You are on page 1of 13

Florin Colceag – psihopedagog; Emisiunea “Un doctor

pentru Dvs.”, TVR i
Video: http://www.tvrplus.ro//editie-un-doctor-pentru-dumneavoastra-341612
Emisiune din 2015-06-10
-D-le professor! Am citit aici ca aveti 20 de ani experienta in privinta copiilor supradotati, va
ocupati de antrenarea copiilor olimpici la matematica care au obtinut mai mult de 60 de medalii
de aur la competitiile internationale de matematica. Ce inseamna dezvoltarea personala a
copiilor?
-E foarte simplu. Copilul creste pe constiinta ca el este necesar in aceasta lume. Deci, ca el are
abilitati, capacitate, iar lumina, harul interior care-l fac dorit, care-l fac pretuit, il fac promovat in
aceasta lume.
Primii care trebuie sa vada acest lucru sunt parintii. Daca parintii reusesc sa observe calitatile
formidabile pe care le au copiii, atunci copiii se dezovlta si personalitatea lor infloreste.
Daca sunt ignorati sau tratati prost, atunci personalitatea lor paleste.
Ganditi-va la paradigma foarte frecventa la noi “eu l-am facut, eu il omor”; deci, copilul ala care
are un parinte abuziv, in mod evident nu va inflori pentru ca va percepe socul abuzului
emotional, lipsa de incredere a parintilor, lipsa de libertate, incapacitatea celorlalti de raspundere
la intrebarile vitale pentru el si-atunci se va strica, se va defecta.
Si, interesant ca noi acum, statistic vorbind…avem o populatie care este in mare masura departe
de potentialul pe care l-au avut la nastere.
E un cimitir al vaselor intrate in port care, fiecare vas intrat in port a intepat catargele proprii si-a
altui vas care-a intrat in port, si-asa a esuat o gramada de oameni care nu si-au dus la indeplinirea
menirea lor de viata.
Sa mai moara si capra vecinului, nu numai capra lui…am ajuns la modelul cel mai clar intalnit al
omului care nu-si dezvolta personalitatea fiindca nu-i lasat, si nu-i lasat pentru ca ceilalti nu
promoveaza sa reuseasca acel om acolo unde ei au ratat.
-Dar stiti…ca in ultimul rand au aparut tot felul de cursuri de dezvoltare personala si
trainneri in Romania, va intreb cum pot face pentru cei ce-si doresc pentru copilul lor, o
selectie?
-In primul rand ei trebuie sa cunoasca personalitatea copilului lor propriu, sa-si cunoasca propria
lor personalitate. Iar asta nu poti s-o afli daca nu stii cine esti, de unde vii, incotro te-ndrepti si
care-i treaba ta.

1

de unde sa-i apuce…cum pot sa-i manevreze! De fapt – ei nu trebuiesc manevrati. in momentul in care noi ne referim la o dezvoltare a personalitatii trebuie sa precizam care dintre aceste nenumarate dimensiuni ale personalitatii se dezvolta. Unii au personalitate cosmica cum e Steven Hopkins…care are un nivel de constienta care atinge si exploreaza Cosmosul! Deci. dar noi avem o personalitate sa spunem – a Ego-lui nostru si o alta care este sociala. ‘Cine sunt eu’ este o intrebare de mare adancime pentru ca omul se schimba pe etape de varsta. -Atunci orice lucru ar insemna deschiderea orizonturilor. Unul este copilul in prima perioada de viata. -Si-atunci in aceste cursuri de dezvoltare personala sa fie implicate intr-o oarecare masura si copiii si parintii? -Sigur…nu poti sa dezvolti personal o persoana fiindca o persoana nu este o persoana unica. Bun! Ii afecteaza sau nu ii afecteaza personalitatea? Evident ii afecteaza personalitatea. In primul rand. e mai capabil sa faca fata unor chestii. altul este copilul in perioada lui Pann (intre 7-10 ani) spre inceputul pubertatii cand explodeaza. ca sa-ti dai seama cine este copilul tau la diverse stadii de varsta in lume. E foarte interesant. ‘ -Vedeti?! Depinde de ce fel de orizonturi. ca sa va pot spune ca dezvoltarea personala e functionala in maniera definita. -Corect. Ce caracteristici de personalitate exista? Noi inca nu avem o harta a caracteristicilor de personalitate suficient de bine lamurita. siatunci putem fi de acord ca antrenarea bicepsilor poate fi o metoda de antrenare personala. Si parintii au revelatia ca in casa lor. se fac cursuri pentru parinti. apartine unei civilizatii…nivelele noastre de personalitate tine de nivelurile noastre de constienta. ei trebuiesc respectati. Si-atunci. asa e… -Incotro te duci… 2 . Una este personalitatea angajatului dintr-o multinationala si cu totul alta este a antreprenorului care-si asuma riscuri si dezvolta un domeniu intreg.Dar. luam un caz: un om isi antreneaza ceva – isi antreneaza bicepsii. Trage la fiare pana cand face niste brate ca nca niste picioare. foarte putini oameni ajung la aceasta cunoastere: “Cine sunt eu?”. E mai sigur pe el. avem una ecologica care apartine unei culturi. este activ…altul este copilul in perioada pubertatii cand este ‘atacat’ de probleme hormonale samd…personalitatea se modifica…nu e niciodata stabila o perioada lunga de timp. au copiii pe care nu-i cunosc – nu stiu ce sa faca cu ei.

