You are on page 1of 5

NUMBERS

1. If

3n
A.
B.
C.
D.

=81, then n =

2
4
6
8

2. What least number must be subtracted from 12702 to get number exactly
99?
A.
B.
C.
D.

49
30
29
31

3. Which is the greatest one of the following numbers?


A.
B.
C.
D.

(2+2+2)2
(222)2
[(2+2)2]2
43

4. Sum of even numbers between 15 and 25 is


A.
B.
C.
D.

70
80
130
100

5. How many numbers between 1000 and 5000 are exactly divisible by 225?
A.
B.
C.
D.

16
18
19
12

6. If the first 200 numbers are written down and those divisible by 2 are deleted
and again those divisible by 5 are deleted, how many numbers are left out?
A.
B.
C.
D.

80
150
200
160

7. If a2b=abc=180 and a, b, c are positive integers, then the value of a is:


A. 2

NUMBERS
B. 3
C. 5
D. More than one value possible.
8. When simplified, the product:

997

[2 3 ][2 5 ][2 7 ].... [2 999 ]

A.

5
999

B.

1001
999

C.

1001
3

D. None of these
9. If n is any positive integer, then (34n43n) is always divisible by
A.
B.
C.
D.

7
17
112
145

10.If 1x2 and 1y3 , then least possible value of (2y-3x) is :


A.
B.
C.
D.

0
-3
-4
-5

11.The value of

A.

1
2

B.

3
2

C.

2 n+2

2n+ 2n1
2n+ 12n

n1

D. None of these

is:

NUMBERS

12. 5

Of a number exceeds its


A.
B.
C.
D.

2
3

by 8. The number is

30
60
90
None of these

13.The sum of two numbers is 29 and the difference of their squares is 145. The
difference between the number is
A.
B.
C.
D.

13
5
8
11

14.The sum of two numbers is twice their difference. If one of the numbers is
10, the other number is
A. 3

1
3

B. 30

1
3

C. - 3

D. 4 4
15.The product of two numbers is 120. The sum of their squares is 289. The
sum of the two numbers is:
A.
B.
C.
D.

20
23
169
None

16.If 3 is added to the denominator of a fraction, it becomes

added to its numerator, it becomes

3
4 ; the fraction is :

1
3

and if 4 be

NUMBERS
A.

4
9

B.

3
20

C.

7
24

D.

5
12

17.Of the three numbers, the first is twice the second and is half of the third. If
the average of three numbers is 56, then the smallest number is
A.
B.
C.
D.

24
36
40
48

18.The difference of two numbers is 8 and

1th
12

of the sum is 1. The numbers

are
A.
B.
C.
D.

10,
18,
10,
26,

2
26
18
34

19.The sum of three numbers is 68. If the ratio between first and second be 2 :
3 and that between second and third be 5 : 3, then the second number is
A.
B.
C.
D.

30
20
58
48

20.The sum of two numbers is 100 and their difference is 37. The difference of
their squares is
A.
B.
C.
D.

37
100
63
3700

NUMBERS

KEY
1. D
2. B
3. C
4. D
5. B
6. A
7. D
8. C
9. B
10.C
11.B
12.B
13.B
14.B
15.B
16.D
17.A
18.A
19.A
20.D