Dadah atau "drug" adalah bahan atau kimia yang amat merbahaya kepada individu yang menggunakannya

kerana ia mengubah cara minda dan tubuh manusia berfungsi.
Banyak hal yang berkaitan dengan dadah sentiasa menjadi bahan dalam berita.
Apabila mendengar saja perkataan dadah, kita akan terus memikirkan jenis-jenis dadah seperti ganja dan
heroin. Tetapi, sebenarnya terdapat beribu-ribu jenis dadah di seluruh dunia ini yang digunakan oleh lebih
kurang 200 juta manusia untuk pelbagai tujuan.
Dadah dan Anda!
Menurut Kamus Dewan Melayu - Inggeris, makna perkataan "Drug" bermaksud ubat-ubatan. Walaupun
demikian, untuk memberi takrif penyalahgunaan kepada "drug", perkataan "use", "misuse" atau "abuse" perlu
digunakan bersama-sama dengan perkataan "drug". Contohnya "drug abuse" atau "misuse of drug" yang
membawa maksud penyalahgunaan dadah.
Dadah merupakan satu istilah khas yang merujuk kepada sejenis bahan yang mendatangkan kemudaratan
kepada kesihatan seseorang dari segi fizikal, mental dan emosi serta tingkah laku pengguna apabila digunakan.
Akibat daripada kesan ini, seseorang yang menyalahgunakan dadah akan menjadi ketagih dan akan terus
bergantung hidup kepadanya. Tanpa disedari, anda sendiri mungkin telah menggunakan beberapa jenis dadah
dalam hidup anda.
Ubat-ubatan seperti "paracetamol " dan "antibiotic" membantu menyembuhkan anda sekiranya anda tidak
sihat.
Teh, kopi dan coklat juga mengandungi sejenis dadah rangsangan yang dikenali sebagai "caffeine". Akan tetapi,
dadah rangsangan seperti ini tidak mengakibatkan ketagihan yang bermasalah kepada individu, masyarakat
dan negara. Oleh itu, penggunaan bahan minuman dan makanan ini tidak salah di sisi undang-undang.
Namun demikian, beberapa jenis dadah adalah dadah yang dilarang pengambilannya kerana dadah ini
mengakibatkan ketagihan dan masalah-masalah kesihatan, sosial, ekonomi dan sebagainya. Oleh itu, Kerajaan
Malaysia telah menyenaraikan dadah ini di dalam Akta Dadah Berbahaya 1952 untuk mengharamkan
penanaman, pengeluaran, pengedaran, import, eksport, pemilikan dan penyalahgunaan dadah seumpana ini.
Jenis dadah seperti seperti kokain, ganja, heroin, syabu dan "ecstasy" diambil untuk mengubah perasaan
fikiran anda. Dadah-dadah ini juga dikenali sebagai
"dadah yang disalahguna".
Dadah dan Ciri-cirinya
Dadah merujuk kepada sejenis bahan kimia psikoaktif yang mempunyai ciri-ciri seperti berikut :


Mempunyai kesan paling ketara ke atas sistem saraf pusat (Otak dan saraf tunjang)
Digunakan bukan untuk tujuan perubatan dan penggunaannya adalah dilarang

Diperoleh secara haram

Membawa kepada pergantungan fizikal dan psikologikal dan meningkatkan daya tahan terhadap dadah

Di antaranya ialah:-  1. tanpa pengedar dadah ini sudah tentu penagih akan sukar memperolehi bekalan dadah. hukuman bagi penyalahgunaan dadah jenis ‘Syabu’. Sebagai contoh. pihak yang berkenaan boeh mengadakan aktiviti ko-kurikulum seperti perkhemahan motivasi dan sebagainya. membanteras isu penyalahgunaan dadah perlu mengadakan pendidikan untuk mencegah. Sebagai contoh. Jika melebihi daripada 50 gram akan dikenakan hukuman mati (gantung). Penggal 27).  2.  Pihak yang berkenanaan sama ada kerajaan mahupun swasta dalam usaha untuk Melaksanakan pendidikan untuk mencegah dari penyalahgunaan dadah. Begitu juga kepada penagih dadah dikenakan hukuman yang berat. pengetahuan serta kefahaman kepada masyarakat terutama golongan remaja tentang bahaya dadah dan kesedaran mereka. boleh dijatuhka hukuman maksima 10 tahun penjara atau $20. Hal ini adalah kerana Pihak kerajaan mengenakan hukuman yang berat. mengadakan aktiviti-aktiviti seperti ceramah. seminar.000. Hal ini bertujuan untuk memberi informasi. dadah boleh dikategorikan kepada beberape jenis seperti berikut :   Opiat dan Opiat sintetik Stimulan  Ganja  Halusinogen  Depresen  Ubat-ubatan dan bahan-bahan yang disalah guna  Terdapat pelbagai langkah untuk menghindari dari kegiatan penyalahgunaan dadah supaya ia berkurang dan kalau boleh di hapuskan sama sekali. Manakala kesalahan bagi memakan dadah Sybu di bawah Seksyen 6 (b) Akta Penyalahgunaan Dadah Penggal 27.  Misalnya di berikan hukuman mati (gantung) bagi pengedar dadah. Hukuman minima adalah 20 tahun penjara dan 15 kali sebat dan hukuman maksima pula adalah 30 tahun penjara dan 15 kali sebat. Mendatangkan kesan-kesan buruk dan bahaya ke atas kesihatan dan fungsi sosial seseorang Jenis-jenis Dadah Setakat ini. Kesalahan mengedar dadah Syabu iaitu antara 20 gram hingga 50 gram (di bawah seksyen 3 (a) Akta Penyalahgunaan Dadah. .00 atau kedua-duanya sekali. pameran dan sebagainya. Selain itu.

