You are on page 1of 13

Clinică de terapie holistă oferă servicii de terapie

complete:


pentru corp (terapia Bowen)
pentru minte (evaluare psihologică, terapie şi consiliere individuală, Terapia iertării
– Călătoria)
pentru spirit (consiliere spirituală şi dezvoltare personală, Terapia iertării –
Călătoria)

Terapia Bowen

Se adresează tuturor celor care vor o stare de sănătate perefectă pe toate planurile:


un corp sănătos și echilibrat;
o minte sănătoasă fără traume și șocuri emoționale;
un suflet plin de pace și armonie cu Sine și cu lumea înconjurătoare.

Terapie psihologică

Se adresează tuturor celor care vor un echilibru mental și dezvoltarea capacității de
învingător în toate dimensiunile vieții.


evaluare psihologică;
terapie psihologică centrată pe soluții, terapie psihologică integrativă;
terapia iertării – călătoria.

Dezvoltare personală şi spirituală – “Regăsirea Puterii Interioare”

Dezvoltarea personală şi spirituală se adresează:


tuturor celor care au trăit cel puţin o dată în viaţă sentimentul că nu mai ştiu cine
sunt, sau pot face mai mult decât ceea ce au deja;
tuturor celor care caută răspunsuri sau soluţii la problemele cu care se confruntă în
prezent;
sau oricărei persoane care pur şi simplu vrea să-şi facă un dar – să mai descopăr un
aspect al fiinţei mele cu care pot crea ceva nou în viaţa mea prezentă.
Premiul regăsirii puterii interioare este atitudinea prin care poți creea orice
realitate vrei tu; această atitudine este motorul care te va purta către orice proiect,
oricât de simplu sau măreț va fi.

Rezultatul este o stare de sănătate radiantă în toate dimensiunile vieţii tale,
menţinută printr-un stil de viaţă sănătos.

Valea Adanca capat CUG 0745 586 852 alexandrinadamian@yahoo. Alina Tilica Iasi. Dana Apostol Iasi.Adina Grigorescu Iasi 0727 803 390 adina_grigorescu_best@yahoo. Centrul Bowen Iasi. str. Lupu nr.com Dr.com Dr.26-28 0746 135 995.com Detinator al diplomei nivel Avansat Detinator al diplomei nivel Master INSTRUCOR . Homeopatie. Clinica Sanoptic (demisol) Str. 0745 658 247 gnistornistor@yahoo. Patras Dalila Iasi.34 0722 441 808 alinaurg@yahoo. CENTRUL MEDICAL FRUMOASA . Centrul Bowen Iasi. Valea Adanca capat CUG 0744 571 683 patrasdalila@yahoo. Vasile Lupu nr. Niculina Gheorghita Iasi. 0724 347 373 daries777@yahoo. Getta Nistor Iasi.ro Farm. medicina de familie 0749 205 177.com www.com Gabriel Nistor Iasi 0758 014 975 Ph. 94. cartier Tatarasi 0730 112 317 holisterapi@yahoo.com Dr.com prof. cartier Alexandru cel Bun 0741 663 523 manea_elena_pusha@yahoo.com Carmen Damian Iasi. V.gettanistor. Manea Elena Iasi. Str. Libertatii nr.

