PERANCANGAN AKTIVITI TAHUNAN PUTERI ISLAM 2015

BIL
1.

TARIK
AKTIVITI
H
21/1/15 Mesyuarat Agung
Perlantikan AJK
Perbincangan aktiviti
sepanjang tahun
Penerangan pengisian Buku
Log

TEMPAT

TINDAKAN

Surau

Pn Hasnur Abd
Wahab

2.

28/1/15 Khidmat masyarakat
Gotong-royong membersihkan
surau
Menghias surau mengikut
kumpulan yang telah
diberikan

Surau

Semua guru
penasihat

3.

4/2/15

Makmal ICT

Pn Dayang Isah

4.

11/2/15 Kawat Kaki
Latihan kawad kaki
Nyanyian Lagu Puteri

Padang Hoki

Ustazah
Norazlina

5.

25/2/15 Penerangan cara-cara
memasang dan menutup
khemah
Latihan memasang dan
menutup khemah

Padang Hoki

Pn Hasnur Abd
Wahab

6.

28/2/15 Jogathon

7.

25/3/15 Kerohanian
Amali Solat

Surau

Ustazah
Norazlina

Membuat brosur
Guru menerangkan cara
membuat brosur
Pelajar membuat pamplet
mengikut kumpulan
berdasarkan tajuk salahlaku
remaja

2/4/15 8/4/15 9. 22/4/15 Pengurusan dan Kebersihan Diri Demonstrasi tentang caracara menguruskan diri dengan betul Surau Ustazah Norazlina 12. Pertolongan Cemas Merawat luka kecil. memakai anduh Kemahiran Menggubah bunga mengikut tema yang diberikan dalam kumpulan Surau Pn Dayang Isah Surau Pn Hasnur Abd Wahab 10. 15/4/15 Team Building Menjalankan aktiviti kelompok mengikut station Padang Hoki Pn Hasnur Abd Wahab 11. 29/4/15 Kawat kaki Latihan kawat kaki Nyanyian Lagu Puteri Padang Hoki Pn Dayang Isah 13 6/5/15 Padang Hoki Pn Hasnur Abd Wahab 14. 13/5/15 Kerohanian Surau 15. 22/7/15 Permainan Tradisional Permainan dimainkan mengikut station. Station 1 : Galah panjang Station 2 : Susun & Baling Selipar Station 3 : Teng Teng Padang Hoki Ustazah Norazlina Pn Hasnur Abd Wahab 16.8. terkena air panas/minyak. 29/7/15 Kemahiran Pertandingan Busana Surau Kemahiran Memasak menggunakan bahan asas dalam perkhemahan Pn Dayang Isah .

25/8/15 Sukan Tahunan 18. 27/1/20 6 Pengenalan PPIM Penerangan pengisian Buku Log Nyanyian lagu PPIM Surau Ustazah Norazlina Binti Hassan 3. 20/1/16 Mesyuarat Agung Perlantikan AJK Perbincangan aktiviti sepanjang tahun Surau Ustazah Norazlina Binti Hassan 2. 3/2/201 6 Khidmat Masyarakat Surau Gotong-royong membersihkan surau Menghias surau mengikut kumpulan yang telah diberikan Ustazah Mimi Zuriani Binti Morshidi 4.Muslimah Pertandingan Menjahit Silang Pangkah Pertandingan Lipatan Napkin 17. 17/2/20 16 Kemahiran Penyediaan sandwich Menyediakan sandwich Pn Dayang Isah Abang Indi Surau . 26/8/15 Sukan Tahunan PERANCANGAN AKTIVITI TAHUNAN PUTERI ISLAM 2016 BIL TARIKH AKTIVITI TEMPAT TINDAKAN 1.