Ibu bapa perlu mengawasi dan bertanggungjawab dalam menjaga anak-anak mereka. penyalahgunaan dadah yang semakin berleluasa terutama di kalangan golongan remaja. tabiat.  4. dan hasil kerja meradang tidah tentu sebab. kawalan kastam yang ketat perlu dilaksanakan. 3. Beberapa tanda umum yang boleh dilihat berkaitan dengan kegiatan penagihan dadah ialah:          kemerosotan kehadiran ke sekolah atau tempat kerja.  Pihak kerajaan juga telah menubuhkan rumah-rumah pemulihan yang bertujuan untuk Penubuhan pusat-pusat pemulihan.  Hal ini bertujuan supaya sentiasa berganding bahu bagi sama-sama membanteras isu Perlu mewujudkan kerjasama di antara orang awam dan kerajaan. Selain itu. masyarakat dan pihak kerajaan perlu memata-matai serta bertindak pantas dalam melaporkan kegiatan-kegiatan yang mencurigakan. kurang berat badan. dan tingkahlaku. [ Swatch Internet Time ] Tanda-tanda penagihan dadah pada umumnya boleh dilihat melalui beberapa perubahan tertentu seperti rupa. bangsa dan lain-lain. memberi rawatan bagi penagih-penagih sama ada dari berbagai peringkat umur. disiplin. mata berkaca-kaca dan berair atau mata yang redup dan kuyu parut dan bekas suntikan di lengan dan di hujung jari bertukar warna akibat menghisap ganja berdampingan dengan mereka yang diketahui menagih dadah meminta wang yang berlebihan daripada keluarga suka meminjam wang daripada kawan-kawan atau mencuri barang-barang yang . Sebagai contoh. selalu menguap dan tidak bermaya mengelakkan diri daripada tanggungjawab tabiat suka menyembunyikan apap-apa yang dilakukan atau dimiliki hilang selera makan. Sebagai contoh. kerajaan Brunei telah menubuhkan sebuah rumah pemulihan yang dikenali sebagai Rumah Al-Islah untuk merawat serta memulihkan pemikiran mental serta tingkah laku mereka kepada jalan yang benar serta di redhai Allah. mutu kerja.

terutam di bahagian lengan (bagi mereka yang menggunakan jarum suntikan) 5. 6. hilang konsentrasi serta hilang pertimbangan akal dan kawalan diri. sehingga percakapan susah di fahami. bilik kecil. Mudah tersinggung dan naik radang denan perasaan yang bukan-bukan kerana mensyaki dan khuatir masyarakat sentiasa menghina mereka 3. jumlah dadah yang digunakan. Mata selalu merah dan berair kerana fungsi mata tidak dapat dikawal sehingga mereka terpaksa memaki kaca mata gelap untuk melindunginya. keadaan individu serta situasi ketika menggunakannya. Tidak dapa mengawal pertuturan dan suara kerana kemerosotan dan gangguan mental. Dari masa ke semasa menggelatar seperti kesejukkan amat sangat. Terdapat parut dan kesan-kesan luka celar-celar. sekolah. Walau bagaimanapun. . 9. 2. mudah dijual di rumah. Suka menjauhkan diri dari khalayak ramai ke tempat-tempat sunyi atau gelap. 1. 8. kesan atau akibat dadah ke atas seseorang adalah berbeza mengikut individu dan bergantung kepada beberapa faktor seperti jumlah dadah. tempat kerja. cara penggunaan. saudara mara atau kaum keluarga selalu mengunjungi tempat-tempat terpencil tanpa sebab seperti stor. 7. tingkat bawah bangunan dengan tujuan mengih dadah Tubuh badan yang siaht menjadi lemah. 4. Selalu mengantuk. Selalu melakukan perbuatan atau gaya yang ganjil-ganjil kerana bdipengaruhi khayalan-khayalan kesan dadah yang mereka ambil. kurus dan tidak bermaya kerana kurang nafsu makanyang menyebabkan kurang zat-zat makanan yang diperlukan.