LL I BR E S

LA GUERRA
Breve historia de la guerra civil, de Helen Graham (Espasa / 204 pàgines / 18,90 y).

Un brillant treball de síntesi dels motius, el desenvolupament i les conseqüències del conflicte, tant en el context nacional com en l’internacional, a càrrec de la hispanista britànica.
14 d’abril. La Catalunya republicana (19311939), de Joaquim Roglan (Cossetània /

El front de paper
Una selecció de l’allau de novetats i reedicions sobre el conflicte bèl.lic

María Zavala (Plaza & Janés / 575 pàgines / 20 €). L’última part de la trilogia iniciada amb Los horrores de la guerra civil (2003) i continuada amb En busca de Andreu Nin (2005) busseja en els arxius policials per mostrar la cara més controvertida de personatges com el president republicà Juan Negrín.

LITERATURA
Capital de la gloria. Poemas de la defensa de Madrid, edició de Jesús García Sánchez (Visor /

144 pàg. / 12,30 €). Repàs, any per any, d’una etapa convulsa: la que va del 14 d’abril de 1931, quan Francesc Macià va proclamar l’Estat català, a l’1 d’abril de 1939, dia del comunicat de la fi de la guerra. Amb fotos, biografies, cançons...
Crónicas de la guerra de de Miguel

España,

(Flor del Viento / 166 pàgines / 9,90 €). La Fundació Domingo Malagón ha reunit els textos que el poeta va escriure des del front i va publicar en revistes i butlletins dirigits als combatents republicans. Completen el volum un perfil biogràfic i un estudi del 1939 sobre la seva participació en la guerra.
Hernández La guerra civil española, de Paul Preston

Per als soldats al front, escriure era una forma de mantenir el contacte amb la família.

MEMÒRIES I TESTIMONIS
Tres días de julio, de Luis Romero (Ariel / 752 pàgines / 22 €). Un trepidant viatge per la geografia espanyola després de l’aixecament. Publicat per primera vegada el 1967, és el millor relat sobre els primers compassos del conflicte. A una milla de Huesca. Diario de una enfermera australiana en la guerra civil española, d’Agnes Hodgson (Prensas

se centra en la miliciana que es va convertir en símbol de la República al perdre una mà. Més sobre el paper de la dona: Nosotras también hicimos la guerra. Defensoras y sublevadas, de Carmen Domingo (Flor del Viento / 270 pàgines / 16 €).
Vicente Rojo. Retrato de un general republicano, de José Andrés Rojo

980 pàgines / 25 €). Els poemes encesos dels escriptors 108 espanyols i els 28 estrangers –Rafael Alberti, José Hierro, Antonio Machado, Paul Eluard, Bertolt Brecht...– aplegats en aquesta antologia van donar ànim a la poblac i ó . També en vers, Poesía de la guerra civil española. Antología (1936-1939), editat per Jorge Urrutia (Fundació José Manuel Lara. 427 pàgines. 18 €).
Martina. La rosa número trece, d’Ángeles López (Seix Barral / 256 páginas / 18 €). El

(Base / 400 pàgines / 21,50 €). L’hispanista britànic revisa el seu cèlebre assaig del 1986 i l’amplia amb les últimes aportacions historiogràfiques, els seus recents estudis en camps com la repressió franquista i material inèdit. Debate l’edita en castellà (386 pàgines / 19,50 €).
Las escuadras de la muerte, d’Eduard Pons Prades (Flor del Viento / 308 pàgines / 18

5 d’agost del 1939, 13 dones joves van ser afusellades davant la tàpia del cementiri de l’Est de Madrid. Aquesta és la història novel.lada d’una d’elles explicada per la seva reneboda.
Muertes paralelas, de Fernando Sánchez Dragó (Planeta / 663 pàgines / 23,50 €).

Universitarias de Zaragoza / 438 pàgines / 27 €). El dia a dia als hospitals de campanya republicans. Amb pròleg de l’historiador Gabriel Jackson.
Entre el roig i el negre. Una història real, de Miquel Mir (Edicions 62 / 240 pàgines / 18

€). Crònica de la repressió exercida pels sublevats des dels primers dies de la guerra fins al final del franquisme: empresonaments, fosses comunes, camps de concentració, extermini de famílies, execucions públiques...
Lejos del frente. La guerra civil en la Rioja Alta, de Carlos Gil Andrés (Crítica / 560

€). L’autor fa llum sobre les atrocitats comeses per militants de la FAI a partir dels diaris –trobats recentment– que un pistoler anarquista va escriure durant la guerra.
General Juan Hernández Saravia. El ayudante militar de Azaña, de Manuela Aroca Mohedano (Oberon / 396 pàgines /

(Tusquets / 464 pàgines / 22 €). Un perfil humà i professional de l’heroi de la defensa de Madrid i l’estrateg de la batalla de l’Ebre. La biografia, sense tòpics i a càrrec d’un dels seus néts, ha estat guardonada amb el prestigiós premi Comillas.

