You are on page 1of 14

METODOLOGIA PROPRIUZISA

CRESTEREA REGINELOR
Dupa mai multe cautari , incercari si experiente , de a identifica cea mai buna metoda de crestere a
reginelor , putem spune ca metoda domnului Jos Guth(un mare crescator din Luxembourg), ne-a multumit cel
mai mult. Eficienta, rapida, productiva si respecta cele mai inalte cerinte biologice de crestere.

Pe scurt:
Faza 1.Pregatirea Starterului
Pentru crestere folosim un model de stup cu fund detasabil +corp+ gratie Hanneman+cat+podisorhranitor+capac.
Deschidem stupul pentru a identifica rama cu matca

Dupa ce am identificat rama cu regina aducem un fund nou pentru a aseza tot cuibul (corpul de Dadant) peste fundul nou. . din partea dreapta.

Corpul cuibului asezat pe noul fund In aceasta faza aproximativ toata albina din cuib a fost scuturata in catul care a fost asezat pe fundul de baza al familiei initiale .

.Mai jos exemplificare cu albina! Stupul starter inainte de a fi format. Stupul starter in forma finala.

fara puiet si cu posibilitatea nestingherita de zbor dupa apa si polen(foarte important) La mai putin de o ora starterul construit in modul acesta(fara nici o urma de puiet)va intra in"ora de aur a lui Guide"-adica intreaga populatie a stupului intra intr-o agitatie generala .Toata masa de albina culegatoare si aproximativ toata albina doica este condensata pe spatiul restrans al catului. Din cat ridicam doua trei rame. linistindu-se odata cu introducerea poteraselor. Transvazare! . care vor fii inlocuite de ramele de crestere . de obicei 40-50 poterase cu larve de o zi . transvazate pe uscat.

care pe langa fund vor primii un podisor tip hranitor si un capac. In catul care a fost asezat pe fundul stupului . Nota: Daca ramele de crestere urmeaza a fii transportate este recomandabil sa fie invelite in prosoape curate si umede.Pe toti leatii de crestere se va nota linia de provenienta si data transvazari. pentru a impidica sau prevenii uscarea larvelor in poteras. Ramele din cuib vor fii reasezate in vechiul corp Dadant . In hranitor se vor pune 200-300 ml de apa si acesta va fii pozitionat la umbra. pe langa toata masa de albine doici scuturata se va strange toata albina care a zburat. Albina de pe majoritatea ramelor de puiet sunt scuturate in catul cu ramele de crestere. Astfel vom .

Operatia dureaza intre 3-5 minute. nu trebuie sa primeasca continuu o masa de doici.Dupa doua serii respective 48h. Avantaje:acest tip de starter. stupul este refacut si poate fii folosit din nou dupa o saptamana.Dupa prima incercare stupii care au ingrijit cel mai bine si cele mai multe poterase vor fi retinuti pe tot parcursul anului ca stupi starter.5 kg albine care poate zbura nestingherite dupa apa si polen si care nu are nici un fel de puiet(foarte important). . de obicei acceptarea este de 80-90% uneori aproape 100%. De obicei in jur de 2-3 bucati. Explicatia este una simpla: doicile trebuie sa fie hranite inaintea cresterii . cu o masa de cel putin 3.avea un spatiu destul de restrans . Nu hranesc in timpul cresterii .Si poate fii folosit accelasi stup pe tot parcursul sezonului. pentru ca in timpul introducerii poteraselor sa se concentreze pe crestere si nu pe mancare(stiindu-se ca albina este una dintre cele mai lacome vietati). ci doar cu una doua zile inainte de pregatirea starterului. Nota: Noi in primavara alegem 5-6 familii care intuitiv consideram noi ca sunt cele mai bune doici. intrucat avand o evolutie normala in stup se gasesc echilibrat toate categoriile sociale . adica stupi care ar starta cel mai bine.

.Rezultatul unei serii de crestere starter pregatite pentru introducerea in finisor.

