P. 1
bunacristinapacristina

bunacristinapacristina

|Views: 29|Likes:
Published by cersetoareadecafea

More info:

Published by: cersetoareadecafea on May 04, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/12/2012

pdf

text

original

Ana Agopian, Carmen Mezincescu, Oana Răsuceanu, Iulia Rugină – Bună Cristina! Pa Cristina!

1

BUNĂ CRISTINA! PA CRISTINA! Scenariu de scurtmetraj
Scurtmetrajul omonim a fost regizat de Iulia Rugină şi produs de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale“, Bucureşti, 2004-2005. Distribuţia: Carmen Gavrilă (Cristina), Cristian Popa (Tudor), Oxana Moravec (Mama), Anca Măcău (Anca), Filip Ioniţă (Costin), Laurenţiu Dumitrescu (Vecinul). Scenografia: Anca Marcu, Geta Dănilă. Montajul şi sunetul: Mircea Crivoi. Imaginea: Stevan Fara. Redactor: Răzvan Penescu rpenescu@liternet.ro Editor format .pdf Acrobat Reader: Anca Şerban anca@liternet.ro Text © 2007 Ana Agopian, Carmen Mezincescu, Oana Răsuceanu, Iulia Rugină Coperta © 2007 Codruţ Bratosin Imagini © 2007 Iulia Rugină (cadre din scurtmetrajul omonim) Toate drepturile rezervate. © 2007 Editura LiterNet pentru versiunea .pdf Acrobat Reader. Este permisă descărcarea liberă, cu titlu personal, a volumului în acest format. Distribuirea gratuită a cărţii prin intermediul altor situri, modificarea sau comercializarea acestei versiuni fără acordul prealabil, în scris, al Editurii LiterNet sînt interzise şi se pedepsesc conform legii privind drepturile de autor şi drepturile conexe, în vigoare. ISBN-10: 973-7893-97-2 ISBN-13: 978-973-7893-97-0 Editura LiterNet http://editura.liternet.ro

de Ana Agopian, Carmen Mezincescu, Oana Răsuceanu, Iulia Rugină

....

....

office@liternet.ro Editura LiterNet.ro, 2007

Ana Agopian, Carmen Mezincescu, Oana Răsuceanu, Iulia Rugină – Bună Cristina! Pa Cristina!

2

SECVENŢA PREGENERIC. INTERIOR. APARTAMENT NEMOBILAT. ZI

Cristina şi Mama sunt conduse prin cameră de o femeie care le arată locul. Privesc prin apartament, apoi se uită una la alta, îşi zâmbesc şi dau din cap în sens că nu.
SECVENŢA 1. EXTERIOR. CURTE INTERIOARĂ DE BLOC. DUPĂ-AMIAZĂ

Cristina (13 ani), îmbrăcată sport şi cu un rucsac în spate deschide poarta joasă privind în sus spre balcoanele blocului de 4 etaje. Intră în curtea interioară a blocului. Se opreşte brusc şi rămâne câteva secunde nemişcată privind fix spre un bărbat ce întinde nişte rufe pe sârma din curte. Trece încet pe lânga el, apoi începe să alerge spre intrarea în bloc. Intră lăsând uşa să se trântească în urma ei.
SECVENŢA 2. INTERIOR. APARTAMENT BLOC. DUPĂ-AMIAZĂ .... ....

Cristina dă buzna în casă trântind de perete uşa de la intrare. E roşie la faţa şi respiră greu. Îşi aruncă ghiozdanul în hol şi se întoarce să închidă în grabă uşa. Din sufragerie apare Mama (38 ani), cu o bluză abia călcată în mână. Se opreşte în prag şi o priveşte pe Cristina care deschide uşa de la baie şi se uită înăuntru.
CRISTINA (gâfâind) Ai spălat? (grăbită) Ai spălat? MAMA De ce?

(apropiindu-se de mamă nerăbdătoare) Ai spălat?

Editura LiterNet.ro, 2007

Ana Agopian, Carmen Mezincescu, Oana Răsuceanu, Iulia Rugină – Bună Cristina! Pa Cristina!

