MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

1. If a vector X is represented as sin cos x i y j  
. .
+ then another vector Y
which is normal to X can be represented as
a. sin cos x i y j  
. .
÷
b. sin cos y i x j  
. .
+
c. cos sin y i x j  
. .
÷
d. cos sin y i x j  
. .
÷ ÷
Sol: Correct option is (c)
As X an Y are normal to each other, therefore their scalar product should be
equal to zero
If y= cos sin y i x j  
. .
÷ then X.Y = cos sin sin cos 0 xy xy     ÷ =
2. Two vectors are as follows
1
3 8 V i j
. .
= + and
2
9 4 V i j
. .
= + . Find the
magnitude of the scalar product of these two vectors.
a. 27
b. 32
c. 72
d. 59
Sol: Correct option is (d)
Scalar product of
1
V and
2
V =
9 3 ( . ) 8 4 ( . )
27 32 59
i i j j
. . . .
× × + × ×
+ =
3. If X=Y+Z and the magnitude of X, Y and Z are 13, 12 and 5 units, then the
angle between X and Z is
a.
1
13
sin
5
÷
| |
|
\ .
b.
1
12
sin
5
÷
| |
|
\ .
c.
1
5
sin
13
÷
| |
|
\ .
d.
1
5
cos
13
÷
| |
|
\ .
Sol: Correct option is (d)
As y = 2 and z = 5
2 2
(12) (5) 2 12 5cos 169  + + × × =
cos 0  ¬ = where  is angle between Y an Z
90
o
 ¬ =
Therefore Y and Z are as shown
From above figure
1
5
cos
13

÷
| |
=
|
\ .
4. If for vectors X and Y
x+y = x-y then the angle between the vectors X and Y is
a. 90
o
b. 0
o
c. 75
o
d. 15
o
Sol: Correct option is (a)
x+y = x-y
2 2 2 2
¬ x + y + 2 x y cos = x + - y + 2 x -y cos
where  is the angle between X and Y
2 2 2 2
¬ x + y + 2 x y cos = x + y - 2 x y cos
¬ 4 x y cos
¬ cos =0
¬
0
90  =
Hence angle between X and Y is
0
90
5. A car traveling towards east at 40 m/s and turns towards left and travels at
same speed. The change in velocity is
a. 40 m/s due north.
b. 20 m/s due east.
c. 40 2 m/s due north-west
d. 20 2 m/s due north-east
Sol: Correct option is (c)
Initial velocity is 40 m/s due east. Let this vector be . B

40 B i
.
=

Final velocity is 40 m/s due north. Let this vector be . A

40 A j
.
=

Change in velocity = 40 40 40 2 A B j i
. .
÷ = ÷ =
 
m/s due north-east.
6. A force 2 6 4 F i j k
. . .
= + ÷ moved a body from position vector
1
3 2 4 r i j k
. . .
= + + to the position
2
6 4 7 r i j k
. . .
= + + . The work done is
a. 10 units
b. 6 units
c. 8 units
d. 4 units
Sol: Correct option is (b)
Work done =
2 1
.( ) F r r ÷
(2 6 4 )(6 4 7 3 2 4 ) i j k i j k i j k
. . . . . . . . .
= + ÷ + + ÷ ÷ ÷
(2 6 4 )(3 2 3 ) i j k i j k
. . . . . .
= + ÷ + +
(6 12 12) 6 = + ÷ = units
7. Vector X of magnitude 10 units is inclined at
0
30 with the horizontal and
vector Y of magnitude 20 is inclined at
0
90 with the horizontal. Find the
resultant of X and Y.
a. 500
b. 600
c. 700
d. 800
Sol: Correct option is (c)
Angle between X and Y is
0
60
Hence R =
2 2 0
(10) (20) 2 10 20 cos60 500 200 700 + + × × × = + =
8. At what angle should two forces P and 3 P act such that the resultant
force has the magnitude? 13P
a.
0
0
b.
0
45
c.
0
90
d.
0
60
Sol: Correct option is (d)
Resultant force =
2 2
( ) (3 ) 2( )(3 ) cos P P P P  + +
2 2
2 2 2
2 2
2
2
0
13 10 6 cos
13 10 6 cos
3 6 cos
3
cos
6
1
cos
2
60
P P P
P P P
P P
P
P






¬ = +
¬ = +
¬ =
¬ =
¬ =
¬ =
9. The component of a vector is
a. always equal to its magnitude
b. always less than its magnitude
c. always greater than its magnitude
d. sometime equal and sometime less than its magnitude
Sol: Correct option is (d)
The component of a vector X can be either sin X  or cos X  and value of
sin and cos lies between 0 and 1, hence the component is sometimes less or
sometimes equal to the magnitude of the vector.
11. A force of 80 N and a force of 40 N acting simultaneously at a point may
produce a resultant force of
a. 150 N
b. 20 N
c. 25 N
d. 100 N
Sol: Correct option is (d)
The pair of forces 80 N and 40 N can produce maximum of 120 N and
minimum of 40 N. So the resultant of both forces should lie between 120 N
and 40 N. Among above options only the option (d) lies between the bounds.
12. If 3 4 2 A i j k
. . .
= + ÷ and 6 3 4 B i j k
. . .
= ÷ + the angle which the A+B makes
with x-axis is
a.
1
9
cos
86
÷
| |
|
\ .
b.
1
9
sin
86
÷
| |
|
\ .
c.
1
86
cos
9
÷
| |
|
|
\ .
d.
1
86
sin
9
÷
| |
|
|
\ .
Sol: Correct option is (a)
A+B=9 2 i j k
. . .
+ +
A+B
2 2 2
9 1 2 86 = + + =
Let A+B makes an angle  with x-axis. Then scalar product of A+B with x-
axis is
(A+B). i
.
= 9
A+B . 1. cos 9  =
1
86. cos 9
9
cos
86


