You are on page 1of 7

Punca-punca berlakunya kemalangan jalan raya

Saban hari kemalangan jalan raya sering meningkat ke suatu tahap yang
membimbangkan. Kemalangan jalan raya sering berlaku di sekitar tempat dimana kita
jua berada. Kemalangan jalan raya kebiasaan berlaku di jalan raya yang sesat.
Kemalangan jalan raya bakal menyebabkan kecederaan dan kematian tanpa diduga.
Punca kemalangan yang pertama ialah sikap negatif pengguna jalan raya
seperti suka memandu dengan laju. Kereta yang dipandu terlalu laju sukar dikawal dan
diberhentikan jika terdapat halangan di hadapan. Kenderaan yang dipandu laju
biasanya akan terbabas melanggar tiang lampu jalan atau jatuh ke dalam longkang.
Selain itu, terdapat juga beberapa perbuatan pemandu yang boleh menyebabkan
kemalangan seperti menggunakan telefon bimbit semasa memandu. Penggunaan
telefon bimbit menyebabkan seseorang pemandu hilang tumpuan dan perhatian. Ia
boleh menyebabkan mereka tidak dapat mengendalikan kenderaan dengan baik.
Di samping itu, terdapat juga kes kemalangan disebabkan oleh pemandu
kenderaan yang mabuk atau berada dalam keadaan khayal kerana pengambilan arak
atau dadah. Pemandu yang tidak akan dapat berfikir dengan waras tidak akan dapat
mengawal pergerakan tangan dan kaki mereka dengan baik.
Faktor fizikal jalan raya juga menjadi punca kemalangan. Jalan raya yang
bengkang-bengkok, terlalu sempit, bersimpang-siur dan berlubang-lubang akan
mengganggu kelancaran pemanduan. Keadaan ini lebih berbahaya jika jalan raya tidak
dilengkapi lampu jalan.Keadaan gelap-gelita ini akan menyukarkan pemandu mengawal
kenderaannya.
Sikap cuai pengguna jalan raya turut mengakibatkan kemalangan berlaku.
Contohnya pejalan kaki yang tidak memerhati keadaan lalu lintas sebelum melintas
jalan raya atau tidak menggunakan jejantas yang telah disediakan oleh pihak kerajaan.
Tidak kurang juga kanak-kanak yang bermain-main seperti bertolak-tolakan semasa di
jalan raya.
Kesimpulannya, kita hendaklah menjadi pengguna jalan raya yang berhemah.
Kita hendaklah mematuhi peraturan-peraturan jalan raya yang ditetapkan. Bah kata
pepatah, biar lambat asalkan selamat sewajarnya menjadi iktibar di kalangan pengguna
jalan raya.

Penggunaan telefon bimbit menyebabkan seseorang pemandu hilang tumpuan dan perhatian. Di samping itu. terdapat juga kes kemalangan disebabkan pemandu memandu kenderaan dalam keadaan yang mabuk atau berada dalam keadaan khayal kerana pengambilan arak atau dadah. Kenderaan yang dipandu laju biasanya akan terbabas melanggar tiang lampu jalan atau jatuh ke dalam longkang. Contohnya pejalan kaki yang tidak memerhati keadaan lalu lintas sebelum melintas jalan raya atau tidak menggunakan jejantas yang telah disediakan oleh pihak kerajaan. terdapat juga beberapa perbuatan pemandu yang boleh menyebabkan kemalangan seperti menggunakan telefon bimbit semasa memandu. Ia boleh menyebabkan mereka tidak dapat mengendalikan kenderaan dengan baik. Keadaan gelap-gelita ini akan menyukarkan pemandu mengawal kenderaannya. Jalan raya yang bengkang-bengkok. . kita hendaklah menjadi pengguna jalan raya yang berkhemah. bersimpang-siur dan berlubang-lubang akan mengganggu kelancaran pemanduan. Kereta yang dipandu terlalu laju sukar dikawal dan diberhentikan jika terdapat halangan di hadapan. terlalu sempit. Keadaan ini lebih berbahaya jika jalan raya tidak dilengkapi lampu jalan. Sikap cuai pengguna jalan raya turut mengakibatkan kemalangan berlaku. Kesimpulannya. Punca kemalangan yang pertama ialah sikap negatif pengguna jalan raya seperti suka memandu dengan laju. Kemalangan jalan raya bakal menyebabkan kecederaan dan kematian tanpa diduga. Bah kata pepatah. Kemalangan jalan raya kebiasaan berlaku di jalan raya yang sesat.Punca-punca berlakunya kemalangan jalan raya Saban hari kemalangan jalan raya sering meningkat ke suatu tahap yang membimbangkan. biar lambat asalkan selamat sewajarnya menjadi iktibar di kalangan pengguna jalan raya. Faktor fizikal jalan raya juga menjadi punca kemalangan. Kemalangan jalan raya sering berlaku di sekitar tempat dimana kita jua berada. Kita hendaklah mematuhi peraturan-peraturan jalan raya yang ditetapkan. Pemandu yang tidak akan dapat berfikir dengan waras tidak akan dapat mengawal pergerakan tangan dan kaki mereka dengan baik. Selain itu. Tidak kurang juga kanak-kanak yang bermain-main seperti bertolak-tolakan semasa di jalan raya.

