You are on page 1of 5

Acest test este folosit pentru a examina efectele unei variabile independente asupra uneia sau

a mai multe variabile dependente, iar folosirea sa este rezervata compararii a doua conditii sau
grupe (doua niveluri ale variabilei independente). Rezultatele acestui test te ajuta sa descoperi
daca doua metode difera in mod semnificativ. Doua modele experimentale de baza,
intersubiective si intrasubiective, pot fi analizate cu un test t.
In aceasta lectie, vom descrie cum se analizeaza rezultatele unor modele inter-subiective. Este
important sa se faca distinctia intre aceste doua tipuri de modele, intrucat ele necesita versiuni
diferite ale testului t. (pentru aceia dintre voi care sunteti familiarizati cu statistica si cu SPSS,
testul t cu esantioane independente se foloseste pentru modele intersubiective, iar testul t
cu esantioane-pereche se foloseste pentru modele intrasubiective.)
Un model intersubiectiv cu doua grupe este unul in care participantii au fost asociati in mod
aleatoriu celor doua niveluri ale variabilei independente. In acest model, fiecare participant
este asignat unei singure grupe, si, in consecinta, cel doua grupe sunt independente una fata de
cealalta. De exemplu, sa presupunem ca esti interesat de studierea efectelor a doua tipuri de
medicamente (X,Y) in privinta timpului de reactie. Daca afiliezi aleatoriu anumiti participanti
grupei Medicament X, iar pe ceilalti grupei Medicament Y, atunci folosesti un model
intersubiectiv. (intr-un model intrasubiectiv, fiecare participant va primi ambele medicamente)
Experiment privind Implicarea Parentala
Sa presupunem ca ai studiat efectele implicarii parentale (variabila independenta) asupra
notelor elevilor (variabila dependenta). Jumatate dintre elevii unei clase a treia au fost asignati
aleatoriu grupei de implicare parentala. Invatatoarea a contactat parintii acestor copii pe
parcursul anului si le-a comunicat obiectivele educationale ale clasei. In continuare,
invatatoarea le-a dat parintilor anumite metode pentru a incuraja activitatile educationale ale
copiilor lor.
Cealalta jumatate a elevilor clasei a fost asignata grupei de non-implicare parentala. Notele
primite cu ocazia primuli test au fost prezentate in forma tabelara pentru toti copii, iar tabelele
corespunzatoare sunt evocate mai jos.
Elev
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12

Starea implicarii parentale
Implicare
Implicare
Implicare
Implicare
Implicare
Implicare
Implicare
Implicare
Non-implicare
Non-implicare
Non-implicare
Non-implicare

Test 1
78.6
64.9
100.0
83.7
94.0
78.2
76.9
82.0
81.0
69.5
73.8
66.7

vei dori sa pui un "1" in campul etichetat ca Group 1 si un "2" in campul etichetat ca Group 2. precum si nota la testul 1.una pentru numarul de ordine al elevului. muta variabila dependenta (in acest caz. Pasul 4. prima parte a fisierului tau de date ar putea arata precum cel de mai jos. De asemenea. in crearea unui fisier de date. Ecranul tau de test t pe esantioane independente ar trebui sa arate precum cel de mai jos.3 15 Non-implicare 73. Pasul 2. una pentru starea de implicare parentala (folosind codul �1� pentru implicare si �2� pentru non-implicare). Fisierul tau de vizualizare a variabilelor ar trebui sa arate astfel: Fisier de vizualizare a variabilelor pentru experimentul de implicare parentala Calcularea testului t pentru experimentul de implicare parentala Pasul 1. Muta variabila independenta (in acest caz. precum si cate o eticheta Value pentru variabila de implicare parentala. ar trebui sa creezi cate o variabila Labeleticheta pentru fiecare variabila. dupa variabila ta independenta din campul Grouping Variable. pentru ca nu exista zecimale in variabila noastra de pesoana. etichetata "test1") in campul Test Variable (variabila de testare). iar tu ar trebui sa creezi un cod numeric care sa permita lui SPSS sa cunoasca conditia de implicare parentala in care se situeaza rezultatul testului. Vei remarca faptul ca exista semne de intrebare intre paranteze.8 14 Non-implicare 69. Acum. Asa ca.4 Foaie de date pntru experimentul de implicare parentala Crearea fisierului de date: punct cheie Exista un punct cheie care trebuie tinut minte in momentul crearii unui fisier de date pentru un test t cu esantioane independente.5 16 Non-implicare 79. Pentru a indeplini acest lucru. aceasta este conditia de implicare parentala. Tine minte ca. da click .13 Non-implicare 54. apoi pe Compare Means (compara metode). da click pe Continue. Acest lucru se intampla pentru ca ai nevoie sa definesti anumite grupe pe care doresti sa le compari. cu trei variabile . apoi Independent Samples T-Test (test t pentru esanioane independente). In cazul de fata. da click pe portiunea gri imediat dupa Numeric si schimba Decimal Places in 0. Da click pe Analyze. si indica valorile numerice pe care le reprezinta fiecare grupa. Odata ce ai facut acest lucru. Acela este ca trebuie sa creezi o coloana pentru conditia variabilei independente. "implicare") in campul Grouping Variable (variabila de grupare). Pasul 3. In cazul de fata. da click pe Define Groups (defineste grupe). In acest exemplu.