÷
¬ =
| |
¬ =
|
\ .
13. A body travels 39 m in first 3 seconds and 105 m in next 5 seconds. What
will be the velocity of the body at the end of 10 seconds?
a. 20 m/s
b. 30 m/s
c. 10 m/s
d. 50 m/s
Sol: Correct option is (d)
S= 39 m t = 3
9
39 3
2
u a = + and
64
144 8
2
u a = +
From the above two equations u = 10 m/s and a = 2
2
/ m s
¬ Velocity of the body at the end of 10 s V= u+at = 10 + 2 (10) = 30 m/s
14. Two bodies traveling towards each other on a straight road at velocity 6
m/s and 8 m/s respectively. When they are 110 m apart both bodies start de-
accelerating at 1
2
/ m s until they stop. How far apart will they be when they
have both come to stop?
a. 10 m
b. 20 m
c. 30 m
d. 60 m
Sol: Correct option is (d)
Distance traveled by first body before stopping is
2
1
6 0
18
2
S
÷
= = m
Distance traveled by second body before stopping is
2
2
8 0
32
2
S
÷
= = m
Therefore distance between the two bodies after stopping is
110- (
1 2
S S + )= 110- (18+32)=60 m
15. A car starts from rest with an acceleration of 3
2
/ m s . While another car
300 m behind starts from rest with an acceleration of 5
2
/ m s . How long will
it take for both cars to collide?
a. 5 3 s
b. 30 s
c. 10 3 s
d. 3 10 s
Sol: Correct option is (c)
Let the first car travel the distance s, then distance traveled by second car
before colliding is S+300 m
S=
2
1
3
2
t × ×
Also
2
1
300 5
2
S t = = × ×
300 5
3 900 5
3
S
S S
S
+
¬ = ¬ + =
450 S ¬ = m
2
1
450 3
2
t ¬ = × ×
300 10 3 t ¬ = = Seconds
16. A truck starts from rest with an acceleration of 4
2
/ m s . At the same time
a bus traveling with a constant velocity of 60 m/s overtakes and passes the
truck. At what distance will the truck overtakes the bus?
a. 30 m
b. 1500 m
c. 60 m
d. 1800 m
Sol: Correct option is (d)
Studying the motion of truck
2 2
1
4 2
2
t
S t t = × × =
Studying the motion of bus 60
b
S t =
For truck to overtake bus
2
2 60
30
t t
t s
=
¬ =
Hence distance = 60 x 30 = 1800 m
17. A body moving with constant acceleration covers distance of 70 m in 4
th
second and it also covers a distance of 100 m in 7
th
second. What is the
distance traveled in 10
th
second?
a. 130 m
b. 65 m
c. 35 m
d. 10 m
Sol: Correct option is (a)
Distance traveled in nth second is (2 1)
2
n
a
S U n = + ÷
7
70
2
a
U ¬ = + and
13
10
2
a
U ¬ = +
From above two equations U = 35 m/s and a = 10
2
/ m s
Therefore distance traveled in 10
th
second
10
10
35 (20 1) 130
2
S = + ÷ = m
18. A particle starts from rest and moves with constant acceleration. The
ratio of distance covered by particle in t th second to that covered in t
seconds is
a.
2
(2 1)
t
t ÷
b.
2
:1 t
c.
2
2 1 t
t
÷
d. t:1
Sol: Correct option is (c)
Distance covered in t th second = (2 1)
2
a
U t + ÷ and
Distance covered in t seconds =
2
1
2
Ut at +
Ratio =
2
(2 1)
2
1
2
t
a
U t
S
S
Ut at
+ ÷
=
+
As particle starts from rest 0 U ¬ =
Therefore Ratio =
2
2 1 t
t
÷
19. A car chases a bicycle 60 m ahead of it and gains 10 m in 2 s after the
chase started. After 4 s the distance between the car and bicycle is
a. 10 m
b. 20 m
c. 30 m
d. 15 m
Sol: Correct option is (b)
As car gains 10 m in 2 s and let relative acceleration between car and bicycle is
a therefore
2
1
10 4 5 /
2
a a m s = × × ¬ =
After 4 s the distance gained by car is
1
5 16 40
2
S m = × × =
Hence distance between car and bicycle = 60 -40 = 20 m
20. A boy sitting by the window of a train moving with velocity
1
30 / V m s = sees for 5 s a train moving with a velocity
1
5 / V m s = in opposite
direction. The length of the second train is
a. 125 m
b. 100 m
c. 175 m
d. 75 m
Sol: Correct option is (C)
Relative velocity of both train = 30+5 = 35 m/s
Length of second train = 35 m/s x 5 s = 175 m
21. A body is dropped into a well 19.6 m deep. After how much time the
sound will be heard by the person who had thrown the body if velocity of
sound is 300 m/s?
a. 0.065 s
b. 3.065 s
c. 2.198 s
d. 2.065 s
Sol: Correct option is (d)
Let time taken by body to go to the water level be t. Then
2
1
19.6 9.8 2
2
t t s = × × ¬ =
Also time taken by sound to come up =
19.6
0.0653
300
=
Therefore total time = 2 + 0.065 = 2.065 s
22. A person is throwing ball into the air, throwing one whenever the
pervious one is at its highest point. How much high does the ball rise if he