3

Cristina priveşte peste umărul mamei în sufragerie. În mijlocul camerei este o masă de călcat şi o grămadă de rufe. Cristina priveşte dezorientată în toate direcţiile, intră în fugă în camera ei. Deschide în grabă uşile de la dulap Trage afară câteva haine pe care le aruncă pe pat. Le ia, sare peste pat şi deschide cu greu uşa de la baie şi intră. Câteva haine cad în urma ei din dulap.
SECVENŢA 3. INTERIOR. BAIE. DUPĂ-AMIAZĂ

Cristina intră în baie. Trânteşte lucrurile în chiuvetă şi dă drumul la apă. Se apleacă şi ridică de sub chiuvetă un lighean. Ia rufele ude din chiuvetă, le îndeasă în lighean şi iese.
SECVENŢA 4. INTERIOR. APARTAMENT. DUPĂ-AMIAZĂ

....

Cristina intră în cameră cu ligheanul în mână şi se ciocneşte de mama sa care priveşte nedumerită la hainele ude dinăuntru. Cristina priveşte şi ea în lighean, apoi spre mama sa, şi zâmbeşte.
CRISTINA Am spălat!

....

Apoi trece din nou în fugă pe lângă Mama şi iese pe uşa de la intrare.
SECVENŢA 5. EXTERIOR. CURTE INTERIOARĂ. DUPĂ-AMIAZĂ

Cristina iese din scara blocului. Se opreşte pe trepte şi priveşte. Zâmbeşte. Pe parcursul secvenţei se aude piesa celor de la Baby Bird „Because You're Gorgeous“ (Because you're gorgeous I'd do anything
for you. / Because you're gorgeous I know you'll get me through. / You said my clothes were sexy, you tore away my shirt. / You rubbed an ice-cube on my chest snapped me 'til it hurt. / Because you're gorgeous I'd do anything for you. / Because you're gorgeous I know you'll get me through.) Inspiră
Editura LiterNet.ro, 2007

Ana Agopian, Carmen Mezincescu, Oana Răsuceanu, Iulia Rugină – Bună Cristina! Pa Cristina!

4

adânc, apoi păşeşte spre sârma de rufe unde Tudor (25 ani), îmbrăcat în pantaloni scurţi, întinde haine. Ridică privirea şi o vede. Cristina se apropie încet, aşează cu grijă ligheanul pe jos, privind fix spre Tudor, care întinde un cearşaf. Cristina aranjează mecanic lucrurile ei, urmărindu-i mâinile care prind cu cârlige un tricou bărbătesc. Cristina îi priveşte degetele. Se întinde să agaţe o bluză, dar nu nimereşte sârma. Cârligul şi bluza îi scapă pe jos. Se apleacă să le ridice. Rămâne nemişcată, urmărind pe sub cearşaf picioarele atletice ale lui Tudor. Se ridică pe vârfuri încercând să-l vadă. Tudor o observă. Zâmbeşte. Cristina se lasă brusc in jos. Tudor trece de cearşaful dintre ei şi începe să întindă rufe pe sârma ei. Cristina îl priveşte pe furiş. Tudor o observă şi zâmbeşte amuzat, continuând să întindă rufe. Cristina, fără să privească în lighean, ia o pereche de chiloţi tetra cu ursuleţi. Îi duce spre sârmă şi se opreşte brusc când îi vede. Se sperie şi îi aruncă rapid înapoi în lighean, privind din nou spre Tudor care întinde ultimul tricou. Priveşte spre ea, se apleacă, îşi ridică ligheanul, îi zâmbeşte şi pleacă. Cristina se roteşte urmărindu-l cu privirea cum se îndepărtează şi intră în bloc. Inspiră adânc şi oftează.
.... SECVENŢA 6. INTERIOR. APARTAMENT. DUPĂ-AMIAZĂ

....

Cristina intră în casă cu ligheanul în mână. Trece prin dreptul sufrageriei, unde Mama calcă, şi se îndreaptă grăbită spre camera ei. Mama zâmbeşte cu subînţeles.
MAMA Mâine iar speli?