Matca este impiedecata sa ajunga la rama de crestere si in cat se afla o masa consistenta de albine doici .Faza 2. . care ingrijesc perfect botcile. Se ridica o rama din cat si se aseaza rama de crestere. Finisorul Toti stupii nostri au gratie Hanneman intre cuib si cat. Prin urmare dupa 24h se verifica ramele cu poterase din starter si cele acceptate vor fii transvazate in finisor. Daca introduc leaturile de crestere in finisori cu mai multe caturi intotdeauna ele vor fi asezate in primul cat de stransura situat deasupra cuibului.De altfel o buna crestere se verifica prin aceea ca dupa eclozionare. Finisorul nostru este practic orice familie bine populate din stupina.Inainte de inchiderea botcilor verific gradul de umplere a poteraselor cu laptisor de matca. botcile trebuie sa mai prezinte un rest consiferabil de mancare.Nu se recomanda in finisor mai mult de 20 de poterase. Eu lucrez pe NIcot si corect este ca cupula sa fie plina de laptisor. care sa ateste concluzia ca a avut mancare din belsug.

b) pentru a impiedica eventual evadare a reginelor prin gratia Hanneman.La a 15-azi voi fii introduse in nuclei. acestea vor fii prevalate si introduse in incubatoare.pana la a 15-a zi(cu o zi inainte de eclozionare) . deci dupa inchiderea botcilor.in conditii perfecte de temperatura si umiditate. La a noua zi . Botcile ce vor fii introduse in nuclei pentru inseminare instrumentala vor fii verificate dupa doua –trei zile si vor fii marcate cu placate numerotate din doua motive: a) pentru o sigurnata a evidentei lor deplina. intrucat stratul de chitina este inca moale. Aici vor petrece 6 zile . .Rama de crestere este introdusa in finisor pentru 4 zile.

larvele se vor afla pe un pat generos de sucuri nutritive inca de la primele minute ale stadiului larvar. trebuie sa inchidem o anumita populatie genica. Intr-o crestere dirijata si controlata omogenitatea rasei este evidenta. este pentru a intelege importanta acestui fapt capital . larvele de o zi trebuie sa fie foarte bine ingrijite. La un stup normal . Chiar daca sunt constient ca aceasta fraza sau idee am repetat-o foarte des . Mai jos sunt prezentate doua poze dintr-o familie tata. cat si cea paterna este supusa celor mai riguroase criterii de selectie si atunci cand imperecherea este controlata si dirijata. .in incercarea oricarui program de crestere a unui material reproducator. de dimensiuni relative medii. dar administrand unu-doi litrii la un nucleu mediu ca al nostru. fenotipul difera desigur in fuctie de tulpina si infuzie. Foarte important. pentru a prezerva vitalitatea reginelor. Reginele noastre reproducatoare sunt mentinute in crese sau gradinite . inca de la primele ore ale stadiului de larva.MATERIALUL DE CRESTERE.chiar si printr-o cantitate mica de hrana. daca ii administram cateva zile.Intr-o unitate biologica mica este foarte usor de indus o stare de bogatie alimentara . nu inseamna mare lucru. Asadar atunci cand stabilim o arie genetica de la care dorim sa pornim si apoi sa lucram. unu – doi litrii in sezonul activ. METODOLOGIA DE SELECTIE Atunci cand vorbim despre selectie in apicultura. nu putem vorbii decat intr-o formula in care atat linia materna .

media este cu mult mai mare. 3 sau poate 5 etc.Criterii de Selectie). pentru a se echilibra si complecta .Acesti nuclei in luna septembrie sunt investigati in ceea ce inseamna cantitatea de albina si rezerva de hrana . .trebuie sa facem vorbire. docilitate si modul general de organizare. nuclu-familie productie. Recomandare: Reginele care vor fii sacrificate nu le striviti si aruncati pe jos in jurul stupilor. puiet. In primavara. prin urmare vom arunca cu zarul de la 1-5 de 30 de ori si va reiesi o medie . Replic la aceasta atitudine cu motivatia cu care am raspuns la remarca unor crescatori dezamagiti de demersul greoi . daca vom compara cele doua medii obtinute in cazul stupilor selectionati .1. despre genetica.Cand vorbim despre selectie in orice domeniu zootehnic. arauncandu-l va putea cadea: 2. De obicei din cele 350-400 regine vor parasii acest stadiu preliminar de evaluare in jur de 150-200 regine. Caci albinele le vor gasii si ve-ti creea agitatie.9 sau 10 . Matcile din familile de productie care vor fii ridicate in vederea inlocuirii . Practic are loc o jonctiune a matcilor. Le striviti si le pune-ti in afumator.Acum.Noi dupa mai multe experiente am ajuns la concluzia ca doar inseminarile instrumentale pot oferi rigoarea stintifiica si experimentala a unei reproducerii asistate. luna aprilie. 6. Inseminam instrumental 350-400 de regine anual care sunt adapostite in nuclee de marime medie. in mana dreapta avem un zar de la 1-10 care reprezinta reproducerea asistata.Totodata se inregistreaza primele observatii preliminare cu privire la vitalitate albina. Pe multi si prea des descurajeaza aceasta realitate :”Daca gentica este o aruncare cu zarul. de asemeni vom arunca de 30 de ori cu un zar de la 1-10 si va reiesi o alta medie. Aceste regine din familile de productie pe parcursul unui sezon vor fii observate si evaluate potrivit Criteriilor de Selectie (vezi sectiunea. intr-un mod direct si indirect . care reprezinta selectia naturala aveti un zar de la 1-5 . aruncandu-l va putea sa cada :4. sa presupunem ca avem 30 de stupi pe mana stanga si 30 de stupi pe mana dreapta. se efectueaza o evaluare finala a nucleilor in vederea stabilirii reginelor care vor parasii aceasta etapa de prima evaluare si vor popula familile de productie. familie productie-nucleu.Si cand vorbim despre genetica vorbim despre probabilitati si ponderabilitati. Categoric . atunci mai bine merg pe mana hazardului”. vor popula si dezvolta nucleii pana la momentul renuntarii totale la servicile lor si introducerea botcilor pentru cresterea din anul in curs. anevoios a unui program de selectie si ameliorare: imaginati-va ca in mana stanga.

