You are on page 1of 6

Karangan jenis Surat Kiriman

Rasmi(UPSR)
Penerangan.
*Surat kiriman rasmi digunakan untuk menulis kepada pihak tertentu dengan tujuan
rasmi.
*Biasanya surat kiriman rasmi ditulis untuk menyatakan ketidakhadiran, memesan
majalah, penghargaan, cadangan dan jemputan.
*Alamat pengirim ditulis pada sudut sebelah kiri bahagian atas surat, kemudian di
garis panjang.
*Kemudian, diikuti dengan alamat penerima. Alamat penerima perlu di garis.
*Tarikh ditulis di sudut sebelah kanan (di sudut yang sama dengan alamat akhir
penerima). Tarikh perlu ditulis dengan keseluruhan huruf besar dan bernoktah. Cara
menulis tarikh iaitu 10 JULAI 2013. Cara yang salah ialah 10/07/2013, 10-07-2013
ataupun 10HB. JULAI 2013.
*Selepas dilangkau sebaris, tulis tujuan surat (hanya huruf besar di pangkal
perkataan). Kemudian garis. Jangan letakkan noktah selepas perkara.
*Akhiri surat dengan lafaz terima kasih.
*Tandatangan pengirim di sudut kiri surat. Di bawah tandatangan, tulis nama
dengan huruf besar keseluruhan huruf (dalam kurungan). Jika bersesuaian, letakkan
jawatan.
*Alamat dianggap sebagai pendahuluan. Lafaz terima kasih, “Yang benar”,
tandangan, dan nama dianggap sebagai penutup.
*Surat kiriman rasmi memerlukan empat idea, tetapi tidak semestinya sempat
perenggan (yang penting mengandungi empat perkara).
*Gunakan ayat yang mudah, ringkas, dan tepat. Elakkan daripada menggunakan
bahasa yang berbunga.

Format Permakahan

(maksimum: Ditolak 3 markah.)

*Tanpa alamat pengirim

(tolak ½ markah).

*Tanpa alamat penerima

(tolak ½ markah).

*Tanpa tarikh

(tolak ½ markah).

*Tanpa tajuk/pangkat/penegas surat

(tolak ½ markah).
1

Tulis surat tersebut selengkapnya. -Dimanfaatkan di dalam kelas. -Tarikh dan waktu.jika perlu. 2 . 3)Memberi butir-butir lengkap. -Kerjasama didahului ucapan terima kasih. (tolak ½ markah). -Jawatan. kamu telah diminta menulis surat kepada Pengurus Penerbitan tersebut untuk mendapat kebenaran melawat ke syarikat tersebut. -Mengadakan lawatan sambil belajar. -Tarikh dan perkara. -Mengetahui proses penerbitan. 4)Bersedia menukar tarikh lain. Rangka karangan Pendahuluan -Alamat lengkap pengirim. Idea 1)Maklumat daripada Persatuan Bahasa Malaysia. -Nama dan alamat lengkap penerima. *Tanpa tandatangan/nama/jawatan/salah letak *Perenggan surat tidak bernombor (tolak ½ markah). -Jumlah peserta. -Ke Majalah Cahaya Mataku. -Harap pemohonan dipertimbangkan. Sebagai setiausaha persatuan. Penutup Menyatakan harapan. 2)Menerangkan tujuan. Contoh 1 Persatuan yang kamu anggotai bercadang untuk membuat lawatan sambil belajar ke sebuah syarikat penerbitan.*Tanpa penutup (tolak ½ markah). -Tandatangan/nama lengkap.