nu-i intereseaza nimic altceva decat bucatica proprie si pentru ca in felul acesta isi ruineaza sufletul. Si-atunci. Omu-i social… -Da.-Voiam sa ma leg de o declaratie de-a Dvs. copiii nu mai nicio initiativa. sa tina minte. Ce ne-a a invatat la scoala? Fiecare lupta pentru el. sa ia un rezultat. ele nu apar. pentru ca in orice meserie trebuie sa ai in jurul tau o echipa. sa ia o nota. dezovltarea noastra economica este destul de improbabila nu numai din motive financiare ci si dintr-un motiv mai clar – oamenii nostri nu stiu sa actioneze in echipa. sa aduca solutii proprii pe care sa le dezbata iarasi. Lipsa invatarii acesteia pe un feed-back si cooperatista in care ei sa aiba dezbateri si sa-si spuna opinii. anumite ipoteze. in scoala? Nu.” La ce va referiti? -Haideti sa facem o mica analiza cauzal-economica. n-ai voie…” – scoala spune ca n-ai voie! Nu-i deschisa catre experimentul copilului…”trebuie sa”: toceasca. NU SA VINA CU IDEI! Nu s-a inventat inca aceasta piata a ideilor aduse de catre copii… si dupa descurajari repetate. 3 . asta este de fapt realitatea…asa am fost invatati NU ca asa suntem noi in mod natural…tendinta naturala a copilului este sa coalizeze. numai intreaba NIMIC. E instrainat de traditii. -Asta face ca mai tarziu sa se loveasca de viata ca de-un zid. sa aiba idealuri. pe strada. etc. Scoala nu raspunde la asteptari. noi suntem urmasii unei civilizatii nu doar unei culturi. Asa am fost invatati. sa duca la indeplinire proiecte…”nu. nu inteleg ce fac altii. e usor de exploatat.pentru ca aceste dezvoltari personale se fac in grupe si spuneati ca “noi romanii suntem inteligenti individual dar nu suntem inteligenti in grup. Echipa care inseamna gasca de cartier ii devina echipa care-i ofera sprijin. da…omul este social sau devine antisocial sau asocial. nu-i mai intereseaza nimic. Noi acuma suntem intr-o situatie economica foarte precara. Simplu. o mana-ntinsa sau altceva…chiar si in infractiuni oferindu-si sprijin unii altora. nu-l intereseaza nimic altceva.. e fundamentala in creearea acestei alienari a poporului roman. fiecare cauta sa promoveze. Noi avem un popor alienat. usor de inlocuit…usor de aruncat afara ca fiind nefolositor pentru ca nu coalizeaza cu altii. Cu regret spun…este instrainat de el insusi.dar nu sunt proiecte commune care sa aduca aportul in cadrul proiectului prin colaborare cu alti colegi. Unde-ti gasesti echipa. sa formeze echipe. neantrenandu-se anumite calitati. De ce nu stiu sa actioneze in echipa? Nu stiu sa colaboreze pentru ca au fost invatati sa fie individualisti. Reflexele pe piata muncii sunt vizibile: fiecare isi vede de bucatica lui. Incep sa fie plictisiti de scoala. sa reproduca.

