You are on page 1of 15

Tema Nr.

5
Diagnosticare la bord.Proceduri.Softuri.Aplicatii

Scopul servicului/modului 1 al standardului OBD 2 este de a memora parametrii generali ai
motorului în cazul apariției unui cod de eroare (DTC) precum și de a permite accesul
dispozitivelor de diagnosticare (scantool) la parametrii care influențează emisiile poluante.
Acesti parametrii includ valori analogice ale senzorilor, comenzi către sistemele de acționare
și stările diferitelor sisteme de control (injecție, EVAP, etc.)
Standardul OBD 2 definește un număr de 57 de parametrii motor care pot fi citiți cu
ajutorul unui dispozitiv de diagnosticare. Cu toate acestea producătorii auto definesc un
număr minim de parametrii, între 10 și 30, care pot fi accesibili prin intermediul dispozitivelor
de diagnosticare.
După cum am mai discutat sunt două tipuri de dizpozitive de diagnosticare: 1) de sine
stătător (vezi foto mai sus) care pur și simplu se conectează la portul OBD al automobilului
și poate fi utilizat direct pentru citirea parametrilor motorului, 2) programe ce rulează pe
diverse sisteme de operare (Windows, Android) și care utilizează un adaptor/decodor pentru
interpretarea semnalelor venite de la calculatorul de injecție.

Foto: Dispozitiv de diagnosticare auto OBD 2 (software PC + adaptor)
Avantajul acestui sistem de diagnosticare este dat de posibilitatea de a înregistra și prelucra
parametrii motorului disponibili în modul 1 al standardului OBD 2.
Exemple de parametrii motor cititi cu un scantool OBD 2 (PC):
Motor Diesel
Autoturism
Motor

Chevrolet Captiva
Diesel

8) 0x2F Nivel combustibil rezervor 47.1 % 0x0B Presiune absolută aer admisie 48 (0.Protocol OBD Standard OBD ISO 15765-4 CAN EOBD Parametrii motor standard OBD 2 .01) kPa (bar) 0x42 Tensiune modul de control (calculator injecție) 14.94) kPa (bar) 0x0C Turație motor 800 rpm 0x0D Viteză automobil 0 km/h 0x0F Temperatură aer admisie 40 °C 0x10 Debit masic aer admisie 12.09.14 g/s 0x11 Poziție absolută clapetă obturator 18 % 0x1F Timpul de la pornirea motorului 00:06:57 h:min:s 0x21 Distanța parcursă de la aprinderea MiL 0 km 30980 0x23 Presiune rampă combustibil kPa (bar) (309.serviciu/mod $01 Unitatea de PID Descriere Valoare măsură 0x04 Sarcina motorului calculată 16 % 0x05 Temperatura lichidului de răcire 80 °C 0x0B Presiune absolută aer admisie 94 (0.62 V 0x49 Poziție D pedală de accelerație 0 % Motor Benzină Autoturism Motor Protocol OBD Standard OBD Kia Ceed Benzină ISO 15765-4 CAN EOBD Parametrii motor standard OBD 2 .6 % 0x07 Corecție lungă a injecției 3.5 % Numărul de cicluri de încălzire de la ștergerea DTC0x30 255 # urilor 0x31 Distanța parcursă de la ștergerea DTC-urilor 52611 km 0x33 Presiunea atmosferică 101 (1.serviciu/mod $01 Unitatea de PID Descriere Valoare măsură buclă 0x03 Starea sistemului de alimentare închisă 0x04 Sarcina motorului calculată 37 % 0x05 Temperatura lichidului de răcire 84 °C 0x06 Corecție scurtă a injecției -1.48) kPa (bar) 0x0C Turație motor 665 rpm 0x0D Viteză automobil 0 km/h 0x0E Avansul la aprindere cilindrul 1 -1 grade 0x0F Temperatură aer admisie 48 °C 0x11 Poziție absolută clapetă obturator 6 % .

