Freestyle kezdőknek

Nem szeretnék abba a hibába esni, hogy aki tudja, az csinálja, aki meg nem tudja, az tanítja... l Én nem vagyok

rapper, freestyle-ozni meg különösen nem tudok, de azért tudoktippeket lopni innen-onnan, amelyeket szívesen
megosztok mindenkivel, aki meg szeretne próbálkozni ezzel a hihetetlenül szórakoztató, szellemes, kreatív
önkifejezési formával.
***
Nem árt, ha tudod, hogy a freestyle soha nem jelentett kizárólag rögtönzést; az MC-kmindig használtak előre kitalált
rímeket, sorokat, sorpárokat, poénokat.
Ne vezessen félre, ha a kedvenc előadód valamelyik számának a címében szerepel afreestyle szó; attól az még
nagyon is könnyen lehet előre megírt, de legalábbis begyakorolt szöveg. Ne gondold azt, hogy rögtön ennyire jónak
kellene lenned.
Szerezz be freestyle battle videókat (DVD-n, a zenetévékből, a netről, a Youtube-ról, a haveroktól, stb.), és hallgasd
meg őket többször, figyelmesen. Idővel különbséget fogsz tudni tenni az igazi rögtönzött freestyle, illetve a freestylenak nevezett, de előre megírt rap-ek között.
Az igazi rögtönzött freestyle-ban szinte mindig meglapul egy-egy apró, árulkodó hiba: béna szórend, rosszul ejtett
szó, kihagyás, botlás, megtorpanás, ismétlés, satöbbi. Cserében viszont nem az aprólékos stúdiómunka eredményét
tapasztalhatod meg, hanem az élő művészet születését valós időben. Biztos Te is észrevetted már, hogy egy közepes
koncert is sokkal intenzívebb, sokkal ütősebb élményt ad, mint akár a legprofibb stúdiófelvétel. Egy igazi, még alig
befutott underground rapper freestyle-ja élményben sokszor többet ad, mint egy befutott művész akármelyik
hónapokig csiszolt száma.
A rap a freestyle-ból ered. A hőskorban minden rappernek tudnia kellett freestyle-ozni. Ma már sok befutott rapper,
különösen a kommerszebb előadók, nem freestyle-oznak, csak megírják, megtanulják és előadják a számaikat; sőt,
az is lehet, hogy titokban (vagy akár bevallottan) valaki más írja a szövegeiket (ghostwriter).
Választhatod Te is azt, hogy csak bemagolsz előre megírt szövegeket és nem bajlódsz a freestyle-lal, de akkor
lemaradsz a legnagyszerűbb élményről, amit a freestyle rap adni képes: a kreatív alkotás öröméről, az adrenalinról,
az önkifejezés öröméről, arról, hogy amit csinálsz, az RÓLAD szól, a TE szemeddel mutatja be a világot, TE vagy. Az
önkifejező művészetnek éppen ez a lényege.
Másrészt pedig akkor tudsz igazán ütős jó szövegeket írni, ha előtte sokat freestyle-ozol, mert ez a játékos rögtönzés
az, ami megtanítja az agyad a gyors gondolkodásra, a ritmusképletek felismerésére, a gondolattársításra, a
gondolkodásra, az artikulációra, a szövegmondásra. Ne a kockásfüzettel és főleg ne a szövegszerkesztővel és az
üres képernyővel kezdd; ezek csak eszközök, és kezdetben inkább leblokkolnak, mint hogy segítenének bármiben is.
***
Ennyi bevezető után jöjjön az első lépés.
Kezdetnek olvasd el a wikiHow közösségi kisokos-projekt How to Freestyle Rap című oldalát, ha olvasol és értesz
angolul.
Ha egyelőre csak a magyarral boldogulsz, akkor itt egy magyar nyelvű kivonat, amelyet azért kiegészítettem ezzelazzal.

