You are on page 1of 10

SULIT

011A

NAMA MURID : …………………………………………………..
ANGKA GILIRAN : ……………………………………………….....

SK TANJONG RAMBUTAN, 31250 TANJONG
PBS UJIAN 1 2 RAMBUTAN, PERAK.

BAHASA MELAYU TAHUN 6

011

PEMAHAMAN
1 jam 15 minit
________________________________________________________
JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU
1.

Kertas soalan ini mengandungi 2 bahagian iaitu Bahagian A dan bahagian B

2.

Kamu dikehendaki menjawab semua soalan dalam kedua-dua bahagian ini.

3.

Tiap-tiap soalan dalam Bahagian A diikuti oleh empat pilihan jawapan, iaitu A, B, C
dan D. Bagi setiap soalan, pilih satu jawapan sahaja. Hitamkan jawapan kamu pada
kertas jawapan objektif yang disediakan. Jika kamu hendak menukar jawapan, padamkan
tanda yang telah dibuat. Kemudian hitamkan jawapan yang baharu.

4.

Ceraikan Bahagian B daripada kertas soalan ini.

1

A. berdegar-degar C. Encik Hisyam tidak dapat hadir menghadiri mesyuarat itu kerana __________sedang menunaikan umrah di Tanah Suci. dari 4. hamba C. 1. Peneroka itu menanam ubi __________ menunggu pokok kelapa sawitnya mengeluarkan hasil. bergerak-gerak D.SULIT 011A BAHAGIAN A [ 20 markah] Soalan 1 hingga 16 Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. mereka B. baginda D. beliau B. kalian D. A. Sultan Perak amat menyayangi oleh rakyat jelata. kami 2. beliau C. 2 . bergoyang-goyang Soalan 5 berdasarkan gambar di bawah. A. A. kepada B. ke D. Oleh itu. sementara C. berlegar-legar B. Kapal terbang itu kelihatan __________ di udara sebelum jatuh terhempas akibat cuaca buruk. ____________ selalu mengambil berat terhadap hal ehwal kebajikan rakyatnya. dia 3.

Se_____________ jala yang begitu kemas dan cantik itu telah dihasilkan oleh Pak Zamri. Nenek Asri berjalan menggunakan tongkat kerana badannya sudah __________. Sekolah Kebangsaan Sungai Kerawai telah menjalankan aktiviti gotong-royong bagi membersihkan dan _________________ kawasan sekolah. Beberapa orang pegawai perubatan telah dihantar ke kawasan yang dilanda selesema burung untuk __________ tentang penyakit tersebut. menemu ramah 9. A. ketot B. bongkok 6. memperindah B. A. 3 . diperdalamkan 7. mengkaji selidik C. Orang kampung di Permatang Guntung sedang ______________ parit supaya memudahkan aliran air mengalir bagi mengelakkan banjir. diindahkan 8. bulat C. renjong D. memperindahkan C. A. mendalam D. A.SULIT 011A 5. mendalamkan C. menguji bakat D. mendalami B. mengindahi D. menyoal siasat B.

bawah B. Oleh itu D. telah C. Kendatipun 11. ____________ sudah lewat malam. akan B. atas D. A. A. helai B. ikat C." kata Azwan. Hadiah ini __________ menjadi perangsang kepada saya untuk belajar lebih tekun lagi. masih D.. cikgu. Justeru C. Pak Salleh menambat lembunya pada __________ pokok besar yang rendang itu. 12. "Terima kasih. sisi C. bidang 10. dia akan pergi juga memanggil doktor kerana keadaan bapanya semakin tenat.SULIT 011A A. rawan D. A. sedang 4 . Tambahan pula B. pangkal Soalan 12 berdasarkan gambar di bawah.