sunt surori vitrege si doar o mica parte sunt surori bune sau suprasurori. evaluarea este aproape imposibila. conform caruia aceste regine trebuie mentinute pe tot parcursul vietii in unitati biologice mici. natural(asa cum se intampla de obicei). Am dorit sa mentionez acest fapt ca o preintampinare a mitului de pe “piata”. Mai jos . reginele fertilizate in acest mod vor putea avea exact acelasi regim de viata ca a unei regine imperecheate natural. vor fii retrase in “gradinita” sau “cresa” . Rezultatul este ca cea mai mare parte a albinelor ( si deci a materialului de crestere). o stare foarte ridicata de . tehnica standard de selectie si reproducere pe linie de mama si care ofera perspective unui program de lunga durata . de aproximativ 1 microlitru sperma si deci a unei si mai mici cantitati de sperma stocata in spermateca . numita si genetic “exceptie pozitiva”). De obicei intre 8-12 trantori. intre o matca si un singure trantore. Tehnica o folosesc cu precadere cand doresc sa induc intr-un material genetic dat . .Nota: Datorita practicilor actuale. De ce? Se cunoaste ca imperecherea naturala este poliandrica. voi prezenta pe scurt alte trei practici cu care eu lucrez.Acest fenomen are ca si consecinta un grad foarte ridicat de heterogenitate(diversitate genica). in vederea prezervarii vitalitatii lor si in anul in curs vor fii reproduse din fiecare cate 30-40 fice. Aceste fice se vor imperechea cu doua-trei liniii tata(familii surori tata=trantori verisori). Practic poti selecta dirijat. in conditii genice deosebite: 1.sa prezinte capacitatea de a imprima in descendenti insusirile sale. o regina reproducatoare trebuie sa indeplineasca urmatoarele atribute: -sa aiba o ascendenta cunoscuta de cel putin patru generatii mama-tata.Respectiv mama este comuna tuturor lucratoarelor si tati diferiti. Aceste regine datorita cantiatii mici de sperma injectata. trasaturile dorite pe termen lung. Fapt care va conduce la o evaluare a rezultatelor foarte arbitrara. datorita incidentei destul de mici a fenomenului de homozigotie(consagvinizare). -sa confirme cel putin un an in productie. vor fii mentinute in unitatii biologice mici. Inseminarea cu un singure trantore va conferii siguranta ca toate albinele lucratoare sunt suprasurori. Inseminarea cu sperma dintr-o spermateca Aceasta tehnica o aplic in general foarte rar. Liniile de tata comporta o procedura mult mai laborioasa pe care nu o voi dezvolta aici. 2. care este omogena si stabila. stabilesc o incrucisare. Ulterior.ce-i drept. Ceea ce am descris mai sus este procedura .Aceasta situatie se traduce dintr-o consecinta genetic reproductiva prin faptul ca fiecare familie e formata din subfamilii. datorita gradului de dificultate foarte ridicat al procedurii. in cadrul aceleiasi linii sau intre doua linii diferite . in luna martie-aprilie. Consecinte practice:cand avem in fata rama de puiet .Aceasta tehnica o aplic doar intr-un program pe termen scurt si are o tinta imediata si precisa. deci ca materialul reproducator este omogen. doar in vederea reproducerii. Daca la aceasta realitate se mai adauga si situatia in care aceste fiice se vor imperechea la liber. In anul urmator . noi vom avea un numar de larve . din care urmeaza sa prelevam larvele de o zi pentru crestere. in cadrul unei populatii genice inchise. adica imperechere cu mai multi trantori. cu un continut genetic foarte diferit. reginele care au obtinut cele mai mari punctaje(de obicei10-15/ linie). Inseminarea cu sperma de la un singure trantore Atunci cand consider ca o anumita populatie genica (o colonie dintr-o anumita linie. se stabilesc loturile de regine fice-surori care au inregistrat cele mai bune punctaje pentru a se identifica cele mai bune regine reproducatoare. imperechere. intr-un timp foarte scurt . Asadar in concluzie.

