LES 20 PROFESSIONS DEL FUTUR (D¶ACÍ AL 2030) Si alguna vegada t¶has preguntat: com serà el mercat laboral d¶ací

a vint anys? Quines noves necessitats existiran i qui les durà a terme? Potser ja existeixen estudis i inquietuds per a respondre aquestes preguntes... En aquest sentit, el govern britànic es va fer aquestes preguntes i hi va trobar interessants respostes després d¶encarregar un estudi a Fast Future, una consultora especialitzada en detectar tendències i predir. El resultat del detallat informe es va publicar el gener d¶enguany i conté un llistat de les 20 noves professions que es desenvoluparan en un futur immediat i vas ses escollides i analitzades per 468 membres del¶APF (Association of Professional Futurists), integrada per 20.000 professionals de tot el món, gran part dels quals especialitzats i influents en alguna branca científica o tecnològica. Per a elaborar el minuciós estudi de 150 pàgines es van tindre en compte les previsions demogràfiques i climàtiques de la societat de 2030... Data en què es preveu que la població mundial ascendirà a 8.300 milions, la demanda d¶aliments creixerà un 50%; la d¶aigua, un 30%, Xina i Índia seran líders mundials, hi haurà televisió en 3D i la tecnologia serà el centre de les nostres vides. En paraules de Gordon Brown (Primer Ministre britànic) És una prioritat prepar-se per a l¶economia del futur i assegurar-se que els nostres joves puguen aprofitae les oprtunitats que portaran la ciència i la tecnologia... La forma dels futurs llocs de treball serà l¶oferta laboral per a la pròxima generació, i inspirarà als joves a adquirir les habilitats i la formació necessària per a tindre èxit. Aquestes són les possibles 20 noves professions emergents i àmpliament relacionades amb els avanços de la ciència i la tecnologia en el període de 2010 a 2030. Algunes ja estan en marxa, per a d¶altres, tal volta ens interesse anar preparant-nos. 1. Body Part Maker (Fabricant de parts del cos) Data prevista: 2020 Possibles estudis: enginyeria genètica, biomedicina, biotecnologia. La combinació de cirurgia plàstica, robòtica, genètica i generació de teixits dóna ja resultats espectaculars... Molt prompte serà possible fabricar òrgans i extremitats per substituir parts esguerrades de qualsevol ésser viu, fins i tot dels éssers humans. 2. Nanometge Data prevista: 2025 Possibles estudis: medicina, enginyeria robòtica, biomedicina, biotecnologia. Els avanços en nanotecnologia fan albirar una era d¶aparells minúsculs, de mida subatòmica, que transformarien radicalment les tècniques en medicina i implantaments. 3. Pharmer (agricultor + farmacèutic) Data prevista: 2015 Possibles estudis: enginyeria agrònoma, farmàcia, enginyeria genètica. A pesra de comptar amb sectors crítics, la modificació genètica de les plantes seguirà endavant perquè és la única via possible per a obtindre més aliments... això sí, seran conreus amb més concentració de substàncies terapèutiques.

4. Especialista en benestar de gent gran Data prevista: 2010 Possibles estudis: geriatria, gerontologia, medicina, psicologia, ciències de l¶esport. L¶envelliment de la població afavorirà l¶aparició de nous perfils d¶atenció a la gent gran, que abastaran la medicina, l¶estètica, la psiquiatria, l¶esport, les finances, l¶estil de vida, etc. Alguna cosa que ja ha començat a succeir i un sector que es professionalitzarà com més va més. 5. Cirurgià d¶augment de memòria Data prevista: 2030 Possibles estudis:, medicina, enginyeria informàtica, biomedicina, biotecnologia. Podrem ampliar les nostres K de memòria, talment ho fem amb l¶ordinador? Segons els experts de Fast Future, sí, amb ajuda de la nanomedicina, per descomptat, que ens permetrà implantar-nos-hi minúsculs xips. 6. Expert en ètica científica Data prevista: 2015 Possibles estudis: filosofia, tota mena de carreres científiques. La clonació, la manipulació genètica, el treball amb cèl·lules mare... són disciplines que hui dia ja plantegen vertaders desafiaments ètics. Els nous avanços mèdics prometen obrir noves polèmiques. Tard o d¶hora, serà necessari regular la investigació per impedir que es faça un mal ús dels nous descobriments, tal com ja va succeir, per exemple, amb l¶energia nuclear. 7. Pilots, arquitecte i guies turístics... espacials Data prevista: 2015 Possibles estudis: arquitectura, enginyeria aeronàutica, turisme. Ja existeixen vols a l¶espai (per exemple, els que ofereix l¶empresa Virgin Galactic Airlines) La universitat de Houston imparteix un màster en arquitectura espacial que contempla, entre d¶altres coses, la construcció d¶hivernacles a Mart. Els viatges espacials deixaran de ser vedat de científics i militars i seran assequibles per a un públic cada vegada més minoritari. 8. Agricultor vertical Data prevista: 2015 Possibles estudis: enginyeria agrònoma. L¶agricultura hidropònica permet estalviar una gran quantitat de terreny de conreu i produir més aliments en menys espai. A més, perjudica menys l¶entorn. El futur de la producció d¶aliments passa per cultivar en pisos. Aquest sistema permetria automatitzar moltes tasques agrícoles. 9. Especialista en revisió del canvi climàtic Data prevista: 2015 Possibles estudis: enginyeria mediambiental. Reflectir els raigs solars amb para-sols gegantins, construir murs d¶acer per mantindre el nivell de la mar... podrien ser algunes de les solucions que caldria implantar per a frenar les terribles conseqüències del canvi climàtic. En qualsevol cas, pel bé de tots, els enginyers mediambientals no poden tardar a posar-se mans a l¶obra.