Cristina se întoarce spre ea, zâmbeşte şi intră în camera ei.

Editura LiterNet.ro, 2007

Ana Agopian, Carmen Mezincescu, Oana Răsuceanu, Iulia Rugină – Bună Cristina! Pa Cristina!

5

SECVENŢA 7. INTERIOR. CAMERA CRISTINEI. DUPĂ-AMIAZĂ

Cristina trânteşte ligheanul în mijlocul camerei. Se suie pe pat şi se întinde spre rafturile pline cu cărţi. Trage în afară o carte groasă din spatele căreia scoate o agenda copertată. Se aşează pe pat, deschide agenda pe genunchi, se întinde spre birou, ia un pix şi începe să scrie repede în agendă. Uşa camerei ei se deschide. Mama bagă capul pe uşă. Cristina închide repede agenda şi o ascunde la spate. Mama o priveşte şi zâmbeşte.
MAMA Am uitat să-ţi zic… te-a sunat Costin.

Cristina dă din cap expeditiv. Mama iese din cameră. Cristina scoate agenda şi o deschide. Mama intră din nou. Cristina ascunde din nou agenda.
.... MAMA De două ori! CRISTINA (ridicând din umeri) Dă-l încolo că mă enervează! MAMA Serios?! De când? CRISTINA Hai mă, mami!

....

Mama observă chiloţii tetra din lighean.
Editura LiterNet.ro, 2007

Ana Agopian, Carmen Mezincescu, Oana Răsuceanu, Iulia Rugină – Bună Cristina! Pa Cristina!

6

MAMA Mai şi mănânci azi sau doar speli? CRISTINA (râzând) Imediat!

Mama se aşază pe pat, lângă Cristina.
MAMA Hai repede că într-o oră mergem să mai vedem o casă. CRISTINA Încă una?!? Ştii că n-o să ne placă…

....

....

Mama iese. Cristina scoate jurnalul şi începe să scrie.
SECVENŢA 8. INTERIOR. CAMERA CRISTINEI. SEARĂ

Cristina stă la birou cu cărţi şi caiete deschise în faţă. La casetofonul de pe birou se aude un curs de engleză. O voce repetă o frază. Cristina opreşte casetofonul. Scrie ceva în caiet apoi apasă din nou play şi ascultă cu atenţie. În fundal începe să se audă încet o melodie. Cristina se opreşte brusc din scris. Opreşte casetofonul şi ascultă atentă. Volumul melodiei din fundal creşte. Cristina sare de pe scaun şi se trânteşte pe podea, cu urechea lipită de covor. Apoi sare în picioare si porneşte radioul casetofonului. Roteşte butonul. Trece prin frecvenţele diverselor posturi de radio. Melodia continuă să se audă în cameră şi brusc se aude şi din radioul Cristinei. Cristina măreşte volumul şi apasă butonul de înregistrare al casetofonului. Măreşte volumul piesei din ce în ce mai mult. Ia casetofonul de pe
Editura LiterNet.ro, 2007

Ana Agopian, Carmen Mezincescu, Oana Răsuceanu, Iulia Rugină – Bună Cristina! Pa Cristina!

7

birou şi îl aşează pe jos. Se aşează culcată mişcându-se încet în ritmul muzicii şi atingând cu palma podeaua. Vocea DJ-ului se aude peste finalul cântecului. Cristina opreşte înregistrarea şi rămâne culcată pe jos.
VOCE LA RADIO Au fost „Bell, Book and Candle“ cu „Rescue Me“, o melodie care la sfârşitul anilor '90 a măcelărit gingaşele sentimente ale multor distinse doamne, lucru pe care continuă să îl facă şi astăzi cu aceleaşi distinse doamne, cărora le recomand emisiunea următoare cu Bebe Mihăescu…

Cristina sare în picioare, aleargă spre birou şi notează ceva pe caietul de engleză, silabisind. Scoate caseta din casetofon şi scrie cu markerul pe ea TUDOR.
SECVENŢA 9. INTERIOR. CAMERA CRISTINEI. DUPĂ-AMIAZĂ .... ....