imi rezerv dreptul de a publica aceste informatii. Rezultatele se evidentiaza mai pregnant in F2 .8% 68% 4 119 73.Autofecundarea O regina virgina mentinuta in conditii de nucleu inchis. dand curs procedurii normale de inseminare. Cand trantorii fii sunt maturi regina se retrage din nucleu si este mentinuta cateva zile in cusca pentru a oprii dezvoltarea oualor si pentru a provoca o involutie a ovarelor. Experienta personala mi-a dovedit ca acest lucru ofera o buna protectie impotriva “vanzatorilor de vise”.fapt care se traduce in manifestarea practica prin lipsa vitalitatii puietului(circa 50% goluri de puiet-puietul lacunar).De regula dupa 8-12 zile . de 95. pe parcursul unui sezon . Datorita persoanelor neavenite . 3. dupa 10 zile de la eclozionare este supusa de doua ori .4% Matca neimperecheata cu fiu propriu Frati si surori Matusa-nepot Mama-fiica Frate-sora Matusa-nepoata Verisoare grad 1 Bunica-nepoata Unchi din partea mamei cu nepoata Descendenta parintelui Matci successive cu un mai varstnic trantore de la o matca unica Metodologia de crestere.5% 2 3 3 4 124 126 126 132 78.1% 75% 68. timp de 5-10 minute narcozarii cu CO2.perioade si grade diferite de consagvinizare.Se reproduce din ea o regina fiica .homozigozitie(consagvinitate). Aceste proceduri si tehnici sunt impartasite celor care se dovedesc de buna credinta si care sunt organizati in grupe de lucru cu care noi colaboram . Sistemul de imperechere Imperecherea efectiva Generatii Perioada in Zile Grad de consagvinizare Retroincrucisare cu gamet identic Autofecundarea Fiica cu propriul tata 5 130 98. este cel mai ridicat dintre toate temele legate de selectia si ameliorarea apicola.VSH(Varroa Sensitive Hygenic)si HYG+.selectiei si ameliorarii apicole. Ajungem astfel la un grad de consagvinitate in doar trei generatii . regina depune o ponta exclusiv de trantori.Aceasta procedura se poate executa pe doua linii diferite si apoi pot fii combinate intre ele. Personal lucrez cu toate aceste tehnici in special pe programul de selectie.5%.Consagvinitatea necontrolata la albine este foarte paguboasa . se omoara din nou mama si se injecteaza sperma in nepoata.5%. intretinere si selectie a coloniilor de tata.Tehnica presupune identificarea unei regine cu o insusire sau insusiri care urmeaza sa fie puternic condensate.Mai multe informatii aici(Servicii Inseminsarii instrumentale) . datorita fenomenului alelelor de sex homozygote. riscanta. se omoara mama si se recolteaza sperma din spermateca acesteia si se injecteaza in fiica. F3.Apoi matca o insamantez cu cantitati mici de sperma .din punctul meu de vedere. ipocrite si care fac doar un management al impresiei pe tema cresterii.( pentru inseminare instrumental).5% 2 130 87. cu mentiunea ca toate aceste combinatii se pot realiza doar prin inseminare instrumentala. Complexitatea acestui capitol . Mai jos prezint un tabel cu combinatii. Din fiica astfel fertilizata se reproduce o alta fiica . Doua sesiuni de 3-4 microlitri de sperma sunt suficiente pentru a obtine un grad mediu de umplere a spermatecii(2-2.5 milioane spermatozoizi). Dupa 4-7 zile reginele depun oua fecundate intr-o proportie de aproape 100% gradul de consagvinitate fiind de 87.