Viteza de citire a parametrilor depinde de protocolul utilizat de diagnoza OBD 2. În plus pot furniza informații obiective pentru a putea diagnostica o eventuala funcționare defectuoasă a motorului sau pentru a citi istoricul motorului. Detalii despre protocoalele de comunicație puteți citi în articolul Secretele OBD 2 – totul despre diagnoza auto. Acești parametrii sunt:  Turația motorului  Temperatura lichidului de racire  Viteza automobilului  Presiunea combustibilului din rampă (diesel)  Sarcina calculată a motorului Pe lângă acești parametrii fiecare constructor poate decide dacă mai adaugă informații adiționale sau nu. presiune combustibil) pot fi inregistrați și apoi reprezentați grafic pentru o mai bună înțelegerea a funcționării motorului. Daca protocolul este KWP se pot citi în jur de 7 parametrii pe secundă. Informația poate fi utilă la achiziționarea unui automobil utilizat. pentru a verifica veridicitatea rulajului afișat în bordul automobilului.47 00:06:59 0 0 V V h:min:s km % 255 # 16348 436 31. Producatorii auto sunt obligați să transmită un număr minim de parametrii ai motorului către un dispozitiv de diagnosticare OBD 2. debit de aer.4 0. .999 0 20 km °C % % °C Fiecare parametru are un identificator unic în format hexadecimal (PID). De exemplu parametrul cu identificatorul (0x31) ne informează cați km au fost parcurși de la ultima ștergere a unui cod de defect (DTC).0x14 0x15 0x1F 0x21 0x2E 0x30 0x31 0x3C 0x43 0x44 0x45 0x46 Tensiune sondă lambda 1 banc 1 Tensiune sondă lambda 2 banc 1 Timpul de la pornirea motorului Distanța parcursă de la aprinderea MiL Comanda purjare sistem EVAP Numărul de cicluri de încălzire de la ștergerea DTCurilor Distanța parcursă de la ștergerea DTC-urilor Temperatură catalizator senzor 1 banc 1 Sarcina motorului absolută Raport amestec stoichiometric (lambda) Poziția relativă a clapetei obturatoare Temperatură aer ambiant 0.085 0. Daca se utilizează protocolul CAN se pot citi în jur de 55 parametrii pe secundă. Parametrii fizici ai motorului (presiune. Acești parametrii mai sunt utilizați pentru a memora informații despre starea motorului (freeze frame) în cazul aparitiei unui defect (DTC). atât în regim de funcționare normală dar mai ales în cazul funcționării defectuoase.

variația turației motorului în timp (diesel) Foto: Diagnoza auto OBD 2 .Foto: Diagnoza auto OBD 2 .variația presiunii aerului de admisie în timp (diesel) .

Foto: Diagnoza auto OBD 2 .variația debitului masic al aerului de admisie în timp (diesel) Foto: Diagnoza auto OBD 2 . Detalii despre protocoalele de comunicație puteți citi în articolul Secretele OBD 2 – totul despre diagnoza auto. Fiecare parametru are un identificator unic în format hexadecimal (PID). Daca protocolul este KWP se pot citi în jur de 7 parametrii pe secundă. Viteza de citire a parametrilor depinde de protocolul utilizat de diagnoza OBD 2. De exemplu se poate analiza variația presiunii și a debitului aerului în colectorul de admisie în funcție de turație sau variația presiunii combustibilului din rampă (diesel) în funcție de turația motorului. Daca se utilizează protocolul CAN se pot citi în jur de 55 parametrii pe secundă.variația presiunii combustibilului din rampă în timp (diesel) De asemnea se poate reprezenta grafic variatia unui parametru motor în funcție de alt parametru motor. .

De exemplu parametrul cu identificatorul (0x31) ne informează cați km au fost parcurși de la ultima ștergere a unui cod de defect (DTC). Parametrii fizici ai motorului (presiune. atât în regim de funcționare normală dar mai ales în cazul funcționării defectuoase. presiune combustibil) pot fi inregistrați și apoi reprezentați grafic pentru o mai bună înțelegerea a funcționării motorului.Producatorii auto sunt obligați să transmită un număr minim de parametrii ai motorului către un dispozitiv de diagnosticare OBD 2. debit de aer. În plus pot furniza informații obiective pentru a putea diagnostica o eventuala funcționare defectuoasă a motorului sau pentru a citi istoricul motorului. Informația poate fi utilă la achiziționarea unui automobil utilizat. Acești parametrii sunt:  Turația motorului  Temperatura lichidului de racire  Viteza automobilului  Presiunea combustibilului din rampă (diesel)  Sarcina calculată a motorului Pe lângă acești parametrii fiecare constructor poate decide dacă mai adaugă informații adiționale sau nu. Foto: Diagnoza auto OBD 2 . pentru a verifica veridicitatea rulajului afișat în bordul automobilului. Acești parametrii mai sunt utilizați pentru a memora informații despre starea motorului (freeze frame) în cazul aparitiei unui defect (DTC).variația turației motorului în timp (diesel) .