A. Pakaian Fatimah compang-camping kerana dia seorang yang miskin. C. B. sekalian D. menyertai B. Syazwan dinasihati oleh Jazlina supaya tidak lagi bersedih kerana gagal dalam peperiksaan yang lalu dan supaya menjadi pengajaran kepadanya. A. Adik Danial akan bersekolah di pra sekolah pada tahun hadapan. Zakri seorang pemalas jika adiknya Yusri pula seorang yang rajin. D. B. Kesedihan Syazwan terubat setelah Jazlina menasihatinya agar kegagalan dalam peperiksaan yang lalu dijadikan pengajaran. Nasihat Jazlina kepada Syazwan yang begitu sedih. 16. Kemalangan jalan raya sering berlaku akibat perbuatan __________ pengguna jalan raya yang tidak bertimbang rasa.masing C. Pilih ayat yang betul. D. pelbagai 15. 5 .SULIT 011A 13. Peserta Rumah Merah telah gagal untuk __________ lariannya dalam acara 100 meter itu hingga ke garisan penamat. Kata-kata nasihat Jazlina kepada Syazwan menjadikan dia tidak bersedih setelah gagal dalam peperiksaan yang lalu untuk dijadikan pengajaran. A. C. jadikan pengajaran buat kamu”. Matahari terbit daripada timur ke barat. segelintir B. menyudahi 14. masing . Pilih ayat yang sama maksud dengan ayat yang diberikan. “Usahlah engkau bersedih atas kegagalan peperiksaan kamu yang lepas. A. menutupi C. memasuki D. Syazwan menasihati Jazlina supaya tidak bersedih setelah menerima kegagalan dalam peperiksaan yang lepas.

Dapat menumpukan perhatian terhadap kerja yang dilakukan. Oleh itu. Akhirnya. “Kesihatan melambangkan kekayaan” dan “Badan sihat. bijirin. dapat menggerakkan otot badan dan membakar lemak yang berlebihan D. . kita hendaklah melakukan pelbagai aktiviti untuk mencapai tahap kesihatan optimum seperti bersenam. Justeru. kita dapat menggerakkan otot badan dan membolehkannya berfungsi dengan baik serta dapat membakar lemak yang berlebihan dan mengeluarkan peluh. kita harus mengambil makanan daripada semua kelas makanan pada kadar yang betul seperti yang disyorkan oleh piramid makanan. Membekalkan sumber pemakanan yang berkhasiat kepada tubuh badan. kesihatan amat penting kepada kita dan kita wajar menjaganya dengan sempurna. Justeru. buah-buahan. dapat menyumbang kepada pembangunan negara dan menjadi pekerja yang produktif. kerajaan amat menitikberatkan kesihatan rakyat dengan menyediakan pelbagai kemudahan kesihatan di samping melancarkan kempen “Rakyat Sihat. kita perlu beriadah dan melakukan senaman atau bersukan. B.SULIT 011A Soalan 17 hingga 20 Baca petikan di bawah. ubat yang paling mujarab untuk mengekalkan kesihatan seseorang adalah dengan mempunyai rehat dan tidur yang secukupnya sekurang-kurangnya lapan jam Orang yang tidak mempunyai rehat yang cukup tidak dapat menumpukan perhatian kepada kerja yang dilakukan dan melaksanakannya dengan baik. otak cerdas” sering diungkapkan oleh orang ramai. C.. Langkah pertama yang perlu kita amalkan untuk menjaga kesihatan adalah dengan mengambil makanan yang berkhasiat dan seimbang setiap hari. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. hidupan laut.” Rakyat yang sihat dapat menyumbang kepada pembangunan negara dan menjadi pekerja yang produktif. Apakah kepentingan melakukan senaman dan riadah? A. 6 . Kesimpulannya. Negara Maju. dan hasil tenusu yang membekalkan protein. Dengan beriadah atau bersukan. Sebagai masyarakat yang prihatin. Aktiviti bersenam juga dapat melancarkan pengaliran darah dalam tubuh ke jantung dan mengurangkan risiko penyakit jantung. Malah mereka mudah berasa letih dan senang jatuh sakit. Antara makanan yang berkhasiat termasuklah sayur-sayuran yang kaya dengan serat dan vitamin. mengambil pelbagai produk kesihatan dan ubat-ubatan. setiap rakyat harus bertanggungjawab untuk menjaga kesihatan diri seperti kata cogan kata mencegah lebih baik daripada merawat 17. Selain pengambilan makanan yang seimbang dan berkhasiat. makan makanan seimbang.

