You are on page 1of 6

Prima parte

Domnul Myriel, devenit episcopul Bienvenu, care locuiește la Digne împreună cu sora sa,
Baptistine, are ocazia de a se întâlni cu un ocnaș evadat, ce îi bate la ușă pentru a-i cere mâncare
și adăpost. Fiind un om nespus de bun, de milostiv, ce își dădea mai toți banii săracilor și care
nu putea refuza prilejul de a face o faptă bună, îl prime ște, spre marea uimire a ocna șului, care
fusese refuzat de toată lumea.
Știind bine că este un evadat căutat de poliție, episcopul îl cazează într-o cameră de unde
ocnașul, pe nume Jean Valjean, fuge furând argintăria casei. Este prins de jandarmi și adus în
fața domnului Bienvenu, care îl declară nevinovat și îi dăruiește și două sfe șnice de argint. Jean
Valjean pleacă și se întâlnește pe drum cu micuțul Gervais, căruia îi fură moneda de doi franci,
neascultându-i rugămințile stăruitoare de a i-o înapoia.
Ajuns la Montreuil-sur-Mer, și schimbat treptat de bunătatea pe care episcopul i-o arătase,
fostul ocnaș își ia numele de Madeleine și începe o mică afacere în domeniul industriei
mărgelăriei folosind tehnici învățate la ocnă. Afacerea prosperă și ajunge una profitabilă. În
scurt timp, orașul Montreuil-sur-Mer renaște datorită domnului Madeleine. El devine
binefăcătorul ținutului: dă de lucru șomerilor, îi ajută pe săraci și pe bolnavi; este numit
primarul orașului, după ce refuză de mai multe ori.
Un vigilent inspector de poliție, numit Javert, asistă la episodul în care primarul îl salvează pe
moș Fauchelevent, dând dovadă de o forță fizică nemaiîntâlnită, aproape supranaturală. Î și dă
repede seama că Madeleine nu este nimeni altul decât ocnașul Jean Valjean, vestit pentru for ța
sa.
Acesta se întâlnește la sediul poliției cu Fantine, o fostă lucrătoare de la fabrică, ajunsă pe
drumuri și nevoită să facă fapte josnice pentru a-și întreține feti ța. El dă poruncă să fie eliberată
și atrage astfel și mai mult suspiciunile lui Javert asupra lui. Fantine este internată și îngrijită de
o măicuță pe nume Simplice. Domnul Madeleine o vizitează pe nefericită aproape zilnic și
începe să-i cunoască nevoile. Fetița acesteia, pe nume Cosette, este crescută de ticălo șii so ți
1

printr-o întâmplare misterioasă. Băie țelul acesta. și o cumpără pe Cosette de la nemiloșii hangii. Scapă de el și se duce împreună cu Cosette. Supărat pe bunicul său pleacă de acasă și se stabilește în hardughia Gorbeau. la mănăstirea Petit-Picpus. banii pe care îi deținea sub numele de Madeleine. de la domnul Lafitte. Madeleine este prins de Javert. De fapt se aruncă în mare și este crezut mort. Tatăl lui Marius moare iar băiatul își dă seama de iubirea pe care i-o datora tatălui său datorită discuției miraculoase pe care o are cu domnul Mabeuf. El se duce la fostul colonel demn de tot respectul pentru curajul dovedit în luptele duse pentru patria sa. 2 . înduioșat de starea Fantinei. de unde este nevoit să plece din cauza lui Javert. pe care o îndrăgea acum enorm. în strada Filles-du-Calvaire nr. Marius. reu șind să ob țină promisiunea primarului că va avea grijă de fetița sa. care îl urmărea de foarte mult timp. Salvează viața unui marinar de pe un vas dar „moare” chiar el. iar a doua oară de la ocnă. satul în care se afla cârciuma lui Thenardier. 6 locuiește un burghez pe nume Gillenormand.C. neștiind nimic despre trecutul său glorios și neiubindu-l deloc.B. vechea locuința a lui Jean Valjean.Thenardier. Jean Prouvaire. în hardughia Gorbeau. Feuilly. care îi cereau bani în fiecare lună pentru ca micuța feti ță să fie o servitoare și să mănânce resturile de mâncare de pe jos. Bahorel. în vârstă de nouăzeci de ani. Fantine moare. pentru a o înapoia pe Cosette. Primarul. primește într-o zi o scrisoare care îl anun ță că tatăl pe care nu îl cunoaște este pe moarte. care era pe moarte. care îl ajută să se stabilească la mănăstire. care îl urmărește din nou. dar nu intră în grupul lor ce luptă pentru înfăptuirea revoluției. Se mută la Paris. Laigle. Jean Valjean scapă din închisoare de două ori: prima dată scapă din mâinile lui Javert. hotără ște să plece la Montfermeil. care fusese separat de tatăl său din cauza bunicului. după ce își ia. Se duce la Montfermeil. Acolo îl întâlnește pe grădinarul moș Fauchelevent. Combeferre. Courfeyrac.: Enjolras. Se împrietene ște cu membrii grupului A. A doua parte La Paris. împreună cu fiica sa și cu nepotul său. Joly și Grantaire.