throws thrice a second, and initial velocity is 10 m/s?
a. 96.775 m
b. 98 m
c. 1.225 m
d. 100 m
Sol: Correct option is (a)
Time taken by a ball to go up =
1
2
second
Therefore height up to which ball rises is
H =
2
1 1
9.8 9.8 10
2 2
| |
× × + ×
|
\ .
H =
9.8
98 98 1.225 96.775
8
m ÷ = ÷ =
23. A body falls freely from rest and the total distance covered by it in the
last second of its motion equals the distance covered by it in the first 5
seconds of its motion. The time for which stone remained in the air is
a. 10 s
b. 12 s
c. 13 s
d. 11 s
Sol: Correct option is (c)
Let the time for which stone remained in the air is t
Then distance traveled in last second
S =
2 2
1 1
( 1)
2 2 2
g
gt g t tg ÷ ÷ = ÷
Also distance traveled in first 5 seconds
S=
1
25
2
g × ×
Equating both distances we get
1
25 13
2 2
g
tg g t s ÷ = × × ¬ =
24. A ball is dropped on the ground from a height of 2 m. If the coefficient
of restitution is 0.6, the height to which the ball will rebound is
a. 1.72 m
b. 0.72 m
c. 2.86 m
d. 1 m
Sol: Correct option is (b)
Let final velocity of ball on reaching ground is V, then
2
2 2 2 V g V g = × × ¬ =
For upward motion
U= 2 g e
V=0
S=H
a=-g
2
2
2 2
2 2 0.6 0.6 .72
2
g e
H e m
g
× × ×
¬ = = = × × =
25. Two balls are shot one after another at an interval of 1 second along the
same vertical line with same initial velocity of 19.6 m/sec. Find the height at
which they collide.
a. 13.87 m
b. 19.75 m
c. 18.375 m
d. 20 m
Sol: Correct option is (c)
For 1
st
ball
2
1
1
19.6
2
S t gt = × ÷
For second ball
2
2
1
19.6( 1) ( 1)
2
S t g t = ÷ ÷ ÷
For collision
1 2
S S =
2 2
1 1
19.6 19.6 19.6)
2 2 2
0 19.6
2
19.5 1 5
19.6
2 9.8 2 2
g
t gt t gt tg
g
tg
g
tg t t
× ÷ = ÷ ÷ ÷ +
¬ = ÷ +
¬ = + ¬ = + ¬ =
Therefore height
2
1
5 1 5
19.6 9.8 49 30.625 18.375
2 2 2
S m
| |
= × ÷ × × = ÷ =
|
\ .
26. A ball is dropped from height h on the ground. If the coefficient of
restitution is e, than the height to which the ball goes up after t rebounds?
a.
2t
e h
b.
t
e h
c.
1
h
e h
d. eh
Sol: Correct option is (a)
H =
( )
2
2
V
g
Velocity after first rebound =ev
2 2 1 2
' '
2 2
e v e v
h h
g g
×
¬ = ¬ =
Height attained after first rebound
2 1 2
'
2
e v
h
g
×
=
Hence height attained after (t)th rebound
2 t t
h e h =
27. The range of the projectile when launched at angle of
0
30 with
horizontal is 100 m. What is the range of the projectile when it is launched
at an angle of
0
45 with horizontal?
a.
3
200
b.
200
3
c.
3
200
d.
200
3
Sol: Correct option is (d)
100 m =
2
2
sin 2(30) 100
sin 60
u g
u
g
¬ =
Therefore range when inclination is
0
45 is
R=
100
sin90
sin 60
g
g
100 2 200
3 3
R
×
¬ = ¬
28. A man aims a gun at a bird from a point at horizontal distance of 300 m.
IF the gun can impart a velocity of 300 m/s to the bullet, at when height
above the bird must he aims his gun in order to hit it?
a. 2 m
b. 4.9 m
c. 9.8 m
d. 19.6 m
Sol: Correct option is (b)
Time taken to cover horizontal distance of 300 m at 300 m/s t = 1 s
Now the distance traveled in vertical direction during 1 s is
h =
2
1
9.8 (1) 4.9
2
× × = m
Hence the man should aim 4.9 m above the bird in order to hit it.
29. A body is dropped vertically. Another identical body B is projected
horizontally, from the same point at same instant then
a. First body will reach first.
b. Second body will reach first.
c. Second body will not reach the ground.
d. Both bodies reach ground at same instant.
Sol: Correct option is (d)
The acceleration in vertical direction is same for both bodies hence in vertical
direction both bodies will take same time to reach the ground.
30. Three particles
1
P ,
2
P and
3
P are projected from same point with same
initial speeds making angles
0
40 ,
0
45 and
0
50 respectively with the
horizontal. Which of the following statement is correct?
a. Range
1
P and
2
P are equal but less than
3
P .
b. Range
2
P is greater than
1
P but less than
3
P
c. Range of
1
P is maximum
d. None of the above
Sol: Correct option is (a)
At
0
45 range is maximum and
1
P and
2
P will have same ranges as the angles
of projection of both are complementary.
31. Two bodies are projected with same speed but making different angles
with horizontal. If the angle of projection of one is
6

