You are on page 1of 8

PROIECT DIDACTIC

Data: 19.04.2016
Unitatea de invatamant: Scoala Postliceala Sanitara „Regina Maria de Romania”
Profesor: Paraschiv Larisa Elena
Anul : III B
Modulul: Psihologie medicala
Unitatea de invatare: Comportamente protectoare si de risc
Subiectul: Comportamente adictive
Tipul lectiei: predare-invatare
Scopul: Dezvoltarea capacitatii de intelegere, analiza si evaluare a factorilor psihici implicati in
mentinerea sanatatii
Obiective operationale:
O1: sa enumere substante si produse cunoscute sub denumirea de droguri
O2: sa stabileasca motivele aparitiei comportamentelor adictive
O3: sa exemplifice consecinte ale consumului de alcool, tutun si droguri
O4: sa argumenteze necesitatea adoptarii unui stil de viata sanatos
O5: sa prezinte modalitati pozitive in care pot fi abordate urmatoarele situatii: fumatul/consumul
de bauturi alcoolice/ droguri venite din partea pacientilor
Strategia didactica:
-metode si procedee: conversatia, explicatia,exercitiul, brainstorming, metoda „Stiu-vreau sa
stiu-am invatat”, lucrul individual, lucrul in echipe
-resurse materiale: laptop, videoproiector, suport de curs, fise de lucru
-resurse temporale: 45 minute
-forme de organizare:activitate frontala, individuala, lucrul pe echipe

se intelege manifestarea excesiva a unui mod de comportament anormal si daunator. ceea ce ar vrea sa afle. tutun.etc) Brainstormin g Elevii sunt anuntati ca vor invata despre comportamentele adictive si consecintele acestora in plan fizic. boala.. Continuturile invatarii Strategia didactica Metode si Resurse procedee materiale Conversatia Momentul organizatoric 2 min Asigurarea conditiilor optime pentru desfasurarea lectiei Pregatirea materialului didactic necesar Prezenta Reactualizare a cunostintelor 2 min Verificarea notiunilor teoretice acumulate anteriorm referitoare la trasaturile imunogene si disimunogene de personalitate Conversatia Captarea atentiei elevilor se va realiza prin completarea unui poster. printr-un cuvant sau o propozitie scurta (ex: dependenta. Comportamentul adictiv se caracterizeaza prin tendinta de a iesi din realitate prin intermediul starii psihice. caracterizata prin pierderea anumitor libertati. durere. inconstienta. Ei vor numi ceea ce le vine in minte in legatura cu termenii dati ( dorguri. atarnare. prin notiunea de depdenta.1. iar la finalul orei vor completa coloana care se refera la informatiile noi pe care le-au aflat. din punct de vedere psihologic. moarte. iluzie. supunere. Conversatia Elevii vor primi fisa de lucru nr. alcool). familie. in care vor completa lucruri pe care le stiu despre comportamentele adictive. pishic si comportamental. La ora actuala. Exercitiul Metoda „StiuVreau sa stiuAm invatat” Captarea atentiei 2 min Anuntarea temei si a obiectivelor 1 min Dirijarea invatarii 30 min O1 O1 Explicatia .Etapele lectiei Ob. Notiunea de dependeta reprezinta o stare de subordonare.op . Cuvantul adictie provine din latinescul “addictus” si se refera la situatia de a ajunge sclav la cel de la care te-ai imprumutat.

starile de dispozitie in general -supararea -bucuria -povara singuratatii sau povara psihologica a responsabilitatilor -socializare -alungarea temporara a stresului -apararea impotriva sentimentelor neplacute -curajul de a spune ceva -dorinta de recompensare Tipuri de comportamente adictive 1. Efectele consumului de alcool: -incetinirea functionalitatii sistemului nervos central: alterarea perceptiilor.CONSUMUL DE ALCOOL De cele mai multe ori. se recomanda abtinerea de la consum cel putin 48 de ore pentru a permite organismului sa isi revina. Problema adictiilor incepe atunci cand tendinta de a evada din realitate incepe sa domine in constiinta omului. devine o idee principala. Motive ale comportamentelor adictive: -dorinta de a modifica emotiile. consumarea de bauturi alcoolice nu cauzeaza probleme. stereotipuri. a abilitatii de exprimare coerenta -dificultati in mentinerea echilibrului -diminuarea vitezei de reactie Conversatia . insa in cazul adictiilor ea devine un stil de viata si omul cade in capcana. duce omul la o rupere de realitate. dar consumarea lor peste limita poate fi daunatoare. Abaterea ii este necesara omului. sentimentele. emotiilor. a miscarii. care pot deveni deprinderi. Dupa un episod de consum excesiv de alcool.O2 O3 Pentru realizarea acestui scop omul isi “formeaza” pareri personale. a vederii si auzului -relaxare moderata (in cantitati mici) -intoxicatie ( in cantitati mari) -pierderea concentrarii.

