You are on page 1of 14

UNIVERSITATEA „VASILE ALECSANDRI”

DIN BACĂU
FACULTATEA DE INGINERIE
INGINERIA ŞI PROTECŢIA MEDIULUI ÎN
INDUSTRIE

FIABILITATEA TELEFOANELOR
MOBILE

Indrumator:

Studenti:

2013

1

...................3 2............. Scurt istoric! 2 ............................................8 7Impactul telefoanelor asupra mediului? .................A doua generatie ....................................A treia generatie .........Cuprins: 1..........................................................................................................14 1......7 6............................11 Bibliografie ........................................................................5 3...................................................................................6 4........................A patra generatie ...........Care dintre telefoane este mai fiabil? ................................Prima generatie ...........................7 5..........................................Scurt istoric ..............

„Radio portabil pentru transmisie și recepție”. [1] Fig . avea o rază de acțiune limitată și cântărea nu mai puțin de 2. de oamenii obișnuiți. Au mai trecut 35 de ani până când telefoanele mobile au început să fie folosite pe scară largă. fostul manager de sistem din cadrul companiei Motorola. Zaharcenko testează cu succes un telefon montat într-un autovehicul care. ca de ex. dictafon.Un telefon mobil sau telefon celular este un dispozitiv electronic portabil care funcționează fără fir (prin radio) pe baza rețelei GSM și este folosit în general pentru comunicații personale la distanță mare. Dyna TAC 8000X. Mitchell a cerut eliberarea unui brevet pentru telefonul său mobil. aparat de fotografiat și filmat. Primul apel de pe un telefon mobil a fost făcut de Cooper la 3 aprilie 1973. radio și multe altele.[1] Telefonul a devenit portabil la 20 februarie 1942. astfel rezultând un nou gen de telefon mobil. pe o rază de 20 de kilometri. foarte „inteligent”.5 kg. când americanul Donald M. Dispozitivul transmitea folosind unde scurte. Abia în 1983 Motorola a prezentat primul telefon mobil comercial din lume. Inventatorul primului telefon mobil este considerat dr. Prin intermediul unei antene bifilare.[1] 3 . inginerii sovietici G. inventatorul și omul de afaceri suedez Lars Magnus Ericsson pune în practică conceptul de telefonie mobilă instalându-si un astfel de dispozitiv în mașina sa. numit smartphone. GPS. Miniaturizarea continuă a permis ca în zilele noastre în telefoanele mobile să se mai integreze o serie întreagă de funcțiuni suplimentare. aparat de accesat Internetul și webul. reușește să se conecteze cu rețeaua de telefonie națională în timp ce se deplasa prin țară. se putea conecta la rețeaua locală. Saphiro și I. Martin Cooper.[1] În 1946.1 Turn-releu În 1910.

