You are on page 1of 43

REKOD KERJA

JAHITAN
KEMEJA HAWAII
KANAK-KANAK

HALAMAN PENGAKUAN

“saya akui hasil kerja kursus berasaskan ilmu yang dihasilkan ini adalah hasil kerja
saya sendiri, segala contoh dan huraian yang dikemukakan adalah berdasarkan
sumber rujukan”

Tandatangan :………………………………………………………………………….
Nama Penulis :………………………………………………………………………….
Tarikh

:………………………………..

BIODATA

NAMA

: MUHAMAD KHAIRUL ANAM BIN ISHAK

NO. I/C

: 910429 - 05 – 5155

ALAMAT

: 1000-1 LOT 865 BATU 5,
KAMPUNG SUNGAI PUTAT,
BATU BERENDAM, 75350 , MELAKA.

PROGRAM

: PISMP AMBILAN JAN 2011

UNIT

: BM/PJ/KH

NO.TEL

: 019-3717986

E-MEL

: airul_chaos91@yahoo.com

PENGHARGAAN
Bismillahirrahmanirrahim
Segala puji bagi Allah s.w.t, Tuhan pencipta alam semesta. Selawat dan salam ke atas
Junjungan Besar Nabi Muhammad S.A.W juga kepada ahli keluarga dan sahabat-sahabat
baginda.
Saya bersyukur ke hadrat Allah S.W.T yang memberi kekuatan dan ketabahan kepada
saya untuk menyiapkan kerja kursus projek ini. Pada mulanya, saya rasa tugasan ini adalah
beban bagi saya tetapi lama kelamaan tugasan ini amat menyeronokan.
Di kesempatan ini, saya ingin menyucapkan jutaan terima kasih kepada pensyarah yang
telah memberikan tunjuk ajar dalam menyiapkan kerja kursus projek ini. Beliau telah membantu
saya dalam menerangkan serba sedikit mengenai kerja kursus ini secara terperinci. Di samping
itu, beliau juga sudi meluangkan masa senggang beliau untuk menyelesaikan masalah yang
saya hadapi ketika menyiapkan tugasan ini.
Selain itu, saya ingin mengucapkan ucapan terima kasih saya yang tidak terhingga
kepada ibu bapa saya yang telah memberikan sokongan dan dorongan dalam menyiapkan
kerja kursus ini. Di samping itu, mereka juga sering memberi motivasi dan nasihat kepada saya
ketika tugasan ini dilakukan.
Tidak lupa juga, saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada rakan-rakan yang
telah membantu bersama-sama mencari maklumat dan saling bertukar pandangan mengenai
maklumat yang kami semua dapati. Tanpa bantuan mereka sudah tentu saya sukar untuk
menyiapkan tugasan ini.

Ia merupakan satu mata pelajaran amali yang berteraskan teknologi. Murid juga digalakkan mengambil inisiatif dan penerapan nilai murni. Insyallah. ucapan terima kasih kepada semua yang terlibat dalam menyiapkan tugasan ini secara langsung atau tidak langsung. Subjek ini memerlukan pelajar untuk menguasai kemahiran dari permulaan hingga ke akhirnya secara asas.0 PENGENALAN Reka bentuk Pakaian adalah satu daripada mata pelajaran dalam major Reka bentuk dan Teknologi. Selain itu pelajar juga perlu mengenal pasti beberapa jenis fabrik dan ciri-ciri fabrik tersebut. Sekian. 1. Jasa dan bakti anda akan dikenang sentiasa dan hanya Allah sahaja yang dapat membalas jasa kalian semua. Dan akhir sekali setiap proses yang telah dipelajari dan dilakukan akan dicatatkan di dalam rekod kerja ini.Intiha kata. Setelah itu pelajar berpeluang untuk mereka pakaian mengikut pilihan mereka tetapi tetap dalam syarat-syarat yang ditetapkan. Dalam kurikulum Reka bentuk Pakaian tumpuan diberi kepada pelbagai kemahiran iaitu mereka pakaian. Pada peringkat awal. mendraf dan mengubahsuai pola serta menjahit pakaian. Amin. Matlamat mata pelajaran Rekaan dan Jahitan Pakaian adalah untuk melatih pelajar untuk menghasilkan sehelai hasil daripada rekaan sendiri. . pelajar perlu mengenal jenis-jenis jahitan dan juga alat-alat yang digunakan dalam jahitan. Ia secara tidak langsung dapat melahirkan pelajar yang kreatif dan berkemahiran dalam mereka dan menjahit pakaian dengan mengamalkan budaya kerja yang baik dan selamat. Kemudiannya pelajar didedahkan kepada cara-cara untuk menjahit setiap bahagian pakaian mengikut cara jahitan tertentu dan seterusnya bergantung pada pelajar untuk menghasilkan yang terbaik. terima kasih. Penekanan diberi kepada kreativiti pelajar dalam menghasilkan pelbagai pakaian. sikap positif serta budaya kerja yang baik turut disepadukan dalam mata pelajaran ini.

