You are on page 1of 5

18 Oct 2013 Comments (5

)

Povestea unei chei fermecate
Bine te-am regasit, draga cititorule,
Am lipsit destul de mult, pe toata perioada vacantei, insa acum, incarcata cu forte
proaspete, ma scutur de senzatia de bine, de moliciune si visare, specifica perioadei
de vara, si o iau de la capat cu povestile mele matematice, pentru ca a inceput scoala

de ceva timp, si copiii au nevoie de ele. Ti-a fost dor de mine, nu-i asa?
Chiar daca nu am mai scris, am pastrat legatura cu cititorii mei, si asa am primit noi
provocari: astazi voi povesti despre factorul comun.
Pentru cine nu mai tine minte, factorul comun reprezinta un numar care se imparte
exact la termenii unei sume neefectuate:

au dat foc usilor. un castel parasit. Trebuia sa insemne ceva! Asa ca au venit intelepti de peste mari si tari. agatata intr-un cui. 5. unde se zvonea ca s-ar gasi. La un momet dat. semne ciudate. langa lacat. ca niciodata. Au lovit cu sabiile lacatele. grupuri de puncte: cate 2. insa le-ar fi trebuit o viata sa le verificepe toate. 4. . zile si zile de-a randul. una cate una. au izbit in ele cu putere. un calator atent a observat ca fiecare usa avea incrustate. 11 sau 13. iar la intrare. straduindu-se sa deschida macar o usa. indaratul celor 7 usi bine zavorate. insa fara nici un rezultat…. era o legatura uriasa. 3. mii comori. s-au facut zeci de probe si calcule. Multi aventurieri si-au incercat norocul. s-au emis teorii care de care mai ciudate.de toate marimile si formele. insa…nici o usa nu a fost deschisa. Asa a luat nastere Povestea unei chei fermecate: A fost odata. cu sute de chei. sa vada ce se ascunde in spatele ei: au incercat o parte din chei. au stat zile si nopti incercand sa ghiceasca taina acelor inscriptii. Fiecare usa avea cate un lacat urias. 8. 7.ab+ac+ad+ae=ax(b+c+d+e) iar a se numeste factor comun.

a observat ceva ciudat: pe fiecare usa se regaseau serii de 3 puncte. manca cei se oferea pentru efortul sau. Unele nu aveau nici un semn.In apropierea castelului se stabilise un copil orfan. soptind ˝Ce ascunzi? Pentru cine pastrezi acele comori?˝. sau prea mici. la adapost.Cu ochii inchisi. Ziua muncea. cand castelul era gol. gasi in cele din urma. ca sa fie sigur: toate usile aveau. ori licori magice… Mangaia usor fiecare usa. toate semnele sapate adanc in fiecare toc. scartiind ori pocnind usor. ceea ce degetele i-au transmis prin alte simturi. neavand somn. Cu inima batand sa-i sparga pieptul. o cheie cu 3 puncte pe ea. 4. ori sabii incrustate cu diamante. retete pierdute ale tineretii vesnice. sau pergamente cu incrisuri valoroase. ca pe o promisiune. cateva dintre ele avea puncte incrustate. ca de pe o carte. Intr-una din nopti. 13 puncte si o serie de 3 puncte. A mai verificat o data. privea usile incercand sa-si imagineze ce ar putea fi in spatele lor: poate cufere cu bani de aur. „INTERESANT!” si-a spus…˝Oare sa fie o legatura intre puncte si chei?˝ se intreba… Scoase din cui salba de chei. Le puse deoparte pe cele care nu se potriveau ca si dimensiune. insa un numar diferit de 3. pentru ca erau prea mari. Privind cu atentie. 5. 8. Cautand cu rabdare. . ori bijuterii cu pietre pretioase. si acestea ii raspundeau. a incercat sa vada constient. coroane de regi. 7. daca nu era nimeni prin preajma. la fel ca usile. carand bagaje. ce i-ar fi putut fi harazita. 11. care traia din mila celor sositisa viziteze sau sa gaseasca taina ascunsa. Ca trezit dintr-un vis. visa la o alta viata. si aveau o senzatie familiara de fiecare data cand atingea cate o usa. altele aveau hieroglife ciudate si da. sau se odihnea intr-un colt. pe langa serii de 2. si le intoarse pe toate partile pe celelalte. daca ar fi avut macar o parte din bogatiile ferecate de veacuri… Degetele lui citeau. iar noaptea tinea facliile. incerca sa deschida lacatul de la usa cea mai apropiata. le lua pe rand si incepu sa le priveasca foarte atent.

licori magice. oriunde i-a purtat mersul vremurilor. Ti-a placut povestea? Ce altceva ar mai putea sa reprezinte cheia? Lasa-mi raspunsul tau printr-un comentariu. Cine putea fi altul. cate ceva: bani de aur. mai multi decat si-ar fi putut imagina. care si-a dovedit din plin intelepciunea. decat tanarul nostru. pline de pietre pretioase. lacatul s-a deschis! Cu teama si emotie impinse usor usa. incerca sa deschida lacatul. si chiar o trasura regala din aur! ˝Castelul si-a dezvaluit secretul!˝ vuia tot tinutul. tanarul a inceput sa daruiasca. Rand pe rand. fii sigur ca e urmasul acelor oameni. celor saraci. bucuria de a trai. cand.Cheia a intrat. arme si multe pietre pretioase. si. incremeni in prag: ca in visul sau. ci si pergamente. carti de magie. si au scos la lumina comori nebanuite: nu doar bijuterii. bunatatea si frumusetea sufletului sau? Mai sunt si astazi comori din care se daruieste cu generozitate. iar celor tristi ori impovarati de soarta. in jurul cetatii. licori ciudate. si daca vezi pe cineva ca daruieste cu inima deschisa. toate usile s-au deschis. caci traditia inceputa de tanar. au luat nastere asezari prospere. in fata ochilor sai se asterneau zeci de cufere pline cu bani de aur. a continuat de-a lungul timpului. insirate pe bucati de catifea de toate culorile. tinerelor fete. cu aceeasi cheie. vitejilor cavaleri. Se indrepta spre cea de-a doua usa si. citindu-le descantece din cartea de vraji. . CLIC si acesta se elibera din stransoarea arcului. care aveau nevoie sa fie conduse si indrumate de un rege. din generatie in generatie. Priveste in jur. fiecarei persoane care venea la castel. de toti locuitorii regatului. celor bolnavi si batrani.. bijuterii. si ˝Oare ce va face tanarul cu atata bogatie?” se intrebau cu totii… Raspunsul l-au primit in zilele urmatoare. a doua zi. pana in zilele noastre si a fost transmisa. sabii otelite si impodobite. coroane. In scurt timp. a rasucit-o usor si…CLIC. O noua surpriza: in spatele usii se gaseau bijuterii minunate.

si astept vesti de la tine! .See more at: http://povestindmatematica.Te salut cu drag.ro/povestea-unei-cheifermecate/#sthash.2t1X1vdT.dpuf .