You are on page 1of 9

1. Clasificarea undelor electromagnetice si a modurilor de propagare.

Fenomene fizice specifice propagarii.
R: Clasificare unde:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.

Sonore si infrasonore
Unde foarte lungi sau miriametrice (UFL)
Unde lungu sau kilometrice (UL)
Unde medii sau hectometrice (UM)
Unde scurte (US) sau decametrice
Unde ultrascurte (USS) sau metrice (U. m)
Microunde
Infrarosii
Luminoase vizibile
Ultraviolete
X
Gama γ

Undele electromagnetice se pot clasifica dupa traseele de propagare, astfel:
 Unde directe (U.D) – in medii omogene izotrope avand viteza constanta si traiectorie
rectilinie (undele utilizate in radiolegaturi cosmice, radioastronomie).
 Unde de suprafata ( U.Sp.) – se propaga in imediata apropiere a suprafetei Pamantului,
ocolind calota sferica a acestuia, prin fenomenul de difractie; la propagarea acestor unde se
tine cont de natura si forma suprafetei Pamantului.
 Unde troposferice (U.T) – se propaga la distante mari, sub 1000 km datorita dispersiei
troposferice si fenomenului de ghidare a troposferei.
 Unde spatiale (ionosferice) (U.I) – se propaga la distante mari, prin una sau mai multe reflexii
in ionosfera sau datorita dispersiei in ionosfera.
Fenomene specifice propagarii undelor electromagnetice
Campul electromagnetic are doua componente:
 Componenta electrica EE
 Componenta magnetica HE
In propagarea lor, undele electromagnetice sunt supuse fenomenelor de reflexie, refactie, difractie,
schimbarea planului de polarizare, atenuare, dispersie, interferenta, atenuare etc. Particularitatile
propagarii depind in primul rand de frecventa.
Reflexia undelor electromagnetice se supune acelorasi legi ca si reflexia optica. Corpurile
conductoare reflecta unde electromagnetice mai bine decat cele izolatoare.
Intalnind diverse obstacole in propagarea lor, undele electromagnetice se reflecta. Reflexia poate
avea loc la incidenta undei cu neuniformitatile din troposfera sau cu straturile ionizate din ionosfera.

Er
Reflexia sin i= sin r; n= Ei
Ei

i

n

Er

Difractia – fenomen prin care undele electromagnetice ocolesc obstacolele cu dimensiuni
comparabile cu λ, patrunzand in spatele acestora. Explicatia fenomenului consta in aceea
ca suprafata ostacolului devine un nou generator de unde in toate directiile.

situate in calea undelor electromagnetice. se produce refractia totala a undelor ( fenomen deosebit de important in stabilirea legaturilor radio. datorate neregularitatilor mediului sau solului. Propagarea undelor de suprafata: . Gradul de ionizare al straturilor se poate modifica. 2. 2.  Radiatia secundara – obiectele metalice cu dimensiuni finite. 3. Reflexii difuze. se modifica densitatea straturilor de aer. Absortia undelor de catre mediul prin care se propaga. cand unghiul de incidenta depaseste o anumita valoare critica. schimbandu-si directia la patrunderea in al doilea mediu. producandu-se refractia undelor Ɛ n21 = n1 / n2 = c 2 / c 1 =√ r 1 Ɛr2 c. pot deveni la randul lor surse de radiatii (datorita fenomenului de inductie electromagnetice)  Atenuarea undelor electromagnetice produsa prin: 1.viteza de propagare a undelor n-indice de refractie In anumite conditii. Dispresia undelor datorata zonelor de neomogenitate ale mediului. Refractia – fenomen prin care undele trec dintr-un mediu intr-altul. deoarece permite intoarcerea undelor catre Pamant).

distanta dintre emitator si receptor. caz in care suprafata Pamantului se poate considera plana.Propagandu-se in imediata vecinatate a Pamantului. Determinarea lui E se face luand in consideratie urmatoarele ipoteze:  Terenul este omogen (Ɛ. in functie de distanta dintre antene:  Emitatorul si receptorul sunt apropiate.  Emitatorul si receptorul sunt situate la distante mari unul fata de celalalt. Intensitatea campului la receptie se determina in conditiile in care se cunosc puterea de emisie. se pot considera doua cazuri.µ. . pentru calcului lui E trebuie sa se tina cont de natura si de forma suprafetei terestre. inaltimile antenelor. In cazul terenului omogen. Valorile parametrilor electrici Ɛ.  Terenul este neomogen.σ variaza in functie de natura suprafetei in vecinatatea careia se propaga undele.σ sunt constante). caz in care se ia in considerare curbura Pamantului.

.

.