e pentru ca nu mai avem unitate. Urma pe care o lasa in lumea asta ii defineste genialitatea. de a o face altfel. afirma ca 4% dintre copiii din Romania se nasc superinteligenti – adica de 2 ori mai mult decat media mondiala. nu mai avem civilizatie. de adolescenta. idei. Geniul inseamna caracter. un geniu este caracterizat istoric. care de obicei nu inseamna decat bani sau putere. coerenta…N-AM INVATA SA LUCRAM IMPREUNA! -Un studiu de cercetare al unui institut roman de studii si cercetari avansate al carui presedinte onorific sunteti. Noi nu mai avem cultura. puterea de a duce la bun sfarsit proiecte extrem de dificile. nu mai avem NIMIC. Inteligentele inalte masurabile pe scala IQ sunt cu totul altceva decat geniul. intelegere profunda pe care le-am mostenit si pe care le crestem in continuare…insemnam foarte mult. Noi – ca entitate structurata de oamenii care sunt coparticipanti intr-un proiect. unul genial fata de ceilalti? -Vedeti aici. inseamna capacitatea de a sparge limitele cunoasterii si de-a deschide frontierele catre alte metode de a intelege lumea si universul asta in care traim. -Ce este de fapt un geniu. avem controverse date de definitii…pentru ca in general. Nu putem vorbi despre geniul la nivelul inteligentelor inalte…geniul este o stare de maturitate a spiritului. insemnam CEVA. -Si un copil supradotat… 4 . nu e speculativa. credinta…in rezolvarea unor probleme pe-o anumita cale care este normala. Noi – ca indivizi – nu insemnam foarte mult. ca civilizatie si emisari de principii.Florin Colceag? Prin ce se defineste un copil supradotat. pe asta s-a axat in ultimii 25 de ani… singurele valori – banii si puterea – atunci. Noi. noi pierdem restul. Insemnam enorm de mult…dar insemnam la nivel MACRO! Daca noi in clipa asta suntem o minge de ping-pong pe-o masa de macropolitici si toata lumea se joaca cum vrea cu Romania. forta. spirit. Inteligentele inalte sunt o stare de dezvoltare. NOI NU MAI EXISTAM!. dupa ce-a murit se recunoaste c-a fost geniu. e organica. care duce spre maturitate. crez. -Asa este. inseamna forta de a rupe inertia si de a redimensiona problema.Daca nivelul nostru de constienta se opreste doar la propria persoana si la propriile noastre valori. d-le prof.

Deci. n-au fost ajutati sa salte. s-au intors impotriva sistemulu care i-a lovit.-Da. 5 . este foarte mare…e neasteptat de mare! As putea duce la 50% fara exagerare…dintre copii isi rateaza existenta sociala – nu toti se intorc impotriva societatii dar exista foarte multe cazuri de indivizi care au IQ-ul foarte inalt si sunt soferi de taxi. nu li s-a recunoscut potentialul. Ceea ce arata ca inteligentele inalte exista in toate mediile. Noi traim intr-o lume de copii. Deci. ca sa fiu un pic mai explicit – exista o mare diferenta intre omul care are un rost si intre omul care n-are niciun rost. Marea majoritate a oamenilor au un IQ 100 ceea ce inseamna ca se afla in varsta lui Pann. Sunt probabil singurii constienti ca eforturile lor sunt indreptate in directia ajutarii celorlalti de asi depasi problemele proprii si de a-si dezvolta potentialele-astea…pentru ca toti au un sambure de genialitate-n ei! Dar multi au renuntat…majoritatea au ingropat tot acest talent undeva. Putem discuta despre valentele catre genialitate pe care le are un anumit copil dar. in fundul pamantului si se si rusineaza ca la un moment dat ar fi putut face CEVA si din lasitate n-au facut… -Va intreb atunci. erau sclipitori dinainte. -Spuneati in alt articol ca. Oamenii care-si dezvolta potentialele pana la atingerea. dupa care BRUSC isi neaga personalitatea pentru a fi impreuna cu ceilalti. de ce se-ntampla sa clacheze supradotatii si tendinta de abandon scolar apare la copilul supradotat? Va rog sa explicati… -Categoric. oarecum – societatea romaneasca si nu numai…se teme de acesti gen de oameni care sunt peste un anumit nivel. E foarte interesant…studiile statistice arata spre exemplu ca IQ-ul mediu la infractorii din inchisori e superior IQ-lui mediu al celorlalti. maximizarea acestor potentiale si utilizarea lor plenara sunt extrem de rari…nu numai in momentul actual ci. Deci. si in istorie. pentru geniu trebuie sa luam si dimensiunea maturitatii. sa nu ramana singuri. in perioada pubertatii. marginalizati. Oamenii maturi sunt foarte rari. Pentru ca n-au fost incurajati. traiesc in varsta de 9-10 ani. nu reusesc sa faca nimic in lumea asta…pentru ca nu cred in lumea asta…nu-i motiveaza…nu-si pun la dispozitie toate abilitatile si forta pentru lumea asta care n-a facut altceva decat sa rateze…si se rateaza si ei! Ma bazez pe studii facute la Institutul de la Universitatea din Connecticut – isi ingroapa abilitatile…si asta se intampla in general. dar imaturi emotional si mental. este urias! Procentual vorbim. se teme pentru ca e o bariera…extraordinara bariera dar. in loc sa-i ajute…numarul de copii care abandoneza scoala si au abilitati inalte. -Da. maxim 11 ani… psihologic vorbind – ei sunt maturi fizic. dar ei in loc sa-si duca pana la capat misiunea pentru care-au venit pe pamantul asta.

