You are on page 1of 8

RANCANGAN PENGAJARAN PENDIDIKAN MORAL TAHUN 6

Mata Pelajaran / Kelas
Nilai / Tajuk

: Pendidikan Moral / Tahun 6
: Baik Hati

Masa

: 60 minit (8.00-9.00 pagi)

Bil. Murid

: 20 orang

Standard Pembelajaran
Objektif Pembelajaran
i)
ii)
iii)

EMK
ii)

: 2.1.1, 2.1.3, 2.1.4
: Pada akhir PdP murid dapat:

mengkategorikan tiga cara bantuan diberikan kepada
yang memerlukan
mengekspresikan perasaan apabila memberi bantuan
kepada yang memerlukan.
Mempraktikkan sikap memberi bantuan kepada yang
memerlukan.

: i) Kajian masa depan - Menilai
Kreativiti – menjana idea

Bahan Bantu Belajar :
1.Gambar-gambar bencana alam seperti
kebakaran, banjir,gempa bumi dan tsunami.
2.Gambar-gambar kehidupan orang-orang yang memerlukan bantuan
seperti masalah kemiskinan dan kesihatan.
3. Petikan akhbar
Penilaian PdP

: Kad ucapan

2 Nyatakan tindakan yang patut diambil jika bencana alam tersebut mengancam nyawa penduduk? 1. (Lampiran 2) 2. Murid ditunjukkan gambar-gambar yang berkaitan dengan bencana alam dan kehidupan orang-orang yang tidak bernasib baik seperti masalah kemiskinan dan kesihatan yang memerlukan bantuan. Murid bersoal-jawab sesama sendiri tentang hasil perbincangan.STRATEGI PEMBELAJARAN DAN PENGAJARAN SET INDUKSI 1. LANGKAH 1 1. Murid dibahagi kepada beberapa kumpulan dan berbincang berkaitan soalan rangsangan. Guru mengarahkan murid untuk membayangkan andai insan dalam petikan tersebut adalah salah seorang PENERAPAN/ ELEMEN BBB : gambar Menjana idea Menilai BBM:Gambar BBB : Petikan akhbar . Guru dan murid bersoal jawab tentang gambar yang di tayangkan.(Lampiran 1) 2. LANGKAH 3 1. 2. Guru menayangkan gambar bencana alam yang pernah melanda negara seperti banjir . Murid membaca petikan yang diberi. Murid diminta mencadangkan cara untuk membantu golongan yang tidak bernasib baik ini. Murid diminta melihat gambar tersebut. 1. Murid juga diminta untuk menceritakan perasaan mereka apabila melihat gambar-gambar yang ditayangkan tadi. LANGKAH 2 1.3 Bagaimanakah cara untuk membantu mangsamangsa bencana tersebut? 1. 3. 3.1 Apakah bencana alam yang selalu berlaku di tempat tinggal anda? 1. (Lampiran 3) 2.4 Apakah yang akan berlaku jika manga-mangsa bencana tersebut tidak dibantu? Murid membentangkan hasil perbincangan dalam kelas.

daripada kawan mereka dan apakah tindakan yang akan mereka ambil. LANGKAH 4 Menjana idea 1. Murid diminta menyediakan satu kad ucapan daripada Kreatif kad manila untuk diberikan kepada kawan yang sedang sakit. AKTIVITI PENGAYAAN 1. Murid menghasilkan sebuah kad yang lengkap dengan kata-kata mengikut arahan guru. Murid melakar peta biuh cara membantu orang-orang i-Think dalam kesusahan.Melukis kad PENUTUP 1. Merumuskan dan menghubungkaitkan PdP pada hari itu. AKTIVITI PENILAIAN 1. Murid memberikan cadangan. AKTIVITI PEMULIHAN 1. 3. Kad tersebut mestilah mengandungi kata-kata peransang dan nasihat agar kawan tesebut cepat sembuh.Kad tersebut hendaklah kreatif dan cantik. Refleksi : ______________________________________________________________________ .

Lampiran 1: .

Lampiran 2: .

.

. Jelas Benjamin. berkata. THIMAS menunjukkan gambar anaknya Tanasegaran yang mengalami penyakit saraf di Ibu Pejabat Utusan Melayu (M) Bhd. 46. semalam. . Tanasegaran. Benjamin A. Tanasegaran telah menghidapi penyakit tersebut sejak lahir dan disahkan tidak mampu berjalan sejak dua tahun lepas. anaknya pernah dirawat di dua pusat perubatan dalam negara sebelum menjalani pembedahan di sebuah hospital di India pada tahun 2014.Lampiran 3: Bapa rayu bantuan rawat anak hidap sakit saraf 21 Jun 2015 12:21 AM BENJAMIN A. “Saya berharap bantuan kewangan ini dapat membantu anak saya kembali berjalan dan bersekolah seperti kanak-kanak normal. memerlukan rawatan lanjutan di India pada bulan Oktober ini yang merangkumi fisioterapi dan menukar darah. 10. Thimas. Kuala Lumpur. Katanya. MINGGUAN/ZAINI HUSIN KUALA LUMPUR 20 Jun – Seorang bapa merayu bantuan kewangan RM59.000 untuk menampung kos rawatan perubatan anaknya yang menghidapi penyakit saraf. anaknya.

” katanya kepada Mingguan Malaysia di sini.“Saya juga merayu kepada orang ramai untuk menyalurkan bantuan ini bagi memudahkan urusan dan membiayai kos rawatan anak saya. Orang ramai yang ingin menyalurkan bantuan boleh berbuat demikian melalui akaun Public Bank bernombor 6-3556901-04 milik Benjamin atau menghubunginya di 016-3654523. .