tendoane. Aceasta incurajeaza organismul sa se reechilibreze si sa se reintoarca la starea naturala de sanatate. Este recunoscuta pentru eficienta sa in tratarea afectiunilor interne si reducerea duratei convalescentei. alegeti Tehnica BOWEN! Cum functioneaza? Exista cateva teorii cu privire la felul in care actioneaza Tehnica Bowen. Tehnica Bowen este un concept nou in manipularea corporala. cat si prin sistemul circulator si limfatic. • Meridianele energetice se restabilesc imediat . nu deriva si nici nu este similara nici unei alte modalitati de abordare fizica: • Deplasarile osoase se re-aliniaza . Aproape in toate cazurile. muschi.desi nu este necesara invocarea unui raspuns emotional. odata ce s-a realizat relaxarea totala a corpului. Una dintre acestea. Se bazeaza pe teoria conform careia. prin readucerea acestora la echilibru si armonie. Lucreaza atat prin sistemul nervos. pacientii raporteaza o stare placuta de relaxare si o senzatie de bine. . Tehnica Bowen este o formula unica de re-echilibrare neuro-musculara.Instructor Seniornstructor Ce este? TEHNICA BOWEN prezinta unul dintre cele mai profunde concepte terapeutice existente in lume. alternativa si complementara. iar circuitul limfatic normal se restabileste . sugereaza ca “miscarile” Bowen stimuleaza proprioreceptorii si fibrele senzoriale ale sistemului nervos periferic. ca in chiropractie. Proprioreceptorii asigura perceptia asupra pozitiei si miscarii corpului. ca in cazul terapiilor ce se adreseaza mintii si corpului deopotriva.desi practica nu se bazeaza pe meridiane si nu se aseamana nici cu acupunctura. in prezent. la nivel structural si muscular. de usurare. • Echilibrul psihic se normalizeaza . ca fiind cea mai buna tehnica de insanatosire! Daca sunteti in cautarea unui mod de a-i ajuta pe ceilalti sa-si invinga suferintele si durerile. se activeaza abilitatea proprie organismului de a redresa orice problema a corpului si a mintii. ca in masajul terapeutic. pe plan international. • Tensiunile musculare si incordarile se elimina.desi nu se executa nici o manipulare a articulatiilor sau oaselor. de medicina alopata. nici cu presopunctura. TEHNICA BOWEN este deopotriva salutata. si se gasesc in tesutul conjunctiv.desi nu se maseaza muschii. ligamente si fascie.

Cand apare o leziune a corpului. nervii. prin contractarea muschilor si inceperea procesului inflamator in zona. fascia ramane contractata spre a proteja zona dureroasa. deoarece fascia restrictioneaza miscarile si continua sa-si pastreze forma. localizat in creier. sustine si ridica muschii. de-a lungul fibrei aferente. . cum ar fi o fractura a degetului de la picior. pentru a incepe procesul de vindecare. dar nu este deplasata prin forta. nociceptorii transmit un raspuns reflex. tesuturile si organele corpului. Nociceptorii sunt amplasati in aproape toate tesuturile corpului. permitand o miscare optima si sanatoasa a fluidelor catre toti muschii si toate articulatiile corpului. nociceptorii aflati in fascie si tesut conjunctiv sunt stimulati sa transmita un impuls de neagresiune prin sistemul nervos central. muschi individuali si fibre individuale. iar cortexul recunoscand aceasta informatie. initiaza procesul de vindecare pentru aceasta etapa reparatorie. inconjoara. Daca durerea persista o lunga perioada de timp. continuam sa schiopatam. Acestia se numesc uneori si receptori de durere. cerebral. Aceasta informatie este mai apoi prelucrata de cortex si ulterior transmisa inapoi. dar acest termen este inselator. Se va transmite un mesaj. sau au potential de a afecta tesuturile. Structurile musculoscheletale devin capabile sa-si mareasca capacitatea de miscare si sa-si foloseasca tot potentialul de forta si in plus. prin intermediul diferitelor fibre. Fascia creaza un spatiu intre fiecare grup de muschi. prin fibrele aferente. fascia isi reduce contractia. pana la thalamus. functioneaza optim. realizate de miscarile Bowen de mica intensitate. Chiar dupa ce osul s-a vindecat. cu 70-120 metri/secunda. Cu fiecare miscare Bowen. pentru inlaturarea inflamatiei si relaxarea fibrelor musculare si a tesutului conjunctiv. Cand aderenta fasciei este diminuata iar tesutul conjunctiv cicatrizat se inmoaie si se contracta. dar sunt foarte numerosi in fascie. care afecteaza. joaca un rol foarte important in eficienta tratamentului Bowen. cauzand astfel disfunctii sau restrictii de miscare ale tesuturilor inconjuratoare. vasele de sange si nodurile limfatice situate in aceste tesuturi relaxate. deoarece durerea este interpretata la un nivel superior. o membrana de tesut fibros care infasoara. fascia este angrenata si “deranjata” pentru scurt timp. Prin intinderea fibrelor de colagen si modificarea formei tesutului conjunctiv. Nociceptorii sunt in mod special sensibili la stimulii agresivi. la locul traumatizat.Un anumit tip de receptor si in particular nociceptorul. pana la nivel microscopic. la cortex.

