You are on page 1of 4

Despre educatie

Educatia este un proces complex care influenteaza toata viata unui individ. De-a
lungul timpului aceasta a fost privita in multe feluri, cu ceva timp in urma erai un om
inteligent daca stiai sa construiesti cat mai multe lucruri necesare existentei, apoi a trecut pe
un punct inalt cunoasterea unui cuantum insemnat de informatii, ca sa se revina , din punctul
meu de vedere, la accentuarea abilitatii de a gandi a fiecarui om. Consider ca citatul dat
evidentiaza acest fapt din urma. Adica mintea nu trebuie umpluta cu multe informatii pe care
purtatorul sa nu stie cum sa le foloseasca, ci trebuie eliminata de limitari si constrangeri sau,
mai bine spus, trebuie directionata in spre „creativitate”, un caracter necesar evolutiei.
In primul rand, desi ne aflam intr-o era a informatiei, se observa o devalorizare a
stocarii acesteia cu ajutorul creierului si o iesire in lumina a noilor dispozitive (care au aparut
in urma evolutiei tehnologiei) ce pot realiza procesul de memorare in locul nostru. Bineinteles
nu trebuie sa privim acest lucru ca pe o inlaturare a utilizarii functiei de memorarea a
organismului nostru. Asa cum spune citatul „Mintea nu este un vas care trebuie umplut”,
adica nu trebuie sa punem accentul pe acumularea informatiei ci pe intelegerea ei, pe
dezvoltarea abilitatii de gandire, de rezolvare a problemelor, de interpretarea a diferitelor
situatii (astfel mintea devine „ un foc[...]aprins”).
In concluzie trebuie sa avem grija asupra modului in care abordam aceasta problema,
deoarece precum focul care se stinge daca nu este intretinut acelasi lucru se poate intampla si
cu mintea omului.

experiente pe care de cele mai multe ori dorim sa le impartasim cu persoanele apropiate. inainte de a sti cu exactitate daca sotia lui il inseala. Desigur este impusa o ierarhie a lucrurilor pe care trebuie sa le cunoastem pentru ca mai apoi sa putem oferi pareri despre cei ce ne inconjoara. Acest lucru este unul pretentios de analizat si trebuie pastrat pentru acel tip de oameni intradevar puternici care isi permit sa fie sinceri in totalitate pentru ca ei au aceeasi atitudine si fata de ei insisi. pentru a nu rani sentimentele diferitor persoane). deoarece avem sentimete. In primul rand un om nu poate fi singur pentru totdeauna. credinte. ce ajuta la construirea relatiilor interumane. Insa este mai sanatos pentru relatiile dintre oameni sa fie adoptata doar de oamenii puternici. insa. pentru ca de foarte multe ori unele afirmatii pot lovi in orgoliul unei persoane. care pot fi distruse prin intermediul nesiceritatii. In al doiea rand foarte multi oameni se mint intre ei pentru a creea aceste relatii amintite anterior sub pretextul ca nu este politicos. propriul eu compus din calitati si defecte. intaia noapte de razboi” de Camil Petrescu. care nu se rusineaza de faptele si de gandurile lor. dar si pe cele ce se rasfrang asupra noastra. . care nu se tem de reactiile celor din jur. O atitudine de acest gen este una pe care ar trebui sa o abordeze insa mai multe persoane. Insa ea tine de adevar (de ceea ce chiar faci si simti in legatura cu o persoana. atitudini. fapt ce duce la alterarea raporturilor umane. inainte de acest lucru trebuie sa ne analizam care ar fi pozitia noastra cu privire la un anumit lucru si . Avand aceasta baza putem crea legaturii cu diferite persoane ce ne ofera momente de fericire. avand in vedere influentele pe care le are asupra persoanelor dragi noua.Despre sinceritate Sinceritatea este cea care aduce incredere in relatiile interumane. reactii. In concluzie atitudinea pe care o aratam fata de acest concept este una foarte importanta. bucurie si liniste. deoarece ar putea fi folositoare pentru cel care aude adevarul despre el. care cred in fortele si principiile proprii. Stefan Ghiorghidiu cedeaza in fata suspiciunii si a sentimentului de gelozie (construite datorita lipsei de comunicare). La baza acesteia sta propria persoana. Aceasta tipologie de persoane este formata din cei care nu au lucruri de ascuns. desigur. Consider ca este primordial sa fim sinceri cu cei din jur (chiar si in acele situatii in care trebuie sa mintim din politete. Astfel apare necesitatea sinceritatii. sa cunoastem o parte buna din raspunsul la intrebarea: „Eu cine sunt?”. In romanul „Ultima noapte de dragoste. un obiect sau o idee) si de aceea fiecare lucru pe care il sustinem trebuie sa fie trecut mai intai prin propriul filtru al constiintei.

