You are on page 1of 3

GAS ABSORPTION COLUMN

NAME: ___________________________
Identification
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.

A type of vaporization of a liquid that occurs from the surface of a liquid into a gaseous phase that is not
saturated with the evaporating substance
A tank that has been calibrated and fitted with devices to measure a volume of liquid and then release it.
A piece of equipment built for efficient heat transfer from one medium to another.
Also called header tank a reservoir, tank, or hopper that maintains a gravity feed or a static fluid pressure
in an apparatus
A device for reducing a gas or vapour to a liquid.
An equipment use for removing particulates from an air, gas or liquid stream, without the use of filters,
through vortex separation.
An instrument that uses a column of liquid to measure pressure
A thin plate with a hole in the middle.
A device that regulates, directs or controls the flow of a fluid
The coolant is sprayed, using nozzles, into a vessel to which the vapor is supplied.
Is circulated through the tubes and the steam condenses on the outside of the tubes.
Type of spray condenser
Inside tube diameter of tubular condenser
Outside tube diameter of tubular condenser
Number of tube of short tube vertical evaporator
Number of tube of tubular condenser
Are employed in power plants to condense exhaust steam from turbines
Solid materials deposited by some solutions
Rotational effects and gravity are used to separate mixtures of solids and fluids.
The fluid is forced to converge to go through the small hole

Multiple Choice
1.
Also called header tank a reservoir, tank, or hopper that maintains a gravity feed or a static fluid pressure
in an apparatus
a.
Evaporation b. Measuring tank
c. Heat exchanger d. Constant head tank
2.
A piece of equipment built for efficient heat transfer from one medium to another.
a.
Evaporation b. Measuring tank
c. Heat exchanger d. Constant head tank
3.
A tank that has been calibrated and fitted with devices to measure a volume of liquid and then release it.
a.
Evaporation b. Measuring tank
c. Heat exchanger d. Constant head tank
4.
A type of vaporization of a liquid that occurs from the surface of a liquid into a gaseous phase that is not
saturated with the evaporating substance
a.
Evaporation b. Measuring tank
c. Heat exchanger d. Constant head tank
5.
Inside tube diameter of pre-heater
a.
25.5mm
b. 25.4mm
c. 26.5mm
d. 26.4 mm
6.
Outisde tube diameter of pre-heater
a.
34.4mm
b. 34.3mm
c. 34.2mm
d. 34.1 mm
7.
Inside tube wall thickness of pre-heater
a.
3.25mm
b. 3.26mm
c. 3.27mm
d. 3.28mm
8.
Effective length of pre-heater
a.
0.914 mm
b. 0.915mm c. 0.916mm
d. 0.917mm
9.
Heat transfer area of pre-heater
a.
2
2
2
0.079m
b. 0.078m
c. 0.077m
d. 0.076m2
10.
Inside tube diameter of evaporator
a.
9.89mm
b. 9.88mm
c. 9.87mm
d. 9.85mm
11.
Outside tube diameter of evaporator
a.
12.7mm b. 12.8mm c. 12.9mm
d. 12.6mm
12.
Tube length of evaporator
a.
1.829mm
b. 1.828mm
c. 1.827mm
d. 1.826mm
13.
Total heat transfer area of evaporator
a.
2
2
2
0.735m
b. 0.736m
c. 0.737m
d. 0.739m2
14.
Inside tube diameter of tubular condenser
a.
9.85mm
b. 9.86mm
c. 9.87mm
d. 9.88mm
15.
Outside tube diameter of tubular condenser
a.
12.6mm b. 12.7mm c. 12.8mm
d. 12.9mm
16.
Area of collecting cylinder

17.
18.
19.
20.

a.
0.00871m2 b. 0.00872m2 c. 0.00873m2 d. 0.00874m2
Number of tubes of tubular condenser
a.
11 b. 12 c. 13 d. 14
Total heat transfer area of tubular condenser
a.
0.306m2 b. 0.307m2 c. 0.308m2 d. 0.309m2
Number of tubes of evaporator
a.
11 b. 12 c. 13 d. 14
Cross sectional area of twin feed tanks
a.
0.70m2 b. 0.709m2 c. 0.7093m2 d. 0.70938m2

Matching Type
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.

Electrical supply
Cooling water
Steam supply
Drainage system
Relief valve
Water evaporation rate
Max steam pressure
Mass and Energy Balances
Forced Circulation
Natural Circulation
Physical Property variation
Time required for experiment 1
Time required for experiment 2
Time required for experiment 3
Used to condense vapor into liquid
Built for efficient heat transfer
A rotodynamic pump
Device to measure pressure
Regulates the flow of a fluid
Used for reducing product volume

a.
b.
c.
d.
e.
f.
g.
h.
i.
j.
k.
l.
m.
n.
o.
p.
q.
r.
s.
t.