. putem intrerupe acest cerc vicios prin schimbarea stimulilor primiti de sistemul nervos. Tehnica Bowen activeaza. Majoritatea oamenilor. stimulii vor fi primiti de catre sistemul nervos. Prin eliminarea acestor puncte Trigger. Fascia joaca un rol important in coordonarea musculara. pe insertia sau pe corpul muschilor. deoarece fascia va deveni rigida. se inlatura senzatia de durere si se amelioreaza mobilitatea articulatiilor si co-ordonarea musculara. unde sunt localizati receptorii celulelor Golgi. doar dupa cateva sedinte Bowen. Si in acest caz. In urma unui traumatism. Fascia . inmuierea tesutului afectat si imbunatatirea posturii si a mobilitatii. aliniamentul postural si integritatea structurala si functionala. capsula si ligamentele.toate miscarile executate in jurul unei articulatii afecteaza direct articulatia. bolilor sau interventilor chirurgicale stagneaza. fara mobilizare fortata sau intindere. Re-echilibrarea sistemului nervos vegetativ .O EXPLICATIE ALTERNATIVA Miscarile Bowen activeaza urmatoarele mecanisme de auto-vindecare: Reflexul de contractie . traiesc astazi intr-o constanta stare de stress si hipestimulare simpatica a SNV. torsionata si deshidratata. Aceasta poate explica de ce. In cazul unui circuit durere – muschi – spasm. alungirea sau contractia tesutului musculotendinos. Proprioreceptorii articulatiilor . Acesti receptori sunt stimulati in timpul miscarilor de “solicitare” si “rolare” ale tehnicii Bowen. muschii sau tendoanele ce sunt mobilizate. invitand la normalizarea functionarii articulatiei. fara a fi nevoie de o manipulare in forta. unde este guvernat mecanismul de autovindecare al organismului. ca un catalizator pentru aceasta schimbare.se pare ca Tehnica Bowen are cel mai important si profund efect in aceasta zona. pacientii adesea adorm sau cad intr-o stare de profunda relaxare. in timpul sedintelor. care sunt puternic inervate cu proprioreceptori.fiecare miscare Bowen este efectuata la nivelul superficial al fasciei si afecteaza relatia dintre fascie si nervii. Ca rezultat direct al unei sedinte Bowen. atunci cand convalescenta in urma traumelor. toate acestea vor fi afectate in mod negativ. SNV controleaza peste 80% din functiile corpului si este foarte susceptibil la factorii externi de stress. Punctele Trigger . se observa adesea slabirea aderentei. contractata. Aceasta indica trecerea catre dominanta parasimpatica. cu reducerea stressului la nivel profund. se reactiveaza frecvent procesul de insanatosire. asa cum demonstreaza lucrarile Idei Rolf si a multor altor osteopati. informand sistemul nervos despre starea de tensiune.majoritatea miscarilor se realizeaza la origine. sau se afla in stadiu de platou. auzindu-se cu putere peristaltismul.multe din miscarile Bowen se suprapun sau coincid cu localizarea punctelor Trigger. Vindecarea are loc atunci cand SNV trece de la dominanta simpatica la cea parasimpatica.