and its maximum
height is h , then the maximum height of other will be ranges of both are
equal.
a.
3
2
h
b. 3h
c.
3
h
d.
2
3
h
Sol: Correct option is (b)
' 2 2 1 ' 2 1
2 2 2
sin 2 sin
2 sin sin
h u g h
h g u h
 
 
= × ¬ =
2 1
'
2
sin
sin
h h


¬ =
Now
'
90
2 6 3
  
  = ÷ = ÷ = as ranges are equal
2
'
2
3
sin 60
4
3
1
sin 30
4
h h h h ¬ = = =
32. A projectile is projected with a linear momentum M, making angle
 with the horizontal. The change in momentum of the projectile on return
to the ground will be
a. cos M 
b. sin M 
c. 2 cos M 
d. 2 sin M 
Sol: Correct option is (d)
Initial momentum in horizontal direction is cos P  which is also the final
momentum in horizontal direction, hence no change of momentum in
horizontal direction. Initial momentum in vertical direction = sin M  ÷
Final momentum in vertical direction = sin M 
Change = sin M  -( sin M  ÷ )=2 sin M 
33. Two walls
1
W and
2
W are respected b a distance of 200 m. A bullet pierces
1
W and then
2
W . The hole in
2
W is 19.6 m below the hole in
1
W . If the bullet is
traveling horizontally at the time of hitting
1
W , then the velocity at bullet at
1
W is
a. 75 m/s
b. 50 m/s
c. 100 m/s
d. 200 m/s
Sol: Correct option is (c)
The bullet dropped 19.6 m between
1
W and
2
W . Hence we can calculate time
taken by bullet between
1
W and
2
W
2 19.6
2
9.8
t s
×
= =
Hence velocity at
1
W =
200
100
2
= m/s
34. A particle is projected with velocity
1
V at angle angle of
0
60 with the
horizontal. Another particle is thrown vertically upwards with velocity
2
V from a point vertically below the highest point of path of first particle.
The necessary condition for the two particles to collide at highest point is
a.
2
1
3
2
V
V =
b.
2
1
2
3
V
V =
c.
2
1
2
V
V =
d.
1 2
3 V V =
Sol: Correct option is (b)
Time taken by first particle to reach the highest point =
1
sin 60 V
g
Time taken by second particle to reach the highest point =
2
V
g
For collision
1 2 2
1
sin 60 2
3
V V V
V
g g
= ¬ =
35. A body of mass 1 kg is rotated at the end of the string in a vertical circle
of radius 1 m at a constant speed of 6 m/s. The tension in the string at
highest point of its path is
a. 26.2 N
b. 19.6 N
c. 9.8 N
d. 36 N
Sol: Correct option is (a)
At highest point let tension be T, then
2 2
mV mV
T mg T mg
r r
+ = ¬ = ÷
1 36
1 9.8 36 9.8 26.2
1
T N
×
¬ = ÷ × = ÷ =
36. A particle is moving along a circular path of radius 2 m and with
uniform speed 6 m/s. What will be the average acceleration when the
particle completes half revolution?
a.
2
12 / m s 
b.
2
12
/ m s

c.
2
3
/ m s

d.
2
36
/ m s

Sol: Correct option is (d)
Change in velocity = 6 m/s – (-6 m/s)=12 m/s
Time taken =
2
6 3
r
v
   ×
= =
Average acceleration =
2
12 / 36
/
3
v m s
m s
t
s


= =


37. The speed of revolution of particle along a circle is halved and its
angular speed is doubled. What happens to the centripetal acceleration?
a. becomes one fourth
b. halved
c. remains same
d. doubled
Sol: Correct option is (c)
Centripetal acceleration =
2
V
r
2 2
2
( )
( )
c
V rw
a rw rw w vw
r r
¬ = = = = =
Now here V is halved and w is double hence the centripetal acceleration
remains same.
38. The string of a pendulum of length l is displaced through
0
90 from
vertical and was released. Then the minimum strength of the string in order
to with stand the tension as the pendulum passes through the mean
position is
a. 3 mg
b. 7 mg
c. mg
d. 2 mg
Sol: Correct option is (a)
Velocity at mean position = 2gr
Also at mean position
2
mv
T mg
r
÷ =
2
mv
T mg
r
¬ = +
2 3 T mg mg mg ¬ = + =
39. A particle of mass M describes a circle of radius R. The centripetal
acceleration of the particle is
2
3
r
. What will be the momentum of the
particle?
a.
m
r
b.
3m
r
c. m r
d. 3m r
Sol: Correct option is (b)
Centripetal acceleration =
2
v
r
Therefore
2
2
3
3
v
v r
r r
= ¬ =
3m
momentum mv
r
¬ = =
40. A body of mass 5 kg moving on a horizontal surface with an initial
velocity of 7 m/s comes to rest after 3.5 sec. If one wants to keep this body
moving on the same surface with a velocity of 7 m/s the force required is
a. 4 N
b. 6 N
c. 10 N
d. 8 N
Sol: Correct option is (c)
De-acceleration provided to body =
2
7 / sec
2 /
3.5sec
m
m s =
Force which provided the de-acceleration = 5 x 2 = 10 N
Now this force is to be opposed hence a force of 10 N is required to keep the
body moving with a velocity of 7 m/s
41. Two bodies having masses
1
3 m kg = and
2
7 m kg = are attached to the ends
of a string of negligible mass and suspended from a light frictionless
pulley. The acceleration of the bodies is
a. 2.92
2
/ m s
b. 3.92
2
/ m s
c. 1.96
2
/ m s
d. 29.2
2
/ m s
Sol: Correct option is (b)
Acceleration of bodies =
2 2 1
1 2
4 9.8
3.92 /
10
m m
g m s
m m
÷ ×
= =
+
42. An elastic string has a length x when tension is 7 N. Its length is y when
tension is 8 N. On subjecting the string to a tension of 15 N, its length will
be
a. (3y-7x)
b. (2y-3x)
c. (8y-7x)
d. (7y-8x)
Sol: Correct option is (c)
Let original length = l
When tension = 7 N
7 = kx, where x, is extension
Therefore
7
l x
k
+ =
Also
7
l y
k
+ =
Therefore
15
(8 7 ) l y x
k
+ = ÷
Hence when tension is 15 N length is (8y-7x)
43. A block of mass 2 kg is moving horizontally at 3 m/s. A vertically
upward force of 8 N acts on it for 2 s. What will be the distance of the block
from the point where the force started acting?
a. 8 m
b. 9 m
c. 12 m
d. 10 m
Sol: Correct option is (d)
Horizontal distance covered = 3 m/s x 2 s = 6 m
Acceleration in vertical direction =
2
8
4 /
2
N
m s
kg
=
Therefore distance covered in vertical direction =
2
1
4 (2) 8
2
m × × =
Total distance =
2 2
6 8 10m + =
44. A uniform rope of length X, resting on a frictionless horizontal surface
is pulled at one end by a force F. What is the tensions of the rope at a
distance x from the end where force is applied?
a. 1
x
F
X
| |
÷
|
\ .
b.
1
F X
x
| |
+
|
\ .
c.
1
F x
X
| |
÷
|
\ .
d. ( ) F x X +
Sol: Correct option is (a)
Acceleration of rope =
F
M
where M is mass of whole rope.
Mass of rope of length (X-x) is
'
( )
M
M X x
X
= ÷
Also
' '
F M a =
Hence
'
( ) 1
M F x
F X x X F
X M X
| |
= ÷ = ÷
|
\ .
Hence tension = 1
x
F
X
| |
÷
|
\ .
45. A jet of water with a cross-sectional area A is striking against a wall at
an angle  to the horizontal and rebounds elastically. If the velocity of
water jet is V and density is d, the normal force acting on the wall is
a.
2
2 sin AV d 
b.
2
2 cos AV d 
c.
2
cos AV d 
d.
2
sin AV d 
Sol: Correct option is (b)
Mass of water striking = Avd
Also Force = Rate of change of momentum
2
( ) cos ( )( cos )
2 cos
AVd V AVd V
AV d
 

