You are on page 1of 12

I

Diagnosticarea viabilității economice și manageriale

A. Documentare preliminară
1. Caracteristici tipologice ale firmei S.C. ALBALACT S.A.
Numele societăţii: S.C. Albalact S.A.
Forma juridică: Societate pe acțiuni
Număr de înregistrare la Oficiul Registrului Comerțului: J01/70/1991
Numărul Codului fiscal/codului unic de înregistrare: RO 1755369
Data înmatriculării la Registrul Comerțului: 06.03.1991
Adresa sediului social: Oiejdea, Com. Gâlda de Jos, DN1, km 392+600, județul Alba, telefon
0258/816424; 0258/816738; 0258/846980
Domeniul principal de activitate: Cod CAEN: 1051 - Fabricarea produselor lactate și a
brânzeturilor.
Capital Social Subscris și Vărsat: 65.250.886.70 RON
Principalele caracteristici ale valorilor mobiliare emise de societatea comercială: Valorile
mobiliare emise de societate sunt în număr de 652.708,867 cu valoare nominală de 0,1 lei, sunt
acțiuni nominative, au fost subscrise și sun plătite integral la data de 31.12.2014.
Albalact este cea mai mare companie de lactate din România cu capital majoritar
românesc și totodată cel mai mare jucător de pe piață, reușind să îi ia fa ța companiei Danone din
anul 2014. Compania are o tradiţie de peste 44 de ani în industria lactatelor, iar astăzi produce
lactate de cea mai bună calitate într-una din cele mai mari şi mai moderne investiţii greenfield
din Europa Centrală şi de Est – fabrica Oiejdea din judeţul Alba.
Albalact are în portofoliu peste 150 de produse comercializate sub cele noua branduri ale
sale: Zuzu, Zuzu Max, Fulga, De Albalact, Rarăul, Poiana Florilor, Frupt, Zuzu Bifidus și
Horeca Top.

CYPRUS CYP CRONIAR HOLDINGS LIMITED loc. al unui uger de vacuta si al unui suvoi de lapte – ca o promisiune a companiei de a oferi „Tot ce-i mai bun din lapte”.2014: Actionar Alti actionari/others CRISWARE HOLDINGS LIMITED loc.276.12.293. compania a fost privatizată de stat si a devenit o societate pe acțiuni cu capital integral privat. Albalact a lansat primul sau brand suta la suta romanesc – Fulga .2014 Actiuni 209.12. devenind una dintre cele mai simpatizate marci romanesti.6695 % 100% Istoric companie  1971→ a fost înființată sub denumirea de Întreprinderea de Industrializare a Laptelui Alba. NICOSIA CYP TOTAL Sursa: DEPOZITARUL CENTRAL Din data: 31.478 102.  2008→ Albalact a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al fabricii Raraul Campulung Moldovenesc. Familia Ciurtin (Petru Ciurtin si Raul Ciurtin) din Alba Iulia a cumparat pachetul majoritar de actiuni.  In 2004→ cu investitii moderne si o strategie de marketing bine orientata.889 175.  2007 si 2008→ Albalact a deschis portile noii fabrici de la Oiejdea. NICOSIA CYP RC2 (CYPRUS) LIMITED loc.  2006→ Albalact a lansat brand-ul Zuzu.  In 2005→ Compania si-a recreat identitatea vizuala prin alaturarea unei inimi.000 166.867 Procent 32.A.4479 % 15. la 31.Structură acționariat SC Albalact S.038.500 652.una dintre cele mai mari si mai moderne investitii greenfield din Europa Centrala si de Est.care a castigat rapid un capital de imagine urias. Zuzu este brand-ul modern si versatil care a starnit mereu zambete si cu care compania a inovat cel mai mult.0264 % 26.  1996→ societatea a fost listată și la Bursa de Valori București.100. din judetul Alba . cel mai important brand al companiei. pentru a intra pe segmentul branzeturilor .8562 % 25.708.  1999→ lipsită de investiții și tehnologie.