AMPS). În 1958.[3] MTB Produce o versiune mai evoluată. În decembrie 1971.[1] 2. Astfel. oferta este acceptabilă abia în 1982 ca Serviciu Avansat de Telefonie Mobilă (Advanced Mobile Phone Service . Acesta era prevăzut cu antenă. Amos E. cântărea "doar" 9 kg și a fost introdus în 1965 și ajunsese până la 600 la desființare. iar timpul de funcționare al acumulatorilor ajungea până la 20-30 de ore. Ulterior aceasta a fost considerată ca fiind de generație zero (0 G). Prin anii 60' se aduc o serie de îmbunătățiri. Prima generație: 4 . În 1957. Serviciul analogic AMPS este depășit și înlocuit de cel digital în 1990. Avea o greutate de 3 kg. Kuprianovici și-a reproiectat telefonul ajungând la o versiune "de buzunar" de 500 gr. numit MTA (Mobile Telephone System A) a fost dezvoltat de Ericsson și lansat pe piață în Suedia în 1956.[4] Primul telefon mobil complet automat. iar în următorii ani în 30 de orașe ruse. În 1970. radio-inginerul sovietic Leonid Kuprianovici din Moscova a creat un telefon portabil numit după inițialele sale LK-1 sau "radiofon". Jr. AT&T își prezintă oferta pentru serviciul de telefonie celulară către Comisia Federală de Comunicații (FCC).1957). în 1948 serviciul de telefonie mobilă fără fir este disponibil în aproape 100 de orașe americane și majoritatea autostrăzilor. URSS începe să dezvolte serviciul național de telefonie mobilă Altay. alocându-i-se frecvențe din gama 824 . mai ales prin contribuțiile lui Frenkiel și Engel de la Bell Labs. Una din primele rețele publice de telefonie mobilă de succes este ARP din Finlanda. 1957 (#115494/01. Joel. După ani de dezbateri și audiențe. Stația de bază a lui LK-1 se putea conecta la rețeaua locală de telefonie mobilă putând astfel deservi mai mulți clienți.894 MHz. care pun în practică o serie de descoperiri din domeniul electrinicii și al computerului.11. raza de acțiune 20-30 km.Totuși telefoane mobile prin care se puteau forma numere existau deja înainte de 1950. dar avea dezavantajul greutății (cântărea 40 kg!).[1] În 1958. acest serviciu se înființează și la Moscova. lansată în 1971. (tot de la Bell Labs) inventează un sistem care să permită telefoanelor să treacă dintr-o "arie celulară" într-alta fără întreruperea convorbirii telefonice. În 1963. Avem de-a face cu primul sistem care nu necesită control manual. rotiță pentru formarea numerelor și putea comunica cu o stație-bază. Kuprianovici și-a patentat invenția în același an.

Prima lansare comercială a telefoanelor celulare a avut loc în Tokio în 1979 (firma NET)[7] În 1981. 2 Dr. Illinois Bell deschide primul sistem celular comercial. fiind prima convorbire cu un telefon mobil. considerat primul telefon mobil veritabil[8]. a fost dezvoltat cu portul substanțial al lui M. Martin Cooper de la Motorola. în timp ce se deplasa pe o stradă din New York. Joel S. Martin Cooper (Motorola) efectuează prima convorbire cu un telefon mobil în 1973 Telefonia mobilă modernă înregistrează un salt uriaș pe 3 aprilie 1973 când Dr.[2] În 1977.Fig. după amânări îndelungate. Motorola și American Radio Telephone lansează o a doua testare de serviciu comercial pe teritoriul SUA. Primul telefon mobil de pe piața americană a fost Motorola DynaTAC 8000 X.[2] 5 . Destul de redus ca dimensiuni pentru acea epocă. dar această rețea a fost aprobată de Comisia Federală de Comunicații (FCC) abia în 1982. șeful direcției de cercetare de la AT&T Bell Labs.[2] În 1982. AT&T și Bell Labs construiesc un prototip de sistem celular. efectuează o convorbire cu Dr. având peste 2000 de clienți de probă. Engel. În același an. FCC aprobă serviciul comercial celular pe teritoriul american. care a primit aprobarea în 1983. Cooper și a necesitat costuri de cercetare de peste 100 milioane de dolari. utilizân serviciul AMPS. sistemul NMT este lansat în Danemarca. Norvegia și Suedia. În octombrie 1983. Finlanda. acest tip de telefon. Era vorba de un telefon Motorola DynaTAC. iar în anul următor Bell Labs lansează testarea primei rețele celulare din Chicago.

cât și al acumulatorilor.Fig. iar popularitatea lor crește. atât în domeniul electronicii (miniaturizarea și creșterea eficienței componentelor). devenind tot mai ieftine. A doua generație: Fig. De asemenea. creșterea numărului de antene ale rețelei celulare conduce la scăderea puterii și energiei necesare unui telefon mobil. Acest lucru se datorează diverselor inovații tehnologice. mai eficiente energetic. care funcţionau în sistem GSM Prin anii '90 este lansată a doua generație (2G). care era bazată pe sistemele GSM (Global System for Mobile Communication).[2] 6 .Telefoanele devin tot mai mici și portabile (greutatea cuprinsă între 100 și 200 grame devine standard).3 Două telefoane din 1991. Industria telefonului mobil ia amploare.Telefon mobil din anii '80 realizat de AEG 3.

