INTERFERENTA LOCALIZATA.

Lame subtiri

Introducere

Interferenta este fenomenul de suprapunere a doua sau mai multe unde coerente intr-o anumita zona din spatiu ducand la obtinerea unui tablou stationar de maxime si minime de interferenta.

Factori care influenteaza figura de interferenta In anumite puncte din spatiu se vor forma zone cu aceeasi valoare a intensitatii rezultante numite franje de interferenta. Franjele pot fi de minim sau de maxim, în functie de valoarea amplitudinii rezultante. Alti factori de care depinde figura de interferenta sunt: 1. lungimea de unda (culoarea) a sursei de lumina 2. intensitatea luminoasa a sursei de lumina 3. distanta intre fante (in cazul disp. Young) 4. distanta intre fante si ecran (in cazul disp. Young)

Interfranja - franjele de interferenta

Interfranja reprezinta distanta intre doua benzi luminoase, respectiv doua benzi intunecoase. Franja de interferenta reprezinta curba care uneste punctele de maxim, respectiv punctele de minim. Se deosebesc doua feluri de franje (nelocalizate si localizate). In cazul franjelor nelocalizate, se obtine o dedublare a unuia si aceluias izvor(sursa) sau utilizarea unui izvor impreuna cu o imagine a sa. Se pot obtine fraje de interferenta localizate, fie la infinit (ex. franjele Haidinger, care sunt inele de inalta tensiune), fie pe o placa (in cazul lamei cu

Cum are loc?

Conform teoriei ondulatorii, lumina este un fenomen oscilatoriu ce se propagă în spaţiu şi timp. Pentru obţinerea fenomenului de interferenţă a undelor luminoase este necesar ca fasciculele ce se suprapun să provină de la două surse ce emit unde coerente. Undele coerente sunt monocromatice, respectiv cu aceeaşi frecvenţă şi cu diferenţă de fază constantă în timp.

Daca pe o lama transparenta cu fetele plan paralele cade un fascicul de radiatii monocromatice, se constata ca o parte vor fi reflectate, iar o parte refractate. Intrucat undele incidente sunt paralele si undele reflectate vor fi paralele. Franjele apar sub forma unor cercuri concentrice intunecate si luminate ce alterneaza intre ele, in planul focal al lentilei, numite inelele lui Heidinger. Daca observatia se face in lumina alba, in locul inelelor intunecate si luminate ce alterneaza intre ele, se obtin inele ce contin culorile spectrului. Daca lama este groasa nu obtinem franje de interferenta.

 

Dacă undele incidente sunt paralele (deoarece lama are feţe plan paralele), înseamnă că undele reflectate sunt paralele. Diferenta de drum optic:δ=(AB+BC)*nAD+

Interferenţa luminii cu franje de egală înclinare

Lumina in contact cu o pata de ulei

Bibliografie

1. http://interferentaluminii.wikidot.com/lamele2. 3. www.phys.tuiasi.ro/Laboratoare/ac/lab05.doc 4.

Realizator

Antighin Stefan,clasa a XI-a C