Friesland. Clienții Albalact: . Conform datelor publice furnizate de către Ministerul Finanțelor Publice. Prodlacta. pe grupe de produse. LaDorna  Produse proaspete: Covalact. 2010→ a lansat brandul Rarăul Concurenții Albalact: Principalii concurenți ai societății sunt. următorii:  Lapte de consum: Friesland. având ca target obținerea primului loc în industria de profil. Simultan  Unt: Covalact. Albalact s-a menținut în topul producătorilor de lapte. Macromex. Friesland. Danone.

asociațiile zootehnice și societățile comerciale cu capital privat.Structura pieței se compune dintr-un număr mare de clienți.44% din cifra de afaceri cu primii 10 clien ți. Pre țul laptelui materie primă este negociat cu furnizorii.lapte. principalii clienți fiind marile lanțuri comerciale cu distribuție națională. etc. materie primă . atât din țară cât și din UE. sector 2 București București. reprezintă clien ți-companii cu capital majoritar privat iar restul reprezintă consumuri colective. Stefaneștii de Jos Furnizorii Albalact: Societatea are încheiate contracte comerciale cu ferme. Sc Albalact SA realizează un procent de 68. Peste 90% din cifra de afaceri a Albalact S. precum și modernizarea ambalării și promovarea în noi modele de ambalaje a produselor lactate.A. sector 2 București. Aceasta are în vedere consolidarea pe piață a gamei diversificate de iaurturi. brânzeturi.lapte. Com Ariceștii Rahtivani București sector 3 Brașov București. materie primă  Ambisco SRL. Societatea livrează produse pe piața internă. prezentați mai jos: Kaufland Romania SCS Carrefour Romania SA Metro Cash& Carry Romania SRL Mega Image SRL Lidl Discount SRL Real Hypermarket Romania SRL Selgros Cash&Carry SRL Auchan Romania SA Profi Rom Food SRL Rewe Romania SRL București. așa încât să ofere mixul optim preț/grăsime/proteină. principalii furnizori ai Albalact au fost următorii:  Adi Del Bica SRL. sector 1 Nedelea. cu profil de comer ț pentru produse lactate. spitale. sector 1 Timisoara com. programul guvernamental ”Laptele și cornul”. În anul 2014.

Structura pieței se compune dintr-un număr foarte mare de clien ți. Dolj. lapte consum 86% și iaurturi 85%.lapte. În ceea ce privște piețele de desfacere pentru produsele Albalact. Prahova.ambalaje.ingrediente alimentare  Tetra Pak Romania SRL. brânză de vaci 63%. Suceava.lapte. majotitatea ptogramul guvernamental ”Laptele și cornul”. atât pe segmentul de retail tradițional. piese. există acoperire la nivelul întregii țări. Caracteristici ale proceselor de aprovizionare. mentenanță  Koplax SRL. Aprovizionare Grupul Albalact deține linii de producție complet automatizate și de ultimă genera ție. unt 81%. Principalele piețe de desfacere sunt: județele Alba. datorită investițiilor continue în dezvoltarea și modernizarea capacității de producție.ambalaje. materie primă  Lacto Natural SRL. din care peste 91% cu capital privat și restul reprezintă consumuri colective. branza topită 49%. Brașov.carburant  Supremia Grup SRL.lapte. Costi Zootehnia SRL. . materie primă  Lacto Agrar SRL. lapte praf 23%. Ilfov. materie primă  Rompetrol Downstream SRL. piese. gradul de ocupare a liniilor de producție în cadrul grupului este următorul: cașcaval 36%. Timiș. lapte UHT 45%. Municipiul București și altele. spitale. Argeș. Arad.Iași. materie primă  Greiner Packaging SRL. producție și vânzare A. Pe parcursul anului 2014. mentenanță Societatea are încheiate contracte comerciale cu toți furnizorii de materiale. cu profil de comer ț pentru produse lactate. cluj. cât și toate re țelele Key Accounts din țară (comerț modern).lapte. Marmureș. Constanța.