10.mengikut pembahagian kumpulan yang telah ditetapkan 5. 15/7/20 16 Hari Warisan Budaya Gawai Raya SMK Pujut Ustazah Norazlina Binti Hassan 8. 30/3/20 16 Kawad Statik Latihan kawad statik Nyanyian lagu PPIM Padang Hoki Pn Dayang Isah Abang Indi 7. 9. 29/6/20 16 Pengurusan Menguruskan borang PAJSK Surau Semua guru penasihat PPIM 12. 23/3/20 6 Keselamata & Kecemasan Ceramah tentang keselamatan & kecemasan Surau Ustazah Norazlina Binti Hassan 6. 2/4/201 6 11/5/20 16 Jogathon Kemahiran Penyediaan makanan(rojak buah) Menyediakan rojak buah mengikut pembahagian kumpulan yang telah ditetapkan Surau Ustazah Mimi Zuriani Binti Morshidi 15/6/20 16 Kerohanian Kekeluargaan dalam Islam Surau Pn Dayang Isah Abang Indi 22/6/20 16 Kerohanian Aurat wanita /amali solat Surau Ustazah Mimi Zuriani Binti Morshidi 11. .

.

rohani.LATAR BELAKANG PPIM Pergerakan Puteri Islam Malaysia (PPIM) adalah sebuah pergerakan berpakaian seragam yang bergerak secara sukarela di sekolah-sekolah rendah. menengah. . emosi dan jasmani berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepada Allah S. institut dan Maktab Perguruan serta Institusi Pengajian Tinggi di seluruh Malaysia.T SEJARAH PPIM Pergerakan Puteri Islam Malaysia (PPIM) diwujudkan pada tahun 60an oleh Lembaga Kebajikan Perempuan Islam Malaysia (LKPIM) yang diilhamkan oleh YMM Tunku Puan Besar Kurshiah. Ketika itu. PPIM telah dilancarkan dengan rasminya oleh DYMM Raja Permaisuri Agong Ke 6 Almarhummah Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Tengku Ampuan Pahang. Keanggotaannya hanya untuk pelajar sekolah menengah. di Dewan Canselor Tun Abdul Razak. Tengku Hajah Afzan binti Almarhum Tengku Panglima Perang. Raja Permaisuri Agong yang pertama. Pada 17 Jun 1981. Universiti Kebangsaan Malaysia.W. Aktiviti PPIM dijalankan bertujuan untuk membimbing puteri-puteri ke arah penyuburan dan pengembangan potensi-potensi diri secara menyeluruh dan bersepadu dari segi intelek. Tengku Muhammad Rahimahallah. kurikulum hanya berdasarkan kepada aktiviti keagamaan dan khidmat masyarakat yang bersifat memberi bantuan kepada golongan miskin.

Toh Puan Norashikin Ismail dilantik sebagai Yang DiPertua PPIM Pertama.Bhg. Hari Puteri disambut pada 17 Jun setiap tahun bagi memperingati kelahiran PPIM dan ia pertama kali diadakan di peringkat kebangsaan pada 20 Jun 1987. PPIM sekali lagi menempa sejarah apabila dilancarkan di institusi pengajian tinggi pada 8 April 2000 oleh Y. . Skuad Puteri telah dilancarkan oleh Y. Datin Seri Dr.A. Pada 11 September 1993. Datin Seri Endon Mahmood (Allahyarhamah) di Universiti Islam Antarabangsa. Wan Azizah Wan Ismail pada 23 November 1996 bagi meluaskan penglibatan remaja dan wanita lepasan sekolah di dalam kerjakerja khidmat masyarakat seperti bantuan bagi mangsa banjir dan program ziarah hospital.A.A.Bhg. Majlis Pentadbir Kebangsaan PPIM telah mengiktiraf ‘Puteri Cemerlang’ dan Piala Pusingan bagi Anugerah Tokoh Puteri telah disumbangkan oleh DYMM Raja Permaisuri Agong Tuanku Bainun.Bhg.Y. PPIM dibenarkan bergerak sebagai Pertubuhan Beruniform di dalam Ko-Kurikulum (GERKO) di semua maktab perguruan di seluruh Malaysia. Pada Hari Puteri 1988.

kekosongan jawatan Yang Dipertua telah diisi oleh Y. ibu pejabat PPIM telah berpindah ke Darul Puteri.Pada awal tahun 2004. Pada 24 Mac 2007.2009 & 2009 .Bhg.2011. dibawah kepimpinan Y. .Bhg. Datin Hajah Badiah Abdul Manan setelah menang tanpa bertanding pada sesi pemilihan 2007 . Perasmian Darul Puteri telah disempurnakan oleh Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong Tuanku Fauziah binti Almarhum Tengku Abdul Rashid pada 24 Ogos 2005. Puan Sri Hajah Hazizah Haji Tumin (Allahyarhamah).