10. Executor de quarentenes Data prevista: 2030 Possibles estudis: medicina, biomedicina, epidemiologia És possible que l¶enorme difusió mediàtica del virus de la grip A haja influït els experts de Fast Future a l¶hora d¶apostar per aquest perfil professional. La missió d¶aquests professionals consistiria a atendre emergències en cas de pandèmia i, fins i tot, a imposar quarentenes en els focus principals d¶infecció. 11. Policia del clima Data prevista: 2020 Possibles estudis: enginyeria mediambiental, meteorologia. En alguns països, com la Índia, ja s¶ha experimentat amb èxit la tècnica de provocar pluges artificialment. Si aquesta tecnologia segueix avançant, serà necessari implantar unes normes internacionals i fer que es respecten o les conseqüències podrien ser molt greus. 12. Advocat virtual Data prevista: 2010 Possibles estudis: dret. Si ara ens passem la vida connectats a internet, imaginen d¶ací vint anys. Els conflictes de privadesa, honor, propietat intel·lectual, etc. generats per la xarxa exigiran la intervenció d¶advocats especialitzats. De fet, ja està succeint. 13. Professor virtual Data prevista: 2015 Possibles estudis: ciències de l¶educació. El maneig d¶avatars permetrà donar suport als professors de carn i ossos en l¶ensenyament presencial i substituir-los en la virtual. 14. Enginyer de vehicles alternatius Data prevista: 2020 Possibles estudis: enginyeria industrial. Buscar alternatives ecosostenibles al transport actual és ja una prioritat. El vehicle elèctric acaba d¶entrar al mercat, però és sols el principi d¶un llarg procés. 15. Narrowcaster Data prevista: 2010 Possibles estudis: periodisme, publicitat, relacions públiques, comunicació audiovisual. En el segle XX es va inventar el broadcast, els mitjans de comunicació de masses que arribaven a grans col·lectius.... La tendència actual és l¶oposada: la segmentació. Els canals generalistes i les grans estrelles seran reemplaçats per continguts especialitzats, adaptats als interessos específics de diferents grups de persones. 16. Controlador de dades personals Data prevista: 2020 Possibles estudis: enginyeria informàtica, dret. El control de la privadesa i la seguretat en internet ja és una prioritat hui dia. La necessitat de protegir-se dels hackers no farà sinó augmentar en els pròxims anys i afavorirà l¶aparició d¶aquest nou ofici.

17. Organitzador virtual Data prevista: 2015 Possibles estudis: biblioteconomia i documentació, administració d¶empreses. Manegem cada dia volums més grans d¶informació en la nostra faena. No tardarem a necessitar especialistes que ens ajuden a organitzar-la: una agenda i una secretària ja no seran suficients. 18. Banquer/inversor de temps Data prevista: 2010 Possibles estudis: administració d¶empreses. Sempre s¶ha dit que el temps és or, però l¶art d¶administrar-lo correctament cada vegada es valora més, com demostra la proliferació de cursos sobre productivitat i gestió del temps. Ja existeixen bancs de temps: del banquer al broker sols hi ha una passa. 19. Ajudant de networking en xarxes socials Data prevista: 2015 Possibles estudis: educació social, treball social, relacions públiques. Integrar-se socialment, d¶ací uns anys, significarà estar integrat també en internet. Apareixerà un nou model de treballador social especialitzat a millorar les relacions virtuals dels seus clients. 20. Personal Brander (Gestor personal de marca) Data prevista: 2010 Possibles estudis: publicitat, relacions publiques. Les xarxes socials estan canviant la nostra manera de projectar una imatge personal. En cert sentit, tots som marques. Els assessors d¶imatge del futur tindran en compte aquestes variables. Traducció: L. Santacruz Traducció de l¶apunt http://mauriciobertero.espacioblog.com/post/2010/04/03/las20-profesiones-del-futuro-de-aqui-al-2030 Via Las profesiones del futuro http://www.eoi.es/blogs/biblioteca/las-profesionesdel-futuro/

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful