You are on page 1of 6

NAŠ ZAVIČAJ
STRANJANI I MATOŠEVCI – NEKAD I SAD
Broj 66. Kolovoz 2009.

SVETA MISA S BLAGOSLOVOM NOVOPODIGNUTOG KRIŽA Kada su prije par godina obnovljeni križevi „krajputaši“ u Stranjanima na Pranjća hanu, i u Matoševcima „na ravnici“, rodila se ideja i zamisao kod nekih od Ljevara, a naročito se tom mišlju bavio pok. Mile Debeljaka, Sekin, da se jedan križ podigne i u Ljevarima. U prošlom broju Našeg zavičaja, u mjesecu svibnju, obznanili smo da su u Ljevarima, „kod cera“, započeli radovi na podizanju željeznog križa. Tijekom mjeseca lipnja križ visine 5,5 m iznad zemlje je podignut, do njega provizorno po zemlji dovedena struja i postavljena neonska rasvjeta (3 okomite i dvije vertikalne neonske cijevi dužine po 120 cm). Početnu novčanu potporu za križ dali su fra Dujo Ljevar i fra Ivo Orlovac, sadašnji i bivši župnici u Barlovcima, fra Ivica Matić, župnik u Bihaću, i fra Velimir, a na njegovu podizanju su puno svojim dobrovoljnim radom sudjelovali Rudo Ćosić, Josin, Stipo Vulić, Grozdin, i Ilija Ljevar, Vidov.

Križ izložen javnom štovanju, na čijem je betonskom podnožju na metalnoj pločici ugravirano: Slavljen budu, križu sveti! Godine Gospodnje 2009., trebalo je svečano blagosloviti. Za obavljanje toga čina odabran je dan kada se Stranjančani i Matoševljani u velikom broju okupljaju u svom rodnom kraju, pa je na 1. kolovoza 2009., prigodom ovogodišnjih Stranjanskih susreta, kod novopodignutog križa slavljena sveta misa i pod njom, nakon propovijedi, križ svečano blagoslovljen. Blagoslov je obavio fra Ivo Orlovac, sadašnji gvardijan i župnik na

2
Petrićevcu, a svetu misu je s njim zajedno slavio fra Dujo Ljevar, dok je č. s. Marina Domić, Klanjateljica Krvi Kristove, pod misom svirala i predvodila pjevanje.

Po sunčanom vremenu, ali ne i prevrućem, u misi i kod blagoslova križa sudjelovalo je više od 150 osoba, možda čak i blizu 200. Među njima je bilo i nekih koji su u rodni kraj došli poslije mnogo godina, a jedna od takvih je bila i Ana Majdandžić, kći Nikole-Nikaća Majdandžića, koja je stigla iz Australije u posjetu svojima u Hrvatskoj, a kao dijete je s roditeljima i svojom drugom braćom i sestrama odselila iz Matoševaca u Ĉepin još davnih 1950-ih godina. Mnogi od nazočnih Stranjančana i Matoševljana, a i neki drugi, nakon mise su dali i svoje novčane priloge za podignuti križ i za dovršenje njegovog konačnog osvjetljavanja.

3
Poslije svete mise svi su se neko vrijeme zadržali kod križa. Ilija Ljevar, Vidov, uz pripomoć Franje i Ante Blaževića, sinova pok. Marka, nazočne je počastio pitom sirnicom, kolačima i hladnim sokovima, što je za sve bilo ugodno iznenađenje, a fra Velimir je, kao poklon svima koji su željeli, razdijelio više od 100 komada svoje knjige: Rodni kraj i vlastiti korijeni vole se i ne zaboravljaju. U blizinu novopodignutog križa moglo se doći i automobilima, što je bilo olakšano jer je doprinosom nekih od Ljevara, a i drugih koji u Stranjanima i Matoševcima imaju svoje kuće i u njih češće dolaze, ili u njima trajno borave, put od Bukovca proširen, poravnat i nasut kamenim materijalom. Nakon slavlja „kod cera“ Mira i Ruža, kćeri pok. Ilije i Ane Ljevar, s muževima Brankom i Ivanom, kod svoje su novopodignute kuće u podnožju brijega na kojem se sada nalazi križ ugostili na ručku svećenike fra Duju, fra Ivu i fra Velimira, č. s. Marinu i brojne druge uzvanike, rodbinu i prijatelje.

Također su ručkovi priređeni za brojne goste kod obližnjih kuća Ilije Ljevara, Vidovog, i Slavka Blaževića, Ružinog, zatim u Stranjanima kod kuća Rude Ćosića, Josinog i Vlade Blaževića, Josinog, a u Matoševcima kod Josipa i Mate Debeljaka, Petrovih, i kod Ante Batkovića, Josinog. ŠESTI STRANJANSKI DANI Ovogodišnji, šesti po redu, Stranjanski dani i susreti Stranjančani i Matoševljani odvijali su se kroz nekoliko dana krajem srpnja i početkom kolovoza, a masovnije okupljanje, uz sudjelovanje više od 100 sudionika, možda i blizu 150, bilo je na uobičajenom mjestu u Duganji već u petak večer, 31. srpnja, a zatim u subotu, 1. kolovoza, cijeli dan. Ukupno je svih dana, kako se procjenjuje, na Stranjanskim susretima i danima bilo oko 400 osoba različite dobi, a pretežito mladeži i djece. Uglavnom su stigli iz raznih mjesta u Hrvatskoj i mnogi iz više europskih zemalja u kojima žive i rade.