4 hours
5 hours
Experiment 2
70 kg/h
5 hours
Experiment 4
0.3 bar
Condenser
Heat exchanger
Experiment 1
Centrifugal pump
15 psig
Manometer
Valve
Experiment 3
Evaporator
2.25 kw
40 l/min
90 kg/h
Max cooling water

True or False
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.

The rated capacity of the air compressor of the gas absorption column is 237 L/min.
The rated capacity of the water pump of the gas absorption column is 29 L/min.
The diameter of the absorption column is 75 mm.
G.E.C Elliott rotameter is the manufacturer of the flow meter used in the operation of the column.
Valve 8, 9 and 10 should be closed before filling the supply tank with water.
Ammonia is a toxic and care must be taken to prevent leaks.
The aqueous effluent may contain dissolved ammonia and should be piped to a closed drain.
A pressure regulating valve suitable for ammonia must be installed on the cylinder head.
Fill manometer 1 with mercury while manometer 2 with water.
The Raschig rings have 5 mm diameter.
In order to operate the gas absorption column, it must be filled with 10000 Raschig rings.
The packings in the column must be 5-meter high.
Manometer is used to measure flow rate of the fluids.
Carbon dioxide can be used as the substitute for ammonia gas.
Total carbon dioxide in water is the sum of the free carbon dioxide and carbon dioxide in the form of
bicarbonate and carbonate ions.
The power supply for the compressor and pump should be fused with 5 amperes.
The level of ammonia gas in air should not exceed 35 mg/m 3.
The air flow meter is S-float type.
The ammonia flow meter is A-float type.
The water flow meter is K-float type.

Enumeration
1-20 Parts and functions of the Gas Liquid Absorption
21 - 25 Experiments that can be done using the gas absorption column

ANSWER:
Identification
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.

Evaporation
Measuring tank
Heat exchanger
Constant head tank
Condenser
Cyclone
Manometer
Orifice plate
Valve
Tubular Condensers
Water
Sigmund Pulsometer Type
I.D. 9.85 mm (0.388)
O.D. 12.7 mm (0.50)
13 tubes
13 tubes
Condenser
Scale
Cyclone
Orifice plate

Multiple Choice
1.
D
2.
C
3.
B
4.
A
5.
B
6.
C
7.
A
8.
A
9.
A
10.
D
11.
A
12.
A
13.
D
14.
A
15.
B
16.
A
17.
C
18.
A
19.
C
20.
D
Matching type
1.
Q
2.
R
3.
S
4.
T
5.
G
6.
D
7.
L
8.
J
9.
C
10.
O
11.
F
12.
A
13.
B
14.
E
15.
H
16.
I

17.
18.
19.
20.

K
M
N
P

TRUE or FALSE
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.

True
False
True
True
False
True
True
True
False
False
False
False
False
True
True
True
True
False
True
False

ENUMERATION
1-20
Base - Also termed as platform that supports accessory equipment such as sump tank, centrifugal pump and air
compressor.
Sump Tank - Connected to the water supply (e.g. bench supply) thereby providing water for the whole gas
absorption column
Gas Cylinder - Pressurized cylindrical vessel that contains the gas needs to be absorbed by the contacting liquid.
Air Compressor - Compresses the air to be introduced into the gas absorption column thereby providing adequate
volumetric flow for the gas to be absorbed.
Centrifugal Pump - Enables the water to obtain high velocity thereby making the vertical travel up to the column
possible.
Pump Starter - Acts as a switch that controls the power conducted to pump.
Compressor Starter - Acts as a switch that controls the power conducted to compressor.
Water Flow Meter - Displays the volumetric flow rate of water to be introduced in the gas absorption column with
the use of rotameter.
Air Flow Meter - Displays the volumetric flow rate of air to be introduced in the gas absorption column with the
use of rotameter.
Gas Flow Meter - Displays the volumetric flow rate of gas to be introduced in the gas absorption column with the
use of rotameter.
Manometer - Measures the pressure drop across the gas absorption column.
Titrating Apparatus - Apparatus generally installed for the titration of the fluid sample.
Reciprocating Loop - Plastic pipe that circulates the water coming from the gas absorption column back to sump
tank
Column - Vessel made of high pressure-resisting glass in which contact between two fluid of different
concentration happens thus making mass transfer (absorption) possible.
Exhaust Tank - Tank generally contain the gas exhaust from the bottom discharge of the gas absorption column.
Exhaust Pipe - Pipe in which gas from the exhaust tank is released to a safe place.
Water Inlet - Introduce water at the top of the gas absorption column.
Air Exhaust - Provide outlet for the exiting air.
21-25
Hydrodynamics of packed Column
Absorption in a Packed Tower
Experiments Using Ammonia
Absorption of Carbon Dioxide Experiments
Absorption of CO2