You are on page 1of 13

Influenta imigrantilor in dezvoltarea

turismului marilor metropole
Studiu de caz - Paris

 Locuitorii coloniilor franceze din timpul primului război mondial  Mai târziu.Scurt istoric al imigrantilor  Primul val de migrație internațională la Paris a început încă din 1820 cu sosirile țăranilor germani care au fugit din patria lor de criza agricolă. evreii din Africa de Nord după independența acestor țări. până astăzi: italieni și evrei din Europa Centrală în timpul secolului al 19-lea. și nord-africani de la 1950 la 1970.africani si asiatici (chinezi si vietnamezi). portughezi. italieni. .  Rușii după revoluția din 1917 și armeni care au fugit de genocidul din Imperiul Otoman. spanioli.  Mai multe valuri de imigrație au urmat continuu.

Din punct de vedere economic ei reprezinta o forta de munca preponderent slab calificata. Fie ca e serbarea unui moment important din religia lor. Pe langa valurile de imigranti din Europa. muzica. Desi adaptati la agitatia unei metropole. . fara prea mari pretentii salariale. exista comunitati stabilite de multa vreme care au adus in Paris o parte din ce au lasat in tara lor: produse alimentare. Imigrantii contribuie la dezvoltarea zonei pariziene economic si cultural. oamenii nu uita de unde au plecat. creeind astfel o concurenta acerba atat cu francezi cat si cu alti emigranti. port si mai ales stil de viata. haine traditionale pline de culoare iti iau ochii. o nunta sau simplu zi de duminica.

560. 40% dintre ei trăiesc în regiunea Ile-de-France. Fran ța găzduie ște. . în special în cadrul programului european Erasmus.000 imigran ți și 3.IMIGRANTII DIN FRANTA Franța a găzduit în 2006 un număr de 4. Majoritatea imigran ților provin din Europa (44%) din Maghreb (30%).000 au intrat în legalitate.aproape de media din alte state europene din Vest. de asemenea.900.5 milioane de străini (persoane de na ționalitate străină) .000 dintre noii imigran ți s-au stabilit pe teritoriul francez între 2002 și 2007. și din Turcia și Africa.300 000 dintre care în 2006. Astăzi. mulți studenți străini. La această « ramură » se adaugă imigran ții ilegali care se estimează că sunt într-un număr de 200 000 . o mare parte a copiilor născu ți în Fran ța din părinți imigranți obțin automat cetă țenia franceză. inclusiv vechile colonii franceze . În ciuda politicii oficiale de "imigrație selectivă". 28.

Procentajul imigranţilor în raport cu populaţia totalӑ în perioada (1911-2005 ) .1.

2. Numӑrul imigranţilor şi străinilor ce trăiesc temporar în Franţa .

3. Imigraţia în Franţa în funcţie de criteriul: ”regiunea de origine”. perioada 1962-2005 .

Are o suprafată de 14518 km² şi o populaţie de 11 836 995 locuitori . Hauts Seine. Val D'Oise. Yvelines. Seine St-Denis. Essonne.REGIUNEA ILE DE FRANCE Această regiune s-a format în jurul Parisului şi cuprinde 8 departamente: Seine et Marne. Val de Marne.

comert.2% ceea ce face ca în Ile de France. mai exact 15.2% imigranţi din UE.3% s-au născut în Franţa metropolitană. ceea ce îi face foarte vulnerabili exploatării de către patronii companiilor franţuzeşti.2% fiind n ӑscuti din părinţi francezi.industria auto. Conform INSSE. 10. 4. transporturilor si mai putin in agricultura datorita gradului mare de mecanizare a acesteia (6%).8% fiind născuţi în colonii. . 70% din angajaţii companiilor de salubrizare să fie imigranţi.De altfel.Rolul Imigranţilor în dezvoltarea economica si culturala  Din totalul populaţiei regiunii Île-de-France. 3. numai 80.constructii. principalele sectoare la care au acces imigrantii sunt cele in sfera serviciilor nationale.5 % imigranţi din afara UE. este lipsa oricărei calificări.  Principala problemă a imigranţilor veniţi în zona Parizian ӑ şi în Franţa. rata şomajului în rândul imigranţilor este de 2 ori mai mare decât în cazul populaţiei franceze. în alte ţări. 1.

CARTIERUL SAINT DENIS .

Parisul s-a confruntat ca de altfel toate marile capitale europene. simultan cu ajutoare pentru proiecte de integrare si gasirea unui loc de munca in tara de origine. Guvernul Francez a acordat pentru repatrierea voluntara in tara de origine. . In vederea limitarii imigrantilor romi. odata cu aderarea la Uniunea Europeana a Romaniei si Bulgariei. cu cresterea afluxului de etnici romi.RROMI DIN PARIS Incepand cu anul 2007. suma de 300 de euro pentru adulti si de 100 de euro pentru minori.

Promovarea obiectivelor turistice in cadrul familiei a condus la cresterea numarului de turisti.bus. traditiile si portul national. . industria alimentara.taxi) a condus la mentinerea unor preturi accesibile . fapt care a incurajat turismul de masa. promovarea si intretinerea obiectivelor turistice precum si in transport(metrou.INFLUENTA IMIGRANTILOR ASUPRA TURISMULUI PARIZIAN    Prezenta imigrantilor in serviciile hoteliere. Reprezinta o pata de culoare pe strazile Parisului cand isi promoveaza cultura.

Sfarsit .