You are on page 1of 4

35 de proverbe

japoneze care te vor
lăsa mască prin
adevărul lor!
de Nadia Darie


13 martie 2016

10
95326

„Necazul, ca și rochia ruptă, trebuie
lăsat acasă”, spun japonezii, așa
precum și problemele de la serviciu
atunci când vii spre casă. De fapt,
poporul nipon are și pentru ele o soluție:
„Dacă problema poate fi rezolvată, nu
merită să-ți faci griji pentru ea. Dacă
însă nu poate fi rezolvată, e inutil să-ți
faci griji de ea” - toate sunt citate din
înțelepciunea japoneză, iar pe larg te
invit să le descoperi mai jos.
1.
2.
3.
4.

Cedează proștilor și nebunilor.
Dacă femeia va dori, va trece și prin stânci.
Nu-l reține pe cel ce pleacă, nu-l alunga pe cel ce vine.
Repede este același lent, dar fără întreruperi.

nu știe despre avantajele lui. nu știe despre daunele vinului. . 16. Fără oameni simpli nu există oameni mari. 13. Soțul și soția trebuie ă fie asemenea mâinii și ochilor: când mâna doare. trebuie lăsat acasă. 12. 15. 8. va inventa scara. Și drumul lung începe cu cel scurt. Cine bea. 18. 9. Mai bine e să fii dușmanul unui om bun. 17. Chiar dacă niciodată nu vei avea nevoie de sabie. 7. decât prietenul unui om rău. Necazul. iar cînd ochii plâng. Nimeni nu se împiedică stând întins în pat. Soarele luminează fără scopul de a încălzi pe cineva anume. Florile frumoase nu aduc roadă gustoasă. Soarele nu știe cine e corect. Cel ce s-a găsit pe sine însuși e asemenea unui soare. mâna șterge lacrimile. trebuie s-o porți toată viața.5. Cine cu adevărat dorește să se ridice sus. Marea e mare pentru că nu desconsideră râulețele mici. Când există dragostea. 10. 14. Un cuvânt bun poate încălzi trei luni de iarnă. ca și rochia ruptă. 11. cine nu bea. și veziculele variolei sunt fel de frumoase ca gropițele din obrajori. Soarele nu știe cine e greșit. ochii plâng. 6.

20. 22. 24. 21. în rest lasă-te în voia sorții. Când desenezi o ramură. Onestitate excesivă se învecinează cu prostia. Încearcă să faci tot ce poți. Fericirea vine în casa în care se râde.19. Dacă însă nu poate fi rezolvată. De șapte ori verifică înainte de a avea dubii despre un om. Victoria îi revine celui care va răbda cu jumătate de oră mai mult decât rivalul său. 23. . nu merită să-ți faci griji pentru ea. 25. e inutil să-ți faci griji de ea. Dacă problema poate fi rezolvată. Se întâmplă uneori că frunza se îneacă. trebuie să simți adierea vântului. iar piatra plutește. 26.

33. Râurile adânci curg liniștit. Dacă te-ai pornit în drum din propria dorință. O vază perfectă niciodată nu va ieși din mâinile unui meșter nepriceput.27. Ceaiul rece și orezul rece sunt acceptabili. iar după treizeci — un om obișnuit. . și o mie de ori ți se vor părea ca unul. 32. La zece ani — minune. la douăzeci — geniu. te vei îndrepta mai drept. 29. Să nu-ți fie frică să te îndoi un pic. să nu știi e o rușine pentru o viață. 35. 30. 34. Să întrebi e o rușine pentru un minut. După ce ai gândit – hotărăște-te. Săgețile nu zboară spre fața care zâmbește. după ce te-ai hotărât – nu te mai gândi. 28. 31. dar privirea rece și cuvântul rece sunt insuportabile.