Foto: Diagnoza auto OBD 2 .variația presiunii aerului de admisie în timp (diesel) Foto: Diagnoza auto OBD 2 .variația debitului masic al aerului de admisie în timp (diesel) .

Foto: Indicatorul MIL (Malfunction Indicator Lamp) denumit și „Check Engine” Istoria OBD OBD-1 . Principalul scop al diagnozei OBD este de a aprinde martorul „Check Engine” în cazul în care s-au detectat probleme de funcționare la componentele care influențează direct sau indirect emisiile poluante.variația presiunii combustibilului din rampă în timp (diesel) De asemnea se poate reprezenta grafic variatia unui parametru motor în funcție de alt parametru motor. OBD sau diagnoza la bord reprezită capacitatea unui automobil de a-și diagnostica diverse componente care au impact asupra emisiilor poluante. De exemplu se poate analiza variația presiunii și a debitului aerului în colectorul de admisie în funcție de turație sau variația presiunii combustibilului din rampă (diesel) în funcție de turația motorului. Modul în care trebuie să funcționeze un echipament de diagnosticare este stabilit prin standarde. americane SAE și internaționale ISO.Foto: Diagnoza auto OBD 2 .

conector) cât și pe partea de software (protocol de comunicație. Acestea sunt impuse tuturor automobilelor noi ce vor fi vândute în California începând cu anul 1996. standarde sunt denumite ca fiind OBD-1 sau prima generație de diagnoză la bordul automobilelor. De asemenea locația conectorului din vehicul este standardizată. Prezentare generală OBD-2 Termenul OBD-2 implică cerințe standardizate atât pe partea de hardware (electronică.Începând cu 1988 regulamentele emise de CARB cer ca toate automobilele noi vândute în statul California (USA) să aibă capabilități de diagnosticare la bord. prevede dimensiunile conectorului OBD-2 din vehiculului și pentru echipamentul de diagnosticare. EOBD Versiunea europeană a standardului OBD-2 este denumită EOBD implementarea fiind obligatorie pentru toate automobilele noi produse începând cu 2001 pentru motoarele pe benzină și cu 2004 pentru motoarele diesel. De asemenea protocolul de comunicație utilizat nu era standardizat și deci imposibil de a creea un echipament de diagnosticare care să poată fi utilizat pe automobile diferite. Pe scurt putem spune că standardul OBD-2 se referă la:  conector  protocol de comunicație  mod de funcționare (informații/parametrii înregistrați și puși la dispoziția utilizatorului automobilului) Conectorul OBD-2 Standardul american SAE J1962. standard nu a fost foarte mare deoarece interfața cu echipametul de diagnosticare nu era standadizată și fiecare constructor a plasat conectorul după bunul plac. echivalent cu ISO 15031-3. ceea ce face posibilă dezvoltarea de echipament de diagnosticare universale. Succesul acestui regulament.com . Aceste cerințe. Foto: Conector OBD-2 vehicul Sursa: happautomotive. Atât conectorul (interfața cu echipamentul de diagnosticare) cât și protocolul de comunicație sunt standardizate. astfel fiecare automobil ce respectă regulamentul/standardul OBD-2 permite accesul utilizatorului. În 1994 CARB emite noile regulamente ce vor fi cunoscute ca OBD-2. parametrii măsurați).

în condiții de siguranță.61 m de volan Numerotarea și definiția pinilor este descrisă după cum urmează (numele pinilor sunt în limba engleză): . Accesul trebuie să se facă ușor. care poate fi găsit uneori și în compartimentul motor. Spre deosebire de conectorul OBD-1. de pe scaunul conducătorului auto.ro Setul de regulamente SAE și ISO ce definesc OBD-2 prevede o interfață hardware (conector) standard cu 16 pini. Amplasarea conectorului trebuie să permită montarea și demontarea echipamentului de diagnosticare cu o singură mână. Foto: Conector OBD-2 echipament diagnosticare (scantool) Sursa: antratek.com Accesul la conectorul OBD-2 din vehicul trebuie să se facă fără utilizarea unor instrumente speciale în cazul în care conectorul este acoperit de un capac de protecție. locația preferată fiind între coloana de direcție și axa longitudinală a vehiculului. Foto: Numerotarea pinilor pentru un conector OBD-2 vehicul Sursa: e-automobile. conectorul OBD-2 este necesar să fie la o distanță de 0.Conectorul trebuie să fie situat în habitaclu. în zona volanului a tabloului de bord sau a consolei centrale.