Instalatia de pasteurizare este compusa dintr-un pasteurizator de lapte cu o capacitate de 20. Pentru a se asigura un proces de productie fara intreruperi si fara probleme exista doua statii de control dotate cu 6 calculatoare de mare putere care gestioneaza si supervizeaza intregul procesul de productie generand liste de productie. oferind o mai mare diversificare in productie. sunt prevazute cu dispozitive de spalare automate. Spalarea si dezinfectarea echipamentelor de procesare se realizeaza cu ajutorul Statiei CIP echipata cu doua unitati de spalare ce nu permit ca solutiile de spalare contaminate de laptele crud sa ajunga in zona laptelui pasteurizat. rapoarte de productie si rapoarte de spalari. pereparare iaurt. sisteme care evita depasirea capacitatii maxime de stocare a fiecaruia. Pe langa capacitatea mare de productie. Tancurile de stocare cu o capacitate totala de 210 tone de lapte. fabrica este dotata cu masini de ambalat produse UHT de ultima generatie livrate tot de compania suedeza Tetrapak. pasteurizatoare. sterilizatoare. suc.tancuri. aceste echipamente de ultima generatie permitand procesarea unei game largi de produse: apa. Sistemul de procesare și de control a fost livrat de compania Tetrapak. . complet automatizat.Metodele de distribuție sunt:  Distribuție directă cu mijloace auto ale Societății  Livrare de la depozitele proprii  Indirectă prin distribuitori B. lider mondial în domeniu. iaurt etc. sonde de temperatura si sonde de nivel. avantajul acestui tip de masina este acela ca permite schimbarea formei de pachet relativ repede. Sterilizatoarele de lapte sunt folosite la prepararea laptelui UHT. De asemenea. In intreaga incapere se pompeaza aer filtrat prin filtre Hepa ce elimina posibilitatea patrunderii particulelor de praf in incinta respectiva. Sistemul de ambalare este foarte inovator. precum si cu sisteme de alarma. Hala de productie iaurt poate produce peste 60 tone de iaurt/zi. întregul sistem de procesare fiind complet automatizat. echipat cu unitate de spalare si dispozitiv de comanda si control. fiind prevazuta cu instalatii de producere a aerului steril evitandu-se astfel infectarea produsului cu germeni.000 litri pe ora fiind prevazuta cu senzori si sistem de control. Producția Compania Albalact beneficiază de o tehnologie de ultimă oră. lapte.

profit brut.1% în perioada 2012-2013. Veniturile din exploatare au avut o evoluție pozitivă solidă pe eperioada analizată.587 Ron 707 2014 474. număr de salariați. Vânzarea mărfurilor este recunoscută în momentul în care o entitate din grup vinde un produs către un client.909.131. dar și consolidarea pozi ției piața iaurturilor.22% 87. C. cum a fost butelca de lapte.27% 598.131. Masinile sunt echipate cu senzori care verifica si controleaza permanent sistemele de actionare si ambalare ale masinii.185.salariați Mijloace fixe 2013 423.116 Ron 617 % 112. Vânzarea Grupul gestionează câteva magazine retail pentru desfacerea de lapte și alte produse lactate.8% în 2013-2014. înregistrând o creștere cu 22. 1 2 3 4 Indicator Cifra de afaceri Număr de salariați Productivitatea muncii = CA/Nr.crt. stocuri.285 Ron 157. Grupul nu operează nici un program de lioalitate.59% 154.95% . 2. urmată de o creștere cu 5. prin lansarea de noi produse. datorii totale).840 Ron 101. Nr. Această evoluție a avut la bază obiecivul companiei de a ajunge în topul producătorilor de lapte din România. mijloace fixe. Vânzările cu amănuntul se fac de obicei cu plata în numerar sau cu card bancar. Situația econmico – financiară în dinamică pe un interval de minim 2 ani (cifră de afaceri. fond de salarii.707 128. active circulante.Fabrica este prevazuta cu masini denumite Tetra Top care sunt cele mai mari masini dezvoltate de Tetrapak pentru ambalarea produselor proaspete. Dinamica situației economico – financiară înregistrată în perioada 2013 și 2014 este evidențiată prin intermediul unor indicatori economici în tabelul 2. salariul mediu. capital social și propriu.1. productivitatea muncii.565 769.