respectiv. Figura cu esantioanele independente ale testului t Pasul 5. abaterea standard." In acest stadiu. Iesirile din procedura testului t Dupa cum poti vedea mai jos. 2. Pasul 5. ar trebui sa specificam Values (valori). Da click pe randul 2 al coloanei Nume. Ia aminte ca am fi putut exersa si alte optiuni. precum si etichetele de variabila pentru variabilele tale. In acest caz. introdu o eticheta de genul "femei. da click pe Label pentru a asigura o eticheta pentru variabila ta . Primul tabel listeaza numarul de participanti (N)." Apoi creeaza eticheta "barbati" pentru valoarea "2.aliniere la stanga. Acum da click pe OK pentru a rula testul t. pe urmatoarea coloana var si tasteaza "sex". Iesiri din testul t pe esantioane independente 1. Deoarece am ales sa utilizam codurile 1 si 2 pentru a reprezenta femeile si barbatii. aliniere dreapta. Acum ar trebui sa configurezi urmatoarea variabila. iesirile dintro-o procedura de test t sunt relativ explicite. poti da click pe Decimals pentru a schimba locul zecimalelor in 0 (ia aminte ca ai fi putut sa faci acest lucru si din coloana Type). Cel de-al doilea tabel va ofera mai intai un test F (testul lui Levene pentru egalitatea . precum modificarea latimii coloanei (width) sau modul in care apar numerele .de exemplu ai putea scrie "sexul participantilor". In continuare. sau centrate.si eroarea standard pentru fiecare dintre grupurile tale. In campul corespunzator lui Value. aliniere la dreapta. iar in campul pentru Label. fereastra ta ar trebui sa arate precum cea de mai jos.pe Label si tasteaza o eticheta de genul "numarul de participant" in spatiul Variable Label. tasteaza un "1". deoarece am specificat codurile numerice corespunzatoare diferitelor valori pentru variabila noastra si pentru ca este posibil sa le uitam in timp. media. De remarcat faptul ca etichetele valorilor sunt listate. Ai putea de asemenea dori sa dai click pe Paste pentru a crea o inregistrare a ceea ce ai facut.

cate unul pentru ficare dintre cele trei note obtinute in cursul semestrului. gradul de libertat 14.varianţelor) care evalueaza prezumtia de baza a testului t. t(14) = 2. Daca valoarea raportata F este foarte ridicata.356. introdu (sau da click pe caracterul adecvat) expresia care reprezinta media. ia ca atare rezultatele la primul test. p < . datele noastre arata ca implicarea parentala are un efect semnificativ asupra notelor. Pentru a realiza o noua variabila care sa reprezinte media celor trei teste. in timp ce. cu ajutorul meniului Transform Compute (transforma-calculeaza) Fisier de date cu testele 2 si 3 adaugate Daca intampini dificultati in rezolvarea acestui exemplu. Tasteaza numele variabilei pe care doresti sa o creezi (de exemplu: �medie�) in campul Target Variable (variabila rezultanta). daca nu ai incalcat prezumtia de omogenitate. Pentru exersare: extinderea experimentului asupra implicarii parentale Sa presupunem ca cursul cuprindea trei teste. ar trebui sa urmaresti pasii de mai jos: Pasul 1. aceea ca variantele celor doua grupe sunt aproximativ egale (omogenitatea variantei). atunci prezumtia de omogenitate a varianţei a fost incalcata. In cazul de fata. si unul pentru media finala dintre aceste note. apoi pe Compute. Nota: ia aminte ca poti calcula media de semestru prin intermediul SPSS. precum si pe media de sfarsit de semestru. ar trebui sa aplici testul t in jumatatea superioara a tabelului. ar trebui sa folosesti testul t in jumatatea inferioara a tabelului. Daca acesta este si cazul de fata.034. si nivelul de semnificatie de . 3. si ar trebui sa folosim un t de 2. Odata ce ai facut acst lucru. Deci. In campul Numeric Expression (expresie numerica). pe care deja le ai in fisierul de date. incearca sa efectuezi cu SPSS cele patru teste t . 01). da click pe Transform. pentru a face acest lucru. Astfel. In acest caz. ai putea introduce urmatoarea expresie .356.05 sau . Adauga rezultatele de la testul 2 si 3 (aratate mai jos in fisierul de date) pentru fiecare dintre cei 16 elevi.05. iar tu ai dorit sa examinezi efectele implicarii parentale asupra tuturor celor trei teste. iar nivelul de semnificatie este foarte coborat � de obicei mai coborat de . poti vedea ca prezumtia de omogenitate nu a fost incalcata.

si ca dorim sa adunam numerele inainte de a efectua impartirea. Cand ai terminat. muta variabila independenta (adica implicare) in campul Grouping Variable (variabila de grupare). iar aceasta actiune ar trebui sa duca in editorul de date SPSS. test3. Prima parte a iesirilor tale ar trebui sa arate ca mai jos. da click pe Define Groups (definire grupe) si indica cele doua niveluri ale variabilei tale implicare. da click pe OK. Pasul 2.apoi ar trebui sa muti cele patru variabile dependente (test1. medie) in campul Test Variable (variabile de test).Variabila rezultanta Medie Expresie numerica (test1 + test2 + test3)/3 Ia aminte ca cele trei rezultate sunt incluse intre paranteze. In continuare. Acum da click pe Statistics. Apoi. apoi pe Independent Samples t-test (testul t pe esantioane independente). Iesiri pentru variabila medie . unde ar trebui sa vezi o noua coloana care reprezinta media celor trei rezultate.acest lucru este necesar in virtutea faptului ca SPSS indeplineste cu prioritate operatiile care se regasesc intre paranteze. apoi pe Compare Means (compara metode). test2. da click pe OK. Asigura-te ca ai creat si o eticheta pentru noua variabila. Odata ce ai creat expresia adecvata.