niste cunostinte cu o utilizate discutabila (pam-pam!). Iar prostia este o problema de optiune. In momentul in care tu ai un rost. In momentul in care ei performeaza si sunt multumiti de ceea ce-au creat si vin sa va arate “uite ceam facut…” ai déjà o imagine asupra directiei in care ei isi gasesc un rost…asupra a ce tip de antrenament cauta pentru a-si defini potentialul…si. Ei insista pe ceva…au un joc al lor preferat. le putem construi dotarea! Ii putem ajuta sa-si realizeze aceasta dotare…dansand cu ei. Eu am intalnit de exemplu.sa ai un rost al tau. Cum ne dam seama ca copilul nostru este supradotat.: “din cauza parintilor care nu au capacitatatea sa raspunda la intrebari. se cheama PROST. fara niciun fel de Dumnezeu pe lumea asta! -Cum ne dam seama ca al nostru copil este cu abilitati inalte. inutili. involuntar face o grimasa)…i-a invatat diverse materii. nu-si gasesc rostul. ca ar avea abilitati inalte? -Uitati-va pe ce insista. mai face si anumite cercuri sau desene mai elaborate e posibil ca acel copil sa fie inaintat cu cel putin 2 ani. NEIGNORANDU-I! 6 . Poti fi lipsit de inteligenta si sa ai rost. dar nu le-a dezvoltat capacitatea de A FACE CEVA CU EI INSISI in cadrul societatii si-atunci.. fiind in apropierea lor. intuitia lui ca asa trebuie. Ce te faci cu generatiile-astea de copii care n-au niciun rost? Scoala nu i-a invatat sa-si asume ceva…sa se intregreze in ceva. nu este o problema de inteligenta. in joc. ceea ce faci tu sa fie foarte bine facut. Paradoxal. am aici tot din declaratiile Dvs. e uluitor – copilul are 2 ani si se joaca de-a doctorul. interesul lui creste…daca a fost laudat. umbla cu stetoscopul! Si la un moment dat foloseste correct stetoscopul si-atunci trebuie sa-l lauzi pentru ca daca l-a folosit correct.. Deci. In momentul respectiv. intr-o societate si ceea ce faci tu conteaza pentru ceilalti – se cheama c-ai un rost. sa-i incurajeze in cercetare. deci – intri intr-o componenta sistemica. stia ca-i important ceea ce face el. lucrand cu ei in permanenta. copilul cade in oniric. ca este esential. Si insista pe acel joc pana performeaza. nu esti prost. la granita cu Elvetia un vames care avea un nivel de inteligenta mult sub media statistica. poti fi extrem de inteligent si extrem de prost – simultan! Nu sunt antagonice notiunile.” Si mai spuneti ca. dar avea rostul lui. plecand de la definitia ca prostul este cel care n-are rost… ei SE SIMT PROST. sa aiba un rost al lor (aici. incearca dincolo…ei sunt a 5-a roata la caruta – 70% dintre absolventi N-AU ROST…si paradoxal pot fi extrem de inteligenti si prosti in acelasi timp. omul care n-are niciun rost. Si omul era sigur pe el.In limba romana. daca la 3 ani nu face numai linii drepte ci. a fost validata – asta ii da aripi! Noi nu ne putem da seama daca sunt supradotati. ca este supradotat? Si. Incearca aicea. ai un rost.

