You are on page 1of 9

6/20/2016

60 TOP MOST CABLES - Electrical Engineering Objective Type Questions and Answers Electrical Engineering Multiple Choice Questions

EngineeringInterviewQuestions.com
Engineeringinterviewquestions,multiplechoicequestions,objectivetypequestions,seminortopics,labvivaquestionsandanswers,onlinequiztestpdffreedownloadforfreshers.

ThermalLiquidForSale
paratherm.com

HelpingToKeepYourApplicationsRunningSmoothly.ContactUsToday!

GoogleDriveForWork
HomeElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestions60TOPMOSTCABLESElectricalEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswers

60TOPMOSTCABLESElectricalEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswers
Copper
Wires

Answers

packlitzwire.c

Facts&
Answersat
Your
FingertipsFor
FreeGet
Reference
AppToday!

LitzWire
keeping
pulses
flowing

referenceboss.

HMCourses
after12th
jshm.co.in/Hotel_Man

GloballyAccredited
Programs.100%
Placement
Assistance.Apply!

Adsby Google

QuestionsandAnswers

Cable
Fault
Location

Transformer
Bushings

ElectricalOM
Software

FlexibleFlat
CablesMfgr

ChinaSolar
StreetLight

Start
Download

MCCB

hj.com

electricalom.com

acepac.com.sg

globalmarket.com

fromdoctopdf.com

shirwaikarsele

Porcelain/Epoxy
Bushings,Oil/Air
Transformer&
Switchgear
Components

ElectricalDesign&
Calculations.
Downloadfree
versionforBS7671.

LVDSimpedance
controlFFCsfor
audiovideo,
printers,GPS&
TV

InquireStreet
LightsforExport
ContactCertified
Manufacturers
Now

ConvertAny
FiletoaPDF.
GettheFree
FromDocto
PdfApp!

Your
benifit,isour
benifit.We'll
giveyoua
technical
service.

HT/LT
Cablesupto
33KV

usfull.com/m

1.Theinsulatingmaterialforacableshouldhave
(a)lowcost

MultipleChoiceQuestions
(b)highdielectricstrength
ElectricalCable

(c)highmechanicalstrength
(d)alloftheabove
Ans:d
2.Whichofthefollowingprotectsacableagainstmechanicalinjury?
(a)Bedding
(b)Sheath
(c)Armouring
(d)Noneoftheabove
Ans:c
3.Whichofthefollowinginsulationisusedincables?
(a)Varnishedcambric
(b)Rubber
(c)Paper
(d)Anyoftheabove
Ans:d
4.Empiretapeis
(a)varnishedcambric
(b)vulcanisedrubber
(c)impregnatedpaper
(d)noneoftheabove
Ans:a
http://engineeringinterviewquestions.com/cables-electrical-engineering-objective-type-questions-and-answers/

1/9

6/20/2016

60 TOP MOST CABLES - Electrical Engineering Objective Type Questions and Answers Electrical Engineering Multiple Choice Questions

5.Thethicknessofthelayerofinsulationontheconductor,incables,dependsupon
(a)reactivepower
(b)powerfactor
(c)voltage
(d)currentcarryingcapacity
Ans:c
6.Thebeddingonacableconsistsof
(a)hessiancloth
(b)jute
(c)anyoftheabove
(d)noneoftheabove
Ans:c
7.Theinsulatingmaterialforcablesshould
(a)beacidproof
(b)benoninflammable
(c)benonhygroscopic
(d)haveallaboveproperties
Ans:d
8.Inacableimmediatelyabovemetallicsheath_____isprovided.
(a)earthingconnection
(b)bedding
(c)armouring
(d)noneoftheabove
Ans:b
9.ThecurrentcarryingcapacityofcablesinD.C.ismorethanthatinA.C.mainlydueto
(a)absenceofharmonics
(b)nonexistenceofanystabilitylimit
(c)smallerdielectricloss
(d)absenceofripples
(e)noneoftheabove
Ans:c
10.Incaseofthreecoreflexiblecablethecolouroftheneutralis
(a)blue
(b)black
(c)brown
(d)noneoftheabove
Ans:a
11cablesareusedfor132kVlines.
(a)Hightension
(b)Supertension
(c)Extrahightension
(d)Extrasupervoltage
Ans:d
12.Conduitpipesarenormallyusedtoprotect_____cables.
http://engineeringinterviewquestions.com/cables-electrical-engineering-objective-type-questions-and-answers/