Cristina şi Anca (13 ani) stau împreună pe burtă pe patul Cristinei, cu călcâiele înspre tavan. Îşi balansează picioarele în ritmul muzicii ce se aude din casetofon. Au în faţă un caiet studenţesc deschis. Fiecare are în mână un pix.
ANCA Melodia preferată…

Cristina sare din pat.
ANCA Ce întrebări pune şi asta… Io pun liniuţă.

Cristina începe să scotocească printre hârtiile de pe birou.
Editura LiterNet.ro, 2007

Ana Agopian, Carmen Mezincescu, Oana Răsuceanu, Iulia Rugină – Bună Cristina! Pa Cristina!

8

ANCA Ce faci? CRISTINA Caut… ANCA Ce cauţi? CRISTINA Melodia preferată!... Gata, am găsit-o!

....

Cristina se întoarce în pat. Ţine în mână caietul de engleză. Copiază de pe el în oracol. Anca o priveşte nedumerită.
ANCA (arătând spre foaia oracolului) Ce scrie acolo?!?! C? Ăla e C sau E? CRISTINA (dând pagina) De cine îţi place? ANCA Ia să vedem… Bogdan, Andrei, Mutu… liniuţă… iar Bogdan, liniuţă, Marius, Iulia, Cristi, liniuţă, „de tine“… adică de mine… de Andrei… Radu. ANCA+CRISTINA Radu?!?!?
Editura LiterNet.ro, 2007

....

Ana Agopian, Carmen Mezincescu, Oana Răsuceanu, Iulia Rugină – Bună Cristina! Pa Cristina!

9

ANCA Cui îi place de Radu? Ia!

Anca răsfoieşte înapoi.

ANCA Cât era? CRISTINA 14! ANCA Andrei? Lu’ Andrei îi place de Radu?!?!?!

....

Amândouă încep să râdă. Anca răsfoieşte din nou oracolul.
ANCA Era 13!

....

Anca răsfoieşte din nou înapoi la începutul oracolului.
ANCA Maaaamă! Mamă! Mamă! Lu’ grasa îi place de Radu meu!!! O desumflu mâine!

Anca scrie în oracol.
ANCA Tu pe cine pui? Pe Costin, nu?
Editura LiterNet.ro, 2007

Ana Agopian, Carmen Mezincescu, Oana Răsuceanu, Iulia Rugină – Bună Cristina! Pa Cristina!

10

CRISTINA Bleah! Nu!

Cristina ia oracolul şi se întoarce cu spatele. Scrie.
ANCA Ce faci, mă? Hai că io ţi-am arătat!

Anca se întinde peste umărul ei şi încearcă să citească. Cristina se trage râzând şi scrie mai departe.
ANCA Cu T? Cine-i cu T? (se gândeşte) Toma?... Traian?!... Tibi?... Tiberiu?... ....

Cristina dă din cap negativ la toate numele. Zâmbeşte şi scrie în oracol.
ANCA T?!?! Ti… Ti… Ta… Tar... Tartolomeu?!?! SECVENŢA 10. INTERIOR. HOL DE LA INTRARE. ZI (VIS)

....

Se aude tema din „Titanic“. Cristina se îndreaptă lent spre uşă. Mâna Cristinei deschide uşa de la intrare. În prag stă Tudor care îi zâmbeşte. Are mâinile la spate. Cu o mână îi întinde un trandafir şi îşi duce din nou mâna la spate. Cristina îl ia zâmbind vrăjită. Cu cealaltă mână, Tudor îi întinde o lalea. Apoi o jerberă. Apoi o orhidee. Trei trandafiri. Cinci frezii. Flori de câmp. Narcise. Cristina în pragul uşii are braţele pline de flori şi râde privind când la flori când spre Tudor.

Editura LiterNet.ro, 2007

Ana Agopian, Carmen Mezincescu, Oana Răsuceanu, Iulia Rugină – Bună Cristina! Pa Cristina!

