You are on page 1of 15

architectural project series - project 02

Basque Health Department Headquarters-Bilbao-Spain

The lot locates in the crossroad of the two most important


streets of the Ensanche (1862) in Bilbao. The restrictive city
zoning rules force to repeat the existing building typology,
reducing penthousing, chamfering corners and rising a
tower.
The
building
groups
together
vertical
communications and general services within a bone, a
prism next to the dividing wall that serves to seven openplan floors for offices. Above these, there are two more level
for institutional and representative uses. The meeting room
are placed at the top of the building, into the tower. By the
contrary, the Auditory and its services rooms are in the
cellar. Under all of this level exist three more floors used
just for employees parking. double facade solves not only
zoning rules requirements but also energetic, fire-resistant
and acoustic insulation ones. This duplicated plane is not
just a wrapper but a volume between Bilbao and the inner
space. This element allows to breath the building.
In the other hand, that folded element produces multiple
views of the city, and changing its appearance depending
on the point of view , the hour and the season. The objective
of this element is introduce the mutability, the dynamic spirit
of the city.
Architects:
Location:
Collaborators:
Project year:
Construction year:
Constructed area:
Budget:
Structure:
Electrical Consultant:
Safety:
Photographs:

Coll-Barreu Arquitectos /Juan CollBarreu & Daniel Gutirrez Zarza


Bilbao,Spain
Fernando de la Maza, Jorge Bilbao,
Pablo Castro, Gorka Garca
2003-2004
2004-2008
9,200 sqm
12,935,436 EURO (US $17,9M)
Mintegia y Bilbao
ndotec
Tesysal
Aleix Bagu

Elevation 01 Elevation 02

Elevation 03

Section 01

Section 02

Section 03