You are on page 1of 48

DEGRADAREA

VEGETATIEI
NATURALE

,,PLANTELE POT FI
FERMACATOARE
,OTRAVITOARE SAU
LONGEVIVE,,

VEGETATIE REPREZINTA:
Totalitaea asociatiilor de
plante dintr-o anumita
regiune ,zona,constituita in
functie de conditiile
naturale(de
exemplu:vegetatie de padure
;vegetatie de stepa etc…)

COMPETENTE :
 Elaborea unui text coerent privitor la
importanta vegetatiei ca factor de mediu;
 Redactarea unui demers explicativ despre
cauzele si efectele degradatiei vegetatiei
naturale;
 Propunerea solutiilor de ameliorare a starii
invelisului vegetatl;
 Manifestarea unui comportament
constructiv fata de starea si calitatea
invelisului vegetal;

Important: • Ce rol are vegetatia ca factor de mediu? • Care sunt cauzele degradarii ei? • Ce consecinte are degradarea vegetatiei? .

CAUZELE CARE AU ADUS LA DEGRADAREA VEGETATIEI SUNT: Despadurirea Extinderea terenurilor agricole Incendiile Pasunatul intensiv Poluarea mediului .

Despadurirea Reprezinta totalitaea actiunilor prin care padurile sunt inlaturate complet de pe anumita suprafata atit cit din cauze naturale atit din antropice…. .

alunecari de teren) Incendiile(ex.Principalele cauze a despaduririlor  Exansiunea agricola  Hazarde naturale(eruptii.7 milioane ha) Taierile (pentru consum casnic.materie prima industriala) .cutremur.in Indonezia in 1983 au fost distruse 3.

.Efecte: o Defrisare il lasa pe oameni care treaiesc in padure fara adapost… o Efect climatic dezastruos . intensificarea incalziri globale . .produce efectul de sera… o Taierea copacilor pentru a mari suprafata agricola duc la dezechilibre majore in natura.

Eruptia-Vulcanul Tongariro din Noua Zelanda .

Inundatii si alunecari de teren in Brazilia .

Cutremurul din Chili anul 2014 .

Incendiile de vegetatie au o viteza de 15 km pe ora care pot distruge totul in calea .Incendiile Sunt printre cele mai mortale lucruri care se intimpla in natura.

Incendii cauzate de vulcani activi… .Cauzele incendiilor forestiere care tin de natura… • • • • • Incendiile subterane … Incendii cauzate de trasnet(fulger)… Incendii cauzate de vint… Incendii cauzate de seceta….

Incendii cauzate de om… • In urma focurilor de tabere… • Atigatea aprinsa… • Imprudenta… .

solul superficial este destructurat de copitele animalelor si ca efect duce la extinctia anumitor specii de plante… .Pasunatul intensiv Pasunatul excesiv are efecte dezastruoase asupra stratului subtire de sol care acopere calcarele din rezervatii.

Asplenium adulterinum direct afectata de pasunat .

Iris aphylla afectata de pasunat .

Hungarica afectata de pasunat .

arenarium afectata de pasunat .

Poluarea mediului Poluarea reprezinta modificarea componentelor naturale prin prezenta unor componente straine .numite poluanti ca urmare a activitaii omului care strict dauneaza asupra vegetatiei… Poluarea apei Exploatarea solului incorect Poluarea aerului Vegetatia naturala sufera .iar in locurile poluate nu se mai dezvolta nici o specie de planta… .

India cu cea mai poluata apa din lume .

La Oroya.Peru cel mai poluat aer din lume .

Poluarea solului si consecintele ei in Romania .

In Moldova se intilnesc citeva categorii de resurse vegetale: • Forestiere(padurile) • Ierboase (plante de stepa si de lunca) • Acvatice si palustre .Resursele vegetale Se inteleg toate formele vegetale care pot fi valorificate si utilizate pentru anumite necesitati vitale….

Intinderiile de teren impadurit ocupa numai 10.7% din teritoriul tari…Paduriile joaca un rol important la stabilizarea nivelului apelor freatice.in protejarea resurselor acvatice .Resursele vegetale forestiere: Moldova face parte din categoria statelor cu un grad scazut de impadurire .la .in mentinerea echilibrului de oxigen.

sunt terenuri acoperite de asociatii ierboase care pot fi folosite ca pasune sau finete. .In Moldova intilnim vegetatia intinsa pe terenuri imense pajistele: Pajistele..Actualmente in pajistele de stepa si de lunca au fost evedetiate 790 de specii de plante vasculare. dintre care sunt inregistrate in Cartea Rosie a Moldovei….

astazi fiind reduse datorita valorificarilor extensive si intensive a terenurilor in agricultura si ale utilitati….Pajistea de stepa: Se caracterizeaza prin dominarea plantelor xerofite.adaptate secetei si conditiilor semiaride.In trecut vegetatia de stepa acoperea teritorii marin in stepele Bugeac si Balti.ovazul salbatic. .firuta…etc.plante caracteristice:paiusul.nagara.

Paiusul .

Ovazul salbatic .

Nagara .

Pajiste de lunca… Sunt constituite din comunitati ierboase forma te din specii de plante mezofite…situate pe pantele dealurilor.aflate in vaile riurilor…. .

Vegetatia acvatica Sunt raspindite in vaile Prutului.degradarea vine cu colmatarea intensa.Rautului.sectoatele de la mal se inamolesc si grosimea stratului de apa scade…plantele inundate .Ichelului si altele …In bazinele acvatice ale Moldovei sunt raspindite 60 de plante vasculare….Nistrului.Botnei.Biculu i.

Trestia inamolita .

Papura afectata de inamolire .

Nufarul alb aflat pe cale de disparitie .

Impactul antropic si masurile de protectie • Lucrari de inventariat si cartate a speciilor de plante existente • Monotorizarea lumii vegetale • Publicitarea ecologica • Respectarea legislatiei ecologice .

cu regret.Cauzele acestei situatii sint activitatiile umane ce conduc la distrugerea habitatelor .Impactul antropic Numarul de plante rare din flora spontana a Republici Moldova depaseste 500 si.se afla in continua crestere.Patrimoniul vegetal spontan al tarii se afla intr-o stare alarmanta .

In anul 2001 a fost editata a doua Carte Rosie incluzind 126 de specii de plante.un dungat de clopot pentru toti oamenii.intrucit starea ecologica este .Cartea Rosie a Moldovei Cartea Rosie a Moldovei a fost editata pentru prima oara 1978 incluzind 26 de specii de plante…. Cartea constitue un semn de alarma .

Deditelul mare .

Cornaci .

Papucul-doamnei .

Pestisoara .

Ghiocelul elvez .

CEA MAI INGENIOASA IDEE Cand primarul Richard Daley a comandat aceasta gradina era o ciudatenie pe care multi o priveau circumspect. Astazi in oras au fost construite peste 200 de gradini. Chicago devenind astfel cel mai verde oras american "la inaltime". . acoperind mii de metri patrati de terasa cu vegetatie bogata. exemplul fiind urmat si de alte orase care incearca astfel sa reduca poluarea aerului si mai ales sa dea cladirilor din beton si sticla un alt aspect.