"( Pa Pa Alif)  Di bawah logo ini tertulis perkataan :“PUTERI"-Bagi Ahli-Ahli Puteri “PEMIMPIN PUTERI" -Bagi Pemimpin-Pemimpin PENGERTIAN WARNA  Merah Samar : Melambangkan keharmonian dan kelembutan  Hijau : Agama  Taqwa sebagai TERAS  Putih : Kesucian .PENGERTIAN LOGO  Logo PPIM dibentuk dengan suatu lingkungan bulat berwarna hijau diapit dengan lingkungan berwarna kuning dan di dalam lingkungan hijau itu bertulis PERGERAKAN PUTERI ISLAM MALAYSIA  Di tengah logo tersebut terdapat satu bulatan PUTIH dan di dalamnya ditulis dengan huruf jawi Permulaan daripada perkataan “PERGERAKAN PUTERI ISLAM.

Ukuran lencana adalah sepertiga daripada ukuran bendera. berwarna merah jambu.  Penggunaan .Tatacara Perjumpaan  Kedudukan Bendera dalam Tatacara Perjumpaan Bendera Negeri Bendera Malaysia Bendera PPIM .Setiap upacara rasmi . dan ditengah-tengah terdapat lencana pergerakan. Kuning : Kesetiaan dan ketaatan Bendera  Bendera PPIM berbentuk segiempat.

intelektual.VISI PPIM Melahirkan generasi masyarakat yang mempunyai ciri-ciri berikut :  Beriman dan berakhlak murni berdasarkan prinsip-prinsip Islam. keluarga. MISI PPIM  Memperlihatkan kepada puteri kebenaran Al-Quran dan hadith di dalam konteks alam dan kehidupan yang nyata melalui program.membangunkan diri secara bersepadu iaitu dari segi spiritual.program yang dijalankan. sosial dan fizikal.  Mempunyai rasa kasih dan hubungan silaturrahim sesama puteri dan terhadap diri.  Mempunyai kesihatan diri dan mampu . . masyarakat dan negara. emosi.

Ikrar Puteri .  Melengkapkan puteri dan masyarakat dengan pengetahuan dan kemahiran supaya dapat menyumbang secara positif kepada diri. keluarga dan masyarakat. Memberikan pendidikan dan latihan tidak formal kepada masyarakat khususnya puteri melalui aktiviti-aktiviti yang mencabar dan menarik.

dan seorang lagi kerana ketika kencing tidak melakukan istibra’(berdehem-dehem) menyebabkan istinjaknya tidak sempurna” jelas Nabi Muhammad SAW. dua kubur tersebut serdang diseksa. Al-Tirmizi) "Sekiranya seorang wanita itu solat lima waktu. menjaga kemaluanya dan mentaati suaminya. Rasulullah SAW memberitahu. Jelasnya walaupun orang itu beristinja. iaitu selagi daun itu masih basah. Seorang diseksa kerana suka memfitnah. demikian hadith Nabi Riwayat Muslim : Sabda Rsulullah SAW : "Tidaklah yang menghormati wanita kecuali orang yang mulia. Ketika ditanya. dia akan memasuki syurga dari mana pintunya yang dia suka". Peristiwa itu dilihat oleh beberapa orang sahabat. Orang itupun membawa kesana ke mari. Ibnu Hibban) A)HIDUP SIHAT MENERUSI SOLAT 1. “ Saya cacakkan pelapah korma di dua kubur tersebut. Selanjutnya B)WASIAT RASULULLAH SAW KEPADA WANITA SOLEHAH Dunia adalah tempatnya kenikmatan dan seindah-indah kenikmatan (kesenangan) adalah wanita solehah. 30 November 1999 "Sebaik-baik kamu ialah yang terbaik dikalangan kamu kepada keluarganya dan akulah yang terbaik dikalangan kamu kepada keluargaku. dan tidaklah yang . tetapi setelah memakai pakaian.” Jelas Rasulullah SAW. (HR." (HR. semoga ia memohon keampunan kepada mereka berdua. masih ada baki air kencing yang menitis mengenai pakaianya. lalu mematahkan pelepahan korma dan mencacakkannya di atas dua kubur. Diseksa Kerana Tabiat Kotor Pada suatu hari Rasulullah SAW masuk ke kawasan perkuburan. puasa bulan Ramadhan.Tazkirah Tuesday.