delegare.36% 112. analiza SWOT.701.309 ron/lună 3.84% 146.823 ron/luna 2.42% 16 17 Sistemul de management și componentele sale a Subsistemul metodologico – managerial (ce metode și tehnici de management se utilizează: ședința.09% 8.57% Rata rentabilității capitalului social 12.398 Ron 65.445. Metode și tehnici de management:  Diagnosticarea – este o metodă utilizată de către manageri ca o componentă a funcției de control-evaluare.A.183 Ron 142.71% 129.654 Ron 119.977 Ron 3.154.771 Ron 4.789.se regăsește la nivelul celor 2 organisme participative: Adunarea Generală a Acționarilor și Consiliul de Administrație.362 Ron 65.285.87% 18.629 Ron 108.400. în formule metodologice:  Managementul prin obiective.905.437.045.989 Ron 151.02% 31. realizată individual de către fiecare conducător și/sau colectiv de .18% 146.00% 108.48% 134.270.79% 98.487.87% 145.33% 4.37% 134.325.se regăsește sub forma unor liste de obiective  Managementul prin bugete.39% 171.983.550 Ron 9.se utilizează la elaborarea.299.01% 5.270.887 Ron 98.763 Ron 12.840.182 Ron 32.80% 106.694 Ron 14.5 Active circulante 90.076 Ron 31.01% 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Stocuri Profit brut Profit net Capital social Capital propriu Datorii totale Fond de salarii Salariul mediu Rata rentabilității comerciale Rata rentabilității activelor Rentabilitatea financiară a capitalului propriu 18.42% 100.024 Ron 8. metode de calculare a costurilor) Subsistemul metodologic în cadrul Albalact S. este alcătuit din:  Sisteme de management utilizate partial. realizarea și urmărirea bugetului de venituri și cheltuieli  Managementul participativ.53% 11.887 Ron 107.

de optimizare a soluțiilor. program de evidență a salariilor.  Ședința – deși este metoda cea mai larg răspândită. de la activităţi de rutină . calculatoare. b Subsistemul informațional (dotarea tehnică de calcul. SAP este configurat să răspundă unor nevoi specifice.compania a angajat ca manager de proiect o persoană care a lucrat pentru o perioadă mare de timp cu sisteme SAP la o importantă companie multinaţională. în general pentru diagnosticarea anumitor departamente care se confruntă cu probleme. începând cu managementul de nivel superior și mediu. Pentru că Albalact nu a mai avut experienţa implementării unui sistem informatic de gestiune a informaţiilor online centralizat. Cel mai des întâlnite tipuri de ședințe sunt cele decizionale. pentru că SAP este foarte intuitiv. Beneficiile programului SAP: • Trecerea de la utilizarea mai multor sisteme eterogene la unul perfect scalabil. nu se desfășoară în conformitate cu regulile de organizare statuate de managementul științific. majoritatea angajaţilor care nu mai lucraseră în trecut cu un calculator se descurcau bine. centralizat. ulterior privatizată şi listată la bursa Rasdaq folosea în cele 8 centre regionale de distribuţie mai multe sisteme informatice insularizate. rapoarte. Fosta Întreprindere de Industrializare a Laptelui Alba. fiind o industrie de proces. iar centralizarea datelor era realizată anevoios. a eficientizat reţeaua de vânzăridistribuţie • Raportarea indicatorilor financiari către acţionari se face mult mai transparent • Crearea cadrului pentru dezvoltarea unei culturi organizaţionale. în sensul că durata de desfășurare a sedințelor este uneori prea mare (2-3 ore). cum ar fi analize. circuit informațional al unui document) O companie cu tradiţie alege o soluţie modernă de management al afacerii pentru a-şi continua creşterea pe baze solide. reprezintă transcrierea pe calculator a datelor de pe teren.diagnosticare. În doar 3 luni. ordinea de zi fiind încărcată cu multe subiecte de fond.  Delegarea – se utilizează la aproape toate nivelele ierarhice. De exemplu. puţine sisteme ERP reuşesc să folosească în mod corect datele pe care le primesc. de informare și cele eterogene. adică volumul produselor rezultate nu reprezintă suma volumelor materiilor prime folosite. Utilizat de cele mai puternice companii din domeniul alimentaţiei şi prelucrării laptelui.