intr-o mainera holistica. prin accesarea “tiparului originar” si reinstalarea parametrilor unei stari anterioare de bine si echilibru. Suprapunerea acestor doua sisteme ar putea explica componenta energetica extrem de puternica a tehnicii si efectul sau asupra organelor interne. intr-o pozitie confortabila. . de regula. procesul de auto-vindecare derulandu-se si pe parcursul zilelor urmatoare. Terapeutul nu forteaza organismul pacientului sa execute o comanda. Intre fiecare dintre seturile de miscari exista cateva minute de pauza. Tehnica Bowen nu foloseste manipulari in forta. pe anumite puncte specifice. Rezultatele pot fi remarcabile chiar de la prima sedinta. la interval de sapte zile. in propriul sau ritm. fie direct pe piele. efectuate cu degetele. De cele mai multe ori. iar unele traverseaza chiar doua sau trei meridiane dintr-o data. Organismul sau are astfel timpul necesar pentru a prelucra mesajele declansate de miscarile Bowen si a initia procesul de vindecare. Practicienii de acupunctura au corelat indicatiile si efectele miscarilor Bowen cu punctele corespondente din acupunctura. Prin aplicarea acestor miscari se transmit mesaje prin intermediul sistemului nervos. sunt necesare doar cateva sedinte de tratament. fie peste o imbracaminte usoara. acoperit. Acestia au comentat si asupra schimbarii imediate a pulsului de acupunctura. asupra muschilor si tesutului conjunctiv. ca raspuns la miscari si proceduri. recuperand memoria celulara a unei stari ideale de relaxare si echilibru. Spre deosebire de celelalte terapii manuale. dar tratamentul Bowen se poate aplica si unui pacient asezat pe scaun. Cum se aplica? Pacientul poate fi culcat pe un pat sau pe o masa de masaj.majoritatea miscarilor se suprapun peste punctele de acupunctura. Terapeutul se poate concentra pe o problema specifica sau se poate adresa organismului ca un intreg.Punctele de acupunctura si meridianele . Tratamentele se aplica. singur. ci permite acestuia sa intreprinda acele actiuni necesare pentru a se auto-vindeca. in care pacientul se odihneste. Un tratament consta in aplicarea unor miscari delicate. Memoria celulara – oamenii de stiinta au demonstrat ca unele miscari specifice Bowen declanseaza recuperarea memoriei celulare a organismului. in cazul afectiunilor acute.

neurologice sau psiho-somatice. fara ca efectele sale sa fie influentate de acestea. rinite. • Afectiuni neurologice si multe altele……… Tehnica Bowen este o modalitate complementara. Din acest motiv. • Dezechilibre hormonale si emotionale. Are un efect de relaxare foarte profunda.Cui i se adreseaza? Terapia Bowen este potrivita si folositoare oricui. Ofera alinare sportivilor. femeilor insarcinate si persoanelor cu nevoi speciale. . la nivelul intregului corp si faciliteaza declansarea mecanismului de auto-vindecare. • Boli ale sistemului imunitar. etc) • Infertilitate. in sensul ca potenteaza si complementeaza tratamentele alopate. • Alergii. nu este nevoie sa fiti bolnavi sau sa va doara ceva pentru a beneficia de pe urma unui tratament Bowen! Preventia este mai buna decat tratarea – toata lumea se simte mai bine cu Bowen! Nu exista. cronice. bronsite si astm. dureri de spate. stomac si intestine. umar intepenit. de la nou-nascuti la persoane in varsta. • Sechele dupa accidente vasculare. Mecanismele declansate de un tratament Bowen in cadrul sistemului nervos sunt foarte subtile. chisturi ovariene si fibroame uterine. probleme la genunchi. restrictie de miscare a gatului. contraindicatii si nici nu poate face nici un rau! Doar cateva dintre afectiunile in care Tehnica Bowen si-a dovedit eficacitatea sunt: • Probleme scheleto-musculare si articulare (accidentari sportive. sciatica. vezica biliara. este ideal sa se evite alte terapii corporale cateva zile inainte si dupa o sedinta Bowen. luxatii ale gleznei. Cu toate acestea. • Afectiuni respiratorii. • Migrene si dureri de cap.Se adreseaza organismului la toate nivelele: fizic. • Stres si oboseala cronica. mental si emotional si da rezultate in tratarea afectiunilor acute. practic. etc) • Afectiuni ale organelor interne (probleme la rinichi. iar corpul continua sa lucreze cateva zile dupa sedinta. boli profesionale. chimic. ficat. pentru ca reactia organismului la tratamentul Bowen sa nu fie intrerupta. • Enuresis (incontinenta nocturna la copii).

