UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS FAKULTI SENI DAN MUZIK PROGRAM PENDIDIKAN SENI

NAMA
1 . NORAISAH BINTI MOHD KASIM 2 . WINNIE TIE SU HIE 3 . NURRA BINTI MOHAMAD ABDUL WAHAB 4. VIVIEN LIM HUI TONG 5. KAMALIATUL NOOR HIDAYAH BINTI ZAINUDDIN 6. SITI RODIAH BINTI HAMRAN 7. NUR HIDAYAH BINTI MOHAMAD

NO.MATRIK
D20081033073 D20081033076 D20081033083 D20081033102 D20081033111 D20081033129 D20081033130

PENSYARAH : EN. RUSLAN BIN SARMIN

Senario / Statistik

Faktor-Faktor

Model mengatasi masalah

Rumusan

¤ Perihal remaja dan belia kini yang terjebak dengan aktiviti songsang. ¤ Bahan kajian yang menarik dan mencabar untuk dibincangkan. ¤ Pendekatan yang ingin dijalankan adalah mengenai perilaku homoseksual yang kian menular di negara kita. Fenomena perhubungan sejenis atau songsang ini menjadi isu yang hangat diperkatakan setelah berlakunya pengumuman oleh Majlis Fatwa yang mengharamkan perilaku tomboi (tomboy) dan pengkid di kalangan masyarakat umum sehingga mencetuskan perbincangan, perdebatan malah persoalan mengenai kebenaran golongan ini. ¤ Disebabkan isu keselamatan sekiranya melakukan kerja lapangan, maka telah menjalankan kajian secara tertutup iaitu dengan menggunakan teknologi masa kini seperti laman web dan laman chatting. 

Senario yang berlaku pada masa kini didedahkan menerusi media massa iaitu akhbar, televisyen dan majalah.  Kira-kira sebanyak 20% remaja di Barat telah terjebak dalam aktiviti ini dari tahun ke tahun, dan dianggarkan seramai 5 orang terjebak.  Terdapat sebahagian daripada kaum ini telah dimusnahkan sepertimana yang diceritakan dalam kisah Nabi Luth di dalam Al-Quran dan dibuktikan menerusi surah Al-Anbiya, ayat 74 bermaksud ³Dan kepada Luth, Kami telah berikan hikmah dan ilmu, dan telah Kami selamatkan dia dari (azab yang telah menimpa penduduk) kota yang mengerjakan perbuatan keji. Sesungguhnya mereka adalah kaum yang jahat lagi fasik´  Teori salah seorang psikiatri, Alfred Kinsey mengenai biseksual yang semakin menular dikalangan masyarakat Eropah. Statistik kajian beliau telah menunjukkan bahawa peningkatan telah berlaku pada setiap ujikajinya. 

Homoseksual merujuk kepada µorang yang tertarik kepada orang yang mempunyai
jantina yang sama¶.Maka ia termasuk antara lelaki dan perempuan. (Kamus Zaa¶ba, 2006; m/s 451)  Gay : lelaki yang mempunyai tarikan seksual terhadap kaum sejenisnya (lelaki). (Kamus Dewan, Edisi 4; 2007.m/s 440)  Lesbian : Perempuan yang mempunyai tarikan seksual terhadap kaum sejenisnya (perempuan). (Kamus Dewan, Edisi 4; 2007. m/s 931)  Transgender : Proses pertukaran jantina yang dilakukan oleh lelaki atau wanita bagi mengubah fitrah semulajadinya kepada jantina yang diingini. (Cornwell,Jason 1999;Transmen& Ftms. M/s 261-262)  Tomboi (English : Tomboy): anak perempuan yang berkelakuan (kelelakian) suka memakai pakaian lelaki, lasak. (Kamus Dewan, Edisi 4; 2007. m/s 1706)  Pengkid : segolongan wanita / perempuan yang berkelakuan & mengayakan diri benar-benar menyerupai seorang lelaki dari segi berpakaian, bertutur dan pembawaan dirinya.  Gejala ini telah lama berlaku sejak dahulu lagi, bukan sahaja di Barat, malah di India, China & Jepun. i. China ± segolongan khunsa digelar µYu nak¶ iaitu pelayan kepada Maharaja China; bertukar watak; lelaki (pagi) & wanita (malam) ii. Jepun ± Kanak-kanak lelaki (raut wajah seperti perempuan) akan ditempatkan di sebuah rumah pelacuran yang tertutup khas hanya bagi pelanggan lelaki sahaja. Contohnya; kolam mandi air panas lelaki dan di tempat minum teh atau sake (sejenis arak Jepun) 

Temubual dijalankan melalui laman chatting, iaitu perbualan secara satu hala sahaja di dalam Yahoo Messenger, Friendster & Kampungchat.com.

Hasil temuramah mendapati kira-kira 60% subjek adalah Melayu, 20% warga asing, 5% Cina & 5% India.

8 6 5

Melayu Warga Asing Cina India

2 0 ilangan orang

Pengaruh persekitaran

Mudah meniru sesuatu yang baru, pembangunan yang pesat mendorong pembangunan banyak pusat hiburan. Lebih mudah berjumpa rakan.