Taman Seri Gombak. Sekolah Kebangsaan Bukit Beruntung. Sekian. 3. Kami berharap agar pihak tuan dapat mempertimbangkan permohonan ini. Tujuan lawatan ini diadakan adalah untuk menggelakkan ahli seperti katak bawah tempurung. bersama-sama ini disertakan butir-butir lengkap untuk makluman pihak tuan. Segala pengetahuan tersebut diharap dapat dimafaatkan di sekolah. sukacita dimaklumkan bahawa Persatuan Bahasa Malaysia Sekolah Kebangsaan Bukit Beruntung 1 telah merangka satu rancangan untuk mengadakan lawatan sambil belajar ke syarikat penerbitan tuan yang menerbitkan majalah Cahaya Mataku. 6 MEI 2013 Tuan. Kebenaran Melawat ke Sebuah Syarikat Penerbitan. Kebenaran Lawatan Sambil Belajar kSyarikat Wira Buku. Walau bagaimanapun. 25 Mei 2013 Waktu :9. kami tidak menghadapi masalah sekiranya tuan memindanya kepada tarikh yang lain. 69100 Bati Caves. Merujuk perkara di atas. Sehubungan itu. Selangor Darul Ehsan.Mengarang karangan berdasarkan peta minda di atas. Selangor Darul Ehsan. Kerjasama pihak tuan kami dahului dengan ucapan terima kasih. 2. Persatuan Bahasa Malaysia. 3 . jika tarikh lawatan tersebut tidak bersesuaian. Tarikh :Sabtu. 49300 Rawang. _____________________________________________________________________________________ Pengurus Penerbitan.00 tengah hari Peserta :40 orang murid dan empat orang guru pengiring 4.30 pagi hingga 12. Wira Buku. terima kasih.

2)Tarikh aktiviti tersebut. -Meminta kebenaran untuk mengadakan perkemahan. ___________________________________ (NUR ILLYA MAISARA BINTI MOHD ZANAFI) Setiausaha. Sekolah Kebangsaan Bukit Beruntung 1. Seperti katak di bawah tempurung – orang yang kurang pengetahuan dan sempit pemikiran. -Kerjasama dan perhatian dihargai. Maksud peribahasa yang digunakan. -Setiap ahli dikenakan bayaran RM30. 3)Dapat memberikan pengalaman baharu. Pendahuluan -Alamat lengkap pengirim dan penerima -Tarikh dan perkara Idea 1)Memperkenalkan diri. Mengarang karangan berpandukan peta minda di atas. -Nama dan jawatan. Persatuan Bahasa Malaysia. Penutup -Tandatangan. 4)Harap dapat memberi Kebenaran. -Memanfaatkan pegetahuan yang dipelajari.Yang benar. -Di Hutan Pinang Sebatang. Rangka karangan. Contoh 2. 4 . -Melibatkan 80 orang ahli persatuan.00 -Lafaz terima kasih. -Melahirkan sikap berdikari.

3. Aktiviti akan diadakan di Hutan Pinang Sebatang. saya Nur Illya Maisara binti Mohd Zanafi selaku Setiausaha Persatuan Puteri Islam diminta oleh guru penasihat untuk menulis surat kepada tuan. Saya berharap agar pihak tuan tidak menghalang untuk mengizinkan ahli Puteri Islam menganjurkan aktiviti tersebut. Kerjasama dan perhatian tuan amatlah 5 . Selangor Darul Ehsan. Segala ilmu yang dipelajari di sekolah dapat dimafaatkan ketika mengikuti perkemahan itu. 2. Persatuan Puteri Islam. aktiviti yang dijalankan dapat membantu sikap berdikari dalam kalangan ahli. Malah. Tujuan surat ini adalah untuk meminta kebenaran mengadakan perkemahan. 48300 Rawang. Sekolah kebangsaan Bukit Beruntung 1.Tajuk: Meminta Kebenaran Mengadakan Perkemahan. _____________________________________________________________________________________ Tuan Guru Besar. Untuk pengetahuan pihak tuan.00. Meminta kebenaran Mengadakan Perkemahan Merujuk perkara di atas. Sekolah kebangsaan Bukit Beruntung 1. Selangor Darul Ehsan. 48300 Rawang. Perkemahan tersebut melibatkan 80 ahli persatuan. 4 MAC 2013 Tuan. Setiap ahli dikenakan bayaran sebanyak RM30. Tujuan aktiviti tersebut diadakan adalah kerana untuk memberikan pengalaman baharu kepada ahli sebagai batu loncatan untuk Berjaya. 4. perkemahan itu akan diadakan pada 3 Mei hingga 5 Mei 2013.

Yang menjalankan tugas. 6 .disanjung tinggi. Persatuan Puteri Islam. ___________________________ (NUR ILLYA MAISARA BINTI MOHD ZANAFI) Setiausaha. Saya akhiri surat saya ini dengan lafaz berbanyak-banyak terima kasih. Sekolah kebangsaan Bukit Beruntung 1.