de cele mai multe ori. In acest fel rezulatul devine foarte atragator si este pierdut din vedere faptul ca este importanta si calea ce duce spre finalitate. A asteptat pana cand a stiut ce trebuie sa faca. insa la un moment dat. avand in vedere toate partile sale pozitive. Acest tip de momente ne fac sa regretam ulterior faptele noastre. Astfel rabdarea iti da puterea necesara controlarii vietii tale. dupa cum spune si citatul dat: „Cine poate rabda acela merge inainte. Printre motivele care au dus la reusita lui Ghandi de ai inlatura pe britanici din India s-a aflat lipsa unei abordari impulsive a evenimentelor. Pe drum putem obtine mult mai multe lucruri decat daca urmarim un singur scop si devenim frustrati. ne lasam dusi de val si actionam contrar ei. Despre linistea sufleteasca . isi dau seama ca au pierdut si un coantum insemnat de alte oportunitati care le putea oferi mult mai mult. De asemenea pe langa ascensiunea profesionala. dupa care multi tanjesc. foarte mult dorita in epoca noastra. Un raspuns probabil pentru aceasta problema este rabdarea. desi proiectia partii lor launtice indica alt lucru). iritati pentru ca dureaza atat de mult.Despre rabdare Intr-o societate in care informatia circula cu viteza luminii este foarte posibila pierderea din vedere a detaliilor. Nu a grabit lucurile. sunt si alte aspecte ce tin de starea morala a unei persoane care sunt lasate in umbra. In concluzie rabarea una din acele puteri morale care reuseste sa calmeze sentimentele de supareare si revolta. o sintagma pe care o auzim deseori de la cei mai in varsta si nu numai. Oamenii isi doresc sa realizeze cat mai multe lucruri. in ciuda faptului ca stim „teoria”. In al doilea rand rabdarea strica treaba. uneori prea tarziu.” In primul rand fiecare persoana isi stabileste obiective si isi propune planuri pentru viitor. multe dintre ele marete. Avand rabdare ne putem opri si sa analizam micile detalii ale vietii: frumusetea lumii si faptele aparent neinsemnate ale oamenilor ce ne inconjoara (fiind atenti putem observa lucruri ce ne pot facilita relatiile cu persoanele dragi. Exista diferite situatii in care putem nimeri si. A avut rabdare. Consider aceasta calitate este o caracteristica a superioritatii. o virture pe care nu foarte multa lume o stapaneste. dupa care s-a pregatit pana cand a venit timpul potrivit. Un foarte bun exemplu pentru modul in care putem evita sa cadem prada unor astfel de incercari este de fapt unul in opozitie cu graba. avand grija sa fim acolo cand este necesar. ce izbucnesc din inima omului sau care linistete durerile si suferintele grele este o calitate a oamenilor superiori.

din punctul meu de vedere. Traim intr-o epoca a informatiei. Aceste fapt nu doar ca a promovat produse. care isi pricepe valoarea si posibilitatile. acesta nu este un simplu lucru care odata pierdut sau stricat il poti recupera. Asadar. La inceput Ghita este avertizat de soacra sa. In primul rand exista o ordine a lucrurilor pe care trebuie sa le stim si aceasta incepe cu noi insine. intre acestea existand o sinergie inaccesibila tuturor. Un om ce a atins starea de liniste sufeteasca este unul care se cunoaste pe sine. Un exemplu foarte bun pentru aceasta tema este destinul protagonistului operei lui Ioan Slavici „Moara cu noroc”. ca „Omul sa fie multumit cu saracia sa. prima treapta pe care trebuie sa pasim fiind cunoasterea de sine. Parcursul sau dupa mutarea la Moara cu noroc este cel care ilustreaza dezumanizarea trepata a lui. adica distributia serviciilor si produselor prin intermediul reclamelor. ci linistea colibei tale te face fericit.Consider ca in ultima perioada oamenii au devenit superficiali si isi cauta linistea in lucruri in care de cele mai multe ori nu cred sau pe care au fost manipulati sa le creada. ceea ce trebuia sa fie o cautare a linistii sufletesti se dovedeste a fi tocmai procesul invers. decat sa ne orientam eforturile in directii iluzorii. este important sa respectam o ierarhie in cautarea linistii noastre. In al doilea rand sufletul nu poate fi exprimat in etalon monetar. caci daca e vorba nu bogatia. ci a „educat” populatia sa creada in lucrurile care i se ofera pe tava. pe Ana. cand isi omoara sotia.” Eroul un om bun. Dupa ce gasesti acest tip de echilibru este greu sa fii tulburat in ceea ce faci sau de lucrurile ce te inconjoara. fara sa mai treaca faptele prin filtrul propriu. harnic ce isi doreste armonie si o stare materiala mai buna pentru familia sa ignora sfatul batranei. In concluzie este mai important sa ne regasim pe noi pentru a ne putea simti impliniti si linistiti sufleteste. si este ucis de catre Raut. componenta a mentalitatii populare. lipsite de substrat si promovate de agentii economici contemporani cu noi care nu incearca decat sa-si vanda produsul. . Ca si limita extrema a destinului sau si argument la vorbele batranei este pierderea totala a sufletului in finalul nuvelei. un imperiu” asa cum spunea Jules Michelet. „Un suflet cantareste mai mult decat un regat. la ordinul lui Lica.