mencapai tahap kesihatan optimum D.SULIT 011A 18. Komuniti C. C. Pilih pernyataan yang tidak benar tentang petikan. C. tenusu dan ikan. Makanan berkhasiat termasuklah seperti sayur-sayuran.. Kita perlu tidur sekurang-kurangnya lapan jam sehari. mereka mudah berasa letih dan senang jatuh sakit. KERTAS SOALAN TAMAT 7 . 20. Atlet 19. A. Murid D. dapat menumpukan perhatian kepada kerja yang dilakukan B mengurangkan risiko penyakit jantung. Kerajaan membantu masyarakat untuk menjaga kesihatan melalui pelbagai program. Apakah kesan sekiranya tidak mendapat tidur yang cukup? A. Aktiviti bersenam dapat melancarkan darah dalam tubuh ke jantung. Kerajaan B. Siapakah yang perlu mengamalkan budaya hidup sihat? A. sosej. D. B.

SULIT 011A 8 .

C 18. 9 . Kamu perlu menghadiri kelas tuisyen di luar sekolah untuk menambah ilmu.B 19.C 8.B 3.D 12. (a) Apakah yang diperolehi oleh beliau semasa istiadat ulang tahun kelahiran yang diPertuan Agung? (b) sudah tentu.B 2. (a) seorang saudagar dan peneroka yang berasal dari Mandahiling. bangunan ini telah digunakan oleh askar-askar Jepun sebagai menara kawalan bagi memerhatikan kedatangan musuh dan mereka telah merosakkan sebahagian bangunan tersebut terutama di bahagian atasnya. salah ( 1 betul = 0 markah. (yang mana bersesuaian. (b) Semasa pemerintahan Jepun. yang.D 16.C 5.B 9.B 15.B 10.A 7.SULIT 011A SKEMA JAWAPAN BAHASA MELAYU UJIAN 1 UPSR BM 2016 BAHAGIAN A: 1. Sumatera.A 6. selain mempertingkatkan kerjasama dan perkongsian antara pihak sekolah. (c) Salah. ibu bapa. sudah. diterima) ( c) Biar putih tulang.D 20. Hal ini bukan sahaja dapat mengurangkan masalah disiplin di sekolah malah dapat meningkatkan prestasi akademik para pelajar.B 11. betul. diterima) 23. jangan putih mata Bersatu kita teguh.B BAHAGIAN B: 21. Mimie. di 22.B 13. bercerai kita roboh (yang mana bersesuaian. 2 betul = 1 markah. 3 betul = 2 markah) 24. sekali.B 17.C 14. (c) Permuafakatan seumpama ini diharapkan dapat membina kesefahaman tentang tugas dan tanggungjawab bersama dalam usaha untuk meningkatkan mutu pengajaran guru-guru dan pembelajaran murid di sekolah. (d) Ya/ sudah tentu. keinsafan dan semangat untuk belajar dan berjaya dalam pelajaran. ibu bapa perlu memberikan kerjasama kepada pihak sekolah supaya memudahkan urusan pihak sekolah untuk menjayakan program berbentuk kurikulum. dan komuniti setempat.C 4. (a) kualiti (b) bertujuan memberi kesedaran.

diterima) 25. (yang mana bersesuaian. Kasih sayang tidak ada nilai wang ringgit kerana tidak boleh dijual beli dan bukan perkara untuk diniagakan. Oleh itu. (yang mana bersesuaian. diterima) (b) Kita perlu mendengar nasihat keluarga supaya hidup kita akan selamat di dunia dan di akhirat. bertujuan untuk melahirkan murid yang cemerlang dalam segenap aspek. diterima) (c) salah. Hal ini kerana. marilah kita menghormati ibu bapa kita. (yang mana bersesuaian.SULIT 011A kokurikulum. diterima) 10 . mereka berdua insan yang telah melahirkan kita sejak kecil dahulu serta membesarkan dan mendidik kita sehingga dewasa. manakala kasih sayang seorang ayah terhadap anak terlalu banyak tidak terhingga. (yang mana bersesuaian. akademik dan sahsiah. (a) maksud rangkap pertama ialah kita mestilah berkasih sayang. 2 betul = 1 markah) (d) Maksud baris rangkap di atas ialah kasih sayang ibu tidak ada yang melebihi darinya kerana ibu adalah yang paling istimewa. betul ( 1 betul = 0 markah. Hal ini kerana.