Kao i svih dosadašnjih godina, susreti i druženje je proteklo u dobrom raspoloženju i veselju. Uz ugodne razgovore i pjesmu pod šatorom, nije manjkalo ni osvježavajućeg pića i

4
pečenja. Za razliku od prošle godine, ovaj put je pečenje bilo dobro, a janjetina se pekla na licu mjesta. Sa hranom i pićem su posluživali Vito Šipka i supruga Josipa, a pomagala im je Marica Marić – Milaković. Dogovor s Vitom o postavljanju šatora sa stolovima i klupama i o opskrbi hranom i pićem ranije su obavili glavni organizatori Stranjanskih dana i susreta, Majdandžić Marinko i Ivica i Pranjić Darko. Nekih posebnih poslova na uređenju nogometnog terena nije bilo jer taj prostor za nogomet i drugu zabavu koriste i drugi koji često subotom i nedjeljom dođu u Stranjane iz donjeg Dragočaja.

Zabava i pjesma u Duganji, a i kod više kuća, protegnuli su se do ranih sati u nedjelju 2. kolovoza. A poslije kraćeg počinka neki su krenuli na put na odredišta svoga ljetnog odmora ili

5
u mjesta gdje žive i rade, a manji dio ih je ostao i sudjelovao na misi i proslavi Gospe od Anđela u Barlovcima. ILIJA LJEVAR „SE ŠIRI“ Prije nekoliko godina Ilija Ljevar, Vidov, je pokraj temelja svoje nekadašnje porušene kuće podigao novu vikend-kućicu. Rado i često iz Zagreba dolazi i u njoj provede preko godine dosta vremena. Kako mu češće dođe i supruga Jozefina, a također i drugi članovi obitelji i rodbina, spomenuta vikend-kućica samo s jednom prostorijom pokazala se premalenom. Zato se Ilija upustio u novu gradnju, i ovog je ljeta podigao još jednu.

NOVA VIKEND-KUĆA FRANJE BLAŽEVIĆA Pisao sam u prošlom broju Našeg zavičaja da je Franjo Blažević, Markov, počeo s radovima na podizanju vikend-kuće. U međuvremenu je u blizini nekadašnje porušene očeve kuće ozidana i pokrivena nova, i na nju postavljena sva stolarija. Kuća ima jednu oveću prostoriju i banju u prizemlju i drugu prostoriju u uzdignutom potkrovlju.

DAROVATELJI PRILOGA ZA KRIŽ U LJEVARIMA Naprijed je već napomenuto da su svoj prilog za križ u Ljevarima dali mnogi koji su sudjelovali u misi i blagoslovu novopodignutog križa. Evo imena svih darovatelja: Batković Anto, Josin; Batković Marko, Vidov; Blažević Ane, Markova; Blažević Anto, Markov; Blažević Ferdo Nikin; Blažević Frano, Markov; Blažević Marko, Milinčin; Blažević Marko, Mirkov; Blažević Mato, Ivičin; Blažević Mato, Nikin; Blažević Mato, Vidov; Blažević Slavenko, Pajin; Blažević Stipo, Zorkin; Blažević Stjepan, Markov;

6
Blažević Vlado, Josin; Bogdanović Anto, Milin; Bogdanović Ljilja, Antina; Bogdanović Manda, Nikina; Bogdanović Marko, Ićin; Brkić Anto; Brkić Božo; Ćosić Mario i Antonela; Ćosić Marko, Josin; Ćosić Mato, Josin; Debeljak Mile, Perin; Ljevar Anto, Slavkov; Ljevar Ilija, Vidov; Ljevar Mara, Slavkova; Majdandžić Ivica, Tomin; Majdandžić Ivo, Mirkov; Majdandžić Marinko, Tomin; Majdandžić Mato, Antin; Majdandžić Mato, Jurin; Majdandžić Tomo, Perin; Pranjić Darko, Mirkov; Pranjić Ivan, Mirkov; Pranjić Ivek, Nikin; Pranjić Mirko, Perin; Pranjić Pero, Mirkov; Pranjić Stjepan-Braco, Stipin; Šalić Ane, Markova; Špoljarić Branko i Mira r. Ljevar; Jela Komljenović i Marijan Manda, kćeri Stipe Debeljaka; Tomić Grgo. Ukupno je za novi križ dano 360 €, 50 CHF, 295 KM i 2.700 kn. Prikupljenim novcem su pokriveni svi dosadašnji radovi i izdaci, a bit će dovoljno i za dovršenje preostalih poslova: da se električni kabel ukopa u zemlju od križa do kuće Branka Špoljarića i Mire r. Ljevar, udaljene oko 150m, i da se nabavi i ugradi satni mehanizam za automatsko uključivanje struje za rasvjetu križa i kontrolno brojilo za potrošnju struje.

Priređuje: Velimir Blažević, Marije Dimić 4, 78000 BANJA LUKA, BiH
Tel/Fax: 00/387/51/354-813