You are on page 1of 4

1.

Kasnjenje na sastanak je nedopustivo u Nemackoj I Svajcarskoj
2.Male porodicne firme karakteristicne su za Austriju
3. Ekonomija Francuske ima sl.karakteristike Visoka stopa nezaposlenosti I slaba
organizacija sindikata
4.Navedite 4 osnovne karakteristike po kojima se velike skole razlikuju od
univerziteta:
Smatraju se boljim I okupljaju samo najpametnije, bolje su povezane sa
vladom I lokalnom administracijom, privredom, manje su od univerziteta I
primaju samo oko 400 djaka, selektivne su I tesko se upisuje na njih
5. Glavni grad Portugalije je Lisabon, poslovni jezik je engleski, popularni
muzicki pravac je Fado.
6. Veliki uticaj radnickih sindikata je u Nemackoj
7. U Italijanskoj poslovnoj kulturi Privatni I poslovni zivot je odvojen I
zastupljena je izrazito hijerarhijska struktura
8.Prilikom predstavljanja osobi visokog ranga u Nemackim kompanijama
predstavljanje je zadatak Nize rangiranog menadzera
9. Teme koje treba izbegavati u Portugaliji su Religija, plata, sport izuzev
fudbala, baskiski separatizam, feminizam, gradj rat
10. Pogodne teme za razgovor u Portugaliji su Fudbal, hrana, vino, porodica,
ekonomija, filmovi, muzika putovanja…
11. Neophodno je postovati zelju Austrijanaca -ne zele da budu identifikovani
kao Nemci
12. Raspon plata u Nemackoj izmedju rukovodilaca I nizih slojeva su -mali
13. Male I srednje kompanije u Francuskoj obicno angazuju kadrove sa
-univerziteta
14. Francuzi pristupaju planiranju -kratkorocno
15. Informacije u Nemackim kompanijama Nisu dostupne svima I proces
odlucivanja je slozen dosta
16. Austrijsku poslovnu kulturu odlikuje Dugotrajan proces donosenja odluka
17. Radni odnosi u Francuskoj zasnivaju se na:
-formalnim odnosima, ne previse licnim, pre svega hijerarhijskim
-jasna crta izmedju radnog I van radnog vremena
-manje humora nego npr.u Velikoj Britaniji,duhovitost je sastavni deo
elokvencije

Neke od osnovnih karakteristika Svajcarske poslovne kulture su Striktno postuju vreme I dobro organizovanje procedure I planiranje 20.Koji su timski igraci Svajcarci 29.Navesti minimum 5 karakteristika Francuskih kadrova -u obrazovanju su daleko ispred svojih kolega u svetu-elokventni su . Kulturoloski aspekti Francuskog menadzmenta ( Nabroj I kratko odgovori) -kljucni kriterijum obrazovanja koji se vidi u biografiji kada se konkurise za radno mesto -koncept menadzmenta je opsti I insistira na makro ekonomiji -mobilnost ili fluktuacija nije neuobicajena ali se ne moze generalizovati prolazi se kroz peoces pantuflaze -radni odnosi zasnivaju se na formalnim odnosima. Dva tipa menadzera u Italiji Tradicionalni I menadzeri novog doba 19.-shvatanje hijerarhije vise je stvar svesti svakog pojedinca nego sto je nesto nametnuto direktori ne rade u otvorenom prostoru zaj sa zaposlenima sastanci su deo formalnosti na nima se donose vazne odluke radni timovi se formirau na spec nacin osnov je zaj interes 18. zahtevaju poslusnost I disciplinu. tradicionalisti su 23.Pokloni u Svajcarskoj su Neprihvatljivi tj nisu toliko zastupljeni 31. ne previse licnim. Istinito je:U Francuskoj zene uglavnom rade kao sekretarice I retko se mogu naci na visokim polozajima 21.u srednjoj skoli 25. Kada su kadrovi u pitanju koji period njihovog obrazovanja predstavlja momenat kad se vrsi njihova diferencijalnost . Nacini na koje francuska vlada utice na biznis Nacionalizacija I privatizacija 22. Sta radi nadzorni odbor u Nemackoj Nadzire dnevno poslovanje I strateske odluke 24. pre svega hijerarhijskim 26. Da li je uobicajen dolazak poslovnog partnera u porodicnu kucu kod Austrijanca:-nije uobicajen 28. Nacionalni prijemni ispit u Francuskoj se zove Konkurs 27. Sta predstavlja “le bac” u Francuskoj Licenska matura-prijemni ispit za univerzitet koi ima navisi rang 30. Za Francusku vazi Individualizam kao rukovodioci su autokrate.

ako ne i citavog zivota radi u jednoj kompaniji. tako da nije redak slucaj da Nemac godinama. 43. Gde se moze insistirati na hrani ali ne I na picu jer je sramota napiti se . Objasnite ukratko sta predstavlja pantuflaza Institucija ili fenomen karakteristicna za Francusku kulturu..teze numerickoj preciznosti -poseduju najvisi stepen opste kulture -imaju veliko samopouzdanje -poseduju isti kolektivni duh 32. nie za primenu moderne tehnologije 38.Karakteristike Nemacke poslovne kulture Striktno postuju vreme i formalnost I mali je raspon plata izmedju rukovodilaca I nizih slojeva 33.Austrijska nacija se može definisati kao:a) tradicionalna i b) konzervativna 42. U poslovnim krugovima Nemacke izrazena je _ CENTRALIZACIJA UPRAVLJANJA tj.Saradnja države i industrijskih kompanija u Francuskoj učvršćuje se institucijom: pantuflaža .dominira pismena poruka. pojedini uspesni kadrovi koji su zaposleni u drzavnoj administraciji pomocu pantuflaze napustaju svoju uzlaznu karijeru I prelaze na najvisa vodeca mesta u trgovinskim bankarskim privrednim kompanijama 37. 41. imaju jako dobre pregovaracke sposobnosti. Poslovni obicaji u Italiji Poslovnom oblacenju se pridaje veliki znacaj I u poslovnoj kom.LOJALNOST je jedna od karakteristika nemackog poslovnog sveta. Austrijska poslovna kultura Proces donosenja odluka je dugorocan proces 40.Karakteristike menadzera novog doba Pristupaju detalnoj analizi I kruti su u pregovaranju 39. obrazovani su veoma.Italiji 34. Sa je karakteristicno za Francusku Individualizam I autokratiaj 35. moc se nalazi na samom vrhu jedne kompanije. centralizovan stil upravlajna 36.Osnovne karakteristike tradicionalnih menadzera u Italiji Ne radi detaljnu analizu pre sastanka.

a upravni odbor odobrava _STRATESKE ODLUKE__ i postavlja i razresava clanove nadzornog odbora 46. Vecinu poslova u Nemackoj vode odbor NADZORNI I UPRAVNI ODBOR 45.Nadzorni odbor u nemackim kompanijama vodi _DNEVNO POSLOVANJE_ i prati transakcije kompanije.44. Mišljenje administrativnog osoblja o poslovnim partnerima je bitno u:d) Nemačkoj. jer njihovi rukovodioci imaju puno poverenja u njihovu sposobnost rasuđivanja .