= ÷ ÷
=
46. A hammer of mass M strikes a nail of mass m with velocity of V m/s and
drives it x metre into fixed block of wood. The average resistance of wood
to the penetration of nail is
a.
2
( )
2
M m V
x
+
b.
2
( )
mV
M m x +
c.
2 2
( )2
M V
M m x +
d.
2
( )
MV
M m x +
Sol: Correct option is (c)
Applying conservation of momentum
0
0
( ) MV M m V
M
V V
M m
= +
| |
¬ =
|
+
\ .
De-acceleration provided =
2
2
2
M V
M m x
| |
=
|
+
\ .
Resistance = (M+m)x de-acceleration
=
2 2
2
M V
M m x
= ×
+
47. A particle of mass m moving with a velocity V makes a head on elastic
collision with another particle of same mass and initially at rest. The
velocity of first particle after collision is
a. 2V
b. V
c. 0
d. 3 V
Sol: Correct option is (b)
1 2
mv mv mv = +
1 2
v v v ¬ = +
Also
2 2 2
1 2
1 1 1
2 2 2
mv mv mv = +
2 2 2
1 2
v v v ¬ = +
Therefore
1 2
2 0 v v =
Now
1
v cannot be zero hence
2
0 v = . Therefore
1
v v =
Hence velocity of first particle is V.
48. A bullet of mass m and velocity V is fired into a large block of mass M.
The final velocity of system is
a.
( ) m M
V
m
+
b.
( ) m M
V
M
+
c.
MV
m M +
d.
mV
m M +
Sol: Correct option is (d)
Applying conservation of momentum
( )
system
mV M m V = +
( )
system
mV
V
M m
=
+
49. A block of mass m slides down along the surface of the bowl having
radius R from the rim to the bottom. The velocity of the block at bottom
will be
a. 2gR
b. 2gR
c. 3gR
d. 3gR
Sol: Correct option is (a)
Applying conservation of energy
2
1
2
2
mV mgR
V gR
=
¬ =
50. A body moves a distance of 6 m along a straight line under the action of
a force of 4 Newtons. If the work done is 12 2 jules, the angle which the
force makes with the direction of motion of the body is
a.
0
0
b.
0
45
c.
0
60
d.
0
90
Sol Correct option is (b)
Work done = FSCos
F= 4 N
S = 6 m
Work done = 12 2 jules
Hence
12 2 1
cos
24 2
 = =
Hence
0
45  =
51. A body of mass 9 kg moving with a velocity of 2 m/s collides head on
with a body of mass 3 kg moving with a velocity of 6 m/s. After collision
the two bodies stick together and move with a common velocity. Which in
m/s is equal to?
a. 1
b. 6
c. 2
d. 3
Sol: Correct option is (d)
Initial momentum = 9 × 2 + 6 × 3 = 36
Final momentum = (9 + 3) V
Applying conservation of energy
(9 + 3) V = 36
V = 3 m/s
52. Two balls
1
B and
2
B having masses 2 kg and 4 kg respectively are
moving in opposite directions with velocity of
1
B equal to 3 m/s. After
collision balls come to rest when velocity of
2
B is
a. 1 m/s
b. 1. 5 m/s
c. 3 m/s
d. 4.5 m/s
Sol: Correct option is (b)
For both of balls to come to rest after collision, final momentum should be
zero.
According to conservation of momentum law, initial momentum should also
be zero.
Hence 2 x 3 + 4 x (-v)= 0
v= 1.5 m/s
53. A bomb of mass 20 kg explodes into two pieces of 8 kg and 12 kg. The
velocity of 8 kg mass is 3 m/sec. The kinetic energy of other mass is
a. 0
b. 6
c. 12
d. 24
Sol: Correct option is (d)
Applying conservation of momentum
0 = 8 x 3 + 12 (v)
¬ v= -2 m/s
Hence kinetic energy =
2
1
12 ( 2) 24
2
× × ÷ =
54. An electric motor creates a tension of 4000 newtons in a hosting cable
and reels it in at the rate of 3 m/sec. What is the power of electric motor?
a. 9 kW
b. 12 kW
c. 18 kW
d. 24 kW
Sol: Correct option is (b)
Power = F.V
= 4000 x 3 = 12000 W = 12 kW
55. A ball of mass m moving with a certain velocity collides against a
stationary ball of mass m. The two balls stick together during collision. If E
be the initial kinetic energy, then loss of kinetic energy in the collision is
a.
3
E
b.
4
3
E
c.
2
E
d.
3
4
E
Sol: Correct option is (c)
Initial momentum = mv
Final momentum = 2
'
mv
'
2 '
2
v
mv mv v = ¬ =
Initial kinetic energy = E =
2
1
2
mv
Final kinetic energy =
2
2
1
(2 )
2 2 4 2
v mv E
m
| |
= =
|
\ .
Loss
2 2
E E
E ÷ =
56. A mass m moving horizontally with velocity
0
V strikes a pendulum of
mass m. If two masses stick together after the collision, then the maximum
height reached by the pendulum is
a.
2
8
o
V
g
b.
2
4
o
V
g
c.
2
2
o
V
g
d.
2
o
V
g
Sol: Correct option is (d)
According to conservation of momentum
0
2
2
o
V
mv mV V = ¬ =
Also
2 2 2
1 1 2 4
( ) 2
2 2 2 2
gh gh
m V mgh V V = ¬ = ¬ =
Also
2
2
2
4 4
2 2 4 2
o o
o
V V gh gh
V
h
g
| |