cum ajung de aici la Parcul Carol?). informații locale (unde e cel mai apropiat dentist?). V. cum ar fi ghidaj pietoni (de ex.[2] Tehnologia telefoniei mobile se află în plină evoluție.4 Telefon din generaţia a treia. a patra. A treia generație: Prima astfel de rețea. modalitate de acces securizat în zone speciale și multe altele.[2] 5. Se urmărește ca transmisiile multimedia să fie net superioare. În 2002 generația a treia este lansată și în SUA și Coreea de Sud. țări urmate la scurt timp de Marea Britanie și Italia. este așteptată pentru circa 2012-2014.[12]lansarea comercială având loc în același an la 1 octombrie.4. numită "4G". La sfârșitul anului 2007 existau aproape 200 de milioane de abonați ai rețelelor 3G. care devin tot mai diversificate. Aceasta constă atât în creșterea numărului de abonați și de posesori de telefoane. și articolul Smartphone despre telefoanele mobile inteligente actuale. Viteza de transmisie este mai mare.[1] 7 .. În același an venitul adus de serviciile 3G depășea 120 milioane de dolari. sistem de plată (portmoneu electronic). la fel și capacitatea rețelei și calitatea serviciior oferite. dotat cu touchscreen Introducerea comercială a generației următoare. prin care informația multimedia va fi transmisă prompt și cu fidelitate. A patra generație: Fig. cât și în creșterea numărului de servicii și opțiuni realizabile cu ajutorul telefonului. bazate pe Internet și GPS. sub formă de test a fost introdusă în mai 2001. fiind executate în modul numit "streaming media". în Japonia (NTT DoCoMo).

5” a ecranului şi la raportul de aspect 3:4. un hardware foarte puternic. noul iPhone 5 este un progres vizibil pentru gama Apple. care sunt pe cale de rezolvare dacă este să dăm crezare declaraţiilor. fiabilitatea noului iPhone suferă oarecum din cauza sistemului de operare.[5] 8 . Care dintre telefoane este mai fiabil? Apple iPhone 5 vs. o redare audio de bună calitate şi o cameră foto impresionantă. noua carcasă din aluminiu fiind prea sensibilă şi soldându-se cu plângeri din partea utilizatorilor. Samsung Galaxy S III Apple iPhone 5 Noul terminal iPhone i-a dat bătăi de cap producătorului.[5] Dincolo de aceste probleme. sincope în producţie. o autonomie mare.[5] Beneficiind de un ecosistem software foarte bun. stocuri scăzute în magazine şi o mică grevă a angajaţilor Foxconn.6. care pare pe zi ce trece din ce în ce mai îmbătrânit şi a preţului vizibil mai mare decât cel al rivalilor săi. fiind totodată mai uşor şi mai subţire. Primul terminal care renunţă la vechea dimensiune de 3. iPhone 5 oferă un ecran IPS de 4” excelent.

Fig. 5 Apple iPhone 5 9 .

deşi nu este mereu cel mai bun într-un domeniu anume. străluceşte atunci când este luat ca întreg.[5] Este un telefon foarte fiabil deoarece are o platformă hardware solidă. acestea fiind atuurile care fac din Galaxy S III un produs care.6 Samsung Galax 10 . o baterie consistentă şi o rescriere completă a interfeţei TouchWiz . Samsung Galaxy S III a devenit rapid un produs apreciat care s-a vândut în 30 de milioane de exemplare în primele cinci luni de viaţă şi care merită să fie numit „terminalul anului 2012”.[5] Fig. un ecran bun . o cameră foto de bună calitate. o redare media excelentă .Samsung Galaxy S III După un demaraj puţin cam nesigur din cauza unor fotografii de presă cam neinspirate.