11

SECVENŢA 11. INTERIOR. CAMERA CRISTINEI. ZI

Cristina zâmbeşte stând la birou în cameră privind în gol spre o floare ofilită din vază de pe birou. Cristina se ridică de la birou şi merge în baie.
SECVENŢA 12. INTERIOR. BAIE. ZI

Mâna Cristinei porneşte apa de la cadă. Pune dopul.
SECVENŢA 13. INTERIOR. CAMERA CRISTINEI. ZI

Cristina deschide dulapul. Începe să caute haine. Le aruncă afară pe pat. Îşi scoate o rochie. O priveşte şi zâmbeşte. Se piaptănă. Îşi face unghiile. Merge în baie.
.... SECVENŢA 14. INTERIOR. BAIE. ZI

....

Cristina intră în baie. Vede cada plină şi apa care tocmai se revarsă afară. Cristina zâmbeşte şi îşi ia fardurile de la oglindă. Iese.
SECVENŢA 15. INTERIOR. CAMERA CRISTINEI. ZI

Cristina se îmbracă. Se machiază. Se încalţă. Se aude o sonerie. Cristina aleargă spre uşa de la intrare. Priveşte pe vizor. Tudor stă în faţa uşii. Cristina zâmbeşte. Îşi aranjează părul, deschide zâmbind. Tudor o priveşte.
Editura LiterNet.ro, 2007

Ana Agopian, Carmen Mezincescu, Oana Răsuceanu, Iulia Rugină – Bună Cristina! Pa Cristina!

12

TUDOR Bună! CRISTINA (zâmbind) Bună!

Se aude o voce, la un alt etaj, care strigă ceva din care se înţelege cuvântul „inundaţie“.
TUDOR Mama e-acasă?

Zâmbetul Cristinei dispare.
.... SECVENŢA 16. INTERIOR. SCARĂ DE BLOC. DUPĂ-AMIAZĂ ....

Cristina priveşte în gol. Oftează.
CRISTINA „A woman's heart is a deep ocean of secrets.”

Cristina şi Costin stau pe treptele de la intrare.
COSTIN Ce?

Cristina tace. Priveşte în gol înspre uşa de la intrarea în scară.
Editura LiterNet.ro, 2007

Ana Agopian, Carmen Mezincescu, Oana Răsuceanu, Iulia Rugină – Bună Cristina! Pa Cristina!

13

COSTIN Da’ totuşi chiar s-o bată? CRISTINA Da’ n-a bătut-o, mă Costin! A tras-o de păr… Puţin… Şi oricum Grasa şi-a cerut-o! Cine-a pus-o să se uite după Radu?

....

Costin ridică din umeri. Se uită timid spre Cristina, care priveşte în continuare spre uşa de la intrare. Costin îşi coboară privirea, se uită spre adidaşi, se joacă cu tivul de la pantaloni. Priveşte cu coada ochiului spre Cristina, apoi se apropie câţiva centimetri spre ea. Cristina îl vede şi se depărtează.
CRISTINA Ţi-ai făcut la mate? COSTIN Da, mi-am făcut câteva exerciţii.

....

Costin se trage din nou spre Cristina şi întinde o mână peste umărul ei. Cristina se depărtează din nou uşor.
Editura LiterNet.ro, 2007

Ana Agopian, Carmen Mezincescu, Oana Răsuceanu, Iulia Rugină – Bună Cristina! Pa Cristina!

14

CRISTINA Da’ la română? COSTIN Da, mi-am făcut şi acolo.

Se aude poarta de la curtea interioară. Cristina tresare şi priveşte spre uşa de la intrarea în scară. Se aud paşi apropiindu-se. Cristina se lipeşte brusc de Costin. Costin o priveşte mirat. Zâmbeşte stingher. Îşi trece mâna peste umărul ei. Cristina zâmbeşte larg uitându-se atent spre uşă. Uşa se deschide. Zâmbetul Cristinei dispare. Pe uşă intră o femeie cu sacoşe. Cristina se trage brusc de lângă Costin care rămâne cu mâna suspendată în aer. Apoi îşi trage mâna şi reîncepe să se joace cu tivul pantalonilor.
.... COSTIN Cristina… Eu… Ştii… ....