Berdoa dengan tidak memenuhi syarat . Selalu Berkata Benar 3." Barangsiapa beramal dengan suatu amalan. Nabi Muhammad bersabda : ." 2. bila dia (wanita) baik. maka ia tertolak." Barangsiapa yang mengada-ngadakan dalam suatu urusan (agama). Pemalu Dan Menyembunyikan Rahsia Mutiara Qalbu Tuesday. yang tidak kami perintahkan. Berdoa tetapi tidak menghindari dari makanan/ minuman haram atau bercampur dengan hal- . maka baiklah negara itu.syarat tidak diterima doanya (lihat tatacara berdoa) 3. ( Kata Hikmah) 1. Asakar) "Wanita itu tiang negara. Ibn. maka ia itu tertolak. Taat Kepada Suami 2. 30 November 1999 Doa Kepada Allah SWT Tidak diterima doa seseorang hamba Allah. Jangan Bercampur Dengan Kaum Lelaki 5. ( HR. kemungkinan disebabkan oleh beberapa hal sebagai berikut : 1. Kemurahan Rezeki 4.menghinakan wanita kecuali orang yang hina pula". tetapi bila dia rosak maka rosak pulalah negara itu"." . Berdoa dengan cara yang tidak sesuai dengan perintah Allah dan Rasul-Nya.

sebab-sebab tertolaknya doa tersebut menurut seorang ulama' terkemuka pada abad VII H. menyembah Allah bererti mentaati seluruh perintah-Nya serta meninggalkan segala larangan-Nya." Oleh kerana itu.  Kamu sibuk memperkatakan aib saudaramu. 5.  Kamu mengaku mencintai Rasulullah. tetapi kamu patuh kepadanya. padahal Allah SWT berfirman di dalam Al Quran surah Al Baqarah ayat 186 "bahawa Allah SWT akan mengkabulkan permohonan hamba-Nya yang berdoa apabila ia juga sentiasa beribadah kepada-Nya serta melaksanakan segala perintah-Nya.  Kamu membaca Al Quran.  Kamu selalu berdoa untuk masuk syurga. tetapi isinya tidak kamu amalkan. walaupun kita sudah melakukan tatacara berdoa yang benar. Namun demikian. yakni :  Kamu mengaku mengenal Allah. secara terperinci dapat diidentifikasikan 10 macam. tetapi kamu tidak mempersiapkan diri untuk menghadapinya. tetapi kamu tidak melihat aibmu sendiri. tetapi sunnahnya tidak kamu amalkan. tetapi kamu tidak mengambil pelajaran dari peristiwa tersebut. tetapi kamu tidak beramal untuknya. Pada prinsipnya doa kita akan dikabulkan oleh Allah SWT apabila kita berdoa Sesuai dengan ketentuan-ketentuannya sebagaimana diperintah Allah SWT serta yang dicontahkan Rasullah SAW. Oleh kerana itu pengabulan doa ini ada beberapa kemungkinan : - . baik dalam keadaan suka mahupun duka . (Ibrahim bin Adham).  Kamu berdoa untuk melepaskan diri dari seksa neraka.  Kamu kuburkan orang-orang yang meninggal dunia.hal/ barang-barang yang haram. tetapi kamu lemparkan dirimu ke dalamnya dengan selalu berbuat dosa.  Kamu katakan kematian itu pasti datang.  Kamu mengaku bahawa syaitan itu adalah musuhmu.  Kamu makan nikmat Tuhanmu tetapi kamu tidak bersyukur kepadanya. 4. tetapi hak-hak-Nya tidak kamu penuhi (Hak Allah adalah disembah. Sebagai orang yang beriman kita harus yakin bahawa hal-hal yang dianggap baik oleh kita belum tentu baik pula menurut Allah SWT. ternyata hal-hal yang kita inginkan seringkali tidak menjadi kenyataan. Secara khusus penyebab tidak diterimanya doa yakni doa yang tidak diiringi dengan melaksanakan segala perintah Allah SWT serta menjauhi segala larangannya.