Mobilul emite o radiație care este non-ionizantă. Efectele otravirii cu plumb sunt bine cunoscute. plumbul. a luat o poziție după ce a analizat studiile trecute despre siguranța telefoanelor mobile.arsenic. nichelul. Prin urmare impactul este de doua feluri: a) din punct de vedere energetic: cata vreme energia folosita la incarcarea telefonului este o energie obtinuta prin combustibili fosili. Ei au găsit suficiente dovezi de creștere a frecvenței gliomului și a cancerului de tip acoustic neuroma brain.De exemplu cadmiul este considerat al 7 lea cel mai periculos metal pentru oameni.beriliu si cupru. inclusiv Statele Unite.posibil carcinogen.[4] În iunie 2011 o echipă de 31 oameni de știință din 14 țări.fiind cancerigen. b) – Din punct de vedere al materialeleor folosite la fabricarea componentelor de functionare .manganul.7. am putea apta pentru materiale regenerabile cu un impac t redus asupra mediului. mercurul. Daca unul din aceste metale ajung pe un camp contamineaza apa si solul si apoi ajung in lantul alimentar al animalelor si oamenilor.[4] În 2011 Agenția Internatională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a clasificat radiația telefonului mobil pe scara IARC ca un Grup 2B . Acest lucru unseamnă că "ar putea exista un risc" al carcinogenicității și deci mai multe cercetări referitoare la expunerea indelungată la telefonul mobil trebuiesc efectuate. dar nu au putut trage alte concluzii cu privire la alte tipuri de cancer. nu s-au stabilit efecte adverse ca urmare a folosirii telefonului mobil". de ex. Aceste metale sunt considerate persistente si bioacumulative . deorece contin metale grele. zinc. In consecinta trebuie sa reducem consumul de energie a bateriilor. In cazul acesta se recomanda sa se foloseasca energie alternativa regenerabila pentru un impact mai mic asupra mediului. cat si a elor estetice. OMS a precizat ca "până în prezent.sau alte metale cum sunt cadmiul. Echipa a găsit suficiente dovezi pentru a cataloga expunerea la risc a utilizatorului ca „posibil cancerigenă pentru om” .facand rau oamenilor si animalelor daca este ingerat. După aceea. fiind asemănătoare cu cea a unui cuptor cu microunde de mică putere [4] . Impactul telefoanelor asupra mediului! Telefoanele mobile au un impact negativ asupra mediului inconjurator.astfel ca atunci cand plumbul este absorbit in sange in cantitati suficiente cauzeaza afectiuni ale ficatului si rinichilor la adulti precum si serioase probleme neurologice la copii. Putem marii durata de incarcare a acestora. Materialele folosite sa fie : 11 . impactul asupra mediului este foarte daunator.

12 . Sfaturi: Pentru a mări distanța dintre celular și cap. cu atât acesta absoarbe mai puține radiații [4] . Exista un sistem fotovoltaic pentru incarcarea bateriilor. unde trebuie sa avem in vedere dependenta de sistemul solar (energia verde). Rezultatele celui mai amplu studiu internațional despre telefoanele mobile au fost făcute publice în 2010. și deci pentru a reduce iradierea acestuia. de la o generatie la alta. -procesul de prelucrare in sine sa fie relativ simplu. .sa fie fabricata din materiale obtinute cu un cost energetic cat mai mic. în care se arată că folosirea regulată a telefoanelor mobile cauzează cancer la creier.sa inmagazineze cat mai multa energie si durata de folosire sa fie cat mai mare: . Potrivit studiului. utilizatorii pot folosi • funcția de vorbit liber. care este un tip de tumoare .-ieftine.”BlackBerry Bold își sfătuiește utilizatorii să „țină BlackBerry-ul la cel puțin 25 mm depărtare de corp când transmite”. țineți iPhone la cel puțin 15 milimetri depărtare de corp. El a arătat că participanții la studiu care au folosit telefonul mobil timp de 10 ani sau mai mulți au dublat rata gliomului creierului. din ce in ce mai redus. Logica de la baza acestor recomandări este următoarea: cu cât aparatul este mai departe de corp. iar experții în sănătate spun că există și alte mijloace de a reduce radiația telefoanelor mobile.componentele de suport si carcasa sa fie din materiale refolosibile.componentele electronice sa fie cu un consum energetic. jumătate de oră petrecută cu telefonul mobil la ureche în fiecare zi sporește riscul de apariție a cancerului la creier cu 40 % [4] . -sa nu se obtina greu. fara costuri majore. . Organizația Mondială a Sănătății a mai publicat în 2010 un studiu realizat pe parcursul a zece ani. Manualul de utilizare al Apple iPhone 4 spune: „când folosiți iPhone lângă corp pentru apeluri vocale sau pentru transmisie de date wireless. cat mai performant. Avertismentele companiilor de telefonie mobilă: Producătorii de telefoane mobile își avertizează clienții să-și țină aparatele departe de corp. Bateria: .