cred ca pe unii ii suprasolicitam. ca nu esti in stare sa faci ceva. nu sa-i masuram dupa Patul lui Procust social…eu deseori am afirmat ca una din marile probleme pe care le creeaza educatia actuala este data de sistemul de perdanti pe care-l obtine sistemul de concursuri scolare. Parintii insista sa obtina performante in directiile formale. supradotati. d-le professor? Sunt copii care nu baga in seama aceste lucruri. el crede si din clipa aceea. pentru ca si aici trebuie sa existe un echilibru…trebuie sa fim constienti ca nu toti sunt genii. Stiti ca avea o vorba Creanga “daca toti ar fi invatati n-ar mai avea cine sa ne traga ciubotele” si. 20 din ce-au ramas sunt chinestezici. ii da peste cap…ei sunt senzitivi-intuitivi. nu te poti astepta ca el sa zboare pe urma…cand tu i-ai taiat aripile din neglijenta sau stupiditate. -Dar stiti ca foarte multi parinti. Ori. Si aproape DELOC la vizuali. Cine sufera de asemenea foarte tare. nu esti capabil. Sunt stiri recente in presa romaneasca – o fetita de 15 ani a murit… -Supradopati. la chinestezici este si mai grav – incearca sa te scoata de pe scaunul tau cand incepi sa spui prostii si nu mai ai ce cauta acolo pentru ca esti vicios. Aproximativ 20% dintre copii sunt auditiv-secventiali si asculta ce li se spune…cam 30% sunt vizuali…30 pana-n 40! La noi se spunem ca ar fi o pondere 30-40…in alte parti ale lumii. Cand ii spui unui copil “nu esti bun. ii scad valentele. ii termina! Un cuvant prost. d-le professor? -In primul rand sa fim oameni…sa ne uitam la ce se intampla cu ei. 7 . Cui nu le pasa DELOC? La chinestezici. ceva zice neagra…se bat cap in cap lucrurile si se produce un colaps. in clipa in care intra in contradictii sistemice sunt pusi in fata unor paradoxuri: ceva zice alba. ei isi dau seama imediat ca tu spui prostii si ca de fapt lucrurile sunt altfel…nici nu te mai baga in seama! Dar. puterea lui de-a merge mai departe se micsoreaza. in momentul in care le-ai taiat intuitiile si nu le validezi modul in care ei au inteles problema. etc…” . diferit…din ce ramane. mergand pe 30-40.Nici nu trebuie sa abuzam…dar atunci cand vin sa intrebe. -Sa va dau niste date. el este eliminat din concursul social ca fiind necorespunzator si. -Cum detinem un echilibru totusi. -Dar sunt si copii care trec peste aceste lucruri…ce procent. 10 sunt senzitivi care se descurajeaza. sunt cei care simt foarte puternic…pe ei ii ranesc cuvintele. Vizualii sunt vizionari – vad totul dintr-o data. fara sa judece foarte profund si. sa capete raspunsuri elaborate. sunt secventialii care CRED din ceea ce-aud. ii anulezi…ei aproape sunt victime sigure.

fara nimica…mintea asa functiona! Daca sunt sportiv spre exemplu. Va dau un simplu exemplu de chinestezic care-a schimbat fata lumii – Tesla! Nicolae Tesla inchidea ochii – apropos. pur si simplu mintea lor nu poate sa accepte chestia asta. imi imaginez miscarea pana la micron. 8 . Daca energia nu se canalizeaza. Da drumul la motor si nu-i placea cum merge…si modifica parametrii motorului in minte. il chema Teasla. nu pot fi aplicate…ei avand mintea aplicativa – invata numai prin experiment propriu si descoperire. sau inutilitati. el spunea ca este bosniac…deci. Totul era in minte…vedea cum merge. fara desene. dupa care o fac! Asa fac ei miscarea respectiva si. acuma nu mai vorbeste. acei copii ‘atomici’. trebuia sa le ‘traduca’-n imagini. nu este vorba de niciun fel de boala. prefera sa n-o faca. Mama (psihiatra) l-a dat la lectii de pian ca sa-l stimuleze sa vorbeasca…a cantat si pe scena dar dupa aceea. Problema copiilor atomici sau DURACELL care au energie nesfarsita – ei sunt fantastici daca stii cum sa-i iei! Le dai un orizont de lucru. El de cate ori auzea cuvinte. sau lucruri care nu pot fi practicate. si ii era foarte greu sa retraduca imaginile in cuvinte si. S-a vorbit cu el si romaneste si frantuzeste dar. pot reusi sa cladeasca ORICE. adica nu pot fi abuzati cu usurinta… -Avem 2 intrebari de la D-na Alexandra: 1. De ce? Pentru ca ei gandesc in filme de miscare. Ei au nevoie sa lucreze pe utilitate. pot invinge in toate competitiile. Iar tu le povestesti despre ce scrie in manual. el inchidea ochii si in mintea lui proiecta un motor. pot alunga toti dusmanii.Sunt aceste 2 categorii de copii pe care ceilalti ii suporta foarte greu. n-a mai vrut. familia lui era din Banatul sarbesc. le iese… -Nepot de 14 ani care a vorbit de la 3 ani si jumatate (telefon). Ei sunt de utilitate sociala sau ecologica. pot replanta toate padurile care-au fost taiate si o fac cu bucurie…pot curata toate gunoaiele care sunt in lumea asta. A fost dus la medic si i s-a spus ca este doar incapatanat. Bunica intreaba daca este sanatos de nu vrea sa invete sau este bolnav la cap? -Doamna. Bunica a crezut ca este oligofren sau autist. Ce facem cu acei copii care au o energie foarte puternica. In clipa in care tu ii tii pe scaun si le spui prostii. cum functioneaza dupa care. explodeaza. vizualii gandesc – in imagini…dar astia gandesc in filme de miscare. Daca sunt probleme in folosirea prea mult a tabletelor si-a tuturor gadget-urilor? -Foarte bune intrebarile. A iritat pe multa lume si chiar a fost palmuit. ei iti pot replanta o tara fara probleme. Ei au nevoie in primul rand de ceva care sa le canalizeze energia. deosebit de bune…sa luam pe rand: 1. se ducea si-l facea! Fara planuri. daca trebuie sa ne speriem de acestia…si 2. este vorba ca aveti un copil vizual. dar ai nevoie sa fie folositi.