2/9

6/20/2016

60 TOP MOST CABLES - Electrical Engineering Objective Type Questions and Answers Electrical Engineering Multiple Choice Questions

(a)unsheathedcables
(b)armoured
(c)PVCsheathedcables
(d)alloftheabove
Ans:a
13.Theminimumdielectricstressinacableisat
(a)armour
(b)bedding
(c)conductorsurface
(d)leadsheath
Ans:d
14.Insinglecorecablesarmouringisnotdoneto
(a)avoidexcessivesheathlosses
(b)makeitflexible
(c)eitheroftheabove
(d)noneoftheabove
Ans:a
15.Dielectricstrengthofrubberisaround
(a)5kV/mm
(b)15kV/mm
(c)30kV/mm
(d)200kV/mm
Ans:c
16.Lowtensioncablesaregenerallyusedupto
(a)200V
(b)500V
(c)700V
(d)1000V
Ans:d
17.Inacable,themaximumstressunderoperatingconditionsisat
(a)insulationlayer
(b)sheath
(c)armour
(d)conductorsurface
Ans:d
18.Hightensioncablesaregenerallyusedupto
(a)11kV
(b)33kV
(c)66kV
(d)132kV
Ans:a
19.Thesurgeresistanceofcableis
(a)5ohms
(b)20ohms
http://engineeringinterviewquestions.com/cables-electrical-engineering-objective-type-questions-and-answers/

3/9

6/20/2016

60 TOP MOST CABLES - Electrical Engineering Objective Type Questions and Answers Electrical Engineering Multiple Choice Questions

(c)50ohms
(d)100ohms
Ans:c
20.PVCstandsfor
(a)polyvinylchloride
(b)postvarnishconductor
(c)pressedandvarnishedcloth
(d)positivevoltageconductor
(e)noneoftheabove
Ans:a
Inthecables,thelocationoffaultisusuallyfoundoutbycomparing
(a)theresistanceoftheconductor
(b)theinductanceofconductors
(c)thecapacitancesofinsulatedconductors
(d)allaboveparameters
Ans:c
22.Incapacitancegradingofcablesweusea______dielectric.
(a)composite
(b)porous
(c)homogeneous
(d)hygroscopic
Ans:a
23.Pressurecablesaregenerallynotusedbeyond
(a)11kV
(b)33kV
(c)66kV
(d)132kV
Ans:c
24.Thematerialforarmouringoncableisusually
(a)steeltape
(b)galvanisedsteelwire
(c)anyoftheabove
(d)noneoftheabove
Ans:c
25.Cables,generallyusedbeyond66kVare
(a)oilfilled
(b)S.L.type
(c)belted
(d)armoured
Ans:a
26.Therelativepermittivityofrubberis
(a)between2and3
(b)between5and6
(c)between8and10
http://engineeringinterviewquestions.com/cables-electrical-engineering-objective-type-questions-and-answers/

4/9

6/20/2016

60 TOP MOST CABLES - Electrical Engineering Objective Type Questions and Answers Electrical Engineering Multiple Choice Questions

(d)between12and14
Ans:a
27.Solidtypecablesareconsideredunreliablebeyond66kVbecause
(a)insulationmaymeltduetohighertemperature
(b)skineffectdominatesontheconductor
(c)ofcoronalossbetweenconductorandsheathmaterial
(d)thereisadangerofbreakdownofinsulationduetothepresenceofvoids
Ans:d
28.Ifthelengthofacableisdoubled,itscapacitance
(a)becomesonefourth
(b)becomesonehalf
(c)becomesdouble
(d)remainsunchanged
Ans:c
29.Incablesthechargingcurrent
(a)lagsthevoltageby90
(b)leadsthevoltageby90
(c)lagsthevoltageby180
(d)leadsthevoltageby180
Ans:b

