You are on page 1of 11

15.

Gimnazija Zagreb

Marko Bartaković

Jordanovac 8

Andrija Grubić

10 000 Zagreb
Razred: 1.G.

Promjena boje lišća kroz godišnja doba

1.5.2016.

1

U usporedi sa našom hipotezom rezultati pokusa samo su potvrdili našu hipotezu da se u lišću nalaze neke tvari koje daju boju lišću. 2 . Kroz godišnja doba se mjenja količina sunčeve svjetlosti i temperatura koji su od izuzetne važnosti jer time je uvjetovana promjena boja lišća.SAŽETAK Za naš problem zašto lišće mjenja boju kroz godišnja doba koristili smo metodu kromatografije jer smo pretpostavili da mora u listu biljke postojati neka tvar koja lišću daje boju a promjenom godišnjih doba troši tu tvar te time događa se promjena boje lišća. Time smo potvrdili našu teoriju da u lišću se nalaze neke tvari koje daju lišću boju potražili smo u dodatnoj literaturi koje su su to tvari i saznali smo da su to pigmenti te da umjesto jedne tvari koja se troši u lišću se nalaze tri pigmenata koje lišće stvara ovisno o dobu godišnjih doba. U našem pokusu radili smo više kromatografija sa različitim količinama lišća i alkohola koji su temelj našeg pokusa. U ponovoljenom pokusu dobili smo indentične rezulate kao i u prvom pokusu.

Kada pogledate list. Dakle.UVOD Svatko voli lijepe boje jeseni. kraće dane i ne toliko sunca i sunčeve energije. Jedna od metoda za odvajanje molekula zove se kromatografija. Ali ako odvojimo pigmente molekule. možete vidjeti rezultat međusobnog miješanja svih tih boja. a pomoču toga mi ćemo probati dokazati kako lišće mijenja boju. Fotosinteza je proces pri kojem je sunčeva svijetlost aposrbirana sa strane biljaka koje tu energiju pretvaraju u prehrambenu energiju. ali od kuda one dolaze? Što se dogodi da listovi promijene boju od zelene do žute. koja održava lišće zelenim. stablo onemogućuje rad pigmenata preko zime. ono što vidite u promjenjivim jesenjim bojama je postupna promjena tih pigmenata. 3 . zima donosi hladnije vrijeme. Spomenuti pigmenti proizvode hranu za stabla tijekom toplih i sunčanih mjeseci kroz proces fotosinteze. narančaste i crvene? Dio odgovora je u tome da lišće ima pigmente ili šarene molekue. možemo vidjeti svaki zasebno. unutar sebe. No.

tako smo dokazali zelene pigmente. zelena. tekućinu koju smo dobili stavili smo u staklenke i u nju smo dodali nepokretnu fazu tj. zelena boja se izdvojila i počela se penjati papirom.MATERIJALI I METODE Cilj našeg referata bio je dokazati postojanost zelenih ( Klorofil ). „kuhinjski papir“ . a zatim ostavili da se alkohol upije i dobili smo guste jednobojne tekučine.Od ostalih materijala. kemijske čaše itd. crvenih ( Antocijan) i žutih ( Ksantofil ) pigmenata u lišću. Kako bi izdvojili pigmente iz lišća prvo smo morali razvrstati lišće po bojama(crvena. 4 . koristili smo i kuhinjske čaše. Zatim smo svako od lišća odvojili u posude. škare. Najvažniji je materijal nam je bio 96% alkohol pomoću kojega smo iz lišća uspjeli izlučiti pigmente iz lišća na „kuhinjski papir“ . posude. žuta). nakon nekog vremena. Istim postupcima dobili smo i žute i crvene pigmente. Umjesto „kuhinjskog papira“ trebao bi se koristiti pravi kromatografski papir ali i „kuhinjski papir“ može poslužiti jer dovoljno dobro upija tekućinu pa se na njemu mogu odvojiti pigmenti. ravnalo.Lišće se prvo treba usitniti nakon toga smo dodali u njega 96% alkohol koji je iz lišća izolirao pigmente. pomiješali sa 96 postotnim alkoholom i razdrobili. što smo i dokazali pomoću kromatografije na papiru. čačkalice. Otopinu zelenog lišča u alkoholu zatim smo izdvojili iz posude u kemijsku čašu te u njoj vršili kromatografiju na papiru.

Materijali koje smo koristili u pokusima alkohol Slika 3. Otopina nakon stavljanja 96% alkohola u lišće 5 .Slika 2. 96% Slika 1. Otopina nakon stavljanja 70% alkohola u lišće Slika 4.