ciclismul si jocul de criket. la Club. Tom incepuse cumva sa invete cum sa-si ajute sotia sa depaseasca crizele de astm si ii aplica periodic tratamente. unde Tom s-a angajat ca tamplar la fabrica de ciment din localitate. antrenand tineri in diferite sporturi. Norah si Beatrice si o sora mai mica – Agnes. Tatal sau era tamplar si n-ar fi acceptat ca vreunul dintre copiii sai sa primeasca mai multa educatie decat era necesar pentru a primi o slujba. Jessie. venind din Wolver Hampton – Marea Britanie. In timp ce ziua lucra ca tamplar la fabrica. Sotia lui. cateva proceduri concepute de el special pentru cazuri de accidente sportive si era capabil sa-si ajute orice coleg de munca ce se plangea de vreo durere. datorita metodei lui Tom. vestea s-a raspandit si toata lumea a aflat ca Tom avea metoda sa proprie de a-i ajuta pe cei in suferinta. Au avut trei copii: Pam. A avut doua surori mai mari. S-au stabilit la Brunswick. Curand. Barry si Heather. cel mai probabil. al treilea copil si singurul fiu al familiei Wiliam si Norah Bowen. A condus cu succes un Club sportiv pentru Armata Salvarii in Geelong. o suburbie a orasului Melbourne.Darul lui Tom Bowen Tom Ambrose Bowen s-a nascut pe 18 aprilie 1916. Rene isi vanduse firma si avea suficient timp sa-i ofere lui . Parintii lui au ajuns in Australia in jurul anului 1910. nu era de acord cu asumarea de riscuri. in septmbrie 1941 si impreuna s-au mutat in Geelong. La inceputul anilor 60 se vadea necesara o decizie majora: sa ramana la fabrica de ciment sau sa riste si sa intemeize propriul sau cabinet? Desi Jessie. tratand din ce in ce mai multi oameni care-I cereau ajutorul in diferite probleme de sanatate. Tom s-a casatorit cu Jessie McLean la Armata Salvarii. dupa ce a terminat scoala. Copil fiind. Tom a reusit s-o convinga si a deschis un cabinet in locuinta unei prietene de familie – Rene Horwood. Deaceea. suferea de astm si foarte adesea necesita spitalizarea pentru a i se usura respiratia. iar in cele din urma n-a mai avut deloc nevoie de medicamente sau spitalizare. Tom era un sportiv pasionat si iubea innotul. Starea lui Jessie se imbunatatea constant. exercitii fizice si gimnastica. Tom a devenit ucenic de tamplar. Tom obtinea rezultate immediate cand aplica. s-a nascut Tom. locul unde. pe Autumn Street. Tom incepuse sa lucreze serile acasa. fara sa poata avea un cuvant de spus. folosind propriile sale proceduri. imbunatatind-o. Tom Bowen a continuat sa-si dezvolte tehnica. sotia sa. Tom Bowen isi dorea mult sa devina medic.