pentru ca el va intelegea perfect gandurile. ne asteptam ca jocurile 9 . Armonia nu este data de activitatea fizica oriunde. in timp ce pentru adulti. a vorbit brusc. Un bunic cu 4 nepoti – care-ar fi proportia ideala intre activitatile sportive. tabletelor…e o problema pentru ca noi ar trebui sa invatam ceva de la calculator – el are rabdare cu copilul :) – nu-l jigneste. performeaza. El e perfect sanatos insa. oricat…dar. unde ei. pentru ca ei le inteleg comportamentul. (GENIAL!) Se duce acolo unde gaseste un mediu prietenos. El raspunde la sentimente. ignoram aceasta dumnezeire bagata in sistemului viului si. NU IMPINSI! Daca sunt atrasi intr-un anumit domeniu. mai ales la copiii care sunt foarte inteligenti de mici. Acolo se duc. foarte probabil sa se duca foarte mult pe calculator in continuare. Nu v-a mai simtit aproape…dupa ce mama si-a schimbat setul de hormoni si n-a mai avut loc empatia aia formidabila intre mama si copil. nu-l pedespeste. Si. Iar el (copilul) se apropie de calculator din pricina viciilor noastre de comporament uman. n-au nicio problema. Ei. Dar ei descifreaza perfect pe adultul de langa ei. sa nu va suparati – va contesta de la inceput autoritatea. ii da dreptul sa mai traga o data. el va CITEA mintea! Dvs. poate fi la varste foarte mici. negarea autoritatii adultilor. transformandu-ne si artificializandu-ne noi insine. in fraze… nu pentru ca n-ar fi inteles ceea ce i se spunea…copilul intelege ce i se spune aproape din burta maica-sii si dezvolta foarte bine partea asta auditiva. El are categoric comportament musical. comportamentul copilului este o necunoscuta. extrascolare si cele scolare? -Eu v-a sugera sa puneti problema un picut altfel…care este proportia normala intre contactul cu natura si contactul cu societatea? Pentru ca noi am creat o lume extrem de artificiala si ne straduim sa supravietuim din rasputeri acestei lumi artificiale. Cum incerci sa-i faci si sa-i impingi intr-o directie. Nu uitati ca Blaga a vorbit la 4 ani si cand a vorbit. au un alt tip de ROST. foarte posibil sa aiba si potential inalt. -Mai avem un telefon. nu-l apostrofeaza. Iar asta este ceea ce distruge cel mai tare bazele cresterii armonioase.A doua: in toata perioada copilariei mici. Vizualii nu suporta autoritatea abuziva. In natura. Vedeti…noi am dezvoltat o alienare fata de natura. Din cauza asta nici nu folosea limbajul care-i mult mai barbar si lipsit de nuante decat gandul uman. v-a negat autoritatea si d-aia n-a mai vrut sa vorbeasca. Noi nu intelegem complexitatea uluitoare si extraordinara inteligenta care este pusa in fiecare detaliu al naturii de la marile ansamble ale naturii pana la cele mai marunte reactii biochimice din organism. E data de activitatea in natura. ei se opun! EI POT FI ATRASI. Natura ne sprijina si nou nu-i dam un feed-back. si-acuma…cu ocazia aceasta sa raspund si la intrebarea cu folosirea in exces a calcualtorului. nu-i puteati citii mintea…si el se astepta sa-i intelegeti gandurile. s-o mai i-a de la capat… noi nu avem rabdarea pe care o are calculatorul cu copilul. artistic si. foarte probabil sa fie mai putin social.

