε κάποιες λύσεις. Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας! . Θα ήταν επίσης σωστό να τοποθετηθούν πινακίδες σε διάφορα εμφανή σημεία της παραλίας. Μάλιστα. Επίλογος Η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας. όσο γίνεται πιο γρήγορα.