probleme mentale si emotionale si reusea sa aduca alinare si celor cu handicapuri grave. cabinetul sau era deschis pentru persoane cu handicap. desi acestia nu reprezentau decat o mica parte din clientela sa. dupa care erau insanatositi. numarul mare de pacienti care veneau la tratament a facut imposibila continuarea activitatii intr-o locuinta privata. accidente sportive.99. Tom ii ajuta cu succes pe cei cu dureri de spate. .283. Conform celor spuse de Pam.000 pacienti pe an. Astfel a inceput munca de o viata a celui ce mai tarziu. ca pisici si caini. in miez de noapte. Oricum. de catre un studiu comandat de Guvernul Australian in privinta activitatii terapeutilor de medicina alternativa si complementara. a devenit un terapeut respectat. urma sa fie recunoscut pentru geniul sau in redarea sanatatii oamenilor. Avea mereu usa deschisa pentru astmatici si femei insarcinate. In fiecare sambata. in scurt timp. ea fiind atenta la finantele firmei. Tom se ducea acasa in pauza de pranz si dupa aproximativ doua ore se intorcea si-si relua activitatea. iar in medie aplica fiecaruia doar doua sau trei sedinte. dar acest lucru nu constituia pentru el o prioritate. Avea. Geelong. urmatorul pas fiind mutarea intr-o locatie mai mare. Romney Smeeton si Kevin Ryan. acestia primind tratament gratuit. tatal sau era extrem de generos cand intalnea persoane aflate in situatii disperate sau copii cu handicap. prezenta lui Rene a fost o binecuvantare. Pe cand Rene se ocupa de secretariat si contabilitate. ce necesitau o ingrijire speciala. S-a estimat ca Tom trata circa 14 pacienti pe ora. pentru a-i ajuta in cazuri de crize de astm. tratand atat mici animale de companie. Sosea la clinica putin inainte de ora 9 dimineata. o mare afinitate pentru animale. Desi Tom nu avea studii in domeniul medical. in Strada Latrobe Terrace nr. Cea mai mare recompensa pentru Tom era faptul ca-si putea ajuta semenii! Tom era foarte implicat in activitatea cluburilor locale de fotbal si se stia foarte bine ca usa cabinetului sau era deschisa sambata seara pana pleca ultimul fotbalist. Aceste date au fost verificate in 1975. aceasta locatie s-a vadit deasemenea neincapatoare iar Tom si-a mutat cabinetul in Str.Tom sprijn si consultanta. In aceasta perioada. Curand. afectiuni organice. cat si cai. bazandu-se pe experienta sa de multi ani in conducerea unei afaceri. Tom era ajutat in lucrarea sa altruista de doi dintre invataceii sai. Adesea se intampla sa mearga acasa la pacienti. Tom ar fi putut sa castige foarte multi bani. Latrobe Terrace la nr. cand isi incepea ziua de lucru. astm. tratand in mod constant 13. deasemenea.

i-a fost prezentat Oswald Rentsch si l-a invitat pe acesta in Geelong sa-i invete tehnica. cu ajutorul a 98 de instructori. Ossie si Elaine au deschis un cabinet naturopat in Hamilton – Western Victoria. Acest lucru nu s-a intamplat pana in 1986 – patru ani dupa moartea lui Bowen – cand sotii Rentsch au inceput sa organizeze cursuri de instruire mai intai in Australia si apoi pe mai toate continentele. pentru ca au facut posibila cunoasterea lucrarii lui Tom Bowen lumii intregi! . in special in zile de sarbatoare. cu seminarii organizate in peste 30 de tari si 18 Asociatii Bowen afiliate Academiei de Terapie Bowen din Australia. el a instruit numai sase persoane: Keith Davis. Mii de oameni. Din 1992 si pana in prezent. unde practicau doar terapia Bowen ca tehnica manuala. din toata lumea. Elaine. Kevin Ryan si Romney Smeeton. aceasta metoda de tratament a fost predata unui numar de 29.000 persoane din intreaga lume. l-a rugat pe Ossie sa-i documenteze lucrarea si l-a autorizat s-o predea oricui va vrea sa o invete. pe cand Tom participa la Conferinta Nationala pentru Sanatate in Adelaide – sudul Australiei. Deoarece Bowen nu avea manuale sau insemnari. dupa moartea sa. Acestia erau considerati “baietii lui Tom”.Tom era atat de solicitat incat de multe ori familia sa avea de suferit de pe urma “celebritatii” tatalui. Sotia lui Ossie. cum ar fi Craciunul. Toti “baietii” lui i-au pus aceasi intrebare: de unde si cum a conceput si dezvoltat aceasta tehnica uimitoare? Raspunsul sau era intotdeauna acelasi: A fost un dar de la Dumnezeu! In 1974. a invatat si ea tehnica de la Bowen si dupa doi ani si jumatate. in 1976. Oswald Rentsch. cand Tom vizita copiii “speciali”. multi l-au solicitat pe Tom sa ii invete metoda lui de tratament. aparusera tot mai multe presiuni asupra familiei Rentsch sa inceapa predarea tehnicii Bowen. Kevin Neave. Dupa moartea lui Bowen in 1982. Nigel Love (decedat). Desi de-a lungul anilor. inalta rugaciuni de multumire pentru Ossie si Elaine Rentsch.