akkor ne feljets el kommentelni! *** Freestyle kisokos avagy hogyan freestyle-ozzunk? Ki tudsz találni rímeket arra a szóra. azaz előkészítés és csattanó.Ja. A Youtube-on és más fórumokon sok felvételt találsz -. mint az. (2) Például: telódnál. Ráadásul a rím akkor a leghatásosabb. könnyebben megy majd a rögtönzés: "Büdös a szád. mint teljesen új freestyle-t kitalálni helyben. a saját egyedi. neon-sál. a saját természetes beszédstílusodhoz milyen mondatlejtés. ismerd meg önmagad. lesz időd rögtönzés közben felidézni és felhasználni őket. betojnál. Próbálj leginkább arra figyelni. és annál több saját szöveggel tudsz gyakorolni.. és ezt az ellenfeled ki is fogja használni a lejáratásodra. Először erre figyelj. kaszálna. nem segít rajtad a katéter". annál több szöveget tudsz majd fejből. és csak később próbálkozz meg azzal. fa-cápa. hogy apáca(1)? Vagy arra. Közben egy csomó jó zenei alapra (beat) is rábukkansz.. mint a romlott halétel Ha megcsaplak. A fontos az. vagy rossz lesz a rím. eredeti stílusod. 2. Minél több szöveget és rímet írsz (lásd: rhyme book). hogy te leszel a következő freestyle-fenomén. ezek zöme angolul van. plusz szert kell tenned minél nagyobb szókincsre! Rajta. akkor lehet. De ha egyszer már írtál erre pár rímet (katéter / halétel / kacér fej / facér nej). hogy a saját hangodhoz.igaz. hogy zenére. és a nehezen rímeltető szó jön másodszor (katéter). keróztál.. hogy set-up and punchline. ha az egyszerűbb szó (halétel) hangzik el először.. Már csak gyakorolnod kell (rengeteget). Tanulmányozd különböző rapperek stílusát. amelyeket később Te is felhasználhatsz a freestyle-ozáshoz. és kérhetek valamit? Ha valamelyik módszert kipróbáltad és bevált. mert akkor lebuksz. szinte biztosan vagy leblokkolsz. fogd a mic-od. vagy jobb módszert használsz. smile hangulatjel . és sok felvételnek elég gyenge a minősége. Közben kialakul benned egy belső rímszótár. Hallgass freestyle felvételeket minél több rappertől. hogy ne használd fel ugyanazokat a sorokat többször. rímeket. mit tudsz! _______________ (1) Például: fapálca. amíg ki nem alakul lassan a saját ízlésed. tempóban freestyle-ozz. Írj szövegeket. *** Lépésről lépésre 1. hogy ne oltsál(2)? Ha igen. nyakába. Ha például belefutsz egy olyan nehezen rímeltethető szóba. hogy katéter. milyen hanglejtés illeszkedik a legtermészetesebben. Hallgass sok hiphopot. Ráadásul ezeket menet közben már könnyebb variálni. Angolul ezt a sorpárfelépítést úgy hívják. és mutasd meg. 3. Szinte mindenki használ előre megírt sorpárokat. ami a rögtönzéseknél is segítségedre lesz majd. különösen freestyle-felvételeket. Ha sok rímet írtál össze előre.

. stb. a beat. meg a check it out). pattogós a ritmusod.menet közben. amikor nem tudod. Az ember ösztönösen erre az ütemre bólogat. TÁ-ti) "NEM kell így JÁRnod. HOPP. TÁ-ti-ti. Ekkor már negyedekről és nyolcadokról (nyolvadbontásról) beszélünk.. hop. Aztán jönnek a tizenhatodok (ri). 5. amelyet töltelékként fel tudsz használni. de jobb." (Újonc Peti) Aztán jöhet az. jól artikulált. hogy gondolkodj -."). D. Ezek lehetnek hosszabb-rövidebb. TÁ-ti-ti. és kell pár pillanat. (ti-ti TÁ-ti-ti. pl. Kezdetnek tedd az első szóhangsúlyt az EGY-re: EGY-KÉT-HÁ-NÉGY.. Legyen tartaléksorod (back-up line. kétszer. hip.. Játszhatsz a saját előadói neveddel: "Bent A meg az I. a one-two. TÁ-ti-ti. és ez a legfontosabb. mint amit mondasz.. MÁSszor KOPP")." Aztán jöhet a felütés (auftakt). .--]" Aztán jöhetnek a triolák ("HIPP. EGY-két-há-négy.) Ezzel se kell még kiállni a színpadra. de ha ezt a szintet kihagyod. Aztán kettőzd meg az ütemet ("EGY és KÉT és HÁ és NÉGY és.. ha egyedieket is kitalálsz.).. Négy bólintás tesz ki egy ütemet (bar) vagy sort (line)." "Felteszem az I-re a pontot. akkor később csak kenni fogod a szöveget. stb." (Saїd) Ezek akkor jönnek kapóra. "Hip.. amikor egy leütésre nem mondasz semmit." Ettől még nem lesze a freestyle mestere. ha épp nem jut az eszedbe semmi. amikor már az EGY (az első bólintás) előtt indul a szó vagy a mondat: EGY-KÉT-HÁ-NÉGY.. TÁ-ti-ti. ha NEM tudsz így MENni. kint S. mint Ganxtánál: "MI-va-gyun-ka ZO-ka-ki-ket TÁR-csá-zi-ka CSA-jod [-. A szünet legalább olyan fontos a rapben. one-two. és vezess be pár kétszótagos szót ("EGYszer HOPP. ha NEM tudsz így MENni. Kezdd azzal. deérezni fogod az ütemet. filler line).. hogy négy egyszótagos szóból alkotsz egy sort.. MI kopog?") és a szinkópák (ti-tá-ti. (TÁ-ti-ti. A rap zenei alapja szinte kivétel nélkül egy négynegyedes alapütem (EGY-két-há-négy. TÁ-ti) "neked NEM kell így JÁRnod.4. hanem szünetet hagysz. mert hangsúlyt ad és tagol! EGY-[SZÜN]-HÁ-[SZÜN] . de valahogy folytatni kell.. hogy folytasd... két ponttal. mert nem lesz elég feszes.. KI kopog. közismert kifejezések (tipikusan ilyen az angolban a yo.. hop.