= ¬ =
|
\ .
¬ =
57. A sphere moving with velocity V strikes a wall moving towards the
sphere with a velocity U. If the mass of the wall is infinitely large, the work
done by the wall during collision will be
a. mUV
b. ( ) mV U V +
c. 2 ( ) mU U V +
d. ( ) mU U V +
Sol: Correct option is (c)
Work done = Change in kinetic energy
2 2
1 1
( 2 )
2 2
1
4( ) 2 ( )
2
m V U mV
m U V mU U V
= + ÷
= + = +
58. If the distance between the two masses is doubled, gravitational
attraction between them
a. is halved
b. doubled
c. is reduced to a quarter
d. none of the above
Sol: Correct option is (c)
1 2
2
Gm m
F
r
=
If
'
2 r r = then
'
4
F
F =
59. A simple pendulum has a time period
1
T when on earth’s surface and
2
T
when taken to a height R above the earth’s surface where R is radius of
earth. The volume of
2
1
T
T
is
a. 2
b.
1
2
c. 2
d.
1
2
Sol: Correct option is (a)
The acceleration due to gravity at earth’s surface is g and at a distance R from
earth’s surface is
4
g
.
Hence
2
1
2
T
T
=
60. Let
e
g be the acceleration due to gravity at the equator and
p
g be that at
the poles. Assuming earth to be the sphere of radius
e
R rotating about its
own axis with angular speedW , then
p e
g g ÷ is given by
a.
2
e
R W +
b.
2
e
R W ÷
c.
2
e
R W
d.
2
e
R
W
Sol: Correct option is (c)
We know that
' 2 2
cos
e
g g RW  = ÷
At equator
2
e e
g g RW = ÷
At poles
p
g g =
Therefore
2
p e e
g g RW ÷ =
62. A man is riding a bicycle at velocity 72 km/hr up a hill having a slope 1
m in 20. Total mass of man and cycle is 90 kg. The power of man is
a. 878 W
b. 780 W
c. 880 W
d. 882 W
Sol: Correct option is (d)
Power sin mg V  = ×
1
90 9.8 20
20
90 9.8
9 98
882W
= × × ×
= ×
= ×
=
63. A particle describes a horizontal circle of radius 2 m with uniform
speed. The centripetal force acting is 30 N. The work done is describing a
semi-circle is
a. 0
b. 30 N
c. 80 N
d. 70 N
Sol: Correct option is (a)
As force is perpendicular to the displacement, hence no work is being done.
64. A boy pushes a toy box 20 m along the floor of means of a force of 20 N
directed downward at an angle 60
o
to the horizontal. The work done by the
boy is
a. 100 N
b. 200 N
c. 300 N
d. 400 N
Sol: Correct option is (b)
Work done
60
1
20 20
2
200
o
FSCos
joules
=
= × ×
=
65. Two spheres of the same diameter, one of mass 10 kg and other of 3 kg
are dropped at same time from top of a tower when they are 2 m above the
ground the two spheres have the same
a. velocity
b. kinetic energy
c. potential energy
d. momentum
Sol: Correct option is (a)
Both of the spheres will have same velocity as both started from rest and are
being acted upon by same acceleration, hence both the spheres have same
velocity.
66. A particle proves a point
1
2 3 r i j
÷ . .
= + to another point
2
4 6 r i j
÷ . .
= + during
which a constant force 4 3 F i j
÷ . .
= + acts on it the work done by the force on
the particle during the displacement is
a. 10 J
b. 9 J
c. 8 J
d. 17 J
Sol: Correct option is (d)
Displacement =
2 1
2 3 r r i j
÷ ÷ . .
÷ = +
Hence work done
(4 6 )(2 3 )
8 9 17
i j i j
joules
. . . .
= + +
= + =
67. The momentum of a body 50% then the percentage increases in kinetic
energy is
a. 150%
b. 125%
c. 20 %
d. 100 %
Sol: Correct option is (b)
Let initial momentum = P
Final momentum = 1.5 P
Initial K.E=
2
2
p
m
Final K.E. =
2 2
(1.5 ) 2.25
2 2
p p
m m
=
Hence % increases =
2.25 1
100 125%
1
÷ | |
× =
|
\ .
68. The kinetic energy of body is increased by 300 %. The momentum of
the body would increase by
a. 25%
b. 70%
c. 100 %
d. 50 %
Sol: Correct option is (c)
Let initial K.E. = K
Final K.E. = 4 K
Initial momentum = 2mK
Final momentum = 2 (4 ) 2 2 m K mK =
Hence % increases =
2 1
100 100%
1
÷
× =
69. A person raises 3 kg of weight to a height of 2 m and holds it for 1 hour.
How much work has he performed
a. 9.8 J
b. 3 x 9.8 J
c. 4 x 9.8 J
d. 6 x 9.8 J
Sol: Correct option is (d)
Work done = F x S
= m x g x S
= 3 x 9.8 x 2 = 6 x 9.8 J
70. A body is under the action of two equal and opposite forces each of 8 N.
The body is displaced by 3 m. The work done is
a. 0
b. 8 J
c. 3 J
d. 5 J
Sol: Correct option is (a)
As net force = 0
Hence work done = F.S. = 0
71. Work done by a simple pendulum in a complete vibration is
a. 2
l
g