Trebuie să-l dea pe mâna poliției pe cel care i-a salvat viața tatălui său – Thenardier (de fapt acesta îl scosese dintr-o groapă de cadavre pentru a-l jefui) sau să-l lase să moară pe tatăl fetei pe care o iubea din tot sufletul . Ea nu este nimeni alta decât Cosette.Jean Valjean.Se întâlnește cu o fată ce se plimba mereu pe aleile grădinii Luxembourg însoțită de un bătrân. în ciuda faptului că această oropsită a sor ții îl iubea în adâncul sufletului. stăpânul casei plănuiește asasinarea lui. căci el așa credea că o cheamă. vrând să ajute un sărac să-și plătească chiria. Câteva luni este disperat dar se ivește un prilej de a o revedea pe Cosette și de a-i salva via ța bătrânului Leblanc. Acești vecini trimit tuturor scrisori pe nume false cerând. Acesta scapă neobservat și își schimbă locuința pentru a nu fi descoperit de nimeni. Acesta observă comportamentul ciudat al lui Marius și stabilește să nu se mai plimbe prin acea grădina. ie șită din mănăstire și bătrânul nu este nimeni altul decât Jean Valjean. poreclit Leblanc. Tânărul prime ște pistoale pentru a anunța poliția de sosirea momentului critic dar este pus într-o situa ție dificilă. a cărei cârciumă dăduse faliment. Eponine. angajând niște criminali din banda Patron-Minette. una din cele doua fiice a lui Thenardier. care este de acum înainte gazda unei povești de dragoste. Îi dă întâlnire în acea seară iar victima vine. Într-o zi. care îi salvează via ța fostului ocna ș Jean Valjean. Se mută în strada Plumet. Recunoscându-l pe Jean Valjean. bani celor milostivi. Marius anunța poliția si astfel Javert este nevoit să îi salveze viața celui pe care îl urmărise atât de mult timp pentru a-l aresta. Noile lor victime sunt chiar persoanele atât de dragi lui Marius. Aceasta este de fapt familia Thenardier. care poate urmări întâlnirea printr-o gaură ce face legătură între camera sa și cea a familiei Jondrette. află adresa Cosettei și i-o dă lui Marius. Până la urmă nu face nimic și lasă totul în seama lui Javert. în camera alăturată lui din hardughia Gorbeau. Asta înseamnă pentru Marius o lovitură teribilă: pierderea Ursulei sale. Marius se întâlnește cu Cosette în strada Plumet. sub diferite pretexte. vecinii Jondrette îi au ca musafiri chiar pe Cosette și pe tatăl său. 3 . Marius se îndrăgostește de această fată și face dese plimbări prin Luxembourg doar pentru a o zări o clipă.

condusă de Enjolras. Dar el îi dă drumul. Marius ajunge un al doilea conducător. Acesta este prins ca spion în baricadă iar lui Jean Valjean îi revine sarcina de a-l executa.B. Se duce la bunicul său Gillenormand pentru a-i cere sprijinul. Javert.. care trebuie să-și respecte promisiunea făcută Cosettei. in lupta de la baricade. Iubitul Cosettei. dar încearcă pe cât posibil să nu omoare pe nimeni. sunt omorâ ți unul câte unul.B.B. Între timp. iar Jean Valjean își dă uniforma pentru a salva viața unui necunoscut.. membri ai grupului A. Dându-și seama că la venirea zorilor vor muri cu toții. Această regulă nu îi ocolește nici pe ceilalți răsculați. Gavroche își dă viața într-un mod admirabil aducând baricadei prețioasele gloanțe de care are atâta nevoie. care primise biletul de adio al lui Marius pentru fiica sa. salvează baricada de primul atac al soldaților. Astfel. Printr-o întâmplare extraordinară Jean Valjean îi salvează viața lui Javert. omul care îi pricinuise atâtea necazuri.Jean Valjean hotărăște să plece la Londra datorită bilețelului de la Eponine care îl indemna să facă acest lucru. El le este de mare folos tinerilor răsculați. urcându-se în vârful ei cu un butoi de praf de pușcă și amenin țând că va arunca totul în aer în cazul în care inamicii nu se retrag. încercând să-și dea viața pentru înfăptuirea răscoalei. Astfel se alătura prietenilor lui. construiesc o baricadă în strada Chanvrerie. Marius. membri ai grupului A. împreună cu voluntarii adunați de pe străzi. Dezamăgit de reacția bătrânului și având în fața o răscoala gata să izbucnească. Aceștia hotărăsc să se adăpostească într-o 4 . dar acesta îl refuză. se aflau și ei la baricada condusa cu multă pricepere .curaj și patriotism de Enjolras. alături de Enjolras. Gavroche. membrii grupului A.C. răsculații hotărăsc să salveze câ țiva oameni îmbrăcându-i in uniformele gărzii naționale. minunații tineri. iar Marius este din nou în situația de a o pierde pe Cosette. participă și el la răscoală. A treia parte În iunie 1832. fiul lui Thenardier dar mai mult crescut pe stradă. prins ca spion și Jean Valjean. spunându-i adresa sa pentru ca mai târziu să-l poată aresta. hotărăște să se ducă in luptă pentru a muri. Gavroche.C.C. Este însărcinat de Marius să-i trimită un bilet Cosettei care ajunge în mâinile lui Jean Valjean.