Menghasilkan sehelai kemeja hawaii kanak-kanak. Pengetahuan dan kemahiran yang diperoleh memberi peluang guru mempertingkatkan prestasi diri untuk diaplikasikan dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Menghasilkan pola mengikut ukuran badan sendiri. . urutan dan klasifikasi dalam membuat pakaian. mengira. Menggunakan kemahiran matematik dalam mengukur. Menggunting fabrik dengan teknik yang betul. terminology. Mengamalkan nilai murni semasa membuat pakaian. Memilih. menanda.0 OBJEKTIF : Memperolehi pengetahuan tentang fakta. Modul ini dapat membantu guru memperolehi kemahiran mendraf pola kemeja hawai. 3. Memilih fabrik dan bahan jahitan yang sesuai untuk pakaian yang dijahit.2. kriteria. Mengubah suai pola mengikut stail pakaian yang dipilih. kaedah. menjahit kemeja hawai serta membuat pengiraan kos. Menyedia dan membuat proses jahitan untuk pakaian yang dijahit.0 MATLAMAT Matlamat membuat pakaian adalah untuk membekalkan pengetahuan dan kemahiran kepada individu di samping memupuk minat dan kreativiti. memilih bahan jahitan dan hiasan yang sesuai. dan membuat pengiraan kos pakaian. Membentang fabrik dan menyusun atur pola yang betul. prinsip. menjaga dan mengguna alatan membuat pakaian.

2 Lengan padanan rata dijahit pada bahagian lengan dan dipasang mansit pada hujung lengan 4.1.3 Ciri-ciri kolar lurus Kolar biasanya mempunyai dua lapisan fabrik Permukaan kolar rata Kolar terletak rata dan kemas di garis leher Bahagian kanan dan kiri kolar hendaklah seimbang Kedua-dua hujung kolar sama lebar Camtuman kelim kolar tidak teratur 4.1 Definisi Kolar ialah dua kepingan kain yang dibentuk.2.0 CIRI STAIL PAKAIAN 4. Kolar ini berbentuk lurus dan tegak pada bahagian belakang garis leher. 4.1.2 Kegunaan kolar Untuk menyeudahkan garis leher pada pakaian Memberi gaya atau stail pada pakaian Sebagai perhiasaqn supaya pakaian kelihatan lebih menarik Memberikan kepanasan kepada pakaian 4.1.1 Definisi .1 Menjahit kolar lurus sebagai kemasan garis leher 4.4. dicantumkan dan kemudian dilekatkan pada garis leher. Lebar kolar pada bahagian belakang adalah kira-kira setengah atau kurang daripada setengah lebar kolar.

Lengan biasa yang dicantumkan dengan baik mempunyai ira lurus yang terletak di garis atas lengan. Hujung lengan boleh disiapkan dengan kelepet.Lengan ialah tambahan pakaian dari lubang lengan.2.3. Ia boleh jadi sepotong fabrik yang dicantumkan ke lubang atau pun tambahan daripada badan.3 Kelepet belah sama lebar dijahit pada bahagian butang dan lubang butang.1 Definisi Penyudah tepi adalah salah satu . 4. lapik atau kun 4.2 Fungsi lengan a) b) c) d) Melindungi kecacatan lengan Melindungi daripada cuaca panas dan sejuk Menambah keanggunan si pemakai jika sesuai dengan fesyen dan fabrik Mengekalkan ciri tradisi sesuatu pakaian seperti baju kurung teluk belangan dan sari 4.