.

Kemalangan jalan raya sering _______________ di sekitar tempat dimana kita jua berada. Ia boleh menyebabkan mereka tidak dapat __________________ kenderaan dengan baik. Punca kemalangan yang pertama ialah sikap negatif pengguna jalan raya seperti suka memandu dengan ____________. Selain itu. Jalan raya yang ________________________. terlalu sempit. terdapat juga kes kemalangan disebabkan pemandu memandu kenderaan dalam keadaan yang _______________ atau berada dalam keadaan khayal kerana pengambilan arak atau dadah. Pemandu yang tidak akan dapat berfikir dengan __________ tidak akan dapat mengawal pergerakan tangan dan kaki mereka dengan baik. Di samping itu. Faktor _______________ jalan raya juga menjadi punca kemalangan. Kemalangan jalan raya bakal menyebabkan ___________________ dan _____________________ tanpa diduga. Tidak kurang juga kanak-kanak yang _________________ seperti bertolak-tolakan semasa di jalan raya. bersimpang-siur dan ___________________ akan mengganggu kelancaran pemanduan. Kenderaan yang dipandu laju biasanya akan terbabas ________________ tiang lampu jalan atau jatuh ke dalam longkang. Kereta yang dipandu terlalu laju sukar ________________ dan diberhentikan jika terdapat halangan di hadapan. Penggunaan telefon bimbit menyebabkan seseorang pemandu ________________ dan ____________. terdapat juga beberapa perbuatan pemandu yang boleh menyebabkan kemalangan seperti menggunakan ________________ semasa memandu. . Keadaan _____________________ ini akan menyukarkan pemandu mengawal kenderaannya. Sikap ______________ pengguna jalan raya turut mengakibatkan kemalangan berlaku. Keadaan ini lebih berbahaya jika jalan raya tidak dilengkapi _______________ jalan.NAMA : ___________________________ TARIKH : ___________________ Punca-punca berlakunya kemalangan jalan raya Saban hari kemalangan jalan raya sering meningkat ke suatu tahap yang membimbangkan. Kemalangan jalan raya kebiasaan berlaku di jalan raya yang ______________. Contohnya pejalan kaki yang tidak memerhati keadaan lalu lintas sebelum melintas jalan raya atau tidak menggunakan ________________ yang telah disediakan oleh pihak kerajaan.

Kesimpulannya. kita hendaklah menjadi pengguna jalan raya yang __________________. Kita hendaklah mematuhi _______________ jalan raya yang ditetapkan. NAMA : ___________________________ TARIKH : ___________________ . ____________________________________________ sewajarnya menjadi iktibar di kalangan pengguna jalan raya. Bah kata pepatah.

Kemalangan jalan raya sering _______________ di sekitar tempat dimana kita jua berada. Kereta yang dipandu terlalu laju sukar ________________ dan diberhentikan jika terdapat halangan di hadapan. Punca kemalangan yang pertama ialah sikap negatif pengguna jalan raya seperti suka memandu dengan ____________. Pemandu yang tidak akan dapat berfikir dengan __________ tidak akan dapat mengawal pergerakan tangan dan kaki mereka dengan baik. Selain itu. Penggunaan telefon bimbit menyebabkan seseorang pemandu ________________ dan ____________. Di samping itu. kita hendaklah menjadi pengguna jalan raya yang __________________. Kita hendaklah mematuhi _______________ jalan raya yang . Kenderaan yang dipandu laju biasanya akan terbabas ________________ tiang lampu jalan atau jatuh ke dalam longkang. bersimpang-siur dan ___________________ akan mengganggu kelancaran pemanduan. Kesimpulannya. Jalan raya yang ________________________. Tidak kurang juga kanak-kanak yang _________________ seperti bertolak-tolakan semasa di jalan raya. Keadaan ini lebih berbahaya jika jalan raya tidak dilengkapi _______________ jalan. Ia boleh menyebabkan mereka tidak dapat __________________ kenderaan dengan baik. Kemalangan jalan raya bakal menyebabkan ___________________ dan _____________________ tanpa diduga.Punca-punca berlakunya kemalangan jalan raya Saban hari kemalangan jalan raya sering meningkat ke suatu tahap yang membimbangkan. terlalu sempit. Sikap ______________ pengguna jalan raya turut mengakibatkan kemalangan berlaku. terdapat juga kes kemalangan disebabkan pemandu memandu kenderaan dalam keadaan yang _______________ atau berada dalam keadaan khayal kerana pengambilan arak atau dadah. Keadaan _____________________ ini akan menyukarkan pemandu mengawal kenderaannya. Faktor _______________ jalan raya juga menjadi punca kemalangan. Contohnya pejalan kaki yang tidak memerhati keadaan lalu lintas sebelum melintas jalan raya atau tidak menggunakan ________________ yang telah disediakan oleh pihak kerajaan. terdapat juga beberapa perbuatan pemandu yang boleh menyebabkan kemalangan seperti menggunakan ________________ semasa memandu. Kemalangan jalan raya kebiasaan berlaku di jalan raya yang ______________.

Bah kata pepatah.ditetapkan. . ____________________________________________ sewajarnya menjadi iktibar di kalangan pengguna jalan raya.