Jaap van der Wal numeste aparitia liniei primitive “degetul lui Dumnezeu”. Aceasta prima linie mediala este numita “linia primitiva” si isi incepe calatoria ascendenta catre inima embrionului. James Jealous. pentru a se forma o celula unica. dintre care Bleschmidt si Japp van der Wal. ce are loc in stratul exterior. cu degetul. formand tiparul original. cand si cum a aparut acest tipar original? Osteopatii au consemnat de mult timp ca fortele ce modeleaza dezvoltarea embrionara continua sa se exprime pe parcursul intregii vieti. Dupa un moment de calm.Embriologia Un Extras din cartea “The Bowen Technique – the inside story” de Dl. La momentul conceptiei. Ce anume initiaza acest proces. scria recent: “Tiparul si functiile originale se regasesc in fluidele embrionare. apare imediat divizarea celulara rapida. in zona transparenta. . in cadrul embrionului in formare. Matricea originala este o forma ce se regaseste in toate formele de viata. are loc contopirea ADN-urilor mamei si tatalui. Este interesant de remarcat ca numerosi embriologisti eminenti. Daca se analizeaza cu atentie primele zile ale formarii embrionare. se observa un eveniment extrem de interesant. un alt eveniment semnificativ are loc: se stabileste o linie de mijloc primara. au pus la indoiala actualul curent de gandire cu privire la rolul geneticii in determinarea evolutiei noastre structurale si psihologice. se vor dezvolta coccisul si osul sacral la adulti. localizata in fluidele embrionare – nu neaparat tinand de genetica. dar formeaza baza in jurul careia se auto-organizeaza intregul organism. se naste intrebarea – catre ce anume se reorienteaza organismul.” Acest principiu necesita unele explicatii. creat de Marele Maestru. In jurul zilei a 15-a. Jealous vorbeste despre o forta organizatoare. John Wilks – Instructor Bowtech din Marea Britanie Cand terapeutii Bowen vorbesc despre un tratament ce permite organismului sa se intoarca la “tiparul” original ca principiu de organizare. un osteopat ce preda in Statele Unite ale Americii. primul lucru care iti vine in minte este desenarea unei linii. sub forma unei scizuri. iar daca terapeutul reuseste sa realizeze conectarea la acestea. in jurul careia se organizeaza activitatea celulara si moleculara. de la nivelul unde mai tarziu. Daca se priveste o inregistrare filmata a acestui eveniment. ramane inca un mister. organismul va incepe sa se reorganizeze in concordanta cu principiile lor. pe nisip.

