You are on page 1of 4

Kepada orang MUSLIM yakinlah akan solat.

Kepada yang BUKAN MUSLIM, jadilah
orang yang sudi mendengar dan suka membaca serta percaya kepada bukti
empirikal.
Kesimpulan daripada kajian mengenai solat dan sains serta kesihatan dan
laporan yang diterbitkan dalam buku “Sains dalam Solat” oleh Universiti Malaya
mengingatkan orang Islam
1. JANGAN TINGGAL SOLAT, JANGAN TINGGAL SOLAT, JANGAN TINGGAL
SOLAT
2. IKUT CARA NABI SOLAT, SETIAP GERAK GERI DALAM SOLAT
3. CUBA SEDAYA UPAYA SOLAT BERJAMAAH
KAJIAN saintifik tiga pensyarah Universiti Malaya membuktikan solat yang
diwajibkan kepada umat Islam setiap hari, bukan hanya amalan kerohanian
tetapi terbukti mempunyai hikmah tersirat terhadap fizikal dan mental terutama
meningkatkan tahap kesihatan manusia.
SOLAT sebagai rukun Islam yang wajib dilakukan setiap umat Islam sudah
banyak dikaji dari sudut kerohanian.
Bagaimanapun, pernahkah kita berfikir mengenai pengertian setiap gerakan
solat seperti qiyam, rukuk, sujud, duduk antara dua sujud serta tahiyat awal dan
tahiyat akhir.
Adakah gerakan itu hanya sekadar gerakan tubuh yang tidak mempunyai
makna?
Kajian sains moden mendedahkan bahawa amalan yang dilakukan lima kali
setiap hari bukan hanya suatu amalan kerohanian yang mendekatkan hamba
kepada penciptanya. Kehebatan solat ternyata memanfaatkan tubuh manusia.
Hasil kajian saintifik membuktikan kewajipan terhadap setiap umat Islam
mempunyai hikmah tersirat terhadap fizikal dan mental manusia.
Lebih membanggakan bukti itu diperoleh hasil kajian anak tempatan, termasuk
seorang bukan Islam. Mereka adalah pensyarah Jabatan Kejuruteraan Biomedikal
di Fakulti Kejuruteraan Universiti Malaya (UM) yang diketuai Profesor Madya Dr
Fatimah Ibrahim bersama Profesor Wan Abu Bakar Wan Abas dan Ng Siew Cheok.
Penggerak kajian ini ialah Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi
dan melalui geran Jabatan Perdana Menteri (JPM), kajian itu bermatlamat
menentukan nilai terapeutik solat terhadap mereka yang melakukan solat,
termasuk dari segi sistem kardiovaskular, komposisi tubuh, isyarat otak dan
aktiviti otot.
Dr Wan Abu Bakar ketika memperjelaskan kajian itu berkata, mereka adalah
jurutera bioperubatan yang mengkaji tubuh manusia dari segi kejuruteraan.

kajian sepatutnya berakhir tahun ini. Seorang doktor perubatan dari Indonesia. sudah ada beberapa kajian yang sama. katanya kajian lanjutan memperjelaskan proses solat merawat pelbagai penyakit. Bagaimanapun. Rumusannya solat tahajud boleh merawat barah. Setakat ini. katanya sukar untuk mendapat ulama secara sukarela menyertai ujian ini. Beliau berkata. katanya kajian awal yang dilakukan mengesahkan bahawa solat memberi kesan positif untuk merawat ED. Selepas tiga bulan melakukan solat. melakukan kajian khusus terhadap solat tahajud.” katanya. iaitu Mohammed Faruque Reza. hasil kajian mendapati bahawa ada banyak perkara positif apabila seseorang melakukan solat dan ini dimuatkan dalam buku `Solat: Kebaikan Dari Perspektif Sains’ terbitan Jabatan Kejuruteraan Biomedikal. hormon tekanan (stress) dan imuniti dalam badan. Memperjelaskan kajian lanjutan itu. tetapi jabatan mempunyai beberapa cadangan baru bagi memperluaskan kajian itu. Dr Fatimah mengkaji komposisi tubuh. Adakah isyarat otak orang alim adalah lebih tenang berbanding orang biasa kerana kita menjangka mereka memahami bahasa al-Quran.” katanya. Yuji Urakami dan Yukio Mano. tetapi tidak menyeluruh dan lengkap seperti yang dilakukan UM. iaitu apa yang berlaku kepada gelombang otak ketika solat. yang mendapati bahawa posisi tubuh (posture) solat boleh merawat warga tua yang sakit tulang. Beliau mengambil sampel darah. Dr Fatimah yang mengetuai kajian berkata antara bidang baru yang akan dikaji ialah mengenai perbezaan solat antara orang biasa dan ulama. kajian itu cuba melihat apa yang sebenar berlaku kepada fizikal dan mental manusia ketika melakukan solat. Kajian lain dilakukan oleh tiga doktor perubatan dari Universiti Hokkaido di Jepun. tetapi mereka ingin mengkaji cara gerakan solat merawat penyakit itu. Dr Wan Abu Bakar berkata. “Kajian itu akan mengkaji isyarat otak ulama dan orang biasa ketika bersolat. Siew Chok mengkaji isyarat otak. Beliau memberi jaminan bahawa identiti mereka yang menyertai ujian dirahsiakan dan hanya dinyatakan sampel adalah dari kumpulan tertentu. Buku ini mempunyai dua versi. sampel diambil lagi dan didapati imuniti meningkat dan hormon tekanan menurun. Bagaimanapun. kajian itu adalah yang pertama dilakukan secara saintifik di negara ini. “Kajian dibahagikan kepada beberapa bahagian. . Mengambil Erektil Disfungsi (ED) atau mati pucuk sebagai contoh.Katanya. bahasa Melayu dan Inggeris. Prof Dr Moh Sholeh. iaitu saya mengkaji aktiviti otot. Berbanding kajian awal yang mengesahkan solat memberi banyak kebaikan kepada kesihatan manusia.

