You are on page 1of 16

MODUL PEMBELAJARAN PROJEK MPV MASAKAN PPKI SMK SURA

PENGENALAN
Projek Masakan ini adalah satu projek yang dijalankan khusus untuk Murid Bekeperluan
Khas (MBK) di Sekolah Menengah Kebangsaan Sura. Pelajar yang terlibat terdiri
daripada pelajar kelas 1 dan kelas 2 bagi Program Bermasalah Pembelajaran (PKBP)
serta pelajar kelas Usaha bagi Program Bermasalah Pendengaran (PKBD). Matlamat
utama projek MPV Masakan diadakan adalah untuk melahirkan murid MBK yang
berkemahiran dalam melakukan aktiviti dalam bidang masakan seterusnya dapat
mengamalkan budaya kerja yang baik supaya dapat menjadi penyumbang kepada
tenaga kerja dalam bidang ini.

Objektif
Modul MPV Masakan adalah untuk membolehkan murid :

1.

Memberi latihan penyediaan dan penyajian makanan secara kualiti dan kuantiti
kepada pelajar MBK.

2.

Memberi pengetahuan kemahiran dan latihan amali kepada pelajar MBK
menjalankan perniagaan dan penyajian makanan

3.

Membantu pelajar MBK untuk meningkatkan kemahiran menjalankan projekprojek ekonomi melalui jualan produk makanan

4.

Berkebolehan merancang, menyelia dan menyaji serta merekacipta makanan
mengikut kesesuaian menu, bahan dan citarasa pelanggan serta dapat mengurus
kewangan secara sistematik

STRUKTUR ORGANISASI PROJEK MPV MASAKAN PENGETUA TN HJ MOHD SIDEK BIN EMBONG GPK PENDIDIKAN KHAS PN NOR SURIANI BT ABDULLAH GURU MPV MASAKAN (PKBP) PN WAN HASLINA BT WAN ZAHARUDDIN KELAS SOLEH (PKBP) MOHD YUSRI BIN ZULKIFLI MOHD FAHMI ASROL BIN ZAKARIA MUHAMMAD SYAFIQ BIN ZAMRI MUHAMMAD SAIFUL RADZI B ISMAIL MOHD LUQMAN B SAARI YUHAIKAL B YURISAN GURU MPV MASAKAN (PKBD) PN NOOR FAIZAH BT A RANI KELAS USAHA (PKBP) MUHAMMAD FIRDAUS B ZULKIFLI NOR AISYAH BT AZAHAR YUSMA ATHIRAH BT BIDIN MUHAMMAD HAFIZ NAIM B MOHD FAHIMIE MOHD HAKIMI KELAS USAHA (PKBD) HARIZ FAIZ BIN ANUAR NIK MUHAMMAD AIMAN ARIF B NIK ZAHARUKIMI AHMAD FAKHRUL HADI BIN MAHUSIN MUHAMMAD ISKANDAR B MAUZI NUR LIYANA BT MUHAMMAD AZMIL B AZAHAR MUHAMMAD AMIRNUDIN BIN HASNUL HADI .

00 9.00 1. penyediaan memproses produk. Tugas ini akan diberikan secara bergilir-gilir dan mengikut tahap keupayaan pelajar MBK.00 9. proses membersih serta mengemas bahan dan alatan serta bilik masakan.40 10.40 9. Sebelum pnp dijalankan.JADUAL KERJA Setiap kelas yang terlibat dalam projek MPV Masakan mempunyai 2 waktu bagi kelas Soleh (PKBP) dan Usaha (PKBP) manakala 4 waktu bagi kelas Usaha (PKBD) dalam seminggu bagi menyediakan menu mengikut perancangan seperti yang dirancang.40 MPV MASAKAN 11.00 11.20 9. Setiap kelas hendaklah mempunyai jadual kerja semasa di bilik masakan serta setiap pelajar MBK akan dibahagikan kepada beberapa kumpulan serta diberikan tugas masing-masing sepanjang pnp dijalankan.Berikut merupakan jadual waktu kelas MPV Masakan bagi setiap kelas yang telah ditetapkan.00 1.40 12.20 8.20 1.00 11. Kelas Soleh (PKBP) WAKTU 7.20 12.20 AHAD ISNIN SELASA RABU R E H A KHAMIS T 10. guru pembimbing akan menerangkan secara menyeluruh tentang proses yang akan dilakukan sepanjang pnp tersebut. Ia merangkumi tugas seperti penyediaan bahan dan alatan.40 8.20 11.30 .