R. Dikabulkan sesuai dengan permintaan dan doa kita. adakalanya ditunda penggabulannya. kerana tidak baik bagi yang berdoa. 6. Hal ini sesuai dengan sabda Rasullah : "Sesungguhnya doa seseorang itu tidak akan lepas dari salah satu di antara tiga hal adakalanya diampuni dosanya.  Diampuni dosa-dosanya sebagai pahala dari doa." (H. adakalanya diberikan kebaikan segera (dikabulkan sesuai dengan permintaan). Dailami) 7. dilindungi… Mengapa masih ragu-ragu? Kekuatan usah ditunggu tapi harus dicari Hargailah di atas kesempatan yang Allah beri… Hari ini lebih baik dari hari esok seandainya engkau mengerti hari ini tiada lagi hari esok Masa Mustajab Berdoa(Hari Jumaat) . Perempuan yang suci Adalah perempuan yang dijaga oleh Allah Tidak sedikit pun Allah membenarkan Mana-mana lelaki ajnabi yang fasik menyentuh dirinya Walaupun hatinya… Kerana Allah teramat mencintainya… Tetapi andai kita bergelumang Dengan cinta lelaki yang palsu imannya Di mana Allah untuk menjaga kita? Allah seakan melepaskan kita Kepada seorang manusia Yang lebih banyak mengecewakan kita Jika Allah datangkan kesedaran dalam diri Supaya meninggalkan cinta seorang lelaki yang munafik Itu bermakna Allah mahu mengambil kita kembali Untuk dijaga-Nya.  Ditunda pengabulannya.  Diberikan hal-hal yang serupa dengan apa yang diminta dalam doa kita.  Dihindarkan dia dari suatu bencana yang akan menimpa.

topik minggu ini menampilkan caragaya muslimah dan pelbagai aspek dengan kepelbagaian citarasa.. 24 November 2008 RENUNGAN BERSAMA. Justeru. 1.Adab Berdoa Waktu Yang Terbaik Untuk Berdoa Hari .Waktu Istijabah (saat-saat terbaik untuk berdoa) Adab .Hari Yang Terbaik Untuk Berdoa Bulan . “ Sebaik-baik pekerjaan ialah usaha seseorang . Pastinya penampilan yang anggun. Penampilan Aspek Spiritual 3. Penampilan Intelek Kerjaya Monday. sederhana tetapi menarik menceriakan suasana kekeluargaan dan mewarnai kehidupan yang harmoni serta kesejahteraan dalam alam rumahtangga. maka bertebaranlah kamu dimuka bumi (untuk menjalankan urusan masing-masing dan carilah apa yang kamu hajati dari limpah kurnia ALLAH …” (Al – Jumaah:10) Rasululah SAW bersabda yang bermaksud. agama dan citarasa. gaya. Penampilan Aspek Fizikal 2. “ Kemudian selepas selesai sembahyang.Bulan Yang Terbaik Untuk Berdoa Tempat .Tempat Yang Terbaik Untuk Berdoa Penampilan Tuesday. stail dan penampilan.. Nilai penghidupan dicernakan oleh kemahiran menggayakan dan melayari struktur kehidupan yang berkualiti dengan menyedari hakikat keinsanan yang dibina oleh jasmani (fizikal) rohani dan akal serta digarap melalui struktur sosial.Waktu .. Penampilan Personaliti Sikap Dan Emosi 4. 30 November 1999 Wanita anggun dan berjaya melalui laman kehidupan berpaksikan makna dan nilai yang dilatari oleh pengalaman dan caragaya penampilan diri dan keluarga. ALLAH Berfirman... budaya.