b. 0
c. 2
g
l

d. gl
Sol: Correct option is (b)
As force is perpendicular to the displacement in case of simple pendulum,
hence the work done is zero.
72. A body of mass M accelerates uniformly from rest to a speed V in t
seconds. The average power delivered is
a.
mV
t
b. mVt
c.
2
mV
t
d.
3
mV
t
Sol: Correct option is (c)
Acceleration =
V
t
Force =
mV
t
Power = Force x Velocity
2
mV mV
V
t t
= × =
73. A machine which is 80 % efficient uses 480. 2 J of energy in lifting up 2
kg of mass through a certain distance. The mass is then allowed to fall
through that distance. The velocity at the end of its fall is
a. 19.6 m/s
b. 9.8 m/s
c. 3.92 m/s
d. 20 m/s
Sol: Correct option is (a)
We know that
80
480.2
100
384.16 2 9.8
19.6
mgh
h
h m
× =
¬ = × ×
¬ =
Now velocity = 2 2 9.8 19.6 384.16 19.6 / gh m s = × × = =
74. A light and a heavy body have equal momentum which one has greater
kinetic energy?
a. light body
b. nothing can be said
c. heavy body
d. none of the above
Sol: Correct option is (a)
As kinetic energy =
2
2
P
m
As P is same for both bodies hence light body has less m and more kinetic
energy.
75. A canon ball is fired with a velocity 200 m/s at an angle of 60
o
with
horizontal. At highest point of its flight it explodes into 3 equal fragments,
one going vertically upwards with a velocity 100 m/s, the second falling
vertically downwards with velocity 100 m/s. The third segment will be
moving with a velocity
a. 20 m/s
b. 100 m/s
c. 300 m/s
d. 400 m/s
Sol: Correct option is (c)
Momentum is conserved in vertical direction.
Applying conservation of momentum in horizontal direction.
200cos60
3
1
3 200 300 /
2
m
m V
V m s
× = ×
¬ = × × =
76. A body of mass m moving with a constant velocity V hits another body
of the same mass moving with same velocity V but in opposite direction,
and sticks to it. The velocity of the compound body after collision is
a. 2V
b. 0
c. V
d. 3V
Sol: Correct option is (b)
Initial momentum = mv + (-mv)=0
Hence final momentum = 0
Hence velocity of compound body = 0
77. A shell if fired from a canon with velocity v m/s at angle  with
horizontal direction. At the highest point of its path it explodes into two
pieces of equal mass. One of the pieces retraces its path to the canon and
the speed of other piece immediately after collision is
a.
3
cos
2
V

b. cos V 
c.
2
cos
3
V

d. 3 cos V 
Sol: Correct option is (d)
Applying conservation of momentum
'
cos cos
2 2
mV m
mV V   = ÷
'
'
3 cos
2 2
3 cos
mV mV
V V