4 Lisu bertentang dipasang pada bahagian hadapan dan belakang baju. Ia dibuat untuk melindungi tepi fabrik daripada berjerumbai atau berjuraijurai. 4.2 Jenis –jenis penyudah tepi Kelepet Penjuru Lapik Kun Rendah Ikatan pinggang Kasing Jahitan sulaman 4. di . 4.proses jahitan.4.1 Definisi Lisu ini dibuat dengan melipatkan dua lisu beriring yang terletak membelakang di antara satu sama lain.3. Lipatan hendaklah lisu-lisu ini bertemu sebelah dalam pakaian.

6 Kelim belah kangkung dijahit bagi mencantum bahagian bahu dan tepi baju. Pemilihannya bergantung kepada fesyen dan kesesuaian fabrik. Kancing-kancing yang dipasang pada pakaian atau artikel hendaklah dijahit dengan kukuh dan kemas. artikel dan lain-lain lagi supaya dapat mengelakkan bentuk asal pakaian atau artikel.5.1 Definisi Kelim ialah cantuman dua atau lebih kepingan fabrik untuk memberi bentuk pada pakaian atau artikel.4. Kelim .1 Definisi Kancing ialah sejenis alat yang digunakan untuk menutup belah pada pakaian lelaki dan wanita. 4.3 Jenis-jenis kancing Butang katup Butang cangkuk dan kancing Butang cangkuk dan rumah Butang cangkuk dan rumah cangkut bersirat 4.5.5 Kancing yang digunakan dalam kemeja ini ialah butang dan lubang butang. 4.2 Tujuan menjahit kancing Mengancingkan belah Sebagai perhiasan Kancing biasanya dilekatkan pada lipat tindih atas dan lipat tindih bawah belah Cara-cara melekatkan kancing pada pakaian bergantung kepada jenis kancing yang dipilih 4.6. Ia juga digunakan sebagai perhiasan. 4.5.

6. Pemilihan kelim pada pakaian bergantung kepada jenis fabrik yang digunakan. Kelim yang rata dan kurang tebal sesuai digunakan untuk fabrik jenis tebal.2 Perkara-perkara yang mesti diberikan perhatian semasa menyediakan kelim Gunakan kelim yang sama untuk seluruh pakaian Kelimperlu dijahit tepat pada garis pemadan untuk mendapatkan bentuk dan rupa yang elok Lebar kelim yang dijahit mesti seragam iaitu sama lebar pada keseluruhan pakaian Kelim yang dijahit mesti rata dan kemas Ketegangan jahitan mesti betul dan sesuai supaya hasil kelim tidak berkedut Pilih jenis kelim yang sesuai dengan pakaian dan jenis fabrik. Untuk fabrik nipis pula. kedudukan kelim dan jenis pakaian 4. pilih kelim yang rata dan kemas.yang dijahit mestilah sesuai dengan pakaian yang hendak dijahit dan lebar kelim mesti sekata di seluruh pakaian. .

Kalau guna ‘dryer’.  Sebaiknya terbalikkan baju (inside-out) sebelum basuh dalam washing machine. Untuk mengelakkan ukuran baju kita tak sama anda adalah digalakkan berbuat demikian.  Sebelum hantar ke ‘tailor’ utk tempahan atau sebelum buat potongan/jahitan. Kalau boleh basuh berasingan dengan fabrik warna yang lain. (jika nak kekalkan warnanya).5.  Elak menggunakan ‘bleach’ atau ‘chemical’ lain selain daripada detergent anda. Benang tersebut hasil daripada biji pokok kapas yang buahnya mengandungi serat. Ini kerana fabrik cotton anda akan ‘mengecut’ (shrink) sedikit selepas basuhan awal. anda disarankan buat basuhan pertama ke atas fabrik terlebih dahulu. Pelembut fabrik (softener) mungkin juga akan mengurangkan pernafasan fabrikcotton anda.  Bila menjemur elakkan dari jemur di bawah sinaran matahari yang terik.0 Penjagaan kain kapas atau cotton Cotton atau kain kapas adalah sejenis gentian lembut yang dibuat daripada benang dengan cara menenun dan sebagainya. . jangan terlalu lama dan sebaik-baiknya lipat atau gantung kain lepas guna ‘dryer’. nanti mudah berkedut. Jangan campak dalam bakul selepas guna ‘dryer’ dan biar terlalu lama.  Anda boleh basuh fabrik dengan tangan atau dengan washing machine dengan air sejuk atau suam.