Cristina se întoarce spre el şi îl priveşte.
COSTIN Nu mai vrei să fii…? CRISTINA (brusc) Vii sâmbătă la ziua Ancăi, nu? COSTIN Păi… da, vin.
Editura LiterNet.ro, 2007

Ana Agopian, Carmen Mezincescu, Oana Răsuceanu, Iulia Rugină – Bună Cristina! Pa Cristina!

15

Se deschide uşa de la intrare. Tudor intră în scara blocului. Cristina îl vede. Cristina se lipeşte brusc de Costin, îi ia mâna şi şi-o trece peste umăr. Tudor trece pe lângă ei zâmbind.
TUDOR Salut! COSTIN Salut!

....

Cristina îşi trece mâna în jurul lui Costin pe care îl priveşte fix. Tudor se îndreaptă spre lift şi apasă butonul; aşteaptă liftul. Cristina se uită când la el, când la Costin. Numerele etajelor de la lift se aprind în ordine descrescătoare. Cristina se uită la ele. Îşi ia mâna din jurul lui Costin. Se trage de buza de jos cu un joc nervos al degetelor. Liftul ajunge la etajul 1. Tudor se întoarce şi priveşte spre cei doi, apoi se întoarce spre uşa liftului. Cristina îşi pune mâna pe mânerul ghiozdanului. Se trage din ce în ce mai departe de Costin care o priveşte.
COSTIN Cristina, eu… CRISTINA Costin, trebe să plec! Hai, pa!

....

Cristina sare în picioare. Îşi ia ghiozdanul şi se repede spre uşa liftului pe care Tudor tocmai intră. Se opreşte când o vede pe Cristina, se dă la o parte şi îi ţine uşa. Cristina intră, privind spre Tudor. Uşa se închide în urma lor. Costin rămâne pe trepte, ridică din umeri, pleacă.

Editura LiterNet.ro, 2007

Ana Agopian, Carmen Mezincescu, Oana Răsuceanu, Iulia Rugină – Bună Cristina! Pa Cristina!

16

SECVENŢA 17. INTERIOR. LIFT. DUPĂ-AMIAZĂ

Cei doi se urcă împreună în lift. Se aude „Rescue Me“. Cristina e foarte atentă la toate micile gesturi ale lui Tudor. El închide uşile. Se întind amândoi spre buton. Mâinile lor se ating din greşeală. Cristina tresare. Îi priveşte fiecare mişcare. Tudor o vede. Îi zâmbeşte. Liftul ajunge la etaj. Tudor aşteaptă o secundă. O priveşte pe Cristina, apoi deschide uşa liftului. Face un pas, apoi se opreşte. Se întoarce spre ea.
TUDOR Pa, Cristina!

Tudor iese. Cristina rămâne în lift nemişcată. Un zâmbet i se lăţeşte pe toată faţa.
.... SECVENŢA 18. INTERIOR. APARTAMENT / CAMERA CRISTINEI. SEARĂ. ....

Cristina dă buzna în casă, se descalţă în fugă, trece prin hol, ajunge în camera ei. Mama ei îi aşează nişte haine călcate în dulap. Cristina îşi aruncă ghiozdanul şi sare în pat.
CRISTINA Ştie cum mă cheamă! Ştie cum mă cheamă! Ştie cum mă cheamă! (pe diverse intonaţii) „Pa, Cristina!“, „Bună, Cristina!“ „Paaaa, Cristina!“ „Pa, Cristina!“ „Pa, pa, pa! Cristina! Cristina! Cristina!“
Editura LiterNet.ro, 2007

Ana Agopian, Carmen Mezincescu, Oana Răsuceanu, Iulia Rugină – Bună Cristina! Pa Cristina!

17

Mama rămâne cu hainele în mână şi se uită la ea. Cristina sare din pat şi o ia în braţe pe mama. Mama scapă hainele. Cristina o trage de mână.
CRISTINA Îţi dai seama!?!! Ştie cum mă cheamă!!!!! Ştie!!!