30.Acertaincablehasaninsulationofrelativepermittivity4.Iftheinsulationisreplacedbyoneofrelativepermittivity2,thecapacitanceo
cablewillbecome
(a)onehalf
(6)double
(c)fourtimes
(d)noneoftheabove
Ans:a
31.Ifacableofhomogeneousinsulationhasamaximumstressof10kV/mm,thenthedielectricstrengthofinsulationshouldbe
(a)5kV/mm
(b)10kV/mm
(a)15kV/mm
(d)30kV/mm
Ans:b
32.Inthecables,sheathsareusedto
(a)preventthemoisturefromenteringthecable
(b)provideenoughstrength
(e)provideproperinsulation
(d)noneoftheabove
Ans:a
33.Theintersheathsinthecablesareusedto
(a)minimizethestress
(b)avoidtherequirementofgoodinsulation
(c)provideproperstressdistribution
(d)noneoftheabove
http://engineeringinterviewquestions.com/cables-electrical-engineering-objective-type-questions-and-answers/

5/9

6/20/2016

60 TOP MOST CABLES - Electrical Engineering Objective Type Questions and Answers Electrical Engineering Multiple Choice Questions

Ans:c
34.Theelectrostaticstressinundergroundcablesis
(a)sameattheconductorandthesheath
(b)minimumattheconductorandmaximumatthesheath
(c)maximumattheconductorandminimumatthesheath
(d)zeroattheconductoraswellasonthesheath
(e)noneoftheabove
Ans:c
35.Thebreakdownofinsulationofthecablecanbeavoidedeconomicallybytheuseof
(a)intersheaths
(b)insulatingmaterialswithdifferentdielectricconstants
(c)both(a)and(b)
(d)noneoftheabove
Ans:c
36.Theinsulationofthecabledecreaseswith
(a)theincreaseinlengthoftheinsulation
(b)thedecreaseinthelengthoftheinsulation
(c)either(a)or(b)
(d)noneoftheabove
Ans:a
37.Acablecarryingalternatingcurrenthas
(a)hysteresislossesonly
(b)hysteresisandleakagelossesonly
(c)hysteresis,leakageandcopperlossesonly
(d)hysteresis,leakage,copperandfrictionlosses
Ans:b
38.Inacablethevoltagestressismaximumat
(a)sheath
(6)insulator
(e)surfaceoftheconductor
(d)coreoftheconductor
Ans:d
39.Capacitancegradingofcableimplies
(a)useofdielectricsofdifferentpermeabilities
(b)gradingaccordingtocapacitanceofcablesperkmlength
(c)cablesusingsingledielectricindifferentconcentrations
(d)capacitancerequiredtobeintroducedatdifferentlengthstocountertheeffectofinductance
(e)noneoftheabove
Ans:a
40.Undergroundcablesarelaidatsufficientdepth
(a)tominimisetemperaturestresses
(b)toavoidbeingunearthedeasilyduetoremovalofsoil
(c)tominimisetheeffectofshocksandvibrationsduetogassingvehicles,etc.
(d)foralloftheabovereasons
http://engineeringinterviewquestions.com/cables-electrical-engineering-objective-type-questions-and-answers/

6/9

6/20/2016

60 TOP MOST CABLES - Electrical Engineering Objective Type Questions and Answers Electrical Engineering Multiple Choice Questions