40 9.00 12.10 AHAD ISNIN SELASA RABU KHAMIS 10.20 1.10 10.40 11.00 9.00 1.20 11.20 12.00 11.00 9.20 1.40 10.45 2.20 AHAD ISNIN SELASA RABU R E H A KHAMIS T 10.Kelas Usaha (PKBP) WAKTU 7.45 1.20 9.20 9.00 9.00 1.40 10.20 12. Memproses Produk Menyimpan Produk Membersih bilik masakan Penjualan Produk MINGGU 2 MINGGU 11 MINGGU 21 MINGGU 31 - - - - MINGGU 10 LUQMAN YUHAIKAL FAHMI MINGGU 20 SYAFIQ YUSRI YUHAIKAL MINGGU 30 FAHMI LUQMAN YUSRI MINGGU 42 SAIFUL FAHMI SYAFIQ YUSRI SAIFUL SYAFIQ SAIFUL SYAFIQ LUQMAN YUHAIKAL FAHMI SAIFUL SEMUA TERLIBAT FAHMI YUSRI LUQMAN Jadual Kerja MPV Masakan Kelas Usaha (PKBP) TUGAS MINGGU 2 MINGGU 11 MINGGU 21 MINGGU 31 .20 8.20 1.20 8.40 12.00 MPV MASAKAN MPV MASAKAN Jadual Kerja MPV Masakan Kelas Soleh (PKBP) TUGAS Membersih dan mengelap meja Membersih dan memeriksa alatan Membuka.00 11.40 10.40 9.40 8.00 9.30 MPV MASAKAN Kelas Usaha (PKBD) WAKTU 7.40 11. membersih dan menutup tingkap.20 R E H A T 11.4 0 1.40 8.

membersih dan menutup tingkap.Membersih dan mengelap meja Membersih dan memeriksa alatan Membuka. Memproses Produk Menyimpan Produk Membersih bilik masakan Penjualan Produk - - - - MINGGU 10 FIRDAUS AISYAH YUSMA MINGGU 20 FAHIMI HAKIMI AISYAH MINGGU 30 AISYAH YUSMA HAFIZ MINGGU 42 HAFIZ FAHIMI FIRDAUS HAFIZ HAKIMI FAHIMI FIRDAUS FIRDAUS HAFIZ FAHIMI YUSMA HAKIMI SEMUA TERLIBAT AISYAH YUSMA HAKIMI Jadual Kerja MPV Masakan Kelas Usaha (PKBD) TUGAS Membersih dan mengelap meja Membersih dan memeriksa alatan Membuka. Memproses Produk Menyimpan Produk Membersih bilik masakan Penjualan Produk MENGENAL ALATAN i. membersih dan menutup tingkap. Alatan Memasak MINGGU 2 MINGGU 11 MINGGU 21 MINGGU 31 - - - - MINGGU 10 ISKANDAR LIYANA FAKHRUL MINGGU 20 FAKHRUL ISKANDAR FAIZ MINGGU 30 NIK AZMIL NIK MINGGU 42 FAIZ NIK LIYANA FAIZ AMIR LIYANA FAKHRUL & & & & NIK AMIR AZMIL AZMIL ISKANDAR LIYANA FAKHRUL NIK FAIZ SEMUA TERLIBAT AMIR ISKANDAR AZMIL .

.

Alatan Menyedia .

Alatan Menyaji .

Amalan 4M tersebut ialah seperti yang berikut: Membersih Menyusun Atur Menilai Kebersihan dari segi fizikal dan mental Alatan dan bahan hendaklah disusun di tempat yang telah ditetapkan Penilaian diri mengenai mutu kerja dan proses kerja AMALAN 4M KESELAMATAN AM .AMALAN LANGKAH KESELAMATAN LANGKAH-LANGKAH KESELAMATAN Amalan 4M dipraktikkan di dalam bengkel bagi memupuk semangat bekerjasama dan bertanggungjawab di kalangan pelajar MBK.

(f) Mendapat kebenaran guru sebelum menggunakan mesin. (b) Menanggalkan tali leher dan memasukkannya ke dalam baju. Keselamatan Diri Peraturan keselamatan diri: (a) Berbaju lengan pendek atau melipat baju yang berlengan panjang. (c) Memakai kasut untuk mengelakkan kemalangan.i. (d) Menggunakan gogal dalam kerja-kerja tertentu. (g) Mengikut arahan guru semasa berada di dalam bengkel (h) Berambut pendek atau mengikat rambut yang panjang. (e) Memakai apron jika perlu. .

(b) Berhati-hati semasa menggunakan alatan tangan. (e) Memastikan bengkel mempunyai pengudaraan dan percahayaan cukup (f) Membekalkan bengkel dengan peti pertolongan cemas. (d) Memastikan bengkel bersih dan kemas. (c) Memastikan terdapat alat pemadam api di dalam bengkel. (c) Menyimpan semua alatan dan bahan di tempat yang selamat. Alat pemadam api juga perludisediakan di dalam bengkel untuk memadamkan kebakaran kecil dan setiap murid MBK hendaklah mengetahui . (b) Memastikan lantai bengkel sentiasa kering dan tidak berminyak. Kesela matan Alatan Peraturan keselamatan alatan dalam bengkel: (a) Menggunakan alatan tangan mengikut kegunaan yang betul. iii.ii. Keselamatan Dapur Peraturan keselamatan di dalam bengkel: (a) Memberikan perhatian pada kebersihan bengkel. (d) Memastikan alatan yang digunakan adalah betul dan dalam keadaan yang baik. Di dalam bilik masakan. satu buku rekod kemalangan dan kecederaan perlu disediakan.