SAE J1850 VPW Este un protocol standard utilizat de către General Motors. viteza de transfer a datelor fiind între 10.4 kBaud. 3. . viteza de transfer a datelor fiind de 41. Pentru comunicare utilizează pinul 7 (K-line) și opțional pinul 15 (L-line). Astfel un automobil care utilizează protocolul CAN pentru OBD-2 va avea în conectorul din vehicul pinii 4 (-). Utilizează pinii 2 (+) și 5 (-) pentru transmiterea semnalelor.6 kB/sec. asiatici și Chrysler. ISO 9141-2 Protocol utilizat cu precădere de către producătorii de automobile europeni. Protocoale de comunicație utilizate pentru OBD-2 Interfața OBD-2 pentru majoritatea automobilelor poate utiliza unul din cinci protocoale de comunicație. 9. Viteza de transfer a datelor este de 10.Pinii 1.6 kB/sec. Utilizarea pinilor se face în funcție de protocolul utilizat. Pe de altă parte un echipament de diagnosticare (scantool) care nu depinde de un anume protocol de comunicație (se poate utiliza indiferent de protocolul automobilului) va avea un conector cu toți pinii. 8. 13 nu sunt explicit definiți de către regulament și sunt la discreția constructorului de automobile. 11. Deducerea protocolului utilizat se poate face prin identificarea pinilor de pe conectorul OBD-2 al automobilului: SAE J1850 PWM Protocolul este utilizat în principal de către Ford Motor Company.4 și 41. De asemenea utilizează pinii 2 (+) și 5 (-) pentru transmiterea semnalelor. 12. 6 și 14. 16 (+). identificare protocolului făcânduse în mod automat.

. odată cu normele Euro 4. $09. toate vehiculele noi vândute în SUA sunt obligate să utilizeze protocolul CAN pentru OBD-2. Serviciile OBD-2 sunt numerotate de la 1 la 9 și sunt simbolizate $01. Foto: Serviciile OBD-2 . cerințele OBD-2 sau modificat în sensul creșterii numărului de parametrii măsurați și a testelor efectuate.ISO 14230 (KWP2000) Protocol similar cu ISO 9141-2. iar pentru vehiculele Euro 3 protocolul poate fi ISO 9141-2 sau ISO 14230 pentru automobilele europene și SAE J1850 pentru cele americane. $02. Aceste reglementări au obligat constructorii auto să utilizeze protocoalele de comunicație mai performante cu viteză de transfer a datelor mai ridicată. Începând cu 2008. Astfel.. Fiecare serviciu are rolul de a extrage anumite informații legate de automobil.. Odată cu înăsprirea limitelor de emisii poluante. În funcție de viteza de transfer a datelor. Pentru comunicare utilizează pinul 7 (K-line) și opțional pinul 15 (L-line). Modurile de funcționare ale OBD-2 Comunicarea între echipamentul de diagnosticare și automobil.2 și 10. se face utilizând anumite servicii sau moduri de comunicare. Viteza de transfer a datelor este cuprinsă între 1. în cazul OBD-2. Pentru transmiterea datelor se utilizează pinul 6 (CAN high) și 14 (CAN low). acestea fiind proiectate să comunice cu automobilul indiferent de protocol. Determinarea protocolului de comunicare se face automat de către echipamentul de diagnoză auto (scantool). Utilizarea unui protocol sau altul este decisă în principal de norma de poluare pe care o respectă un automobil. pentru OBD-2. se poate utiliza CAN de 250 kBit/sec sau de 500 kBit/sec. protocolul de comunicație pentru OBD-2 este CAN.4 KBaud ISO 15765 (CAN) Protocol CAN este produsul companiei Bosch și este larg utilizat în industria automobilelor.

