You are on page 1of 9

ACME TUITION CENTER 2016

SAINS TINGKATAN 3
UJIAN 1
1 JAM 15 MININT
Nama: ………………………………………………………………..
…………………………..
Kertas soalan ini mengandungi 8 soalan. Jawab semua soalan.

1

Markah:

2. .

. Rajah 3 menunjukkan keratan rentas jantung manusia.3.

dan R. Rajah 4 menunjukkan tiga komponen darah. Q. Namakan P. Rajah 4 (a). P :____________________________________ Q:____________________________________ R :____________________________________ [3 markah] 4. dan R. P:____________________________________ Q____________________________________: R____________________________________: [3 markah] . Q. P:____________________________________ Q:____________________________________ R :____________________________________ [3 markah] (b) Nyatakan fungsi bagi P. P :____________________________________ Q :____________________________________ R :____________________________________ markah] [3 (b) Nyatakan fungsi bagi P. Q. dan R.Rajah 3 (a) Namakan bahagian berlabel P. dan R. Q.

T. Rajah 5 menunjukkan keratan membujur jantung manusia. Namakan salur darah yang disambungkan kepada S. S:____________________________________ T:____________________________________ U____________________________________: V____________________________________: [4 markah] (b).____________________________________ iii. T.____________________________________ ii. (a) Nyatakan tiga peranan transpirasi pada tumbuhan. Rajah 5 (a).5. Setiap ruangan jantung disambungkan kepada satu salur darah utama. i. dan V. U. (i) S dihubungkan dengan : _____________ (ii) T dihubungkan dengan:______________ (iii) U dihubungkan ke:__________________ (iv) V dihubungkan ke:__________________ [4 markah] 6. Namakan ruang jantung berlabel S.___________________________________ [3 markah] . dan V. U.

. Y.. - Hari Tanpa Rokok adalah peluang yang terbaik untuk berhenti merokok.. Rajah 6 (i)Namakan bahagian berlabel X.(b) Rajah 6 menunjukkan keratan rentas batang. dan Z. . :_______________________________ :_______________________________ [2 markah] 7. Sebuah yayasan menganjurkan suatu kempen yang dipanggil ‘Hari Tanpa Merokok’. X :_______________________________ Y :_______________________________ Z :_______________________________ [3 markah] (ii) X Z Nyatakan fungsi bagi X dan Z.. Perokok boleh mendapatkan bantuan bila mereka ingin berhenti merokok Apa yang tidak akan kami lakukan.. Pesanan mereka tentang kempen ini adalah seperti berikut: Pesanan kami..

_________________________________________________________________ _________________________________________________________________ _________________________________________________________________ _________________________________________________________________ ______________________ [3 markah] . _________________________________________________________________ _________________________________________________________________ _________________________________________________________________ ________________ [2 markah] (d) Bagi kebanyakkan perokok. Keadaan ini memang sukar tetapi anda boleh melakukannya. Setiap kali anda mengelakkan rokok. anda semakin menghampiri matlamat berhenti merokok. Cadangkan cara-cara yang sesuai.(a) Adakah anda setuju dengan kempen yang dijalankan oleh yayasan ini? Apakah pendapat anda terhadap kempen ini? _________________________________________________________________ _________________________________________________________________ _________________________________________________________________ _______________ [3 markah] (b) Puan Shima mengamalkan hidup yang sihat dan bersih serta tidak merokok tetapi beliau sering mengalami simptom-simptom yang dialami perokok disebabkan suami beliau yang merokok. dorongan untuk merokok boleh jadi amat kuat da tidak mampu dihalang. tetapi masih boleh berhenti beberapa minit. _________________________________________________________________ _________________________________________________________________ _________ [2 markah] (c) Peparu yang sihat akan kelihatan merah jambu berbanding oeoaru yang tidak sihat yang kelihatan gelap dan hitam. Semua bahan dalam rokok adalah berbahaya kepada sistem pernafasan kita. Terangkan jenis bahan dan kesan lain yang akan dialami oleh perokok di masa hadapan jika tabiat merokok ini berterusan. Deria rasa dan deria bau juga turut terganggu. Bahan-bahan ini boleh menyebabkan kerengsaan pada salur pernafasan dan mengeraskan salur darah. Terdapat beberapa cara yang boleh digunakan untuk membantu perokok berhenti merokok. Cadangkan bagaimana Puan Shima boleh mengurangkan simptom-simptom tersebut. peroko perlu ingat walaupun keadaan menjadi rumit atau bersifat sementara. Apabila datang dorongan untuk menghisap rokok.

8 .

Disediakan oleh: Khalid Libar @ Abg K ACME 2016 .