Bersaing Secara Adil Dan Saksama . Untuk Menjadi Individu Yang Bermaruah Dan Berwibawa 31. Mengurangkan Tekanan Perasaan 18. Sebaliknya mereka mesti berusaha. Belajar Menguruskan Masa Dengan Lebih Terancang 28. Menyediakan Bekalan Untuk Masa Depan 12.pekerja apabila ia melakukan seseatu dengan sebaik-baiknya. Dapat Mengenali Potensi Diri Sandiri 8. Dapat Menikmati Kemudahan Sampingan 20. Dapat Belajar Kemahiran Baru. melakukan apa sahaja kerja yang halal untuk mendapat rezeki yang diberkati. Meluaskan Rangkaian Kenalan Keseluruh Negara Dan Dunia 10. pasti ada sebab. alasan dan matlamat yang ingin dicapai oleh mereka. Dapat Memupuk Bakat Yang Terpendam 7. Menggunakan Otak Secara Berterusan Dan Mengelakan Nyanyuk 29. Bekerja Untuk Mencari Sumber Kewangan. Mengelak Diri Daripada Terjebak Dalam Perkara Yang Tidak Bermoral. Cara Untuk Menjana Keseronokan Dan Keceriaan Dalam Diri 11. Harta. 32. semuanya akan menjadi fositif asalkan kita sendiri berfikir fositif. Kaedah Untuk Menilai Dan Mencermin Diri Sendiri 22. sebenarnya ada banyak faedah yang bakal kita perolehi daripada bekeja. 16. Untuk Menaikkan Semangat Diri 13. Memnuhi Naluri Untuk Berkhidmat Kepada Masyarakat 14. Untuk Berdakwah Atau Menyampaikan Kebaikan Kepada Orang Lain. manusia tidak bolah hanya duduk diam manadah rezeki dari langit atau meminta semata-mata. Tidak Menyusahkan Dan Membebankan Orang Lain 30. Berikut antara 60 faedah yang bakal diperolehi daripada bekerja: 1. Untuk Menjadi Lebih Peka Kepada Nikmat Allah 24. di rumah atau di mana sahaja. Mengapa kita bekerja? Banyak sebab pastinya. Dapat Mengaplikasi Ilmu Yang Dipelajari Diuniversiti Dan Sekolah 15. tidak kira di pejabat. Merialisasikan Idealisme 26. Bekerja Cara Mendapatkan Keberkatan 5. Mengekalkan Imej Profesional 27. Atau dengan kata lain. Bekerja Sebagai Salah Satu Kewajipan Dalam Hidup 3. Samaada ia faedah yang nyata atau tidak nyata. Mengenali Erti Bekerjasama Dan Persepakatan 17. Dan Meningkatkan Ekonomi Diri. Bekerja Sebagai Ibadat 4. Dapat Belajar Mendisiplinkan Diri 21. 19. Setiap kita yang bekerja.” ( Riwayat Ahmad) Dua nas ini menunjukkan gesaan Allah Allah dan perintah Rasulullah SAW supaya manusia tidak meninggalkan amalan bekerja. Merangsang Minda Secara Berterusan 25. Samaada sedar atau tidak. Langkah Untuk Memperbaiki Kepeluan Sosial 6. Menyeimbangkan Kehidupan Dunia Dan Akhirat 23. Dapat Mencari Dan Mengenali Sahabat Baru 9. 2.

SYARIAT WANITA BEKERJA DILUAR RUMAH . ELAKKAN KONFLIK 6. DILEMA BUKAN KERJAYA IDAMAN 4. MEMIMPIN DAN MENGAWAL DIRI 3. Menjadikan Kehidupan Lebih Bermakna 1. KARAKTER DAN KECENDERUNGAN 2.33. MENINGKATKAN SKILL KERJAYA 7. KASIH SAYANG MAJIKAN & PEKERJA. Menjadi Hidup Lebih Kretif 34. KEWAJIPAN PEKERJA TERHADAP MAJIKAN 5.