componentele care sunt prezente în general în habitaclu. Acești parametrii au rolul de al ajuta pe cel care efectuează reparația să pună un diagnostic cât mai bun.Serviciul $01 (Read real-time data) este utilizat pentru a citi date în timp real privind funcționarea motorului. B0028 (Right Side Airbag Deployment Control) – defect al sistemului de control al airbag-ului stânga (3) Chassis – Categoria Șasiu cuprinde sistemele care sunt în afara habitaclului. Un exemplu este rețeaua de comunicare CAN. Ex. Ex. Ex. Viteza cu care se face citirea datelor depinde de protocolul utilizat. (1) Powertrain . Numărul de parametrii înregistrați depinde în mare măsură de performanțele calculatorului de injecție. comfortul și siguranța acestora. Parametrii raportați sunt în număr de zece și se referă la: . Parametrii pot fi calculați de calculatorul de injecție sau pot fi măsurați de senzori.Categoria Sistemelor de Propulsie include motorul. U0121 (Lost Communication With ABS Control Module) – defect ce reprezintă pierderea comunicării cu modulul de control al ABS. C0051 (Steering Wheel Position Sensor) – defect al sensorului de poziție pentru coloana de direcție (4) Network – Categoria rețea cuprinde funcțiile care sunt comune calculatoarelor și sistemelor aflate pe un automobil. De exemplu în cazul protocolului ISO 14230 (KWP 5BAUD) se pot citi până la 9 parametrii pe secundă iar în cazul protocolului ISO 15765 până la 55 parametrii pe secundă. sistemul de direcție și suspensia. transmisia precum și sistemele auxiliare asociate trenului de rulare. Serviciul $04 (Erase fault-codes and stored values) este utilizat pentru ștergerea codurilor de eroare precum și a informațiilor asociate (freeze frame) Serviciul $05 (Read Lambda sensor self test results) este utilizat pentru raportarea stării de funcționare a senzorului de oxigen (sonda lambda). P0135 (O2 Sensor Heater Circuit) – defect al circuitului de încălzire al senzorului de oxigen (2) Body – În acestă categorie. Caroserie. sunt incluse sistemele. Sistemele din acestă categorie sunt responsabile cu asistența pasagerilor în timpul deplasării. Serviciul $02 (Freeze frame data) este utilizat pentru a afișa parametrii motorului înregistrați în momentul în care a apărut un defect. În acestă categorie de obicei sunt incluse sistemul de frânare. Ex.

turație motor. Echipamentele mai complexe. una maximă și nivelul înregistrat în momentul citirii. Serviciul $06 (Read component monitoring self test) este utilizat pentru citirea rezultatelor testelor efectuate asupra diferitelor componente. Cele mai simple sunt cele care citesc doar codurile de eroare (DTC).Foto: Tensiunea electrică generată de o sondă lambda $01 – nivelul de tensiune la care se face tranziția între amestec bogat și amestec sărac $02 – nivelul de tensiune la care se face tranziția între amestec sărac și amestec bogat $03 – tensiunea minimă utilizată pentru calculul timpului de trecere între amestec sărac și bogat $04 – tensiunea maximă utilizată pentru calculul timpului de trecere între amestec sărac și bogat $05 – timpul în care se face tranziția de la amestec bogat la amestec sărac $06 – timpul în care se face tranziția de la amestec sărac la amestec bogat $07 – tensiunea minimă (utilizată pentru testarea senzorului) $08 – tensiunea maximă (utilizată pentru testarea senzorului) $09 – timpul între valorile tensiunilor de tranziție $0A – perioada semnalului Acest serviciu este utilizat pentru diagnosticarea problemelor apărute la senzorul de oxigen sau a deficiențelor amestecului aer-combustibil. pe lângă codurile de eroare. ce au impact direct asupra emisiilor poluante. realizează teste pe diverse componente sau testează .). Echipamente de diagnosticare OBD-2 Echipamentele de diagnosticare (în engleză scantool) sunt de mai multe tipuri. viteză vehicul. etc. citesc și parametrii automobilului în timp real (temperatură motor. Rezultatelor cuprind de obicei o valoare minimă.

fr De asemenea există și soluții de diagnosticare sub formă de programe ce se pot instala pe un PC. Aceste echipamente intră în categoria celor de sine stătătoare care se conectează la portul automobilului și furnizează informațiile dorite.senzorul de oxigen. . oferă informații ce pot ajuta la diagnosticarea automobilului și permit aducerea la zi a versiunii de software în cazul în care acesta a fost modificată. Foto: Scantool Capelec 4120 Sursa: capelec. de preferință portabil. Acestea au avantajul că sunt mult mai flexibile. măsoară un număr mare de parametrii.