Kurang menjalankan tanggungjawab disebabkan oleh kesibukan kerja (jika keduanya bekerja). nak-anak terasa diabaikan dan keluar rumah.

Institusi keluarga Kurang mantap

Pengaruh rakan sebaya

Memainkan peranan yang sangat penting dalam kehidupan Remaja. Kebanyakannya berlaku di asrama, rumah sewa. Kebanyakan mereka pernah melakukan hubungan seks.

Ibu bapa kurang menerapkan ilmu keagamaan kepada anak; Terutama di bandar. Pegangan iman tidak kukuh kerana kurang penghayatan dalam ibadah.

Kurang pegangan agama

Pengaruh media massa

Laman-laman web yang mudah dilayari, rangkaian stesen televisyen menayangkan rancangan yang tidak sesuai Ditayang demi mendapat ranking tinggi.

Inovasi dan transformasi pada telefon bimbit & komputer Riba memudahkan perhubungan. Cth, SMS, MMS. Memudahkan temu janji, perjumpaan & sebagainya.

Perkembangan media Elektronik

Perkembangan Teknologi terkini

Penemuan-penemuan baru dalam perubatan terutama Pembedahan jantina. Cth, penemuan silikon,pil perancang, Pil pencegah kehamilan & sebagainya.
Kecelaruan identiti diri

Sebahagian besar remaja mengalami masalah untuk Menentukan identiti diri yang seharusnya dibantu oleh golongan dewasa yang lebih matang

GAY

- Pakai perhiasan,sapu tgn & sebagainya. - Gemar ke spa untuk jaga Kebersihan diri & kesihatan. - Sangat pentingkan penampilan - Kurang berminat melihat wanita cantik. - Gemar melanggan majalah berkaitan lelaki - Sangat gemar tidur sekatil, bergurau, memandang dengan lembut & keluar dengan lelaki.

- Tidak gemar pakai perhiasan (jika jadi lelaki) & berhias (jika perempuan) - Sangat penting kebersihan. kelihatan kemas & segak. - Sangat gemar memerhati wanita lain & berkelakuan lain dari wanita tulen. - Gemar membeli majalah berkaitan wanita - mat dingin dalam berbicara dengan lelaki, tetapi mesra & ramah dengan wanita.

BISEKSUAL

- Cara pemakaian biasa, tapi mampu tarik perhatian orang lain - Berinteraksi dengan baik bagi kedua jantina - Selalu mempunyai banyak nombor telefon - Gemar bersosial dengan kedua-dua jantina.

lESBIAN

TRANSEKSUAL PENGKID
- Gemar berpakaian, bertutur & berinteraksi seperti lelaki tapi masih kekal dengan ciri keperempuanan. - Berperwatakan keras,tapi berjiwa lembut & boleh buat kerja lasak - Gemar bercampur dengan lelaki berbanding wanita, x gemar lakukan kerja rumah.

- Bersikap sama ada seorang seorang lelaki atau perempauan - Gemar berpakaian lelaki atau wanita tetapi berlainan dari wanita dan lelaki tulen - Fizikal yang gagah (jika jadi lelaki) & lemah-lembut (jika jadi perempuan)

- Perwatakan yang benar-benar menyerupai seorang lelaki. - Membuang terus ciri-ciri wanita - Lebih gemar berkawan dengan wanita berbanding lelak, bersikap gentlemen dengan wanita. - mengalami konflik perasaan terhadap wanita lebih dari lelaku

TOMBOY

Salah laku seksual meningkat

Kehancuran institusi kekeluargaan

Merebaknya penyakit berbahaya

Kehancuran peradaban manusia

Teori Psikoanalitik

Pendekatan teori & rasional emotif

- Morris (1976): penekanan bahagian separuh sedar. - mir wang (19 7) : manusia lahir dengan sifat kebinatangan & jahat. - Corey (19 6) pendekatan Psikoanalitik adalah merupakan pendekatan yang mula-mula muncul dalam tiga pendekatan psikologi utama

- ibert Ellis. George dan Cristiani (1995), terapi telah meletakkan manusia sebagai penilai, perunding dan pengawal diri. - menggariskan tiga kesan utama modeling, yang mana setiap satu mempunyai implikasi signifikan kepada praktik klinikal

Perubahan dari segi sikap & sahsiah Rasa takut & insaf dengan kekuasaan Tuhan

Masalah sosial berkaitan berkurangan

Ibu bapa

Masyarakat

Sahabat

Diri sendiri

Hakikatnya, gejala ini semakin menular di kalangan masyarakat umum dan harus dibenteras segera. Sekiranya tidak, ia akan mendatangkan bahaya kepada individu, masyarakat dan juga negara. Lebih buruk lagi, ia akan mengancam kedaulatan negara disebabkan golongan remaja yang kian hanyut dalam arus kemodenan yang tiada batasnya. Selain itu juga, kesimpulan yang dapat diberikan adalah gejala ini masih boleh diatasi dengan baik sekiranya ditangani dengan bijak terutama oleh pihak-pihak terbabit dan didorong pula oleh institusi kerajaan yang kukuh dan mantap, bukannya kerajaan yang huru-hara dan saling menuding jari ke arah lain.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer: Get 4 months of Scribd and The New York Times for just $1.87 per week!

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times