TÁ-tá.. Ha figyelmesen hallgatod akár az amerikai. AZtán PÁ lesz. énekelt templomi kórusban. Te se szégyelld elővenni Weöres Sándort.. Sőt: a régi. hogy egyedem." (Újonc Peti) A négynegyedes ütem (sor) végén. hogy egy vérbeli gangsta rapper most nem áll ki a színpadra azzal.. "KÉT kupica RENdel. mindenkinél.nyolc patkó. nyolc bankó kop-kop-kop . Újoncnál is. Nyolc patkó -." (Weöres Sándor: Száncsengő) És most ezt: "hogyha bebuksz.. a rap gördülékenységét fokozhatod azzal. akkor meg fog térülni a befektetett energiád.. Nézd meg ezt: "Földobban két nagy ló kop-kop-kop -. nagy rapperek egy része már gyerek-CD-ket ad ki rappelve a gyerekeinek. KÉT-és HÁ-és NÉGY-és RI-ri-ri-ri... Lehet. Kop-kop-kop nyolc bankó. olvasott együtt az anyukájával... hogy az utolsó negyedet is teljesen kitöltöd: EGY-és KÉT-és HÁ-és NÉGY-és EGY-és KÉT-és HÁ-és NÉGY (--). akkor kp-t az asztalra. Később a flow-t.kop-kop-kop -csönd-zsákból hangot lop. mint az OSZlopok a TÜMpanont. de valamikor ő is sok ilyet megtanult. Ez már igazi áradó. akár közeli barátokkal). akár a magyar rapet."MI a gond? [SZÜN] én ITT lakom [SZÜN] TÁmasszatok Alá. de ha már most is élvezed és sokat csinálod (akár otthon egyedül. TÁ-ti-ti. hogy mindenkinél előfordulnak gyerekmondóka-utalások." Ezen a szinten még mindig ne állj ki a színpadra.. RI-ri-ri-ri. jöhetnek a ritmikai variációk: EGY-triola. észre fogod venni. indult szavalóversenyen. KIfolyik a FÜlemen a HAJnali PÁlesz.. EGY-és KÉT-és HÁ-és NÉGY) (. gyerekversritmusok:2Pacnál is. tengertánc. Ha ezeket már érzed. sodró érzést ad.. hogy tudj levegőt venni: levegőEGY-és KÉT-és HÁ-és NÉGY .. begyedem. a negyedik bólintásra eleinte csak egy vagy két szótagot mondj. unokáinak az örömére..