Ans:c
41.Theadvantageofcablesoveroverheadtransmissionlinesis
(a)easymaintenance
(b)lowcost
(c)canbeusedincongestedareas
(d)canbeusedinhighvoltagecircuits
Ans:c
42.Thethicknessofmetallicshieldingoncablesisusually
(a)0.04mm
(b)0.2to0.4mm
(e)3to5mm
(d)40to60mm
Ans:a
43.Cablesfor220kVlinesareinvariably
(a)micainsulated
(b)paperinsulated
(c)compressedoilorcompressedgasinsulated
(d)rubberinsulated
(e)noneoftheabove
Ans:c
44.Isacableistobedesignedforuseon1000kV,whichinsulationwouldyouprefer?
(a)Polyvinylechloride
(b)Vulcanisedrubber
(c)Impregnatedpaper
(d)CompressedSFegas
(e)noneoftheabove
Ans:d
45.Ifapowercableandacommunicationcablearetorunparalleltheminimumdistancebetweenthetwo,toavoidinterference,shouldbe
(a)2cm
(b)10cm
(c)50cm
(d)400cm
Ans:c
46.Copperasconductorforcablesisusedas
(a)annealed
(b)hardenedandtempered
(c)harddrawn
(d)alloywithchromium
Ans:a
47.Theinsulatingmaterialshouldhave
(a)lowpermittivity
(b)highresistivity
(c)highdielectricstrength
(d)alloftheabove
http://engineeringinterviewquestions.com/cables-electrical-engineering-objective-type-questions-and-answers/

7/9

6/20/2016

60 TOP MOST CABLES - Electrical Engineering Objective Type Questions and Answers Electrical Engineering Multiple Choice Questions

Ans:d
48.Theadvantageofoilfilledcablesis
(a)moreperfectimpregnation
(b)smalleroverallsize
(c)noionisation,oxidationandformationofvoids
(d)alloftheabove
Ans:d
49.Thedisadvantagewithpaperasinsulatingmaterialis
(a)itishygroscopic
(6)ithashighcapacitance
(c)itisanorganicmaterial
(d)noneoftheabove
Ans:a
50.Thebreakdownvoltageofacabledependson
(a)presenceofmoisture
(b)workingtemperature
(c)timeofapplicationofthevoltage
(d)alloftheabove
Ans:d
51.Itisdifficulttomaintainoilfilledcables.
(a)Yes
(b)No
Ans:a
51.Incapacitancegradingahomogeneousdielectricisused.
(a)Yes
(b)No
Ans:b
52.Incongestedareaswhereexcavationisexpensiveandinconvenientdrawinsystemoflayingofundergroundcables
isoftenadopted.
(a)Yes
(b)No
Ans:a
53.Naturalrubberisobtainedfrommilkysapoftropicaltrees.
(a)Yes
(b)No
Ans:a
54.Rubberismostcommonlyusedinsulationincables.
(a)Yes
(b)No
Ans:a
59.Polyethylenehasverypoordielectricandageingproperties.
(a)Yes
(b)No
http://engineeringinterviewquestions.com/cables-electrical-engineering-objective-type-questions-and-answers/

8/9

6/20/2016

60 TOP MOST CABLES - Electrical Engineering Objective Type Questions and Answers Electrical Engineering Multiple Choice Questions

Ans:b
60.Themetallicsheathmaybemadeofleadorleadalloyorofaluminium.
(a)Yes
(b)No
Ans:b

GoogleAppsForWork
LearnAboutGoogle'sPowerfulOnlineOfficeTools.
TryFreeNow!

ThisentrywaspostedinElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandtaggedInterviewQuestionsandAnswerspdffreeDownloadmcqsobjectivetypeEngineering.Bookmarkthepermalink.

2Responsesto60TOPMOSTCABLESElectricalEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswers
snehalatasays:
April17,2016at2:27pm

Questionno38,ansisd
Reply

santoshmurkutsays:
April9,2016at2:16am

PleaseexplainQ38.
Ithinkitshouldbec.
i.emaximumvtgstressonsurfaceofconductor
Reply

EngineeringInterviewQuestions.com[LABVIVAMANUALSMCQsSEMINARTOPICSGATECATSYLLABUSONLINEQUIZTESTOBJECTIVETYPEQUESTIONSANDANSWERSPDFDOWNLOAD]

Terms&Conditions|PrivacyPolicy|Contactus|Aboutus

http://engineeringinterviewquestions.com/cables-electrical-engineering-objective-type-questions-and-answers/

9/9