Persoanele interesate pot intra pe acest site pentru a afla mai multe detalii. Desi la inceput poate parea ca o joaca. •numarul de aplicatii disponibile pe piata este impresionant. •programul care nu ar trebui sa lipseasca de pe telefonul unui sofer este Viper SmartStart. Smart Measure Pro este aplicatia pentru Android si Dot Measure pentru iOS cu care poti face aceste lucruri. Aplicatia joaca rolul unei cumpane „inteligente” cu care poti masura diferite unghiuri. Desi aplicatia pentru telefon este gratuita. pretul dispozitivului ce vine montat pe masina incepe de la 150 de dolari. clădiri și zone rurale. vedea cat de stramb sta masa din bucatarie si multe altele. •iHandy Level este disponibil gratuit si poate fi foarte folositor prin casa. spun experții [4] . aseza drept un tablou pe perete. •mobilele emit cele mai intense radiații atunci când încearcă să se conecteze cu turnurile de antene ale celulelor. Cu acest program vei putea controla de la distanta unele functii ale masinii: pornirea motorului. dar cu putere de emisie mult mai mică decât cea necesară la GSM). blocarea si deblocarea portierelor. fie prin apeluri telefonice sau SMS-uri catre persoanele importante din viata noastra. in timp aplicatia poate fi de mare ajutor oricui. localizarea masinii si altele. utilizatorii trebuie să evite folosirea celularelor în lifturi. De aceea. •telefoanele mobile inteligente ne tin conectati in permanenta. •în locul conexiunii sonore utilizatorii mai pot folosi SMS-ul.[3] 13 . Multe dintre acestea au avantajul de a interactiona cu lumea din jurul tau si te pot ajuta enorm in activitatile „non-digitale”. •de asemenea. astfel rezultând mai multe radiații.•funcția de a vorbi printr-un fir cu microfon și minidifuzoare plasate în ureche în timp ce țin mobilul de ex. astfel poti gasi un program pentru aproape orice. Asta însă este rareori satisfăcător. prin email-uri in interes de serviciu sau prin retelele de socializare. Un mobil în mișcare sau un mobil într-o zonă unde semnalul este slab trebuie să emită cu o putere mai mare. dacă vor să reducă expunerea lor la radiații. în buzunar. poti masura intaltimea diferitelor lucruri sau distanta pana la anumite obiecte folosind camera foto a telefonului tau. nu doar tamplarilor si zidarilor. •o legătură de genul PAN / Bluetooth (tot prin radio. Foarte multi dintre utilizatori folosesc doar cateva functii de baza ale telefoanelor inteligente.

ro/comunicatii/72722-recomandare-telefonfiabil.php 5.html 4.Bibliografie: 1.ro/tech/mobile/telefonul-mobil-fiabil-sintagma-uitata-. 3.an/envcha.ro/index. ***http://www.myexpert.arp.net. ***http://www. ***http://adevarul. ***http://www.go4it. ***http://www.php?search_word=fiabilitatea %20telefonului%20huawei%20u8180&pgc=cautare&page=30.ro/telefoane-mobile/top-cele-mai-bune-telefoanemobile-din-2012-10387542/ 14 . 2.mygarage.