¬ =
¬ =
78. If m, p and l denote respectively the mass, linear momentum and
angular momentum of a particle moving in a circle of radius r, then the
kinetic energy of particle can be express as
a.
2
l
m
b.
2
2
p
m
c.
2
2
p
l
d.
l
m
Sol: Correct option is (b)
Kinetic energy =
2
1
2
mV
p
p mV V
m
= ¬ =
Hence kinetic energy =
2 2
2
1
2 2
p p
m
m m
× × =
79. A shell of mass m moving with velocity V suddenly breaks into 2 pieces.
The part having mass
4
m
remains stationary. The velocity of other part will
be
a.
4
3
V
b. 2V
c. V
d.
2
3
V
Sol: Correct option is (a)
Applying conservation of momentum
'
3
4
m
mV V = ×
'
4
3
V
V ¬ =
80. Two equal masses moving along same straight line with velocities + 7
m/s and – 8 m/s respectively collide elastically. Their velocities after
collision will be respectively.
a. + 7 m/s, -8 m/s
b. + 8 m/s, -7 m/s
c. -8 m/s, +7 m/s
d. +8 m/s, +7 m/s
Sol: Correct option is (c)
As the mass of both bodies is same hence after collision their velocities get
exchanged hence the bodies have -8 m/s and + 7 m/s velocity respectively.
81. A body of mass 5 m initially at rest explodes into 3 fragments of mass
ratio 3:1:1. Two of fragments of mass ‘m’ are found to move with a speed of
60 m/s in mutually perpendicular directions. The velocity of third
fragments is
a. 20
b. 2
c. 10 2
d. 20 2
Sol: Correct option is (d)
Applying principle of conservation of momentum, we get
2 2
3 ( 60) ( 60) 60 2 m V m m m × = × + × = × ×
20 2 V ¬ =
82. For a collision which is neither perfectly elastic nor perfectly in elastic
the coefficient of restitution is
a. 0
b. 1
c. 0 < e < 1
d. 2
Sol: Correct option is (c)
For perfectly elastic collision e=1
For perfectly inelastic collision e=0
But for collision to be neither perfectly elastic and nor perfectly inelastic the
value of e lies between 0 and 1
83. A massive ball moving with speed V collides with a tiny ball of
negligible mass. The collision is perfectly elastic. The second ball will
move with a speed equal to
a. 0
b. V
c. 2V
d. 3V
Sol: Correct option is (c)
We know that velocity of second ball
1 1
2
2 1
2mU
V
m m
=
+
, but
2 1
m m <<
Hence
2
2 V V =
84. A block of mass 2 m, moving with a constant velocity 3 V collides with
another block of mass m, which is at rest and sticks to it. The velocity of the
compound block will be
a. 2 V
b.
2
3
V
c. 3 V
d.
4
3
V
Sol: Correct option is (a)
Initial momentum = 2 m x 3 V = 6 mV
Final momentum = 3 m x
'
V
Applying conservation of momentum
'
'
6 3
2
mV mV
V V
=
¬ =
85. A mass of 1 kg moving with a velocity of 2 m/s strikes a pendulum bob
of mass 1 kg. The two masses stick together. The maximum height reaches
by the system is
a. 0.5 m
b. 0.05 m
c. 1 m
d. 0.08 m
Sol: Correct option is (b)
Velocity of system =
2 1
1 /
1 1
m s
×
=
+
Hence height obtained
2
2
V
h
g
=
1
.05
2 9.8
h m ¬ = =
×
86. If a shell fired from a canon explodes in mid air then its total
a. momentum increases
b. momentum decreases
c. kinetic energy increases
d. kinetic energy decreases.
Sol: Correct option is (c)
As the chemical energy is converted into kinetic energy, hence the total kinetic
energy increases.
87. A mass m moving with velocity
o
V strikes a pendulum of mass m. If the
two masses stick together after the collision, then maximum height reached
by the pendulum is
a.
2
o
V
g
b.
2
2
o
V
g
c.
2
3
8
o
V
g
d.
2
8
o
V
g
Sol: Correct option is (d)
Velocity of system =
0
2 2
o
mV V
m
=
Hence height reached =
2
0
2
2
V
g
| |
|
\ .
2
8
o
V
h
g
=
88. The kinetic energy of a body of mass 3 kg and momentum 6 Ns is
a. 6 J
b. 9 J
c. 12 J
d. 8 J
Sol: Correct option is (a)
Kinetic energy =
2
6 6
6
2 2 3
p
J
m
×
= =
×
89. Two bodies with kinetic energies in ratio of 4:1 are moving with equal
linear momentum. The ratio of their masses is
a. 1:2
b. 4:1
c. 1:4
d. 1:1
Sol: Correct option is (c)
As kinetic energy
2
2
p
m
As p is same for both bodies
But
1 2 2 1
2 1 1 2
. 1
4
. 4
K E m m m
K E m m m
= ¬ = ¬ =
Hence ratio is 1:4
90. A billiard ball moving with a speed of 7 m/s collides with an identical
ball, originally at rest. If the first ball stops after collision then second ball
will move forward with a speed of
a. 8m/s
b. 9 m/s
c. 2 m/s
d. 7 m/s
Sol: Correct option is (d)
Applying conservation of momentum
'
'
7
7 /
m m V
V m s
× = ×
¬ =
91. There are two charges of 2 uC and 8uC. The ratio of electrostatic force
acting on them due to each other will be in ratio
a. 1:3
b. 3:1
c. 2:3
d. 1:1
Sol: Correct option is (d)
Electrostatic force on both the charges is same in magnitude but opposite in
direction.
92. A charge q is placed at the centre of the joining of the two equal charges
will be in equilibrium if q is equal to
a.
2
Q
b.
4
Q
÷
c. Q
d.
3
Q
÷
Sol: Correct option is (b)
For system to be in equilibrium
2
2 2
0
2
4
KQ KqQ
r
r
Q
q
+ =
| |
|
\ .
÷
¬ =
93. Four charges are arranged at the corners of a square WXYZ as shown in
figure. The force on the charge kept at the centre O is
a. along OW
b. along OY
c. along OX
d. along OZ
Sol: Correct option is (d)
Forces due to charges W and Y cancel each other and forces due to charges X
and Z act along OZ
94. A charged particle of mass m and charge q is released from rest in an
electric field of constant magnitude E. The kinetic energy of the particle
after a time t is
a.
2 2 2
2
q E t
m
b.
2 2
q t
mE
c.
2
q m
E
d.
qt
mE
Sol: Correct option is (a)
Force = qE
Acceleration =
qE
m
Velocity attained in time t =
qEt
m
Hence K.E. =
2 2 2
1
2
q E t
m
m
× ×
¬K.E. =
2 2 2
2
q E t
m
95. Three charges +4q, Q, and q are placed in a straight line of length l at
positions (o),
2
l | |
|
\ .
and l respectively. What should be Q in order to make
the net force on q to be zero
a.
3
q ÷
b. q ÷
c.
3
q
d.
2
q ÷
Sol: Correct option is (b)
Total force on q to be zero
2 2
(4 )( ) ( )
0
2
K q q KQ q
l
l
Q q
+ =
| |
|
\ .
¬ = ÷
96. Force between two charges when placed in free space is 20 N. If they are
in a medium of relative permittivity 4, the force between them will be
a. 3 N
b. 6 N
c. 5 N
d. 2 N
Sol: Correct option is (c)
1 2
2 space
Kq q
F
r
=
Where
0
1
4
K

=
c
but for medium
0
1
4
r
K

=
c c
Hence
20
5
4
medium
F N = =
97. Three charges each equal to +4 C are placed at the corners of equilateral
triangle. If the force between any two charges be F, then the net force on
either will be
a. 2F
b. 3 F
c.
2
F
d. 3F
Sol: Correct option is (d)
Resultant force =
2 2 2 0
2 cos60 3 F F F F + + =
98. Electric charges q, q, -2q are placed at the corners of an equilateral
triangle ABC of side l. The magnitude of electric dipole moment of the
system is
a. 2ql
b. ql
c. 3ql
d.
2
ql
Sol: Correct option is (c)
There will be two dipoles inclined to each other at an angle of 60
o
. The dipole
moment of each dipole will be (ql).
The resultant dipole moment=
2 2 2
( ) ( ) 2( ) cos 60 3 ql ql ql ql + + =
99. What is the angle between electric dipole moment and the electric field
strength due to it on the axial line?
a. 90
o
b. 0
o
c. 180
o
d. 270
o
Sol: Correct option is (b)
As we know that dipole moment is away from positive charge and also the
electric field is away from positive charge along same line. Hence the angle
between them is zero.
100. The electric flux  through a hemisphere surface of radius R placed in
a uniform electric field of intensity E parallel to the axis of its circular plane
is
a.
2
R E 
b. 2 RE 
c. 2 E 
d. RE 
Sol: Correct option is (a)
Electric flux through any surface is equal to the product of electric field
intensity at the surface and the component of the surface perpendicular to
electric field
Flux =
2 2
E R R E   × =

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.