Marius se vindecă de tot și se căsătorește cu iubita sa. Dar tatăl ei refuză să locuiască împreună cu tinerii căsătoriți deoarece ar face un mare păcat min țindu-i și ascunzându-și identitatea. 5 . el se sinucide aruncându-se în Sena. și riscându-și viața în nisip mișcător. Enjolras ajută la adăpostirea celor răma și în via ță stând cu pu șca lui în mână în fața unui întreg regiment. Până la urmă în viață nu rămân decât Jean Valjean și Marius. care adormise în timpul luptei din cauza beției. care nu îl recunoaște. pentru fericirea nepotului său. Acesta își dă seama că face rău arestându-l pe cel care îi salvase via ța. Acest băiat. chiar dacă el este un fost ocnaș. privind moartea mândru și dârz și Grantaire. el îi ajută pe cei doi să iasă din canal. Marius este vindecat datorită îngrijirii speciale pe care i-o dă bunicul. adică Jean Valjean și îl invită pe el și pe Cosette în casa lui. Acesta vrea să-l aresteze pe fostul ocnaș. Acesta. el așteptând afară. pe întunericul înfrico șător de acolo și prin mizeria de nedescris. mai tot timpul beat și u șuratic. nu îl mai găsește pe Javert. Mergând prin canalele Parisului. se treze ște și are onoarea să moară alături de acel înger neînfricat ce își dă viața pentru patrie fără să șovăie. care începe să-l îndepărteze de Cosette. vorbește cu domnul Fauchelevent. curajosul Enjolras. reușe ște să ajungă la o ieșire ținând în brațe trupul poate neînsuflețit al lui Marius. Cosette.cârciumă din apropiere. dar mai întâi îl duce pe Marius acasă la bunicul său. Jean Valjean îl salvează de la moarte pe acela pe care îl ura și îl făcea responsabil de despăr țirea dintre el și Cosette: pe Marius. Dar face rău și neîmplinindu-și datoria față de justi ție. Ajuns în fața casei acestuia. În schimbul a treizeci de franci. Când Jean Valjean iese din casă pentru a fi dus la un sediu de poli ție. se întâlnește cu ea în fiecare seară dar fiind foarte distanți unul față de altul. Acolo se întâlne ște cu Thenardier. dar pentru Jean Valjean se ivește o altă piedică: Javert. ajunge până la urmă să nu o mai vadă deloc și se izolează în camera sa așteptându-și sfârșitul. îi permite acestuia să intre în ea. care rămăseseră în spatele cârciumii. Înnebunit. Urmează o perioadă grea pentru eroul principal al acestei căr ți: îi spune adevărul despre trecutul sau lui Marius. ce fusese primit din milă de Enjolras în grupul condus de el.

Trăia. Când al său înger plecă. Jean Valjean. El o ia pe Cosette și se duc la tatăl ei. Această întâmplare s-a petrecut firește Așa cum vine noaptea când ziua se sfârșește.Thenardier se duce la Marius pentru a-i vinde niște secrete despre Jean Valjean în schimbul unei sume de bani și astfel Marius află cine l-a salvat de la moarte la baricade. care este pe moarte. pe care îi iubea atât de mult. având alături lucrurile dragi lui: sfe șnicele episcopului.” 6 . el a murit. Pe mormântul pe care i-l fac copii săi sunt scrise următoarele versuri: „Azi doarme. Deși traiul i-a fost prea chinuit. îmbrăcămintea fetiței sale de când era copil și cufărașul în care le purta și imaginându-și-l prezent și pe episcopul său drag. avându-i alături pe tinerii săi copii. Marius și Cosette. își dă sufletul în deplină pace și fericire. că Jean Valjean nu este vinovat decât de furtul unei pâini pentru care a făcut nouăsprezece ani de închisoare.