Jenis Pemadam Api Label Air Buih A B Debu kering ABC Karbon Dioksida BC Jenis Bahan Bakar Kayu. Kotak cemas perlu disediakan di pertolongan juga dalam bengkel untuk merawat kecederaan. Semua jenis bahan Minyak. Berikut merupakan jenis pemadam api yang biasa digunakan adalah seperti yang berikut. petrol. (b) Memastikan suis elektrik dimatikan bila menukar mentol atau mencabut plug. Cara menggunakan alat pemadam api: (a) Keluarkan pin picu (b) Halakan muncung pemancut alat pemadam api ke dasar api (c) Tekan tuas rapat pada pemegang supaya bahan pemadam api dapat disembur. ubat antiseptic. gas. pin.kedudukan alat pemadam api yang terdapat dalam bilik masakan. Aspek keselamatan dan penggunaan elektrik: (a) Memastikan alatan elektrik dibumikan dengan betul. dan pembalut luka. peralatan elektrik. Kotak pertolongan cemas mengandungi beberapa jenis bahan seperti iodine. gas. plaster. cat. . petrol. thinner. kain. (e) Tidak menggunakan alatan elektrik jika didapati penebat wayarnya telah rosak. plastik. lekar. (c) Tidak mencuba membaiki sendiri peralatan elektrik. (f) Tidak mengendalikan alatan elektrik dengan tangan yang basah. sampah sarap Minyak. lekar. kapas. (d) Tidak menyentuh wayar elektrik yang terdedah. gunting. cat.

(g) Tidak menggunakan alatan elektrik di tempat yang basah. dan menggoreng dalam minyak yang panas manakala memasak dengan haba lembap ialah memasak makanan dalam cecair panas atau dengan mengewap makanan. ii. Makanan perlu dimasak atas sebab-sebab yang berikut :  Makanan selamat dimakan  Melembutkan makanan supaya mudah dicernakan . suis utama mesti dimatikan dengan serta merta. Memasak dengan haba kering ialah memasak makanan dalam udara panas . (i) Memastikan tamatan plag adalah betul apabila membuat pendawaian plag. (h) Tidak meletakkan terlalu banyak beban pada satu soket elektrik. Bahan Masakan Membeli Bahan Masakan MEMASAK DENGAN KAEDAH YANG BETUL i. menggril menggunakan pancaran haba . Cara Penyediaan Prinsip memasak ialah memasak makanan dengan menggunakan haba kering dan haba lembap. (k) Tidak menarik mangsa kejutan elektrik dengan tangan sebaliknya asingkan mangsa dengan bahan kering atau bahan bukan logam. Kebersihan Bilik Masakan MENGENALPASTI BAHAN MASAKAN i. (j) Jika berlaku kejutan elektrik. iaitu membakar di dalam ketuhar . AMALAN KEBERSIHAN i.

seperti telur dan sosej Menggoreng tanpa Makanan dibalik-balikkan Minyak supaya tidak hangus seperti kacang tanah dan capati Menggoreng minyak Bahan makan tenggelam ke penuh dalam minyak seperti ayam goring dan kentang goreng. Membaiki rasa dan rupa makanan  Makanan tahan lama  Mempelbagai sajian Kaedah Memasak dengan Haba Kering KAEDAH Menggril PRINSIP Memasak bahan makanan menggunakan api terbuka ataua ketuhar untuk makanan lembut dan tidak berlemak seperti daging batang pinang Membakar dan filet. Memanggang Memasak makanan menggunakan api terbuka atau ketuhar untuk makanan pejal dan berlemak sate . Memasak bahan makanan di dalam ketuhar yang panas seperti kek dan pizza. ikan Menggoreng tohor panggang . dan daging lembut Menggunakan minyak yang sedikit . ALATAN .

Perancangan menu yang dipilih bertujuan untuk menyediakan sajian yang mengandungi nutrien yang diperlukan. berkhasiat. 4 5 6 MENU Set makan pagi .Kaedah Memasak dengan Haba Lembap KAEDAH Mengukus PRINSIP Memasak bahan makanan dalam wap air mendidih Merebus seperti apam dan pulut kuning Memasak bahan makanan dalam cecair mendidih Mencelur seperti telur rebus dan bubur nasi Memasukkan makanan ke dalam air mendidih Mereneh dalam masa yang singkat seperti tauge dan mi Memasak bahan makanan dalam cecair mendidih menggunakan api perlahan dan mengambil masa yang lama seperti pudding tepung jagung dan kari Mendidih ikan Memasak makanan dalam cecair dengan api yang sederhana dalam masa yang lama seperti rending daging dan ketupat PROJEK MPV MASAKAN Projek Jualan Pemilihan menu sangat penting untuk projek jualan. menyelerakan dan digemari. Menu yang dirancang untuk projek jualan MPV Masakan adalah bertema masakan Barat. Senarai menu bagi projek jualan Bil 1 2. menjimatkan masa dan tenaga malah dapat menyediakan sajian yang menarik. 3.Roti Sandwich bersama Fries Popcorn Chicken Popia Frozen Sosej Bread Cheese Popia Popcorn Chicken Cheese Chicken Chop . i.Roti telur bersama choeslow .

7 Brazilian Chicken Spicy .