You are on page 1of 4

KERTAS KERJA

“JOM KUMPUL”
PROGRAM LINUS
SK KUALA KUBU BHARU DUA

DISEDIAKAN OLEH :
FAKHRUZZAMAN BIN RAMLI
PENYELARAS LINUS
SK KUALA KUBU BHARU
DUA

Memberi peluang ibubapa melibatkan diri secara langsung pembelajaran anak-anak. Literasi Bahasa Inggeris dan Numerasi. Di bawah Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013 – 2025. Justeru itu.PROGRAM LINUS ‘JOM KUMPUL’ SK KUALA KUBU BHARU DUA TAHUN 2016 TUJUAN Satu daripada National Key Result Area (NKRA) Kementerian Pelajaran Malaysia ialah semua murid berkeupayaan untuk menguasai asas Literasi dan Numerasi kecuali murid berkeperluan khas selepas tiga tahun mengikuti pendidikan rendah.0 mulai tahun 2013 bahawa semua murid Tahun 1 hingga Tahun 3 menduduki dua saringan setiap tahun mengikut tarikh-tarikh yang ditetapkan. 2. menerusi Sarana Ibu Bapa dan Sarana Sekolah. Program ini merupakan satu usaha Unit Pendidikan Khas di bawah Program LINUS sekolah melibatkan ibu bapa dalam membantu pembelajaran anak-anak. Tatacara pelaksanaan dan takrifan tahap penguasaan murid untuk LINUS 2. Membina keyakinan diri murid-murid LINUS. 3. semua pihak yang terlibat berpeluang dan berperanan dalam membantu membangunkan modal insan agar selaras dengan hasrat Negara untuk mencapai kecemerlangan sistem pembelajaran. dalam . OBJEKTIF 1. Murid menguasai ditakrifkan sebagai murid yang melepasi kesemua 12 konstruk pada setiap saringan yang dijalankan bagi Literasi Bahasa Melayu. program ini mampu membina keyakinan diri serta meningkatkan minat murid untuk belajar dengan lebih gigih. Memastikan tahap penguasaan murid adalah secara berterusan. Penglibatan ibu bapa dalam pembelajaran anak-anak di dalam dan di luar sekolah bukan sahaja memberi pelbagai manfaat malah yang paling penting sebagai bukti sokongan moral ibu bapa kepada anak-anak dalam meningkatkan tahap pembelajaran mereka di sekolah.

dan kad suku kata. frasa serta ayat-ayat yang telah dikuasai oleh murid ke dalam beg tersebut.JAWATANKUASA INDUK DAN PELAKSANA PROGRAM PENASIHAT En Rusli Bin Mohamad (Guru Besar) PENGERUSI Pn Hajah Melas Binti Abdullah (Guru Penolong Kanan Kurikulum) PENYELARAS Encik Fakhruzzaman Bin Ramli (Penyelaras Linus) FASILITATOR Encik Fakhruzzaman Bin Ramli Puan Afiza Fazuraini Encik Azrin Bin Hamzah Puan Suhaili Fitrillah Binti Zakaria Encik Syed Nazri Bin Syed Jaafar Encik Saifullah Bin Yunus PESERTA Peserta terdiri dari murid-murid LINUS Literasi Bahasa Malaysia Tahun 2 Tahun 3. 3. frasa dan ayat-ayat. perkataan. 2. . buku. Hanya kad yang dikuasai sahaja akan dimasukkan ke dalam beg kertas tersebut. Setiap murid dibekalkan dengan sebuah beg kertas kecil. TARIKH/WAKTU PELAKSANAAN MEI 2016 – OKTOBER 2016 PENGISIAN PROGRAM 1. perkataan. Murid akan memasukkan keratan suku kata.

.. FAKHRUZZAMAN BIN RAMLI PENYELARAS LINUS SK KUALA KUBU BHARU DUA .. Guru(Fasilitator) serta ibubapa/penjaga dapat memantau perkembangan pembelajaran anak-anak....... .. ibubapa dan ahli keluarga lain juga dapat menyoal kad yang terdapat di dalam beg kertas tersebut bagi memastikan pencapaian murid adalah secara berterusan............ frasa dan ayat.... Disamping itu.... 8..................4...... Pencapaian dan penguasaan murid akan direkod oleh guru.... 6.... Program ini merupakan satu program tambahan sebagai menyokong Program LINUS sekolah...... guru..... 5......... Rekod pencapaian murid juga akan disemak dan diserahkan untuk pemantauan ibu bapa pelajar......... Murid-murid boleh bersaing secara sihat bagi mendapatkan lebih banyak kad yang menunjukkan bahawa mereka telah menguasai suku kata...... 10.. Murid akan menjalani program ini pada masa lapang mengikut jadual yang telah ditetapkan oleh guru............. perkataan. 7. Disediakan oleh: Disahkan oleh: .. 9.