Amb escrúpol d’historiador i mirada de detectiu, l’autor recorre la història de la seva família –el seu pare, que va ser passejat el 1936; la mare, viuda prematura, i ell mateix– per un país en flames. Premi Fernando Lara 2006.
Franco en la guerra civil, de Javier Tusell

MISCEL·LÀNIA
Diccionario onomástico de la guerra civil. Las fuerzas en presencia, de Mateo Madridejos (Flor del Viento / 406 pàgines

pàg. / 29,90 €). Briones, Cenicero, Haro, Fuenmayor... En aquests pobles, la guerra civil es va manifestar amb especial cruesa, ja que va significar un ferotge extermini entre veïns. Ho reflecteixen els documents i testimonis recollits aquí.
Madrid en guerra: la ciudad clandestina, 1936-1939, de Javier Cervera (Alianza / 519

XX €). La biografia de l’home que va dirigir la presa de Terol i la defensa de Barcelona documenta l’existència d’un Exèrcit republicà compromès.
Héroes de los dos bandos, de Fernando Berlín (Temas de Hoy /

/ 20 €). El periodista i historiador aborda la contesa a partir de 334 biografies dels protagonistes. Amb cronologies i un apèndix d’organitzacions.
El Barça en guerra (1936-1939), de Josep Maria Solé i Sabaté i Jordi Finestres (Angle

(Quinteto / 604 pàgines / 10,95 €). Premi Comillas 1992, aquesta biografia política es basa en documentació nova –com diversos arxius privats i la correspondència entre Franco, Hitler i Mussolini– per retratar el periode en què es va fonamentar la dictadura.

BUTXACA
Víctimas de la guerra civil, autors diversos

pàgines / 22 €). Desafectes, derrotistes, espies i quintacolumnistes es passegen per l’edició actualitzada d’aquesta anàlisi detallada sobre la repressió i la resistència en una de les ciutats emblemàtiques de la rereguarda republicana.
Persecución religiosa y guerra civil. La Iglesia en Madrid, 1936-1939, de José Francisco Guijarro (La Esfera de los Libros

304 pàg. / 19,50 €). Entre la narració i la reconstrucció històrica, el periodistamadrileny recull els relats de persones que desinteressadament van salvar la vida d’algun enemic. Pròleg de José Saramago i epíleg d’Iñaki Gabilondo.
No fue posible la paz, de José María Gil Robles (Ariel / 920 pàgines / 22 €).

/ 205 pàgines / 16,90 €). Documentació inèdita –com les actes del 1038 donades per perdudes– avala aquest estudi sobre el club durant el conflicte.
Historia de aquí. La guerra incivil, de Forges

(Espejo de Tinta / 244 pàg. / 22 €). L’humorista, que diàriament retrata l’actualitat a El País, dedica a la guerra i els seus antecedents aquest capítol de la sèrie que va iniciar els 80.
L’altra Olimpíada. Barcelona-36, de Xavier Pujadas i Carles Santacana (Llibres de

(Booket / 438 pàgines / 8,50 €). Un equip d’especialistes coordinats per Santos Juliá ofereix nova llum sobre la tragèdia viscuda a la rereguarda: afusellaments arbitraris, persecució dels fugits, represàlies econòmiques...
Víctimas de la victoria, de Rafael Torres

/ 696 pàgines / 32 €). L’autor, sacerdot de l’Arxidiòcesi de Madrid, fa anys que investiga l’assetjament, la persecució i l’assassinat de sacerdots, monjos i laics considerats «enemics de la República».

Reedició de les memòries que el 1967 va escriure des de l’exili la figura més rellevant de la dreta durant la República. El seu testimoni dels moments clau finalitza un dia abans de l’aixecament.
Rosario Dinamitera. Una mujer en el frente, de Carlos Fonseca (Temas de Hoy / 300

l’Índex / 210 pàgines / 14 €). Reedició d’un estudi del 1990 sobre la dimensió política de l’Olimpíada Popular, un esdeveniment antifeixista que s’havia d’inaugurar el 19 de juliol del 1936 a Barcelona i que la guerra va frustrar.
Los gángsteres de la guerra civil, de José

(Oberon / 224 pàg. / 6 €). A partir d’entrevistes a familiars, sobretot a les dones d’aquells que van viure la repressió, l’autor ofereix una àmplia i patètica panoràmica de les presons i els camps de concentració on van tancar els vençuts.
Tota aquesta bibliografia està basada en el supòsit de què els exemplars de qualsevol dels llibres catalogats no hagin quedan exhaurits o fora de circulació per alguna politica de vendes de les editorials corresponents.

pàgines / 19 €). L’autor de Trece rosas rojas

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful