You are on page 1of 6

(PERTAMA

)
Kepentingan Memelihara dan Memulihara Bangunan Sejarah
- sumber maklumat sejarah
- tarikah pelancong
- mengekalkan keunikan seni bina
Sejak negara mencapai kemerdekaan, negara Malaysia semakin
maju. Meniti arus kemodenan ini, generasi hari ini bijak
melahirkan dan banyak juga bangunan pencakar langit yang
dibina. Dengan wujudnya bangunan-bangunan pencakar langit ini,
namun bangunan-bangunan bersejarah tidak pernah dilupakan.
Bangunan-bangunan bersejarah seperti bangunan Sultan Abdul
Samad di Kuala lumpur, Kota A'Formosa di Melaka, Masjid
Ubudiah di Kuala Kangsar tetap utuh berdiri dengan sejarah dan
nilai komersialnya yang tersendiri. Persoalannya, apakah
kepentingan memelihara dan memulihara bangunan bersejarah
ini?
Kepentingan utama memelihara dan memulihara bangunan
bersejarah ini ialah bangunan bersejarah ini boleh menjadi
sumber maklumat sejarah kepada genarasi akan datang. Adakah
kita mahu generasi akan datang membesar dalam keadaan buta
sejarah? Sudah pasti jawapan "kita tidak buta sejarah" akan
terucap tanpa berfikir panjang. Dengan adanya maklumat
tentang sejarah negara kita, sudah pasti golongan muda nanti
akan lebih terdidik dan akan timbul kesedaran dalam diri mereka
tentang kepentingan menjaga keamanan negara ini kelak. Mereka
pasti akan menghargai segala pengorbanan nenek moyang kita
dalam memperoleh kemerdekaan. Dengan itu, negara kita tidak
akan mudah dijajah kembali oleh sesiapa sahaja kerana generasi
muda kini yang bakal mewarisi tampuk pemerintahan mempunyai
kesedaran dan nilai patriotisme yang tinggi dalam diri.
Selain itu, dengan memelihara dan memulihara bangunan

Jelaslah. Dengan ini bukan sahaja ekonomi negara kita akan meningkat namun secara tidak langsung nema negara kita juga akan terkenal di seantero dunia. janganlah kita lupa akan bangunan bersejarah yang dibina sejak dahulu lagi kerana jika tiada yang dahulu . kita juga dapat mengekalkan keunikan seni bina bangunan bersejarah ini apabila kita memelihara dan memuliharanya. para pelancong asing pastinya akan tertarik untuk mengunjungi Malaysia kerana adanya warisan sejarah negara yang boleh dilawati bagi menambahkan ilmu pengetahuan. bukan sahaja pelancong asing. setiap bangunan bersejarah di negara ini memiliki bentuk seni binanya yang berbeza dan mempunyai keunikannya yang tersendiri. kita perlu memelihara dan memelihara bangunan bersejarah di negara ini agar keunikan seni binanya dapat dikekalkan. tiada yang sekarang. Dengan itu. . Dengan segala keindahan dan keunikan yang kita miliki ini janganlah kita sia-siakannya. Sudah terang lagi bersuluh. Di samping itu. terdapat pelbagai kepentingan memelihara dan memulihara bangunan bersejarah di negara kita. Namun begitu. Setiap bangunan bersejarah di negara kita ini mempunyai cerita sejarahnya yang tersendiri. Dengan ini. Sebagaimana yang kita sedia maklum. Meskipun negara sedang membangun dan banyak bangunan yang serba moden dibina. sebagai rakyat Malaysia kita perlu berbangga dengan negara kita dan memastikan semua bangunan bersejarah di pulihara agar tak lapuk dek hujan dan tak lekang dek panas. tetapi pelancong dari dalam negara juga akan tertarik mengunjungi sesebuah bangunan bersejarah ini.bersejarah ini adalah untuk menarik pelancong asing melancong ke negara kita.