“Kami mendapati dengan mengamalkan solat sebanyak 12 rakaat sehari secara berturutturut boleh dijadikan senaman ringan itu. kadar denyutan jantung nominal semasa sujud adalah baik untuk kesihatan jantung khususnya dan kesihatan keseluruhan badan amnya.” katanya. Dalam kajian lain. Dalam kajian itu. India dan Cina. Seminar itu telah dirasmikan oleh bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi. Pakar Perunding Kardiologi Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) Prof Dr Wan Azman Wan Ahmad dalam kajiannya menemui bahawa posisi sujud dalam solat dapat mengurangkan denyutan jantung sebanyak 10 kali seminit. Sekumpulan penyelidik bioperubatan dari Universiti Malaya (UM) telah membongkar faktafakta positif kebaikan solat daripada sudut saintifik antaranya menurunkan kadar denyutan jantung. “Seseorang yang mempunyai kadar denyutan jantung 80 kali seminit dan ke atas. mengurangkan sakit pinggang. memperbaiki disfungsi ereksi (DE) serta aktifkan otot lantai pelvik. Katanya. . Dr Fatimah turut mendapati solat juga dapat memberikan kesan positif kepada seseorang yang menghidap penyakit DE.” katanya kepada pemberita selepas perasmian Seminar Sains Solat Kebangsaan di Masjid Wilayah Persekutuan di sini hari ini. Dalam tempoh sebulan. mereka telah menunjukkan ada pemulihan berlaku. “Bagi kaum Cina dan India.———– BERNAMA MELAPORKAN KAJIAN saintifik fakta-fakta kebaikan solat menunjukkan ibadat itu bukan sahaja memberikan manfaat rohaniah tetapi juga manfaat fizikal dan mental apabila dilakukan dengan tekun serta postur yang betul. mereka hanya melakonkan posisi sembahyang dalam sesi terapi yang kita buat. berisiko tinggi mengalami serangan jantung serta darah tinggi. Ketua Jabatan Kejuruteraan Bioperubatan Fakulti Kejuruteraan UM Prof Madya Dr Fatimah Ibrahim berkata pergerakan lazim solat boleh membantu mengurangkan sakit pinggang khususnya kepada wanita mengandung.” katanya. Beliau berkata pakar perubatan juga menasihatkan supaya pesakit jantung menjalankan senaman ringan selama 30 minit sehari namun tidak menyatakan bentuk senaman yang boleh dilakukan. kajian ini telah dilakukan terhadap pesakit pinggang yang normal dan ibu mengandung serta di kalangan kaum Melayu. Katanya. mendapati posisi rukuk dan sujud boleh dijadikan terapi kerana dapat membuka ruang antara spina ’spina canal’ yang akan mengurangkan risiko penghimpitan urat saraf.

” katanya.Sebelum ini. terbukti bahawa postur semasa solat boleh memberikan kesan positif ke atas pesakit DE di mana pergerakan itu dapat mengaktifkan otot lantai pelvik. Kaedah Rawatan melalui Prinsip Pemulihan Serta Postur dan Pergerakan Solat. Pencegahan Penyakit Jantung dari Perspektif Holistik dan Senaman Regangan dan Pergerakan Solat yang dijual di semua kedai buku dan telah diterjemahkan ke dalam Bahasa Inggeris. Sakit Pinggang. BERNAMA . Kesemua hasil kajian ini boleh didapati dalam naskhah buku Solat Sains. Dr Faridah berkata daripada kajian awal ini. “Kami telah menjalankan kajian ke atas dua pesakit DE dengan sesi terapi menunaikan solat selama satu bulan dan ia berjaya menunjukkan peningkatan yang memberangsangkan terhadap pesakit. terdapat satu kajian mengenai senaman pengaktifan otot lantai pelvik yang boleh membantu melancarkan pengaliran darah dan mengurangkan masalah DE oleh penyelidik Van Kampen.