You are on page 1of 6

PSU MCQs on Satellite Communication and Radar

1. Most satellites operate in the frequency range of
a) 300 MHz to 3 GHz
b) 30 MHz to 300 MHZ
c) Above 300 GHz
d) 3 GHz to 30 GHz
Ans: Option d)
2. The frequency band used by most satellite is
a) UHF
b) VHF
c) SHF
d) EHF
Ans: Option c)
Super High Frequency: 3 to 30 GHz
3. The bandwidth of a typical satellite is
a) 500 MHz
b) 900 MHz
c) 200 MHz
d) None of these
Ans: Option a)
4. For satellite communication, the frequency should be
a) Less than the critical frequency of ionosphere
b) Equal to the critical frequency of ionosphere
c) More than the critical frequency of ionosphere
d) None of these
Ans: Option c)
5. Geostationary satellites follow
a) circular path
b) elliptical path
c) inclined path
d) cycloidal path
Ans: Option b)
6. A synchronous satellite orbits the earth once in
a) 24 hours
b) 12 hours
c) 6 hours
d) 1 hour
Ans: Option a)
7. The distance of a geostationary satellite from the surface of the earth is nearly
a) 360 Km
b) 3600 Km
c) 36,000 Km
d) 3,60,000 Km
Ans: Option c)
8. Satellite sends back signals to earth by means of
a) Yagi antenna
b) chicken-mesh antenna
c) horn antenna
d) dipole antenna
Ans: Option c)
Satellite sends back signals through horn antenna
9. In satellite communication

with respect to earth Ans: Option c) 15. The beam width required for a satellite antenna for full global coverage is approximately a) 1 b) 5 c) 18 d) 4 . Satellite communication links are preferred over sub-marine cables because a) they are faster b) they involve lesser cost c) of their multiple access ability d) none of these Ans: Option c) 16.a) Amplitude modulation is used b) Frequency modulation is used c) Pulse width modulation is used d) Pulse Amplitude modulation is used Ans: Option b) 10. A geostationary satellite a) remains stationary in space b) remains at a height of 1000 km above the surface of earth c) orbits the earth with 24 hour period d) remains always in a direction opposite to that of sun. In a satellite system: a) upward link frequency is half of downward link frequency b) upward link frequency is greater than that of downward link frequency c) upward link frequency is lesser than that of downward link frequency d) upward link frequency is equal to downward link frequency Ans: Option b) 14. For global communication. The satellite orbit almost invariably used with remote sensing satellite is: a) geostationary orbit b) geosynchronous orbit c) sun synchronous orbit d) Molniya orbit Ans: Option c) 17. FM is preferred for satellite communication because a) satellite channel has large bandwidth and less noise b) It gives high modulation index c) low bandwidth is essentially required d) Other methods of modulation will result in fading and distortion Ans: Option a) 13. the minimum number of satellite needed is a) one b) three c) seven d) eleven Ans: Option b) One satellite can see "one-third" of the globe 12. Antenna elevation angle at the ground station for satellite communication is always kept above 5o to a) minimize the sky noise temperature b) reduce the effect of oxygen and water vapour absorption on the antenna noise temperature c) minimize the slant range d) increase the visibility of the satellite Ans: Option d) 11.

The virtual height at the midpoint of the path is 300 km and the critical frequency is 9 MHz. This can be increased by using a) Frequency and Polarization re-use b) Time division Multiplexing c) Frequency division Multiplexing d) Triple modular redundancy Ans: Option a) 24. Communication satellites are allotted bandwidth of 500 MHz. If a satellite is launched at an orbital radius of twice that of a geostationary satellite. Which ionosphere layer is responsible for return of a radiation at frequency 30 MHz? a) D b) E c) F d) All the above Ans: Option c) 23. A satellite earth station antenna having a maximum gain of 60 dB at the operational frequency is fed from a power amplifier generating 10 KW. A radio communication link is to be established via the ionosphere. If the feed system has a loss of 2 dB. The maximum usable frequency for the link between the stations of distance 800 km assuming flat earth is a) 11.25 MHz b) 12 MHz c) 15 MHz d) 25.88 hrs 20. Which of the following techniques not suitable for automatic satellite tracking? a) Monopulse b) Step-track c) Conical Scanning d) Lobe switching Ans: Option b) 21. What does a link budget for satellite communication include . Which of the following statements is not correct? a) A geo-synchronous satellite remains practically stationary relative to earth antennas b) A geo-synchronous satellite means the same thing as geo-stationary satellite c) There is a trade-off between the cost of a communication satellite and cost of its earth stations d) Three geo-synchronous satellites cannot give 100% global coverage. how much time will the launched satellite take to travel around the earth a) 48 hrs b) 12 hrs c) 96 hrs d) 6 hrs Ans: Option c) T2 α r3 by kepler’s law Since the time period of geostationary satellite is 24 hrs (T/24)2 = 23 T = 67.Ans: Option c) 18. determine earth station EIRP(Effective Isotropic Radiated Power) a) 98dBW b) 100 dBW c) 89 dB d) 98 dB Ans: Option a) 19.5 MHz Ans: Option c) 20. Ans: Option d) 22.