 bangunan bersejarah amat penting untuk generasi kini dan juga generasi yang akan datang kerana dengan kewujudan bangunan bersejarah kita dapat membuktikan bahawa sejarah Malaysia yang telah dibukukan oleh penulis­penulis yang terkenal   merupakan   sesuatu   yang   realistik   dan   bukanlah   cerita­cerita   dongeng. Sementara itu.   Persoalannya.   Sejak   UNESCO   mengiktiraf   bandar   Melaka   dan   Georgetown sebagai bandar warisan bersejarah atau tapak warisan dan ketamadunan dunia.  Sejarah penubuhan kerajaan   ini   pastinya   banyak   meninggalkan   bangunan   bersejarah   sama   ada   yang   bercirikan tempatan   mahupun   Eropah. Gereja Christ. Pulau Pinang dapat mengimbas kembali detik­detik sejarah negara yang pernah dijajah pada suatu masa dahulu dan juga dapat membuktikan berlakunya penjajahan awal. barulah timbul kesedaran  tentang  kepentingan  bangunan­bangunan  bersejarah. dapat dijadikan sebagai bukti kukuh tentang peristiwa sejarah yang telah berlaku kepada generasi akan datang.   Kerajaan   Kedah   Tua.(KEDUA) Seperti yang kita sedia maklum.   Selain itu.  pihak kerajaan   telah   memperuntukkan   sejumlah   dana   yang   besar   bagi   memulihara   bangunan bersejarah. dan Portugis masih dapat dilihat dan perlu dijaga serta dilestarikan. Malaysia wujud daripada ketamadunan silam iaitu Kesultanan Melayu   Melaka   dan   kerajaan   awal.   Sebagai   contoh. kesan yang ditinggalkan oleh penjajah kolonial seperti British.   Menyedari  hakikat  ini.   apakah   kepentingan   pemuliharaan   bangunan­bangunan   bersejarah dalam konteks Malaysia?              Salah satu kepentingan bangunan bersejarah atau monumen ialah.  Walaupun Malaysia telah mencapai kemerdekaan selama lebih daripada 50 tahun. Belanda.Gereja St. Georgetown. . Bangunan Stadhuys dan Gereja St. Kota Cornwallis.   Kita sedia maklum bahawa bangunan bersejarah atau monumen   bermaksud bangunan yang dibina untuk memperingati seseorang tokoh yang telah berjasa atau peristiwa penting yang pernah berlaku.  Di samping itu.   Malaysia pernah dijajah selama 446 tahun dan akhirnya mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957. pemerintahan British di Semenanjung Tanah Melayu pada akhir abad ke­18. Masjid Kling.   metos   atau legenda   semata­mata.   zaman   kegemilangan   bandar   pelabuhan   Melaka   pada abad ke­15 dan abad ke­16 dapat dirasai dengan wujudnya Pintu Gerabang Porta de Santiago. beberapa kerajaan lain di pantai Timur Semenanjung.   Tegasnya. Paul.   seperti   Kerajaan   Langkasuka.

  Hal ini demikian kerana bangunan bersejarah dapat menarik pelancong sama ada pelancong tempatan mahupun pelancong dari luar negara untuk melawat negara kita.   Jika   kita menghayati sejarah.  Kita sedia maklum bahawa remaja pada hari ini kurang mempunyai kesedaran diri terutamanya berkaitan dengan sejarah Malaysia.   Kehalusan seni bina dan keunikan reka bentuk bangunan tersebut mampu menjadi tarikan para pelancong untuk berkunjung ke tempat­tempat tersebut. yang buruk dijadikan sempadan.   Negara kita juga mampu menjadi negara yang setaraf dengan negara­negara maju yang lain sekiranya kita tidak mengambil mudah dan mengambil ikhtibar daripada sejarah silam negara. Sekurang­kurangnya mereka dapat menjadikannya sebagai panduan hidup mereka.   Tuntasnya.              Di   samping   itu. Kita sedia maklum   bahawa   bangunan   ini   juga   menjadi   salah   satu   faktor   dominan   pelancong   bercuti   di negara kita selain menyaksikan kehebatan bangunan yang moden seperti Menara Berkembar Petronas.   Walaupun ada antara bangunan bersejarah yang hanya menggambarkan sejarah hitam negara.   bangunan   bersejarah   dan   monumen   lama   dapat   memberikan   teladan   dan   iktibar kepada masyarakat terutamanya golongan remaja. bangunan bersejarah di negara kita sememangnya dapat memberi ikhtibar dan pengajaran kepada generasi muda kerana yang baik dijadikan teladan. di sebalik bangunan tersebut serta mengambil pengajaran daripada peristiwa yang   berlaku   maka   kita   dapat   terus   mara   tanpa   mengulangi   kesilapan   yang   dilakukan   oleh masyarakat terdahulu.  Sebagai contohnya. namun kita tidak harus menjadikannya sebagai halangan untuk mencapai kejayaan.  Di samping itu.   Penaklukan ini terjadi kerana terdapatnya masalah perpaduan.              Selain   itu.   bangunan   bersejarah   dan   monumen   memberi   banyak   manfaat   dari   sudut pelancongan.  Dengan adanya bangunan bersejarah di negara kita. pelancong juga dapat melawat bangunan bersejarah dan menyaksikan monumen­ .  Sebagai contoh. bangunan Sultan Abdul Samad di Kuala Lumpur mempunyai unsur seni yang tiada tolok bandingnya. kelemahan   kepimpinan   dan   juga   kelemahan   tentera   yang   mengawal   Melaka.bangunan bersejarah dan monumen lama amat penting sebagai bahan bukti yang kukuh tentang peristiwa yang telah berlaku untuk ditunjukkan kepada generasi akan datang. Kota A Famosa di Melaka yang merupakan sebuah kubu pertahanan yang kukuh telah dibina oleh Portugis setelah mereka berjaya menakluki Melaka dapat dijadikan iktibar.