3. 4. 3. Bahu Bidang belakang Keliling leher Dada Bidang Hadapan Jarak mercu dada Pinggang Pinggul/Pinggang Keliling lengan Ukuran 47 cm 46 cm 42 cm 97 cm 48 cm 25 cm 83 cm 93 cm 21 cm Garis Menegak 1. 5. 8. 6.0 Senarai Ukuran Badan Borang Ukuran Individu Garis Mendatar Bahagian Badan 1.6. 7. 5. Bahagian Badan Labuh tengah belakang Labuh mercu dada Labuh baju Pinggang ke pinggul Labuh lengan 7. 2. 4. 9. 2.0 Pola Yang Lengkap Ukuran 53 cm 22 cm 59 cm 62 cm 62 cm .

Pola bahagian belakang Pola bahagian depan Pola lengan pendek Pola kolar kemeja 8.0 Fabrik Dan Bahan Fabrik (bahagian badan dan lengan) .

Fabrik (bahagian kolar) Butang Benang 9.0 Alatan Jahitan ALATAN Roda surih  KEGUNAAN Digunakan bersama kertas karbon untuk memindahkan garisan pemadan ke atas  fabrik ataupun pola Membuat dan memindahkan garisan pemadan .

Kapur Pensel  Digunakan untuk menanda garisan pemadan  pada permukaan fabrik Membuat dan juga memindahkan tanda pola  Bahan yang digunakan untuk membuat lakaran pola Kertas minyak Jarum peniti  Menyemat pola pada fabrik supaya tidak mudah lari terutama sekali pada fabrik yang   licin Menyemat kepingan fabric sebelum menjahit Digunakan untuk kerja mengacu pakaian .

Jarum jahit  Alat yang digunakan untuk membuat pelbagai jahitan kemasan tangan pada Gunting fabrik Mesin jahit  bahagian lengan dan kaki baju Untuk menggunting fabrik    Menjahit lurus Menjahit sulaman Menjahit lubang butang dan semua kerja mencantum fabrik Penetas  Menetas mata jahitan dan menanggalkan benang jahitan Bod seterika  Memudahkan kerja-kerja menyeterika dan menekan fabrik .

Seterika  Menekan dan menyeterika fabrik supaya kemas dan rata Pita ukur  Mengukur dengan tepat ukuran badan Pembaris sesiku  Membuat garisan bersudut tepat dan garisan  lurus pada pola atau fabrik Bahagian melengkung digunakan untuk membentuk garis leher dan lubang lengan Pembaris lurus Pembaris melengkung  Mengukur dan menanda garisan lurus pada   kertas pola Mengukur fabrik Alat yang digunakan untuk mendapatkan garisan melengkung untuk bahagianbahagian seperti pinggang. punggung dan lengan baju .

Gelendung dan sekoci  Alat yang digunakan untuk memasang benang bawah pada mesin jahit Mesin jahit tepi  Alat yang digunakan untuk mengemas tepi fabrik Sniper  Alat yang digunakan untuk memotong benang Gunting kertas  Alat untuk menggunting pola .

cabang-cabang dan lain-lain ke atas fabrik . Kertas karbon Alat yang digunakan untuk memindah tandatanda.

gunting tepat di tepi pola dengan menggunakan ii. Gunting tanda pemadan menghala ke luar. Semasa menggunting.0 Langkah-Langkah Menggunting Fabrik Dan Memindahkan Tanda Pola Pada Fabrik a. Gunting kepingan pola yang besar dahulu diikuti yang kecil.10. b. Menggunting fabrik i. Memindah tanda pola pada fabrik . gunting menyentuh permukaan. pastikan fabrik sentiasa terletak di atas permukaan kerja dengan iv. kuak yang panjang. vi. Gunting kesemua pola dalam satu masa Elakkan daripada memusing pola dan fabrik semasa menggunting. iii. Dengan menggunakan gunting fabrik. v.

Antara pola yang perlu dipindahkan ialah :  Garis pemadan / basi kelim  Lisu pemadan  Garis kelepet  Lubang butang Tanda pola dipindahkan dengan menggunakan : . ii. c. Pindahkan tanda pola sebelum menanggalkan pola pada fabrik.i.

1 Susun Atur Pola 10.1.1 Menyusun Atur Pola 1. pastikan : . Sebelum menyusun atur pola di atas fabrik.    Kertas karbon dan roda surih Kapur tukang jahit Jelujur kasar Jarum peniti 10.