it is not operated at the maximum power output in order to a) Conserve the available limited battery power b) Reduce noise due to device c) Avoid inter-modulation distortion d) Avoid heating up of the satellite beyond a preset value Ans: Option a) RADAR 1) The term RADAR stands for a) Radio direction and reflection b) Radio waves dispatching and receiving c) Random detection and re-radiation d) Radio detection and ranging Ans: Option d) 2) Frequency in UHF range propagate by means of a) Ground waves b) Sky waves c) Surface waves d) Space waves Ans: Option d) 3) Which of the following diode is used as a detector in a RADAR? a) Gunn Diode b) Schottky diode c) IMPATT diode d) Any of the above Ans: Option c) 4) Most of the aircraft surveillance Radars operate in a) X-band b) C-band c) L-band d) S-band Ans: Option c) 5) In case of RADAR receiver the IF bandwidth is inversely proportional to a) Pulse interval b) Pulse repetition frequency c) square root of peak transmitted power d) Pulse width Ans: Option d) 6) Radar detection is limited to line of sight because a) Of curvature of the earth b) The waves are not reflected by the ionosphere c) Long wavelengths are used d) Short wavelengths are used Ans: Option a) 7) To increase the radar range of ground and surface targets to see well beyond the normal radar horizon. However.a) Total cost of satellite b) Cost of satellite plus launch vehicle c) Signal and noise levels in dB d) Margins of error permitted Ans: Option: c) 25. the electromagnetic wave . The output stage of a transponder on-board a satellite has a maximum power output of 10 watts.

The approximate range of the target is a) 300 m b) 3000 m c) 600 m d) 6000 m Ans: Option b) Range= cT/2 = 3x108 x 20 x 10-6/2 = 6000/2 = 3000 m 10) Which of the following can be used to improve range resolution in a Radar? a) Short duration pulse b) Long duration pulse c) High frequency of operating signal d) Increasing bandwidth Ans: Option a) 11) In a radar system.propagation adopted is a) Ionosphere scatter b) Tropo Scatter c) Ground wave propagation d) Duct Ans: Option b) 8) Troposphere scatter is used with frequencies in the following range a) HF b) VHF c) UHF d)VLF Ans: Option c) 9) A Radar receives an echo from a target 20 microseconds after sending the signal. the RF power radiated must be increased by a) 2 times b) 4 times c) 8 times d) 16 times Ans: Option d) Rmax α [ Pt ]1/4 Rmax α [ 16]1/4 13) An Altimeter is basically a) a CW Radar b) a FM Radar c) a Doppler Radar d) a device to indicate the direction at height . if the peak transmitted power is increased by a factor of 16 and the antenna diameter is increased by a factor of 2. then the maximum range will increase by a factor of a) 16 b) 8 c) 4 d) √8 Ans: Option c) Rmax α [ Pt Ae 2]1/4 Rmax α [ Pt D4]1/4 [16 x 16] 1/4=4 12) For identifying a radar target in a non-lossy medium. the range of the target is to be doubled.

In a pulse radar system. The radio altimeter on board an aircraft is basically a (a) Doppler radar (b) MTI radar (c) Continuous wave radar (d) Frequency modulated CW radar Ans:-D 15. the received echo energy is inversely proportional to (R is the range measured) (a) (R) (b) R2 (c) R3 (d) R4 Ans:-A 1/4 .Ans: Option a) 14.