Slika 5. Kromatografija Slika 6. Kromatografija sa 96% i 70% alkoholom (razlike u nijansama pigmenata) 6 .

i banana. Ovi se pigmenti ne razgrađuju brzo kao klorofil. cvijeća. Crveni pigmenti su vodotopljivi. jagode. Klorofil (zelena boja) . A ovo su naši zaključci i najvažnija svojstva svakog pigmenta zasebno. jer su obično prekriveni i nadjačani jakim intenzitetom zelenog klorofila. samo ih se ne vidi. dokazali smo da su baš pigmenti u lišću zaslužni za mijenjanje boje svake jeseni prije ispadanja. Antocijan (crvena boja)-Antocijanini se razlikuju od zelenog. žutog i narančastog pigmenta. Drveće upojedinim zonama pohranjuje ove šećere za vrijeme zimskog mirovanja i tako ne trebaju aktivno praviti hranu tijekom zime. što je kemijska reakcija koja omogućuje biljkama koristiti sunčevu svjetlost za proizvodnju šećera kao izvor hrane. ovi pigmenti ne nalaze se u lišču tijekom ljeta. Dakle. Lišće konstantno mora praviti klorofil jer im je potreban za fotosintezu. zelena boja nestane.Klorofil je potreban za fotosintezu. šljive.REZULTATI Pokus smo uspiješno završili. 7 . trešnje. već se pojavljuju u kasnu jesen . Ksantofil (žuta boja) i karotenoid (narančasta boja) – Ovi se pigmenti također koriste u procesu fotosinteze. pratili smo literaturu i baš poput znanstvenice Sare Agee čiji je ovakav znanstveni rad objavljen. jer se počinju pojavljivati nakon što biljka prestane proizvoditi klorofil. također postoje cijelog ljeta. mrkve. borovnice. pa kad prestanu. crvene jabuke. Antocijanini su vrlo intenzivne boje. pa se duže zadržavaju tijekom jeseni. Često se nalaze u stvarima popu kukuruza. također daju boju poznatim namirnicama kao što su brusnice.

Klorofil u zelenom lišću domini jer ga ima najviše te je zbog toga lišće zeleno a samnjivanjem količine svjetlosti i temperature zraka klorofil se sve manje prozivodi i počinje se raspadati i time dolazi do toga da karotinoid počinje dominirati i lišće postaje žuto. Jer u lišću jedne boje je dominirao najviše pigment koji određu je tu boju npr. Znastvenici su mnogo vremena vjerovali da antocijanin stvara slučajno boju. karotinoidi i Antocijanina koji uvjetuju boju lišća. jagode i ostale čini crvenima za razliku od Karotonida on se ne prozvodi ljeti nego samo u jesen. karotinoida uvijek ima lišću ali lišće je zeleno zbog toga jer ima više klorofila koji lišću daje zelenu boju. Mi smo samo potvrdili njihovo postojanje u lišću jer smo kromatografijom dobili različite boje na kromografskom papiru . 8 . Za crveno lišće je saslužan jedan drugi pigment koji se zove antocijanin koji lišće. ali znastvenik Bill Hoch izveo je teoriju da lišće stvara antocijani zbog toga da se zaštiti od sunca pogotovo od plavog spektra. Naši rezultati se razlikuju od ostalih rezulata samo u malom intenzitetu boje pigmenata koje smo izlučili kromatografijom iz lišća. Taj manjak intenziteta nastao je zbog različitog omjera lišća i alkohola kojeg smo upotrijebili u našem pokusu te razdoblje u kojem smo lišće otkinuli sa drveta jer već spomenuto količina svjetlosti i temperatu zraka dovodi do različtog stvaranja pigmenata klorofila.RASPRAVA U svezi s našim problemom i našom hipotezom koju smo potvrdili pokusom Dobili smo vrlo malo različite. pa indentične rezulate kao i ostali znastvenici koji su proučavali ovaj problem.

ZAHVALA 9 . Žuti pigment (Ksantofil) za posude u kojoj se nalazila otopina alkohola sa žutim lišćem izdvojili smo i dobili na kromatografskom papiru žuti pigment. Iz posude u kojoj se nalazila otopina alkohola i zelenog lišća na kromatografskom papiru izdvojili smo zeleni pigment (Klorofil ) Taj postupak smo primjenili i na crvenom pigmentu ( Antocijan) te na kromatografskom papiru iz posude sa crvenim pigmentom Rezultati su ispali po očekivanju. pratili smo literaturu i uspiješno dokazali postojanost pigmenata u lišću te tako i zašto lišće mijenja boju.ZAKLJUČAK Kromatografijom na papiru uspiješno smo odvojili pojedine pigmente iz otopine 96 postotnog alkohola i lišća odgovarajuće boje.

LITERATURA 10 .Zahvale upućujemo Profesorici iz biologije Đurđi Zajc i Profesorici iz kemije Dragici Borković koje su nam ustupile svoju Literaturu i neke materijale koji su na bili potrebni za izvođenje pokusa . Našim roditeljima koji su nam finacijski pomogli. Zahvaljujemo Polklinici Lencur koja nam je darovala 96% alkohol bez kojeg uopće ne bi mogli napraviti pokus .

htm http://www.http://chemistry.com/cs/howtos/ht/paperchroma.harvard.esf.about.edu/pubprog/brochure/leaves/leaves.htm http://harvardforest.edu/autumn-foliage-color 11 .fas.