Membentang Fabrik a) Dapatkan permukaan yang luas dan rata untuk membentang fabrik b) Kenal pasti sebelah dalam dan sebelah luar fabrik c) Kenal pasti corak fabrik 3. h) Fabrik dan pola hendaklah terletak rata di atas permukaan kerja semasa menyemat. terbalikkan kepingan pola apabila menggunting pada kali kedua untuk mendapatkan satu bahagian kiri atau satu bahagian kanan. Menyusun atur pola di atas fabrik a) Biasanya fabrik dilipat dengan sebelah luar bertemu dan pola disusun di atas sebelah dalam fabrik. c) Pastikan pola dibentang dengan tanda ira lurus selari dengan ira lurus fabrik. Ukur dari tepi untuk ketepatan. tepat di atas lipatan. Pastikan kedudukan peniti tidak terkeluar daripada garisan menggunting. b) Apabila sekeping sahaja pola perlu digunting. i) Susun atur semua kepingan pola di atas fabrik sebelum menggunting untuk memastikan setiap kepingan pola dapat dimuatkan di atas fabrik. 10.a) Pola tidak berkedut b) Pola telah diubahsuai mengikut stail dan ukuran yang ditetapkan c) Kedua hujung fabrik telah diluruskan 2. g) Sematkan kepingan pola dengan menyemat merentas sudut dan jarak 10 – 15 cm.2 Langkah Menjahit Proses menjahit kemaja adalah seperti berikut : Langkah 1 . susun pola di luar fabrik. d) Susun atur kepingan pola yang besar diikuti dengan kepingan pola yang kecil. e) Letakkan tepi lipatan pola yang bertanda lipatan. f) Sekiranya dua kepingan pola perlu digunting satu per satu.

Prose s1 Langkah 2kelim belah Jahit kangkung pada bahagian bahu dan tepi baju. Tujua n Mencantum badan hadapan dengan badan belakang kemeja pada bahu dan tepi baju .

Proses 2 Tujuan Jahit mansit Mencantu m mansit pada lengan Langkah 3 .

.

Tujuan Proses 3 Mencantu m lengan Jahit kelim lengan Langkah 4 .

.

proses 4 Jahit kelim pada lengan dan bahu tujuan Mencantum bahagian baju dan lengan Langkah 5 .

.

Proses 5 Jahit kolar menggunakan jahitan mesin dan jahitan sembat tujuan Mencantum bahagian kolar dengan baju Langkah 6 .

.

Langkah 7 .Jahit butang dan lubang butang pada belah sama lebar dan mansit. Proses 6 Tujuan Untuk mengancing belah pada blaus dan mansit.

.

Jahit silang pangkah Prose terkumpul pada belah s 7kelepet sama lebar Sebagai kemasan Tujua penyudah tepi n Langkah 8 .

.

00 0.50 0.Tujuan Jahit silang pangkah pada bahagian kelepet bawah baju Sebagai kemasan penyudah tepi Proses 8 11.00 Benang jahit 1 buku 1.00 1) Kos sampingan i.00 8. iii. ii. Upah jahit kemas tepi Elektrik Upah jahit lubang butang RM 2.50 2.50 JUMLAH 12.50 Kertas pola 1 helai 0.30 4.00 Butang 5 biji 0.0 Jumlah Kos BAHAN KUANTITI KOS SEUNIT (RM) KOS (RM) Fabrik 4 meter 4.00 1.00 .

2) Kos projek Kos projek = Kos bahan + Kos upah + Kos sampingan = 12.30 = RM 18.30 Gambar Blaus Pandangan Hadapan .00 + 6.

syukur ke hadrat Allah SWT. Pada mulanya. Alhamdulilah. Saya bersyukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah kurnianya dapat juga saya menyiapkan kerja kursus projek ini.Gambar Blaus Pandangan Belakang REFLEKSI Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. keluarganya dan para sahabat. saya mengangap tajuk tugasan ini merupakan satu bentuk tugasan yang boleh dianggap mudah namun tidak seperti yang saya . selawat dan salam kepada Nabi Muhammad SAW.