de a le pune impreuna. El va putea face poezii. ceea ce inveti prin Harul lui Dumnezeu lasat in viu. nu suntem inca maturi. sunt de-nceput…omenirea este inca in copilarie. memoreaza foarte greu cu toate ca este un copil intelligent…memoreaza lucruri care ne surprind pe noi din diverse domenii si din diverse lucruri. principii majore. Nu spune de la cap la coada… -Doamna. ne-apropiem de adolescenta omenirii. mult altceva…dar niciodata nu se va putea incadra intr-un tipar si-ntr-un sablon. este apropiat de natura dar cand este pus sa invete o poezie. va tine minte idei. sunt de o profunzime care va uimeste. Si trebuie sa recunoasteti ca raspunsurile pe care vi le da deseori. Invatarea prin reproducere este capabila s-o faca numai echipa de secventiali. Dar niciodata nu sunt la timpul la care va asteptati dvs. El va invata IDEI. cu o pauza la pranz.noastre care sunt rudimentare. Insa. Faptul ca vorbiti cu el ca la pereti si nu va aude…nu este pentru ca nu-l intereseaza ce-i spuneti. adevaratul joc este dat de relatia cu natura. Care ar fi varsta optima de incepere a scolii? -Exista etape de varsta in care se dezvolta potentialele copiilor conform unui program preexistent genetic in fiecare copil – pe varstele mici spre exemplu (1. dar o va putea compune…creativitatea este caracteristica de baza a celor care nu pot reproduce. Poate fi un savant. in sistemul viului. pentru ca nu-l intereseaza. contactul cu ea care te face sa inveti ca om social si sa practici ca om individual. El are o traire care functioneaza in primul rand pe emisfera dreapta si pe partea de creativitate. n-o sa spuna niciodata! In primul rand pentru ca el nu este secvential. 2 ani pana la varsta de 3 ani) se dezvolta capacitatea de a corela informatiile. poate fi un arhitect. mangaiati-va cu altceva: el nu va putea reproduce o poezie. stiinta. Dar. care lucreaza pe auditie. 10 . Cei 20-30% de care va spuneam inainte. iar de la 4 ani – incep scoala cu program de la 9 la 15. nu texte. va putea face arta. atunci cand trebuie sa reproduca o poezie. poate fi un medic extraordinar si nu-l afecteaza cu nimic faptul ca nu poate tine minte povesti. -Am baietel de 6 ani. ca specie…invatam ce invatam – putin! Jocul. se blocheaza…asteapta sa vina ajutor din partea mea. -Referitor la varsta de incepere a scolii la copii. In Anglia – de la 2 ani jumate. poate fi un artist. si copiii au o inteligenta deo viteza absolut uluitoare care se pierde…se dezvolta gandirea calitativa care si ea se pierde ulterior … la urmatoarea etapa de varsta (sa zicem 3-5 ani) se dezvolta capacitatea de a observa detalii semnificative si de a intelege scenarii. ci din acelasi motiv – el are nevoie de timp ca sa gaseasca cuvintele potrivite ca sa va dea un raspuns.

doreste…pentru fiecare etapa de varsta a copilului in parte. Metodele-astea sunt extraordinar de bine fundamentate si de-o eficienta fantastica. -Dvs. Voiam sa va intreb ce v-a determinat sa nu va dati batut… -Ce m-ar fi determinat sa ma las…haideti s-o luam altfel! Eu va spun un lucru – a te da batut inseamna a te lasa invins de frica. Cand e bine sa inceapa scoala? Depinde de scoala…tot in Anglia exista cateva cazuri absolut uimitoare: cu parinti care sunt extrem de bine cultivati si inteligenti care au reusit sa dezvolte o inteligenta extraordinara la copiii lor foarte mici. Si asta este una din marile probleme ale educatiei. impartirile. Alti copii care la varsta de 2 ani descoperise calculul cu numere negative si descoperisera cum se fac inmultirile. Sunt copii anisincron. Sunt cazuri in lume… am intalnit un copil care la 10 ani terminase facultatea. poti sa cladesti o inteligenta care ulterior poate ajunge la niste standarde si niste nivele absolut extraordinare. Sunt studii stiintifice. Deci. ajunge la 360. si superpersonalitati in clipa in care reusesti sa consolidezi fiecare etaj in parte…deci.care-i rostul tau ca sa nu fii un om prost? De ce faci umbra pamantului? Degeaba? 11 . O educatie care indeamna pe copii sa se lase batuti. si care este corelat cu dezvoltarea lor fizica si cu iterarea unor secvente genetice care inainte nu functionau. aveti zeci de medalii de aur obtinute de olimpicii pe care i-ati ghidat la competitiile de matematica… -Nu le am eu. dar prin Dvs. habar n-am). in momentul in care te calauzeste frica. frica ca te va certa acasa. Noi avem o educatie bazata pe frica.Astea sunt legate direct de activarea creierului care se face diferentiat pe varste. impartirile cu rest…altii la 4 ani faceau déjà matematica de clasa a 8a. frica din pricina profesorului ca daca nu respecti nu stiu ce reglementari stupide venite de la administratie…tu-ti pierzi constiinta si-atuncea pentru ce mai existi? In fond si la urma urmei…. sa spunem teste IQ…este de 260! Iar potentialul calculat de mine pe studii proprii. Israelul foloseste o alta metoda. In momentul actual. cele mai inalte inteligente masurate. Daca le folosesti potentialul activ la un moment dat si-l incarci cu datele pe care le cere. e posibil sa dezvolti niste superinteligente in momentul in care consolidezi fiecare etaj in parte. frica ca vei fi lasat corijent. le au copiii… -Stiu. P-astia nu poti sa-i bagi intr-un sistem standard. nu problema varstei optime de a incepe scoala se pune…depinde pentru cine! Intre copiii cu care lucrez sunt unii care la varsta de 2 ani citeau cu viteza unui adult antrenat si se opreau intreband ce inseamna termenul asta ca nu-l inteleg eu…erau termeni tehnici. Deci. e ca si cand ai ridica un etaj dintr-un material foarte solid care suporta si alte etaje in continuare…pe fiecare nivel de varsta. In Japonia foloseste metoda ‘sicida’ pe corelatii (se aude ‘sicida’. cum se scrie correct. frica ca vei primi nota proasta.