Mama se apleacă să ridice hainele de pe jos.
CRISTINA Mamă? Ce-ai? Ce-am făcut? MAMA Nu n-ai făcut nimic tu… Doar că… CRISTINA Doar că ce? MAMA Am cumpărat casa. CRISTINA Ce casă? MAMA Aia, ultima…
Editura LiterNet.ro, 2007

....

....

Ana Agopian, Carmen Mezincescu, Oana Răsuceanu, Iulia Rugină – Bună Cristina! Pa Cristina!

18

Cristina face un pas înapoi şi se aşează pe pat.
CRISTINA (cu voce din ce in ce mai joasă) Ai cumpărat-o? Pe-aia? Ţi-am zis că nu-i bună! Şi oricum nu vreau să ne mutăm! De ce trebuie să ne mutăm?!?!

Mama se aşează lângă ea pe pat.

MAMA Cristina… Ştii că trebuie. Trebuia de mult… CRISTINA (din ce în ce mai furioasă, plângând) Da, da’ nu vreau! Nu vreau! Nu vreau, înţelegi?! NU VREAU!

....

....

Cristina se trânteşte pe pat cu faţa în pernă. Plânge. Mama întinde o mână spre ea şi o atinge uşor pe umăr. Cristina se trage.
CRISTINA Lasă-mă-n pace!

Mama iese din cameră şi închide uşa în urma ei. Cristina rămâne întinsă pe pat, plângând.
Editura LiterNet.ro, 2007

Ana Agopian, Carmen Mezincescu, Oana Răsuceanu, Iulia Rugină – Bună Cristina! Pa Cristina!

19

Mâna Cristinei aşează într-o cutie un carneţel cu lacăt. Cristina stă pe jos cu o cutie de pantofi în faţă. Aşează în ea poze, bileţele, caiete desenate. Se ridică, adună lucruri de pe birou. Găseşte caseta pe care scrie TUDOR. O duce la cutie. Se lasă în genunchi lângă cutie şi o aşează cu grijă înăuntru. Se întoarce la birou. Începe să dezlipească afişele de pe pereţi. Le rupe din ce în ce mai violent, le smulge şi le aruncă pe jos. Îşi trage afară din dulapuri cărţile care cad pe podea. Îşi aruncă hainele din dulap, cărţile şi caietele de pe birou. Îşi găseşte jurnalul între cărţile aruncate pe podea. Se aşează pe jos şi îl deschide. Citeşte. Degetele ei strâng paginile jurnalului. Se lasă pe o parte şi se aşează culcată pe podea, cu urechea lipită de covor şi jurnalul în braţe.
SECVENŢA 19. INTERIOR. NOUA CAMERĂ. ZI.

....

Cristina şi mama ei intră în noua casă. Păşesc cu atenţie. Mama se uită la ea, cerând parcă o privire de aprobare. Dar Cristina e tristă. Dă din cap, a negaţie. Intră în noua ei cameră. Camera e goală, proaspăt zugrăvită. Cristina se plimbă prin ea, priveşte pereţii goi. Îi atinge, atinge podeaua. E tristă. Se ghemuieşte lângă un perete şi stă pe jos, cu capul în mâini.

....

Editura LiterNet.ro, 2007

Ana Agopian, Carmen Mezincescu, Oana Răsuceanu, Iulia Rugină – Bună Cristina! Pa Cristina!

20

La un moment dat se ridică şi merge la geam. Se apleacă pe pervaz privind în jos. Rămâne nemişcată sprijinită de pervazul ferestrei. Cristina priveşte pe geamul clădirii de vis-à-vis. Îl vede pe Tudor la un birou, lucrând la calculator. Cristina se apleacă spre marginea pervazului şi priveşte atentă. Tudor se ridică de la calculator şi vine la fereastră. O vede. Zâmbeşte. Îi face un semn cu mâna. Apoi se retrage în cameră. Cristina zâmbeşte. Se întoarce şi strânge pumnii, fericită.
SFÂRŞIT

....

....

Editura LiterNet.ro, 2007

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->