You are on page 1of 3

VirtualUniversityMCQsBANKMCQsCollection

fromOnlineQuizzes
ProductionManagement15SolvedMCQSPart1
1Comment(http://www.vuzs.info/mcqs/231mgt613productionoperationsmanagement/5937productionmanagement15
solvedmcqspart1.html#disqus_thread)

1.Whichofthefollowingfunctionsisnotacorefunctionofanorganization
a.Theaccountingandfinancefunction
b.Themarketing(includingsale)function
c.Theoperationfunction
d.Theproductorservicedevelopmentfunction
2.Mostoperationproduceamixtureofbothproductsandserviceswhichofthefollowingbusinessis
closesttoproducingpureservices?
a.ITcompany
b.Counselor/therapist
c.Steelcompany
d.Arestaurant
3.Operationscanbeclassifiedaccordingtotheirvolumeandvarietyofproductionaswellasthedegreeof
variation&visibility.Whichofthefollowingoperationswouldbeclassifiedashighvolume,lowvariety?
a.Afrontofficebank
b.Afamilydoctor
c.Acarpenter
d.Afastfoodrestaurant
4.Whichofthefollowingactivitiesisnotadirectresponsibilityofoperationsmanagement?
a.Developinganoperationsstrategyfortheoperation
b.Planning&controllingtheoperations
c.Determiningtheexactmixofproductsandservicesthatcustomerswillwant
d.Designingtheoperationsproducts,services&process
5.Operationscanbeclassifiedaccordingtothedegreeofvariationsindemandandvisibilityofthe
operationsaswellastheirvolumeandvarietyofproductionwhichofthefollowingoperationswouldbe
classifiedashighvariation&highvisibility?
a.Afrontofficestaff
b.Afamilydoctor
c.Acarpenter
d.Afastfoodrestaurant
6.Whichofthefollowingwouldnotbenormallybeconsideredageneralcharacteristicsofaservice?
a.Productionandconsumptionaresimultaneous
b.Lowcontactservicecanoftenbemademoreefficientthanhighcontract
c.Productionandconsumptioncanalwaysbespatiallyseparated
d.Manyservicesinvolvebothtangible&intangibleoutputs
e.Production&salescannoteasilybeseparatedfunctionally
7.Whichofthefollowingwouldnotbenormallyconsideredasakeyfeatureofoperationsmanagement?
a.Mostnewtechnologyisimplemented
b.Worldclassoperationscangiveanorganizationcompetitiveadvantage
c.Operationsresearchesmathematicaltechniquesforoptimizingprocess

d.Operationsisthepartofanorganizationwhichcreateswealththroughthemanagementofthetransformation
process
e.Operationsistheareaofabusinesswheremostpeople
8.Whichofthefollowingistheleastlikelydecisiontobemadebyoperationsmanagers?
a.Selectingthelocationsandlayoutofafacility
b.Designingandimprovingthejobsoftheworkspace
c.Howtousequalitytechniquestoreducewaste
d.Decidingwhichmarketareastomanufactureproductsfor
e.Howmuchcapacityisrequiredtobalancedemand
9.Operationsmanagementisapplicable
a.Mostlytotheservicesector
b.Toservicesexclusively
c.Mostlytothemanufacturingsector
d.Tothemanufacturing&servicesectors
e.Tothemanufacturingsectorexclusively
10.Thefieldofoperationsmanagementisshapedbyadvancesinwhichofthefollowingfields?
a.Chemistryandphysics
b.Industrialengineering&managementscience
c.Biologyandanatomy
d.Informationscience
e.Alloftheabove
11.Thefiveelementinthemanagementprocessare
a.Plan,direct,update,lead&surprise
b.Accounting/finance,marketing,operationsandmanagement
c.Organize,plan,control,staffandmanage
d.Plan,organize,staff,leadandcontrol
e.Plan,lead,organize,manageandcontrol
12.Theresponsibilitiesoftheoperationsmanagerinclude
a.Planning,organizing,staffing,procuringandreviewing
b.Forecasting,designing,planning,organizing,andcontrolling
c.Forecasting,designing,operating,procuring,andreviewing
d.Planning,organizing,staffing,leading,andcontrolling
e.Designing&operating
13.Whichofthefollowingisnotanelementofmanagementprocess
a.Pricing
b.Staffing
c.Planning
d.Controlling
e.Leading
14.Whichofthefollowingillustrateanactivitythatdoesnotaddvalue?
a.Trainingemployees
b.Orderingpartsfromasupplier
c.Makingapart
d.Accumulatingpartsinfrontofthenextworkcentre
15.Whichofthefollowingstatementsregardingapullsystemistrue?
a.Largelotsarepulledfromupstreamstations
b.Workispulledtothedownstreamworkstationsbeforeitisactuallyneeded
c.Manufacturingcycletimeisincreased
d.Problemsbecomemoreobvious

1.a
2.b
3.d
4.c
5.b
6.c
7.d
8.d
9.c
10.b
11.c
12.d
13.a
14.d
15.d

1Comment

vuzs.info

Share

Recommend

Login

SortbyBest

Jointhediscussion
mrfuad2007 9monthsago

Great..
1

Reply Share

ALSOONVUZS.INFO

PeachTreeTraininginurduLecture1
Introduction

MGT503PrinciplesofManagement
IntroductiontoManagement

2commentsayearago

1commentayearago

imransomeonesendthevideosof

kimmysheenyCanyoupostthe

peachtreeonmyaccount
imranjaveed29@yahoo.com

answer?

CS101IntroductiontoComputing
PrinciplesSubjectiveSolved

CS507InformationSystemsFinalTerm
PaperFeb2012

2commentsayearago

1commentayearago

vuzsinfoYoucanreaditwithoutany

FarhanBashirsolution

restrictions.Areyoufacinganyissue?

Subscribe

AddDisqustoyoursiteAddDisqusAdd

Privacy

backtotop(http://www.vuzs.info/mcqs/231mgt613productionoperationsmanagement/5937production
management15solvedmcqspart1.html#startOfPage)