  pemuliharaan   bangunan   bersejarah   juga   penting   sebagai   salah   satu   cara   untuk memupuk semangat patriotisme dalam kalangan generasi muda.   Sebagai   contohnya.   hal   ini   dapat   mencelikkan   minda   generasi   muda   agar   sentiasa   berwaspada terhadap musuh negara yang sentiasa mencari peluang untuk menjajah negara kita sekali gus berjuang   bermati­matian   untuk   ibu   pertiwi   daripada   dicerobohi   oleh   kuasa   asing. Bath.  Bandar­bandar bersejarah seperti York. Itali dan Belanda. bangunan dan monumen ini secara tidak langsung dapat membantu industri pelancongan negara.               Seterusnya.   Dalam   konteks   ini.   Sebagai contoh.  Kita sedia maklum bahawa pelbagai ilmu akan dapat dipelajari dengan memahami dan mengkaji .   Oleh   itu.   bangunan   bersejarah   perlu   dikekalkan untuk menjadi tatapan dan penghayatan generasi muda.  Secara tidak   langsung.   bangunan bersejarah   perlu   dipulihara   dan   diubah   suai. galeri seni lukis dan pusat pelancongan.              Ada pendapat mengatakan bahawa.   bangunan   lama   hendaklah diubah suai untuk dijadikan muzium.  Oleh itu.   Oleh   itu. Perancis.   Kita sedia  maklum bahawa bangunan bersejarah amat penting kerana semangat patriotisme dalam kalangan remaja sejak belakangan   ini   semakin   menipis.   Peribahasa Melayu biar putih tulang jangan putih mata sentiasa tersemat di dalam hati para pejuang negara ketika itu. Kota A  Famosa di Melaka   dan   Kota   Cornwallis   di   Pulau   Pinang   dapat   mengingatkan   kita   tentang   usaha mempertahankan kedaulatan negeri Melaka dan Pulau Pinang pada zaman penjajahan dahulu.   Fenomena ini sudah menjadi suatu perkara biasa di beberapa buah negara Eropah. Oxford dan Cambridge di England telah berjaya melindungi sebahagian besar daripada bangunan bersejarah mereka dengan baik. bangunan bersejarah penting dalam memupuk semangat patriotisme dalam kalangan generasi muda bagi mempertahankan negara kita  yang tercinta.  Usaha seperti ini dapat menarik pelancong dari seluruh dunia dengan lebih banyak dan dapat menjadi sumber pendapatan negara.  Tinggalan   sejarah   ini   boleh   mengingatkan   generasi   muda   tentang   segala   pahit   maung   yang dilalui oleh pejuang nasionalis ketika memerdekakan tanah air.monumen yang terdapat di   lokasi yang dikunjungi di samping menyaksikan keindahan alam semula   jadi   dan   artifak­artifak   di   dalam   muzium   dan   galeri   seni   lukis. bangunan dan monumen lama juga turut memainkan peranan yang penting dalam pendidikan di negara   kita khususnya kepada para pelajar dan penyelidik.

bangunan dan monumen lama. bangunan bersejarah dan monumen sememangnya mempunyai nilai yang tersendiri dan menjadi bahan rujukan kepada pelajar dan penyelidik.              Sebagai   penghias   bicara   akhir.   Begitu juga halnya dengan kepentingan pancutan air Horse yang telah dibina di persimpangan Jalan Raja dan Raja Laut pada tahun 1897.   Sesungguhnya.  Bangunan dan monumen   yang   bersejarah   merupakan   aset   yang   patut   dipelihara   dan   diwarisi.  Sesungguhnya.   bangunan   bersejarah   amat   vital   dalam   pembentukan   minda generasi muda terutamanya ke arah penghayatan warisan dan khazanah negara.   pihak kerajaan pula perlulah mewartakan bangunan bersejarah yang perlu dikekalkan.  Oleh hal yang demikian.  Pancutan air Horse dibina sebagai memperingati seorang inspektor polis negeri Selangor. mana­mana pihak yang merobohkan dan memusnahkan bangunan bersejarah.  Hal ini akan membentuk masyarakat yang  sensitif akan sebarang usaha   untuk   merobohkan   atau   memusnahkan   bangunan   bersejarah.   Bangunan bersejarah   juga   akan   memangkin   jiwa   generasi   muda   agar   lebih   menghargai   dan   peka   akan perkembangan sejarah negara.  Cintailah sejarah ibu pertiwi kita demi kemantapan perjuangan rakyat kita kerana nilai sejarah tak lapuk dek hujan dan tak lekang dek panas. mereka perlulah dikenakan tindakan undang­undang.  Sebagai contoh. seseorang dapat mengetahui bukan sahaja kepentingan Kuala Lumpur dalam era kolonial British tetapi juga kehidupan dan kebudayaan masyarakat penjajah dan tempatan pada ketika   itu.   Bangunan   Kelab   Di   Raja   Selangor   dan   Dataran   Merdeka   telah   dibina   bagi kemudahan sosial dan rekreasi khasnya kepada rakyat British dan Eropah yang berkhidmat di Tanah Melayu pada akhir abad ke­19. .   Pemuliharaan   dan   penghayatan   kemaslahatan   bangunan   bersejarah   dapat   memberi maklumat kepada pelajar tentang peristiwa yang pernah berlaku di negara kita kerana tak kenal maka tak cinta. iaitu Encik Steve Harper. dengan terdapatnya bangunan dan pancutan air Horse di sekitar Dataran Merdeka dan Masjid Jamek di pertemuan Sungai Gombak dan Klang di Kuala Lumpur.