Profesorul trebuie sa invete de la copil in egala masura. si cu spatele vor veni in momentul in care noi le vom deschide usile.de vedere – lui insusi si societatii. Rata de memorare finala pentru toate cunostintele pe care le-au asimilat este de 6%. NU ca sa te mutilezi… -Si despre modelul de tara d-le professor. copiii CU ASTA SE ALEG – inteleg niste prototipuri sociale care sunt de fapt tipologiile profesorului care lucreaza. el nu-si mai foloseste energia ca sa-si dezvolte abilitatile si sa devina un om util din toate pct. extrem de slaba! Educatia in scoala nu este axata pe elev ci este axata pe manual. ca si copilul de la profesor. mai putin destepti. oameni rai. copilul nu trebuie sa creasca in frica! Pentru ca frica genereaza circuite vicioase in creierul lui si ii consuma energia. trebuie sa asculte de copil. Ei nu se aleg cu o cunoastere foarte adanca. E prea obedienta. -Unde greseste scoala si sa spuneti putin despre modelul de tara. Sa intelegem bine… meseria de profesor este o profesie liberala! Lucrezi ca profesie liberal cu clientul – copil! Tu vii copil la scoala ca sa te dezvolti.Mari defecte are sistemul educational…foloseste frica drept unealta – asta ar trebui interzis in toate legile! Oriunde-n lume. -Vedeti…scoala greseste prin necunoasterea copilului. care poate fi aplicat si in educatie…prin eu stiu. ROLUL PROFESORULUI este sa DEZVOLTE PERSONALITATI. e slaba. Copilul trebuie sa invete de la professor cum arata societatea actuala.. Societatea actuala arata ciudat – acolo gasesti oameni buni. astfel. gasesti tot ce vrei – Arca lui Noe! Turnul Babel…in general. oameni destepti. Scoala NU trebuie sa asculte de administratie. si vor vedea ca pot construi AICI! 12 . In momentul in care scoala este axata pe manual si pe reglementari. NU SA SE SUPUNA UNUI SISTEM ADMINISTRATIV care creaza CADAVRE SUFLETESTI si MENTALE! Aici este mare greseala. intoarcerea acestor tineri in tara…pentru ca sunt foarte multi care-au plecat! Nu stiu daca mai putem sa-i mai intoarcem… -Vor venii si in patru labe. scoala e un RATEU! Gresesti total.

In momentul in care noi nu mai lucram pe cerere si oferta si ne uitam la problemele pe care le are vecinul. *** Extra: Modelul pentru țară: http://www.Ca pot intr-adevar sa aplice ceea ce au invatat in Romania. ATAT. Sfarsit. Noi daca invatam acest lucru simplu de la natura. ”Copiii sunt precum arborii daca sunt hraniti putin si lasati in ghiveci fara a li se acorda prea multa atentie ajung bonsai.sfatulbatranilor. E atenta si cauta sa ajute alta pasare care e in dificultate. daca sunt in mediu fertil – ajung stejari. este complex. Modelul de tara nu se poate explica in 2 minute…este vast. in tara… -D-le professor. va multumesc pentru prezenta dvs. profesionistii din toate domeniile cooperam si punem cap la cap lucrurile – DEVENIM FOARTE PUTERNICI! Egocentrismul nostru distruge totul. atunci incepe si tara sa se refaca! Vedeti…va dau o singura imagine: stolul de grauri! Zboara in aer si nu se ciocnesc doua pasari intre ele si zboara intr-o dinamica absolut fantastica! Stiti de ce nu se ciocnesc? Pentru ca fiecare pasare este atenta la vecina ei.si dau un citat de-al dvs. déjà incepem sa ne punem problema acelora. Va spun si eu ca Mos Ion Roata in parabola cu nuielele: de fapt UNIREA FACE PUTEREA si COOPERAREA duce modelul de tara! In momentul in care noi.”.ro/threads/10072-MODELUL-DE-TAR%C4%82-Autor-ProfDr-Florian-Colceag … 13 .