Ezek a sorok szoktak klasszikus idézetté válni. vagy ami még jobb: legközelebb nem hibázol. 7. ahol elbizonytalanodsz." A közönség a hiba szellemes kijavítását jobban díjazza.. akkor semmi se lesz belőle. előre megírt rímet. hogy a költemény szót eleve kevesen használják rapszövegben (választékos szó. A rappelés hasonlít a nyelvtanulásra: szard le. kőkemény. unalmas rímet. betoldás-kifejtés.. de fantáziátlan. ütős (mint azAkkezdet Phiai szövegei). Legyen viszonylag általános témájú. akkor már dolgozhatsz azon. mint egy Kezdet-költemény. metafora. YO. Itt van ez a zseniális sor Bobakrome-tól: "Edzett. csattanós sort vagy sorpárt. hogy értelmetlen dolgok is eszedbe jutnak: hólapátok / rókalányok / lókabátok Lókabátok? Nincs semmi értelme. mint a tökéletes. hadd örüljön a közönség. de BASZ-szus.. népmese? Vagy mégis fel lehet használni?Mi jut eszedbe a rókáról? Hogy ravasz? . Találj ki néhány eredeti. hogy eszedbe jut valami jobb. hogy a második sor nem rímel. merev (tudniillik Bobakrome megfelelő testrésze. csak később átemelték az Akkezdet első lemezére mint hangmintát). ugyanakkor a kőkemény szóval rímel. de lehet valamit kezdeni vele: rókalányok / lódenkabátok (Ha nem ismered a szót. De az első... mondj valamit. ha nem jut eszedbe a jó megoldás.. Néhány támpont a Rapnyelvről:hasonlat.. zsernyák nem hangot lop" (Újonc Peti) 6. kifejtetlen hasonlat. viszont a harmadik sorra már lehet.. majd utólag javítod. olyan rímmel. merthogy ez eredetileg egy csajozós számban hangzik el. hogy ne állj le. UH.. őszinte. vagy a hibátlan. hogy. lásd: szókincs!). amit mástól még nem nagyon hallottál. Ne félj attól.. de NE röhögj. te meg HÚZhatsz el INNen. ami viszont ugyancsak zseniálisan kétértelmű: egyrészt azt jelenti.Eldobva két nagy dzsó. Ha ez megvan. erre NINCSen RÍmem. Ha mindenütt megállsz. mert a lényeg a folyamatosság (a flow).. mert KIhúzom MAgam. Próbálj meg eredeti. hogy hibázol. hogy nagyon jó. de azt is jelenti. Ha például rímeket keresel. ami kihúz a csávából): "BEhúztam MAgamat a CSŐbe. Inkább csináld folyamatosan sok zökkenővel és hibával. hogy bármikor bedobhasd.. ha jól sikerülnek és jól sülnek el." (Bobakrome) Attól zseniális. Legfeljebb csináld ezt (nézd meg.. ÍGY is én MAradok a SZÍnen.. hogy minél kevesebbet hibázz. szellemes szóképeket alkotni. nézd meg a Google-ön vagy az értelmező szótárban!) Rókalány? Mi ez. Ne gondolkodj. szellemes. igazán ütős. lehet.

. és írj olyan sorokat.. a ritmus. Ez is élőben az igazi.ha nem hallgat senki -. és akkor nincs semmi értelme. Keress embereket. Ráadásul sok vers van. 9. akkor hívd össze a haverokat (lásd: cypher). wink hangulatjel Mindenesetre ha pár ilyet kitalálsz és begyakorolsz. mint a SZEkrényben a VÁLLfán a lóDENkaBÁtok. mint régen a népdal volt. de legalább azt látják. nem színpadi előadás. A népdalt is mindenki a saját ízlése szerint formálta. maníros." Sőt. de még nem nagyon mernek villogni a tudásukkal.. Ha verset kell megtanulnod. hogy mondjuk a kötelező olvasmányokból gyűjts agyas szavakat.. Ha eljutottál egy szintre. 8.. erőltetett. akkor a következő freestyle-odba be tudod csempészni őket. mint a SZEkrényben a VÁLLfán a LÓdenkaBÁtok. Ha suliba jársz. Valószínűleg többen is úgy vannak vele."nálam RAvaszabb EMszít NEM taLÁLtok. hogy tetszeni fog a többieknek. tudatosodnak a hibák és meglátjátok. belőlem már nem lesz. és mindig elsősorban buli volt.. és még az is lehet. A technikát.. a gondolkodást figyeld. mint Te: szeretnének fejlődni. csak úgy LÓGnak RAJtam a RÓkalányok. hogy jobban üljön a poén: "nálam RAvaszabb EMszít NEM taLÁLtok. és csak a többi rappert utánzod. csak úgy LÓGnak RAJtam a RÓkalányok. mindenki tud segíteni mindenkinek. hogy eredeti vagy. innen folytatjuk legközelebb. hogy mi a jó és min kell még csiszolni. *** Nna. Ha ezt a remek lehetőséget kihagyod. hanem csak kotta..... ha nem tetszik. ráadásul épp a lényeg nincs benne: a flow. idegenkedsz tőle. Belőled még lehet rapper. esetleg kifejezetten xar. Ha együtt toljátok. az nem rap.. amit -. de amit begépelsz a fórumra. magold be akkor is. a stílus. azt gyakorold. A rap kollektív műfaj. akkor nem leszel eredeti. amelyek jól jöhetnek még. sose énekelték el kétszer ugyanúgy. és már kipróbálnád magad. Egyáltalán nem árt a freestyle-tudásodnak. akikkel együtt gyakorlohatsz. amelyek Neked tetszenek. ha sokféles szöveget forgatsz a szádban és az agyadban. hogy ez a három sor esetleg Neked egyáltalán nem tetszik. mert ez fejleszti a memóriádat. A netes " freestyle" se haszontalan." Az ne zavarjon. még ritmusvariációt is csinálhatsz. használd ki a kötelezően tanulással töltendő időt arra. .akár el is tudsz rappelni. mint annyi más dolog.