fiind o cauza majora pentru problemele cu erectia. ciroza hepatica. inconstienta -glicemie scazuta. polinevrita periferica. hepatita cronica. Fumatul cauzeaza impotenta pentru ca duce la ingustarea arterelor sanguine. convulsii. mai precis fumatul este unul dintre cei mai importanti factori de Conversatia declansare a infarctul miocardic (atacul de cord). precum si de cantitatile utilizate. precum bronhopneumonie obstructiva cronica (BPOC). cancer. in special cancer la plamani sau cancer la laringe sau gura.-somnolenta extrema. diabet zaharat.Principalele efecte ale fumatului de tutun (principala modalitate de consum) sunt marirea riscului de cancer la plamani si de boli cardio-vasculare. Efectele nicotinei:  dificultati de invatare  dificultati de concentrare si scaderea capacitatii de memorare  tulburari emotionale  scaderea rezistentei organismului la infectii prin afectarea sistemului imunitar  cresterea pulsului si a ritmului respiratiei . boli ale sistemului respirator. ulcere.  Aparitia impotentei este cu aproape 85% mai mare la fumatori decat la nefumatori. aspirat sau mestecat). voma -palpitatii -deces Cele mai frecvente complicatii somatice: -gastrite.CONSUMUL DE TUTUN  Efectele consumului de tutun asupra sanatatii sunt semnificative. pancreatita. depinzand de felul in care tutunul este consumat (fumat. accidente vasculare cerebrale si miocardice 2.  Riscul cel mai important al consumului de tutun il prezinta asupra sistemului cardiovascular.

Ex: consumul regulat de tutun poate cauza bronsite cronice. sifilis.. de cele mai multe ori iremediabil. Psihologice. psihologic sau de adaptare sociala. 2. depresie. atunci cand au un efect negativ asupra echilibrului personal. SIDA -pe plan psihic: panica. si care influenteaza negativ starea de sanatate. avorturi spontane. afectiuni cardio-respiratorii. care odata absorbite de organism perturba una sau mai multe functii importante. Ex: cazul cuplurilor conflictuale datorita abuzului de alcool. dificultăti in dezvoltarea fizica şi psihica a fatului). diverse afectiuni ale aparatului respirator  scaderea apetitului si diminuarea comportamentului sexual  tulburari ale sarcinii si nasterii. sentimentele şi perceptia Consumul abuziv al unei astfel de substante poate provoca mai multe tipuri de tulburări: 1. lichide sau gazoase. Consecintele consumului de dorguri : -pe plan fiziologic:hepatita.CONSUMUL DE DROGURI Drogurile . tuberculoza. 3. modificari de personalitate Conversatia .. influente asupra noului nascut (nastere prematura. ca urmare a gradului lor de toxicitate.dopuri”. atunci cand. incetinirea activitatii musculare si a reflexelor  creste probabilitatea de a forma . agresivitate. infectii.sunt substante solide. dauneaza organismului persoanei care le consuma. Fizice.cheaguri” de sange ceea ce poate duce la infart miocardic  incetinirea reactiilor  modificari ale dispozitiei afective  colite şi ulcere  artrite şi artroze  afectiuni ale aparatului circulator  infectii respiratorii cronice. . tulburari de comportament.

La final. probleme in integrarea profesionala. Fiecare grupa primeste o sarcina de lucru. Apoi. un reprezentant al fiecarei grupe expune rezolvarea gandita.2 grupa 1 Cum ai proceda in situatia in care te-ai confrunta cu un pacient care prezinta semne vizibile de consum de alcool? grupa 2 Cum ai proceda in situatia in care un pacient prezinta semne vizibile de consum de droguri? grupa 3 . implicarea in activitati infractionale. Lucrul pe echipe Fisa de lucru Conversatia Conversatia Fisa de lucru nr.1. Se fac aprecieri asupra modului de desfasurare a lectiei. Vor termina de completat fisa de lucru nr. elevii sunt impartiti in 3 grupe. Elevii vor argumenta necesitatea adoptarii unui stil de viata sanatos.Asigurarea feed-back-ului 6 min O5 O4 Incheierea activitatii 2 min -in sfera sociala: deteriorarea relatiilor sociale. Termenul de rezolvare a sarcinii este de 3 minute.

1 STIU VREAU SA STIU AM INVATAT .Cum ai incerca sa conving un pacient sa renunte la tutun. avand in vedere ca acest viciu ii agarveaza boala pe care o are? FISA DE LUCRU NR.