Prin fenomenul de refractie la tarm se intelege schimbarea pozitiei frontului sferic al undelor la intersectarea tarmului. Parametrii ce caracterizeaza troposfera sunt:  Temperatura.a). 21%-Oxigen. 3. s. Propagarea undelor in troposfera Compozitia troposferei: Troposfera reprezinta domeniul inferior al atmosferei fiind compusa din diferite gaze in procente variabile (78%-Azot. iar la distante mari Ɛ este neglijabil si fenomenul de refractie la tarm poate fi neglilabil. din vapori de apa. unghi denumit eroare de goniometrare (unghiul dintre normalele m si n). astfel:  Zona polara(8-10km). .  Zona tropicala(16-18km). Cu cat distanta emitatorului este mai mare fata de tarm. Aceasta schimbare este masurata de unghiului Ɛ dintre normalele la cele doua suprafete. Inaltimea troposferei variaza in functie de zona. Ɛ devine tot mai mic.  Zona temperata(10-12km). etc.

 Umiditatea. A.8 K 2 r2 h2=h2. atunci R`= 1− R r (m).I.S.S.Atmosfera standard internationala (troposfera normala) s-a definit ca fiind caracterizata prin:  Presiune –p=1012 mbari  Temperatura –t=15˚C  Umiditate –S=16% La propagarea prin troposfera. relatiile paragrafului anterior devin: r 12 h1=h1. In cazul troposferei normale avem: R =8500Km K=4/3 Distant de vizibilitate directa devine: r o =√2KR(√h1+√h2) r o =√2R(√h1+√h2) In cazul antenelor inaltate. R Daca raza de curbura a undei r.12.I.8 K Propagarea depinde de valoarea indicelui de refractie. in troposfera poate avea loc: . undele propagandu-se linear in acest caz.12. Pentru determinarea intensitatii campului electric se pot utiliza relatiile de calculale intensitatii campului electric determinate in cazul propagarii undelor de suprafata. iar de la 25 Km in sus temperatura scade cu inaltimea. Pentru a reflecta starea medie a troposferei. Raportul R/R se noteaza cu K. undele sufera fenomenul de refractie datorita caruia traiectoriile sunt curbate. Propagarea si gradul de curbare depinde de gradientul indicelui de refractie dn dh . se considerea A.  Presiunea. Si ei variaza cu inaltimea! Temperatura creste odata cu cresterea inaltimii cu cca 6gradeC/1Km. Presiunea scade cu inaltimea( la fiecare 100m scade cu 12 mbari). daca se considera ca propagarea se face deasupra unei sfere imaginare cu o raza R`≠R( raza Pamantului). In functie de valoarea indicelui de refractive.

Daca undele care se propaga prin ghidul troposferic nu pot strapunge ghidul. . daca: f>fcr.5√ h0 * 10 [m] De obicei prin ghidul de unda troposferic se propaga undele decimetrice si centimetrice. 3 −4 λ<λcr=8. Deci. US. dar nu influenteaza propagarea UL. In cazul suprarefractiei se formeaza un domeniu de suprarefractie in care undele se propaga ca intr-un ghid. In acste conditii se recomanda fie marimea puterii emitatorului. ghidul de unda troposferic apare in anumite conditii meteo si influenteaza propagarea undelor ultrascurte. fie modificarea frecventei astfel incat f>fcrt. Fenomenul de suprarefractie (propagarea ghidata) este important in radiolocatie. prin reflexii successive la suprafata semiconductoare a Pamantului si prin reflexive totala la limita superioara a domeniului de suprarefractie(ho)(pentru unghiul de inaltime Ɛ< Ɛcritic). UM. Undele pot ajunge la distante mari de emitator propaganda-se prin ghidul troposferic.In cazul refractiei critice undele se propaga parallel cu suprafata Pamantului. Are loc o propagare ghidata iar ghidul se numeste ghid de unda troposferica. tintele situate in afara acestuia nu pot fi reparate.

Varaitiile permanente se produc datorita variatiei de propagare de la zi la noapte si datorita variatiilor senzoriale. Fading-ul apare datorita faptului ca la receptive ajung unde. Variatiile intamplatoare se produc datorita modificarii conditiilor meteo. care au parcurs trasee diferite. au loc variatii permanente si variatii cu character intamplator ale intensitatii campului electric la receptive. deci ajung cu faze diferite. asigurand receptia. Campul electric se determina cu relatia: E= 173 √ PD F r In cazul propagarii undelor troposferice. dispersiei molecular. Conditiile de propagare a UUS se schimba. particule solide(praf. Absortia troposferica este pusa in evident prin coeficientul de absortie: . la receptive poate aparea fenomenul de fading. cenusa). fiecare element al neomogenitatii devine sursa secundara de radiatii.Datorita neomogenitatilor locale ale troposferei. astfel incat o parte dintre aceste radiatii se pot intoarce pe pamant. absortiei molecular din troposfera. Absortia troposferica se datoreaza precipitatiilor.