projek jahitan ini juga mengajar saya untuk menggunakan mesin jahitan. Maka dengan projek ini. seandainya pola yang di susun tidak mengikut susunan yang betul mengakibatkan kain tersebut tidak dapat dijahit kerana setiap bahagian kain yang digunting mengikut pola dengan betul akan menghasilkan bahagian-bahagian baju yang tepat untuk dijahit. Selain daripada itu. Sebenarnya. Tugasan menjahit baju hawaii kanak-kanak merupakan satu tugasan yang agak mencabar dan sukar sepanjang saya mengikuti kursus Kemahiran Hidup. memilih rekaan yang terbaik berdasarkan jenis fabrik dan kesesuaian si pemakai. kelepet bawah baju. saya perlu menitik beratkan pelbagai faktor. Selain itu. Susun atur pola merupakan lamgkah penting dalam sebelum menggunting fabrik. saya sudah mempelajari cara menggunakan mesin jahit dan langkah-langkah untuk mengendalikan mesin tersebut. lengan padanan rata berserta mansit. Hal ini kerana bidang jahitan bukanlah satu bidang saya mahir. saya berjaya menyiapkan tugasan ini seperti yang dikehendaki. Namun. saya dapat mempelajari penggunaan alatan yang bersesuaian dengan bidang jahitan. Selain itu kelim belah kangkung telah digunakan untuk mencantum bahagian bahu dan tepi baju manakala lisu cekung pula telah dijahit pada bahagian hadapan dan belakang baju. Bagi memastikan jahitan yang kemas dan tidak merosakkan kain. Namun begitu. Selain itu. Justeru. mengukur saiz baju dan juga membuat pola. saya juga mendapat ilmu berkaitan tentang proses-proses menjahit bahagian-bahagian pakaian dengan cara yang betul. Tambahan lagi.fikirkan. saya dapat mengenali beberapa jenis alatan yang digunakan untuk menjahit. saya juga dapat mempelajari susun atur pola. saya dapat mengenali jenis-jenis fabrik yang sesuai digunakan untuk membuat blaus. kelepet belah sama lebar. sebelum mempelajari bidang jahitan saya tidak pernah mengenali alatan dan bahan yang digunakan dalam proses menjahit kain. berkat usaha yang tidak pernah padam. Dengan teknik yang betul semasa bimbingan dari pensyarah. Seterusnya. Dalam pakaian yang dihasilkan. saya mampu menyiapkan baju hawaii tersebut dalam keadaan yang betul. dengan tugasan sebegini saya mampu mempelajari banyak perkara tentang jahitan seperti teknik menjahit dan sebagainya. antara ciri-ciri yang terdapat pada blaus tersebut ialah kolar lurus. Sebelum ini saya tidak tahu cara menggunakan mesin jahit tersebut. juga dalam projek jahitan ini. . Hal ini kerana.

Ekonomi Rumah Tangga Tingkatan 5. Sekian terima kasih.blogspot.com/2013/04/tips-penjagaan-pakaian-daripada-    100. saya dapat menanamkan nilai murni kerjasama antara saya dan rakan-rakan bagi memastikan tugasan kami berjalan dengan lancar Akhir kata. Razak. Setelah saya menyiapkan baju tersebut saya mulai sedar bahawa kesusahan dan kepayahan yang dialami penjahit untuk membuat baju Melalui tugasan ini juga. Sekarang baru saya fahami bahawa bukan mudah untuk menyiapkan sehelai baju kerana saya telah mengalami situasi tersebut.   http://randomsfabric. Kuala Lumpur: Karya Bistari. RUJUKAN  Mariam Abu Bakar.  Sarimah Binti Abd.html http://www. Bhd.com/2012/07/tips-penjagaan-kain-cotton.blogspot. Panduan Membuat Pakaian. Saya dapati saya telah mengambil jangka masa yang agak lama untuk menyiapkan baju kemeja hawai tersebut. Zahrah Binti Esa. semoga apa yang saya pelajari dan saya tempuh dalam kursus ini membantu saya menjalani dan meneruskan cita-cita saya sebagai seorang bakal guru yang berjaya kelak.html http://cikgusidah.com/2010/09/jahitan-elektif-ting-2.blogspot. Selangor Darul Ehsan: Blue-T Communication Sdn. (2003). (2003).com/doc/163468532/Bab-2-Jahitan .scribd.Perkara yang paling penting saya dapat pelajari semasa melakukan projek jahitan ini adalah dapat menghayati kesusahan jurujahit dalam membuat baju.slideshare. Insyallah.net/ideal90/asimen-jahitan http://www.html http://srohana.