partea superioara va forma inima. ceea ce se intampla este ca dupa aparitia liniei primitive. Datorita intalnirii celor trei membrane – dura. pe durata de dezvoltare embrionara. determina. Acest aspect este foarte interesant. sistemul nervos autonom (simpatic si parasimpatic) si creasta neurala. iar partea inferioara organele interne si tubul neural. organelor si tesutului conjunctiv. catre craniu. partea de mijloc va forma intestinele si trunchiul. aceasta genereaza 3 foite embrionare distincte din epiblast – endoderm. in jurul caruia se vor organiza celulele. Spre exemplu. spre exemplu cineva ar putea avea dureri in umarul drept ca rezultat al unor probleme ale vezicii biliare. stomacul in stanga si ca apexul inimii este orientat spre stanga. al dezvoltarii mesodermului. cand acestea apar de o parte si de alta a liniei mediane. mesoderm si ectoderm. Spre exemplu. terapeutii Bowen. Multi vor raporta senzatii de caldura sau o forta ascendenta de-a lungul coloanei vertebrale. Celulele din creasta neurala sunt foarte interesante pentru ca acestea migreaza catre diferite zone ale corpului. Ce este interesant pentru noi. Diferite nivele ale liniei primitive determina dezvoltarea diferitelor zone ale corpului. ca ficatul este localizat in partea dreapta. doar dupa efectuarea acestor doua miscari. pentru a forma tubul neural. Multi terapeuti Bowen au remarcat forta primelor doua miscari Bowen (stoperii inferiori). ca si cum aceste forte ar fi inca prezente in corpul adultului. acestea ajuta atat la formarea membranelor interioare ce inconjoara creierul si maduva spinarii (in particular. stanga / dreapta si sus / jos. de-a lungul coloanei vertebrale. arachnoida si pia mater. acestea fiind atasate de coccis sub forma de terminatii filamentare – unicul loc din corp unde aceste trei straturi de membrane se intalnesc. Acest aspect este un rezultat direct al embriologiei. Linia primitiva este numita “organizatorul embrionar” pentru ca realizeaza un plan de baza al corpului. La procedura pentru coccis. Dezvoltarea embrionara a tesuturilor este foarte importanta in studiul durerilor. Prin raportare la dreapta – stanga. . muschilor. Aceste somite vor forma ulterior vertebrele si mugurii membrelor superioare si inferioare. endodermului si ectodermului. se transmite un impuls extrem de puternic. Linia primitiva este un mister pentru embriologisti – s-a demonstrat ca grefarea liniei primitive poate duce la aparitia unui intreg ax secundar. din care ulterior se va forma creierul. miscarea se executa exact peste membranele dura. pentru ca aceste senzatii corespund exact dezvoltarii embrionare.Pentru inceput. arachnoid si pia mater. Exista fenomene specifice recunoscute. se stabileste un sistem de referinta pentru fata / spate. Mesodermul va forma somite in jurul celei de-a 20-a zile. creierul si ochii. Este interesant de urmarit senzatiile pe care le are pacientul. spre exemplu. membranele pia mater si arahnoida) cat si la formarea invelisului de mielina al nervilor. este importanta liniei primitive in dezvoltarea oaselor. In termeni embriologici. maduva spinarii. linia mediala se infasoara inspre interior. In timpul aparitiei sale.

s-a demonstrat stiintific de catre Mae Wan Ho si altii. retine memoria si este extrem de bine adaptat pentru a inregistra noi experiente. Cu alte cuvinte. datorita provenientei lor din acelasi tesut emrbionar. intr-un anume fel. Dezvoltarea embrionara a fibrelor de colagen este fascinanta. se insereaza in tesuturi in intregul corp. in special in fluide si in lichidul cristalin al tesutului conjunctiv al fibrelor de colagen. Atat vertebrele L4 cat si C7 sunt extrem de semnificative pentru maini si picioare. vorbim despre memoria celulara. se pare ca un astfel de proces are loc. dupa care infuzeaza toate straturile de ectoderm si mesoderm. Colagenul. la nivel celular? Din observatiile clinice. Aceste nivele sunt uneori denumite linii de mijloc axiale. Cand vorbim despre accesarea memoriei unui tesut.O alta consecinta a dezvoltarii embrionare este faptul ca alimentarea cu sange si inervarea tesuturilor sunt inexorabil legate. deoarece la aceste nivele ale coloanei apar “mugurii” din care se formeaza mai apoi membrele superioare si inferioare. corpului sa acceseze si sa se reorienteze catre aceste forte de comanda embrionare. Este prin stimularea fasciei. a fortei organizatoare de la nivelul profund embrionar. deoarece porneste in mesoderm (stratul dintre ectoderm si endoderm) ca fibrila numita recticulina. aflate in colagen. sa permitem. care se diferentiaza pentru a forma diferitele feluri de tesut conjunctiv din corp. . cu siguranta.