iar la doar un an de la lansarea acesteia. Și fabrica Rarăul din Câmpulung Moldovenesc a beneficiat de investiții repetate în ultimii ani. Acesta a dus la creșterea consumului de lapte și a făcut din Zuzu liderul pieței de lapte proaspăt.SAP prin standardizarea procedurilor în rețeaua de distribuție. de la activităţi de rutină la înţelegerea proceselor de către angajaţi. necentralizate • Bază de date: • Hardware: Servere Intel • Sistem de operare: Microsoft Sistemul de warehouse management al SAP se bazează pe coduri de bare drept urmare fiecare intrare şi ieşire din depozit este acum asistată de sistemul informatic pentru a eficientiza activitatea agenţilor de depozitare. În acelaşi timp. . ducând la o creștere de 51% a cifrei de afaceri.Implementarea unui sistem informatic modern. Rarăul a devenit brand-ul numărul 2 în categoria brânză proaspătă de vaci. din județul Alba. Această implementare duce la o mai bună armonizare a cerințelor pieței și la crearea unui cadru pentru dezvoltarea unei culturi organizaţionale. forţa de vânzări Albalact va renunţa la formularele de hârtie în favoarea dispozitivelor PDA care introduc automat datele în sistemul SAP. Investițiile au fost gândite să susțină creșterea companiei în următorii ani și să-i consolideze poziția pe mai multe segmente de piață. aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli) 10 decizii adoptate în perioada 2006 – 2015: 1 Investiția pentru modernizarea și extinderea capacității de producție a fabricii de la Oiejdea. ce a adus o creștere cu 5. pentru dezvoltarea portofoliului de brânzeturi. c Subsistemul decizional (10 decizii adoptate – ex. 3 În 2012. 4 Lansarea unui nou produs: butelca de lapte. 2 În 2006. se lansează brand-ul Zuzu.8% în 2013-2014 a cifrei de Afaceri. Rarăul și-a îmbogățit portofoliul cu o gamă diversificată de brânză proaspătă de vaci. 5 2015.Infrastructură existentă:  Mai multe sisteme independente. care a stârnit mereu zâmbete și cu care compania ainovat cel mai mult.

04. Atribuțiile Adunării Generale Ordinare a Acționarilor:  Să discute. în cel mult 5 luni de la încheierea exercițiului financiar. Adunarea Generală a Acționarilot este organul suprem de conducere. 9 2015.Decizia de descărcare din gestiune a Consilului de Administra ție al Societății pentru activitatea desfășurată aferentă exercițiului financiar din 214. pe baza rapoartelor prezentate de administratorii Societății și auditorii financiari 8 21. - Încadrarea tipologică  Natura variabilelor implicate  Orizontul de timp și influență  Periodicitatea adoptării  Eșalonul la care se adoptă - Încadrarea pe funcții de management și funcții ale firmei - Cerințe de raționalitate În conformitate cu Actul Constitutiv. care se va concretiza prin păstrarea cotei de piață la majoritatra produselor și creșterea susținută pe piața brânzeturilor și a iaurturilor. 7 2015 adoptarea situațiilor financiare de Adunarea Generală a Ac ționarilor pentru exercițiul financiar aferent anului 2014.albalact. care ia decizii privind activitatea Societății Albalact SA și asigură politica economică și comercială a acestuia.6 În 2010 decide să intre pe piața de retail și să înființeze popriul sistem de distribu ție.Adunarea Generală a Acționarilor aprobă bugetul de venituri și chleuieli și programul de activitate pentru exercițiul financiar aferent anului 2015. AGA pot fi ordinare și extraordinare.2015. Atribuțiile Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor:  P 98 primele 10 11 atributii . 10 Decizia de a ajunge la o cifră de afaceri de peste 100 milioane Euro. deschizând două magazine la Cluj-Napoca. să aprobe sau să modifice situațiile (p 98)  http://www.pdf Adunarea Generală Ordinară a acționarilor se întâlnește o dată pe an.ro/resources/reports/Prospect_Albalact_admitere_la_tranzactionare1432203558.

http://www.unionconsulting.ro/ .